Sähkömopo kevyenliikenteenväylällä

Lenkillä

Pyörälenkillä tuli vastaan aika ärkäkkä sähkömopo. Se oli sellainen invaskootterimopo. Meni polkupyörän vauhtia. Eikö ole jo laitonta. Jalankulkijaksi luokiteltava ei saisi kulkea noin kovaa. Tapahtumapaikka oli ihan pikkukaupungin ydinkeskustassa vilkkaalla kevyenliikenteen väylällä.

5

1491

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nopeus

      Kirjoitit, että olit itse pyörälenkillä, missä ajoit? Kirjoitit myös, että vastaan tuli ärhäkkä sähkömopo kevyenliikenteenväylällä, joka kulki polkupyörän vauhtia eikä jalankulkija saisi kulkea niin kovaa. Missä tämä sähkömopo kulki?

      Pitäisi myös tietää minkälainen tämä oli?

      -----------------------------------------------

      45 § (30.12.2015/1610)
      Jalankulkua avustavan tai korvaavan liikkumisvälineen käyttö
      Pyörätuolia tai muuta vastaavaa moottoritonta apuvälinettä käyttävään sovelletaan jalankulkijoita koskevia säännöksiä.

      Sama koskee sitä, joka kävelynopeudella kuljettaa käsikäyttöistä tai sellaista jalankulkua avustavaa tai korvaavaa liikkumisvälinettä, jossa on enintään 1 kilowatin tehoinen sähkömoottori ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa. Muutoin hänen on noudatettava polkupyöräilijöitä koskevia säännöksiä.

      45 a § (30.12.2015/1610)
      Kevyen sähköajoneuvon käyttö
      Kevyen sähköajoneuvon kuljettajaan sovelletaan polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä.

      Sellaista itsestään tasapainottuvaa kevyttä sähköajoneuvoa, joka pysyy tasapainossa myös silloin kun ajoneuvo ei liiku tai siinä ei ole kuljettajaa, saa kuitenkin kävelynopeudella kuljettaa myös jalkakäytävällä noudattaen jalankulkijoita koskevia säännöksiä. Tällöin kuljettajan on annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

      -------------------------------------------------------
      Ajoitko pyörällä itse pyörätieksi liikennemerkillä merkityllä väylällä; pyörätie tai yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä? Vai ajoitko pyörällä jalkakäytävällä?
      Missään laissa ei ole sanottu mitään jalankulkijan nopeudesta. Olen jopa juossut yli 15 km/h niin jalkakäytävillä kuin yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä. Eikä ole ylinopeudesta sakotettu!

      Tiedoksi, että pyöräilijät ajavat yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jopa 30 km/h ja myös jalkakäytävillä minne ei yli 12-vuotialla pyöräilijöillä ei ole asiaa ajamaan. Meillä täällä Itä-Vantaalla pyöräilijät ajavat näitä vauhteja yhtään välittämättä jalankulkijoista.

      • sääntöjen_mukaan

        Nyt on taas sen verran hyvin sekoiteltu asioita, että on pakko kommentoida.

        Kävelyn säännöillä mennään ns. avustavilla välineillä, AINA max. 15km/h. Niitä saa käyttää jalkakäytävälläkin, kunhan ei vaaranna muiden kulkemista. Jos laite kulkee sähköllä yli 15km/h, se on sähkömopo. Silloin sillä ei saa ajaa edes pyörätiellä, ellei se ole "Sallittu mopoille". Jalankulkijan nopeudella ei ole mitään tekemistä tässä asiassa, tässä katsotaan vain välineiden nopeuksia.

        Tuo itsestään tasapainottuvan kevyen sähköajoneuvon määritelmä on tehty Segway-tyyppisiä laitteita varten. Sen muotoilu on mennyt siten pieleen, että 3- tai useampipyöräinen sähköpyörä täyttää sen. Sillä saa siis ajaa jalkakäytävällä täysin laillisesti, jos ei ylitä "kävelynopeutta".

        Pyörätiellä taas pyöräilijä saa (sinne laillisilla välineillä) ajaa periaatteessa viereisen tien/kadun sallittua nopeutta. Tietysti yhdistetyllä väylällä jalankulkijoiden ehdoilla. Kenenkään päälle ei vieläkään saa ajaa...


      • Menepäitesääntöjenmukaan

        Ei ole sähkömopo jos rajoitettu max25kmh, se on lain mukaan kevyt sähköajoneuvo.
        https://www.trafi.fi/sahkoiset_liikkumisvalineet

        "Isompia, enintään 25 km/h kulkevia ja max. 1 kW tehoisia kevyitä sähköajoneuvoja käytetään polkupyöräilijän liikennesäännöillä, eli oikea paikka näillä laitteilla liikkumiseen on pääsääntöisesti pyörätie."


    • derftgy

      Mopot jne on aika pelottavia kevyenliikenteen väylällä, koska ovat sen verran painavia laitteita. On aika eri asia tuleeko päälle 15 kg polkupyörä, vaiko 60 kg mopo.

    • hinkel

      Oman lukunsa soppaan tuo sähköpotku laudat , joita on jo ruvennut näkymääm jalkakäytävillä. Sitähän ei edes näe edestä että kaveri liikkuu . Äkkiä katsottuna kaverihan seisoo paikallaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      754
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe