Luuserin kokovartalokuva - Lauri Törni

zxcvbnmkl

Kävi neljä sotaa - ja hävisi ne kaikki. Suomi sentään voitti Lapin sodan.

35

1943

1Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HyväMiesKuitenkin

      Sota voidaan joko voittaa tai hävitä... tämä lienee kaikille selvää. Mutta jos käy niin ikävästi, että sota hävitään niin on täysin yhtä tärkeää se, että MILLÄ LAILLA HÄVITÄÄN,

      Hävitäänkä 1. Ehdottomolla antautumisella. VAI. 2. Aselevolla ja rauhansopimuksella! Näistä 1. Vaihtoehto johti. Uein ainakin N-Liittoa vastaan sodittaessa massaraiskauksiin, maan sovjetisointiin ja täysiin vankijuniin.

      Sen sijaan vaihtoehto 2. Säilytti yleensä jonkilaisen vapauden ja itsenäisyyden!

      Lauri Törni oli Mannerheimristin ritari, joka merkittävästi auttoi kotimaataan hävtyn sodan päättämiseen vaihtoehdolla 2!

      Siksi mies nyppii aivan sairaasti stallarien silmää!

      • Kirrousratone

        Opetle krijotaa nasti vitu.


      • OsuiJaUpposi

        Jos näppäinvirheet on AINOA, mitä osaat kommentoida niin kohilleen meni kirjoitus!


    • Oikeasti

      Lauri on USA:n uimari.

    • Ettäsillälailla

      Lapin sodan Törni soti saksalaisten puolella suomalaisia vastaan, aate vei miestä. "Miehelle sota on sama , kuin lapsi naiselle": Aatu.

      • TiltuValehteleeAina

        Lapin sodan aikoihin oli Törni matkustanut Saksaan eikä hän sielläkään kerinnyt sotia mihinkään suuntaan!


    • vajakki_oksentaa

      Provoileva yksinäinen stallarivajakki vähän taas pohtinut :)
      Ei siinä mitään, suotakoon se hänelle. Varmaan kismittää jos on tajunnut, että enemmän Törni tehnyt maan eteen kuin koko avaajan epäonnistunut vätyssuku ikinä. No, siihen ei toki tarvi olla edes Törnin kaltainen mies, tavallinen mieskin riittä :)

    • muullaeiväliä

      Tärkein on, että sai monta venäläistä hengiltä.

      • Lillepo

        Tuskinpa montakaan ja Saksaan paettuaan lähinnä juopotteli ja rähjäsi outona ummikkona
        kun ei ollut kielitaitoa tällä ss-jehulla,eiks je? -Late oli kuin lastu lainehilla, lastu joka oli pettänyt isänmaansa kevytmielisin motiivein eikä tuollaiselle huithapelille sovitella Suo-
        messa minkäänlaista sankarinloimea saati sädekehää. :))


      • C.G.E.Mannerheim

        Törnillä ei ollut Suomessa minkäänlaista sädekehää ja statusta ennen kuin 1990-luvulla koloistaan heräänneet uusisänmaalliset hörhöt ja muut natottajat aloittivat Törnin ja Kuhlmeyn kuvan kiillottamisen. Tosiasiassa kriittinen tutkimus on paljastanut molemmat hypetykset ontoiksi ja ilmeisen tarkoitushakuiseksi aivopesuyritykseksi.


      • totuustulijulki
        C.G.E.Mannerheim kirjoitti:

        Törnillä ei ollut Suomessa minkäänlaista sädekehää ja statusta ennen kuin 1990-luvulla koloistaan heräänneet uusisänmaalliset hörhöt ja muut natottajat aloittivat Törnin ja Kuhlmeyn kuvan kiillottamisen. Tosiasiassa kriittinen tutkimus on paljastanut molemmat hypetykset ontoiksi ja ilmeisen tarkoitushakuiseksi aivopesuyritykseksi.

        Eipä ihme. Kekkoslovakiassahan juhlittiin ryöstetyn Porkkalan palautusta ja julistettiin talvisota Suomen syyksi.


    • Penna-Tervo

      Törni yritti vuonna 1940 päästä tähän SS-porukkaan eli ns. "panttipataljoonaan" mutta häntä ei huolittu. Törnin touhu loppuvuodesta 1944 ja 1945 osoittaa että hän kuului siihen potentilaaliseen noin 2%:n joukkoon jonka Saksan tiedustelupalvelu omassa arvioissaan otaksui Suomessa olevan saatavissa vallankaappaukseen ja fasistihallituksen pystyttämiseen Helsingissä.

      Suomessa on yhä merkillinen tapa eräillä yrittää vähätellä sitä että tietty osa - tosin pieni joskin vaikutusvaltainen - omasi selvät natsisympatiat jota nyt jälkijättöisesti yritetään selitellä "isänmaallisuudella".

      • minulla-ei-muuta

        Samuel Johnson: "isänmaallisuus on roiston viimeinen pakopaikka".


      • PennaTaasVäärässä

        Toveri Tervon asiantuntemus on heikolla tolalla!

        Törni PÄÄSI mukaan SS-pataljoonaan keväällä 1941, mutta jo koulutuksen alussa havaittiin, että mukaan oli päässyt Suomesta vakansseihin nähden liian monta upseeria. Kielitaidoton Törni oli niiden joukossa, jotka valittiin palautettavaksi Suomeen!

        SS-joukkoihin värväytyminen keväällä 1941 ei edellyttänyt ”natsi-sympatiota” vaan lähinnä seikkailunhalua. Useimmille nuorukaisista kyseessä oli elämän ensimmäinen ulkomaanmatka ja uskottiin saatavan retkellä huippuluokan sotilaskoulutus.


    • AnsaitsiArvostuksen

      Siinäolet oikeassa, ettei viimeisellä Saksan reissullaan tehnyt mitään tähdellistä!
      MUTTA hän oli kova taistelija ja Mannerheim-ristin ritari, joka teki etenkin Jatkosodan aikana suuria palveluksia isänmaalleen!

      Ja sellaisena hän ansaitsee monta vertaa enemmän arvostista kuin kotimaansa jalustaa nakertava luihu Bupi!

      • oliADHD

        Törni oli epäilemättä taistelijan roolissa ns.kova luu,mutta huono kantamaan vastuuta esimies-asemassa.Hänen tiedetään esimerkiksi määränneen komppaniansa rintamahyökkäykseen jään yli vihollisen asemia kohti,joka johti tietenkin tarpeettomiin sankarivainajiin.
        Tilanne ratkaistiin sittemmin sitomalla ja saarrostamalla ryssä ilman sen kummempia vaikeuksia.


      • OlikoValinnanVaraa

        Mielenkiintoinen kysymys?

        JOS olet sotatyössä jonknlainen alipäällikkö niin voiko siinä asemassa TAATA, ettei koskaan tee ratkaisua, joka näyttää hyvältä, mutta osoittautuu virheelliseksi?

        Venäläiset itse eivät paljoa muunlaisia hyökkäyksiä edes harrastaneet kuin suoria rintamahyökkäyksiä!


      • höökiinvaan
        OlikoValinnanVaraa kirjoitti:

        Mielenkiintoinen kysymys?

        JOS olet sotatyössä jonknlainen alipäällikkö niin voiko siinä asemassa TAATA, ettei koskaan tee ratkaisua, joka näyttää hyvältä, mutta osoittautuu virheelliseksi?

        Venäläiset itse eivät paljoa muunlaisia hyökkäyksiä edes harrastaneet kuin suoria rintamahyökkäyksiä!

        Niin no jos kerta venäläisetkin niin sitte...


      • AinaEiVoiKiertää

        On tilanteita, joissa ei ole muita vaihtoehtoja kuin suora rintamahyökkäys!


    • A.E.Martola

      Edelleen vaadin selitystä sille miksi 500 000 muuta sotilasta ei lähtenyt Törnin linjalle vaan pysyi uskollisena Suomen laille ja puolustusvoimille. Mikä oli se tekijä joka erotti Törnin muista? Lopputulos tiedetään. Törni munasi itsensä. Muut palasivat siviiliin ja aloittivat Suomen jälleenrakentamisen. Miksi hiivatissa älykääpiöt ovat siis valinneet Törnin idolikseen? Mitä se kertoo Törnistä itsestään?

      • hienoa_työtä

        Törni ei pitänyt kommareista, vaan listi niitä missä vain pystyi. Hieno piirre nuoressa miehessä :)
        Mutta, vaadin selitystä että häntä arvostellaan ja mustamaalataan sen takia. Mitä se kertoo arvostelijoista itsestään.


    • Kainalniemen-Hiki

      Törnin selittelyt Saksan matkastaan olivat onttoja. Oikeudessa asia tutkittiin ja selvitettiin. Paljastui että mies syyllistyi vakavaan maanpetokseen sekä valtiopetokseen. Törnin onneksi sotaväen rikoslaki kaikessa ankaruudessaan ei enää 1945 ollut voimassa. Koska mies menetti kasvonsa Suomessa hän etsi pakopaikkaa jostakin. Pakoilu päättyi Vietnamin viidakkoon kun kopteri pudota pätkähti.

      Törnissä oli kaikki sotahullut natsin tuntomerkit olkoot univormu mikä tahansa päällä. Kolme univormua - joilla kaikilla tuli tappiot sodassa. Aikamoinen saavutus.

      • Quist-Mark

        Sotaväenrikoslaki oli voimassa mutta tarkoitit varmaan sitä että rauhaan jo siirtyneessä Suomessa Törniä ei esim teloitettu. Törni tuomittiin paitsi Suomen lain myös sotaväenrikoslain mukaisesti. Hän menetti myös sotilasarvonsa.


    • Penna-Tervo

      "Tutkijoiden mukaan etenkin Törnin jatkosodan jälkeisiä vuosia on peitelty ja kaunisteltu. Törni siirtyi Lapin sodan aikana vihollisen riveihin eli vapaaehtoisena Saksaan SS-joukkoihin. Seurauksena oli kotimaassa maanpetostuomio, jota on myöhemmin väitetty poliittiseksi ja virheelliseksi.

      Silvennoinen sanoo, että Törnin syyllisyys on täysin kiistatonta. Oikeusjuttua ei Silvennoisen mukaan voi niputtaa Suomessa vääryytenä pidettyihin sotasyyllisyys- ja asekätkentäoikeudenkäynteihin, kuten Törnin ihailijat ja useat hänestä kirjoittaneet ovat tehneet.

      Sotasyyllisyys- ja asekätkentäoikeudenkäynnit olivat poliittisia, sillä molemmat perustuivat taannehtiviin lakeihin ja niihin vaikutti Neuvostoliiton johtaman valvontakomission painostus. Sen sijaan Törnin ja muiden Saksaan lähteneiden rangaistukset perustuivat sekä Suomen että sotaväen rikoslakiin, eikä valvontakomission vaikutuksesta tai painostuksesta löydy maanpetosjutussa todisteita, kirja kertoo."

      https://yle.fi/uutiset/3-6889620


      Törnin ja muiden Saksaan lähteneiden rangaistukset perustuivat sekä Suomen että sotaväen rikoslakiin, eikä valvontakomission vaikutuksesta tai painostuksesta löydy maanpetosjutussa todisteita.

      • StalininLakeija

      • Samalla-Vaa-alla

        No jos kerran Törnin Saksaan lähtö oli kriminaali teko, niin kai myös Neuvosto-Venäjän ja Neuvostoliiton asevoimiin lähtö on tasapuolisuuden nimissä punnittava samalla asteikolla, eikä se, että Nurnbergin tuomiostuin käräjöi pelkästään natseja vastaan ja jätti kommunistit voittajina tuomitsematta, ole ainakaan Suomen osalta mikään perustelu/peruste, sillä ainoat, jotka tänne hyökkäsivät olivat Neuvostoliiton bolsevikkijohdon määräyksestä maahamme tunkeutuneet puna-armeijan osastot.


    • punikkilaumavenäjälle

      Törni oli taistelija ei ollut pakoon juoksija.

      • minulla-ei-muuta

        Läksi Suomesta pakoon. Meni Saksaan jossa suunniteltiin Suomelle Unkarin tapaista fasistihallitusta. Hölmöilyä yritti tosin myöhemmin selitellä mutta raastuvanoikeudessa käytiin asiat läpi ja kakkua tuli ja sotilasarvo lähti. Törni syyllistyi upseerimiehenä häpeälliseen maanpetokseen ja valtipetokseen. Sotaväenrikoslaki ei tässä kohtaa silittele päätä. Jos Suomessa olisi ollut täysi sotatila olisi Törni voitu vaikka teloittaa.


      • sulla_ei_koskaan_mitään
        minulla-ei-muuta kirjoitti:

        Läksi Suomesta pakoon. Meni Saksaan jossa suunniteltiin Suomelle Unkarin tapaista fasistihallitusta. Hölmöilyä yritti tosin myöhemmin selitellä mutta raastuvanoikeudessa käytiin asiat läpi ja kakkua tuli ja sotilasarvo lähti. Törni syyllistyi upseerimiehenä häpeälliseen maanpetokseen ja valtipetokseen. Sotaväenrikoslaki ei tässä kohtaa silittele päätä. Jos Suomessa olisi ollut täysi sotatila olisi Törni voitu vaikka teloittaa.

        Pakko oli poistua, koska sodan jälkeen liian monta selkärangantonta miehen irvikuvaa pääsi virkoihin, joissa edes jotenkin menestyivät. Ei Törni ollut ainoa sotasankari, joiden elämää nuo limanuljaskat vaikeuttivat, tunnetuin ehkä.


    • torjuntavoittaja

      Lapin sota oli saksalaisille loistava torjunta voitto ,ku pääsivät livahtaan maasta vähillä menetyksillä , poltetun maan taktiikalla.

      • vbxcvbxcv

        Saksalaiset toimitettiin Norjasta Neuvostoliittoon sotavankeuteen mikä olikin aivan oikein.


      • Lykkäät-pötyä

        Norjan miehitysjoukot antautuivat briteille.

        Puna-armeijan sotavangit olivat tietysti eri asia.


    • mitäonsankaruus

      Törni on sotasankari,mutta semmosta minä olen miettiny että mitähän jos se Törni oliski loikannu esim Irakin armeijaan ja sitte ruiminu kalashnikovilla muutaman kymmentä siviiliä jossain Manhattanilla kuoliaaksi,niin olisko se sittenkin sotasankari?

    • Savon.Sellu

      Törnin roato löyty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2763
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      74
      1480
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      42
      1446
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1163
    7. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1161
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1161
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe