Osakkeen kustannukset yhteisomistuksessa

Mies77Stadista

Hei!

Olen helsinkiläinen mies ja minulla on mahdollisuus ostaa osake Helsingistä.
Olen ajatellut ostaa asunnon yksin omiin nimiin, mutta avovaimo hinkuu että hän haluaisi jostain syystä 10-30% osuuden,tietysti rahoittamalla ja mahdollisesti omalla pankkilainallaan.

Meillä on han ok 40 vuotiaiden suhde, ei yhteisiä lapsia. Mietin että otanko häntä osakkaaksi vai ostanko ite yksin kokonaan?

Eniten mietin miten yhteisomistuksessa jaetaan taloyhtiön lainat oikeudenmukaisesti?
Jos mä ostan velattomasti 300K€ asunnon , maksan 80% eli 240K€ ja vaimoke 20% eli 60K€.
Kun ollaan velattomassa osakkeessa prosentein 80-20,niin kaikki ok..mutta...

Mites jatkossa vaikka jis osakkeeseen tulee vaikka 10K€ kukut taloyhtiöltä, niin jatketaanko me kustannuksin 8000€ minä ja 2000€ hän? Ja vastaavasti ylimääräiset taloyhtiökukut suhteessa 80%-20% ?
Tietysti hoitovastikkeet ja vesimaksut menee aina 50% - 50%.

Miten te ootte hoitanu kustannukset kivan puolison kaa jonka kanssa kiva olla mutta ehdottomasti en halua naimisiin?

Olen ehdottanut hänelle että jos ite maksan koko asunnon velattoman hinnan ja hän saisi asua kanssani jos maksaa vaan puolet hoitovastikkeesta,eli todella halvalla!

Annanko liian hyvän tarjouksen? Mitäs jos tuleekin hirmunen taloyhtiön remppa ja en vaan viittis avovaimoltani vuokraakaan pyytää. Vai olisko kohtuullista pyytäävähön isompaa vuokraa mitä puolet vastikkeesta on? Einkyllä papereita täytellä..

Kertokaa miten teette ja miten jakaa noi taloyhtiönlainat jos vaikka omistetaan suhteessa 80-20.

Ja vielä kerran: Naimisiin en välitä mennä millään avioehdoin tai testamentein..

5

227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jakakaa vastikkeet samassa suhteessa kuin ostatte kämpän. Paristuhteesta riippuu, miten tarkkaan haluatte pitää omat rahat erillään. Yhteinen tili, josta hoidetaan yhteiset kulut ja sinne rahan siirtäminen sovitussa suhteessa lienee aika hyvä vaihtoehto jos ei yhteistalouteen halua siirtyä.

      • Mies77Stadista

        Ihan hyvä kommenti "theRat". Erillistä tiliä ei varmaan tarvita.Tähänkin asti minä matemaatikkona ja Excelin vääntäjänä katson summat mitä kumpikin maksaa. Täysin rehellisesti lasken joka sentin ja hän ei edes halua tarkistaa laskelmia eikä halua kuunnella matemaattisia yhteenvetoja kuluistamme niin arjessa kuin lomareissuissa ;).Rehellisyyden nimissä mulle on kunnia asia että lasken oikein ja en ikinä huijaa häneltä senttiäkään...joskus pyöristän muutaman euron hänen eduksi, mutta ei siitä mitään kiitosta tule eikä tarviikaan.Siis 100% rehellinen peli kun vain pelisäännöt on sovittu ja selvillä ;) :) Tässä vaan siis pohdin pelisääntöjä jos sen asunto-osakkeen ostaisin..


    • avokkejatuleejamenee

      Osta kokonaan itse. Pääset hankaluuksilta siinä vaiheessa, kun eroatte. Nykytodennäköisyyden mukaan se kuitenkin on edessä.
      Erossa joudutaan arvoimaan asunnon arvo ja joudut ostamaan hänet ulos tai myymään asunnon.
      Tuo osaomistus on pirullinen, kun siinä ei riitäkään "se on moron". Se on ehkä avokin tarkoituskin ja tuo vain 20 % sijoitus on mitätön saaden kuitenkin koko asunnon käytön edut.

      Toisaalta ei vuokrasuhdekaan ole iisi, kun sen purkamisen syyksi ei oikein riitä "mäentykkäätosta". Ehkä parempi ilman sopimuspaperia.

      Halusin aikoinaan kauan sitten eron ja jouduin myymään 70 % omistamani kivalta paikalta Punavuoresta ja muuttamaan pienempään. Ja avokki ilkeästi painostamassa nopeaa myyntiä ja rahansaantia ja muutenkin kaikin puolin hankaloittaen. Menetin paljon.
      Vasta siinä vaiheessa huomaat mikä luonne "niin kivalla" on.

      Tuo puolet vastikkeesta on mitensennytsanoisi, luokatonta. Ja tarpeetonta. Hoitovastike on kuitenkin vain about kolmannes normivuokrasta Helsingissä.
      Pidän soveliaana vähintään hoitovastike vuokrana - vähintään ja remontit huomioitava vuokrassa.
      Puolet sähköstä ja vedestä on kohtuullinen. Autokuluistakin on sovittava jotain, jos hän hyötyy autosta.
      Tuo on silti edullinen hänelle.

      • Mies77Stadista

        Sä oot ihan oikeessa,hyvä vastaus. Naisia tosiaan vaihtuu, nyt kuitenkin ihan ok tilanne.

        Ehkä saatan olla kaikesta huolimatta niin kiltti että pyydän häneltä vain puolet hoitovastikkeesta, sähkölaskusta ja vesimaksuista. Saattaa kato tulla eteen tilanne että ostan parin vuoden sisään asunnon velatomasti ilman pankkilainaa ja niin uuden ettei tuu remontteja.Mutta sitten asunnon osakkeet on 100% mun ja oon vapaa ongelmista jos riitaannutaan.

        Ja hän saa palkkansa laittaa miten ikinä haluaakaan; tuottamaan korkoa,tehdä sijoituksia,matkustella vaikka mun kaa tai tuhlata vaatteisiin..... ei ainakaan oo kallista asua mun kaa mut asunto on mun ;).

        Älä naura, mutta meidän auton tilanne on se että mä maksan osamaksuista 30% ja hän 70%, kun ne erät parin vuoden päästä loppuu niin auto myös omistetaan siinä suhteessa....mä en paljoa tarvii autoa, mutta jos yhdessä eukon kaa liikutaan niin 99% ajasta mä ajan sillä. Auton veroista,vakuutuksista maksan sen 30% ja hyvää hyvyyttäni joskus 50%. Täytyy sanoa että mulle tulee autoilu tosi edulliseksi.Pääosin sen auton käyttö menee hänen työmatkoihin, ja tietty aina mä ajan kun yhdessä liikutaan.... ja välillä auto on yksin mulla harrastuksiini kun hän ei tartte ;).Aika paljon käytän myös julkisia täällä Hesassa,ei tarvetta kakkosautoon.

        En mä pihi ole...mutta kuitenkin ;)


      • läksiäislahja

        Ei minusta 80:20 omistusosuudetkaan paha olisi. Kuulostaa siltä kuin sinulla olisi helposti varaa lunastaa avokkisi osuus omiin nimiisi, jos joskus menee sukset ristiin. Tällöin avokkisi saisi myös kelpo "läksiäislahjan" eli ei tulisi eteen sitä perinteistä tilannetta, että kämppä on miehen nimissä ja puolison tilipussi on käytetty ruokaan yms ja hän on avioeron jälkeen puilla paljailla. Ehkä tällainen avovaimollasi kummittelee takaraivossa?

        Jos ostohinta jaetaan 80:20, niin sitten jakaisin vastikkeetkin samoin - eipä tarvi jälkikäteen ruveta tappelemaan siitä, missä suhteessa myyntihinta jaetaan tai millaisella hinnalla vaimo lunastetaan ulos.

        Paras tosiaan pohtia ja sopia nämä etukäteen, niin ei tarvi tästä sitten kehittää eronaihetta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1822
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1469
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1255
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1252
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1170
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      268
      961
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      932
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      885
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      826
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe