Vanhukset heitteillejätettyjä

mivasanä

Vanhustenhoito on ollut jo toistakymmentä vuotta huonosti hoidettua. Miksi tämä vielä muuttuu, kun suuret ikäluokat ovat tulossa eläkeikään, ja vanhusten määrä kaiken aikaa lisääntyy? Meillä on olemassa vanhuspalvelulaki, joka mukaan pitäisi toimia, mutta suuressa osassa kuntia toimitaan lain vastaisesti. Vanhukset jätetään koteihinsa hoidotta. Hoitoa ei ole se, että kotihoito pyörähtää 5-10 min/asiakas katsomassa, että vanhus saa päivittäiset lääkkeensä. Siitä kyllä velotetaan täysi hinta, mutta hoidoksi sitä ei voi sanoa. PÄÄTTÄJÄT KYLLÄ TIETÄVÄT TÄMÄN, MEDIAKIN TIETÄÄ, KIRKKO TIETÄÄ..., mutta uutiskynnys ei ylity, vaikka vanhuksia kuolee hoidon puutteeseen niin laitoksissa kuin kotonaan. Samaan aikaan Helsinki tekee päätöksen taata täydet terveyspalvelut laittomille maahanmuuttajille, kaikenlaiset KARIKANALAT protestoivat kirkossa pakkopalautuksia vastaan. Luulisi, että edes kirkko olisi kiinnostunut auttamaan oman maan kansalaisia, jotka maksavat täyttä kirkollisveroa, käyttämättä sen palveluja. Media uutisoi näyttävästi, että Suomi on saanut Amnestylta huomautuksen turvapaikkakiristyksistä ( ketkähän poliitikoista ovat sinne valittaneet ?). Suomen vanhustenhoidosta pitäisi valittaa Amnestyyn ( vai onko se erikoistunut vain maahanmuuttajiin ?). Ei Suomeen tarvita erillistä lakia eutanasiasta, se toteutuu jo nyt vanhusten kohdalla: jätetään hoitamatta.

5

412

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enolepitänyt

      Kannattaa lukea esim. Harriet Finne-Soverin kirjoituksia vanhustenhoidon kärkihankkeisiin panostamisesta. Kyllä se siitä selviää!

    • lakimuuttuukokoajan

      Totta on, että vanhuspalvelulaki on, mutta... Ensin sitä väännettiin ja hiottiin vuosia, valmistui kuitenkin. Tämän jälkeen annettiin hoitajille ja kaikille hoitoon osallistuville ohjeet, miten toimitaan. Kun oli alettu tehdä uuden lain mukaisesti, sitä alettiin taas muuttaa ja väännellä. Hyvän hoidon laatuun ei saisi henkilöstön määrän vaikuttaa, mutta siihen lakiin se vaikuttaa. Lain mukaan pitäisi jokaisen vanhuksen päästä päivittäin ulkoilemaan, mutta kuka vie? Kaikissa kunnissa vapaaehtoitoiminta ei toimi, kuten pitäisi, eikä yksi (eikä kaksikaan) hoitajaa ennätä montaa ulkoiluttaa. Ja miten perustella vastahakoiselle vanhukselle, että pitäisi ulkoilla joka päivä, kun laki kerran niin sanoo? Kylvettäjiä ei ole erikseen, joten miten vanhainkodeissakaan viedään ihmisiä useampaan kertaan viikossa suihkuun. Kotihoidossa taas on yhdellä hoitajalla niin monta paikkaa käytävä päivässä, ettei siinä kovin kauan yhden luona ennätä olla, kun jo pitää rientää seuraavalle. Olemmekin kollegoiden kanssa oikein joukolla toivoneet näiden päättäjien vanhempien joskus tulevan siihen kuntoon, että heidän on pakko saada ulkopuolista apua. Eivät he muuten näe, mitä se on. Yksityisellä puolella hoito tai sen laatu ei ole yhtään sen kummempaa kuin julkisellakaan. Ja tuskin heilläkään aina sululailla on mahdollisuus hoitaa, vaikka varaa olisikin.

      • Enolepitänyt

        Mitä se ”päättäjien” omaisten avuntarve mitään muuttaa? Meinaatko, että rahaa vanhustenhoitoon tai nimenomaan työntekijöiden palkkoihin yhtään enempää saadaan? Ehei! Kaikki olemme tyytyväisiä, mitä vähemmän rahaa kuluu.


      • lakimuuttuukokoajan
        Enolepitänyt kirjoitti:

        Mitä se ”päättäjien” omaisten avuntarve mitään muuttaa? Meinaatko, että rahaa vanhustenhoitoon tai nimenomaan työntekijöiden palkkoihin yhtään enempää saadaan? Ehei! Kaikki olemme tyytyväisiä, mitä vähemmän rahaa kuluu.

        En tiedä, tuleeko rahaa yhtään enemmän, mutta ainakin se avaisi heidän silmänsä paremmin. Toki siinä voisi käydä kyllä niinkin, että he vain vaatisivat ( tai ainakin yrittäisivät sitä) omaisilleen parempaa hoitoa... Jos he ottaisivat jo vuosi-pari sitten heitetyn haasteen vastaan ja menisivät muutamaksi päiväksi hoitamaan vanhuksia joko kotiin tai laitoksiin, he tietäisivät ja ymmärtäisivät edes, mistä päättävät ja karsivat yms. Mutta pelkästään hyvään hoitoon tarvitaan enemmän asennetta - ihan kaikilta - kuin rahaa. Palkkoihin sitä kyllä tarvitaan, mutta se taitaa olla ikuisuuskysymys, ikävä kyllä.


      • Enolepitänyt

        Eivät "päättäjien" omaiset saa sen parempaa hoitoa, jos sitä vaativat matalapalkkaisilta työntekijöiltä. Voivat saada, jos maksavat hoidosta enemmän. Niinhän se on ollut aina!

        "Hyvään hoitoon tarvitaan enemmän asennetta!" Enemmänkin nykyisin tarvitaan yksitoikkoisuuden sietokykyä, nopeita jalkoja, teknistenlaitteiden hallintaa ym., millä ei varsinaiseen "hoitoon" ole mitään merkitystä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      3578
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2201
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1985
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1662
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe