Ruokarukoiluttaminen pois päivähoidosta+kouluista

EsaYlikoskelta

Opetushallituksen ohjeessa (12.1.2018) on edistysaskelten lisäksi yhä ongelmia aiheuttava kohta: ”Opetuksen järjestäjät voivat päättää, järjestetäänkö esi- ja perusopetuksen yhteydessä uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia, ja uskonnollisia toimituksia, kuten ruokarukouksia.”

Erityisen ongelmallinen siinä on uskonnollisia toimituksia, kuten ruokarukouksia koskeva kohta. Toisin kuin uskonnollisia tilaisuuksia koskeva kohta se ei edes vastaa perustuslakivaliokunnan linjauksia (mietintö 2/2014 vp) eikä oikeuskaslerin ja eduskunnan oikeusasiamiehen mietintöjä.

Silti uskonnollisten toimitusten, kuten ruokarukoukset järjestäminen lisättiin Opetushallituksen ohjeisiin vuonna 2014. Ne pujautettiin ohjeisiin ”muina miehinä” ilman perustuslakivaliokunnan mietinnön antamaa virikettä ja oikeutusta.

Päivittäisen uskonnollisen rituaalin järjestäminen koulun toimesta on erittäin ongelmallinen indoktrinaatiokiellon ja syrjintäkiellon näkökulmista. Siinä ”määrä muuttuu laaduksi”. Joka päivä toistuva johdettu, ääneen lausuttava ruokarukoiluttaminen on indoktrinaatiota paljon suuremmassa määrin kuin harvemmin järjestettävä tilaisuus.

Oppilaan mahdollisuus välttyä tällaiselta päivittäiseltä rituaalilta ilman syrjintää on erittäin hankalaa, käytännössä mahdotonta. Tämä johtuu siitä, että oppilaita ei voida ilman leimautumisen vaaraa siirtää toiseen tilaan rukoushetken ajaksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen AVI onkin katsonut (27.3.2018), että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia, jos tämän seurauksena yksikin oppilas, jonka huoltajat ovat ilmoittaneen, ettei oppilas osallistu koulussa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuksiin, joutuisi osallistumaan rukoilutilanteisiin edes passiivisesti.

Toivottavasti tämä linjaus saatetaan nopeasti käytäntöön. Opetushallituksen tulee pikaisesti muuttaa ohjeitaan tältä osin. Kuntien opetustoimen tulee välittää tietoa kouluille ja varhaiskasvatukseen. Päiväkotien ja koulujen kannattaa toimivuoden 2018-19 suunnitelmissaan selkeästi luopua ruokarukoiluttamisesta ja yksin teoin myös uskonnollisista tilaisuuksista.

Ruokarukoiluttaminen on ongelma myös pienten koululaisten iltapäivätoiminnassa. Seurakuntien kuntien tilauksesta tai tukemana järjestämässä iltapäivätoiminnassa on välipalan jakamisen yhteyteen järjestetty ruokarukous, vaikka kyseessä on julkiseen palveluun liittyvä toiminta eikä seurakuntien omaehtoinen, omalla rahoituksella tapahtuva toiminta.

Uskonnollisiin toimituksiin ja tilaisuuksiin liittyy yksityisyyden suojan näkökulma. Päättäessään oppilaan osallistumisesta perhe joutuu vasten tahtoaan tuomaan julki uskonnollisuuttaan tai ei-uskonnollisuuttaan, vaikka kyseessä on arkaluontoinen tieto, jonka moni perhe haluaisi pitää yksityisasianaan.

Lisättäköön vielä, että toisaalta mikään ei kiellä keneltäkään yksilöllistä ruokarukousta itsekseen, muita häiritsemättä, vaikka päiväkodin tai koulu henkilöstö ei lapsille ääneen lausuttua kollektiivista rituaalia johdakaan. Suomalaiseen kulttuuriin ja työelämään ei kuulu, että lounailla pomo johtaisi yhteisiä ruokarukouksia, eikä aamuhartauksiakaan pidetä. Kuulemma ei edes Kirkkohallituksessa. Niinpä nyt on korkea aika saada ruokarukoiluttaminen pois päiväkodeista ja kouluista.

39

845

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom

      Mainitut edistysaskeleet liittyvät epäilemättä tähän:
      ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.”

    • Vapaa-ajattelijalllt

      Vaikka päiväkodin tai koulun henkilöstö ei lapsille ääneen lausuttavaa kollektiivista uskonnollista rituaalia johdakaan, toisaalta mikään ei kiellä keneltäkään henkilökohtaista ruokarukoilua itsekseen, omassa mielessään muita häiritsemättä.

      Suomalaiseen kulttuuriin ja työelämään ei kuulu, että lounailla pomo johtaisi yhteisiä ruokarukouksia, eikä aamuhartauksiakaan pidetä, mutta silti jotkut saattavat mielessään ruokarukouksen toimittaa. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tulisi tältä osin ilmentää suomalaista kulttuuria ja työkulttuuria.

      Emännälle kiitos, sain sulta paljon!

    • Sanonp

      Uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten poistaminen kouluajalta olisi suuri, suorastaan historiallinen edistysaskel!

      • MoninPaikoin

        Mieluummin samaan aikaan. Tietysti vain ruokarukoustenkin poistaminen ensin olisi edistysaskel monin paikoin.


      • IsooAsiaa
        MoninPaikoin kirjoitti:

        Mieluummin samaan aikaan. Tietysti vain ruokarukoustenkin poistaminen ensin olisi edistysaskel monin paikoin.

        Jos muutoksen yhteydessä sanotaan OPH:n ohjeeseen viitaten, että vapaa-ajan tapahtumista saa sitten kertoa koulussa, se on pieni "hinta" isosta muutoksesta.


    • jäitähattuun

      Pitää muistaa jos muslimeilta kielletään islaminopetus, rukoilut ja pyllistely Mekkaan, katsovat sen kiihotukseksi kansanryhmää vastaan, rasismiksi ja uskonnonvapauden loukkaamiseksi.
      Lisäksi muslimit radikalisoituvat helposti kuten esm. Turun terroristi, on perin ikävää kun syyttömät kuolevat/vammautuvat taikauskon vuoksi.

      • Sekulaarist

        Kouluopetus on yksi asia ja omaehtoisen uskonnonharjoituksen vapaus on toinen asia. Väkivallan käyttö on kolmas asia.


    • edrem

      Muslimeilla on määrätty tarkasti rukoiluhetket ja muslimilapsia rangaistaan lyömällä elleivät suorita rukoiluja. Muslimien lainvalvoja on tuomittu käräjäoikeudessa seitsemästä lastensa pahoinpitelystä, pieksi lapsiaan kun eivät rukoilleet.
      Helsingissä viranomaisten tietoon tulleista lasten pahoinpitely tapauksista yli puolet oli ulkomaalaistaustaisten tekemiä. Tyttöjä on kiireellisesti huostaanotettu kun ovat joutumassa silvottaviksi, tyttöjä myös myydään lapsivaimoiksi islamimaihin vanhoille muslimiukoille.
      Vapareiden kannattaa mennä vaatimaan imaameilta muslimilapsien vapaaehtoista rukoilua.

    • Lukija.huom
    • Kiusaamisesta

      Jokapäiväinen rituaali on indoktrinaatiota. Ja syrjii niitä jotka eivät halua osallistua.

      • Harjoittelu

        Vaikuttaa pikkuaivoihin.


    • TerveisetPerheeeltä

      Ennen päiväkodin kesälomaa terveiset perheeltä päiväkodin johdolle, että ensi toimikaudella 2018-19 ei järjestetä enää ruokarukoiluttamista eikä uskonnollisia tilaisuuksia.

    • Meingott

      Loogista on siis jättää uskonnon harjoittaminen kokonaan pois julkisissa tiloissa? Myös yksityinen? Sehän olisi vallan mainiota! Sillä tavoin ei uskonnonharjoittaminen olisi julkisi tiloissa läsnä, vaan ne pysyisivät neutraaleina.

    • EiMuuta

      Monin paikoin ei ole, mutta se ei tee oloa paremmaksi siellä, missä on.

    • PäätöstenHuomio

      Perustusslakivaliokunta ja OPH eivät mitenkään erikeen tarkastele päivittäisiä ruokarukoiluttamisia, vaikka niissä määrä muuttuu laaduksi.

      Länsi- ja Sisä-Suomen AVI "katsoo päätöksessään, että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia, jos tämän seurauksena yksikin oppilas, jonka huoltajat ovat ilmoittaneen, ettei oppilas osallistu koulussa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuksiin, joutuisi osallistumaan rukoilutilanteisiin edes passiivisesti. Tämä johtuu siitä, että oppilaita ei voida ilman leimautumisen vaaraa siirtää toiseen tilaan rukoushetken ajaksi."

      • Kysynp

        Levittääkö joku tätä linjausta kouluille huomioon otettavaksi?
        Länsi- ja Sisä-Suomen AVI on katsonut (27.3.2018), että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia, jos tämän seurauksena yksikin oppilas, jonka huoltajat ovat ilmoittaneen, ettei oppilas osallistu koulussa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuksiin, joutuisi osallistumaan rukoilutilanteisiin edes passiivisesti.


      • Haastellist
        Kysynp kirjoitti:

        Levittääkö joku tätä linjausta kouluille huomioon otettavaksi?
        Länsi- ja Sisä-Suomen AVI on katsonut (27.3.2018), että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia, jos tämän seurauksena yksikin oppilas, jonka huoltajat ovat ilmoittaneen, ettei oppilas osallistu koulussa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuksiin, joutuisi osallistumaan rukoilutilanteisiin edes passiivisesti.

        Tämä tiedon hidas leviäminen on ongelma - tai haaste.


      • OnkoMahdollist
        Haastellist kirjoitti:

        Tämä tiedon hidas leviäminen on ongelma - tai haaste.

        Yhdistysten kirjeet kunnille, kouluille ja päväkodeille alueillaan!?


    • Hevarillta

      Asiaa kannattaa kysyä Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutustoimen edustajilta 19.11. klo 18 Maallistuva pääkapunkiseutu -tilaisuudessa, Kaisa-talon 2. kerroksessa.

    • Sanoop

      Ruokarukoiluttaminen pois päivähoidosta ja kouluista.

    • Eikiitosjeesus

      Jos ruokaa kerran on, niin miksi sitä pitäisi rukoilla?? Silkkaa nöyryytystä.

      Näitä rukoilevia hörhöjä muuten on yllätävän usein USA:n busenesslounailla tai -päivällisillä. Siis ihan aikuisten oikeasti.

    • JormanLahko

      Meidän pennut tekee niinkuin on tehty ja käsketään. Vaikkei kuuluta kirkkoon. Mutta näistä radikaalien pelleilyistä meidän pennut pysyy erossa.
      Se on ihan sama minkä valan annat puolustusvoimissa, kun kuitenkin puolustat suomalaisia ja isänmaata. Myös marginaalisia radikalisti ryhmiä ja heidän oikeutta kitistä kaikesta mistä eivät marginaalina tykkää.
      Huomattu on että vapari vihaa kirkkoakin enemmän, todellista vapaasti ajattelevaa, muidenkin vapautta sallivaa ja ei-uhriutuvaa, vapaamielistä uskonnotonta.
      Pysykää erossa kaikista lahkoista, myös tästä.

      • Sekulaarist

        Niin, osa kirkkoon kuulumattomissakin lapsista joutuu vanhempien ruksien takia uskonnonopetukseen sekä jumalanpalveluksiin ja aamuhartauksiin eikä pääse elämänkatsomustietoon eikä mielekkääseen sekulaariin ohjelmaan.

        Toisaalta on kirkkoon kuuluvia lapsia, joiden vanhemmat fiksusti eivät pakota lastaan uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin.


    • Lukija.huom
    • Sekulaarist

      Tänä vuonna askelia eteenpäin. OPH:n ohje viime vuodelta hyötykäyttöön.

    • Ketätässäkunnioitetaan

      Uskomattominta tässä on se että koulut ja varhaiskasvatus räikeästi edelleen rikkovat röyhkeästi oph. n ohjeita eivätkä suostu noudattamaan niitä. Yhteistyö seurakuntien kanssa on tärkeämpää kuin lasten oikeudet. Ja mikään taho ei valvo toimintaa, ainoa jolla asiaan voi puuttua on kantelun tekeminen.

    • Selkeää

      Kuntien ja koulujen pitäisi päättää asiasta, rohkeesti vaan.

    • Anonyymi

      Käytännössä ruokarukoiluttaminen on yleensä jätetty pois. Se teko on esimerkki sille, että myös jumalanpalvelukset lukuvuoden ohjelmassa vooidaan jättää pois.

    • Anonyymi

      Ruokarukoiluttaminen on (ollut) päivittäin toistuva rituaali. Sen sitouttavampaa ei juuri voi olla. Siinä kytketään myös pikkuaivot isojen aivojen rinnalla toimintaan jatkuvilla "harjoitteilla".

    • Anonyymi

      "Uskonnolliset toimitukset" ovat selvä reliikki. Se on perustelematon, koska esim. perustuslakivaliokunta ei käsittellyt niitä erikseen. Se tuli kylkiäisenä uskonnollisten tilaisuuksien kaupanpäällisinä.

    • Anonyymi

      Uskonnottoman perheen alakoululaisen erottaminen ruokailuryhmästä opettajan johtaman rukoiluttamisen vuoksi on pienten lasten kaltoin kohtelua. Ratkaisu on rukoiluttamisen lopettaminen, ei mukautuminen.
      Lopettamista tukee apulaisoikeuskanslerin ratkaisu, jossa puolletaan rukoiluttamisen sijaan hiljaista hetkeä, sekä AVI:n ratkaisu, jossa todetaan tilanteen olevan syrjivä aina jos joku ei halua osallistua.

    • Anonyymi

      Länsi- ja Sisä-Suomen AVI katsoo päätöksessään (27.3.2018), että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia, jos tämän seurauksena yksikin oppilas, jonka huoltajat ovat ilmoittaneen, ettei oppilas osallistu koulussa järjestettäviin uskonnollisiin tilaisuksiin, joutuisi osallistumaan rukoilutilanteisiin edes passiivisesti.
      Tämä johtuu siitä, että oppilaita ei voida ilman leimautumisen vaaraa siirtää toiseen tilaan rukoushetken ajaksi.

    • Anonyymi

      Päivittäinen rituaali on erittäin sitoouttavaa, koska siinä on motorinen osuus. Kyse on manipulaatiosta. Joillakin se toisutuu kotona mutta ei kaikilla.

    • Anonyymi

      Nythän se sitten toteutunut, ainakin kouluissa.... Vai onko?

      • Anonyymi

        Siltä vaikuttaa. Samoin aamuhartaudet. Radiostahan voi kuunnella silvuplee. Ei kuitenkaan opettajan käskystä.


    • Anonyymi

      Saattaa tulla vielä niinkin kovat ajat, että
      vapaa-ajattelijallekin ruokarukous maistuisi, mutta kun ei ole ruokaa, ei ole leipää.
      On nälänhätä.

      Silloin saattaa vapaa-ajattelijallekin ruveta virrenveisuu maistumaan....

      • Anonyymi

        Meinaatko että "pistää sosialistinkin veisaamaan"? Luuletko olevasi ennustajaukko?


    • Anonyymi

      Opetushallituksen ohjeissa todettiin jo vuonna 2018 koulutuksen järjestäjän voivan päätyä siihen, että lukuvuoden työsuunnitelmaan ”ei sisällytetä uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia”. Sama toteamus on tehty päiväkotien toimikaudesta. Koulutuksen järjestäjiä ovat pääosin kunnat sekä lisäksi yksityiskoulujen ylläpitäjät.
      Kun näitä Opetushallituksen ohjeita on tarkoitus uusia, pelkkä toteamus mahdollisuudesta tulisi nyt nostaa vähintäänkin suositukseksi. Parasta olisi antaa selkeä ohje, että oppilaitosten ja päiväkotien toimintaan ei sisällytetä uskonnollisia tilaisuuksia.
      Ohjeiden uusimista puoltaa sekin, että ev.lut. kirkon jäsenmäärä laskee ja kirkon oman tutkimuskeskuksen mukaan vuoden 2019 rippikoululaisista vain 35 % sanoi uskovansa Jumalaan ja 32 % Jeesuksen ylösnousemukseen. Perheet voivat viedä lapsiaan ja nuoret mennä itse uskonnollisiin tilaisuuksiin iltaisin ja viikonloppuisin.

    • Anonyymi

      Lukioille tehdään kunnissa uudet opetussuunnitelmat viimeistään elokuulle 2021 valtakunnallisten perusteiden ohjalta. Muutoksia voidaan kunnissa tehdä nyt myös perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmiin - sekä koulujen ja päiväkotien käytäntöihin. Tämä tarkoittaa kuntakohtaista toimintaa, yhteyksiä kuntien opetuksen ja kasvatuksen viranomaisiin sekä kyseisen lautakunnan jäseniin.

      Tehdään loikka uskonnolliseen ja katsomukselliseen sitouttamattomuuteen! Jätetään uskonnolliset tilaisuudet pois koulujen ja päiväkotien toiminnasta myös korona-ajan jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1346
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe