Käyttökeöpoinen keksintö

Näitä suomen kannattaisi hankkia https://tekniikanmaailma.fi/usan-lentava-sorkkarauta-kylman-sodan-tuhoisin-ase-oli-liian-julma-kaytettavaksi/

USA:n ”Lentävä sorkkarauta” – Kylmän sodan tuhoisin ase oli liian julma käytettäväksi

Yhdysvallat alkoi kehittää 1950-luvun lopussa ydinreaktorikäyttöistä ohjusta, joka tunnetaan muun muassa lempinimillä: "Iso pamppu", "Lentävä sorkkarauta" ja "Lentävä Tšernobyl". Ase oli jopa Yhdysvaltain mielestä liian julma käytettäväksi.

Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä alkanut tieteellistekninen kilpajuoksu jatkui kylmän sodan aikakaudelle tultaessa vähintään yhtä voimakkaana.

Tiedemiehet työskentelivät tauotta antaakseen omalle valtiolleen yliotteen, mutta ylivertaisuutta kesti harvoin kauan.

Toisessa maailmansodassa kehitetty ydinpommi on tästä hyvä esimerkki. Ensimmäisen toimivan ydinpommin kehitti Yhdysvallat Manhattan-projektissaan, mutta Neuvostoliitto seurasi perässä vain muutamaa vuotta myöhemmin.

Kylmän sodan aikana alkanut avaruuskilpailu alkoi päinvastaisissa merkeissä. Neuvostoliiton laukaistessa ensimmäisen satelliittinsa maan kiertoradalle oli Yhdysvaltain avaruustutkimus vasta lapsenkengissään.

Avaruuskilpailu oli kylmän sodan näkyvin ilmentymä tästä köydenvedosta. Pohjimmiltaan siinäkin tosin kehitettiin tappamiseen ja vakoiluun soveltuvia teknologioita.

YKSI TUHOISIMMISTA ja pähkähulluimmista kylmän sodan aikaisista salaisista projekteista oli Yhdysvaltain vuonna 1957 aluille panema ”projekti Pluto”.

Projekti sai alkunsa Neuvostoliiton osoitettua kykynsä laukaista mannertenvälisiä ohjuksia. Yhdysvalloille tuli kiire keksiä vastaus uudenlaiseen uhkaan kauhun tasapainon ylläpitämiseksi.

PATOPAINEMOOTTORI OLISI TYÖNTÄNYT OHJUSTA YLI 3 MACHIN ELI 3669:N KILOMETRIN TUNTINOPEUDELLA.

Koska maan oma ohjusteknologia ei ollut vielä Neuvostoliiton tasolla, täytyi insinöörien keksiä vaihtoehtoinen tapa vastata Neuvostoliiton mahdolliseen iskuun.

Niinpä Yhdysvaltain atomienergiakomissio ja maan ilmavoimat päätti selvittää, voisiko toisen verrattain tuoreen keksinnön, ydinreaktorin tuottamaa kuumuutta käyttää patopainemoottorissa.

Ydinreaktorista käyttövoimansa saavan miehittämättömän risteilyohjuksen kantomatka olisi käytännössä rajaton ja se voisi pysyä ilmassa viikkoja tai jopa kuukausia, kiertäen ympyrää meren yllä kunnes sille annetaan käsky iskeä.

Ohjus suunniteltiin lentämään matalalla, jotta sen havaitseminen tutkalla olisi mahdollisimman vaikeaa.

Patopainemoottori olisi työntänyt ohjusta yli 3 Machin eli 3669:n kilometrin tuntinopeudella. Vaikka Neuvostoliitto olisikin siis havainnut sen, sen torjuminen olisi ollut hyvin vaikeaa.

KEKSINTÖ SAI NIMEN SLAM – Supersonic Low Altitude Missile (Supersooninen matalan lentokorkeuden ohjus).

SLAM-ohjus olisi kantanut pariakymmentä ydinkärkeä, jotka se olisi pudottanut kohteeseensa vain parin sadan metrin korkeudelta. Sen suuren nopeuden ansiosta ohjus olisi ennättänyt pois pommin vaikutusalueelta ennen sen räjähtämistä. Ohjus olisi voinut käydä pudottamassa pommeja taktisiin kohteisiin yksi toisensa jälkeen.

Ydinkärjet eivät kuitenkaan olleet ohjuksen ainoa tuhon työkalu. Kolminkertaisella äänennopeudella hyvin matalalla lentävä ohjus olisi nimittäin kylvänyt valtavaa tuhoa myös yliäänipamauksella. Pelkän paineaallon laskettiin olevan tappavan voimakas ja se olisi tehnyt laajoja tuhoja myös rakennuksille.

OHJUKSEN SUOJAAMATON Tory-niminen ydinreaktori myös säteili voimakkaasti ympäristöönsä. Säteilyn ja yliäänipamauksen aiheuttamat tuhot olisivat voineet olla jopa ohjuksen pudottamien vetypommien aiheuttamaa tuhoa mittavampia.

Pommit pudotettuaan ohjus olisi nimittäin voitu jättää kiertämään kohdettaan ja lentämiseen tarvitun energian loppuessakin maahan pudonnut reaktori olisi jatkanut säteilemistä vielä pitkään.

Nämä olivat toki ”hyödyllisiä” ominaisuuksia ohjuksen lentäessä viholliskohteiden yläpuolella. Maasta perinteisten rakettien avulla laukaistava ohjus olisi kuitenkin kylvänyt tuhoa lentäessään paitsi Yhdysvaltojen myös sen liittolaisvaltioiden yllä.

JOPA SLAM-OHJUKSEN testaaminen oli haastavaa sen äärimmäisen tuhovoiman vuoksi. Vaikka teetetyt kokeet antoivatkin lupaavia tuloksia, Pentagonissa alettiin 1960-luvun alussa tulla toisiin ajatuksiin aseen käyttöönotosta.

Asetta pidettiin jopa liian julmana. Kasvava huolenaihe oli myös se, että myös Neuvostoliitto kehittäisi lopulta vastaavan aseen omaan arsenaaliinsa.

1960-luvun puoliväliin tultaessa mannertenvälisten ohjusten teknologia oli jo kehittynyt huomattavasti, eikä ”lentävälle sorkkaraudalle” katsottu olevan tarvetta. Yhdysvallat päätti projektin kesällä 1964.

3

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pacifisti

      Mitavarten suomen kannattais hankkia tuollaisen keksinnon,varmaan on paljon tarkeampia kohteita mihin laittaa veronmaksajien rahoja kun sotaleluihin.

      • "Mitavarten suomen kannattais hankkia tuollaisen keksinnon,varmaan on paljon tarkeampia kohteita mihin laittaa veronmaksajien rahoja kun sotaleluihin."

        Tämän takia. Venäläisten geeniperimään kuuluu orjuuttaa ja tuhota naapurivaltionsa ja sen kansalaiset ja tämä toiminta sen kuin jatkuu vaan

        Nyt on täysi kahjo tuota kansaa johtamassa?

        -------------------------------------------------------------------------------------------

        Yle seurasi Putinin puhetta: Venäjä kehittää uusia ydinaseita – miehittämättömiä sukelluslaitteita, ydinvoimalla lentävä risteilyohjus
        Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti kaksi tuntia kansakunnan tila -puheeseen, jossa hän kävi läpi Venäjän sosiaaliset olot, talouden kehityksen ja etenkin sotilasvoiman kasvattamisen. Puhe oli osoitettu parlamentille.

        1.3.2018 klo 11:09päivitetty 1.3.2018 klo 13:35
        Presidentti Vladimir Putin
        Presidentti Vladimir Putin pitää vuotuisen kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa tällä kertaa Maneesin näyttelysalissa.Maxim Shemetov / EPA
        206
        Puheen loppuosa oli varattu Venäjän puolustuskyvyn hankkeiden esittelylle. Presidentti Putin kertoo Venäjän panostavan voimakkaasti uudenlaisten asetyyppien kehittelyyn.

        Asevarustelukilpa Yhdysvaltain kanssa on täydessä käynnissä. Putinin mukaan Yhdysvallat torjuu kaikki Venäjän esitykset ohjuspuolustukseen liittyvästä yhteistyöstä. Yhdysvaltain varustelu heikentää myös uutta, vuonna 2011 voimaan astunutta ydinasesopimusta, Putin syytti.

        Yhdysvaltain asevarustelu voi heikentää Venäjän ydinasearsenaalin merkitystä, ellei sen toimintakykyä paranneta. Tästä syystä Venäjä on kehittämässä uutta mannertenvälistä ydinohjustyyppiä, joka kykenee lentämään lähes mihin tahansa maapallolla ja tunkeutumaan ohjuspuolustuksen läpi, Putin kertoi.

        Hän esitteli puheensa aikana ballistisen Sarmat-ohjusjärjestelmän, jolla hän sanoi olevan hyvä läpäisykyky puolustusjärjestelmiin.

        Kehitystyötä tehdään monien muidenkin ydinasetyyppien kanssa.

        Putinin mukaan Venäjän asevoimat testasi viime vuoden lopulla ydinmottorilla toimivaa risteilyohjusta, joka kykenee kuljettamaan mukanaan ydinaseen. Ohjus voi tunkeutua minkä tahansa puolustusjärjestelmän läpi, Putin kehui.

        Putin kertoi Venäjän kehittävän myös vedenalaisia, lennokkien tapaan liikkuvia aseita, jotka voivat kuljettaa ydinaseen kohteeseensa.

        Venäjä omistaa Putinin mukaan myös hypersonisia aseita, eli ne voivat lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella.

        Presidentti Putin kertoi puheessaan, että Venäjä tulee vahvistamaan sotilaallista kykyään, kuljetuskalustoaan sekä tieteellistä työtään Arktisella alueella. Hän on kiitellyt Venäjän teknistä edistystä tietojen hallinnassa. Hän toivoo, että Venäjä pystyisi houkuttelemaan ulkomaisia huippututkijoita palvelukseensa.

        Tavoitteena lannistaa hyökkääjän aikeet
        Venäjän presidentti painotti, ettei Venäjällä ole mitään aikeita hyökätä mihinkään maahan, vaan asekehityksen tarkoituksena on saavuttaa rauha kaikkialla maapallolla.

        Venäjän oma tavoite on omistaa vakuuttava suoja omalle turvallisuudelleen. Hän esittelee aseistusta, jotta mahdollinen hyökkääjä ymmärtäisi, mitä on vastassa.

        Venäjän oma sotilasdoktriini tähtää ainoastaan tekemään vastaiskun, jos Venäjää vastaan tehdään ydinisku. Sen sijaan Yhdysvaltain sotilasdoktriini huolestuttaa häntä.

        Ydinaseiden käyttö Venäjää tai sen liittolaista vastaan tulkitaan hyökkäykseksi Venäjää vastaan, ja siihen tullaan vastaamaan välittömästi, Putin totesi.

        Rakennustyö kasvuun
        Presidentti Vladimir Putinin mielestä köyhyys pitäisi saada Venäjällä puolitetuksi seuraavien kuuden vuoden aikana ja väestönkasvu saada tasaiseen nousuun. Hän on valmis tekemään 40 prosentin korotuksen väestön hyvinvointia koskeviin ohjelmiin.

        Venäjän infrastruktuurin korjaukset Putin on valmis nostamaan jälleen kerran kärkihankkeiden joukkoon.

        Vuosittaista puhetta on parlamentin lisäksi kuulemassa koko poliittinen johto, hallinto, oikeuslaitos ja kirkon edustajat. Puhe televisioidaan suorana.

        Putinin odotetaan kertovan maan tärkeimmistä sisäpoliittisista ja ulkopoliittisista tavoitteista.

        Presidentti Vladimir Putin.Sergei Chirikov / EPA
        Katsaus kansakunnan tilaan on samalla myös Putinin vaalipuhe. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 18. maaliskuuta.

        Puhe pidetään tällä kertaa Maneesin näyttelysalissa, koska kuulijamäärä on tavallista suurempi, kertoo uutistoimisto Tass.

        _Puhe on päättynyt. Se kesti kesti kaksi tuntia. _


      • Pacifisti

        Voit aivan huoletta nukkua yosi rauhassa,kukaan ei ole hyokkaamassa suomeen.Tilanne tietenkin voi muuttua jos suomi liitetaan natoon.Silloin venaja voi tuntea itsensa uhatuks jos vihollisjoukkoja lahetetaan sen rajoille, ja tietenkin puolustaa maatansa kaikin keinoin.Pienet reunavaltiot suurvaltioiden valissa tulee karsimaan suurimmat tappiot jos tulee konflikti suurvaltojen kesken.Emmeko ole oppineet mitaan viime sodista,kun saksa hyokkasi venajalle suomen kautta ,suomen avustuksella.Miten siina kavi.Suomessakin puhuttiin siihen aikaan etta tehdaan Suur suomi uraliin asti,mutta siihen aikaan sivistystaso ei ollut samaa luokkaa mita nykyaan.Jokainen joka ymmartaa karttaa voi todeta etta on parempi jattaa semmoiset haaveet.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2730
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      209
      1753
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1465
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1221
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      943
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      826
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      740
    Aihe