Ateismi ei ole uskomista!

AteistiVaan

Lyhyesti: Ateismi on, ettei usko jumaliin. Ei muuta.

Monesti teistit haluavat luokitella ateisminkin uskomukseksi ja näin rinnastaa sen vastaavaksi uskomukseksi omansa kanssa. Tämä määrittely lähtee ilmeisesti liikkeelle siitä, että teisti tiedostaa oman uskomuksensa järjenvastaiseksi ja haluaa väkisin peilata tämän järjettömyyden kaikkiin maailmankuviin. Näinhän ei toki ole.

Maailmankuva, joka perustuu tieteeseen on luonnollisesti ainut järkevä maailmankuva, koska se perustuu havaintoihin ja tutkimuksiin, joista eri uskontojen edustajatkin ovat samaa mieltä (kenties uskonnollisia fundamentalisteja lukuunottamatta). Muiden asioiden osalta ei kannata olettaa mitään, koska totuus on ettemme tiedä. Tämä tietämättömyyden ja tutkiskelun lähtökohta on nähdäkseni ainut maailmankuva, joka voidaan kokea järkeväksi. Ei kannata uskoa varmasti mihinkään, vaan pitää mieli auki kaikille vaihtoehdoille. Toki todisteiden ilmaantuessa voi joitakin asioita pitää todennäköisinä.

Tunnetussa pallovertauksessa on purkki täynnä palloja. Teisti sanoo uskovansa, että punaisia on parillinen määrä. Ateisti sanoo, ettei usko teistin väittämää vaan pitää mielen avoinna - voihan palloja olla myös pariton määrä. Tämä vertaus on kuitenkin hieman epärehellinen, koska juuri kukaan ateisti ei käytännössä pidä Jumalan olemassa oloa 50% todennäköisenä.

Parempi vertaus lienee, että talossa on tapahtunut murha. Teisti sanoo, että veitsi tippui itsekseen hyllyltä ja lennähti huoneen toisessa päässä olevan uhrin rintaan. Teisti perustelee tätä uskomuksellaan, että talossa kummittelee,ja siellä on paha henki. Ateisti sanoo, että älä nyt hulluja puhu. Vaikka ateisti myöntäisi teoreettisen mahdollisuuden, että yliluonnollinen selitys voi teoriassa olla mahdollinen, se olisi ateistille niin suuri paradigman muutos, että ateistin on tähän käytännössä mahdotonta uskoa ilman, että teisti antaisi hänelle jotain todella vakuuttavaa todistusaineistoa. Tätä teisti ei anna, koska kyseessä on vain perusteeton uskomus.

Nyt teisti leimaa ateistin uskovaksi, koska ateisti ei kykene pitämään mieltä avoinna kummitustalo selitykselle. Ateistihan selvästi uskoo (jopa lähes varmasti), ettei murhia selitetä kummituksilla. Teisti on tavallaan oikeassa, mutta mielestäni teisti on argumentaatiossaan epärehellinen, koska eihän järjettömiin asioihin tule uskoa ilman todisteita.

Tämä esimerkki valitsee omaa näkemystäni tästä teistien ”ateismi on uskonto siinä missä uskonnotkin” jankutuksesta.

2

128

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Olen ateisti. Kuitenkin olen sitä mieltä että jokainen jumalolento mihin yksikin ihminen uskoo on olemassa. Ne jumalat tosin ovat olentoja jotka ovat havaittavissa ainoastaan niihin uskovien mielissä. Siksi niitä onkin hyvä sanoa mielikuvitusolennoiksi.
   En kiellä yhtään jumalolentoa enkä riihitonttua, mutta en usko yhdenkään sellaisen olemassaoloon. Tietysti jos todisteita ilmaantuu tulen uskomaan jokaiseen olemassaolevaksi todistettuun.

  • Eikö.niin

   Ei ole uskoa, eläminen muodostuu todellisuudesta ympärillä kun usko perustuu epätodellisuuteen

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   19
   4187
  2. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   401
   1448
  3. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

   Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
   Ikävä
   97
   1306
  4. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   437
   1288
  5. En kestä enää olla erossa...

   Mitä jos mää vaan tuun ja alan suuteleen sua?
   Ikävä
   70
   900
  6. Tulen hulluksi

   Joka päivä mielessä. Typerä mies ei vaan voi mennä pois päästäni. Mitä enemmän pyristelen vastaan sitä enemmän siellä asuu. Olisipa joku katkaisija, j
   Ikävä
   50
   799
  7. Mitä oikeasti tuo koronarokote on ?

   Minun faijan proidi nyt puolisonsa kera koronassa. Ja 3 rokotetta ottaneena. Ikää noin 75v , Ja tuntuu ettei hengissä pysy . Hyi helvetti mitä tää rok
   Maailman menoa
   183
   767
  8. Suomessa on perheiden yhä vaikeampi saada apua - Supernanny Pia Penttala kohtaa nämä ongelmat

   Järkyttävää, että Suomessa on yhä vaikeampi saada apua, olipa kyse sitten perheen ongelmista, lapsen haasteista, päihde- tai mielenterveysongelmista.
   Maailman menoa
   20
   747
  9. Riittääkö sulle nainen

   Seurustelu vai pitäskö jossain kohtaa sitte olla ihan sormuksia sovittelemassa?
   Ikävä
   73
   740
  Aihe