Sota ratkaistaan Berliinissä eikä Helsingissä

SuurtaistelutNjet

Tämän luettuaan moni suomalainen sotilasjohtaja ja sotahistorian asiantuntija lienee vetänyt omat johtopäätöksensä Järvisen "kielen uudestä ruskeasta väristä". Oliko tämä niitä ensimäisiä ruskeakielisiä kaulapantatsuhnia Suomen armeijassa?

Luvussa Läpimurtotaktiikka Karjalan kannaksella Järvinen kirjoittaa mm. seuraavasti:

Sivu 327: "Julkisuudessakin on ihmetelty sitä, että venäläisten hyökkäys saatiin lopulta pysähtymään, vieläpä jotakuinkin linnoittamattoman puolustusaseman eteen. Miten tämä oli mahdollista, kun se sijaan pääasema ja V-T -linja olivat linnoitettunakin murtuneet?
Venäläisillä oli hyökkäyksen alkuaikoina musertava ylivoima, joka heinäkuun loppupuolelle saakka käsitti Karjalan kannaksella mm. 29 tai 30 jalkaväkidivisioonaa, 1 prikaatin, pari ylijohdon alaista tykistödivisioonaa (tykistödivisioonassa oli 180 tykkiä), 5 panssariprikaatia, 7 erillistä panssarirykmenttiä, 5 kaartin panssariläpimurtorykmenttiä ja 9 rynnäkkötykkirykmenttiä. Tämä voimaryhmä ei kuitenkaan ollut tarkoitettu koko Suomen, tuskinpa edes koko Kannaksn valtaamiseen, sillä kun operaation johtaja sen aikana menestyksen hurmaamana kysyi ylijohdolta, saako hän jatkaa Helsinkiin saakka, hän sai suunnilleen seuraavan vastauksen: >>Sota ratkaistaan Berliinissä eikä Helsingissä. Poissiirrettäviksi määrättyjen joukkojen on oltava uusissa keskityspaikoissaan (Suomenlahden eteläpuolella) määräaikana. Jos sen jälkeen pystytte valtaamaan Suomen niin antaa mennä.>>
Sivu 328: Täydennystä ei Karjalan kannaksen hyökkäysjoukoille juuri nimeksikään annettu, ja heinäkuun puolivälissä todettiin joukkojen poiskuljetuksen suurehkoin määrin alkaneen. pääasiallisesti näihin näyttää käytetyn rannikkorautateitä, osittain myös päärataa Viipuri-Leningrad. Moottoroidut joukot luonnollisesti siirrettiin teitse. Heinäkuun loppupuolella lienee Karjalan kannakselta siirretty Saksan rintamalle n. 10 jalkaväki- ja 2 tykistödivisioonaa, 3 panssariprikaatia, 5 panssarirykmenttiä ja 2 rynnäkkötykkirykmenttiä.
Paljon jäi vielä voimaa jäljellekin, ainakin näennäisesti, operaation johtajan käytettäväksi >>omaan laskuunsa>>. Joukot olivat kuitenkin jo pahoin kuluneet ja materiaaliannos vähentynyt. Sitä mukaa vahvenivat suomalaisten voimat niin, että ne heinäkuun alkupuolella jo käsittivät yhteensä 10 divisioonaa ja 3 prikaatia, jota paitsi puolustus nyt tukeutui vesistölinjoihin. Joskin karkuruus oli melkoisesti vähentänyt joukkojen vahvuutta, oli kelvottoman aineksen poistuminen parantanut niiden laatua. Kesäkuun lopulla ja heinäkuun alussa suomalaiset joukot torjuivat raskaissa taisteluissa venäläisten yhä vielä ylivoimaiset hyökkäykset Tali-Ihantalan, Vuosalmen ja Viipurinlahden suurtaisteluissa. Näillä hyökkäyksillä näyttää kuitenkin tärkeimpänä päämääränä olleen maineen tavoittelu ennen käskettyä voimien vähennystä, sillä tämän alettua ei maine enää ollut lisättävissä. Toisena tarkoituksena oli ehkä suomalaisten voimien kuluttaminen vastahyökkäyksissä edellä esitetyn >>houkutusmurtotaktiikan mukaan."

Järvinen Y. A. Jatkosodan taistelut - Jatkosodan taktiikkaa ja tapahtumia
WSOY, 1950, 394 s., painos: 1

8

171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eli rivien välistä voi lukea ("Jos sen jälkeen pystytte valtaamaan Suomen niin antaa mennä") että Suomen armeija neuvokkaalla ja uhrautuvaisella toiminnallaan pelasti Suomen itsenäisyyden!!
      Onneksi meillä ei ollut Ruotsin sotavoimia eikä Italian sodanjohtoa ((:

    • Sinimäki

      #Eli rivien välistä voi lukea#

      Että myytti venäläisten kiireestä Berliiniin pelasti Suomen. Järvinenkö sen myytin keksikin?

      Oikeasti venäläiset vietiin Ihantalan suurtaisteluiden jo päätyttyä, heinäkuun puolivälin jälkeen, nuolemaan haavojaan Narvan rintamalle ja sitten Sinimäkeä valtaamaan kun eivät Kannaksella päässeet eteenpäin.

      • Sinimäet

        Sinimäkikin jäi valtaamatta. Toki kun saksalaiset ja virolaiset luopui siitä, niin venäläisetkin pääsi sinne lopussaan.


    • GyperManipulaatiotako

      Govorov sai Stavkalta selkeän käskyn, josta ei voi erehtyä edes jälkikäteen kukaan, mitä sen sisältö yksinkeratisuudessaan tarkoitti. Stavkan käskyn mukaan Karjalan Kannaksen joukot piti tuhota juuri niillä voimilla, mitkä Stavka (Stalin) Govoroville antoi.

      Spekulaatiot joukkojen riittävyydestä Viipuri-operaation suoritukseen käskyn mukaan jälkikäteen on paikallaan. Jos Kannaksen joukot olisi tuhottu Stalinin käskyn mukaan, niin historiaa kirjoitettaisiin ja spekuloitaisiin kyyrisin kirjaimin tälläkin palstalla.

      Kuka väittää, ettei Suomea olisi vallattu ja ettei Helsingissä olisi pidetty Govorovin voitonparaatiakaan vaikka joukkomme olisikin tuhottu Stavkan määräämissä Govorovin operaatioissa Karjalan ja Maaselän kannaksilla? Minkälaisilla eväillä (historian tiedoilla) ihminen on varustettu, joka väittää muuta Stavkan tavoitteista jotka ovat faktaa.

      "Tämä voimaryhmä ei kuitenkaan ollut tarkoitettu koko Suomen, tuskinpa edes koko Kannaksn valtaamiseen, sillä kun operaation johtaja sen aikana menestyksen hurmaamana kysyi ylijohdolta, saako hän jatkaa Helsinkiin saakka, hän sai suunnilleen seuraavan vastauksen: >>Sota ratkaistaan Berliinissä eikä Helsingissä."

      • raapana

        Isoon osaa punaporukasta iski punatauti. Tätä punatautiepidemiaa on yleensä vähätelty molemmilla puolilla. Ei tänne sieltäpäin koskaan olla paraatimarssilla tultu. Amerikkalaiset helpottivat suunnattomqsta toimittamillaan Ford GPA-autoilla punaraiskaajien likkuvuutta.


    • HistoriaaFaktoina

      Mistä ihmeen hornantuutista kumpuavat nuo selittelyt Stalinin hyväntahtoisuudesta ja armollisuudesta Suomea kohtaan kesän 1944 suurhyökkäyksen järjestäjänä? Oliko muka Suomi jossain erityisasemassa, vaikka oli Saksan joukkoja ottanut vastaan maahansa Barbarossa operaatioon Neuvostoliiton tuhoamiseksi. Missä näitä historian idiootteja oikein kasvatellaan.
      Stalin oli yksi kaikkienaikojen suurin massamurhaaja mitä maa päällään on ikinä kantanut.

      • historioitsija

        Kyse ei ole mistään Stalinin hyväntahtoisuudesta. Stalin oli oppinut läksynsä talvisodan aikana, että suomalaiset kykenevät torjumaan ylivoimaisenkin hyökkääjän. Stalin oli erittäin katkera talvisodan päätyttyä, koska puna-armeija oli kärsinyt valtavat tappiot niin henkilö- kuin materiaalin menetyksinä. Sen vuoksi talvisodan päättyessä määrätttiin ampumaan kaikilla aseilla suomalaisten asemiin, vaikka aselepo oli juuri tulossa ja joissakin paikoissa vielä sen jälkeenkin. Stalin halusi pikkumaisen kostonsa!

        Edellä sanotun ymmärrettyään Stalin laski, että on viisaampaan uhrata joukkoja hyökkäykseen kohti Berliiniä eikä jonkin sivusuunnan (Suomen) etenemiselle. Niinpä hän oli jo joulukussa 1943 sopinut peresidentti Rooseveltin kanssa Teheranissa, että Suomea ei miehitetä, vaan rajaksi NL: ja Suomen välille tulee vanha 1940 Moskovan rauhan raja.


    • KäryKävi

      Eikö propagandanne tehonnutkaan. Oliko gyber-operaationne suuntaa vaihdettava varasuunnitelmallanne. Stalin on huono hevonen valjastettavaksi Suomen ystäväksi omissa sotatoimissaan Suomea vastaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      57
      753
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      624
    9. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      618
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe