Miksi Juudas ei kavaltanut Jeesusta ?

Kun luemme eri evankeliumeja, niin löydämme erilaisia vastauksia sille, miksi Juudas olisi kavaltanut Jeesuksen. Karkeasti, voimme jakaa oletetut syyt seuraavasti:

Joh kertoo syyksi sen, että Juudas oli itse bärkkeles - (6:70-71)
"70 Jeesus vastasi heille: "Enkö minä ole valinnut teitä, te kaksitoista? Ja yksi teistä on perkele."
71 Mutta sen hän sanoi Juudaasta, Simon Iskariotin pojasta; sillä tämä oli hänet kavaltava ja oli yksi niistä kahdestatoista."

Luukas taas ilmaisee, että tämä bärkkeles olisi mennyt Juudaaseen ja saanut aikaan koko tapahtumaketjun - (22:3-6)
"3 Niin saatana meni Juudaaseen, jota kutsuttiin Iskariotiksi ja joka oli yksi niistä kahdestatoista.
4 Ja tämä meni ja puhui ylipappien ja pyhäkön vartioston päällikköjen kanssa, miten hän saattaisi hänet heidän käsiinsä.
5 Ja he ihastuivat ja sitoutuivat antamaan hänelle rahaa.
6 Ja hän lupautui ja etsi sopivaa tilaisuutta kavaltaakseen hänet heille ilman melua."

Matteus sen sijaan tukeutui vain tähän normaaliin psykologiaan, joke kertoo että ihminen on sellainen itsekäs ja rahanahne p********n - (26:14-16)

"14 Silloin meni yksi niistä kahdestatoista, nimeltä Juudas Iskariot, ylipappien luo
15 ja sanoi: "Mitä tahdotte antaa minulle, niin minä saatan hänet teidän käsiinne?" Ja he maksoivat hänelle kolmekymmentä hopearahaa.
16 Ja siitä hetkestä hän etsi sopivaa tilaisuutta kavaltaaksensa hänet."

On hyvä huomata, että Joh ja Luuk esittävät Juudaan aktiivisesti etsineen jotakuta, jolle voisi Jeesuksen kavaltaa (ensisijaisena tarkoituksena kavaltaa), kun taas Matteus esittää Juudaksen vain rahanahneena kaupankävijänä (ensisijaisena tarkoituksena saada rahaa).

Minusta nämä ovat huonoja selityksiä. ( No, mitä nyt voi odottaa puolen vuosisataa jälkeenpäin keksityiltä selityksiltä kun ei kirjoittaja ole opetuslapsia tavannutkaan ? )

Nimittäin, jos Juudas olisi ollut itse bärkkeles tai hänen vallassaan, tai jos Juudas olisi ollut niin rahalle perso kuin mitä Matt antaa ymmärtää, niin TÄTÄ EI OLISI TAPAHTUNUT:

Matt 27: "3 Kun Juudas, hänen kavaltajansa, näki, että hänet oli tuomittu, silloin hän katui ja toi takaisin ne kolmekymmentä hopearahaa ylipapeille ja vanhimmille
4 ja sanoi: "Minä tein synnin, kun kavalsin viattoman veren". Mutta he sanoivat: "Mitä se meihin koskee? Katso itse eteesi."
5 Ja hän viskasi hopearahat temppeliin, lähti sieltä, meni pois ja hirttäytyi."

Ihan AIKUISEN OIKEESTI: Raha tai bärkkeles ei nyt tosiaankaan ollut Juudaksen motiivi, sen näkee aivan selkeästi. Joku muu oli. Mikä ?

22

404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näinon

      Epäusko

      • Ei paha, mutta perustele.


      • aw3cxz
        Exap kirjoitti:

        Ei paha, mutta perustele.

        Ei saa persustella!


    • Kysypätätä

      Jeesus oli niin tunnettu hihhuli alueella että tarvittiin joku tyyppi joka osoitti vallanpitäjille että tuo on sen yhden raivohullun jumalan poika. Mikä tässä typerässä kansansadussa on pielessä?

    • Apostolien teoissa (Apt 1:15−19) sanotaan Pietarin kertomana, toisin kuin Matteuksen evankeliumissa, että Juudas osti saamillaan rahoilla kappaleen maata, mutta pian sen jälkeen hän “syöksyi päistikkaa alas, niin että hänen vatsansa halkesi ja sisälmykset pursuivat ulos”.

      Se on aivan eri tarina kuin se, että Juudas palautti saamansa rahat ja hirttäytyi.

      Muistan kuulleeni jonkun adventistipapin selittäneen Juudaksen tapausta myös niin, että hän rahastonhoitajana oikeasti halusi vain hankkia rahaa Jeesuksen porukalle ja uskoi vakaasti, että Jeesus osaa kyllä pelastautua mistä tilanteesta tahansa. Ja kun niin ei käynytkään, hän suistui epätoivoon ja tappoi itsensä. Tämä siis myötäilee lähinnä Matteusta, mutta ei muita versioita.

      • Niin, siis ostiko hän itse, vai ostiko papisto sen pellon, lienee kysymys johon ei ole helppo saada vastausta. Matt 27:4-8.

        Mutta tämä palvelkoon esimerkkinä siitä, mitä olen tuonut muuallakin esiin, eli että UT:n tekstit ovat keskenään sovittamattoman ristiriitaisia, niin että korkeintaan YKSI teksti voi olla absoluuttisesti totta. Korkeintaan yksi, jos sitäkään, mutta kaksi ei voi olla.

        "hän rahastonhoitajana oikeasti halusi vain hankkia rahaa Jeesuksen porukalle"

        Tämä on minusta varsin kaukaa haettu ajatus, jonka ainoa positiivinen asia lienee, että se on kenties joskus tuonut mainetta ja kunniaa tuon hupaisan aivopierun keksijälle.

        Ei se Juudas nimittäin varmaan porukalle sitä rahaa ollut hankkimassa, kun kerran viskasi ne takaisin ylipapeille. En ole kuullut myöskään tapauksesta, että minkään muunkaan porukan jäsen olisi kavaltanut porukan hankkiakseen "porukalle" fyffeä.


      • EGW:lle selitettiin syyt näiden kahden näennäisesti ristiriitaisen kertomuksen välillä.


    • Kuplapuhkee

      Mark.14:49 Biblia (1776) Minä ole joka päivä ollut teidän tykönänne, ja opettanut templissä, ja ette minua ottaneet kiini. Mutta nämät tapahtuivat, että Raamattu täytettäisiin. Joh.18:8 "Minähän sanoi teille, että minä se ole."

      • En jaksa hakea viittauksia tähän, mutta muista Jeesuksen oikeudenkäynti: ja siinä oikeastaan vain yksi ainoa kysymys: "Oletko Juulalaisten kuningas".

        Tätä siinä haettiin. Tarvittiin todistaja, joka sanoisi, että Jeesus on väittänyt itseään juutalaisten kuninkaaksi, koska se olisi rikos Rooman valtakuntaa vastaan.

        Juudaksen kavallus oli siis todistus siitä, että Jeesus oli itseään kutsunut juutalaisten kuninkaaksi.


    • Kirjakääröt

      Matt.26:25 Biblia (1776) Niin vastasi Juudas, joka hänet petti, ja sanoi: Mestari, olenko minä se? hän sanoi hänelle, sinäpä sen sanoit. Rabbi. 1. Juutalaisten, lainoppineiden ja opettajain arvonimi, opettaja, mestari.

    • Pärkkeleen-viinipuu

      Saduissa kaikki on mahdollista.
      Pärkkele meni sinne ja tänne, kuten saduissa on pärkkeleiden tapana.
      Pärkkele meni Juudakseen ja pärkkele tuli ulos Juudaksesta.
      Kaikki viittaa punaviiniin, jota Juudas ja muut 12 satuolentoa joivat viimeisellä ateriallaan.
      Viinipuun anti sekoitti pään. Eli kaiken takana oli Jeesus, totinen viinipuu.

    • Kirjakääröt

      Matt.27:5 Biblia (1776) Ja hän heitti hopeapenningit templiin, läksi sieltä, meni pois ja hirtti itsensä. Ap.t.1:18 Biblia. Hän on ansainut pellon vääryyden palkasta, ja kuin hän pudotettiin alas, on hän keskeltä kahtia pakahtunut, että kaikki hänen sisällyksensä läksivät ulos.

    • Kirjakääröt

      Joh.13:18 Biblia (1776) En minä kaikista teistä puhu: minä tiedän ne, jotka minä valitsin: mutta että Raamattu täytettäisiin: joka syö leipää minun kanssani, hän tallasi minut jalallansa.

    • Tähän yhteyteen mielestäni kuuluu kertomus sarjassamme: "miten Juudas ei kuollut".

      No, Paitsi niitä kahta kertomusta jotka Raamatusta löytyvät, ja jotka ovat niin keskenään ristiriitaisia ettei niissä taid a yhetistä olla kuin se, että ne liittyvät Juudas-nimiseen henkilöön, on olemassa kaksi muuta kertomusta Raamatun ulkopuolelta jotka pyrkivät valaiaisemaan miten Juudas itse asiassa kuoli.

      Toinen viittaa siihen, miten Juudas osti erään peltotilkun ja alkoi ylensyödä ja hänestä tuli aivan äärimmäisen lihava, niin ettei hänen silmiään edes nähty lihavuuden vuoksi, ... kunnes hän sattui halkeamaan kahtia ostamallaan pellolla. Nooh, tarinankertojia on moneksi.

      Toinen taas on paljon mielenkiintoisempi. ja sen mukaan Juudas osti erään peltotilkun, ja hänen vaimonsa laittama kanaruoka heräsi henkiin, jonka vuoksi Juudas katsoi parhaaksi hakeutua pikimiten köyden jatkeeksi.

      Kuulostaako merkilliseltä' ? Nooh, sanotaan nyt sitten niin, että lyhentelin paria kirjallista todistusta Juudaksen kuolemasta silleen aika raskaalla kädellä. Mutta on myönnettävä, että jopa lyhenneltynä ja karrikoituna, nuo Raamatun ulkopuoliset kirjoitukset tarjoavat uskottavamman version Juudaksen kuolemasta kuin nuo Raamatun hörhöilyt.

    • Kirjakääröt

      Matt.27:37 Biblia (1776) Ja he panivat hänen päänsä päälle hänen syynsä kirjoitetun: TÄMÄ ON JESUS JUUDALAISTEN KUNINGAS. Mark.15:26 Biblia. Ja oli päällekirjoitettu hänen syynsä kirjoitus: JUUDALAISTEN KUNINGAS.

      • Muistapa tämä.

        Jeesus tuomittiin siitä, että hänen väitettiin julistautuneen juutalaisten kuninkaaksi.

        "Niin juutalaisten ylipapit sanoivat Pilatukselle: "Älä kirjoita: 'Juutalaisten kuningas', vaan että hän on sanonut: 'Minä olen juutalaisten kuningas.'""


      • Voihanvitalis
        Exap kirjoitti:

        Muistapa tämä.

        Jeesus tuomittiin siitä, että hänen väitettiin julistautuneen juutalaisten kuninkaaksi.

        "Niin juutalaisten ylipapit sanoivat Pilatukselle: "Älä kirjoita: 'Juutalaisten kuningas', vaan että hän on sanonut: 'Minä olen juutalaisten kuningas.'""

        Joh.18:37 Niin Pilatus sanoi hänelle: Sinä siis kuitenkin olet kuningas? Jeesus vastasi: Sinäpä sen sanoit että minä olen kuningas.


    • <<Raha tai bärkkeles ei nyt tosiaankaan ollut Juudaksen motiivi, sen näkee aivan selkeästi. Joku muu oli. Mikä ?>>

      Hän oli pirun vallassa kavaltaessaan Jeesuksen.

      • Mutta aloitukseen: Juudas kavalsi Jeesuksen.


      • Yksi_usko kirjoitti:

        Mutta aloitukseen: Juudas kavalsi Jeesuksen.

        Näin yleisesti uskotaan.

        Mutta aloitus ei halua sanoa, ettei Juudas kavaltanut jeesusta, vaan sanoo: MIKSI Juudas ei kavaltanut Jeesusta...

        Juudas ei kavaltanut Jeesusta niistä syistä, joita yleisimmin tarjotaan. Se nyt on aivan lapsellisen itsestäänselvää. Ei siis rahan takia, eikä "kostonhimosta".

        Kerropa, miksi sinun mielestäsi Juudas sitten kavalsi Jeesuksen.


    • Senplönn

      Kavallus, jonka Juudas teki, on totuuden pilkkaamista. Se on totuuden väärinkäyttöä. Juudas kavalsi Jeesuksen koska on pilkkaaja.

    • mietihän.expä

      Aloittaja ei hoksaa, että ihmisellä on kumarruskohteensa.
      Toinen on Jeesus, toinen tämä, tämänmaan herra, se pärskeleesi.

      Siis jos et esimerkiksi tunnusta Jeesuksen Herrautta, olet hänet kavaltanut.
      Eli juuri se "orjan" hinta on käsissäsi, 30- hopearahaa.
      Se käsissäsi suutelet "tuttavallisesti" Jeesusta, vaikka olet erimieltä ja yrität onnistuneesti pitää orhanhintaa kässsäsi, jolla väität pelastavasi maailman, ts. valtakuntasi tuomiosta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27730
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      202
      17662
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      352
      9260
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6348
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4143
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3771
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      24
      1747
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1467
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1215
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      50
      1154
    Aihe