Maakunta- ja sote-uudistus

Ylempi_virkamies

Kirjoitan tämän kansalaisena, mutta myös julkisessa hallinnossa työskentelevänä korkeassa asemassa olevana virkamiehenä.

Aivan aluksi myös toteutan että olen poliittisesti sitoutumaton, mutta asun maalla isännöiden vapaa-ajalla 100 keur liikevaihdolla olevaa maatilaa. Olen siis ollut (huom. ollut) aatteeltani kepulainen, mutta nyt täytyy harkita vakavasti kantaani.

Olen täysin samaa mieltä mitä Elina Lepomäki ja Jan Vapaavuori.

Sinällään kannatan sote-uudistusta ja niitä mahdollisuuksia mitä kansalaisen kannalta uudistukseen sisältyy. Sote-uudistus tulisi viedä läpi viiden yliopistollisen sairaalan ja erva-alueen pohjalta. On sulaa hulluutta kuvitellä, että 18 alueen maakuntamalli toimisi millään tavalla kansalaisten eduksi.

Olemassa olevat rakenteet tukevat viiden mallin sotea. Jokaisella alueella olisi riittävä väestöpohja kustannustehokkaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen järjestämiseksi.

Maakuntamalli on ajalta "miekka ja kypärä". Miten valtakunnassa voi ylipäätään olla päättäjiä, jotka eivät ymmärrä liiketalouden lainalaisuuksia? 18 maakunnan malli on yksinkertaisesti kuollut jo syntyessään. Syntyy maaakuntia, joilla ei ole käytännössä mitään edellyksiä hoitaa tonttiaan tulevaisuudessa väestömäärän ja palvelutarpeeseen nähden.

Elina Lepomäen ja Jan Vapaavuoren ansioista olenkin päättänyt hakea kokoomuksen jäsenkirjaa. Se näyttää olevan ainoa puolue, joka jollakin tavalla elää kehitysksen kärkeä ja ymmärtää myös meidän maalla asuvien edun.

En myöskään ymmärrä sitä, että nykyinen hallitus keskustavetoisesti on masinoinut maakuntaliitot valmistelemaan uudistusta ja polttamaan 10 miljoonia euroa rahaa uudistukseen, jonka tavoitteet ovat täysin pimennossa ja lopputulos on epäselvä kaikille osapuolille.

Toivon kaikesta sydämestäni, että maalaisjärki voittaa ja maakuntauudistus kaatuu!

14

358

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Anteeksi, tämä tuli väärään ketjuun.


    • Samaatoivoen

      Luulenpa, että meitä ex-kepulaisia on enemmänkin!

      • sinettiiämitään

        Mikään puolue ei ole 30 vuoteen hoitanut maamme asioita oikein.
        Yli 70- vuotiaan mielestä nykyinen meno on niin älytöntö ettei moista voinut kuvitella edes painajaisissa.
        Täällä on valtaisalla velanotolla yritetty peitellä tehtyjä virheratkaisuja.
        Jotkut sanovat että siirtyminen Markkaan olisi ratkaisu. Voisi ollakin, mutta ei näillä poliitikoilla hallinnoituna. Tyhmä pää tekee virheitä joka tilanteessa olipa rahayksikön nimenä mikä hyvänäs.


      • keputonon

        Ja lisää on tulossa lähtijöitä kepusta. Mutta Orpo loikk kepuun, niin paljon nuoleskelee Sipilää.


      • RHRHWRHWRHWRH

    • PoliittinenRikos

      Mtk-kepun ahneus meni yli kaiken kohtuuden. Takaperoisen ja elinkelvottaman maakuntahallinnon perustaminen lehmäkaupalla terveydenhuollon yksityistämisetä on paitsi yleisen edun vastaista jopa kuolinisku maan taloudelle ja koko yhteiskunnalle.

    • turmiotavain

      Ei ketkukepua päätösvaltaan..

      • hyväpaavo

        Paavo kehiin sotkemaan entisestään kepua, hyvä Paavo !!!!


      • kalamaaaari

        Kyllä Kepun Kalmarikin lähtee kepusta. Se on nimittäin sen verran hyvä näytteljä, että Turkka hänet palkkaa teatteriin. Sen verran hyvin "veti "pyörötuolissa soteuudistuksen puolesta. Sattumalta iltalehti osui paikalle kun maalaisemäntä vaikeroi. Että oikein morffiinia ja miesten alusasuja Hesassa tarjottiin. Olisi onnellinen kun sai kunnon ainetta ja kunnon pöksyt...


    • Erittäin merkittävän muutoksen äärellä koko Suomi on eli me kaikki kansa olemme, jos ja ilmeisesti kun maakuntatason hallinto alkaa rakentua. Vaikka sinä tämän ketjun arvoisa aloittaja "Ylempi_virkamies" suhtaudut asiaan ja aiheeseen kriittisesti, niin minä, eläkeläinen niin ikään, näen maakunnalliseen hallintoon sisältyvän myös merkittäviä mahdollisuuksia. Paikallaan tässä yhteydessä on todeta, mitenkä useissa maissa maakuntahallinto, provinssihallinto, on olennainen osa hallintoa ja se taso toimii hyvin.

      Muistan varsin, kuinka aikoinaan vuosikymmeniä sitten Tom Wästergård nimitettiin Vaasan läänin maaherraksi ja hän itse kertoi kokemuksistaan uudessa tehtävässä. Sitä ennen hän oli työskennelyt Helsingissä valtion keskushallinnossa ja kertoi silloin uskoneensa, että pääkaupungissa on eniten viisautta hoitaa koko maan asioita. Maaherrana hän kuitenkin havaitsi, että siellä maakunnassa tunnetaan ja tiedetään maakunnan asiat ja tarpeet paremmin kuin pääkaupungissa.

    • Ylempi_virkamies

      Aprillia ole aina ollut demari ja ole "töissä" Hakaniemessä.

    • Tuotannonsuunnittelija

      Näyttää siltä että sote ei ole kenenkään hanskassa ei noin suurta muutosta voi paperilla suunnitella
      pitää ensin ottaa yksi maakunta johon kokeillaan sote uudistusta ja näiden kokemusten perusteella tehdään korjaukset suunnitelmaan.

      Sotea voi verrata mihin tahansa yrityksen kehittämään tuotteeseen eli tehdään prototyyppi ja testataan ja kokemusten perusteella viilataan ja sitten vasta viedään tuotantolinjalle

      Soten osalla prototyyppinä ensin yksi maakunta ja sitten viilausten jälkeen koko suomeen
      Ihmettelen ettei edes diplomi-insinöörille ole tullut tällainen mieleen

    • W.Leiriniekka

      Nykyisen aluejaottelun mukaisten maakuntien joukossa on ilmiselvästi "maakuntia", joitten kohdalla rajoja pitäisi harkita uudestaan. Lapissa on vaikeuksia Rovaniemi-johtoiseen Lapin maakuntaan sisällytetyn Länsi-Pohjan (Meri-Lapin) kohdalla. Tilanne on kärjistynyt erikoissairaanhoidon julkisen palvelun Kemin sairaalan alasajon suhteen, jota alasajoa vaativat sekä Keskusta että ilmeisesti myös Sininen tulevaisuus. Pääministeri Sipilä on julmistellut porsaanreikä-vihotteluillaan ja Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen on säestänyt.

      Lapissa voitaisiin aivan hyvin tunnustaa tosiasiat (Paasikiven suosittelemaan tapaan) ja Länsi-Pohja (Meri-Lappi) pitäisi tehdä virallisesti omaksi erilliseksi maakunnakseen. Tuskinpa mihinkään kiveen hakattuihin lain tauluihin on nakuteltu maakuntien määräksi korkeintaan 18 maakuntaa, vaan totta kai maakuntia voisi olla enemmänkin. Muistaakseni Sveitsissä on yli 40 kantonia ja systeemi toimii aivan hyvin Alppien maassa.

      Lapin sairaalakonflikti niin kuin muutaman muunkin maakunnan vastaavanlainen tilanne johtuu jostain mistä lieneekään tuulesta temmatusta tuhannen synnytyksen lukumäärästä, mitä itse kultakin sairaanhoitopiiriltä (maakunnalta, tms. alueelta) edellytetään ja sen mukaista aluejakoa yritetään sitten yleistää maakunnan määritelmäm perustuntomerkiksi. Tuo tuhannen synnytyksen raja on "keskittämisasetuksen" nimellä tunnetussa Sipilän hallituksen tuotantoa olevassa ohjesäännössä. Samalla kunnilta on viety valta päättää erikoissairaanhoitoa koskevista järjestelyistä ja homma on siirretty maakunnille, joita ei sitten kuitenkaan vielä edes ole kunnolla olemassa, vaikka monella taholla valtakuntaa touhutaan maakunnallisissa merkeissä.

      Lapin ohella muita ongelmatienoita on Suomessa runsaasti. Kouvolassa Kymenlaakson pohjoisosan erikoissairaanhoidon palvelutarpeita aikaisemmin hyvin täyttänyt aluesairaala on käytännössä alasajettu ja keskussairaalaan Kotkaan on 50-60 kilometriä Pohjois-Kymenlaakson ydinalueilta. Kysymys on siis koko 85.000 asukkaan Kouvolasta. Aluesairaalan alasajo alkoi keskittämisasetuksen voimaantullessa. Yleisesti hyvin toimineitten aluesairaaloitten tuhoaminen tasavallan monissa osissa on Sipilän hallituksen tekemiä suurimpia vääryyksiä. Toivottavasti seuraava hallitus kevään vaalien jälkeen ensipäätöksenään kumoaa keskittämisasetuksen.

      Totean tähän lopuksi vielä näkemykseni olevan samanlainen sinun "sinettiiämitään"-kommentoija kanssasi (7.3.2018, klo 23.33) Suomen vallanpitäjien talousosaamisen vaillingin suhteen. Kun epäilet, että "...näillä poliitikoilla hallinnoituna" esim. markkaan takaisin siirtyminen maamme valuuttana saattaisi epäonnistua. Kirjoitat, että "Tyhmä pää tekee virheitä joka tilanteessa olipa rahayksikön nimenä mikä hyvänäs". Siinä olet ilmaissut asian osuvan realistisesti.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2523
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      66
      2328
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2031
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1717
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1452
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      15
      1403
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1393
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe