Yleisiä väittämiä Bitcoinista

Bitcoin_ja_hölöhölö

Otsikon mukaisesti esitän joitain yleisiä väittämiä Bitcoinista. Ja kyllä, minulla on (hiukan) niitä. Lue itse läpi ovatko argumenttini pitäviä siihen tosiseikkaan katsomatta.

1. Bitcoin on pyramidihuijaus.
Pyramidihuijauksessa joku tai jotkut harvat muutamat ovat huipulla ja alaspäin haarautuvaa ketjua pilkotaan ja alemmat maksavat ylöspäin sitä ennen. Totuus on se, että parhaimmillaankin sama potii pyörisi eikä mikään toisi lisäarvoa systeemiin, eikä ole tarkoituskaan. Huijarit ottavat omansa ja jättävät muut pyörittämään. Jos perehtyy Blockchainin toimintaperiaatteeseen huomaa ettei tämä voi pitää paikkaansa. Sitäpaitsi lue kohta 2. Tarkemmin sanottuna Blockchain on periaatteessa nerokas systeemi siinä missä bitcoinissa voikin löytää joitain puutteita. Puutteet johtuvat enimmäkseen sen nuoresta iästä ja siitä johtuvasta kehitysasteesta. Entäpä muutosvastarinnasta?

2. Bitcoin on arvotonta leikkirahaa (tai vastaavaa).
Jos bitcoinilla on osto- ja myyntikurssi kuka voi tällaista väittää? Nämä voi katsoa reaaliajassa vaikka bitcointicker-nimisellä sivulla. Kuka tahansa voi ostaa bitcoineja ja myöhemmin myydä. Ihan euroilla puoleen tai toiseen. Tai myös säilyttää arvonnousun toivossa. Huomaa: arvon nousun. Tässä sanottu myös osaltaan vesittää pyramidihuijauksen. Jos joku myy minulle kokonaisen bitcoinin vaikka satasella niin kyllä vaihtotapahtuma syntyy! Tätä kirjoitettaessa hinta pyörii 7300 euron hujakoilla. Tästä aavistaa (jos haluaa) että arvoa, vaihto- tai maksukäyttöä vaikka renkaanvaihdosta sillä löytyy. Markkinat sitten itse arvostavat kurssin miksi milloinkin mistä vaihtotapahtumasta kulloinkin.

3. Bitcoin on rikollisten ja/tai terr.... rahaa.
Tämän havaittiin osittain pitävän taannoin paikkaansa. Rikollisten ja terr....stien tuli bitcoinia ennen käyttää käteistä, vieläpä jos anonyymiteetti on se juttu jota tässä tuijotetaan. Oliko ennen bitcoinia sitten lainkaan huumekauppaa, rikollisuutta, veronkiertoa, rahanpesua? Kuten edellä, kyllä vaihdan renkaat naapurin autoon yhdellä bitcoinilla oitis. Rikollisuutta ei siinä vaihdossa tapahdu. Se joka tyrkyttää tekemään edelläsanotun pimeänä itse yllyttää rikokseen. Arvonnoususta tulee luonnollisesti hoitaa pääomavero, mikä joiltakuilta jää käteisellä tekemättä.

4. Bitcoinin kurssi lepattaa liikaa ollakseen arvoa säilyttävä käsite.
Tällä viitataan vararahastoon kuten fyysiseen kultaan. Varmasti kullasta on pidempi historiallinen kokemus. Toisilla ei vain ole aikaa odottaa, mutta luulenpa ettei kyse ole sen ajan puutteesta. Pitkä ajanjakso on se juttu sijoituksissa, vuosista puhutaan. Jollei ole varaa tallettaa määräaikaistilille vuosikausiksi se ei ole bitcoinin vika (eikä ajanpuutteen). Itse en oleta muutaman vuoden ja muutaman tuhannen vuoden vastaavan toisiaan ja ymmärrän riskin. Toki huutelu ja väärän tiedon tai luulon levittely on halpaa ja sitäpaitsi riskitöntä. Ja kyllä, koko pas...ka voi ihan hyvin lävähtää tuulettimeen. Aivan toisin kuin istuen odottamassa paistetun hanhen putoamista suuhun.

Itseasiassa kurssimuutoksilla tienaaminen on tavallista valuuttakauppaa, virtuaalisia poissulkematta. Kuka sanoo termiinien, optioiden tai futuurien olevan jotenkin enemmän fyysisiä? Tai niillä spekuloiminen? Jopa osakkeet ovat nykyään arvo-osuustileillä niin, ettei sitä hienoa vanhanmallista paperista osakekirjaa ole välttämättä enää ollenkaan. Eikä tilipussia, konkreettista ja fyysistä kuin mikä saa enää palkanmaksaja käyttää (vaan virtuaalista rahaa virtaa tilien välillä). Haittaako se että joku aineeton on jonkin arvoista kuten edellä todettiin? Eivätkö palvelut ja sisällöntuotto ole lisäarvoa ja useinkin varsin aineettomia? Jos joku nimenomaan tarvitsee kruunukorkkeja työstään käteen eikä kykene abstraktiin arvoajatteluun enpä tiedä mikä osuus siitä on bitcoinin vikaa.

Bitcoinissa on omat ongelmansa eikä siitä tarvitse tykätä. Perättömät väitteet ovat asia erikseen. Kun en mainosta (no, bitcointickerin vain mainitsin mutten saa sieltä rahaa...) en hyödy tästä kirjoituksesta mitään. Sapettaa vaan erilaiset mesoavat ekspertit ja talousnerot jotka voisivat laittaa omat asiansa kuntoon samalla energialla kuin mitä opettavat sorsaa uimaan. Eipä joku nalle-Wahlström mesoa siihen malliin vaikka vinkkejä ja lihaksia siihen hommaan voisi vaikka ollakin.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        7
        1262
      2. Mielessäni vieläkin T

        Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
        Ikävä
        19
        1245
      3. Ei luottoa lakko maahan

        Patria menetti sovitun ksupan.
        Suomen Keskusta
        5
        1166
      4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

        Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
        Ikävä
        2
        1164
      5. Sinäkö se olit...

        Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
        Ikävä
        1
        1143
      6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

        Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
        Maailman menoa
        1
        1141
      7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

        Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
        Jyväskylä
        42
        1137
      8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

        Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
        Vaipat
        2
        1134
      9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

        Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
        Tunteet
        3
        1119
      10. Lepakot ja lepakkopönttö

        Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
        2
        1110
      Aihe