Miten saisin itsetuntoni takaisin

ItsetunnonMenettänyt

Olen menettänyt itsetuntoni pienenä ja sen takia olen ujo. Sisimmässäni olen hyvän itsetunnon omaava ihminen, mutta kun pitäisi alkaa puhumaan, niin asiat alkavat tökkimään. Se on kuin sellaisella ihmisellä, jolla on ramppikuume, minulla vain on sellainen olo koko ajan. Hyvä esimerkki siitä on se, kun päätin puhua eräälle pitämälleni miehelle. Mietin aluksi iskulauseen ja ajattelin, että nyt vain kävelen hänen luokseen ja sanon sen. Kesti kuitenkin kauan, että uskalsin mennä hänen lähelleen. Asiaa hankaloitti vielä se, että paikalla oli muita ihmisiä. Aina kun pääsin puhe-etäisyydelle, niin siihen tuli joku muu ihminen väliin niin käännyin takaisin. Kun sitten viimein sain kiinnitettyä hänen huomionsa, niin kaikki sanat unohtuivat mielestäni. Sain kuitein änkytettyä jotain. Asia kuitenkin päättyi hyvin, sillä nyt olen kyseisen miehen kanssa naimisissa. Se on aina sama juttu, vaikka olen treenannut sanoja pääni sisällä vaikka kuinka monta kertaa, niin silti ne aina katoavat, kun on minun vuoro aukaista suuni. Minun on myös hirveän hankala aloittaa keskustelu, mietin aina, että sanonko vahingossa jotain tyhmää, jota joku muu alkaa ihmettelemään, tai että sopiiko joku aihe johonkin tiettyyn väliin. Olisiko tähän ongelmaan tiedossa jotain järkevää ratkaisua?

2

199

  Vastaukset

  • Hyvä itsetunto itsekseen, ja sitten toisten seurassa tulee hankaluus puhua. Kuulostaa häpeään liittyvältä. Häpeä liittyy sosiaalisiin suhteisiin. Oman kokemuksen mukaan itsetunto kohenee sillä, että alkaa käsitellä tuota sisällään olevaa häpeää, kiinnittää ensin huomiota tuohon tuntemukseen mikä itsellä noissa tilanteissa herää. Antaa luvan sille. Välttämättä sitä ei tunnista häpeäksi, koska se saattaa olla niin laajasti osa itseä. Keskusteluapu voi olla hyvä lisätuki, koska häpeä liittyy juuri sosiaalisiin tilanteisiin, niin voisi olla hyvä jonkun aiheesta tietävän luotettavan henkilön kanssa käydä läpi tuota aihetta ja samalla harjoitella turvallisesti kohtaamaan tuota piirrettä itsessä.

  • Itsetunto ja itsevarmuus syntyy siitä mitä ajatuksia pääsi lävitse menee silloin kun kohtaat erilaisia tilanteita. Jonkun vanhan epäonnistumisen muisto voi aiheuttaa huonoa itsevarmuutta sellaisessa tilanteessa. Se on kaikki kuitenkin aivan tavallista. Ajatusten virtaan voi laittaa sekaan positiivisia ajatuksia, esim. kuuntelemalla maailmanlaajuisesti kuuluisan Louise Hay:n videoita youtubessa. Niissä on positiivisia ja parantavia ajatuksia. On etu jos ymmärtää että näinkin voisi ajatella.

   Jotkut sanovat että positiivisuus on per***stä yms. Mutta mietipä kumpi onnistuu todennäköisemmin jossakin vaikelta tuntuvassa hankkeessa: Pete joka ajattelee että ei kannata edes yrittää, vai Jake joka ajattelee että minä kyllä luotan omiin kykyihini? Pete ei ala edes toimiin tai lopettaa äkkiä, mutta Jake alkaa luultavasti tomerasti toimeen ja uskoo löytävänsä hyviä ratkaisuja ongelmiin. Pete ajatutuu huonoon seuraan ja pysyy köyhänä, mutta Jake elää kiinnostavaa ja palkitsevaa elämää.

   Positiiviseen ajatteluun myös kuuluu että elämästä pitää nauttia, mutta muistakaa aina että enimmäkseen elämä on kärsimystä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marin Ylellä: Uusimaa avataan 19. huhtikuuta, jos tartuntamäärät tasaantuvat - Ei v-ttu nyt!

   Sanna Marin Ylellä: Uusimaa avataan 19. huhtikuuta, jos tartuntamäärät tasaantuvat https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/0701fdf9-a761-44ec-9579-40a
   Maailman menoa
   163
   7042
  2. Järkyttävä koronakylä

   21 jo. Enemmän kuin esim porissa !. Eikö hygieniasta ole kukaan kuullut vai onko lehmänhaju ainoa hygieniahaju. Semmoista kun käsidesiä saa kaupoista.
   Kiuruvesi
   137
   3247
  3. Korona syylliset vastuuseen!

   Kiuruvedellä on nyt 21 koronatartuntaa. Se on valtava määrä asukaslukuun suhteutettuna. Se myös tarkoittaa että tartuntoja joista emme vielä tiedä on
   Kiuruvesi
   75
   1864
  4. Työvoimapula iskemässä Suomeen

   Tarjolla 10 000 työpaikkaa maatiloilla. Hallituksen työllisyystavoite täyttynee etuajassa, kun ulkomaalaisten kausityöntekijöiden sijaan Suomessa alet
   Maailman menoa
   122
   1761
  5. Kaivattunne nimi

   Pelkkä nimi. Aloitan Jaakko
   Ikävä
   114
   1565