Koulukiusaamiset ovat käräjäsalikamaa

näinollenjoo

voiko koulukiusaamistapaukset viedä oikeuteen??

12

2472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei näinollenjoo,

      Kysymyksesi on hyvä. Koulussa tapahtuva kiusaaminen voi täyttää rikoksentunnusmerkit ja voi sisältää useita rikosnimikkeitä. Poliisille kertominen riittää, sillä rikosnimikettä ei tarvitse tietää, kun tekee ilmoituksen poliisille. Poliisi arvioi onko tapahtunut rikos ja mistä rikoksesta on kyse. On tärkeää, että kiusaamisesta kertoo ensin luotettaville aikuisille, jotta tilanteeseen voidaan puuttua.

      Voit halutessasi perehtyä tarkemmin rikosprosessin kulkuun Rikosprosessivideon avulla, jonka löydät tämän linkin kautta https://youtu.be/ CNGA7t6KzMA. Voit myös käydä lukemassa aiheesta lisää RIKUn nuorten nettisivuilta osoitteesta http://nuoret.riku.fi/miten-auttaa-ystavaa/erotatko-rikoksen-kiusaamisesta-koulussa/.

      Halutessasi voit tulla juttelemaan asiasta myös Rikosuhripäivystyksen chattiin, joka on auki arkisin klo 9-15 sekä maanantai-iltaisin klo 17-19 osoitteessa www.riku.fi/nuoret.

      Ystävällisesti Rikosuhripäivystys

      • jurrrrristi

        Rikosasian voi asianomistaja viedä oikeuteen vain, jos syyttäjä kieltäytyy, tai poliisin esitutkintaa ei suoriteta, tai se keskeytetään tai lopetetaan. Kaikissa tapauksissa tekijän on oltava 15 vuotta täyttänyt.
        Tosin nykyisin on muotia saattaa opettaja, tai koulun rehtori oikeuteen valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.


    • lukekaalakia

      Koulukiusaamisen vieminen oikeuteen edellyttää rikosasiassa, että tekijä on vähintään 15-vuotias. Silloin on tehtävä rikosilmoitus poliisille.

      Koulukiusaamisen voi viedä oikeuteen myös riita-asiana, jossa uhri vaatii vahongonkorvausta. Täyden korvauksen periaatteen mukaan uhrille on täytynyt tulla korvattavia vahinkoja, eli jos kysymys olisi henkilövahingoista. Tällaisia vahinkoja voivat olla ruumiilliset vammat, jos uhria on lyöty tai psyykkinen vahongoittuminen, jolloin uhri tarvitsee psykiatrista hoitoa. Tällaisten vahinkojen hoitaminen aiheuttaa kustannuksia, joita tekijän on korvattava. Lisäksi uhrilla voi olla oikeus korvaukseen teon aiheuttamasta tilapäisestä haitasta tai kärsimyksestä. Viimeksi mainittu kärsimyskorvaus voi tulla kyseeseen vain tietyissä tilanteissa, kun teko on kohdistunut esim. uhrin vapauteen tai kunniaan.

      Jos uhrille aiheutuisi vakavia psyykkisiä oireita, kuten pitkäaikainen masennut, voisi kysymykseen tulla myös ansionmenetysten korvaaminen, koska (opiskelevan) uhrin työllistyminen viivästyisi.

      Korvausta voi vaatia tekijältä tai mahdollisesti myös oppilaitokselta, jos valvontavelvollisuutta ei ole noudatettu.

    • 2647282

      Kiusaaminen ei ole rikoslain tuntema rikos. Jonkin muun rikoksen tunnusmerkkien olisi siis syytä täyttyä, jos rikosasia on mielessä.

      Jos on syntynyt korvattavaa vahinkoa, myös siviilikanne on mahdollinen.

      • sesiitä

        Pahoinpitely, kunnianloukkaus, vapaudenriisto, ryöstö, laiton uhkaus, jne. kyllä rikoslaista löytyy tunnusmerkistöjä kiusaajille. Ei kun rikosilmoitusta tekemään!


      • 2647282
        sesiitä kirjoitti:

        Pahoinpitely, kunnianloukkaus, vapaudenriisto, ryöstö, laiton uhkaus, jne. kyllä rikoslaista löytyy tunnusmerkistöjä kiusaajille. Ei kun rikosilmoitusta tekemään!

        Kyllä, kyllä. Minkään tunnusmerkistön nimi ei vain ole "kiusaaminen". Vaikkapa pahoinpitely on tietenkin rikos, olipa se sitten osa kiusaamista tai ei.


      • sesiitä
        2647282 kirjoitti:

        Kyllä, kyllä. Minkään tunnusmerkistön nimi ei vain ole "kiusaaminen". Vaikkapa pahoinpitely on tietenkin rikos, olipa se sitten osa kiusaamista tai ei.

        Ei kiusaaminen, mutta löytyy myös "vainoaminen".


      • gggrett
        sesiitä kirjoitti:

        Ei kiusaaminen, mutta löytyy myös "vainoaminen".

        Vainoamisen tunnusmerkkinä on: on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta.
        Jos 15 vuotias vainoaa 15 vuotiasta, niin millä mittatikulla vainotun pelko ja ahdistus voidaan mitata ?


      • 2647282
        sesiitä kirjoitti:

        Ei kiusaaminen, mutta löytyy myös "vainoaminen".

        Vainoaminen ei ole kovin läheistä sukua kiusaamiselle sekään, Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa ollaan ex-puolison perässä.


    • aikaahanvie

      Vahingonkorvaukseen voidaan tuomita alle 15 vuotiaskin. Kun vahinko on tahallinen, saa sen aina käydä viemässä poliisin tutkittavaksi. Kiusaamisiin liittyy usein erilaisia laittomia uhkauksia jotka kyllä laki tuntee ja niistä voidaan tuomio lukea. Mutta käräjöinti vie kauan aikaa. Joskus keväällä koulun pihalla tapahtunut voi olla vasta joulukuussa siellä käräjillä. Ja sitten valitetaan hoviin jne.

      • jurrrrristi

        Yhteisenä nimittäjänä edellä kerrotuissa jutuissa on se, ettei lapsi vie yhtään juttua käräjille, ei siviilikanteella, tai rikosasiana, eikä alle 15 vuotias vaadi mitään, vaan hänen huoltajansa/holhoojansa, tai rikosasiassa syyttäjä. Alle 18 vuotias on vajaavaltainen, hänen asioistaan päättävät muut kuin lapsi itse.
        Lapsi voi kyllä tehdä poliisille rikosilmoituksen, siinä ei ole mitään ikärajaa, mutta ennen esitutkinnan aloittamista poliisi ottaa yhteyden lapsen huoltajaan/holhoojaan.


      • asiatkunnossa

        Alaikäisen kohdalla poliisi siirtää ilmoituksen ensin lastensuojeluviranomaisille ja odottaa heidän raporttinsa ja tekee sen perusteella sitten päätöksen. Mutta kyllä alaikäinen on vahingonkorvausvelvollinen. Tietty oikeassa elämässä isä ja äiti sitten yleensä täyttävät vastuuvahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle. Alle 12-vuotiaiden töppäilyt korvataan yleensä suoraan ilman lisäkysymyksiä. Ei tarvitse vanhempien sydän kylmänä maksella naapurin mersu 500:sta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1303
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe