Lapua näyttää kuolevalta lähiöltä

Komiat_körttiviemärit

Näin sanoi yksi vaasalainen Satakunnasta kotoisin oleva kaverini, kun oli viikonloppuna kyläilemässä meillä. Hän ei ollut aikaisemmin käynyt Lapuan keskustassa, joten ajattelin hiukan ajeluttaa häntä ympäri Lapuaa. Kaverillani oli aivan toisenlainen käsitys kylästämme, kun olin sanonut,että kunnassa on n. 14000 asukasta. Kaveri oli aidosti hämmästynyt kuinka ruppana ja taantuvan näköinen keskustaajama on . Tuomiokirkkoa hän kehui komeaksi rakennukseksi, johon totesin, että "onhan se komea, kun siihen on miljoonia euroja runnattu veronmaksajien rahoja". Kirkko on komia, kun on kuparikatot ja kaikki, mutta eipä siellä messussakaan enää käy kuin pari hassua tapakörttiläästä pyhääsin.

40

1829

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jatsaajat-turhia

      Vai puuttuu ne reppuselkäiset seikkailijat taaplaajat, mitäs lapua niillä tekisi,
      - jossain tuo 14500 kyllä on eivätkä keskustoja kerkeä rampata.

    • Jusmara_Persläpifirma

      Lapuan "viisaat" päättäjät ovat niin sekaisin omahyväisyydestään, että joskus on hyvä jonkun paikkakunnan ulkopuolisen palauttaa heidät lähemmäs maanpintaa. Monesti sitä narsisti, kuten Juha Sipilä, aiheuttaa valtavaa tuhoa koko Suomelle, ennen kuin suomalaiset uskaltavat viheltää Juhan pelin poikki. Lapua menettää nuorison, koska täällä ei ole kunnollisia työpaikkoja, vain joitakin hikisiä metallialan nyrkkipajoja, joissa omistajat ovat todellisia persläpiä. Lapualla työntekijän arvostus ja ihmisaro on tuntematon käsite suurimmalle osalle näistä "yrittäjistä".

    • ikl-Lapua

      Kyllä oli avaus taas aika provo,,,,mitä sä menit valehtelemaan sille ,,oisit sanonu että llähes 15 000 asukkaan vireä kaupunki ,,olikko yöllä kusipäisyyttäsi kuljettanut tätä hemmoa joka isoiso isä oli teuvalta vai mistä lie DDDD olikko koko viime viikonlopun miettiny ja keksinyt nyt taas vaihteeksi tälläisen mollausjutun vireästä ja elibnvoimaisesta Lapuan kaupungista ...

      On sulla kyllä kusta päässä litrakaupalla ,sano.

    • voiuttiv

      Oikeenko vaasalainen niin sanoi... kyllä sen niin täytyy olla kun sanoja oli oikein vaasasta.
      Heh heh heh heh hee

    • samaKAIKUonaskelten

      Seinäjoki-palstalla valitetaan ihan samasta asiasta. Keskusta on kuolettavan tyhjä ja elämätön, marketeissa on lauantaisin elämää.

      • Maukkajone

        Tuu käymäs häjyn nurkalla saat munan suuhun


    • mitäs-näyteikkunoista

      Mitäh helekuttia tuota keskustaa kiertämään -tämähän on aivan huuhaa hömpää, silloin tällöin vain käydään ja asiasta, turhaa siellä olisi kuppiloissa kiertää, tavaraahan ostetaan viikon tai kahden tääkeissä -jotta harvoonhan siellä pyöritään ja tietokoneilla hoidellaan kotoa jo paljon -

      Lehdistä katsellaan vielä mitä käydään sieppaamassa ja mistä äkäseen...

    • Vaasalaisentotuus

      Vaasalainen puhui asiaa! Tottahan se on!

    • kuntakunkunta

      Satakunta, nevörhööd

    • suosta-pursuavaa
    • steddy

      Ei näytä vaan on kuoleva lähiö.

      • eivät-tajua-tilaasa

        Tumpelothan noihin citeihin kootaan ja muuttavat, joilta ei onnistu taulunkaan ripustaminen seinälle ja siitä tason laskusta näissä on tutkittua tulostakin esitettävänä.

        Ilimankos tumpeloiset kilijuvat lapuan massia peukalottomat.


    • leimatut-kyyristelijät

      Katureunuksilta huikkijat näkemäänsä, kun ei väkeä näitten katseltavaksi hömpähkää...
      Pulutha tuonne seikilään ylilentäessään lastinsa pudottavat, katselevat jotta sopiva maali siihen.

      • OnLavojenPartaveitsi

        Taipalesta ei anneta kauvaa kuunella yleisesti.

        Paikathan on aivan tupaten täynnä tuossa, eläs vääristele sanomaa, siinä haetaan kaiholla ja ainutkertaisuudella läheisyyttä.


      • KehitystäLähelle

        Kuin mammanpoika pitää kinni äitinsä helmoista.
        Samoin Severi haluaa pitää kiini menneestä historiasta ja kirkonkylän suuruudesta.
        Kaikki on nyt muuttunut kun Kekkosen ja Kosolan aika on ohi ja Lappo yksi kyläpahanen muiden kylien joukossa.
        Muuten mukavaa, mutta nuorisolla ei ole työpaikkoja eikä sivupaikalla tulevaisuutta.
        Muuttaako nuoriso kauas Hesaan vai lähelle Äffäjoelle.


      • rinta-pystys-tyhjänpältä

        Kyllä seinäjoki on näppäryydessään kyntensä näyttänyt elämän varrella E-poa siivoamalla.
        -Jotta tokkopas tuo tyyliään koskaan muuttaa, siellähän on kourallin valtaapitäviä lyömässä tahtia julumasta kasvukeskuksesta, mihin ympäristön sitten pitää puntata ja rahansa työntää.

        On näillä visiöt tuolla pahvilaatikko pelillä.


    • Tshekki

      Itse olen Varsinais-Suomessa asunut, joten eri perspektiivistä katsottuna...

      Noin yleisesti koko Etelä-Pohjanmaa näyttää etelästä katsottuna varsin köyhältä ja kipeältä paikalta. Lapuan ankeus heijastelee lähinnä sitä, että maakuntakeskus Seinäjoella on myös heikot eväät. Seinäjoki lähinnä ankeuttaa ympäryskuntia, imemällä joka leivänmurusen itseensä. Ja siitä huolimatta alueen elinvoima on niin pieni, ettei Seinäjoki nouse kunnolla vauraaksi maakuntakeskukseksi. Leivänmuruista ei vaan pysty tekemään voileipäkakkua.

      Näin yksinkertaistettuna, Seinäjoki on kasvanut isommaksi, mihin maakunnan elinvoima edes riittää. Seinäjoki on köyhän maakunnan köyhä keskus, joka yrittää rakentaa velkarahalla enemmän mitä kukkarosta löytyy. Velkoja yritetään maksattaa sillä, että maakunnasta houkutellaan asujia tähän keskipisteeseen. Ja näin on tapahtunutkin, tosin se kurjistaa jo entisestään kurjaa maakuntaa. Kun luonnollista vaurautta ei ole olemassa, niin tämän maakunnan keskuskaupunki ei vain voi olla kovin suuri ja vauras.

      Sama vaurauden puute näkyy Lapualla. Seinäjoki syö leivänreunoja, eikä itselle tahdo jäädä mitään. Yleensäkin tämä heijastaa koko maakunnan elintilaa. Köyhät tappelee keskenään leivänmuruista. Juustot ja makkarat on Pori-Imatra akselin eteläpuolella.

      Esimerkkinä voi ottaa Varsinais-Suomesta Loimaan. Loimaa on ilman kuntaliitosta noin 14 000 asukkaan kaupunki, eli Lapuan kanssa samankokoinen. Siitä huolimatta keskustan ilme on aivan erinäköinen, on kerrostaloa, Prismaa ja Citymarkettia sekä autojen merkkiliikkeitä ja vaatekauppoja. Tarjonta on melkein sama kuin Seinäjoella, vain Minimani puuttuu. Lapuan keskusta näyttää Varsinais-Suomen lasit päässä katsottuna, alle 10 000 asukkaan kunnan keskustalta, mieleen tulee Somero jossa noin 9000 asukasta. Molemmissa on maankuulu tanssilava, ei paljoa muuta.

      Varsinais-Suomessa, ja eteläsuomessa yleensä, kun asukasluku lähentelee 15 000, niin oletuksena niissä olettaa olevan vähintään Prisman ja Citymarketin veroiset kaupat, sekä useampia merkkiautoliikkeitä. Kuitenkin Etelä-Pohjanmaalla, nämä kaupat ovat vain holtittomasti paisuneessa maakuntakeskuksessa, se kertoo alueen köyhyydestä ja vaurauden puutteesta. Seinäjoki kasvaa törkeästi muun maakunnan kustannuksella, ja yrittää olla isompi mihin shekkivihko riittää.

      • pieni-pulma-asukeilla

        Miten se ylistaroon ja peräseinäjokeen vaikuttaa, pitääkös väen noista siirtyä kekoon mitä rakennetaan -jotta täyttyisi-

        kukas ns. siirtymät kustantaa, kun se on rakenteellisesti tähän pisteeseen järjestelty.


      • Maankuulu tanssilava ja kaksikin on Lapualla. Toinen muuttaa jonnekin, minne, sen tietänee Repa yksin.
        Lapualla miehet vääntää tangoa tuhannen porukalla tai vaikka yksikseen rivejä harventaen, että kuvaruutu täyttyy.

        Esko Rahkonen- Syvä kuin meri https://www.youtube.com/watch?v=PfmcjSakd2A


      • väen-siirtymät
        nuorissa_on_tulevaisuus kirjoitti:

        Maankuulu tanssilava ja kaksikin on Lapualla. Toinen muuttaa jonnekin, minne, sen tietänee Repa yksin.
        Lapualla miehet vääntää tangoa tuhannen porukalla tai vaikka yksikseen rivejä harventaen, että kuvaruutu täyttyy.

        Esko Rahkonen- Syvä kuin meri https://www.youtube.com/watch?v=PfmcjSakd2A

        Äläs sotke, odotellaan mitä meinaavat-


      • nimi_merkki

        No eihän se nyt näin ole...otappa pois sormi perseestä ja kattele asiaa hieman ilman värilaseja.Lapuan keskustan aluehan on varsin vilkas mitä tulee 15 000 asukkaan väkimäärään.

        Liikennettä enemmän kuin monessa isommassa kaupungissa ,Kauppaliikkeitä tosin on suppeammin mutta ihan tarpelliset ostot voi asukas tehdä kuten myös lapsi-perheet.Se että jossain metsässä loimaalla on isommat kauppakeskukset ei kerro muutakuin sen että lähellä ei ole isompaa kaupunkia niinkuin meillä seinäjoki johon on keskitetty suurimmat kaupat.

        Jos kuviteltaisiin että Lapua olisi vaikka 30 km pohjoisemassa niin silloinhan kauppakeskuksia olisi useampi aina cittareista ,prismoihin tahi isompiin kokonaisuuksiin.Lapuan maantieteellinen asema on siinä mielessä heikko kun seinäjoki on ihan kyljessä.


      • lkkljklj

        heh he ny naurattaa......tuos viittaus loimaan suuruuteen Loimaan keskustaajamassa asuu noin 8000 asukasta ,,onhan se nyt huomattavasti pienempi kuin Lapuan keskustaajama


    • itkelapua

      Pitäiskö rikkaan Seinäjoen avustaa köyhää lapuaa? Lapualaiset olette itse sotkeneet omat asianne, älkää kaikesta Seinäjokea syyttäkö. Täällä palstalla sitten aikuuset miehet itkevät surkeuttaan. Kaikkea sitä näkee.

      • nämä-tunnottomat

        Miksi raapijat juoksevat sieltä lapualla, voee hellan lumala ja jo monta vuotta samaa haskahuutoaan pitäen kurkut valesta pukaten niikuin hinäääkin-

        -loorakylään raaputelija visio-


      • Gunnar..sekoilee
        nämä-tunnottomat kirjoitti:

        Miksi raapijat juoksevat sieltä lapualla, voee hellan lumala ja jo monta vuotta samaa haskahuutoaan pitäen kurkut valesta pukaten niikuin hinäääkin-

        -loorakylään raaputelija visio-

        Oletko Gunnar hurri vai mamu, kun et osaa kirjoittaa suomea.


      • vuuesta-toiseen

        Pitää laskeutua vinkujien tasolle,,,


      • KylätaajamiinTontteja

        30. Kouran asuinalue SEINÄJOEN KAUPUNKI
        Kouran asuinalue asemakaavoitetaan oikeusvaikutteisen
        osayleiskaavan periaatteiden
        mukaisesti. Osallisuus- ja vuorovaikutus
        ovat keskeisessä roolissa tässä
        asemakaavamuutoksessa, jolla pyritään
        luomaan viihtyisä, asukkaiden toiveet
        huomioiva asuinalue Kouran luonnonläheiseen
        kyläkeskukseen. Luonnosvaiheeseen
        liittyvä yleisötilaisuus on pidetty lokakuussa
        2017.
        Tavoiteaikataulu: kaavaehdotus alkuvuodesta
        2018, hyväksymiskäsittely keväällä 2018


      • ikl-Lapua

        Eiköhän se oo toisinpäin ,,Lapua rikas ,,assjoki köyhä ?


    • exlapualainen

      Taitaa vaasalainen olla oikeassa. Näitä kirjoituksia lukiessa ei voi olla ajattelematta, että järki ja viisauskin ovat paenneet Lapualta pois. Vain älyllinen pohjasakka on jäänyt jäljelle.

      • Tarkennahyvämies

        Tarkoitatko todella, että älyllinen pohjasakka on jäänyt tänne. Vai yritätkö sanoa, että älytön pohjasakka.


    • Vaasalaista viisautta. Viisasta puhetta.

    • koppaset-kehtaa

      Koppapäät on taas rapauskierroksilla ympäristöissä tyhyjyyttään,

      Niillä pääs aivan kumajaa ja tuuli ujeltaa korvasta korvaan.

      • SullakinOmaNapas

        Väkevä Keski-Suomi on Jyväskylän ansiota.
        Jokaisella maakunnalla on oma veturinsa, jota vaunut seuraavat.
        Ilman kukkoa kanalauma on tunkiolla kateissa.
        Ilman johtajaa susilauma hajoaa.
        Kateus kalvaa ajatukset pimeiksi.


      • syrjäsen-luoja
        SullakinOmaNapas kirjoitti:

        Väkevä Keski-Suomi on Jyväskylän ansiota.
        Jokaisella maakunnalla on oma veturinsa, jota vaunut seuraavat.
        Ilman kukkoa kanalauma on tunkiolla kateissa.
        Ilman johtajaa susilauma hajoaa.
        Kateus kalvaa ajatukset pimeiksi.

        Katellaan ylistaruu ja p-seinäjok miten pistettiin lihoiksi kun veto saivat, onhan nämä seinäjokea --mutta nyt syrjäseutua.


      • VihapuhettaKatkerana

        Katkera Eunukki ei tunne vissiin ketään tarolaisia,
        kun niin pehmoisia yrittää kirjoittaa pöhnässä joka palstalle.


      • pahaa-jälkeä-tehnyt

        Pehemosta totuus, putsarilla muka oikeus näin toimia ja rakentaa tuota kekoaan-
        -joka alakaa ja loppuu saman tien, kun läpi hurahuttaa kyläilyille ilmajoellekin, vaikka linnunpesän kautten-


      • huutoa-ympärilleen

        Ainahan lusikkapelillä syöttö -marisevat lisää härpäskää ja valamista hyvää, eikä muille mitään.


      • popakandaa
        syrjäsen-luoja kirjoitti:

        Katellaan ylistaruu ja p-seinäjok miten pistettiin lihoiksi kun veto saivat, onhan nämä seinäjokea --mutta nyt syrjäseutua.

        Paremmin niissä on asiat kun Lapualla.


    • mennään-eikä-meinata

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1900
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1509
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1288
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1275
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1200
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      1009
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      962
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      925
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      109
      881
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      47
      733
    Aihe