Sähkö on tänään ennätyskallista

Suomen_uutiset

tuulivoimalat eivät tuota juuri mitään

Pörssisähkö maksaa tänään Suomessa paljon enemmän kuin Ruotsissa, ja varsinkin aamun tunnit olivat järkyttävän kalliita: 200-250 euroa megawattitunnilta, Talouselämä kertoo. Osasyynä on tuulivoiman tukien aikaansaama markkinavääristymä.


Kun Suomen aamupäivän kuuden tunnin keskihinta on yli 210 euroa megawattitunnilta, Ruotsin keskeisillä hinta-alueilla hinta on 58 euroa megawattitunnilta. Suomen ja Ruotsin välinen ero on siis 262 prosenttia Suomen tappioksi.

Talouselämän mukaan hurjalle hintaerolle on muutama selitys liian vähäisen Suomen ja Ruotsin välisen siirtokapasiteetin lisäksi.

Ensinnäkin sähkön kulutus Suomessa on tänään ennätyskorkealla. Aamulla kulutus oli reippaasti yli 14 000 megawattituntia usean tunnin ajan.

Toisekseen Suomen oma tuulivoima on alamaissa ja tuuli tarjoaa aamulla vain murto-osan tuulisähköä siitä kapasiteetista, mitä olisi laskennallisesti tarjolla.

Kolmanneksi pakkaset hyydyttävät myös vesivoiman tuotantoa, koska tuotanto hidastuu virtausten laskiessa ja vesistöjen jäätyessä.

Tänään on siis juuri sellainen päivä, millaisista tuulivoimatukien kriitikot ovat puhuneet: tyyni pakkaspäivä, jolloin kaikki kapasiteetti olisi tarpeen, mutta myllyt eivät pyöri.

Uusiutuvien energiamuotojen tukien seurauksena on, että tuuli- ja aurinkosähkö yhdessä päästökaupan kanssa tekevät muista sähkön tuotantomuodoista kannattamattomia, koska ne eivät pärjää kilpailussa tuetuille tuotantomuodoille. Kylminä, tyyninä talvipäivinä tuotantokapasiteetti loppuu kesken, kun tukien vääristämillä markkinoilla ei kannata investoida voimaloihin, jotka tuottavat sähköä aina kun tarvitaan.

Taas uusi tuulivoimalle räätälöity tukipaketti
Toinen Talouselämän juttu tänään käsitteli juuri tätä ongelmaa. Talouselämän mukaan keskustalaisen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ajama satojen miljoonien eurojen uusiutuvan energian tukipaketti ei olekaan teknologianeutraali. Hallituksen eduskunnalle marraskuussa antamalla uudella lailla on tarkoitus luoda tarjouskilpailuun perustuva, uusiutuvaa sähköntuotantoa edistävä tuki, jonka pitäisi olla ”teknologianeutraali”.

Kriitikoiden mukaan laki on kuitenkin räätälöity tuulivoiman tukemiseen.

Lakiesityksen perusteluissa sanotaan, että sen soveltamisalaan kuuluisivat sähkön tuotannossa merkitykselliset uusiutuvat energialähteet, ”lukuun ottamatta vesivoimaa”.

Rajauksesta joutuisi Talouselämän mukaan kärsimään taloudellisesti Kemijoki Oy, joka haluaa rakentaa 44 megawatin vesivoimalan Kemijoen Sierilänniemeen. Voimala tuottaisi vuodessa 155 gigawattituntia sähköä.

Voimayhtiö on valmistellut Sierilän rakentamista jo kymmenisen vuotta, ja hankkeen vesi-, ympäristö- ja muut luvat ovat kunnossa. Lopullinen investointipäätös on kuitenkin viipynyt, koska sähkön hinta on niin alhainen, ettei laitoksen kannattavuudesta ole varmuutta, Talouselämä kertoo.

Yksi syy sähkön alhaiselle markkinahinnalle on Talouselämän mukaan juuri tuulivoimalle aiemman syöttötariffijärjestelmän mukaan maksettava 83,5 euron takuuhinta megawattitunnilta, kun sähkön markkinahinta on ollut viime vuosina 30-35 euroa megawattitunnilta. Järjestelmä maksaa valtiolle eli veronmaksajille kolme miljardia euroa ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

14

583

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suotta-ei-sanota
    • Tuulituki

      Sähkö on tänään ennätyskallista.

      Jotain hyvää sentään. Veronmaksajien rahoja säästyy, kun tuulisähkön tukimaksut on tänään pieniä, johtuen tuulisähkön vähäisestä tuotannosta.

      http://tuulivahinko.fi/

      • tuosta-näkyy

        Pakkasjakson alkaminen 16.2-18 eteenpäin näkyy selvästi tuulivahinko.fi käppyrässä.
        Eipä ole kuulunut riemunkiljahduksia uusista tuulisähköennetyksistä viine aikoina.


      • veronmaksaja1
        tuosta-näkyy kirjoitti:

        Pakkasjakson alkaminen 16.2-18 eteenpäin näkyy selvästi tuulivahinko.fi käppyrässä.
        Eipä ole kuulunut riemunkiljahduksia uusista tuulisähköennetyksistä viine aikoina.

        On kyllä merkillistä, minne nämä tuulivoiman kannattajat ovat hävinneet pakkasjakson alettua.


      • jauhaja
        veronmaksaja1 kirjoitti:

        On kyllä merkillistä, minne nämä tuulivoiman kannattajat ovat hävinneet pakkasjakson alettua.

        Ei se ole minnekään hävinnyt. Jauhaa tuossa vieressä ihan muusta kuin tämän palstan aiheesta. Yrittää varmaan saada huomion käännettyä muuhun noilla jauhantaviesteillään. Harmittaa varmaan sen tosiasian huomaaminen, ettei sääriippuvaiseen energiantuotantoon ja kepuun voi luottaa.


      • kusetuskos
        jauhaja kirjoitti:

        Ei se ole minnekään hävinnyt. Jauhaa tuossa vieressä ihan muusta kuin tämän palstan aiheesta. Yrittää varmaan saada huomion käännettyä muuhun noilla jauhantaviesteillään. Harmittaa varmaan sen tosiasian huomaaminen, ettei sääriippuvaiseen energiantuotantoon ja kepuun voi luottaa.

        Kepu ja sähkö ja kallis, ja nyt tulee joku tehomaksu? Ei saatana mitä kusetusta, ala kepu, siis sähkönsiirtohinta et kaapelit saadaan?


    • mitä-kummaa
    • 14MW

      "Sattumasähköä tulee vain vaivaiset 14 MW:n teholla."

      Vihertotuuden mukaan tuulisähkön tuotanto on korkeimmillaan talvella.

      No jaa, ehkä joidenkin mielestä tuollaiset parikymmentä MW on hyvää tuulisähkön tuotantoa ?

      • Mutta meteorologisen totuuden mukaan juuri noin sen pitääkin tapahtua, jos sydäntalvella osuu laajan korkeapaineen alue päälle. Tällä kertaa meillä oli hyvä onni, kun pakkanen oli aika maltillinen ja pakkaskausi kesti vain vähän aikaa. Ja kevättäkin on jo ilmassa.

        Se on myös meteorologinen totuus, että talvella tuulee keskimäärin enemmän kuin kesällä. Vihreät tarttuvat mielellään tähän osatotuuteen. Valitettavasti pistorasiasta ei tule keskimääräistä sähköä, vaan täsmälleen se, mitä juuri sillä hetkellä pystytään tuottamaan.


    • NoinOn

      Eilen muuten oli hetkittäin Suomessa enemmän aurinkosähköä kuin tuulisähköä. Mutta ei johtunut aurinkosähkön runsaudesta vaan tuulisähkön vähyydestä.

      • Anonyymi

        Alkaa kelpaamaan sähkö kuin sähkö.


    • elämä_on_on

      Kyllä on kallista

    • Anonyymi

      Nyt on ennätyskallista sähkö ja mukana lienee myös keinottelijoita joiden toimien takia hinnat vain nousevat.

      • Anonyymi

        On julkista tietoa miten sähkön hinta määräytyy pörssissä. Keinottelupuheet ovat silkkaa vainoharhaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1461
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1205
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe