Kreationismin opetus kouluissa

Järkisyitä

Lukuisat maat mukaanlukien Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat kieltäneet lailla kreationismin opettamisen kouluissa, koska se katsotaan uskonnoksi eikä luonnontieteeksi. Suomessa kreationismia saa opettaa uskonnon tunneilla ja on sitä ilmeisesti erehdytty opettamaan myös biologian tunneilla (Wikipedian mukaan) joissakin kristillissä kouluissa, mutta tälläinen vaarantaa opetusluvan.

Suomessaki jotkut kansanedustajat ovat ehdottaneet luomisuskon opettamista biologian tunneilla, mutta nämä on yritykset on systemaattisesti kumottu. Esimerkiksi kansanedustaja Mika Niikko teki tästä 2013 kirjallisen kysymyksen, johon sai opetusministeriltä vastauksen; ”Eri uskontojen luomiskertomukset elämän synnystä eivät ole tieteellisessä mielessä teorioita, eikä niitä siten voida esittää myöskään vaihtoehtoisina teorioina elämän synnystä tai kehittymisestä”.

30

450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opetusministeri vastasi hyvin.

      • Taisi olla Jukka Gustafsson tuossa vaiheessa remmissä.


    • Suomessa ei taida suurta ongelmaa olla. Jokin aika sitten joku lukion opettaja sivuutti evoluutioteorian opettamisen, mistä nousi pieni myrsky vesilasissa. Opettajat ovat Suomessa pääsääntöisesti vastuullisia ja noudattavat opetusohhjelmaa omista uskomuksistaan huolimatta.

      Runsaasti hoonoria niille, jotka jaksavat peruskopuluissamme toteuttaa opetustehtävää.

      • >Opettajat ovat Suomessa pääsääntöisesti vastuullisia ja noudattavat opetusohhjelmaa omista uskomuksistaan huolimatta.

        Korkkiruuvin satumaailmassa opettajat eivät tosin edes vilkaise opsia, vaan toimivat siten kuin itse hyväksi näkevät. 😀


    • Perusopetuksen OPS:ssa ei edes mainita evoluutiota luokka-asteilla 0-6.

      • Keskustelun aihe on kreationismi opetuksessa. En tunne opetussuunnitelman yksityiskohtia, mutta uskoisin, ettei siellä mainita kreationismiakaan.


      • OPS:n perusteet 2014:

        "Opetuksessa perehdytään Jeesuksen elämään, opetuksiin ja merkitykseen kristinuskossa. "

        Mitä Jeesus mainitsi luomisesta ja vedenpaisumuksesta?


      • päivystävä.ilkimys
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        OPS:n perusteet 2014:

        "Opetuksessa perehdytään Jeesuksen elämään, opetuksiin ja merkitykseen kristinuskossa. "

        Mitä Jeesus mainitsi luomisesta ja vedenpaisumuksesta?

        "Mitä Jeesus mainitsi luomisesta ja vedenpaisumuksesta?"

        Mahtoiko mainita ollenkaan?


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        OPS:n perusteet 2014:

        "Opetuksessa perehdytään Jeesuksen elämään, opetuksiin ja merkitykseen kristinuskossa. "

        Mitä Jeesus mainitsi luomisesta ja vedenpaisumuksesta?

        Eikös nää vedenpaisumus myytit ole siitä vanhan testamentin puolelta että fantasiakirjassa jessehän ei tarinan siinävaiheessa ollu viä syntynyt vaan nää glamööriset ja dramaattiset tarinat oli plaginoitu vanhemmista korkeakulttuureista eri babyloniasta ja sumerista..

        Eiks näin?


      • Mutta jos aihe sivuaa biologiassa mendelin työtä, ollaan niin lähellä evoluutiota ja evoluution mekanismeja, tällöin raja on häilyvä... Vai kuuluko perinnöllisyys ja perinnöllisyystiede opetussuunnitelmaan millä luokkatasolla..?


      • Mutta jos aihe sivuaa biologiassa mendelin työtä, ollaan niin lähellä evoluutiota ja evoluution mekanismeja, tällöin raja on häilyvä... Vai kuuluko perinnöllisyys ja perinnöllisyystiede opetussuunnitelmaan millä luokkatasolla..?


    • vapaa_ajatus

      Kreationismin opetus on Raamatuntun lukua aivan samoin kun musulit lukee Koraania. Raamattu ei käy biologian eikä edes historian oppikirjaksi se on lähinnä samaa kun Kalevalan luku, eli kuuluu kirjallisuuteen.

    • Faktatarkistus

      Kyllä peruskoulun oppisuunnitelmista löytyy evoluutio. Yläasteen biologian ohjeistus arvosanan 8 biologia tiedolle liittyen perinnöllisyyden ja evoluution ymmärtämiseen:
      ”Oppilas ymmärtää ja osaa kuvata perimän ja ympäristön vaikutusta eliöiden yksilönkehityksessä. Oppilas osaa kuvata miten elämä ja luonnon monimuotoisuus ovat kehittyneet maapallolla evoluution tuloksena.”

      Lähde:
      https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/perusopetus/419550/sisallot/478970

    • satuillen

      opetusministeri siis taisi kiertää asian, kun ei ollut kykynevä toteamaan, että 'evoluutiopamauksetkin' tunnettuine luonnonlakien vastaisuuksineen ovat vain filosofiakaapuista tarinankerrontaa.

      • Faktatarkistus

        Mitkä pamaukset ja mitkä luonnonlakien vastaisuudet?


      • Faktatarkistus kirjoitti:

        Mitkä pamaukset ja mitkä luonnonlakien vastaisuudet?

        Puskanikki lienee tarkoittanut ns. alkuräjähdystä. Herätyskokouksissa ja muissa kaatumaseuroissa "evoluutiopamaus" on niitä sanoja jotka saavat äärimmäisistä tosikoista koostuvan seurakunnan nauramaan hersyvän pilkallisesti kaikille Helvettiin heitettäville.


      • Satuillen puhui "evoluutiopamahduksesta" olet pihalla kuin lemänlanta, evoluutio ei ole mikään pamahdus, jäikö koulu tai ymmärrys jonnekin 12 vuotiaan tasolle?


    • IhmettelenVaan

      Ihmettelen, etteivätkö kreationistit usko edes suomalaiseen opetusjärjestelmän ja kansallisten oikeuslaitoksen rhellisyyteen ja arviointi kykyyn siitä, mikä on uskontoa ja mikä tiedettä?

      Kreationismihän on uskomusten puolella täälläkin palstalla. Evoluutio on tieteen alla...

    • Gkfkgik

      Kaikki uskonto pois kouluista

    • Selkosuomella Mika Niikko ja muut äärikristityt vaativat, että lapsille valehdeltaisiin koulussa.

    • Siinäpahamissämainitaan

      Fundakreationismi on ihan yhtä typerää kuin evoluutiouskomushuiputus jolla ei tosiaankaan ole mitään tieteellistä pohjaa.
      Kerrostumat ovat olemassa ja ne todistavat kiistattoman selvästi ettei fossiilistossa näy mitään todisteita vähittäisestä kehittymisestä. On vain selvästi toisistaan erottuvia selvärajaisia lajeja.

      Jos ihan rehellisiä ollaan niin kerrostumien pitäisi tietenkin vilistä esimerkkejä vähittäisestä kehittymisestä niin paljon ettei niitä tarvitsisi erikseen etsimällä etsiä.

      Evokit ovat ihan yhtä läpinäkviä valehtelijoita kuin venäläiset kaasuiskuista. Nimittäin ruski sanoo että ei siellä mitään kaasua käytettý!!! Mistä ne sen tietää? Ja mitä väliä sillä on että miten ne siviiliuhrit tapettiin???? Venäläisillä oli tietoa iskusta kun kerran tiesivät ettei muka kaasua ole käytetty ja miten voi olla tietoa jos kerran ei itse iskenyt????

      Venäläiset ovat yhtä syvällä valehtelun suossa kuin evolutionistit evoluutiouskomustensa kanssa, eli alkaa tulla typeriä paljastavavia aivopierumokia jotka paljsastavat heidät petkuttajiksi.

      • Järkisyitä

        Ajatteletko sinä, että suomalainen koulujärjestelmä opettaa valheita ja että kansalliset oikeusjärjestelmät puolustavat valhetta?

        PS pysytään aiheessa.


      • "Kerrostumat ovat olemassa ja ne todistavat kiistattoman selvästi ettei fossiilistossa näy mitään todisteita vähittäisestä kehittymisestä. On vain selvästi toisistaan erottuvia selvärajaisia lajeja. "

        -Kuten valaan siirtymäfossiilisarja, jota Gould piti parhaana, josta evoluutiotutkija voi haaveilla.
        Hevosen siirtymäfossiilisto on lähes täydellinen.
        -Useita yksittäisi välimuotoja on löydetty.
        - Entä heidelberginihmisen ja neandertalin lukuisat välimuodot?
        - Tai heidelberginihmisen ja sapiensin välimuodot.

        Lisäksi fossiilit ovat vain yksi todiste evoluutiosta. Niistä täysin riippumattomia todisteita on useita.

        Miksi valehtelet, vai oletko noin tietämätön? Evoluutioteoria on vahvasti todistettu tieteellinen teoria.


    • Kreationismi_on_syöpä

      Kreationismi on paradoksaalisesti sellainen asia, mistä yhtäältä ei oikeastaan kannata välittää, koska se on yleensä itse itsensä nolaavaa, typerää aikuisten satuilua. Sehän on karkeasti ottaen vain sitä, että paimentolaismyyttien tosissaan uskomiseen elämänsä tuhlanneet teeskentelevät, että olisivatkin olleet oikeassa. Kaikki tietävät, etteivät ole olleet oikeassa, mutta se ei estä kreationismia olemasta olemassa; se on vääristymä, joka leviää silti.

      Toisaalta onkin niin, että kreationismista voi kasvaa ikävä haitta, joka alkaa vaikuttaa muullakin tavalla kuin vain myötähäpeän herättämisellä. Vaikka siis yksittäiset kreationismin julistajat ovat vain esteettinen haitta, niin sopivissa oloissa he voivat päästä joukolla valtaan kuin tauti, joka odottaa immuunijärjestelmän heikkenemistä tai haitallinen virhe, joka lisääntyy holtittomasti kun kukaan ei ole kontrolloimassa sitä.

      Oikeastaan kreationismi on samanlainen asia kuin syöpä. Käytännössä se on syöpä. Sitä ei voi estää, että sitä on aina jossain olemassa, vaikka sen leviämistä voikin rajoittaa. Joskus sen leviämistä ei voi täysin estää. Se on samanlainen ikävä asia, minkä kanssa on vain tultava toimeen, kuin vaikkapa järjestäytynyt rikollisuus, korruptoituneet vallanpitäjät, tai mikä tahansa moraalisesti sairas ja törkeä toiminta ihmisiä ja ympäristöä kohtaan.

      Älkää siis fiksut ja vastuuntuntoiset ihmiset liikaa henkilökohtaisesti vaivatko päätänne sillä, tai olko huolissanne, koska se ei sillä häviä, ettekä te siihen sorru. Olkaa silti aina valppaina, koska yhteiskunnallisesti tämä on myös toimeentulomme, eettisen ja käytännöllisen integriteettimme ja eksistentiaalinenkin kysymys.

      PS. Älkääkä asiallisenkaan tuntuisissa keskusteluissa ikinä menkö halpaan, sillä uskonnot ovat usein hyvin kohteliaita... silloin kun ne eivät ole vallassa!

    • HyväKoulutus

      Onneksi suomalaiseen koulujärjestelmään voi luottaa!

    • Järkisyitä

      Vieläkään en ymmärrä, miten kreationistit suhtautuvat tähän asiaan. Eli pitävätkö kreationistit suomalaista opetusjärjestelmää valheiden kehtona vai miten he selittävät sen, että opetus ja puolueettomat oikeisistuimet pitävät nuorenmaan kreatismia uskonnollisena valheena.

    • Jyrinä

      Kyllä minä voisin opettaa evoluutioteoriaa kouluissa. Sanoisin aina oppitunnin päätteeksi että näin tällä kertaa oppineet uskovat mutta todisteet vain puuttuvat.

      • Knark5

        "Voisiko opettajasetä selittää miksi pojilla on erilainen kuin minulla?" - Anni-Helena, 7 v.

        Aivan varmasti selittää ja antaa mielellään myös soveltavaa käytännön opetusta.


    • Ewokki

      Onkohan kukaan itse käynyt jotain kristillistä koulua? Puhutaanko niissä luomisesta evoluutioteorian rinnalla?

      • Ala-asteella ei biologiassa evoluutioteoriaa käsitellä, kuten ala-asteen opettaja nimim. RaamattuOnTotuus ylempänä jo totesikin.

        Tässä lähellä on kristillinen ala-aste. Mutta eipä taida olla ns. kristillisiä yläasteita koko maassa, eikä lukioita?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      384
      4695
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      284
      2604
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      153
      1873
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      104
      1608
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1473
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1327
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      60
      1315
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      60
      1262
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      47
      1253
    10. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      346
      1073
    Aihe