Meri vai järvien vesireitit parempia veneilyyn

merestäEikokemusta

Järviltä löytyy lähempää enemmän, kun se itse moottorilla ajo ei ole se tärkein, vaan hienot maisemat, yöpymispaikat, kaupunkien ja kylien vierassatamat.

10

331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yliamiraal

      Molempia kokeneena sanoisin, että meren saaristoista löytyy ne hienoimmat maisemat ja koskematon luonto. Meressä on myös jotain selittämätöntä joka vetää sinne. Maisemat on tietenkin subjektiivinen juttu, mutta näin asian henkilökohtaisesti kokisin. Sokkeloiset järvireitit ovat tietenkin sinällään mielenkiintoisia, ja matkan aikana on enemän nähtävää, sisävesillä veneily on myös jotenkin rennompaa, kun ei tarvitse olla aina varpaillaan sään suhteen. Iseasiassa olen jopa joskus miettinyt veneen siirtämistä Saimaalle, mutta veneen ylläpito etänä olisi liian suuri haaste. Jos olisi kuitenkin aivan pakko lopullisesti valita meren tai järven välillä olisi henkilökohtainen valinta sittenkin meri, järveltä kaipaisi aina merelle, mutta mereltä ei kaipaa järvelle.

      • Tulispapiankesä

        Mielenkiintoinen kysymys. Minäkin olen veneillyt molemmissa ympäristöissä, mutta koska pidän lämpimästä enemmän kuin hyvistä purjehdusolosuhteista, niin kaipaan taas takaisin Saimaalle.
        Purjehdus merellä on kyllä täysin ylivoimaista verrattuna, siihen miten tuulien kanssa saa Saimalla temppuilla.
        Merimaisemassa on kyllä jotakin kiehtovaa ja tietysti siella taustalla sen meren potenttiaalinen voima.
        Ulkosaariston karut saaret ja luodot ovat tietysti ainutlaatuinen maailmansa. Sisäsaariston lukemattomat palvelut ja myös monet luonnonsatamat tarjoavat kyllä kaikille jotakin.
        Olen joskus saanut kokea itä-suomessa häivähdyksen mannerilmaston kesästä, joka kyllä vetää varmasti vertoja välimeren keleille. Purjehdusta ei noilla ilmoilla kyllä juuri tarvitse paljoakaan harrastaa - tuuli pyörii normaaliakin hullummin.
        Vesi on silloin mukavan uimalämpöistä ja lämmityslaitteen voi unohtaa. Mansikoita ja jäätelöä löytyy joka kylästä - mitä muuta ihminen vielä tarvitsee?


    • KuikanHuuto_

      Onhan totta että joinakin vuosina parhaina kesinä heinä-elokuussa Suomen sisävedet ovat paratiisi jolle ei juuri löydy maailmasta vertaa. Lämmin vesi, lämpimät ja valoisat yöt, mansikka, jäätelö, uudet perunat, harmonikan soitto kuuluu kaukaa niemen takaa. Välimeri häviää koska siellä on usein liian kuuma päivällä ja yöt pimeitä, samaa tunnelmaa ei ole. No onhan se merellekin silloin kivaa.

    • TurunTaautiako

      Molemmissa on puolensa. Maisemat hyvät sekä merellä, että sisävesillä. Ihmeteltävää riittää loputtomiin kummassa vaan. Jos liikkeellä moottoriveneellä niin valitsisin järvet ykkösenä.

      Purkkarilla vastaavasti meri on parempi koska sisävesillä on kovasti paljon matalia siltoja ja sähköjohtoja, mitkä rajoittavat ihan keskikokoisenkin purkkarin liikkumisen kovasti suppealle alueelle. suorastaan lähes pelkästään syväväylille. Mikä on harmillista niin suuri joukko uudempiakin siltoja on mitoitettu max. n. 12... 13 m:n alituskorkeuksille kun purjehtijan kannalta kelvollisempi alituskorkeus olisi suotavaa olla minimissään 18 ... 20 m

      • Ureinwohner

        Tuo on totta mistä kirjoitat. Olen itsekin ihmetellyt miksi niitä vesireittejä ei ole voitu tehdä ”tasa - arvoisemmiksi” .
        Olen tehnyt sight-seeing risteilyn Fort Lauderdalessa Floridassa (Jungle Queen) ja tämä melko kookas laiva pääsi pitkälle sisämaahan, jopa I 95 tien toiselle puolelle ja rautatiesiltakin nostettiin pystyyn.
        Kaupungin keskustassa nostosillat nousivat pystyyn sitä mukaa kun tulimme kohdalle - myös ruuhka -aikaan.
        Ne nostosillat ovat todella nopeita verrattuna meillä tavattuihin. Johtuukohan siitä, että rakenne niissä on kevyempi kun ovat kokometallisia ja kansi teräsritilästä.
        On sääli että meillä eräs kauneimmista vesireiteistä jää lähes kaikilta nykyisiltä purjeveneiltä kulkematta (maston pystyssä) kun Heinäveden reitillä on siltoja matalimmillaan 9,5 m.
        Kirkasvetiselle Puruvedelle ei purjeveneellä ole juurikaan pääsyä ilman mastosulkeisia. Moottoriveneille tiedoksi alitus on 4,5m
        Pieliselle on tehty hienot kanavat, mutta eräskin sulkuportti ei nouse kuin 10,5 metriin ja muutenkin 12m on rajana. Tämä rajaa valtaosan nykyisin käytössä olevista purjeveneistä pois.
        Sisävedet ovat todella kuin luodut moottoriveneille, joten toivotan heidät tervetulleiksi ainakin sinne Saimaalle.


    • missä.asut

      Miten noi vaihtoehtoja olisi, ellei asuinpaikkaa valitse vesien mukaan. Veneelle pitäisi olla kotoa mieluummin alle 10 min matka. Yli 100 km etäisyys on täysin kuolleena syntynyt ajatus, sittehän voisi vaihtaa yhtä hyvin mökkeilyyn.

      • ööööööötaaaaaaaa

        Jotkut ovat käyneet kuussakin.


      • Ämveemarin

        Monet kalamiehet vetävät veneitään yli 100km päähän, jopa joka viikonloppu. Itselläkin on täällä pk-seudulla vene puolen tunnin ajomatkan päässä. En ole Nalle Wahlroos joten ei ole varaa asua meren rannalla. Ei se ole sen kummempaa, jotkut ajavat 3 tuntia mökilleen.


      • yliamiraali

        Mielestäni ei ole kuolleena syntynyt ajatus. Ainoa todellinen ongelma on veneen ylläpito ja kevätkunnostus ym sysksyllä tapahtuvat kunnostustoiminpiteet. Tämäkään ei ole mikään ogelma, jos on mahdollisuus teettää työt, tai mahdollisuus viettää aikaa kuivilla olevalla veneellä riittävästi syksyllä ja keväällä. Kumpaankaan noista ei ole mahdollisuutta joten vennen etäylläpito olisi hankalaa. Olisin jopa kysellyt veneen ylläpidon palveluista venenäyttelyssä mutta eipä näkynyt palveluntarjoajia siellä.
        Sensijaan 250km päässä olevan veneen käyttö kesällä voisi olla ihan mukavaa, veneelle tultaisiin vain pidemmäksi aikaa kerrallaan. Viikonloput veneillen ja kesälomasta pari viikkoa veneelillen eikö tuo oleisi mukavampaa kuin vain silloin tälläin pistäytyä.


      • yliamiraali kirjoitti:

        Mielestäni ei ole kuolleena syntynyt ajatus. Ainoa todellinen ongelma on veneen ylläpito ja kevätkunnostus ym sysksyllä tapahtuvat kunnostustoiminpiteet. Tämäkään ei ole mikään ogelma, jos on mahdollisuus teettää työt, tai mahdollisuus viettää aikaa kuivilla olevalla veneellä riittävästi syksyllä ja keväällä. Kumpaankaan noista ei ole mahdollisuutta joten vennen etäylläpito olisi hankalaa. Olisin jopa kysellyt veneen ylläpidon palveluista venenäyttelyssä mutta eipä näkynyt palveluntarjoajia siellä.
        Sensijaan 250km päässä olevan veneen käyttö kesällä voisi olla ihan mukavaa, veneelle tultaisiin vain pidemmäksi aikaa kerrallaan. Viikonloput veneillen ja kesälomasta pari viikkoa veneelillen eikö tuo oleisi mukavampaa kuin vain silloin tälläin pistäytyä.

        Vaimoni ja minä kuljimme 14 vuotta Helsinki-Hanko joka viikonloppu huhtikuu- lokakuu, 300 km/kerta . Sitten kävi niin että kaksi kertaa peräkkäin emme päässeet satamasta ulos kovan tuulen takia. Siihen ajaminen loppui. Vuodesta 2004 olimme Sipoossa ja vuodesta 2006 Vuosaaressa jossa olemme edelleen ja johon veneilymme päättyy. Ajomatkaa rantaan on 16 km. Elämämme parhaimpia päätöksiä. Hangon kirkkaita vesiä ja saaristoa jäi kyllä kaipaamaan.
        Ylläpito oli hiukan hankalaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1829
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe