Laadukkaan tutkimuksen vaatimuksia

Epigeneettiset tekijät ja mekanismit ohjaavat, säätelevät ja kontrolloivat solun prosesseja, ei DNA. Solussa on useita biologisen informaation muotoja:

A. DNA - digitaalinen, passiivinen informaatiokerros, tarkoitettu RNA-tuotteiden rakennusaineeksi
B. DNA:n metylaatioprofiilit - analogista informaatiota, metadataa (tiedon käyttötietoa)
C. Kromatiinin rakenne ja taipuminen - analogista informaatiota
D. Histonien epigeneettiset markkerit - digitaalinen, biologinen tietokanta, yhdessä kromatiinin kanssa muodostaa A/D-muuntimen
E. RNA:n epigeneettiset markkerit (yli 140 eri tyyppiä) - sekä digitaalista, analogista että metadataa
F. Transkriptiotekijät - metadataa

Kuuluu jo yleissivistykseen ymmärtää, että solun erilaistumisohjelmaan ja sen proteiinituotantoon vaikuttavat ainakin seuraavat tekijät ja mekanismit:

- DNA:n metylaatioprofiilit - Vaikuttavat mm. transkriptioon ja vaihtoehtoiseen silmukointiin.
- Histonien epigeneettiset markkerit - Vaikuttavat mm. kromatiinin muotoon ja rakenteeseen ja sitä kautta transkriptioon sekä vaihtoehtoiseen silmukointiin.
- Koodaamattomat RNA-molekyylit - Ohjaavat transkriptiota, vaikuttavat vaihtoehtoiseen silmukointiin (erit. lncRNA:t), säätelevät ja vakauttavat translaatiota (erit. microRNA:t)

Paljon muitakin säätelytekijöitä on, mutta nuo kolme ovat tärkeimmät. Tutkimus, joka ei ota huomioon näitä oleellisia kontrollereita, on täysin pseudotieteellinen tutkimus. Siksi populaatiogenetiikan tutkimukset, jotka keskittyvät pelkästään DNA:n mutaatioihin sivuuttaen nämä varsinaiset säätelymekanismit, ovat pseudotieteellisiä tutkimuksia. Tämä muistutuksena lähinnä palstan aggressiivisimmalle öykkärille puolimutkateistille, joka on viime aikoina linkittänyt palstalle paljon huuhaata. Muistakaamme, että yli 70% ns. tieteellisestä tutkimuksesta on roskaa. Vertaisarviointi ontuu myös erittäin pahasti.

Mutaatioita käsittelevien tutkimusten tulisi vielä edellisten asioiden lisäksi ottaa huomioon mahdolliset mekanismit, jotka saavat aikaan tarkoituksellisia geneettisiä modifikaatioita. Näitä ovat mm. metyloituneen sytosiinin vaihtumisalttius tymiiniksi (RIP), AID-mediated deamination, hydroksymetyloituneen sytosiinin vaihtumisalttius guaniiniksi, RNA-A-to-I -modifiointi jne. Geenihäviön jälkeiset geneettiset rekombinaatiot ovat myös mekanismeihin perustuvia muutoksia. Samoin koko genomin duplikaatio partenogeneesissä(solonin viskatsarotta esimerkkinä).

5

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • S24 taas sotkee. Näytti siltä, että tämä julkaisu oli taas poistettu, joten laitoin tämän uudestaan tulemaan. Yhtäkkiä aiempi julkaisu taas näkyikin. Ei ole siis tarkoitus tuplapostittaa.

      • Erjfjrkdd

        Taasko olet läpi yön täällä kytännyt maanisesti aloituksiasi. Pidä taukoa hyvä mies. Mielenterveyshän tuossa järkkyy.


      • Oli tuplapostaus tai ei, olet jättänyt edelleen tuon rakennusaine-virheen tuonne. Eikö me sovittu, että se analogia oli rakennusmalli?


    • Kerropa vielä siitä vedenpaisumuksesta.
      Kuuluisiko myös vedenpaisumusopin omaksuminen kuulua yleissivistykseen ja mahdollisesti jo alakoulujen opetussuunnitelmaan?

    • Laadukas tutkimus ottaa huomioon sen, mikä on tutkimuskysymysten kannalta olennaista. Käytetään tässä RoT:n terminologiaa. Jos halutaan tietää, että onko tuossa passiivisessa tietovarastossa jotain vikaa, ei tällöin tutkita tuosta passiivisesta tietovarastosta tietoa noutavia elementtejä, vaan itse tietovarastoa. Jos halutaan tietää, että mitä tuon passiivisen tietovaraston vika aiheuttaa, ei tällöinkään tutkita, että mitä tästä tietovarastosta tietoa hakevat elementit tekevät, vaan itse varastoa ja varastosta haettavan tiedon tuottamia tuotteita, ja kuinka nämä toimivat.
      Jos tutkimus ottaisi huomioon jok'ikisen mahdollisen muuttuja, joka solusta ja sen ympäristöstä löytyy, katoaisi todelliset löydökset kaiken sen kohinan alle, jota tämä ylimääräinen data analyysiin toisi. Tutkimuksessa toimii parhaiten akronyymi K.I.S.S, "keep it simple, stupid". Tietoa kerrytetään askelittain, ei kaikkea kerralla. Tietoa kerrytetään pohjalta ylös, ei ylhäältä alas. Ongelmat näkyvät ylhäältä käsin, mutta tutkimalla vain ylintä kerrosta emme koskaan pääsisi ongelmien todellisiin syihin. Alhaalta käsin lähtevä tutkimus pystyy tehokkaammin eliminoimaan syitä pois ja rajaamaan tutkittavaa aluetta, jolta syyt todennäköisimmin löytyvät. Jos esimerkiksi vertaamme jotain sairautta sairastavaa ja käytämme verrokkina tervettä potilasta, ja löydämme, että sairaan potilaan geenistä löytyy jokin mutaatio, jota terveeltä ei löydy, on meillä todennäköisin syypää suoraan siinä. Jos lähdemme yläpuolelta tutkimaan, että miten säätelykerrokset toimivat, voivat nämä olla sairaalla ja terveellä täysin identtiset, jolloin säätelykerros ei kerro meille yhtään mitään mahdollisista syistä. Epigeneettiset markkerit eivät pääsääntöisesti löydy itse geenialueelta, vaan geenien säätelyalueilta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      60
      1535
    2. 42
      912
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      68
      901
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      62
      836
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      829
    6. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      41
      788
    7. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      755
    8. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      53
      751
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      732
    10. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      49
      682
    Aihe