Pääsy ET-opetukseen vain kirkosta eroamisen kautta

Lukio.huom

4

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tietysti nyt vähän myöhäistä, mutta laitoinpa ministerille postia ja kysyin että miksi näin.

      • Lukio.huom

        Nooh, ei sitä voinut ennen kysyäkään. Nyt on aika ottaa yhteyksiä eduskuntaan.

        NYT eduskunnalla on mahdollisuus avata ET kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. NYT on aika tukea kansanedustaajia, niin hallitus- kuin oppositiopuolueissa.

        Asian käsittely tulee saada omantunnonasiaksi, siis hallitus-oppositio -asetelmasta erilliseksi kysymykseksi.

        Kun esim. tietosuojavaltuutetun eilinen kannanotto aiotaan ottaa huomioon sote-asiassa, sanottiin radiouutisissa, kyllä myös lapsiasiavaltuutetun kannanotto pitää ottaa huomioon tässä nuorten (lapsien alle 18 v.) lukiolaisten syrjinnän poistamisasiassa.

        Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston lausunto koski vain lukiolakia, koska se oli lausunto lukiolakiin. Sen sijaan lapsiasiavaltuutettu otti kantaa asiaan - voisiko sanoa vielä painavammin - kertomuksessaan eduskunnalle 2018.

        Lapsiasiavaltuutettu pitää kertomuksessaan eduskunnalle (helmikuussa 2018, sivu 154) nykyistä valintakieltoa sekä peruskoulussa että lukiossa yhdenvertaisuuden ja lapsen oikeuksien vastaisena:

        ”Elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumista rajoittaa se, että siihen osallistuminen ei ole mahdollista edes huoltajan pyynnöstä, jos lapsi kuuluu uskonnolliseen yhdyskuntaan, jonka mukaista uskonnonopetusta järjestetään. Vastaavat säännökset sisältyvät lukiolakiin. Oppilaiden enemmistön mukaiseen uskontokuntaan kuuluvalla lapsella ei ole oikeutta opiskella elämänkatsomustietoa. Sääntely on siten yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen.”

        Oikeus ajatuksen-, omantunnon ja uskonnonvapauteen -luvussa Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa 2018 esitetään selkeästi ja yksiselitteisesti, että ”uskonnonopetusta koskevaa lainsäädäntöä tulisi tarkentaa, jotta se takaisi kaikille lapsille yhdenvertaisen oikeuden osallistua tai olla osallistumatta uskonnonopetukseen tai vaihtoehtoisesti elämänkatsomustiedon opetukseen.”

        Sitaatit ovat tuon eduskunnalle annetun kertomuksen 2018 tekstiä.


    • a.matsoni

      Viime vuosina yleinen kehityssuunta on ollut sellainen, että lapsen, ja yhä nuoremman lapsen, omalle mielipiteelle häntä koskettavissa asioissa on alettu antaa yhä suurempi painoarvo esim. sosiaalitoimessa ja oikeuslaitoksessa, yleensäkin viranomaistoiminnassa.

      Kyllä jo vaikkapa 10-vuotias lapsi osaa monesti esittää ihan perusteltuja ja fiksuja kannanottoja omasta parhaastaan.

      Taas kerran olemme saaneet huomata, että tämä kehitys ei koske kirkkoa, joka on kaikessa oma lukunsa, poikkeus säännöstä. Kirkon etuoikeuksien, suosituimmuusaseman ylläpitäminen, sementoiminen, menee yhdenvertaisuuden, vakaumusten tasa-arvon, edelle, kun poliittiset päättäjät ev.lut. kirkkoa, usein siis omaa kirkkoansa, koskevia päätöksiä tekevät, Pakottaen jopa lukiolaiset kirkkoon kuuluvat opiskelemaan 'omaa' (paremminkin noiden kirkonkätyripoliitikkojen omaa kuin oppilaan omaa?) uskontoaan koulussa.

      Päätöksiä tehdään kirkon jäsenmäärän ja jäsenosuuden maksimoinnin näkökulmasta. Kirkko laski äskettäin äänestysikärajan kirkkovaaleissa 16 vuoteen, mutta 16-vuotias ei edelleenkään voi omatoimisesti erota kirkosta, vaan tarvitsee siihen vanhempiensa suostumuksen.

      Hän on siis kypsä, riittävän harkitseva ja vastuullinen, vaikuttaakseen kirkon asioihin äänestämällä, mutta ei ole kypsä päättämään omasta jäsenyydestään kirkossa. Ristiriita!

      Ja jos alaikäinen sattuu olemaan vanhempi, saa hän päättää lapsensa liittämisestä ev.lut. kirkkoon, mutta ei siis omasta erostaan kirkosta. Epäloogista, mutta toteuttaa kirkon ja sen asiaa ajavien poliitikkojen, jotka vielä ilmeisesti enemmistönä, tavoitteen - kirkon jäsenmäärän maksimoinnin.

      Maailma ja Suomi siinä mukana, on muuttunut kovasti, sanokaamme viimeisten 50 vuoden aikana. Suomi on tänään paljon maallistuneempi kuin 50 vuotta sitten, ja ev.lut. kirkon jäsenosuus, ja sen arvostus, merkitys, yhteiskunnassamme on laskenut jatkuvasti, ja kiihtyvällä vauhdilla etenkin vuosituhannen vaihteen jälkeen.

      Tämä muutos on näkynyt kovin vähän, aivan liian vähän kirkon virallisessa yhteiskunnallisessa asemassa, joka on kohtuuttoman suuri. Toki se on ollut sitä satoja vuosia, mutta tänään kirkon etuoikeutettu suosituimmuusasema on voimakas maallistumiskehitys huomioiden entistäkin kohtuuttomampi, muita, esim. uskonnottomia, syrjivä.

      Eikä tässä asiassa ev.lut. kirkon jäsenosuus ole edes hyvä mittari. Vaikka kirkkoon kuluisi nykyisen 70%:n sijaan vaikkapa 85% suomalaisista, niin ei silloinkaan olisi perusteltua, että kirkko saa pitää edelleen (liki) kaikki ikiaikaiset etuoikeutensa.

      Näin siksi, että kirkon korkea jäsenosuus perustuu valtaosaltaan perinteeksi muodostuneeseen muodolliseen tapajäsenyyteen, eikä kerro jäsenten kristillisen uskonvakaumuksen asteesta ja laadusta juuri mitään.

      Ihan hyvä on lähestyä a.o. ministeriä henkilökohtaisilla viesteillä ja kansanedustajia, mutta asian pitäminen esillä julkisuudessa on vähintäänkin yhtä tärkeää.

      (Salliikohan kirkko tämän asian esilläpidon julkisessa tilassa vai pitäisikö se sen mielestä rajoittaa yksityiseen tilaan?)

    • ProET

      Näin se on yhä. Asia oli esillä eduskunnassa kesäkuussa 2018.

      Vielä ehtii ilmoittaa lapsen siirtyvän uskonnonopetuksesta ET-opetukseen.
      "ET, mene" eikä enää "ET mene"!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      57
      2996
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      543
      2838
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      36
      1999
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1932
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1788
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1735
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1452
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      94
      1214
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1178
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1142
    Aihe