Täysikuuta ei voi olla

Sillä silloin onkin kuunpimennys. Mutta meille riittävän täydellistä kuuta saamme toki useinkin ihailla.
Aiheen tähän tarkasteluun antoi - mikäs muu! - Youtube-video https://www.youtube.com/watch?v=mabRTNjoT0Y&t=173s, jossa uskovaistietäväiset riemuitsevat siitä, että jälleen on todistettu NASA:n (oikeammin tähtitieteen) väitteitä huijaukseksi. Kuun täytyy nimittäin olla itsevalaiseva, koska sen ja auringon suhde taivaalla ei käy yksiin tieteen aurinkovalaistusoletuksen kanssa.

Videossa kuu on lähes vastapäätä aurinkoa. Hyvin hämärästi näemme, että kuu ei silti ole läheskään täydellinen. Useat kommentoijat vakuuttavat, että he ovat muulloinkin nähneet samantapaista. NASA siis tosiaan valehtelee!
Tarkastelkaamme täällä videon tilannetta syvällisemmin, mikä on videon tekijältä jäänyt tekemättä, sinänsä tyypillistä FE-tieteelle. Tämä palvelu https://www.suncalc.org/#/37.8716,-122.2727,13/2016.07.24/09:30/130/2 kertoo, että Kalifornian Berkeleyssä aurinko paistoi kyseisenä ajankohtana atsimuutista 94 ast. (jokseenkin idästä) ja korkeudelta 38 ast. Kuun sijainti puolestaan oli 254/18 ast eli länsilounaassa. Täysikuun sijainti olisi ollut tietysti suoraan vastapäätä aurinkoa eli 274/-38 astetta. Eli kuu oli varsinkin pystysuunnassa kaukana täysikuusta. Sen tilanne näkyy vm. palvelun kuukuvakkeesta. Alaosassa tosiaan on melkoinen valaisematon ala. Kuvake näyttää vastaavan todellisuutta videon taivaalla.

Eli asia on selvä. "NASA:n" mukaan kuun pitikin näyttää sellaiselta. Eikä kuu siis välttämättä ollut itsevalaiseva...

Täysikuun laajuus riippuu yleensäkin atsimuuttien yhtymisen aikaankin auringon ja kuun sijaintisuhteista. Auringon korkeuden vaihteluväli vuoden mittaan on 47 astetta. Kuun vastaava luku (vajaan kuukauden mittaan) vaihtelee 18,6 vuoden jaksoissa välillä 37-57 astetta. Auringon ja Kuun korkeudet taivaalla eivät ole missään suhteessa toisiinsa, joten kaikenlaisia tilanteita (em. vaihtelujen puitteissa) sattuu. Vastaavasti täysikuun koko vaihtelee melkoisesti.

11

318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mutta nyt minäkin unohdin jotakin. Maapallon laidoilla (eli kun edetään johonkin suuntaan sieltä, missä kuu on zeniitissä) suora linja aurinkon vastapisteeseen ei välttämättä menekään kuuhun, vaan siitä ulommas, jonne maan varjo ei välttämättä ulotu. Tällöin täysikuu voi olla aivan täydellinen.
      Kuten huomataan, pähkäilyissä on aina vaara sivuuttaa jotakin olennaista.

      • Mutta eikös se varjo jonkinasteisena ulotu ilman muuta koko maapalloa vastaavalle alalle avaruutta eli kaikki maanpäälliset täysikuun ihailijat kuuluisivat sen piiriin ? Eli täydellisesti valaistun täysikuun voisi nähdä vain Maan ulkopuolelta? Tämän ongelman ratkaisun täydellistäminen vaatisi lisää pähkäilyä ja laskemista.


    • arvelenpa.vain

      Kuuta ei voi valaista täydellisesti. Kuun pimeällä puolella asuvat Kuunatsit pystyvät sen helposti estämään.

      • Kuupappa

        "Kuuta ei voi valaista täydellisesti."

        Juu. Sisäpuoli varmaan jää helposti kunnolla valaisematta. Pinnalla taas tilanne vaihtelee, mutta joku kraatterin pohjakin lienee jäänyt pitkiksi ajoiksi (esimerkiksi n. 2 mrd. vuotta) vaille Auringon valoa.


    • laskee

      Aurinko ei ole pistemäinen valonlähde, joten kuun maahan näkyvä puoli voi olla kokonaan auringon valaisema jostain päin maasta katsottuna, vaikkei olisikaan kuunpimennys.

      • Mutta kuu ei ole täydellisesti valaistu eli oikea täysikuu, jos valo tulee vain osasta Aurinkoa. Tämäkin puoli asiasta on huomioitava,
        Vastaavasti kuunpimennyksessä Auringon laajuus yhdistettynä maan ilmakehän valoa sirottavaan vaikutukseen tekee sen, että Kuun valaistus vaihtelee. Mikään osa siitä ei ole täysin pimeä.

        Eli asiat ovat yleensä monimutkaisia , toisin sanoen huomioonotettavia näkökohtia ja niiden keskinäisiä suhteita voi olla lukuisasti. Tässä onkin amatööritieteen ja usein ammattilaistieteenkin kompastuskivi.


      • näin.on

        Kyllä Kuun pimeä puoli on nimensä mukaisesti pimeä.


      • näin.on kirjoitti:

        Kyllä Kuun pimeä puoli on nimensä mukaisesti pimeä.

        Tarkoittaa sitä. ettei näy tänne maapallolle. Mutta kyllä sinne aurinko välillä paistaa samaan tapaan kuin tällekin puolelle, eniten uudenkuun aikaan.


      • arvelenpa.vain

        Kuunpimennyksen aikaan Kuun pimeä puoli on todellakin pimeä jollei nyt sitten oteta huomioon jotain Jupiterista tai Alderaanista singahtelevaa valoa.


      • arvelenpa.vain kirjoitti:

        Kuunpimennyksen aikaan Kuun pimeä puoli on todellakin pimeä jollei nyt sitten oteta huomioon jotain Jupiterista tai Alderaanista singahtelevaa valoa.

        Niin on, koska Aurinko on päinvastaisella puolella ja sitä paitsi Maan takana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      43
      3733
    2. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      36
      2454
    3. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      33
      1993
    4. Jalkapalloa

      Ura ja Kokkola Cup?
      Kannus
      21
      1745
    5. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      17
      1689
    6. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      23
      1598
    7. Ihmetteletkö, mihin sinussa ihastuin?

      Pikkuhiljaa huomasin, että olet ainutlaatuinen luonne, plussana tietysti ulkoiset avut. Toista ei taida löytyä koko maai
      Ikävä
      100
      1582
    8. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      24
      1447
    9. En ymmärrä miksi minä

      Maailma on täynnä sinulle muita
      Ikävä
      22
      1409
    10. Mitä yhteistä on sulla ja kaivatulla?

      Onko teillä samantyyppinen olemus tai luonne? Vai muistuttaako vartalonne toisiaan? Tai kasvot? Entä pukeutuminen? Onko
      Ikävä
      96
      1408
    Aihe