Vaaditkaa 70-80.luvun SOTE

Pärskis71

1970-luvun lopulla Suomea pidettiin jo terveydenhuollon mallimaana, ja syystäkin. Suomi tarjosi kattavat, nykyaikaiset ja maksuttomat terveydenhuoltopalvelut kaikille kansalaisilleen varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.
Järjestelmää rakennettiin kaksikymmentä vuotta, kunnes vuonna 1992 kaikki muuttui. Valtio päätti alkaa jakaa rahaa kunnille ilman korvamerkintää terveydenhuoltoon. Samalla Lääkintöhallitus lakkautettiin, eikä kukaan enää valvonut kuntien tapaa hoitaa terveyspalvelujaan. Kunnat saivat käyttää varansa, miten parhaaksi katsoivat, eikä paikallinen terveyskeskus aina kuulunut siihen parhaaseen. Terveydenhuoltohan on kunnalle kulu, ja kuluista pitää säästää.
Samaan aikaan tuli historiamme pahin lama. Massatyöttömyys ajoi monet kunnat konkurssin partaalle ja kunnat lakkasivat panostamasta kaikkeen. Terveyskeskukset ajettiin säästöliekille.

Lama meni, talous elpyi ja Suomea kehitettiin jälleen. Mutta terveyskeskuksiin ei panostettu. Terveyskeskuslääkärit väsyivät, kyynistyivät ja lähtivät.

Kun terveyskeskusten jonot pahenivat, yritykset eivät halunneet työntekijöittensä odottavan viikkokausia terveyskeskuslääkärin vastaanotolle pääsyä. Ne alkoivat tarjota palkollisilleen yhä kattavimpia työterveyshuollon palveluja, jotta sairastuneet työntekijät saataisiin nopeammin takaisin tuottavaan työhön. Vakuutusyhtiöt alkoivat tarjota lapsiperheille terveysvakuutuksia, joiden turvin pääsi jonottamatta yksityiseen sairaanhoitoon. Yksityiset lääkäriasemat kasvoivat ja kehittyivät. Terveyskeskukset olivat edelleen kuntien varassa ja vallassa, ja moni kunta ei tehnyt terveyskeskukselleen mitään. Työttömät, eläkeläiset, syrjäytyneet ja köyhät lapsiperheet jäivät jonottamaan kurjistuviin terveyskeskuksiin.

Jotkut kunnat ovat hoitaneet terveyskeskuksensa hyvin, mutta liian monet eivät ole, ja tällä hetkellä Suomi on teollisuusmaiden epätasa-arvoisimpia terveydenhuoltopalvelujen saatavuuden suhteen. Suomessa köyhimmän ja varakkaimman kansanosan välinen terveyskuilu kasvaa. Eikä vain terveyskuilu, vaan myös elinajan odote.

On ehdotettu, että tilanteen korjaamiseksi terveyspalvelujen järjestäminen ja rahoitus tulee ottaa kunnilta kokonaan pois. Suomen on aika siirtyä eurooppalaiseen malliin, jossa palvelujen rahoitus hoidetaan yhdestä pussista, ja palvelut voi tuottaa jokainen, joka täyttää vaaditut kriteerit. Kansalaiset valitsevat heille parhaiten sopivat palvelujen tuottajat.

Mutta miksi tällainen ratkaisu on poliitikoillemme niin vaikeaa tehdä?

Suomalaisen yhteiskunnan perusyksikkö ei ole vapaa kansalainen vaan kunta. Kuntien valta päättää itsenäisesti asioistaan on kirjattu perustuslakiin. Näin poliittinen valta on sementoitu kuntiin, ja kansanedustajistamme neljä viidesosaa on kuntapoliitikkoja.

Jos terveydenhuolto otetaan pois kunnilta ja avataan kaikille tuottajille, ja kansalainen valitsee vapaasti palvelujen tuottajan, poliittinen valta heikkenee ja kansalaisen valta kasvaa. Tämä on politiikassa mahdoton ajatus, koska poliittista valtaa ei voi vapaaehtoisesti luovuttaa pois. Ei edes terveydenhuollossa.

12

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • faktojaelämästä

      Suuristä ikäluokista on päästävä eroon nopeasti "luonnollisen" poistuman kautta. Sote2018 on yksi työväline Suomen "sinisessä tulevaisuudessa". Eläkeläiset, vanhukset ja myös sairaat ja vammaiset ovat multimiljardiluokan kustannus, josta rahat on saatava "hyötykäyttöön" ja se onnistuu vain poistamalla ko. kansalaiset yhtälöstä. Rahaliikennettä keskitetään vahvasti bisnekseen ja Euromarkkinoihin koska siellä on EU-aineksen valta ja vauraus. Kuten näkyy, EU-rintaman harjoittama politiikka on näkyvästi kansalle epäedullista = EU-poliittinen linja Suomen Eurokuntoon laittamisessa.

    • Pärskis71

      Ihan selvästi jako köyhiin ja hyvin toimeentuleviin on käynnissä. Terveyspalvelut ovat jo eriytetty ja koulutuseroitus on jo käynnissä. Kohta köyhiä aletaan jo tappaa sairauksin, kurjuuteen ja nälkään. Poissa on suomen hyvinvointivaltio, kohta asiat ovat kuin Saksassa menneinä aikoina.
      Terveyspalvelut on muuttunut, työttömänä saa odottaa lääkärille pääsyä. Sekäs enään ei ole tuttu lääkäri, vaan joka kerralla on joku nuori uusi lääkäri, eivätkä osaa hoitaa enään sairauksia koska sama sairaus vaatii monet lääkitykset kun parantuu. Sekäs hoitajista, riippuu pääseekö ollenkaan lääkärille, kun tekevät hoito arviointia. Jonotus on nyky malli menetkö lääkärille tai hoitajalle. Ois hyvä kun nämä ihmiset, tekisivät valituksen nimellisesti vois vaikuttaa että tulis jotain parannusta. Kysymykseen miksi vähätuloisia kohdellaan kaltoin on selvä vastaus helpommin pääsee heistä eroon on kylmä totuus!

    • Pärskis71

      Omavastuista onkin vähävaraisille sairaille huomattava maksurasitus. On ihmisiä, joilla käynnistyy aina vuoden vaihtuessa pikavippien velkakierre ennen terveydenhuollon maksukattojen täyttymistä. Ja on niitä, joiden taloudellista ahdinkoa lisää se, että erilaisten tukien ja korvausten maksamiseen liittyy hitautta ja joustamattomuutta.
      Syy on , että Suomessa perusturvan taso on niin matala, ettei sillä pysty hoitamaan kunnolla terveyttään. Ei ole varaa ennaltaehkäisevään hoitoon: hammastarkastuksiin, gynekologikäynteihin, jalkahoitoon jne. Terveydenhuollon puoleen käännytään usein vasta viimeisessä hädässä, kun kotikonstit eivät enää auta. Se että reseptilääkkeissä säästetään puolittamalla tabletit, jättämällä joku lääke ostamatta tai tinkimällä ruoasta, on arkea monessa taloudessa.

    • Pärskis71

      Työterveyshuoltoon on ohjattu rahaa ilman rajaa ja hoitoja suorastaan tyrkytetään ja vielä ilmaiseksi. Työmarkkinain raamisopimuksessa työterveyshuoltoa yhä vain vahvistettiin. Muuhun kansaan suhtaudutaan ylijäämäväestönä, jota ei hoideta.

    • Pärskis71

      Ennen poliitikot ajattelivat kansalaisten etua. Hyvinvointivaltio rakennettiin, kun rahaa oli vähemmän. Nyt selitellään, että kaikkea pitää purkaa, kun muka ei ole rahaa mihinkään. Ja syy löytyy markkinoiden kaikkivoipaisuudesta (vai milloin markkinat tyytyvät kohtuuteen ja ilmoittavat, että tarpeeksi on saatu), globalisaatiosta (osakkeenomistajat siirtävät työpaikat maihin, jossa työntekijöitä voi riistää ja ympäristöä tuhota helpoiten ja sitten myydään tuotteet kalliiseen hintaan esim. Suomessa ja rökälevoitot verotetaan muualla. Hyvinvointivaltion idea on, että saat hyvän koulutuksen ja maksat sen myöhemmin takaisin hyvänä työntekijänä tai yrittäjänä) ja poliitikot ovat tyhmiä ja täysin lobbareiden vietävissä. Kansalaisten hyvinvointi ja mielipiteet eivät niitä kiinnosta. Esim. nyt Sotesta valehdellaan kirkkain silmin, vaikka kaikki tietävät, että se on lopun alkua.

    • Pärskis71

      Tämän työ- ja elinkeinoministeriön masinoiman sosiaaliturvan romutus PR-kampanjan taustavoimana on tiettävästi mainostoimisto Miltton. Mikä mainoslafga mm. oli Sauli Niinistön kahden aikaisemman presidentinvaalikampanjan takana.

      Tuossa kyseisessä mainostoimistossa keksittiin juuri se "Sauli Niinistö työväen presidentti" mainoslause, joka ei näiden kokoomusfasistien kohdalla voisi olla juuri kauempana totuudesta.


      Suomen sosiaaliturva on ollut koko ajan liian pieni ja vaikka siitä on tullut Suomen hallinnolle joka vuosi huomautuksia Euroopan neuvostolta. Niin asialle ei vieläkään olla valmiita tekemään täällä yhtään mitään.

      Mutta sen sijaan sosiaaliturvan heikennykselle kyllä löytyy hallituksella intressejä ihan niinkin paljon, että sitä varten pitää perustaa aivan oma lehdistö PR-kampanja. Jolla tätä tulevaisuuden heikomman sosiaaliturvan orjatyö-reformia halutaan alkaa tuomaan sisään.

    • Pärskis71

      Sillä hetkellä kun Suomea muuttamaan ns. eurokuntoon oli lipponen ja Sauli arabia jo velkaannuttanut maamme siihen kuntoon että Brysselin pankkiirit pääsivät vaatimaan omaisuutemme myymistä, toisin sanoen pakkohuutokauppaamaan yhteisen omaisuuden heille polkuhintaan. Asia onnistuttiin salamaan kansalta enää vaivoin, ja krakajengi päätti uskotella punavihreät tuekseen antamalla heille näennäistä valtaa, olisihan jokainen euvastainen soraääni joka saadaan poistettua eliitinetu. Kävi kuitenkin niin että suuri ja mahtava USA ajautui konkurssin partaalle ja globaalitalous romahti. Hätiin kutsuttiin Katainen joka vekaannutti tuplat lisää että valhe ei paljastuisi, koska sen paljastuttua kapina on 100% varma. Vihervassarit mediassa oli helposti ohjailtavissa kunhan he saisivat sienipäissään sekoilla ristiinrastiin ja tuoda lisää leluja kaukomaista. Olisihan tämä jokatapauksessa Kokoomikkojen edun mukaista. Kokoomuksen oli siis helppo ostaa Sipilän keskusta ja Soinin persut, kun jokaisella oli taatusti tiedossa jo 2008 että Eu kaatu ja ryminällä. Heillä siis ei ollut menetettävää vaan pyrkimys maksimoida omat tulonsa vihervassareiden typeryyttä hyväksikäyttäen, jotka kuitenkaan eivät välittäisi muusta kuin lapsellisista unelmistaan. Hulluus tulee kiihtymään mitä lähempänä EU:n loppu on. Sieltä pitää lähteä heti. Jokainen päivä on meille kallis.

    • EiKommunismille

      70 ja 80 luvuilla suomi oli sosialistinen. Sitten NL romahti, joten suomalaisetkin luopuivat sosialismista. Ilmainen terveydenhuolto on törkeää kommunismia. Jos käyttää jotain palvelua, kuuluu siitä maksaa.

    • Pärskis71

      80 luvulla oli HYVINVOINTIVALTIO. nyt on PAHOINVONTIVALTIO. Onko se työntekijöiden vika, että Suomesta viedään teollisuus pois. Sillä jos lukee tätä valtansa menettänyttä vallatontamediaa, niin siellä vieläkin väitetään työttömien olevan syypäitä suomen nykyiseen huonoon taloustilanteeseen.

      Oikeistolainen eliitti on kautta aikojen harjoittanut tämänkaltaista Suomalaisten suggestointia, jossa talouden heikentyminen sysätään aina jonkun ihmisryhmän syylle ja työttömät on helppo syyllistää. Koska heidät on ajettu henkisesti nurkkaan ja heille ei yksikään valtataho suostu antamaan edes ihmisarvoista kohtelua.

      Työttömillä kun ei ole mitään virallista liikettä, joka puolustaisi heidän etujaan. Vaan heillä on sen sijaan valtiovallan rakentamat konttorit, joissa heitä henkisesti alistetaan valtiollisten byrokraattien toimesta ja sitten lähetellään heitä erilaisiin nöyryyttäviin iltapäiväkerhoihin puuhastelemaan vaikka käsitöitä karenssin uhalla.

    • Pärskis71

      Työterveyshuolto tarjoaa hyvätasoiset palvelut ilmaiseksi ja vähäisellä jonottamisella etuoikeutetuille, siis työssä oleville.
      Ne, joilla ei ole työtä eikä rahaa, odottavat viikkoja terveyskeskukseen pääsyä ja heiltä peritään asiakasmaksuja.
      Työssä käyvät ovat terveempiä, joten parhaat palvelut annetaan niille, joilla on vähiten sairauksia.
      Eniten sairastavat ovat taas jonojen ja maksujen takana.
      Epätasa-arvo on sietämätön, mutta kaikki missä on sana "työ" on pyhää, joten asialle ei voi tehdä mitään.Tavallisesti epätasa-arvo on korjattu niin, että lopetetaan etuoikeudet tai tehdään ne edes verotettavaksi etuudeksi autoedun tapaan.
      Haastavampaa olisi nostaa terveyskeskukset työterveyshuollon tasolle. Työterveyshuollon hyvää systeemiä ei tule romuttaa.
      Tämä edellyttää uuden muotoista terveyskeskusta, jossa ovat mukana yhdistäminen erikoissairaanhoitoon, sähköinen asiointi, työjaon uusiminen ja lääkäreiden tukijärjestelmät.

      • hjuytrt

        Työterveys maksaa yritykselle euron tunnissa työntekijää kohti.


    • Pärskis71

      Työkyvyttömiä ei tunnisteta tarpeeksi hyvin julkisessa terveydenhuollossa eikä osata ohjata tutkimuksiin. Eräs ongelma on se, että työkykyä arvioidaan Suomessa yleensä työterveyshuollossa, jonne työttömät eivät pääse. Osalla työkykyarvioita oli tehty, mutta eläkelausuntoa ei tullut. Heidät oli todettu esimerkiksi vajaakuntoiseksi.
      Heidän terveydentilansa oli näennäisesti otettu huomioon, mutta he päätyivät pitkäaikaistyöttömiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1756
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1367
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      5
      1292
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1243
    5. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1240
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1146
    7. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      11
      1137
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      594
      1103
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      1014
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      954
    Aihe