Valemediaa ei ole vaan vastamedia

Tutkimus_ja_tutkimus

"Tutkimuksen ovat tehteet Tampereen yliopiston tutkijat Elina Noppari ja Ilmari Hiltunen.

Tutkijoiden mukaan parin viime vuoden aikana käyty vilkas keskustelu valeuutisista ja valemediasta on ollut ilmiötä yksinkertaistavaa ja paikoin karikatyyrimäistä.

– Julkista keskustelua niin sanotusta valemediasta ovat käyneet pääasiassa journalistit, ja fokus on ollut faktantarkistuksessa ja mediakasvatuksessa. Aihepiirin yhteydessä on puhuttu lähinnä tietoisesta harhaanjohtamisesta, verkkohäiriköinnistä ja vihan lietsonnasta. Ilmiö näyttää kuitenkin toisenlaiselta lukijoiden ja tekijöiden haastatteluissa, joissa korostuivat arvojen, ideologioiden ja maailmankatsomusten kaltaiset teemat, Noppari ja Hiltunen sanovat".

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/663474-tamperelaistutkijat-haastattelivat-mv-lehden-tekijoita-ja-lukijoita-he-ovat

Noppari ja Hiltunen eivät kutsu tämänhetkisiä suomalaisia verkkojulkaisuja valemediaksi vaan populistiseksi vastamediaksi.

– Valeuutinen-termi on kärsinyt eräänlaisen inflaation ja valemediaksi on luokiteltu alun perin liian erilaisia julkaisuja satiirisivustoista poliittisesti sitoutuneisiin julkaisuihin.

– Vastamedioita seuraavat tulevat erilaisista yhteiskuntaluokista ja taustoista. Yhteistä näyttää olevan se, että he ovat menettäneet ainakin osin luottamuksensa journalismiin. Päinvastoin kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä, lukijat suhtautuvat usein myös vastamediajulkaisuihin melko kriittisesti. He ajattelevat vastamedian ja journalismin olevan eri tavoilla puolueellisia. Kyse on verkon aikakaudelle tyypillisestä mediankäyttötavasta, jossa yksilön omat valinnat ja harkinta nousevat keskeiselle sijalle.

8

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KenenJoukoissaSeisot

      Tutkimustulos: Vastamedioita luetaan, kun valtamediaan ei luoteta
      https://www.suomenuutiset.fi/tutkimustulos-vastamedioita-luetaan-valtamediaan-luoteta/

      "Miksi niin moni suomalainen lukee vasta- ja vaihtoehtomedioita, kuten MV-lehteä, PT-Mediaa, Kansalaista tai Oikeaa Mediaa? Ilmeinen vastaus on koko ajan ollut kaikkien niiden tiedossa, jotka vähääkään tuntevat maahanmuuttokriittistä, kansallismielistä ja arvokonservatiivista kenttää: siksi että valtavirtamediaan ei luoteta. Nyt sen vahvistaa myös tutkimus.

      Tampereen yliopiston tutkijat Elina Noppari ja Ilmari Hiltunen ovat julkaisseet tutkimuksen, johon on haastateltu MV-lehden ja muiden suomalaisten vaihtoehtomedioiden tekijöitä ja lukijoita.

      Vastamedioita seuraavat tulevat tutkimuksen mukaan erilaisista yhteiskuntaluokista ja taustoista. Yhteistä lukijoille näyttää olevan se, että he ovat menettäneet ainakin osin luottamuksensa journalismiin.

      Tutkijoiden mukaan parin viime vuoden aikana käyty vilkas keskustelu valeuutisista ja valemediasta on ollut ilmiötä yksinkertaistavaa ja paikoin karikatyyrimäistä, Tamperelainen kertoo.

      – Julkista keskustelua niin sanotusta valemediasta ovat käyneet pääasiassa journalistit, ja fokus on ollut faktantarkistuksessa ja mediakasvatuksessa. Aihepiirin yhteydessä on puhuttu lähinnä tietoisesta harhaanjohtamisesta, verkkohäiriköinnistä ja vihan lietsonnasta. Ilmiö näyttää kuitenkin toisenlaiselta lukijoiden ja tekijöiden haastatteluissa, joissa korostuivat arvojen, ideologioiden ja maailmankatsomusten kaltaiset teemat, Noppari ja Hiltunen sanovat Tamperelaisen mukaan".

      Valtavalepropagandamedia on myös poliittisideologisesti ohjailtua ja yleensä puikoissa omistajina ovat kokoomus- ja keskustapiirit, eli eliitin rahavalta ja elinkeinoelämä.

      • Quicknes

        Kiitos, tuo oli sangen valaisevaa. En voi väittää, etteikö tutkimus pitäisi paikkaansa. Itselläni on mennyt luottamus valtamediaan, esim. Hra Tony Halmea loukanneen kirjoituksen johdosta. Luen kuitenkin kumpaakin, pidän vaihtoehtomediaa hyvänä täydennyksenä valtamedian kirjoituksille. Takoitan tällä sitä, että vaihtoehtomedia kertoo totuuden, jonka valtamedia jätti sanomatta.


    • nollanarvoinen

      Vahvistaako tutkimus myös sen, että valtamediaan ei ole luottamista? Yle ja muut jauhavat päivästä toiseen nollan arvoista talousjargonia eduskunnan ja rahavallan tahdosta.

      • Ainakin_osittain

        "Yhteistä näyttää olevan se, että he ovat menettäneet ainakin osin luottamuksensa journalismiin".


      • UskomatonK-setus

        Jos katsoo Hetemäen totuuden venyttämistä porvarihallituksen SoTen puolustamisessa ja läpiviennissä sekä valtamedian munattomuutta vastata tähän paskaan, niin valtamediaan ei todellakaan ole luottamista, se on valjastettu nimenomaan ajamaan poliittisideologista agendaa jossa Suomen Pohjoismaista hyvinvointivaltiota alasajetaan amerikanmalliin. Sama juttu maahanmuuttoasioissa.


    • pskaa-paketissa

      Ylehän varsinainen osatotuuksien tuputtaja suurina uutisinaan", samoin "UUTISINA" syötetään kuinka muka "alalla joutuu paiskimaan paljon ylitöitä"-propakandaa, jotta ihmiset luulisivat kepilais-sipilän työllisyyspolitiikan muka onnistuneen,

      Tarkoituksenhakuista ökyhallitusta pöngittävää myönteisessä valossa esitettyä aivopesua. "Työllistynytkin" on joku muutaman tunnin kuukauden aikana käytännössä tyhjää pyöritellyt palkaton orja.

      Sadattuhannet työttömät saa tilastokikkailuilla piiloteltua.

      Yle varsinainen valemedia, uutisetkaan eivät ole mitään TODELLISIA TÄRKEITÄ ulkomaanuutiisia.

      Sontaa sairaan kalliilla pakkoverolla.

      Kenen prseeseen ne pakkoverot menevät, koska ei pystytä edes ulkolaisia UUSIA jännityssarjoja esittämään, jotain kolmekymmentä kertaa esitettyjä pokaka pitää, kymmeniä vuosia vanhoja elähtäneitä brittisarjoja, moneen kertaan uusittuja saksalaisia...?

      MITÄÄN katsomisen arvoista ei sieltä tule.

    • realismi_____

      kelan lääkärien ihmeparantumisen kokeneita työkyvyttömiä työnhakijoita pudotetaan toimeentulotuelle näin sitä kaunistellaan tilastoja nykyhallituksen toimesta?

    • Vesitettyjä_uutisia

      Euroopassa on jatkuvia mielenosoituksia maahanmuuttoa vastaan, mutta ei valtamedia niistä uutisoi.

      Valtamedia uutisoi heti, jos jossain päin eurooppaa on mielenilmaus maahanmuuttajien puolesta.

      Italian uusi hallitus aikoo laittaa maahanmuuton kuriin, mitä uutisoi yle ? Se uutisoi miten uuden hallituksen pitäisi pistää taloutta kuntoon ja kysyy italian kirjeenvaihtajalta "onko uudella hallituksella vaikutusta suomeen" ?

      Kirjeenvaihtaja vastaa uutisten lukijalle, " mikäli talous ja sijoittaja uskovat uuteen hallitukseen, niin ei sillä ole vaikutusta suomelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1914
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1756
    7. 124
      1722
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe