Juutalaisuuden synty ja oppi

Semmoistavaan

Juutalaisuus on vanhin Lähi-idässä syntyneistä uskonnoista. 1900-luvulla eKr. eli Mesopotamiassa Abraham-niminen heimonjohtaja, jonka kanssa Jahve-jumala teki liiton. Jahve kutsui Abrahamin kansan Kanaanin maahan. Abrahamin jälkeläiset jakaantuivat kahteentoista heimoon, joilla oli yhteinen kieli, uskonto ja tavat.

Egypti oli sen ajan suurvalta. Israelin kansa joutui ajoittain hakeutumaan töihin faaraon pelloille saadakseen ruokaa. Lopulta Israelin kansa joutuivat työorjiksi faaraon alaisuuteen. Mooses johti kansan paon Egyptistä luvattuun maahan 1200-luvulla eKr. faarao Ramseksen aikana. Jahve ilmoitti Moosekselle, että hänen tuli johdattaa kansa luvattuun maahan Israeliin. Kansan monivaiheinen pakomatka on värikkäästi kuvattuna Mooseksen kirjoissa. Moosesta voidaankin pitää Juutalaisuuden toisena perustajana. Kansan asetettua luvattuun maahan alkoi Israelin suurvalta-aika, niin kutsuttu Kuningasten kausi. Tänä aikana Israelia johtivat kuninkaat Saul, Daavid ja Salomo. Heidän aikanaan käytiin voittoisia sotia naapurimaita vastaan. Israelin valtiollinen elämä kehittyi korkealle tasolle. Salomonin aikana rakennettiin suuri temppeli, josta tuli juutalaisen uskonnon keskuspaikka. http://www.verkkopolku.net/view.php?asiakas=maailmanuskonnot&pageid=14

15

401

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hiukkarehellisyyttäplea

      palvelinvirhe, ketjun poisto ja nyt vallan sääntöjen vastainenkin poistettu. kysymys. minkä sääntöjen, muistan viestin ja se oli linkillä varustettu faktatieto.

    • JobinPostia

      On makuasia, mitä uskoa kutsuisi maailman tai edes lähi-idän ensimmäiseksi uskonnoksi.

      Uskontoja on maapallon historiassa tullut ja mennyt ja Aabrahamkin oli alunperin pakanauskoinen, palveli pakanajumalia, jos oikein muistan, mutta ei saanut niistä mielenrauhaa.

      Lähti sitten erämaahan kiljumaan kohti taivaita, että jos siellä on joku kunnon jumala, niin vastaa, ole hyvä! Ja taivaastahan sitten kuului ääni.

      Oliko Abe heimopäällikkö? Muistelen, että rikas mies oli, asui nykypäivän arkeologian kannalta maailman vanhimmassa, Ur-nimisessä kaupungissa, Kaldeassa, Mesopotamiassa, n. 3800 vuotta sitten, jos oikein muistan.

      Job-niminen, rikas henkilö asusteli teltoissaan n. 5000 vuotta sitten, eli kertomus Jobista on Raamatun vanhin. Aabraham ei siis ollut ihan ensimmäinen jäbä jolle Jumala puhui ja joka tunsi JHWH:n.

      • matomato

        Ensimämäinen jäbä oli Aadam, josta me kaikki olemme lähtöisin. Siksi vanha- ja uusi testamentti koskee koko ihmiskuntaa, eikä pelkästään juutalaisia. Jumala tosin nimittää juutalaisia esikoispojakseen, koska heidän kauttaan saimme pyhät Kirjoitukset ja ennen kaikkea Jeesus syntyi juutalaiseksi.

        "Kiittäkää Herraa, kaikki pakanat, ylistäkää häntä, kaikki kansat" (Psalmi 117:1).


      • toentonkia
        matomato kirjoitti:

        Ensimämäinen jäbä oli Aadam, josta me kaikki olemme lähtöisin. Siksi vanha- ja uusi testamentti koskee koko ihmiskuntaa, eikä pelkästään juutalaisia. Jumala tosin nimittää juutalaisia esikoispojakseen, koska heidän kauttaan saimme pyhät Kirjoitukset ja ennen kaikkea Jeesus syntyi juutalaiseksi.

        "Kiittäkää Herraa, kaikki pakanat, ylistäkää häntä, kaikki kansat" (Psalmi 117:1).

        Israel VTn kansana on paljon enemmän kuin vain juutalaiset (Juudan jälkeläiset). Mooses oli Leevin sukua ja Daavid oli puoliksi benjaminilainen.
        Mooses ei siten tuntenut juutalaisuutta!


    • JobinPostia

      Ihan vielä lisänä "Aabrahamin jälkeläisistä".

      Tyttöjen tarkkaa lukumäärää ei tiedetä.

      Suoria, miespuolisia jälkeläisiä Abella oli kaksi: Ismael ja Iisak. Iisakilla kaksi poikaa Eesau ja Jaakob. Tyttäriäkin oli. Ismaelilla tytär Mahalat, jonka Eesau otti vaimokseen (serkuksia).

      Jaakobilla oli 12 poikaa. Tyttäriä tiettävästi ainakin yksi, Dinah.
      .

    • SensuroituSuoli24llä

      Miksi tällä foorumilla saa esittää helluntaiuskonnon opetuksia (ei ole edes kristinuskoa), mutta ei vaihtoehtoista, suomalaista luomiskertomusta, sekä mainintaa JHWH:n mm. suomalais- ym. luonnonkansojen pakanallisista rinnakkaisjumalista, joihin JHWH:n usein jopa kristityt sekoittavat? Viesti oli täysin asiallinen, mainintoineen monien mielikuviin "Raamatun Jumalasta", jotka todellisuudessa ovatkin mielikuvia aiemmista muinaisjumaluskoistamme, linkkeineen.

      Mutta tällaisen tiedon esittäminen selvästikin on uhka uskontohuijareille.

      On aivan varmaa, että esim. mielikuvat Jumalasta istumassa pilven päällä salamat käsissään, perustuvat kreikkalaiseen mytologiaan Zeuksesta, ei JHWH:sta, samaten ukkosenjumala Ukkoomme. Täällä kaiketi kirjoittelee oikein tosi messiaanisia huijareita, jotka säikähtävät kun jollain on esittää heidän löperryksistään poikkeavia faktoja uskontojen historiasta.

      Viesti oli laaja-alainen ja perusteltu vastaus viestiin, joka väittää Aadamin olleen ensimmäinen Jumalan tuntenut ihminen, vaikka jopa Raamattu itse puhuu aiemmista luomakunnista:

      1.Moos. 6:1-4
      1 Kun ihmiset alkoivat lisääntyä maan päällä ja heille syntyi tyttäriä,
      2 huomasivat Jumalan pojat ihmisten tyttäret ihaniksi ja ottivat vaimoikseen kaikki, jotka he parhaiksi katsoivat.
      3 Silloin Herra sanoi: "Minun henkeni ei ole vallitseva ihmisessä iankaikkisesti, koska hän on liha. Niin olkoon hänen aikansa sata kaksikymmentä vuotta."
      4 Siihen aikaan eli maan päällä jättiläisiä, ja myöhemminkin, kun Jumalan pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin ja nämä synnyttivät heille lapsia; nämä olivat noita muinaisajan kuuluisia sankareita.

      Äkkiseltään voisi olettaa, että tässä puhuttaisiin Aadamin jälkeisestä luomakunnasta. Mahdollisesti. Mutta Raamattu muutoin ei, Aadamin jälkeisestä luomakunnasta puhuessaan mainitse näistä. Tässä on puhe ilmeisestikin jostain aiemmasta luomakunnasta. Näitä luomakuntia Jumala ei välttämättä täysin hävittänyt, jotkut lajit kenties kokivat sukupuuton. Kuitenkin myös ihmisellä oli juurensa näissä luomakunnissa, kuinka muutoin olisi kulkenut tieto näistä "entisajan sankareista, jättiläisistä"?

      Tuo nimitys "Jumalan pojat" viittaa jonkinlaisiin enkeleihin, tai mahd. jopa ulkoavaruuden asukkaisiin jotka vierailivat maan päällä. Näiden nk. ufojen käynneistä onkin löydetty merkkejä ja viitteitä monien muinaiskulttuurien kohdalla, esim. etelä-Amerikassa. Myös Englannin Stonehenge on saattanut olla tällainen yhteydenpidon väline. Egyptin pyramidit taas on rakennettu siten, että jos niiden väliin vetää viivat, ne muodostavat Orionin tähtikuvion. Jostain syystä yksi pyramidi puuttuu. Orionin tähtikuvio kulki 10 000 vuoden takaisen Egyptin taivaalla, horisontissa, nk. kylkiasennossa ja vaikutti horisontin reunaa pitkin kulkevalta purjealukselta. Tästä syntyi myytti auringonjumala Ran öisestä unesta ja kulusta laivalla yli horisontin. taivaankannen.

      "matomato
      19.5.2018 13:40
      Ensimämäinen jäbä oli Aadam, josta me kaikki olemme lähtöisin. Siksi vanha- ja uusi testamentti koskee koko ihmiskuntaa, eikä pelkästään juutalaisia. Jumala tosin nimittää juutalaisia esikoispojakseen, koska heidän kauttaan saimme pyhät Kirjoitukset ja ennen kaikkea Jeesus syntyi juutalaiseksi.

      "Kiittäkää Herraa, kaikki pakanat, ylistäkää häntä, kaikki kansat" (Psalmi 117:1)."

      En itse tiedä, että Jumala nimittäisi juutalaisia esikoispojakseen. Ed. kirjoittaja ei antanut väitteelleen linkkiä. Tästä syntyisikin pitkällinen teologinen väittely, joka olisi liian sivistynyttä ja älyllistä Suoli24:n paskanjauhantaan ja asioihin todella perehtymättömien puoskareiden pinnallisiin heittoihin ja sepustuksiin.

      Nämä fanaatikot pelkäävät jopa Kalevalaa, joka suinkaan ei ole pelkkä runokirja vaan on suomalaisen muinaiskansamme historia, kertomus meistä, kuningaskunnistamme, jotka maillemme hyökänneet viikingit ryöstivät, hävittivät ja orjuuttivat heimomme.

      Olemme suuri, uralilainen kansa, jonka koko olemassaolon ruotsalaiset edelleen haluavat kieltää!
      https://www.youtube.com/watch?v=1QfUTuqbx74

      https://www.youtube.com/watch?v=EUZewRJeJu0

      Kalevala-linkin poistaminen oli suomalaisvastainen, ruotsalaisrasistinen teko.
      .

    • AavistuksiaJudaismista

      Mikä sitten on juutalaisuuden oppi? Vaikka olen paljon ollut tekemisissä juutalaisuuden kanssa, itse oppia en tasan tunne. Käsittääkseni se on ja aika läheltä liippaa:

      - Jumala On Yksi ja Hän on antanut Lakinsa Mooseksen kautta.

      - Mitä on juutalainen Laki? Hmmm. Ainakin 10 Käskyä. Sitten on useampi sata kieltoa ja useampi sata käskyä, kumpiakin muist. vaille 400. Näitä noudattamalla Jumala siunaa juutalaisen elämän. Mutta, koska on kysymys juutalaisuudesta, käskyt voi myös kiertää.

      Jos Mooses sanoo naisille, että sinun pitää ajaman pääsi kaljuksi, jottet olisi viettelykseksi, toki hurskaana juutalaisena vaimona ajat pääsi kaljuksi. Mutta Mooses ei sanallakaan kiellä käyttämästä peruukkia. Vai löydättekö kirjoituksista kiellon "sinun ei pidä käyttämän peruukkia"? 324 rabbiinia kiistelee kuuluvasti asiasta. Lopputulos on, että peruukkia saa nainen käyttää.

      - Itse Tanakhin kirjojen lisäksi on muita pyhiä kirjoituksia, kuten tuo murheellisen kuuluisa Talmud, sekä muita, kaiketi saman henkisiä oppikirjoja. Juutalaiseen oppiin kuuluu kunnioittaa näitä rabbien ilmoituksia.

      - Kuolemanjälkeistä elämää ei taideta juurikaan opettaa. Siitä on rabbeilla kaiketi jonkinlainen käsitys ja sitä varovasti opetetaan, mutta käsittääkseni pääpaino rabbiinisessa juutalaisuudessa sekä päätelmässä kuka on siunattu ja kuka on kirottu, on tämän elämän laadussa, ei tuonpuoleisessa.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaisuus

      Kuolemanjälkeinen elämä / Olam ha-ba'a (tuleva maailma), judaism, engl.kiel.:
      http://www.jewfaq.org/olamhaba.htm

      - Kabbalismi on juutalaista salaoppia, eli okkultismia. Taikuutta ja kaikenlaista mystistä tulkintaa. Kabbala kait jossain määrin osuu joissain tulkinnoissaan myös ihan oikeaankin, mutta näiden kanssa ei, ainakaan ei-juutalaisen, pitäisi ryhtyä leikkimään. Jos tällaiseen sotkeentuu puolittaisilla taidoilla, voi seurata katastroofi, eli elämä mennä perseelleen, tapahtua monenlaista pahaa. Okkultismilla on sellainen vaikutus. Se ei paljastu heti vaan sitten kun on jo liian myöhäistä. Se iskee kuin kulman takaa. Ja kaikk' on hetkessä kanttuvei. Onni kadonnut.

      Se on hyvän ja pahan tiedon puu, johon ei pidä koskea. Ei saa koskea. Ei.

      No omapa on valintasi. Sinua on varoitettu.
      .

      • Katopeiliin

        Millä viisaudella juuri sinä tuot omaa asiaasi osioon juutalaisuus?
        minä varoitan sinua. Omapa on asiasi.


      • KabbalistiOttiNokkiinsa
        Katopeiliin kirjoitti:

        Millä viisaudella juuri sinä tuot omaa asiaasi osioon juutalaisuus?
        minä varoitan sinua. Omapa on asiasi.

        Tämä on osio jonka aihe on juutalaisuus. Aiheesta kirjoittaa saa kuka tahansa. Mieluiten oman kokemuksensa mukaan. Ja kokemuksemmehan ovat erilaiset. Jokaisen kokemus on yhtä arvokas. Kukin tuo tänne oman viisautensa. Mitään muita edellytyksiä tänne kirjoittamiselle ei ole.

        Suutuit kun varoitin kabbalasta. Onko kyseessä kenties uhkaus?

        Aha. Tajuan.


    • No ei varmaan ollut.

      Eri puolilta Lähi-Itää on tietoja eri uskonnoista paljon ennen aikaa ennenkuin mitään juutalaisia oli olemassakaan.

      • 10001jatuhatjayksi

        Nämä uskovat antava virheellistä tietoa heti viestinsä ensi riveillä. Jo Abraham maksoi veroa Raamatun mukaan , ja vasta sen jälkeen pitkien ajanjaksojen kuluttua juutalaiset perustivat kansallisuskontonsa , kuin muillakin sivistyskansoilla oli, kopsasivuskontonsa muilta . Juutalaisten perustettua uskontonsa he valloittivat mm, Jerikon kansanmurhassa tappamalla sen väestön ja maksoivat ryöstämänsä kalleudet kansanmurhan organisoimalle järjestölle. Herralle !


    • Mooseksesta luettua... 3:19

      "Älkää varastako, älkää valehdelko älkääkä pettäkö toisianne. 12 Älkää vannoko väärin minun nimeeni, sillä jos niin teette, häpäisette Jumalanne nimen. Minä olen Herra.

      13 "Älä tee toiselle vääryyttä äläkä ota mitään väkisin. Älä pidä päivätyöläisen palkkaa itselläsi yli yön. 14 Älä pilaile kuuron kustannuksella äläkä pane estettä sokean tielle, vaan pelkää ja kunnioita Jumalaasi. Minä olen Herra.

      15 "Älkää oikeutta jakaessanne tehkö vääryyttä. Älä ole puolueellinen köyhän hyväksi, mutta älä myöskään suosi mahtavaa, vaan ole lähimmäisesi tuomarina oikeudenmukainen. 16 Älä kulje panettelemassa heimolaisiasi, älä saata lähimmäistäsi syytöksilläsi hengenvaaraan. Minä olen Herra.

      17 "Älä paheksu lähimmäistäsi vain ajatuksissasi, vaan nuhtele häntä avoimesti; muuten joudut osalliseksi hänen syyllisyydestään.

      18 Älä kosta omaan kansaasi kuuluvalle äläkä pidä yllä riitaa hänen kanssaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Minä olen Herra.

      19 "Noudata näitä minun lakejani.

      32 Nouse harmaapään edessä, anna arvo vanhukselle ja pelkää ja kunnioita Jumalaasi.
      Minä olen Herra

      Hienoja, ikuisia ohjeita.

    • "Jerikon kansanmurhassa tappamalla sen väestön ja maksoivat ryöstämänsä kalleudet kansanmurhan organisoimalle järjestölle. Herralle ! "

      Mitä jos onkin pelkkä tarina, minun ainakin on vaikea uskoa, että törven törinällä muurit sortuu.
      Toisaalta, ryöstösodat ovat olleet ihan normaalia muinaisiana aikoina, ei niitä ole kauhisteltu.

      Kultaisen vasikan valaminen erämaassa, tuntuu olevan islamin mielestä se kaikkein kamalin rikos, mutta mistä Egyptin orjuudesta palaavalla kansalla olisi ollut niin paljon kultaa, että siitä olisi voinut vasikan valaa. Sekin on siis tarina.

    • "- Kuolemanjälkeistä elämää ei taideta juurikaan opettaa. "

      Se johtunee siitä, että valehteleminen on kieletty.
      " Älkää varastako, älkää valehdelko, älkääkä pettäkö toisianne. "

    • "- Kabbalismi on juutalaista salaoppia, eli okkultismia. Taikuutta ja kaikenlaista mystistä tulkintaa. "

      Kabbalistit kuulemma uskovat, että salaisuuksia ei ole kätketty minkäänlaiseen kuvalliseen symboliikkaan vaan Tooran vertauskuvallisiin tarinoihin.

      "...... tietämättömimmät ihmiset ottavat huomioon vain asun, johon tarina on puettu; mitään muuta he eivät näe, eivätkä käsitä, mitä vaatteet kätkevät alleen, Heitä hiukan tietäväisemmät näkevät myös sen peittämän kehon. Viisaat puolestaan...katsovat ainoastaan sielua, ja se on todellinen Tooran ydin. "
      Herran salaisuus kuuluu häntä pelkääville.
      Zohar

      Ehkä sitä voisi sanoa niin sanotuksi hengellistämiseksi. Myös kristinusko väittää olevansa, hengellistämistä.

      Kun evankeliumin juttuja ei ymmärrä, on tapana sanoa, Sinulla ei ole pyhää henkeä, siksi et ymmärrä. Et ole uskossa, olet ateisti.
      Kasteesta, tai muista pappisvihkimyksistä huolimatta, kukaan ei tunnu ymmärtävän sakramenttien salaisuuksia, muuten kuin pinnallisesti, että rituaalleilla on uudistavaa vaikutusta ihmisen mieleen.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe