Kevät tulee ja pitäisi alkaa laminoimaan

Polyesteriäpintaan

Otetaan tämä yleinen keskustelunaihe esille:
http://lamipro.fi/ohjeet/korjauslaminointi/

Missä lämpötiloissa olette onnistuneet laminoimaan lasikuitua?
Millä/ miten olette pitäneet laminoitavan kohteen lämpimänä?

Omassa projektissa on käynyt mielessä lämmittää kohteen taustapuolta puhaltimella ja laminoitavaa puolta puhaltimella. Laminoitavaa puolta lämmittäisin suoraan vasta laminoinnin jälkeen. Sitä ennen esilämmitys laminoitavalle alueelle, hionnan ja rasvanpoiston jälkeen.

Kyseessä veneen sisäosan kalusteiden laminointityöt.

Meneekö tuossa ideassa joku pieleen?

9

375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TurunTautiako

      Aiheesta on keskusteltu tosiaan paljonkin tälläkin palstalla, joten en nyt välitä toistaa tarinoita uudelleen kokonaisuudessaan. Tsekkaa halutessas tuolta linkistä kommenttini.
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/14781429/lasikuidutuksesta-kysymys--vain-asiantuntijoille

      Lämmittäminen on tähän vuodenaikaan must, joskin siinä piilee vaarana paikallinen laminointikohteeseen pistemäisesti kohdennetun ylilämmityksen riski jos laminoinnin jälkeen jättää puhaltimet ilman valvontaa itsekseen pörisemään Ylilämmitys saattaa ääritilantessa aiheuttaa laminaatin ja mahdollisen siihen kiinnitetyn puuaineksen itsekseen syttymisen siinä vaiheessa kun laminaatin kovettuminen on käynnistynyt, joskin tällaisessa tilanteessa missä itsesyttyminen voisi tapahtua on jo monen asian pitänyt mennä pieleen.

      Koska kysyjän esittämässä tapauksessa puhutaan veneen kalusteiden kiinnityksestä veneen sisäpuolelle pitäisin itse turvallisempana vaihtoehtona sulkea veneen luukut ja mikäli kyseessä puolikannellinen tms. vene, niin kattaa veneen avo-osa pressulla ja nostaa pressun / kajuutan sisäpuolinen lämpötila kokonaisuudessaan lämpötilaan 16... 20 astetta välttäen laminoitavan alueen pistemäistä lämmitystä ja varmistaa, että lämpötila pysyy ao. ikkunassa tarpeelliset 24 tuntia. Siitä vaan evästä mukaan ja paatille säätelemään lämmitystä ja seuraamaan kovettumista.

    • kylmäähartsia

      Valitse hartsiksi ns. kylmänkelin hartsi, minimilämpötila muistaakseni 5c. Tein itse ko tavaralla parivuotta sitten takahyttiveneen lattian uudelleen laminoinnin ja muutostyön hytin uusimisen yhteydessä, toimi erittäin hyvin noin 8c lämpötilassa.

    • VaroKaasuja

      Ei kannattaisi lämmittää mitään laminoitavia tiloja sähkölaitteilla eikä liekillä toimivilla lämmittimillä, koska niissä esiintyy aina kipinöintiä, puhallinmoottoreissa, kytkimissä elikä käynnistys ja pysäytys katkaisijoissa sekä myös johtojen pistotulppien liitännöissä.

      Veneen sisätiloihin leviää laminoinnista hyvin herkästi syttyvää kaasua joka ilman kanssa sopivassa suhteessa saa aikaan räjähdysmäisen tulipalon, kuten esim. nestekaasuvuodot.

      Älä polta venettäsi sikä itseäsi.

      • Huhuu_mörköjä

        Ei se nyt ihan noin vaan räjähdä! Muuten ois kaikki nyrkkipajat muutkin lasikuitufirmat lentänyt taivaan tuuliin. Ne mitään ex tiloja ole saatikka kaikki työkalut mitä niissä käytetään.


      • ParempiUskoa
        Huhuu_mörköjä kirjoitti:

        Ei se nyt ihan noin vaan räjähdä! Muuten ois kaikki nyrkkipajat muutkin lasikuitufirmat lentänyt taivaan tuuliin. Ne mitään ex tiloja ole saatikka kaikki työkalut mitä niissä käytetään.

        Lue lujitemuoviteollisuuden paloturvallisuuteen netistä löytyvää materiaalia. Kipinöivä sähkömoottori ja lasikuituhöyryt on huono yhdistelmä. Räjähdys on hyvin epätodennäköinen, mutta räjähdysmäinen tulipalo on sitäkin todennäkäisempi.


      • Uskomatonta_
        ParempiUskoa kirjoitti:

        Lue lujitemuoviteollisuuden paloturvallisuuteen netistä löytyvää materiaalia. Kipinöivä sähkömoottori ja lasikuituhöyryt on huono yhdistelmä. Räjähdys on hyvin epätodennäköinen, mutta räjähdysmäinen tulipalo on sitäkin todennäkäisempi.

        Joo voihan sitä lukea kaikenlaista NETISTÄ. Lue vaikka bensiinin safety data sheet ja ulkoministerion matkustus tiedote Norjaan niin sulla jää menemättä sinne ainakin bensa autolla.
        Sulla on nyt tuommoinen netti laminoitsijan ongelma. Parempi kuitenkin niin että touhuat vaan netissä niin ei vaan satu mitään.


    • Polyesteriäpintaan

      Mitä on tuo kylmänkelin hartsi?
      Laittakaa linkki

      • kookauppias

        Samaa ainetta kuin yksisarvisen maito.


      • TurunTautiako

        Kylmänkelin hartsi on eräs polyesterihartsin muoto, mikä kemialliselta rakenteeltaan on soveltuva työstettäväksi alhaisemmissa lämpötiloissa. Tuotteita löytyy useilta valmistajilta ja mikä sitten kullakin on tuo työstölämpötila se selviää joko valmistajan speksistä tai purkin kyljestä.

        Koska tuote ns. erikoistuote niin sitä ei saa ihan joka tiskiltä missä lasikuitu- ja hartsituotteita myydään. Tuotetta voi kysellä ainakin seuraavista firmoista:

        Bang & Bonsomer -Helsinki
        Kevra - Vantaa

        Bang & Bonsomeerilla on ainakin aiemmin ollut n 5 asteessa toimivaa hartsia, mitä on saanut pienissäkin erissä aina kilosta ylöspäin. Aiemmin heillä oli myös kuluttajamyyntiä, mutta onko enää en ole tästä varma. Firmaan soittamallahan se selviää ja osaavat varmasti kertoa mitä kautta kuluttajamyynti onnistuisi

        Kevralla on kyllä kuluttajamyyntiä ja heidän erityisosaamisensa on vahvaa epoksin eri osa-alueilla. Myyvät myös polyesterihartseja joskaan en ole varma löytyykö kylmän kelin tuotteita suoraan hyllystä. Soittamallahan tuokin selviää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3599
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1409
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1239
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1028
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1016
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe