Uskonnotttomien syrjinnästä hautaustoimessa

EsaYlikoskelta

Siviilihautajaisten eli uskonnottomien seremonioiden näkökulma puuttui Helsingin Sanomien tämänpäiväisestä hautausjutusta.

Vallitseva hautajaiskulttuurihan menee niin, että kirkollisella puolella on ensin siunaustilaisuus (kappelissa ennen tuhkaussta tai hautaan laskua) ja sitten muistotilaisuus (esim. ravintolassa) ja uskonnottomalla puolella niin, että ensin on jäähyväis-/saattotilaisuus, jossa vainaja on arkussa, ja sen jälkeen muistotilaisuus. Siviilihautajaisiin saa uskonnottomia hautajaispuhujia.

Missä uskonnottoman jäähyväis-/saattotilaisuuden ennen hautaan laskua tai tuhkausta voi pitää, onkin sitten kinkkisempi kysymys. Helsingissä selvin vaihtoehto on Hietaniemen tunnustukseton krematorion kappeli.

Seurakuntien hautausmaiden osalta tilanne onkin erikoinen, vaikka hautaustoimilailla seurakuntien hautausmaat on monopolisoitu ns. yleisiksi hautausmaiksi, joihin kirkko saa yli 100 miljoonaa euroa valtion budjettirahoitusta.

Kirkkohallituksen ohje on, että kappeleita ei luovutettaisi ilman pappia pidettäviin ei-uskonnollisiin jäähyväis-/saattotilaisuuksiin. Tätä noudatetaankin kymmenillä tai sadoilla seurakuntien hautausmailla. Toisaalta kuitenkin tiettävästi ainakin Helsingin (Malmin) ja Vantaan (Honkanummi) sekä Tampereen ja Turun seurakuntien hautausmaiden kappeleita on sallittu käyttää ei-uskonnollisiin hautaustilaisuuksiin.

Espoo, Järvenpää, Lahti, Pori, Jyväskylä jne. sekä monet pienempien kuntien seurakuntien hautausmaat eivät kappelia luovuteta ei-uskonnollisiin tilaisuuksiin. Tämä tilanne asettaa uskonnottomat ihmiset eriarvoiseen asemaan ns. yleisten hautausmaiden käyttäjinä, vaikka he ovat kuitenkin maksaneet veroja, joilla näitä ns. yleisiä hautausmaita ylläpidetään.

Kun krematointi eli tuhkaus sekä arkkuhautapaikat ovat pääasiallisesti ns. yleisillä hautausmailla, jäähyväisyys-/saattotilaisuutta on hankalaa järjestää hautausmaan ulkopuolella. Sen sijaan hautajaisten jälkimmäisen osan eli muistotilaisuuden paikan osalta ei siviilihautajaisissa ole ongelmia.

Niinpä arkkuhautauksen jäähyväis-/saattotilaisuus saatetaan pitää ulkona, siis haudalla ennen hautaan laskua. Näin on laitettu "pakanat pakkaseen" tai sateen tai helteen alle. Ei kovin yhdenvertaista ns. yleisillä hautausmailla? Jos vainaja on tarkoitus krematoida eli tuhkata, perinteisen siviiliseremonian järjestäminen ennen tuhkausta onkin todella kipeä paikka. Monissa kunnissa sopivaa vaihtoehtoista vuokrattavaa tilaa ei juuri ole tarjolla. Osa uskonnottomista päätyy - yleensä joutuu päätymään - siihen, että hautajaisseremonia toimitetaan tuhkauurnan tai tuhkan hautaamisen tai tuhkan sirottelun yhteydessä.

Tuhkan loppusijoitus on kuitenkin aivan eri asia kuin hautajaisseremonia. Yhä useamman vainajan tuhka haudataan tai sirotellaan hautausmaiden ulkopuolelle - maa- tai vesialueen omistajan luvalla. Kotkalaisista vainajista jo 10 % päätyy tuhkauksen jälkeen mereen. Hautausmaiden merkitys vähenee vähitellen. Kysymys hautajaisseremoniapaikasta on kuitenkin eri, sillä vaikka tuhka olisin tarkoitus laskea mereen, yleensä halutaan kuitenkin järjestää hautajaisseremonia ennen vainajan tuhkausta.

6

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sanop

      Jottain tarttis tehdä!

    • Kuudes

      Yhdenvertaisuus on perustuslain perusoikeuksien ensimmäinen kohta.

    • GammaaEj

      Hautaustoimilaki pitää uudistaa.

    • Sekulaarist

      Miten saadaan tunnustuksettomia seremoniatiloja? Helsingissä on Hietaniemen krematorion kappeli. Kuuluisi julkisten palvelujen kontolle, jos kerran "yleisten hautausmaiden" seremoniatiloja eivät voi kaikki käyttää.

      • Luk.lis

        Niin, vaikka tuhkattujen vainajien tuhkan loppusijoitupaikkojen monipuolisuus lisääntyy koko ajan, kun tuhka yhä useammin sirotellaan tai haudataan varsinaisten hautausmaiden ulkopuolelle, kysymys seremonioista ennen vainajan tuhkausta on edelleen tarkastelunalainen asia.


    • Lukija.huom

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5534
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2476
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      55
      1694
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe