Tuulisähköä harva voi kritisoida

mietiskeleväkuntalainen

Oli paikallislehdessä kovia väitteitä mielipidepalstalla. Kirjotetaan että yhtiöt voitelee kaupungin kermaa ja että tuulivoima on terveydelle vaarallista.
Näyttäkää riippumaton tutkimus missä on osoitettu että tuulivoima on terveydelle vaarallista! Sellaista ei ole vielä todettu. Suoltamalla huuhaa tietoa lehdistössä peloittemalla ja varoituksilla altistetaan ihmiset pelkotilaan mikä varmasti sairastuttaa ihmiset. Median eli siis paikallislehtienkin vastuu on se ettei tällaiselle pelottelulle anneta tilaa. Suomessa on esimerkki siitä mikä median ja ilmapiirin vaikutus on ihmisten sairastumiseen. Eripuolilla suomea kahteen eri kuntaan tuli tuulivoimaloita: toisessa vastaanotto oli kaikilla tasoilla kuten mediassakin positiivista, toisessa kunnassa ihmiset vastustivat sitä mediassa hyvin äänekkäästi. Ensiksi mainitussa kukaan ei sairastunut tuulivoimasta, jälkimmäisessä tapauksessa useista perheistä tuli tuulivoimapakolaisia. Tämä jo osoittaa että peloittelu, vääristely saa ihmisen mielen pelkäämään ja psykofyysissosiaalinen kokonaisuus eli ihminen alkaa oireilemaan erilaisin oirein. Onhan sekin osoitettu tutkimuksin että sähköallergiasta kärsivät ihmiset eivät oireile kuin mielen kautta: oireilusta kärsivät eivät osanneet kertoa silmät peitettyinä missä tilassa oli päällä olevia sähkölaitteita ja mitkä tilat olivat tyhjiä huoneita.
Jos kerrotaan väitteitä niin pysytään tieteellisessä faktassa. Tuulivoimasta oleva tieto on vaillinaista mutta se ei oikeuta pelottelemaan ihmisiä totuutena, varsinkin kenellä on vastuu jos peloittelusta joku sairastuu ja myöhemmin todetaan että tuulivoima on ihmisen terveydelle täysin turvallista.
Voisiko joku kertoa totuuden, että ketä on voideltu paikallispolitiikoista? Mitkä seurat, yhteisöt ovat saaneet tukea? Mitkä ovat summat??? Ilman selontekoa väitteenne on huuhaata ja täten vääristelyä.
Niin kauan kun tuulivoiman vastustajat käyttävät itse sähköä niin he ovat jäävejä ottamaan kantaa tuulivoimaan. Niin kauan kun haapajärviset käyttävät enemmän sähköä kuin sitä tuotetaan kunnan rajojen sisällä niin kukaan kuntalainen ei voi vastustaa tuulivoimaa. Ei voi olla niin että sähköntuotanto pitää jättää muiden huoleksi ja haitaksi. Me itsekkäät ihmiset tuhoamme luontomme, olemme ahdistaneet eliöt, eläimet nurkkaan ja nyt omasta toiminnasta alamme kärsiä myös me itse. Kestävän kehityksen mukaisesti meidän pitäisi pyrkiä vähentämään sähkönkäyttö niin vähiin että selviäisimme kunnan alueella olevien vesivoimaloiden sähköntuotannolla. Sitten voimme avautua tuulisähköstä.
Vastustan itsekin tuulivoimaa, surullista sähkötariffia. Entisin ministerin lähipiirin kytkökset on tiedossa sähköyhtiöihin liittyen, häpeällistä toimintaa!! Suomi on sitoutunut laittamaan tuulivoimaa tietyn verran, päätökset on tehty ministeritasolla eikä paikallispoliitikot asialle voi mitään. Ja se on pakoilua että tuulivoima pitäis rakentaa muualle; jokaisessa suomen niemessä ja notkossa on jokin taho tai asukas kuka siitä kärsisi ja kun se tuulivoima kuitennii jonnekin rakennetaan. Ei ole väliä tuleeko tuulivoimaa iisalmeen tai haapajärvelle. Se on omaan napaan kahtomista että sähköä käyttävä ihminen vaatii sähköntuotannon haitat toisen kunnan hoidettavaksi.
Vähennetään sähkönkäyttö minimiin, päästään eroon tuulivoimasta, päästään eroon ydinvoimasta ja fossiilisista polttoaineista. Käännetään maailman väestönkasvu laskuun, vähennetään liikennettä, päästöjä, suojellaan luontoa!!!! Itsekäs, tyhmä ihminen, itseni mukaan lukien, tulee kärsimään omasta tyhmästä toiminnasta ja ihmisen elintila tulee pienemään koko ajan!!!

36

850

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TätäköKohtiKysynVaan

      Elikkätä linkolalainen elämäntapa, ei sähkyä, ei lapsia, ei matkailua, itse viljellen, omavaraistalous?

    • mietiskellään_lisää

      Sinä ilmeisesti voit kritisoida tuulivoimaa? Teit väitteitä entisen ministerin lähipiirin kytköksistä, missä todisteet? Siis muut kuin "kaikkien tiedossa".
      Pysytään faktoissa, joita ei siis edes vielä ole olemassa?

      Tässä ote sinun pelottelusta, jota ei siis pidä tehdä jollain mikä ei ole totuus:
      "Itsekäs, tyhmä ihminen, itseni mukaan lukien, tulee kärsimään omasta tyhmästä toiminnasta ja ihmisen elintila tulee pienemään koko ajan!!!"
      Hallitset allaolevasta listasta siis ainakin ennustamisen.

      Sähköallergiasta kärsivät oireilevat siis vain mielen kautta, ja se on tutkittu?
      Kaikki allergiat ovat joidenkin tutkimusten mukaan vain mielestä johtuvia. On myös tutkimuksia, joissa ihminen kykenee parantamaan itsensä kaikista sairauksista. Joidenkin tutkimusten mukaan ihminen kykenee kommunikoimaan kuolleiden kanssa, ennustamaan, lukemaan ajatuksia ja levitoimaan, sekä käyttämään psykokinesiaa, tutkittuja juttuja. Uskontoja tutkitaan varsin ahkerasti, ja tulkitaan sitäkin ahkerammin, lopputulos on sitten mitä halutaan, ja usein se tarkoittaa vitusti raatoja.

      Kenellä on vastuu, jos osoittautuukin että tuulivoimasta on ihmiselle haittaa, ja siihen on jo satsattu valtavat summat verorahoja? Puretaankon ne voimalat sitten kaikessa hiljaisuudessa pois? Ja vielä verorahoilla?

      Kysymys: Mitä on ääni? Mistä se tulee? Miten se muodostuu? Olisiko mitään tekemistä ilman liikkeen kanssa?

      Tutkimus: On saatu selville, että meressä on valtavasti melusaastetta, joka haittaa meressä elävien eläinten normaalia elämää, ja jopa estää eläimiä kommunikoimasta toisilleen. Kalat ja muut meren eläimet siis kärsivät ihmisen aiheuttamasta jatkuvasta melusaasteesta, joka tulee pääsääntöisesti laivaliikenteestä. Pitäisikö tämä sama ilmiö sitten toistaa myös ilmassa tuulimyllyillä?

      Tutkimus: Ihminen ei siedä jatkuvaa melua, melu jopa sairastuttaa ihmisen. Ihmiset jotka työskentelevät kovassa metelissä, ovat alttiimpia sairauksille, kuin ihmiset jotka eivät altistu melulle. Melu aiheuttaa jopa ammattitauteja, vaikka melulle ei altistuta töissä ympärivuorokauden. Entäpä jos tämä häiritsevä melu olisikin ympärivuorokautista?

      Tuulivoima, joka siis käyttää ilmaa, josta ääni muodostuu, tuottaa melua. Tämä on tieteellien fakta. Myös se on teteellinen fakta, että ihmsten herkkys eri asioita kohtaan on yksilöllistä. Tuulivoimala, joka on liian lähellä asutusta, aiheuttaa melusaastetta ihmisille ja luonnolle. Tuulivoimala, joka ei ole ihmisasutuksen läheisyydessä, aiheuttaa silti melusaastetta luonnolle.

    • mietiskeleväkuntalainen

      En kritisoi tuulivoimaa koska olen jäävi sitä tekemään. Vastustin aiemmin tuulivoimaa mutta suhtautuminen siihen nykyään neutraali koska sähköä käyttävänä haapajärvisenä laajensin näkökulmaa siihen suuntaan että ensin pitää meidän jokaisen tehdä elämänvalinnat askeettisempaan ja ympäristöä huomioonottavaan suuntaan jolloin tuulivoimasta, ydinsähköstä voidaan luopua. Ympäristön kantokyvyn kannalta on totuus että ihminen on tyhmä, joka ei osaa ajatella lähitulevaisuutta pidemmälle.

      Vastuu tuulivoiman haitoista on suomen ylimmillä päättäjillä, jotka ovat päättäneet sitä niin paljon rakentaa.

      Entisen keskustaministerin sukulaismiehellä oli, ja on edelleenkin, omistuksia tuulivoimaa rakentavassa yhtiössä kun kyseinen ministeri oli ajamassa tuulisähkötariffia Suomeen. Tämä on fakta.

      Jos äänen fysiikasta haluat tietää niin kirjastosta löytyy valtavasti siitä tietoa. Melusaaste on stressi ihmisen terveydelle, näin on.

      Elintila kapenee. Yhtenä esimerkkinä: miten on käynyt saharan eteläpuolisen sahelin alueen? Valtava kuivuus pakottaa ihmisen muuttamaan pois. Näitä esimerkkejä on monia ympäri maailman.

      • mietiskellään_lisää

        Teollisuus on kuitenkin suurin sähkösyöpö, eivätkä yhteiskunnat tule toimeen ilman teollisuutta. Länsimaat ovat täysin riippuvaisia teollisuudesta, eivätkä kykene toimimaan ilman teollisuutta, eli nykyinen meininki jatkuu, ja se jatkuu myös Haapajärvellä.

        Mitä tulee askeettisempaan elämäntapaan, halvin tapa pitää elämä askeettisena, on pitää väestö riittävän köyhänä, ja tätä politiikkaa harjoittaa aika moni valtio, myös Suomi. Ironista siinä on se, ettei ihmisillä ole varaa elää luontoa säästäenkään, pitää elää halvasti. Tämä näkyy esim. Suomen autokannassa, jonka keskimääräinen ikä on jossain 20:n vuoden paikkeilla, ei siis ajeta vähäkulutavilla autoilla tai sähköautoilla, vaan vanhoilla syöpöillä. Tosin ei se uusi auto säästä luontoa, sillä se pitää kuitenkin rakentaa ensin, mikä saastutta luontoa monella eri tavalla.
        Kaikki mahdollinen pitäisi suunnitella kierrätettäväksi ja valmistaa kierrättämällä, vielä se ei onnistu.

        Äänen fysiikasta löytyy tietoa lähempääkin, siis ihan kotoa, eli internetistä. Itseäni äänen fysiikka ei niin paljoa kiinnosta, mutta minä tiedän silti kaksi tähän keskusteluun liittyvää asiaa äänestä, mutten ollut varma tiedätkö sinä ne samat asiat: Ääntä tuottaa mm. tuulivoimalat ja liika ääni, eli melu, tekee sairaaksi.

        Tuulivoimalat todistetusti vähentävät elintilaa, kuten itse kirjoitit, eli nämä tuulivoimalapakolaiset, oli vika sitten korvien kummassa välissä tahansa. Yksi syy vastustaa tuulivoimaa.

        Tuulivoimalat lisäävät melusaastetta. Toinen syy vastustaa tuulivoimaa.

        "Entisen keskustaministerin sukulaismiehellä oli, ja on edelleenkin, omistuksia tuulivoimaa rakentavassa yhtiössä kun kyseinen ministeri oli ajamassa tuulisähkötariffia Suomeen. Tämä on fakta."
        Kolmas syy vastustaa tuulivoimaa.

        "Vastuu tuulivoiman haitoista on suomen ylimmillä päättäjillä, jotka ovat päättäneet sitä niin paljon rakentaa."
        Vaikka mahdollisista haitoista on jo saatu jotain tietoa ja melusaasteen vaikutus on jo tiedossa, valtiovalta jatkaa tuulivoimaloiden rakentamista lähelle asutusta, mistä seuraa asukkaille kärsimystä.
        Neljäs syy vastustaa tuulivoimaa.

        Tuulivoima käy siis kirjaimellisesti tuulella. Viides syy vastustaa tuulivoimaa.

        Tuulivoimassa on varmaan hyvätkin puolensa, mutta onko niitä tarpeeksi kumoamaan huonot puolet? Tuulivoimala vaikuttaa enemmänkin laastarilta jolla yritetään hoitaa energiatalouden katkennutta jalkaa? Ja tehdä siinä sivussa rutosti rahaa muutamalle "sijoitajalle".

        Eli jos tekee mieli vastustaa tuulivoimaa, kyllä siihen syyt löytyy. Sama tosin toimii tuulivoiman kannattamisessakin.


    • mietiskeleväkuntalainen

      Ketä voidellaan ja millä summalla??? Faktaa pöytään.

      Ohuet ovat argumentit.
      -Eiköhän tuulivoima tietystikin saa energiansa tuulesta, miksi sen vuoksi sitä pitäisi vastustaa???
      -Melusaaste. Kalajoki-Iisalmi tie on 200 metrin päässä talostani, sen kuulen eikä haittaa. Tuulivoimalat näkyvät horisontissa, en kehossani tunne niitä enkä kuule niitä. Myllyn alla olen käynyt ja pieni ääni kuulostaa tulevan. Ei haittaa minua. Minkälaista melusaastetta se on jos ääni kuuluu vain myllyn juurella? Eipä ole kellään torppaa myllyn alla.
      -onkohan nuo tanskalaiset miten sairaita ku tuulivoimaa siellä riittää? Vai sopeutuuko ihminen, sillä luolamies ajoista elinympäristö on muuttunut valtavasti eikä me ihmiset kovinkaan kärsiviä olla.
      -kuinkahan moni on sairastunut moottoritien vieressä asuessaan?
      -pitäiskö keskusta-alue rauhoittaa liikenteeltä kokonaan ku siitä tulee melusaastetta?
      -onko infraäänet vaarallisempaa kuin kännykkäverkkojen radioaallot, kotien wifi-verkot, naapurin haukkuva koira tai liikenteen melu?

      Ymmärtääkseni tuo tariffi on jo täynnä eli lisää tuulivoimaa tariffihinnalla ei rakenneta jo nyt suunnitelmissa olevien hankkeiden lisäksi. Virhehän on myönnetty virkamiestasollakin että tariffi on liian hyvä suurimmille myllyille, mitkä olisivat kannattavia sijoittajille pörssisähkön hinnallakin.
      En ymmärrä sitä että miksi tuulivoimaa vastustaa koska päätökset sen rakentamisesta on jo tehty. Paskat on jo housuissa.

      Niin kannattajat kuin vastustajat turhaan kiihkoilevat. Pienellä kylällä suotta ihmisten eripuraisuus lisääntyy tällasten mitättömien asioiden vuoksi.

      • mietiskellään_lisää

        Mitä tekemistä Kalajoki-Iisalmitiellä on tuulivoimaloiden kanssa? Mikä nopeusrajoitus on kohdalla? Kuuluuko sieltä voimakkaita infraääniä tuulimyllyistä? Tai edes subbareiden bassojyskytystä?

        TVO:
        "Enimmillään roottori pyörii 25 kierrosta minuutissa ja silloin siiven kärjen nopeus nousee lähes 300 kilometriin tunnissa."
        Mikä kulkee kyseisellä tiellä 300km/h?

        Moni on sairastunut moottoriten varressa asuessaan, moni on joutunut muuttamaan muualle. Televisiossa oli joskus oikein juttua uudesta kerrostalosta, jossa oli moottoritiestä johtuva meluhaitta, eikä asukkaat pystyneet siinä asumaan.

        Kyllä, moni keskustan alue pitäisi rauhoittaa liikenteeltä ainakin yöajaksi, koska yöllä rälläävistä moottoriajoneuvoista tulee häiritsevää melua, siis lähinnä viritetyt mopot, kaaharit, muokatut autojen pakoputket ja subbarit, sekä traktorit aiheuttavat häiritsevää melua.

        Jatkuvasti haukkuvia koiria on käyty jopa myrkyttämässä, joten koirista lähtevä melu on vielä vaarallisempaa itse koiralle ja tämän omistajalle äkäisten naapureiden muodossa.

        Jatkuva liikenteen melu on terveydelle haitallista, eli jos tuulivoimala tuottaa vastaavaa melua, tulee niiden rakentaminen lopettaa heti.

        Radioaallot ja wifi eivät ilmeisesti aiheuta ihmisille terveysongelmia, kumpikaan ei tuota itsessään häiritsevää melua.

        Huonosti nukkuva ihminen on vielä kärtyisämpi mitä hyvin nukkuva ihminen, joten mitenkäs se eripuraisuus muuttuu kunhan ihmset kärsivät jatkuvasta unen puutteesta?


      • kylmätuuli

        Mietiskelijä taitaa olla mielistelijä.Kuuro hän ainakin on tai sitten hän on käynyt myllyn luona kun se ei pyöri.Alavieskassakin myllyvirma kustansi asukkaalle taloremontin ovet ikkunat jaäänieristykset seiniin. Tanskalaisten myllyt ovat yli puolet pienempiä ja sijaitsevat merellä kaukana asutuksesta. Ja tukien täyttymisestä puheen ollen tämä hallitus myönsi toukokuussa uusia tukia tuulimyllyille. Missähän maakellarissa tämä mietiskelijä asustaa.


      • Ajattelevamietiskelijä

        Eihän nykyaikana enää siirrellä ruskeita rahakirjeitä kädestä toiseen.
        Kyllä se korruptio on paljon hienovaraisenpaa.
        Saaattapi olla,että esim. muutaman vuoden päästä aletaan rakentamaan paikalliseen temppeliin lisäsiipeä "lahjoitusvaroilla",eikä moppe perään hauku.
        Selväähän on,että ei myönteistä kantaa ihan pullakahveilla osteta.


    • KamaliaInfraääniä

      Näyttöä infraäänien haitallisista vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin ei ole saatu mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että huoli mistä tahansa asiasta voi aiheuttaa todellisia oireita. Ilmiötä kutsutaan nocebo -efektiksi, ja sitä on tutkittu myös tuulivoimaloiden infraäänen osalta.

      Esimerkkitutkimuksessa (Crichton et al. 2013) koehenkilöt altistettiin 10 minuutin jaksoille infraääntä ja hiljaisuutta. Puolet osallistujista sai materiaalia, jossa väitettiin tuulivoimaloiden infraäänen aiheuttavan negatiivisia terveysvaikutuksia ja puolelle esitettiin todisteita siitä, että infraäänillä ei ole terveysvaikutuksia. Ryhmä, joka oli saanut väitteitä negatiivisista terveysvaikutuksista, raportoi kasvaneista oirekokemuksista ja vaikutuksista sekä infraäänialtistuksen että hiljaisuuden kohdalla. Tulokset viittaavat siihen, että esimerkiksi tiedotusvälineissä tai internetissä jaetut väitteet negatiivisista terveysvaikutuksista voi lisätä tai luoda oirekokemuksia. Virheellisten väitteiden jakamisella voi siis olla vakavat seuraukset.

      • ultraäänitutkimus

        Montako vuorokautta näitä ihmisiä altistettiin infraäänille, ja millä voimakkuudella? Koetilanteet tuppaavat olemaan lyhytkestoisia. Tällaisilla kokeilla mistä mainitsit, voidaan lähinnä tutkia ihmisten yksilöllisiä eroja eri tilanteissa, ei varsinaisesti sitä mitä yritetään tutkia, eli infraääniä.

        Jos ihmisille kerrotaan että tästä tulee terveyshaittoja, ja sitten heidät altistetaan juuri sille mistä varoitettiin, totta kai jotkut oireilevat. Tästä huolimatta niitä tuulivoimaloita rakennetaan asutuksen lähelle, ja sitten suureen ääneen ihmetellään miksi niitä vastustetaan!?! Tottakai ihmiset vastustavat kaikkea mikä voi mahdollisesti vaarantaa heidän, tai heidän lastensa terveyden, ja lisäksi alentavaa heidän kodin jälleenmyyntiarvoa. Kukapa sitä ei vastustaisi.

        Jos korkeatehoisella keskitetyllä ultraäänellä voidaan tappaa syöpäsoluja, mitenkäs jatkuva infraääni toimii pitkässä juoksussa?


    • Ukkomiesp

      Tuulivoima onl ihan hyvä juttu merellä ja rannikoilla. En ymmärrä minkä takia niitä tuodaan väkisin sisämaahan. Miksi tuodaan väkisin 16 myllyä sisämaahan kun sama teho saadaan 10 myllyllä rannikolla. Mylly maksaa n. 5miljoona kappale, niin kuka tästä hyötyy? Ilmeisesti koko Pohjoispohjanmaan Ely on voideltu kun lupia on tullut runsaasti alueelle. Kyllä Saksalaiset osaa markkinoinnin ja voitelun. Kyllä mielipidenpalstan kirjoittaja on ihan oikeassa! Se että miten se saadaan näytettyä toteen jääkin sitten ulopuolisten viranomaisten selvitettäväksi.

    • Jännäkeskustelu

      Ultraääntä kyllä käytetään niin kuvantamiseen kuin hoitoihinkin mutta et voi sillä perustella että infraäänet ovat vaarallisia!! Onhan vesikin terveellistä, mutta ylenmäärin juotuna voi olla jopa hengenvaarallista.
      Tuulivoima vaarallistako???? Hähähääää..... kyllä ihmiset kaikkea soopaa yrittääkin suoltaa... autoa ajaessa altistut moninkertaiselle infraäänelle moottorin osien liikkuessa vinhaa vauhtia vrt kymmenien kilometrien päässä olevat tuulimyllyt.
      Terveysvaaraa ei ole todettu, näyttäkää tutkimus missä se vaarallisuus on todettu!! Luonnossa on luonnostaan infraääniä joka puolella kun tuuli tuivertaa.
      Että ihan pelottaa nuo myllyt, terveys ihan vaarassa. Kaikkia sitä kuulee ku vanhaksi elää. Huomaa että täällä landella sivistyksen taso on matala, ihmiset kehtaavat kirjoitella väitteitä, mille ei voi osoittaa tieteellistä faktaa. Kyllä lukijat nauravat että tuokin tuohon soopaan mennynnä.
      -näytä toteen että tuulivoima on terveydelle vaarallista!!! Näytä riippumaton tutkimus, äläkä tuota tunteellista jargonia millä yrität perustella väitteesi.
      -pelottelet edelleen infraäänillä vaikka tutkimukset osoittavat ettei siitä ole terveyshaittaa. Etkö ymmärrä luettua tekstiä kun jankutat tieteellistä tutkimusta vastaan. Taidat uskoa vain huuhaa tietoa ja olet vain sitä mieltä mikä on oman edun mukaista. Tunteille ei ole sijaa kun puhutaan tieteelliseen, tutkittuun tietoon perustuvaan faktaan.
      -jäähallin katolla on tuulimyllyn firman nimi, mitään muuta en oo nähny tuulivoimayhtiöistä raitilla ja edelleen väität että kunnan päättäjiä on voideltu. Faktat pöytään, muuten väitteesi on huuhaata, arvelua, epäilyä, etkä voi syytöksiä esittää!!! Kemin lehmätkin nauraa tuommoselle!!! Skepsis voisi jakaa vuoden huuhaa palkinnon näille infraäänien vaarallisuuden puolesta puhujille!!!

      • ultraäänitutkimus

        Miksi sulle mitään pitäisi todistaa? Sulla ei ole valtaa suuntaan eikä toiseen, joten kakki todistelu on turhaa.
        Tuulivoima ei itsessään ole yhtään sen vaarallisempaa mitä hirmumyrsky, sillä myös se on tuulivoimaa. Kymmenien kilometrien päässä olevat tuulivoimalat eivät haittaa, mutta jos niitä suunnitellaan asutuksen lähelle, silloin vastustan tuulimyllyjä takuu varmasti. Täällä muuten kylien ja kaupunkien väli on vain muutama kymmenen kilometriä. Ajappa 30km johonkin suuntaan tulematta kylään tai kaupunkiin, fiksu kaupunkilaispoju kun tunnut olevan.

        Asutko sinä liikkuvassa autossa ympäri vuorokauden? Etpä taida asua, mutta kokeile sitä muutama vuorokausi, sano sitten ettei siitä ole haittaa. Ja todista tämä sitten koko maailmalle! Näytä se tutkimus, jossa sinä todistat, ettei liikkuvassa autossa olevasta metelistä ole terveydelle haittaa, kun sille altistuu ympäri vuorokauden useita vuorokausia putkeen. Todista se!!!

        Bassoäänilläkään ei ole ihmiselle terveysvaikutusta, mutta kun sitä kuuntelee keskellä yötä ja aamulla pitäisi virkeänä olla töissä, tekee melko monella mieli käydä sammuttamassa kaikki subbarit, vaikka tykillä, jos sellainen sattuisi olemaan käsillä.
        Emännän nalkutuksesta ei ole todettu terveydelle haittaa, mutta kauanko jaksaisit sitä kuunnella ympäri vuorokauden? Ensin sinun pitäisi kuitenkin löytää se emäntä, mutta voi toki pyytää äiskääs nalkuttamaan sulle.
        Nakkikiskan jonossa vittuileva kusipää ei aiheuta terveydelle haittaa, mutta usein saa siitä huolimatta turpiinsa. Mistähän tämä sitten johtuu, jos siitä vittulijan äänestä ei kerran ole terveydelle haittaa? Onko siitä tieteellistä tutkimusta? Jos ei ole, ei voi saada nakkikioskin jonossa turpaansa, vaikka kuinka aukoisi päätään kaikille! Ja jos menee valittamaan että sai nakkikioskilla turpaansa, puhuu omiaan, sillä se tapahtuman kulku pitää todistaa, mutta kun ei siitä äänestä ole haittaa, ei kukaan voi suuttua, eikä siten kukaan vedä turpaan. Tieteelinen fakta, jonka kumoamiseen ei verinen nenä riitä.
        Infraäänet eivät ole yleensä ne varsinainen ongelma, sillä ihmiskorva ei niitä kuule, mutta infraäänet voivat aiheuttaa resonointia joka tuottaa ääntä minkä kuulemme, ja tämä ääni voi olla häiritsevää ja jatkuvaa. Kysymys onkin infraäänien osalta niiden voimakkuus, ei se että niitä on, sillä niitä on aina.

        Itseäni ei kiinnosta pätkääkään mistä sähkö töpselin reikään tulee, ainoastaan se, paljonko siitä laskutetaan, ja että sitä sinne tulee. En myöskään tiedä mistään kunnan päättäjien voitelemisesta, sitävastoin kysyin itsekkin tästä siitä kirjoittaneelta, eli viestiketjun aloittajalta.


    • Huihaitotuusesiin

      Uskoakko paikallislehden mielipidekirjoittajia vai tiedemiehiä, viranomaisia, tieteellisiä tutkimuksia??? Pääasiassa ihmiset nauravat kun esitetään väitteitä ilman totuuspohjaa.
      Jos ei pysty perustelemaan väitteitään vaan jättää sen ulkopuolisten viranomaisten selvitettäväksi niin älä esitä silloin väitteitä ennen kuin faktat ovat tiedossa. Niin kauan kuin totuus on epäselvä, on myös väitteet puuta heinää koska ei ole argumentteja väitteiden tueksi. Miksi huuhaa tieto valtaa alaa??? Pysykääpä totuudessa!!

      • totuusonmitämilloinkin

        Tieto on nykyään ostettavissa sitä mukaa ja sitä varten mihin sitä tarvitaan, ja tämä tieto puhuu ostajan puolesta. Niillä joilla on varaa teettää puolueettomia tutkimuksia, ei ole intressiä teettää puolueettomia tutkimuksia, varsinkaan jos tutkimustulokset ovat heitä itseään vastaan. Kaikenmaailman "faktoihin" ei voi enään luottaa, joten jäljelle tupaa jäämään vain mielipiteet.

        Vastaava ilmiö on kännyköissä ja netissä, ne olivat alunperin apuvälineitä ihmisille, nyt ne ovat mainoskanavia yrityksille jotka tyrkyttävät omaa tuotettaan jatkuvalla tahdilla, ja siten pahimmillaan tuhoavat sen varsinaisen apuvälineen.
        Vastaatko itse jokaiseen puheluun joka sinulle tulee? Itse en vastaa, vastaan vain tuttuihin numeroihin, ja tuntemattomiin numeroihin vain jos olen odottamassa puhelua, silloin joku puhelinkauppias saataa päästä läpi ja joudun lyömään luurin korvaan, koska odotan toista puhelua.


    • viuhviuhkops
    • Lyytimuori

      Tuulivoimalobbarille näin aluksi:
      Tuulivoimaloiden minimietäisyyden lähimmistä asunnoista tai vapaa-ajan asunnoista tulisi olla yli 2 kilometriä, jos tuulivoimala on teholtaan 2 MW (eli ns. teollisuusluokan voimala) ja jos voimaloita on vain yksi. Minimietäisyyden pitäisi olla paljon suurempi, jos voimaloita on enemmän tai kyse on vapaa-ajanasunnoista tai jos voimalat ovat yli 4 MW:a tai jos lähistöllä on Natura-alue.

      Tämä mahdollistaisi samalla tuulivoimaloiden mahdollisimman tehokkaan käytön ja kohtuullistaisi lähiasukkaille aiheuttamaa haittaa. Esimerkiksi Inkoossa olevan 2 MW:n tuulivoimalan melumittauksissa todettiin voimalan ylittävän toistuvasti 45 dB(A):n tason (korkein mitattu ääniteho 53 dB(A)) 500 metrin päässä voimalasta ja se on määrätty pyörimään hitaammin. Tämä taas on laskenut kyseisen voimalan sähkötehon tuoton arvioilta puoleen normaalitehosta.

      PyörreTuulivoimaloiden merkittävin haittatekijä on niiden aiheuttama melu. Kyse on matalataajuisesta ”bassomelusta”, joka vaimenee vain vähän ilmakehässä ja talojen rakenteissa. Tyypillisesti yli 2 MW:n tuulivoimalan tapauksessa tuulen voimakkuudella 8 m/s erottuu selvästi jaksollinen (sekunnin välein toistuva) alle 150 Hz:n taajuinen amplitudimoduloitunut ääni. Tämä melu erottuu varsinkin iltaisin jopa tv:n äänen yli normaalin suomalaisen omakotitalon sisätiloissa 1 500 metrin päässä voimalasta. Melua ei voi vähentää esim. vaihtamalla ikkunat uusiin.

      Tanskassa on raportoitu useita tapauksia ((sivut konekäännetty tanskasta englanniksi) esim. 1 , 2 , 3), joissa lähiasukkaat ovat jopa joutuneet muuttamaan pois kotoaan tai sairastuneet vakavasti, kun 2-3 MW:n tuulivoimala on rakennettu 500-600 metrin päähän heidän talostaan.

      Melua on verrattu esimerkiksi talon ulkopuolella olevaan rekan tyhjäkäyntiääneen. Melun häiritsevyys on kuitenkin paljon suurempi kuin autojen aihettama melu; 40 dB(A) tuulivoimalamelu vastaa 70 dB(A):n maantiemelua (ks. kuvaaja).

      Tuulivoimalan melu aiheuttaa tyypillisesti unettomuutta, verenpaineen nousua ja tinnitusta. Yleisesti ottaen levon määrä ja laatu kärsii, mikä vaikuttaa ihmisiin eri tavoin.

      Lisätietoja:

      Sosiaali- ja terveysministeriö esittää vastineessaan Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavaan vähintään 2 kilometrin etäisyyttä suuriiin 200 metriä korkeisiin ja teholtaan 2-3 MW:n voimaloihin.
      Perusteellinen luento tuulivoimamelusta täältä (kohdasta n. 15.30 lähtien)
      Tuulivoimaloiden häiritsevyydestä luento täältä
      ”Wind Rush”-videolla on hyvin kerrottu melun vaikutuksista, lyhyempi versio tästä linkistä ja pidempi täältä
      Kannanotossa Raahen Someronkankaan ja Itäisistä tuulivoimaloista on käsitelty laajasti tuulivoimaloiden vaikutuksia
      Ajankohtaisen kakkosen tuulivoimaloita käsittelevät ohjelmat löytyvät youtubesta (1, 2)
      Yle Uusimaan uutisissa on käsitelty Inkoon tuulivoimalan ympäristöluvan peruuttamista
      Saksalaiset protestoivat tuulivoimaloiden huonoa sijoittamista vastaan. Videolla mies mm. kertoo yrittäneensä myydä taloaan jo viiden vuoden ajan puolella hintaa, mutta se ei mene kaupaksi tuulivoimaloiden läheisýyden takia.
      Tanskan terveys- ja ympäristöministeri myönsivät, ettei ole tarpeeksi tutkittua tietoa tuulivoimaloiden aiheuttamista lyhyt- tai pitkäaikaisterveysvaikutuksista. Terveysministeri Astrid Krag kertoi (07/2013) uuden ympäristöministeriön rahoittaman tutkimuksen selvittävän tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia. Tutkimuksen pitäisi olla valmis vuoden 2015 lopussa. Videon tiivistelmä on myös käännetty englanniksi.
      Ranskalaisten taistelusta liian lähellä rakennettuja tuulivoimaloita vastaan ohjelmassa ”Protesting wind farms”, jossa mm. isovanhemmat kertovat, etteivät heidän lapsenlapsensa halua enää yöpyä heidän luonaan, koska tuulivoimalat pitävät heidät hereillä.

    • Lyytimuori

      Tuulivoimalobbarille näin aluksi:
      Tuulivoimaloiden minimietäisyyden lähimmistä asunnoista tai vapaa-ajan asunnoista tulisi olla yli 2 kilometriä, jos tuulivoimala on teholtaan 2 MW (eli ns. teollisuusluokan voimala) ja jos voimaloita on vain yksi. Minimietäisyyden pitäisi olla paljon suurempi, jos voimaloita on enemmän tai kyse on vapaa-ajanasunnoista tai jos voimalat ovat yli 4 MW:a tai jos lähistöllä on Natura-alue.

      Tämä mahdollistaisi samalla tuulivoimaloiden mahdollisimman tehokkaan käytön ja kohtuullistaisi lähiasukkaille aiheuttamaa haittaa. Esimerkiksi Inkoossa olevan 2 MW:n tuulivoimalan melumittauksissa todettiin voimalan ylittävän toistuvasti 45 dB(A):n tason (korkein mitattu ääniteho 53 dB(A)) 500 metrin päässä voimalasta ja se on määrätty pyörimään hitaammin. Tämä taas on laskenut kyseisen voimalan sähkötehon tuoton arvioilta puoleen normaalitehosta.

      PyörreTuulivoimaloiden merkittävin haittatekijä on niiden aiheuttama melu. Kyse on matalataajuisesta ”bassomelusta”, joka vaimenee vain vähän ilmakehässä ja talojen rakenteissa. Tyypillisesti yli 2 MW:n tuulivoimalan tapauksessa tuulen voimakkuudella 8 m/s erottuu selvästi jaksollinen (sekunnin välein toistuva) alle 150 Hz:n taajuinen amplitudimoduloitunut ääni. Tämä melu erottuu varsinkin iltaisin jopa tv:n äänen yli normaalin suomalaisen omakotitalon sisätiloissa 1 500 metrin päässä voimalasta. Melua ei voi vähentää esim. vaihtamalla ikkunat uusiin.

      Tanskassa on raportoitu useita tapauksia ((sivut konekäännetty tanskasta englanniksi) esim. 1 , 2 , 3), joissa lähiasukkaat ovat jopa joutuneet muuttamaan pois kotoaan tai sairastuneet vakavasti, kun 2-3 MW:n tuulivoimala on rakennettu 500-600 metrin päähän heidän talostaan.

      Melua on verrattu esimerkiksi talon ulkopuolella olevaan rekan tyhjäkäyntiääneen. Melun häiritsevyys on kuitenkin paljon suurempi kuin autojen aihettama melu; 40 dB(A) tuulivoimalamelu vastaa 70 dB(A):n maantiemelua (ks. kuvaaja).

      Tuulivoimalan melu aiheuttaa tyypillisesti unettomuutta, verenpaineen nousua ja tinnitusta. Yleisesti ottaen levon määrä ja laatu kärsii, mikä vaikuttaa ihmisiin eri tavoin.

      Lisätietoja:

      Sosiaali- ja terveysministeriö esittää vastineessaan Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavaan vähintään 2 kilometrin etäisyyttä suuriiin 200 metriä korkeisiin ja teholtaan 2-3 MW:n voimaloihin.
      Perusteellinen luento tuulivoimamelusta täältä (kohdasta n. 15.30 lähtien)
      Tuulivoimaloiden häiritsevyydestä luento täältä
      ”Wind Rush”-videolla on hyvin kerrottu melun vaikutuksista, lyhyempi versio tästä linkistä ja pidempi täältä
      Kannanotossa Raahen Someronkankaan ja Itäisistä tuulivoimaloista on käsitelty laajasti tuulivoimaloiden vaikutuksia
      Ajankohtaisen kakkosen tuulivoimaloita käsittelevät ohjelmat löytyvät youtubesta (1, 2)
      Yle Uusimaan uutisissa on käsitelty Inkoon tuulivoimalan ympäristöluvan peruuttamista
      Saksalaiset protestoivat tuulivoimaloiden huonoa sijoittamista vastaan. Videolla mies mm. kertoo yrittäneensä myydä taloaan jo viiden vuoden ajan puolella hintaa, mutta se ei mene kaupaksi tuulivoimaloiden läheisýyden takia.
      Tanskan terveys- ja ympäristöministeri myönsivät, ettei ole tarpeeksi tutkittua tietoa tuulivoimaloiden aiheuttamista lyhyt- tai pitkäaikaisterveysvaikutuksista. Terveysministeri Astrid Krag kertoi (07/2013) uuden ympäristöministeriön rahoittaman tutkimuksen selvittävän tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia. Tutkimuksen pitäisi olla valmis vuoden 2015 lopussa. Videon tiivistelmä on myös käännetty englanniksi.
      Ranskalaisten taistelusta liian lähellä rakennettuja tuulivoimaloita vastaan ohjelmassa ”Protesting wind farms”, jossa mm. isovanhemmat kertovat, etteivät heidän lapsenlapsensa halua enää yöpyä heidän luonaan, koska tuulivoimalat pitävät heidät hereillä.

    • lkhgfdd

      Tarvitsemme Pohjanmaalle lisää innokasta työvoimaa mm. eläköytyjien ja lisääntyvän teollisuuden ansiosta. Tavoitteeseen pääseminen on hankalaa, koska ihmiset mieluummin pakenevat tuulimyllyalueilta.

      Toivon päättäjiltä järkevyyttä tähän! Pohjanmaa on kasvava ja kehittyvä talousalue. Sitä ei saa eliminoida tuulivoimavaikutuksilla. Suomi tarvitsee Pohjanmaan satsausta kansantalouteen ja kasvuun! Suomen tasavallan presidentti ja hallitus ottakaa asia pikimmin käsittelyyn, jotta jumiutunut tilanne saadaan selviämään pian.

    • kjgfff

      Paljon on lähiaikoina ollut yhtäkkisiä kuolemia sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla. Ensin lisätään lääkkeitä. Sitten kuollaan. Nivelkivut myös lisääntyneet sekä sydämen vajaatoiminnan oireet. Miten käy yritysten toimitusjohtajille ja muille avainhenkilöille? Sairastuu pahemmin, sitten.. miten käy yhteiskunnalle.. sairastuu pahemmin, sitten .. Tuulivoima pois käytöstä! 40 km on vaikutussäde!

      • aivokirahvi

        Tosi nuorillakin aivoinfarkteja. Kannattas tutkia tarkemmin!


    • Tuulettaa

      Haittoja on muitakin. Alueittenvirkistyskäyttö rakentamisen jälkeen ei virkistä enää muutakuin maanomistajan kukkaroa. Käykääpä tarkistaan savinevan ja sauviinmäen tuulivoiman yritysluvut vaikka taloussanomista tai finderistä. Molemmat tekevät kovasti tappiota toki perustamiskuluja on mutta miten kauan kassavajeessa oleva korjaa ukkosen särkemiä vehkeitä. Valtioko rahoittaa lisää. Ei muuten ole helsingissä ainuttakaan myllyä, vihreitten pääpesässä,liekö jyväskylässäkään , Toukolassa. Ei haapajärvi niin köyhä ole että tarvitsee kiinteistöveroja tämmöiseltä puhallukselta.

    • Kuismasenkaukoveli

      Joko vastustajilla solut värisee ja terveys romuttuu? Meneehän se terveys ku uskoo siihen että tulee vaarallisia sätteitä myllyjen suunnalta. Kietase foliota ympärilles tai vuoraa talo paksuilla eristeillä ettei nämä vaaralliset, lepakotkin räjähtämään saavat infra-aallot tuhoa elämisen iloa. On tämä kauhiaa, voi helevata sentään ku sakemannit vie meijän terveyten. Apuva apuva aapuuvaaaa!!!

      • ällöttää

        On se harmi, kun jotkut on niin köyhiä, että pitää noita voimaloiden paikkoja vuokrata sakemanneille, kun ei muuten pärjää ja tällätavoin sitten pilata muidenkin elinympäristö.


      • älkääolkotyhmiä
        ällöttää kirjoitti:

        On se harmi, kun jotkut on niin köyhiä, että pitää noita voimaloiden paikkoja vuokrata sakemanneille, kun ei muuten pärjää ja tällätavoin sitten pilata muidenkin elinympäristö.

        käytännössä se menee, että jo vuotta aiemmin on kunnan merkkihenkilöitä lobattu rahalla ja hengellä, 50the tilille niin alkoi äänestyksessä puoltoa tulemaan!


      • MyllyenergiaRules

        Näytä toteen että kunnan merkkihenkilöt on saanu rahhoota. Meleko harhaluulosta porukkata!!
        Ilo kulkea myllyjen alla, isoja ja maukkaita mustikoita löyty ämpärikaupalla, mitkä värisee vielä mahalaukussaki antaen enerkiaa!!!


      • kiitoskunvastasit
        MyllyenergiaRules kirjoitti:

        Näytä toteen että kunnan merkkihenkilöt on saanu rahhoota. Meleko harhaluulosta porukkata!!
        Ilo kulkea myllyjen alla, isoja ja maukkaita mustikoita löyty ämpärikaupalla, mitkä värisee vielä mahalaukussaki antaen enerkiaa!!!

        ei sitä sullemullepöyänalta annettuja voi toteennäyttää, mutta sitä tapahtuu yleisesti, missä veronmaksajain isotrahat liikkuu, niin siellä on koukut heitetty pyyntiin, harva se päivä ja varma on niin.
        Hyvä että oli mustikkaa, sitä tarvitset aivojesi terveydeksi, kun infra-ääni syö aivoista ajattelevat solusi, kuten textistä jo voi päätellä tapahtuneen, euraava kehitys on, ettet muista pistitkö jo lusikalla puurua suuhusi vai et, jokatapauksessa ne infra-äänet värisyttää aivohermojasi, se värinä kuumentaa ja polttaa hermot kuin palaneen tulitikun pään karrelle ja mustaksi, mustikka kyllä suojelee..aikansa.


    • vainjäjetjää

      Jos! Norsu-lauma tuotaisiin vakkapa Hpj torille, olemaan vapaasti, niin siitä näkisi mihinsuuntaan Norsut pakoon lähtevät, siinä ois vapaa väylä siis norsujen jälkiä haipua tuulimyllyjen ääntä terveimmille laitumille, ilm kylä tyhjeneis täysin ja perukat..

      • vaikeneekuinitaliantykit

        noh, eikö vasta-argumentteja?


    • Voipiolla

      Kyllä kiinnostaisi näitten paikallistenki mylly-yhtiöitten rahootuskuviot. Kuka siellä on sijoittanu ja minkä verran, sekä minkä paratiisivaltion kautta ne eerot tuli. Italiassa joku mafioso pesirahasa myllypisneksillä, jäi toki kiinni mutta myllyjä ei kuitenkaa yhistetty verkkoon. Mielestäni tämmösten verovaroin tuettujen varain ja ommaisuuen uusjako hankkeitten pitää olla julukisia. Uusi-Suomen plogissa kirjoitteli mafioso asiaa Hemmo Koskiniemi

    • pekkarisenhulluushupus

      miksi helluntaisa tuulivoimaa pitää rakentaa asujamiston päälle, miksi ei rakenneta aavoille meren ulapoille?
      Jossa on siis tuulivoimaa, että myös aaltovoimaa käytettävissä

    • Karhimasa

      En tiiä, ihan sama. Lähen kaleville pippurihampurilaiselle.

    • kjhggg

      UUSI
      Nykyaikana syövät, kasvaimet, sydämen rytmihäiriöt, dementia, ahdistus ja itsemurhat ovat lisääntyneet. Syynä tähän kilpavarustelu: teollisen luokan tuulimyllypuistot, 4g-, sähkömagneettinen ja kaikkien langattomien ja kännyköiden yms. laitteiden säteily. Aina vain hullummaksi menee!

      Pysäyttäkää Haapajärven tuulimyllyt! Ei kukaan jatkossa muuta tuulimyllypitäjään. Ne todetaan elolliselle vaarallisiksi laitteiksi. Kaikki sen tietää!

    • hyvätuulivoima

      Suurin ympäristö tuho aiheutetaan sillä tuotannolla, jolla tuo
      tappiollinen tuotannon ala pidetään pystyssä.
      Kaikki sen tuotannon arvo on turhaa kulutusta luonnolle.
      Mikään muu ei saastuta
      yhtä paljon koska verorahat tulevat hiili- ja atomivoimalla
      tehdystä vientituotannosta.

      • jokainenmegawatti

        Tuottaa tappiota n. 53e.
        Suomi saa rahaa vain vientituotannosta.
        Jokaista MWh tappiota täytyy kattaa
        monikymmenkertainen vientituotanto,
        jotta lisäarvosta verotuottona voidaan
        maksaa puuttuva osa.


    • lkhgfff

      Onko ensi kesä taas kuiva ja kuuma?! Oiva metsäpalovaara tuulimyllyalueilla! Tuulimyllyssä on satojen metrien korkeudella suuri määrä polttoainetta. Tarvitaan vain ukkonen, laitteiston oikoseen meno, konevika tai muu jumi niin järkyttävä tulipalo tuulimyllyn huipulla ja maastossa on valmis.

      Onko tuulimyllypohatat tulleet tätä pikku seikkaa ajatelleeksi? Tämäkö on nyt se tuleva Jumalan lähettämä tulimeri, josta Raamatussa puhutaan?

      Tuulimyllyjen purku heti! Ennen ensi kesän kuivaa ja kuumaa kautta.

      Tuulivoimalapalo Haminassa:
      https://m.youtube.com/watch?v=9gxHSJerZfU

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      1992
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1526
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1438
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1395
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe