Huomio lasten uskonnolliseen asemaan -blogista

Lukija.huom

"Tätä taustaa vasten tuntuisi luonnolliselta, että monessa perheessä lasten ja aikuisten uskonnollinen asema harmonisoitaisiin. Toisin sanoen, jos aikuiset eivät enää kuulu uskonnolliseen yhdyskuntaan, miksi lasten pitäisi yhä kuulua?"
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/03/06/huomio-lasten-uskonnolliseen-asemaan/

102

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom

      Henkilökohtainen ratkaisu paikallaan.
      Silti kannattaa editää myös lakimuutosta. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/03/06/et-opetus-vapaaksi-lausunto-lukiolakiin/

      Lakiluonnoksen mukaan lukion elämänkatsomustieto olisi edelleen kielletty evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvilta samoin kuin muilta nuorilta, joiden uskontoa kunnassa opetetaan. Sen sijaan uskontokuntiin kuulumattomat opiskelijat voivat valita katsomusaineeksi joko elämänkatsomustiedon tai evankelis-luterilaisen uskonnon. Myös muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvat voivat eräin ehdoin valita elämänkatsomustiedon.

      Ehdotamme lakimuutosta, jonka mukaan myös evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvat opiskelijat voivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijasta. Opiskelijat voisivat siten valita, suorittavatko vaadittavat katsomusaineen pakolliset kurssit elämänkatsomustiedossa vai uskonnossa. Lisäksi he voisivat opiskella näiden aineiden muita kursseja.

      • Tässä olisi muuten taas yksi va-liiton tavoite kerrottuna. Jostain syystä ei näy vastaväitteitä.


      • Luk.lis

        Lapsen oikeuksien näkökulmasta nykytilanteen vääryys on nimenomaan lukioissa erityisen selkeä ja suorastaan paradoksaalinen, koska nuori voi itse päättää, opiskeleeko hän lukiossa vai ei, sekä tehdä itsenäisesti kaikki muut valinnat kurssitarjottimesta lukion suorittamiseksi, mutta hän ei saa valita katsomusainetta.


      • Laki.lis
        Luk.lis kirjoitti:

        Lapsen oikeuksien näkökulmasta nykytilanteen vääryys on nimenomaan lukioissa erityisen selkeä ja suorastaan paradoksaalinen, koska nuori voi itse päättää, opiskeleeko hän lukiossa vai ei, sekä tehdä itsenäisesti kaikki muut valinnat kurssitarjottimesta lukion suorittamiseksi, mutta hän ei saa valita katsomusainetta.

        Kuten KHO:n ratkaisu (Muu päätös 763/2017 23.2.2017, http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1487671978519.html) osoittaa, vain lakimuutoksella voidaan todettuun epäkohtaan saada korjaus.


      • Luk.lis

      • Sanonp
        Luk.lis kirjoitti:

        Hyvät perusteet lakimuutokselle. Lapsiasiavaltuutettu otti sselvästi kantaa.

        Muutos eduskuntavaaleissa.


      • Anonyymi
        Sanonp kirjoitti:

        Muutos eduskuntavaaleissa.

        Nyt kansalaisaloute.fi/fi/aloite/8860

        Ja lapsen ziirto nyt ET-opetukseen.


    • Tukemisiin

      Lapsiasiaa esiin vaan jatkuvasti.

      • Sanonp

        Koululaisten oikeudet ovat olleet kevään ja kesän aikana hyvin esillä.


    • Besser

      Huomio lasten uskonnottomaan asemaan!

      • Anonyymi

        Niin, varsinkin maaseudulla ET on vajaakäytössä, kun sen opetukse tarjonta ei ole kunnossa


    • hyvääetsien

      tarkoitukseni ei ole loukata kenenkään näkemyksiä:jokaisella on omatunto,olkoon kotoa ja vahvistettuna kristillisestä kasvatuksesta.tai EI.mut en nyt ymmärrä miksi uskonto olis pahasta.pahaa on paljo pahempaakin.jos oikein on ei kait hyvyys pahasta ole.okei.lasten täytyy elää ku aikamme elää.jokainen tekee ku parhaakseen näkee.mut silti kirkolla ja uskonnollisissa yhteisöillä on vaan hyvä sanoma takanaan.ei tuomiten vaan hyvää hakien.en ole uskovainen,mut asioilla on molemmat puolet.kiitos puheenvuorosta.

    • EhtiiVaikka

      Tätä voi edistää NYT joululomalla. Koulu alkaa vasta 7.1.2019.

    • AsialLista

      Hyvä perustelu lasten kirkosta erottamiselle.

      • YliVeto

        Sanon suoraan sen. Se on kerrasta poikki.


    • Lukuje.lasku

      Ikäryhmittäin kirkosta eroja (ja erottamisia) on v. 2018 ollut enemmän kuin edellisenä vuotena_
      Ikäryhm 2017 2018
      10-19 3090 3708 (kasvu yli 10 %)
      20-29 12694 14702
      30-39 7892 8981
      40-49 6782 7090

    • Ehdottamisiin

      Harmonisointi on hyvä ideakäsite.

    • Kynnyksestä

      Sanotaan, että teologisesti kaste jää voimaan, vaikka lapsi erotetaan kirkosta. Kirkko myös ottaa rippikoululeireille lapsia, jotka eivät kuulu kirkkoon. Lähetyskäsky nääs...
      Näiden seikkojen voisi arvella jotenkin madaltavan kynnystä lapsen erottamiseen.

    • Anonyymi

      Kirkkoon vauvakastettu lapsi ei pääse koulussa ET-opetukseen muutoin kuin että vanhemmat erottavat hänet kirkosta. Kesällä voi kouluun ilmoittaa opilaan siirtymisesta ET-opetukseen.

    • Anonyymi

      Tällä foorumilla on esitetty näitä haasteita on kerta toisensa jälkeen, mutta vaparivastainen kampanjoija tekee vain omia mollausotsikoitaan ja verkkoviha-avauksiaan,

    • Anonyymi

      Eduskunnan oikeusasiamies on marraskuussa 2019 tehnyt monikohtaisen päätöksen, jossa on hyviä linjauksia. https://uskonnonvapaus.fi/lait/eoa-joulujuhla.pdf Päätös herätti keskustelua, jossa ainakin aluksi sekoitettiin joulujuhlan ja joulukirkon käsitteet.

    • Anonyymi

      Joulujuhla lukukauden päätösjuhlana on osa opetusta ja sen pitää sopia kaikille, sen tulee olla uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta.

      Sen sijaan (mahdollinen, ei pakollinen) "joulukirkko" on selkeästi uskonnollinen tilaisuus, ja samaan aikaa pitää olla kaikille tarjolla rinnakkainen ei-uskonnollinen, uskonnollisesti ja katsomukselisesti sitouttamaton ohjelma.

      Perustuslakivaliokunnan mielestä (2014) koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia. Sitä kantaa voisi ja tulisi päivittää.

      Aluehallintovirasto on katsonut, että päivittäistä opettajajohtoista tai varhaiskasvattajajohtoista ruokarukoiluttamista ei käytännössä pysty järjestämään ilman syrjintää. Päiväkodeissa ollaankin pääsääntöisesti jo luovuttu ruokarukoiluttamisesta. Näin saisi tapahtua myös iltapäiväkerhoissa välipalan jakelun yhteydessä. Perustuslakivaliokunta voisi muuttaa kantaansa ja vetää "siunauksensa" uskonnollisilta toimituksilta (käytännössä ruokarukoukset) kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.

      "AVI katsoo päätöksessään, että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia, jos tämän seurauksena yksikin oppilas, jonka huoltajat ovat ilmoittaneen, ettei oppilas osallistu koulussa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuksiin, joutuisi osallistumaan rukoilutilanteisiin edes passiivisesti. Tämä johtuu siitä, että oppilaita ei voida ilman leimautumisen vaaraa siirtää toiseen tilaan rukoushetken ajaksi." https://kantelupukki.fi/rulings/lansi-ja-sisa-suomen-avi-22/

      Uskonto/uskonnottomuus katsotaan arkaluontoiseksi tiedoksi, jota koskee yksityisyyden suoja. Eduskunnan oikeusasiamies viittaa joulujuhlapäätöksessään mm. aivan tuoreeseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuun (31.10.2019):

      "Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on EIS 9 artiklaa koskevassa oikeuskäytännössään katsonut artiklaan sisältyvän myös periaatteen julkiselle vallankäyttäjälle asetetusta neutraalisuuden ja puolueettomuuden vaatimuksesta. Tuomioistuin on torjunut ajatuksen, että pelkästään perinteeseen vetoamalla voitaisiin vetäytyä ihmisoikeussopimuksen asettamista velvoitteista. EIT:n tulkintakäytännössä negatiiviseen uskonnonvapauteen on katsottu kuuluvan myös yksilön oikeus olla tuomatta esiin omaa vakaumustaan (esim. Papageorgiou ym. v. Kreikka, 31.10.2019, kohta 89).

      EIS:n 9 artiklan vapaus tunnustaa tai olla tunnustamatta uskoa perustaa yksilölle oikeuden siihen, ettei hänen tarvitse paljastaa uskoaan tai uskonnollisia vakaumuksiaan eikä käyttäytyä sellaisella tavalla, että siitä voidaan päätellä, onko hänellä sellaisia vakaumuksia. Siten artikla koskee myös henkilöä, joka ei ole uskossa ja tähän vapauteen merkitsee puuttumista, jos valtio saa aikaan tilanteen, jossa henkilö joutuu suoraan tai välillisesti paljastamaan sen, että hän ei ole uskossa (Grzelak v. Puola -tuomio 15.6.2010, kohta 87)."

      Suomessa ei ole vielä implementoitu eli saatettu suomalaisiin säädöksiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kaikkia linjauksia Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, muun muassa uskontoa ja uskonnottomuutta koskevasta arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojasta ja julkisen vallan neutraalisuudesta. Ainoastaan oikeuden todistajan valan poistamista ja yhteiseen todistajan vakuutukseen siirtymistä koskevassa päätöksessä sitä on käytetty lakimuutoksen perusteluna. Ministerien ja virkamiesten juhlallista velvoittautumista koskeva asia on vaiheessa virkamiesvalan/virkamiesvakuutuksen osalta.

      Jos perustuslakivaliokunta aikoo taas järjestää eräänlaisen "näytösoikeudenkäynnin", niin kuin sen vuoden 2014 päätöksentekoa oikeuskanslerinviraston vuosiraportin yhteydessä on luonnehdittu (Tuomas Ojanen), kannattaa miettiä, miltä apulaisoikeusasiamiehen päätöksen mollaaminen vaikuttaisi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten valossa.

      HUOM! Koulu voi todellakin erittäin hyvin päätyä myös siihen käytäntöön, että sen lukuvuoden ohjelmaan ei sisälly uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia. Tämä on nyt todettu myös Opetushallituksen ohjeessa (2018) selvästi. Silloin ei tarvitse järjestää myöskään erillistä rinnakkaista tilaisuutta, vaan opettajien ja rehtorien työ voi suuntautua kaikille oppilaille yhteiseen toimintaan. Tätä vaihtoehtoa on perusteltua nostaa keskustelussa myös esiin. Se pitäisi todeta eksplisiittisesti myös perustuslakivaliokunnan päätöksissä. Mahdolliset uskonnolliset tilaisuudet, mitä kirkot ja uskonnolliset yhdyskunnat tarjoavat erikseen koululaisille, opettajille ja vanhemmille, voisivat olla tarjolla vain kouluajan ulkopuolella, kuitenkin mahdollisesti niin että niistä voisi tiedottaa koulussa tai koululaisten huoltajille.

    • Anonyymi

      Vahvoja puheenvuoroja tässä ketjussa, avauksen linkistä alkaen. Lapsen oikeudet syrjimättämään ja leimaamattomaan koulupäivään turvattava. Uskon ja katsomsuksen asia kodeille.

    • Anonyymi

      Perheiden välinen keskinöistuki ja -apu on tärkeää. Se ilmenee vahvasti uskontokuntiin kuulumattomien vanhempien f b -ryhmässä.

    • Anonyymi

      Hyvää että alpset ja nuoret ovat painopistealueeena. Parasta maailmassa.

    • Anonyymi

      Vuonna 2019 tehty kysely rippikoululaisille kertoo, että uskonnonopetus on suurelle osalle nuorista pakkouskonota. Yli 40 % ei haluaisi olla kirkon jäsen.

      • Anonyymi

        Siitä vaan ilmaisemaan kanta isälle ja äidille. Kyllä se siitä.


    • Anonyymi

      Hyvä kysymys! Tilastojen mukaan todella on niin, että aikuiset ovat eronneet kirkosaa, mutta tannoin kastetut lapset yhä ovat. Toki on myös niitäperheitä, joisa vain yksi aikuinen on erotettu. Sitten on niitäkin, että vauvaa ei ole kastettu, mutta isosiskot oovat.

      Harmonisointi on ihan hyvä sana, mutta ei ole saatu laajemmin yhdistettyä tähän. Vielä!?

    • Anonyymi

      Kysymys kuuluuu, missä määrin voi keskustella toisten perheiden ratkaisuista. Kai parempi keskustella yleisillä foorumeilla.

    • Anonyymi

      Saakohan näitä käyttää apuna, jos laatii kirjoituksen omaan paikalislehteen?

    • Anonyymi

      Millaisia sisällöllisiä asioita ihmisoikeusselonteossa tulisi näkemyksemme mukaan painottaa?

      Lasten oikeuksien toteutumiseen tulee kiinnittää erityinen huomio. Lasten oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen koskee myös vauvojen ja pienten lasten sukuelimiä, niin poikien kuin tyttöjenkin. Lapsen oikeudet eivät toteudu, kun uskonnollisesta yhdyskunnasta voi erota vasta 18 vuotta täytettyään ja peruskoulun yläkoulussa vanhemmat päättävät osallistuuko nuori koulutyöpäivään liitettyyn uskonnonharjoitustilaisuuteen vai ei. Valtion väestötietoihin tuleva rekisterimerkintä lapsen jäsenyydestä uskonnollisessa yhdyskunnassa on ongelmallinen, ja vielä ongelmallisempia ovat evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenyyden juridiset seuraukset, kuten kielto opiskella elämänkatsomustietoa peruskoulussa ja lukiossa sekä kirkollisverovelvollisuus, joka ulottuu kirkosta eroamisvuoden loppuun asti.

      • Anonyymi

        Aivan. Uskonnonvapauteen vetoamalla ei tule rikkoa muita ihmisoikeuksia. Lasten oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen koskee myös vauvojen sukuelimiä, niin poikien kuin tyttöjenkin. Lapsen oikeudet eivät toteudu, kun uskonnollisesta yhdyskunnasta voi erota vasta 18 vuotta täytettyään ja peruskoulun yläkoulussa vanhemmat päättävät osallistuuko nuori koulutyöpäivään liitettyyn uskonnonharjoitustilaisuuteen vai ei.


    • Anonyymi

      On asiallista tehdä aloitteita niin maksu- kuin mikrotasollakin. Valtiollisia instituutioita pitää lähestyä, mutta myös yksittäisiä ihmisä ja perhekuntiakin.

      • Anonyymi

        Piti sanoa: On asiallista tehdä aloitteita niin makro- kuin mikrotasollakin. Makrotaso liittyy lakiin ja säädöksiin.


    • Anonyymi

      Harmonisointi jotenkin lystikkäästi sanottu. Eli ei muuta kun erottamisiin, jos suoraan sanotaan.

    • Anonyymi

      Eräs Henkilö kirjoittelee tällaista. Siitä pitää rangaista.

    • Anonyymi

      NYT siis harmonisointi on helpompaa, kun eroakirkosta-palvelussa on "lomakeautomaatti' erikseen lapsen erottamista varten ja myös 15-17-vuotiaan nuoren eroamista varten.

    • Anonyymi

      "Jos aikuiset eivät enää kuulu uskonnolliseen yhdyskuntaan, miksi lasten pitäisi yhä kuulua?" No lain mukaan lapset pysyvät jäseninä, mikäli vanhemmat eivät erota heitä kirkosta.

      Pitäisi olla niin, että lapsijäsenilta kysyttäisiin 18-vuotiaana, haluavatko jatkaa kirkollisveroa maksavina jäseninä.

    • Anonyymi

      Näin valon juhlan päivänä idea harmonisoinnista istuu hyvin. Kirje Digi- ja väestötietovirastoon vaan. Ja ilmoitus koululle ET-opetukseen siirtymisestä.

    • Anonyymi

      Harmonisointi on hieno myönteinen ilmaus sille, että lapziparkaa raastetaan irti seurakunnan pyhän yhteisöstä.

    • Anonyymi

      Tänä vuonna harmonidointi nousee keskusteluun entistä enemmän.

    • Anonyymi

      Ei, kyllä lasten pitää pysyä kirkossa ja uskonnonopetuksessa, vaikka vanhemmat olisivatkin hairahtuneet eroamaan kirkosta.

    • Anonyymi

      Horjutatte yhteiskuntaa, sanoo antivapari kirkon etuoikeuksien horjuttamisesta.

    • Anonyymi

      Harmonisointi on hyvä sana. Toki hormoonitkin on hyvä.

    • Anonyymi

      Hyvä blogi. Kuntavaaleissa voi vaikuttaa , toteutuuko uskonnollinen sitouttamattomuus kouluissa.

    • Anonyymi

      Tämä piiloon. Hui. T. Antivspari

    • Anonyymi

      Ensin hormonisoidaan ja sitten myöhemmin harmonisoidaan. Siinä välissä tehdään pieni virheliike.

    • Anonyymi

      Harmonisointi-sanaa voisi viljellä enemmänkin.

    • Anonyymi

      Ajatusmaailmanne on saastainen lasten suhteen. Vastenasettaeassa ja jatkossa, ei huomioon.

    • Anonyymi

      Oppilas kerrallaan, näin se etenee. Ihmislähtöinen linja.

    • Anonyymi

      Hyvin johdatekymtu, mutta vaikeaa tuntuu olevan askelten ottaminen lasten kanssa.

    • Anonyymi

      Harmonidoinnin momentum - The Hetki - on nyt kun lukukauden päättyessä j voi ilmoittaa muutoksesta elokuuta koskien. Et kyllä. Nyt.

    • Anonyymi

      Harmonidoonti on hyvä sana, ainakin jos sillä ei tarkoiteta lasten urkuharmonisointia virsillä.

    • Anonyymi

      Harmonisointi kuulostaa hyvältä ilmaisulta tässä asiassa. Esille enemmän.

    • Anonyymi

      Ei kai kenelläkään voi olla mitään harmoonisuutta vastaan.

    • Anonyymi

      Voisiko musiikki auttaa harmonian löytymisessä?

    • Anonyymi

      Mikä musiikki tukisi harmonisointia?

    • Anonyymi

      Yhä useammat hatmonisoivat. Pian muotia?

    • Anonyymi

      Jotenkin tuntuu, että lauluyhtye Harmony systers ei rimmaa tähän?

    • Anonyymi

      Hyvin nostettu tuo harmonidointi, toisiaan vastaavuus esille. Kauniisti.

      • Anonyymi

        Jos lapsi liitettiin äidin yksipuolisella päätöksellä, mikä oli mahdollista ennen 1.3.2017, olisi hyvä nollata tilanne ja katsoa, että lapsi kuuluu kirkkoon vain jos molemmat huoltajat sitä nyt haluavat.


    • Anonyymi

      Harmonisointi on tosiaan paljon parempi kuin urkuharmonisointi virsillä.

    • Anonyymi

      Urkuharmonisointia yhdeksän vuotta. Enemmänkin.

    • Anonyymi

      Tilanteen voisi "nollata" 1.3.2017 voimaan tulleen lain mukaiseksi.

    • Anonyymi

      Peukkuja harmonisointi-käsitteelle tämä n asian yhteydessä. Oikeastaan olisi suotavaa katsoa lakia, joka tuli voimaan 1.3.2017

    • Anonyymi

      Kestää aikaa tämä harmonisointi. Miksipäs ei!?

    • Anonyymi

      Kannatan perheen lasten ja aikuisten uskonnollinen asema harmonisointia; toisin sanoen, jos aikuiset eivät enää kuulu uskonnolliseen yhdyskuntaan, ei lastenkaan pitäisi enää kuulua?

    • Anonyymi

      Harmobidoi ti on niin maan hienosti sanottu.

    • Anonyymi

      JOs kansalaisaloite ei mene läpi, huomio lasten tilanteeseen ja sen harmonisointiin perheissä.

    • Anonyymi

      Neljän vuoden periodi takana. Jatkuu. Kehityscolkut huomattava ET-oppilaiden määrässä.

    • Anonyymi

      Yllättävän ajankohtainen! Johtopäätösten ja toimintojen osalta. Tämä toki kaipaa päivitystä: "Kirkkoon kuuluu nyt alle 71 prosenttia kaikenikäisistä"
      Lukemahan on nyt alle 2/3 eli 66,5 %.

    • Anonyymi

      Pitää vaan jaksaa jurnuttaa.

    • Anonyymi

      Vois puhua päivittämisestä. Ja erityisesti, jos äiti liitti vauvan yksipuolisella päätöksellä.

    • Anonyymi

      Osuipa kohdalleen aikaa kestävästi. ET-oppilaiden osuus kasvanut noin 30 prosenttia.

    • Anonyymi

      Kauniisti ilmaus siteiden irrotus, napanuoran katkaisu.

    • Anonyymi

      Ylikoski vuonna 2018. Edelleen ajankohtaista asiaa. Harmonisointi hyvä termi.

    • Anonyymi

      On kuranttia kamaa edelleen. Ei kuraa.

    • Anonyymi

      Lapsi voi siirtyä ET-opetukseen myös syyslukukauden aikana esim. Lokakuussa.

    • Anonyymi

      Ha-ha-harmonisointi..

    • Anonyymi

      Harmonisointi on kaunis ajatus.

    • Anonyymi

      Tässä on tosi isot mahdollisuudet nopeuttaa kehitystä.

    • Anonyymi

      Muutos.

    • Anonyymi

      Hyvä aika. Elokuussa eeteehen.

    • Anonyymi

      Harmonisointi on hyvä teko.

    • Anonyymi

      Harmonisoidaan. Isän toive huomioon.

    • Anonyymi

      Kukas se siellä? Esa Ylikoski 6.3.2018. Harmonisointi hyvä ajatus.

    • Anonyymi

      Harmonisointi on hyvä idea. Luonnollinen ajatus.

    • Anonyymi

      Tuo on viiden vuoden takaa. Kestääkö aikaa?

    • Anonyymi

      Harmonisointi-idea on kauheet painostusta.

    • Anonyymi

      Harmonizointi on hyvä veto.

    • Anonyymi

      Harmonisointi kuulostaa oikein hyvältä. Silirimpsis.

    • Anonyymi

      Kauniisti sanottu tuo asian ydin. Kupletin juoni.

    • Anonyymi

      Viattomien lasten päiviä on joka päivä.

    • Anonyymi

      Vai vielä harmonisointi!? Hmm, miksipäs ei.

    • Anonyymi

      Kyllä on kaunista, ihanan harmonista.

    • Anonyymi

      Ei jätetä kirkonmiesten huomaan.

    • Anonyymi

      Tilastojen mukaan m3lko harvat perheet erottavat taannoin kastatettua lastaan kirkosta.

    • Anonyymi

      Harmonisointi kuulostaa petolliselta houkuttelulta. Älkää langetko. T. Kirkkoherra

    • Anonyymi

      Minua harmonisointiin jo koulussa kun ooe soitti joka aamu urkuharmoonia.

    • Anonyymi

      Harmonisointi osoitti kuulostaa hyrräävän ja jopa unetavan rauhalliselta.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe