olkiluoto 3

eiinsinööri

nythän hauskan jutun kertovat uutisissa, jos ja KUN olkiluoto 3 tipahtaa verkosta niin valtakunnan sähköverkon suojauksen takia pitäis saada sähkönkulutus laskeen samalla hetkellä ja nyt suunnittelevat että 8 tehdasta olis tämän ongelman ratkasu, eivät taida rakkaat insinöörit tajuta että teollisuus prosesseja ei pysty ilman merkittäviä vahinkoja yhtäkkiä sammuttaan katkasemalla sähkön käyttö. Ja kun vielä pitäis toimia n. sekunnin /sekuntien aikamarginaalissa niin käytännössä täysi mahdottomuus. Tulevaisuudessa possahtaa muutaman kerran kantaverkkojärjestelmä polvilleen kun fransmannien laitteet takkuaa

25

540

  Vastaukset

  • Kannattaisi perehtyä asiaan paremmin. Fingridillä on sopimus noiden tehtaiden kanssa alasajosta, ja niille maksetaan vuotuista korvausta siitä. Kyllä niillä tehtailla tapahtuu äkillisiä tuotannonkeskeytyksiä sisäisistäkin syistä.

   Ydinvoimaa on ollut Suomessa 40 vuotta. Montakos kertaa on kantaverkko romahtanut ydinvoimalaitoksen pikasulun takia?

  • Kyllä huomaa ettei aloittaja tiedä aiheesta yhtään mitään. Kyllä huomaa ettet ole insinööri etkä missään tapaukseessa sähkötekniikan insinööri.

  • Tuore uutisjuttu:

   "Jättiydinvoimala tulee: Jos Olkiluoto 3 vikaantuu, kahdeksan tehdasta leikkaa sähkönkulutustaan alle sekunnissa"
   https://yle.fi/uutiset/3-10162056

  • Hyväuskoista on porukka, kun uskovat prototyyppilaitoksen käytön alun olevan ongelmatonta. Kangertelua se tulee olemaan, kuten muidenkin ydinvoimaloiden alkutaival on ollut.

   • Jäi sanomasta että TVO haluaa käynnistymisen keväälle, jotta kolmosen käytön takkuilu olisi mahdollisimman harmitonta.


   • Kangertelua on aina kun uutta tekniikkaa otetaan todelliseen käyttöön koeajojen jälkeen. Länsimetro on hyvä esimerkki. Helsingin itäisissä lähiöissä sitä on vaikea tajuta, mutta käytännön työ opettaisi.


  • tainnu insinööreihin kalikka kalahtaa kun viestejä lukee : )

   • Aamun tv-uutisissa Ylellä asiasta kerrottiin kiihkottomasti ja asiallisesti. Äkillinen "nopea" vikatilanne mahdollinen turbiinipuolella tai generaattorissa, ei reaktorissa. Voimalan suuri koko on se mikä nopeat alasajot aiheuttaa. Nykyiset käytössä olevat ovat antoteholtaan pienempiä, eikä suurta heilahdusta verkkoon synny.


   • niinpä juuri kuin sanoit. ja kun teho suuri riski siihen että A säätövoima ei kerkeä mukaan, n30 sekkaa vesivoimalla menee siihen että kerkiää reagoida ja siihen pien viive mitä kantaverkossa syntyy B teollisuuden prosessien virran katktkasu vaikka kuinka olisi sellaset joissa se kohtuu nopeasti voitas suorittaa, riittääkö 8 laitoksen virrankulutus niissä toiminnoissa ja sen sulkeminen estämään dominoreagtion kantaverkossa kun virran tuotto notkahtaa. ei tarvi kun yksi paikka laukeaa ja ketjureaktio kantaverkossa alkaa ja vahingot voivat olla suuria. nykyset laitokset tosiaan pienempiä ja niiden tuotto ei aiheuta niin suurta piikkiä verkkoon kun OL 3 tuotto


  • Taitaa olla Osa-aikaeläkeläisillä ja eräillä muilla suuria vaikeuksia luetun ymmärtämisessä. Ei kukaan ole väittänyt, ettei Olkiluoto-3 voisi joutua pikasulkuun, jolloin sähköntuotanto on paikattava varavoimalla. Sen sijaan väärä on aloittajan väite, että teollisuuslaitokset, joilta häviää sähköä, joutuvat suuriin vaikeuksiin. Nämä laitoksethan ovat tehneet asiasta sopimuksen korvausta vastaan ja järjestäneet prosessinsa niin, että häiriö on mahdollisimman pieni. Esim. paperitehtaassa voidaan keskeyttää alkupäässä paljon sähköä vievä mekaaninen hierre mutta pitää loppupää toiminassa.

   Fingridin mukaan nopeaan häiriöreserviin (varavoimalaitoksiin) turvaudutaan aika usein, noin kerran kuukaudessa, ja täyteen määräänkin tyypillisesti kerran vuodessa. Useimmiten on syynä verkkoviat, ja rajasiirtoyhteyksien vioittuminen voi aiheuttaa suuren häiriön. Katsoin STUKin raportointia ja niiden mukaan ydinvoimalaitoksilla ei ole 2013 jälkeen ollut ennakoimattomia pikasulkuja.
   https://www.fingridlehti.fi/aina-valmiina-varavoima/

   Alla olevassa linkissä on listaus maailmanlaajuisesti sähköverkon romahtamisesta. Nopeasti silmäillen löydän vain yhden, jossa ydinvoimalaitos on osallisena. Eikä se ole aina koosta kiinni, pienempikin häiriö voi aiheuttaa verkkopimennyksen.
   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_major_power_outages

   • Minä, sattuneesta syystä, en ottanut kantaa kuin ydinvoimalan todennäköisiin ongelmiin. Jos laitos ns. tulee alas tai on ajettava alas, muiden murheena on hoitaa asiat niin että sähköä riittää. En tunne kovin hyvin paperitehtaiden yms. prosesseja.


   • "Hyväuskoista on porukka, kun uskovat prototyyppilaitoksen käytön alun olevan ongelmatonta."

    Noin kirjoitit. Kuka on väittänyt, että laitoksen käytön alku on ongelmatonta, että sähköntuotannon keskytyksiä ei voi sattua? Sen sijaan väitin, että ydinvoimalaitos ei ole ronhduttanut sähköverkkoa Suomessa ja yleismaailmallisestikin ydinvoiman osuus on hyvin harvinaista. Joten harjoittele tuota luetun ymmärtämistä.


   • Tuonnin osuus jo nyt talvella yli 30%. Sieltä sitä tulee tarvittaessa lisää. Näin täällä on moni kertonut vuosien aikana.


   • Noinkohan kirjoitti:

    "Hyväuskoista on porukka, kun uskovat prototyyppilaitoksen käytön alun olevan ongelmatonta."

    Noin kirjoitit. Kuka on väittänyt, että laitoksen käytön alku on ongelmatonta, että sähköntuotannon keskytyksiä ei voi sattua? Sen sijaan väitin, että ydinvoimalaitos ei ole ronhduttanut sähköverkkoa Suomessa ja yleismaailmallisestikin ydinvoiman osuus on hyvin harvinaista. Joten harjoittele tuota luetun ymmärtämistä.

    Olikohan se Ylen uutinen jossa Fingridin mies piti kolmosen alkuongelmia epätodennäköisenä, kai kohteliaisuuttaan. Ei velkainen TVO antaisi 150 miljoonan porkkanaa siitä että laitos käynnistyy passeliin vuodenaikaan, ellei paineita olisi.


   • Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

    Minä, sattuneesta syystä, en ottanut kantaa kuin ydinvoimalan todennäköisiin ongelmiin. Jos laitos ns. tulee alas tai on ajettava alas, muiden murheena on hoitaa asiat niin että sähköä riittää. En tunne kovin hyvin paperitehtaiden yms. prosesseja.

    Onkohan Suomen paperitehtailla mitään merkitystä Olkiluotoon. Olkiluoto on jättiläinen ja ymmärrykseni mukaan tehty siksi noin isoksi että kapasiteetti ruokkii lähi valtiot sähköllä. sieltä ne korvausvaatimukset tulevat kun turbinin laakerit jumittuu. Enemmän murehtisin sitä höyryn paljoutta ja höyryn kehityksen lopettamista. Insinööreillä lienee jokin idea mutta onko se niin tehokas kun on tarvis. Jos ei ole niin olemme enemmän kuin pulassa. Tuo alas-ajo pitäisi tehdä ainakin 20 kertaa että se todella onnistuu. Suomen tehtaat on pikku juttu , ne joutavat lakkoilemaan niin niitä voi seisottaa kyllä muutamia vuosia ei sitä paperia oikesti kukaan tarvitse. Hyötyä tehtaiden pysähtyminen tietää , metsät säästyy ja hiilinielu ei tuhoudu. Vesi kun muutetaan kaasuksi niin tilavuus kasvaa noin kymmentuhatkertaisekseksi, miettikää paljonko kaasua syntyy 1000m3 vedestä. Siinä se ongelma on. Tuo ydinpolttoaine on pieni ongelma niin kauan kun se muutu lentäväksi saasteeksi kun höyry lennättää koko satsin pitkin pohjolaa. Epäilen että laitos ei käynisty koskaan . Kukaan ei ota sellaista riskiä, nyt se alkaa käytöinsinööreille valkenemaan kun he joutuvat olemaan paikan päällä, jokaisen henki on omasta mielestä jonkin arvoinen.


  • siis ainakin minulle joka on asunut Raumalla 5-vuotta ja seurannut tätä touhua on aivan kristallinkirkasta että nämä lahjattomat jaarittelijat ovat munineet koko rakennushankkeen teettämällä työt sutkeilla balteilla.
   katsokaapa rauman talousarviota ja tyhjiä liiketiloja niin tyhmempikin ymmärtää että näitten sisäsiittoisten idioo,,,,

  • Olen ihmetellyt missä sitä sähköä niin hillittömästi tarvitaan. Eihän sitä kohta kykene kukaan ostamaan kun siirtohinnat jatkaa nousuaan. Jos Olkiluoto 3 alkaa joskus tuottamaan sähköä mikähän kiloWatin hinta 50€ veikkaan. Voimalan tulee kuolettaa itsensä 3 vuodessa muuten on kannattamaton hanke. Näin ovat talousteiliöiden laskemat osoittaneet selkeästi. Joku kenellä on lasku kone voi sen hyvin laskea . Mitä 1600 megawattia vai mitä sen tuotto nyt olikaan kertaa kolme vuotta. Jaetaan kustannuksilla, jossa pitää olla kaikki loppusijoituskustannuksia myöten 5 miljoonakski vuodeksi. Luulen että 50€ kilowatti ei riitä mihinkään. Nämä on ne tosiasiat , laskekaa nyt vähän ja keskustelkaa sitten. Eikä olisi paras kaikille että sammutetaan kaikki ylimääräiset vempaimet ja lamput ja purettaisiin kaikki atomivoimalat pois. Emmehän me todellisuudessa niitä edes tarvitse. Autoissa on hyvät valot , joka ainoa katulamppu alas niin säästyy suunnaton rahavuori. Ollaan tätä Suomea muutenkin alas ajamassa. Kaikki ihmiset kaupunkeihin palvelemaan toinen toisiamme. Aurinkopanelilla tulee aivan hyvin tomeen, ja jos on pilvistä niin voi polkea generaattoria joka toimii jumppa pyöränä.

   • OL3 ei tule koskaan tekemään sähköä alle 30 snt/kwh.
    Itse tiedän sen, että energiatehokkuuden kasvaessa sähkön käyttö vähenee.

    Sanokoon EK mitä


  • Veikkauksia kehiin: moniko uskoo että Olkiluoto 3 tuottaa sähköä ensi vuonna? Itse veikkaan että ainakin pari viivästystä tulee vielä ja sähkön tuontanto alkaa ehkä joskus 2022.

   • Veikkaan että OL3 tuottaa sähköä ensi vuonna eli vuonna 2020.


  • "Ruudinkeksijät menevät vasemmalta ohi .. "

   Joo, siellähän ei paljoa huoleta "kiinanteräksestä" tehdyt paineastian kannet ja pohjat. Flamanvillessähän aiotaan ainakin kansi vaihtaa jossakin vaiheessa, pohjaosaa tuskin pystytään vaihtamaan.

   Kokoajan on haukuttu Arevaa siitä, kuinka sen projektit viivästyvät, mutta eikös Flamanvillesssä ole kuitenkin rakentajana kokenut EDF? Ja siellä myöhästytään vähintään yhtä paljon kuin Suomessa.

   Tietysti voidaan kysyä, että miksi Kiina bygaa EPR:n puolessa ajassa? Ohitetaanko siellä normeja ja standardeja samalla tavalla kuin kaupunkirakentamisessa, jossa tehdään lyhytikäisiä pilvenpiirtäjiä? Vaiko onko rikas länsi vain menettänyt kykynsä rakentaa, ylipäätänsä yhtään mitään? Tähän ei riitä vastaukseksi se iänikuinen valitus siitä, kuinka ydinvoiman rakentamisen hankaloittamisesta liiallisella valvonnalla ja byrokratialla.

  • "Kokoajan on haukuttu Arevaa siitä, kuinka sen projektit viivästyvät, mutta eikös Flamanvillesssä ole kuitenkin rakentajana kokenut EDF? Ja siellä myöhästytään vähintään yhtä paljon kuin Suomessa."

   Mitä se "haukkuminen" on?

  • Hau, hau! Arevaa on arvosteltu siitä, että se halusi ottaa itselleen voimalaurakan, vaikkei se ole koskaan ennen voimalaa rakentanut. EDF on rakentanut lukuisia ydinvoimaloita, mutta eipä sielläkään tule valmista EPR:n osalta.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   253
   5661
  2. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   87
   4544
  3. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   82
   771
  4. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   57
   721
  5. Kokoomuspoliitikko Pauliina Valkovirta nolasi

   itsensä pahanpäiväisesti eilisessä valtuustokokouksessa vaatiessaan sivukylien koulujen lakkauttamista. Tuntui ,että hän ei tajua ollenkaan kyläkouluj
   Haapavesi
   43
   665