Tästä ei voida syyttää keskustaa

Täällä monet laittavat keskustan syyksi myös paljon sellaista huonoa, joka ei sen syytä ole. Ehkä joskus vuosien aikana minäkin olen harhautunut niin tekemään. Nyt otan esille hyvin huolestuttavan asian, joka ei aiheensa puolesta kuuluisi tälle palstalle, mutta haluan tuoda sen tänne siksi, että siitä ei voitane syyttää keskustaa, vaikka sillä onkin asiaan jotain liittymäkohtaa - selviää lopusta:

Huolestuttava asia on Suomen nykyinen kehno talviurheilumenestys. Tämä on saatu karulla tavalla kokea nyt meneillään olevissa olympialaisissa. Joka päivä meillä on ollut mitaliodotuksia, joissa aina on saatu pettyä. Niin tänäänkin. Ei tullut odotettua mitalia miesten luistelussakaan. Entisenä mäkihypyn mahtimaana saimme nyt joukkuekilpailussa tyytyä kahdeksanteen sijaan, ja sitäkin pidettiin onnistumisena!

Suomi on saanut näistä olympialaisista vasta kolme mitalia, pronssisia ne kaikki. Suomea väkiluvultaan pienempi Norja on saalistanut noissa olympialaisissa kai jo lähemmäs 30 mitalia. Kultaisiakin kai kymmenkunta. Tänäänkin saivat ainakin kaksi, miesten 500 metrin luistelussa ja mäkihypyn joukkuemäessä. Onhan öljymaa Norja Suomea rikkaampi ja varmasti satsaa meitä enemmän rahaa urheilun hyväksi, mutta en usko sen yksin selittävän kaikkea.

Mistä siis johtuu taantumisemme, jota on tapahtunut hyvin moniinkin maihin verrattuna, joskin tuo Norjaan vertaaminen on räikein esimerkki? Olisiko talviurheilumme tason järkyttävän taantumisen syytä v. 2001 Lahden MM-kisojen järkyttävä tapaus, jossa hiihtäjämme kärysivät dopingista? Mielestäni se on ollut ainakin vaikuttava tekijä asiassa. Vaikka se tapaus kohdistui vain hiihtoon, se on vaikuttanut muihinkin lajeihin.

Taantumisemme kyllä alkoi kyllä tuosta surullisesta tapauksesta, joka päätti monen hiihtäjämme loisteliaan uran. Hiihtoliiton puheenjohtajana oli ollut vuosina 1996-2000 entinen keskustan puheenjohtaja ja entinen pääministeri Esko Aho. On esitetty väitteitä, että hiihtomme dopingkulttuuri olisi aloitettu hänen puheenjohtaja-aikanaan, hänen tietensä, ja muistaakseni häntä yritettiin siitä häntä saada jopa syytteeseen vähän ennen tuota surullista Lahden tapausta, Jari Räsäsen tapauksen johdosta.

Ei kai tuollainen surullinen - sanoisinko rikollinen - kehitys ole voinut olla vain yhden miehen syytä eikä ansiota, mutta kyllä liiton valppaan puheenjohtajan on täytynyt olla siitä ainakin jossain määrin tietoinen, ja kun niin on ollut, hänen on täytynyt se hyväksyä. Mutta vaikka niin olisi tapahtunut, eihän se ole suoranaisesti keskustan syytä, vaikka keskustalaisen johtajan syytä ainakin jossain määrin olisikin.

.

11

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kapi ei taaskaan tunne asiaa, mutta piti kuitenkin Ahon nimi saada esille. Dopingista Vähäsöyrinki muisti vuosi sitten näin;

      "– Norjalaiset alkoivat käyttää epoa joskus 1991–92, ja muiden kärkimaiden hiihtäjät seurasivat pian perässä. Me havahduimme synkkään todellisuuteen Falunin MM-kisoissa 1993.
      Suomen kärkihiihtäjät eivät yltäneet edes huippuhiihdolla ja huippukalustolla lähellekään kärkeä.
      Sitten Vähäsöyrinki kertoo sen, mitä häneltä on kaikki nämä vuodet odotettu.
      – Paine oli järjettömän kova, koska totta kai esimerkiksi Mika halusi hiihtää lahjakkuutensa edellyttämällä tasolla. Siinä hetkessä annoin periksi. Siirryimme samalle lähtöviivalle muiden kanssa. Sen jälkeen käytimme dopingia, hän tunnustaa."

      Voi olla että Aho ja HL hallitus mm Louekoski olivat tietoisia tai sitten ei. Aho ei ollut pj silloin kun Vähäsöyrinki päätti dopingin käytön aloittamisesta. Yksi tärkeimmistä syistä politiikkojen valintaan liittojen johtoon on että he hankkivat rahaa liitoille, muut pyörittää käytäntöä.

      Muiden maiden puhtauteen en usko Venäjän touhuista oli HS kuukausiliitteessä ainakin osatotuus.

      Suomalaiset menestyvät kyllä nykyäänkin varsin hyvin mutta ei noissa hiihto ja yleisurheilutuloksissa.

      Viimeisin menestyjä on Lauri Markkanen. Menestyjiä on monissa muissakin maailmanlajeissa.

    • MahdollistaSelitystä
      • ko_kö

        Norja on öljyvaltio. Norjassa on pätäkkää......


    • KipinKapinKops

      Vastaavasti paljosta hyvästä koettavat parit keputrollit kunniaa Sipilälle kalastaa, jolla ei hänen kanssaan ole mitään tekemistä

      • Tuokin on totta. Kyllähän tämä nyt kai jo runsaan vuoden jatkunut taloudellinen nousukautemme johtuu enemmän ulkoisista kuin sisäisistä tekijöistä, ja niissä sisäisissäkin tekijöissä suurempi vaikutus on ollut muilla kuin Sipilällä, kepulla tai muillakaan puolueilla.

        No, olisiko kuitenkin myös Sipilällä ollut asiaan vaikutusta saman verran kuin oli Esko Aholla tuossa avauksessani esille ottamassani asiassa;))


      • kapi_ kirjoitti:

        Tuokin on totta. Kyllähän tämä nyt kai jo runsaan vuoden jatkunut taloudellinen nousukautemme johtuu enemmän ulkoisista kuin sisäisistä tekijöistä, ja niissä sisäisissäkin tekijöissä suurempi vaikutus on ollut muilla kuin Sipilällä, kepulla tai muillakaan puolueilla.

        No, olisiko kuitenkin myös Sipilällä ollut asiaan vaikutusta saman verran kuin oli Esko Aholla tuossa avauksessani esille ottamassani asiassa;))

        Älä viitsi kapi. Kun et ymmärrä (muista?) taloudesta mitään niin pysyisit vaan rakkaimmassa aiheessasi -itsessäsi.

        Sinulla muuten loppui lyhyeen taas juttu dopingista. Niin on käynyt ennenkin kun huomaat jonkun taas tietävän asiasta enemmän kun sinä joka ei ole kyllä paljoa :D


    • Ei Suomen mitalimäärä ole erityisemmin romahtanut pitkällä aikajänteellä. On aivan realistista odottaa, että saamme sen saman viisi mitalia, jotka saimme vuosien 1968 ja 1972 olympialaisissa. 1976 niitä tuli seitsemän, 1980 yhdeksän, 1984 peräti 13, mutta 1988 ja 1992 taas vain seitsemän, 1994 kuusi, kunnes 1998 suuri määrä 12, kun puhutaan Lahtea 2001 edeltävistä olympialaisista. Valtatrendi suomalaisilla on siis ollut 5-7 mitalia ja tuohon haarukkaan se sijoittunee nytkin, kun yhdistetyn ja pitkien hiihtomatkojen kisat ja jääkiekko ovat takana.

      Olemme aina menestyneet huonosti verrattuna Norjaan ja ehkä Ruotsiinkin. Ylivoimaisesti suurin selittävä tekijä on nuorisomme vähäinen mielenkiinnosta talviseen kilpaurheiluun. Norjassa hiihtävät ja luistelevat massat ovat vähintään monikymmenkertaiset. Ovat ilmeisesti aina olleet, vaikka valmennuksellisesti Norjalla on ollut heikkojakin vuosia lajissa kuin lajissa. Eihän siellä ollut esimerkiksi vähän aikaa sitten yhtään menestyvää mäkihyppääjää, kunnes kaappasivat meiltä Mika Kojonkosken päävalmentajaksi.

      Nyt vuorostaan mäkihyppymme on surkealla tasolla, jolla se oli 1970-luvullakin. Vuorostaan 1980-90-lukujen olympiamenestyksemme perustui pitkälti mäkihyppyyn. Tuskinpa siitä enää tulee meille menestyslajia. Hyppyrimäkejä on jäljellä niin vähän, ettei lajiin pariin löydy riittävästi lahjakkaita nuoria. Jossain lehdessä kerrottiin, että meillä on enää viitisenkymmentä mäkihyppääjää koko maassa mukaan lukien lajin vanhat ja uransa jo lopettaneet urheilijat.

      Jääkiekko kiinnostaa vielä nuoria, mutta lajista jaetaan vain joukkuemitaleja, joten se ei juuri mitalitilastoja kaunista.

      Lohduttaudutaan me suomalaiset sillä, että täällä jokainen mitalinsaaja muistetaan. Mahtavatko norjalaiset muistaa? :D

      • Olet kai paljolti oikeassakin kaikessa tuossa sanomassasi. Norja on kai lähes aina ”rohmunnut” Suomea enemmän mitaleita talviolympialaisissa. Johtuen lähinnä siitä, että heidän huippu-urheilijoitaan on aina ollut useammissa lajeissa kuin meillä. Mm. alppilajeissa, joissa meillä on ollut vain muutama maailman huipputasolla oleva urheilija, Kalle Palander ja Tanja Poutiainen varmaan nimekkäimpinä.

        Mutta hiihdossa Norja oli meille alakynnessä vuosikymmenet, lähes tämän vuosituhannen alkuun saakka. Muutamia huippuja heillä tosin oli usein, mutta ei kovin leveää huippurintamaa, kuten nyt jo vuosia. Ruotsin kanssa lähinnä kilvoittelimme huipulla, jossain vaiheessa myös Neuvostoliiton kanssa. Nythän taas Venäjäkin näkyy nousevan Suomen yläpuolelle niillä nuorillaankin, joilla ei ole dopingmenneisyyttä.

        Mäkihyppy oli olympiahistorian alkuvaiheessa vahvasti norjalaislaji, nimekkäimpänä kai moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Birger Ruud (joka oli myös maailman huipputasoa alppilajeissakin), mutta sitten Suomi kai jopa ohitti tuossa lajissa Norjan. Varsin hieno on Suomen mäkihyppääjien olympiamenestyslista:

        https://www.jkauppi.fi/sport/talviolympialaisten-suomalaiset-mitalistit-makihyppy

        Olympiamenestyksemme tosiaan perustui 1980-90 -luvuilla toki myös hiihtoon, mutta paljolti mäkihyppyyn, kuten sanot. Mutta ei meidän mäkihyppytasomme 1970-luvullakaan ollut läheskään niin alhaisella tasolla kuin on nyt. Saihan suomalainen mäkihyppääjä silloinkin maailmanmestaruuden:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Tapio_Räisänen

        Tuon muistan omakohtaisesti siksi, kun olin silloin YK:n rauhanturvapalveluksessa Siinailla, jonne saimme aina Suomesta kasetteja (tai nauhoja), joita saimme jälkikäteen katsella. Sellaista katselimme joukolla päällystömessissä, ja aika monta paukkua ”messikalle” sai meille laittaa tuon voiton kunniaksi!


    • Shellinletkupoika

      Ei tullu kepulle etes kiiltävätä hopeata.piti lähtiä pakoon.no voi hjarmi ku tavja ja rontti voitti.raukat menkööt merten taa.

    • KullanOdotusta

      Odota loppuviikkoa. Keskustalaisesta Vieremän pitäjästä olevat sisarukset tuo kaksi kultaa. Miesten 50 ja naisten 30 km:n matkoilta.

      • Niskasen sisaruksia Iivoa ja Kerttua tarkoitat. Vieremän toiseksi suurimmat kuuluisuudet, Vidgrénin omistaman metsäkoneita valmistavan Ponssen jälkeen;)) Toivotaan, toivotaan heidän menestymistään. Mutta voiko savolaisiin luottaa?;)) No, onhan siellä vielä Matti Heikkinenkin, entinen maailmanmestari. Kajaanilaissyntyinen hän kai on, mutta asunee nyt täällä pääkaupunkiseudulla, kun Vantaan hiihtoseuraa edustaa.

        Tuossapa taitavat jo olla viimeiset mitalitoivomme näistä olympialaisista, joissa pieni Norja on kai rohmunnut jo yli 30 "mitskua". Ehkä siellä vielä on meillä ehkä muitakin mitalimahdollisuuksia, lähinnä kai vain pariviesteissä. Toivotaan, toivotaan...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6519
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4203
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2607
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1548
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1046
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe