Luoma-ahon koulun jatko

keskustalainen

Se olisi kaupunginvaltuustossa ensi maanantaina Luoma-ahon koulun tulevaisuus puntarissa. Kyseessä ei ole vain kouluverkkoa koskeva päätös, vaan päätös on enemmänkin elinkeinopoliittinen. Koulu kiinni vai sitoutuminen täysin riskittömään kiinteistöosakeyhtiön tarjoamaan monipalvelukeskusratkaisuun, jossa tulisi olemaan koulutilojen lisäksi myös koko kaupungin yrityselämän kasvua tukevia tarpeita ja toimintoja kuten ruokalaa, työterveyttä, ym. Sieltä se sitten nähdään taululta, ketkä päättäjistä oikeasti ymmärtävät näiden asioiden päälle. Jatkuvaa kiristämistä ja alasajoa vai panostamista tulevaisuuteen?

139

5854

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niinhyväärahea

      Tietääkseni monipalvelukeskus on käytännössä jo tulossa, taitaa kokouspalkkiot vaan olla nyt kyseessä.

    • Koulukiinni

      Koulua ei Luomalla tarvita. Kaksi koulua löytyy viiden kilometrin päässä. Toivottavasti valtuutetut eivät alisti kiristyksen, uhkailun ja painostuksen alla. Sitä se kylä on tarjonnut viimeiset 10 vuotta.

      • persefirmat

        Samaa mieltä. Koulu kiinni jos ei ole tarpeeksi oppilaita; se pitää olla ainoa kriteeri. Uhkailijat saa kerätä heti kamansa ja häipyä; hautausmaat on korvaamattomia täynnä.


      • jappe

        Oon niin samaa mieltä, että se palvelukeskus pitää laittaa pystyyn. Valtuusto päättää tässä suoraan kaupungin suurimpien yritysten tulevaisuudesta työvoiman saannin suhteen. Luoma-ahon alueelle on ennustettu lähivuosina syntyvän jopa sata uutta työpaikkaa. Koulu on kuulkas siinä kompleksissa vain pieni kokonaisuus. Ilman sitä kuitenkaan kehitystä ei voi taata. Työväkeä pitää saada sitoutettua eli muuttamaan lähemmäksi työpaikkoja. Ei kukaan lapsiperhe halua muuttaa kylään, jossa koulua ei ole. Hyvin on tähän asti Luoma-aholle uutta väkeä saatu. Kaupunki kaavoitti sinne täysin uudet asuinalueet, joista toinen on jo täynnä.


      • Mikki2tyhjänäpysyykin

        Ja toiseen ei näytä tulevan taloja ollenkaan. Vetovoimaa ei vaan ole luomalle.


      • Rajantakaa

        Naapuripitäjässäkin ihmetellään ja odoteellaan päätöksiä. Valmistuskeittiötarpeita olis melekosen suurella yrityksellä. Miksipä tehdä omia keittiöseiniä, jos voisi olla vuokralla ja kimpassa? Ennemmin teköö uusia tuotantotiloja tai koneinvestointeja.


      • Mikinpuro2
        Mikki2tyhjänäpysyykin kirjoitti:

        Ja toiseen ei näytä tulevan taloja ollenkaan. Vetovoimaa ei vaan ole luomalle.

        On siellä jo yksi talo. Paikallista hirsiosaamista. Ei uusia taloja tulekaan, jos koulu viedään. Ei mihinkään kylään. Eikä kyllä oikein keskustaankaan. On se vaan kummaa, että kunta oikein strategiassa päätti panostaa Luoma-ahoon ja kaavoitti kalliilla rahalla lisää tontteja. Samalla jätti koulun korjausvelvollisuudet hoitamatta ja antoi rakennusten homehtua. Paikalliset yritykset ja kylä talkoilla on jo pitkään tukeneet toimintaa. Oppilasmäärä on heikoista ajoista tuplaantunut. Mites muualla?


    • Huoooh

      Hoiskoon on 5km ja autolla 5 minuuttia. Herätkää nyt urpot siellä Luoma-aholla tähän päivään.

      • Koulutpois

        Hiljaa siellä Hoiskossa! Te ootta kaupunginjohtajan kouluntappolistalla seuraavana.


      • ApsiApina
        Koulutpois kirjoitti:

        Hiljaa siellä Hoiskossa! Te ootta kaupunginjohtajan kouluntappolistalla seuraavana.

        Ei siinä on kurejokiset ensin välissä!


      • Päättäjätottakaapakoppi
        Koulutpois kirjoitti:

        Hiljaa siellä Hoiskossa! Te ootta kaupunginjohtajan kouluntappolistalla seuraavana.

        Kaupungin johto varmaan kuuntelee hymyssä suin tälaisia puheita ja säästötarpeiden iskiessä taas päälle muistaa että Hoiskossa ei pidetä muutaman kilometrin koulumatkaa minkäänlaisena haasteena pienille lapsille, pääseehän siinä lapset samalla isomman koulun paremman opetuksen äärelle ja liikuntamahdollisuudetkin paranee kun jokaista välinettä kohden on enempi oppilaita...Eikös vaan?


    • Keskustahiljenee

      Sen verran pitäisi talousosaamista olla jotta kun keskusta autioituu niin resursseja täytyy siirtää sinne missä kasvua on vielä saavutettavissa, koko maan talous on palannut teknologia- ja finanssihypetyksestä taas maan pinnalle perinteisten teollisuusalojen vetämänä ja tämä täytyy ymmärtää myös Alajärvellä, ei urheilupaikkoja rakentamalla saada yhtään euroa kaupungin kassaan, pelkkiä menoja vain yhä vähempien kaupunkilaisten maksettaviksi.

    • Äitiminäkin

      Kyllä palveluita pitää olla jos halutaan edes haaveilla asukkaista. Ilman niitä väki ajaa töihin luomalle ja muualle Lapualta. Kyllä minua hävettää luomalaisten käytös. Hoisko on tosiaan ihan lähikoulu ja hyvässä kunnossa.

      • hoisko

        Kun kerran lopetellaan niin lopetellaan sit kertarysäyksellä kaikki koulut, kun se on kuitenkin tavoitteena. Hoiskon koulun ja paavolan ala-asteen välimatka on vielä lyhyempi kuin hoiskon ja luoma-ahon koulujen. Paavola on hoiskolaisille ihan lähikoulu.


    • Kunnonkoulu

      Uusi koulu vaan rakenteille ja sinne oppilaat Paalijärveltä ja Hoiskosta, mikä ihmeen vimma päättäjiin on iskeny tappaa vireät sivukylät?

    • Rahaeikelpaa

      Luomalle vain uusi koulu mahdollisimman pian. Eihän se ole edes muilta pois kun maksajakin jo löytyy. Ihme touhua Alajärvellä, kun firma tarjoutuu rakentamaan ja maksamaan koulun eikä silti kelpaa. Muissa kunnissa hihkuttaisiin riemusta kun tulisi tälläinen tilaisuus!

      • lisääkoulutusta

        Niinpä! Jos joku maksaa kaupungin puolesta koulun mihin tahansa Alajärvelle, niin ei kait päätöstä pitäisi edes miettiä. Käsittämätöntä hölmöilyä päättäjiltä jos nyt mokaavat tuon eivätkä tartu tilaisuuteen.


    • Kyläläinenluomalta

      Kyllähän sille naurais jo kylähullutkin jos kolmas koulu rakennettaisiin kolmiolle, jonka sivut 6km, 3.5km ja 4km. Varsinkin kun oppilaat mahtuisivat jo nyt varmaan yhteen Hoiskon kouluun. Seuraavien vuosien aikana oppilasmäärät tulevat tippumaan varmaankin 200 sadalla. Kyllä nyt tarvitaan päättäjiltä päättäväisyyttä ja katsetta edemmäs tulevaisuuteen. Luomalaisten koululaisten opetus paranee kun ei koko kylän lapset samalla vuosiluokalla ole. Linja-automatka 5 minuuttia Luomalta. Halutaanko tällä heikentää myös Paalijärven ja Hoiskon oppilaiden opetus saamalla sinnekin koottuja 1-3 ja 4-6 luokkia? Nyt järki käteen ja ei pidä antaa uhkailulle ja pelottelulle valtaa päätöksenteossa.

      • Etäidyydet

        Miten niin, mittaa Paavola, Kurejoki, Alakylä Myllykangas ja soita sitte siitäs jos pystyt...


      • Historiaa

        Toivottavasti ei samaa virhettä tehdä uudelleen.


      • Nyt200vähenee

        Kannattais miettiä vähän tulevaisuuttakin jos koululaiset vähenee kahdellasadalla ja tiedetään että paikkakunnalle jäävien määrä ei ainakaan ole kasvussa, mistä veronmaksajat tulevaisuudessa jos lapsiperheille ei järjestetä kelvollisia palveluita.


    • Itkupotkuraivarihoisko

      Kauheaa kitinää vaikka päätös on jo tehty sen puolesta jotta monipalvelukeskus rakennetaan.
      Meillä on nyt kaksi mukavasti kasvavaa kylää Luoma-aho ja Paalijärvi, turhaa oppilaita ruvetaan siirtämään jonnekkin kuihtuvaan hoiskoon siinä toivossa että hoiskon koulu menestyisi eikä menisi lopetusvasaran alle.
      Taitaa olla hoiskossa päättäjien kersoja kun siitä vaan hehkutetaan.

    • takkikääntyy

      Muistaako joku, moniko nykyvaltuustosta lupasi vaalilupauksenaan, ettei aio äänestää kyläkoulujen lakkauttamisien puolesta? Nyt näyttää, että takkeja on kääntymässä, mallia näyttää itse kärkihahmot.

    • Järkevää

      Tilanteet muuttuvat ja sen mukaan tulee elää.

    • Jeejeejee

      Eiköhän se ole vain ajan kysymys kun Hoiskossa koulun vanhin osa korkkaa. Samaa vanhaa rakennuskantaa Ylikylän kanssa. Kyllä nyt kannattaisi pistää uutta pytinkiä pystyyn nopeasti. Tilaisuus on tarjottu ja vielä kunnalle puoli-ilmainen. Miksi muuten muualla Suomessa investoidaan jatkuvasti uusiin puukouluihin, pieniinkin, mutta täällä persläpipitäjässä ei sellaisista ymmärretä. Ensi viikolla luetaan lehdestä "Alajärvi lakkautti kyläkoulun". Hävettää!

      • hometta

        Niino vähän huhua siitä kuulunutkin jo, että näinköhän home haisee vähän hoiskossakin. Kohta on Vesa kera Esan nuuhkimassa...


      • takinkääntäjä

        Kyllä täälläkin varmaan ymmärretään, mutta meillä taitaa olla tällä hetkellä johtajina juuri ne jotka ei ymmärrä.


    • Lapuahoukuttelee

      Lähellä on monipuolinen työpaikkatarjonta ja Kaupunki päätti hylätä keskustan jättikouluhankkeen.

    • lausuntoapukkaa

      Joutuipa oikein alueen yritysten yhteinen 'markkinajärjestökin' tekemään kunnalle ja päättäjille lausunnon, jossa otetaan voimakkaasti kantaa olla lopettamatta Luoma-ahon koulua ja kehoitettiin lisäksi lähtemään mukaan monipalvelukeskukseen. Tällä osittain turvataan jo muutenkin haastavaksi käynyt työntekijöiden saanti alueelle tulevaisuudessa. Luoma-ahon yrityksissä on menossa myös isoja investointeja. Suora vaatimus oli, että keskustan ohella pitää kehittää myös vireää Luoma-ahon aluetta.

    • Siellähyvättilat

      Hoiskoon on 5 kilometriä.

      • luomallakohtaparemmat

        Sama matka toiseenkin suuntaan.


    • maalaiselämää

      Kun nuori perhe haluaa muuttaa maalle ja on päässyt työhaastatteluun. Mikä onkaan ensimmäinen kysymys heiltä....? ONKO PÄIVÄKOTI JA KOULU MITEN LÄHELLÄ? Sellainen koulu, johon on turvallista vaikka pyöräillä - ei mennä taksilla. Muitakin mahdollisuuksia, kuten uimahallia ja jokojokopalloareenaa tarvitaan, mutta vasta myöhemmässä vaiheessa elämää. Kaupassakin voi käydä kirkolla, mutta koulusta se kaikki lähtee!

      • Tännemuuttanut

        Koulu on 4 kilometrin päässä ja sinne pääsee pyörällä tai kävellen. Naurettavaa keskustelua, sillä koulu on tosiasiassa edelleen lähikoulu, vuosiluokat omana ryhmänä, oppilaat saa uusia kavereita ja paremmat harrastusmahdollisuudet ja matka vie varmaan 5 minuuttia. Näitä en voi kyläläisenä tuoda esiin ja enkä ole ainut joka näin ajattelee.


    • seuraavaaodotellessa

      No niin. Tämän koulun kohtalo on viimeistä sinettiä vaille valmis. Kepu pettää aina.

    • karttajakeppi

      Ottamatta kantaa Luoma-Ahon kouluun niin fakta homma on että koulussa jossa on pieni oppilasmäärä ongelmana on ettei riitä oppilaita liikunnallisiin joukkuepeleihin,myös sosiaalinen vuorovaikutus jää kapeaksi.Koulukiusaaminen,jos sitä esiintyy,on pienryhmässä vielä ikävämpää kun ei ole edes teoreettista ystävää tueksi.

    • Luomaalta

      Luoma-ahon oppilaat olivat voittajia. Lapset pääsevät vuosiluokkakohtaisiin luokkiin, kunnon liikunta- ja käsityötiloihin, saavat uusia kavereita, pääsevät lyhyen matkan kouluun linja-autolla ja silti voivat kokea turvallisen pienen koulun elämää. Voimavarat keskitetään yhteen Hoiskon kouluun eikä pirstota pieniin epäkäytännöllisiin yksiköihin. Toivottavasti lasten etu saa nyt rauhan ja muutaman hengen kouluporukka unohtaa kostoretket ja eripuran kylvämisen. Se on ainoa asia, joka karkottaa tänne kylälle muuttoa harkitsevat.

      • vähänviisaampi

        Tässä ei äänestetty vain koulusta vaan monen teidänkin työnantajien tulevaisuudesta ja kasvumahdollisuuksista! Ei se niin kannattavaa ole tuo metallibisneskään, että jokaisen kannattaisi lähteä rakentamaan esim. omia ruokalatiloja. Yhteistyössä olisi ollut se voima. Kyllä tämä oli ehdottomasti kuolinisku kylälle, ainakin pitkällä aikavälillä.


      • Luomalaanen

        Kyllä tästä päätöksestä ei ole kylän elämä ja varsinkaan yritysten työvoiman saanti kiinni. Lopettakaa jo nämä ruikutukset ja iloitkaa lastenne puolesta, kuten edellä sanottu. Hoiskoon on 5km, 10 minuuttia ja se on lähikoulu maailman mittakaavassa. Itse iloitsen kyläläisenä valtuuston järkevästä päätöksestä. Nyt kannattaa lopettaa ja keskittyä tulevaisuuden rakentamiseen.


      • ottaapattiin
        Luomalaanen kirjoitti:

        Kyllä tästä päätöksestä ei ole kylän elämä ja varsinkaan yritysten työvoiman saanti kiinni. Lopettakaa jo nämä ruikutukset ja iloitkaa lastenne puolesta, kuten edellä sanottu. Hoiskoon on 5km, 10 minuuttia ja se on lähikoulu maailman mittakaavassa. Itse iloitsen kyläläisenä valtuuston järkevästä päätöksestä. Nyt kannattaa lopettaa ja keskittyä tulevaisuuden rakentamiseen.

        Meinaatteko tosissanne, että tämä oli tässä? Älkää nyt olko tyhmiä. Lapset varmaan menee muualle se on selvä, mutta kyllä tämä kuvio tullaan pengastamaan läpi. Sopimusrikot, kj:n toiminta, jne.


      • Luomankylältä

        Kaupunginjohtajalle kiitos suoraselkäisestä esityksestä! Kiitos myös valtuustolle, joka teki lasten edun mukaisen päätöksen! Täällä Luomalla ei ole voinut sanoa julkisesti olevansa tätä mieltä.


      • Pienihenkilö
        ottaapattiin kirjoitti:

        Meinaatteko tosissanne, että tämä oli tässä? Älkää nyt olko tyhmiä. Lapset varmaan menee muualle se on selvä, mutta kyllä tämä kuvio tullaan pengastamaan läpi. Sopimusrikot, kj:n toiminta, jne.

        Viisas antaa olla, - - - - - jatkaa kostontiellä. Kostonhimo on huono isäntä päätöksenteosta ja kertoo henkilöstä aika paljon.


      • rumaatoimintaa
        Pienihenkilö kirjoitti:

        Viisas antaa olla, - - - - - jatkaa kostontiellä. Kostonhimo on huono isäntä päätöksenteosta ja kertoo henkilöstä aika paljon.

        Miettikääpäs nyt vähän mitä kirjoittelette siellä työnantajastanne. Ilman tämän rahallista panostusta kylässä ei olisi ollut koulua kymmeneen vuoteen. Ei uusia asuinalueita ja teidän taloja eikä teillä tietenkään työpaikkaa kylässä. Kaupunki tässä isoimmin vedätti. Istui pari vuotta sitkeästi monipalvelukeskushankepalavereissa, antoi viimeiseen viikkoon asti ymmärtää että mukana ollaan. Ja sitten se vedettiin se matto alta. Maksattivat firmoilla vielä sen parakinkin. Ja KEPU. Se pettää tietty aina.


      • Häpeä

        Niin samaa mieltä, kyllä kaupunki petti luomalaiset pahan kerran. Työnantajaa (tai kylää) julkisesti täällä tai facebookissa haukkuvat, HÄVETKÄÄ! Työnantaja ansaitsee vain arvostusta kylään panostamisesta. Monelle taitaa itku tulla kun työpaikka on uhattuna kaiken tämän jälkeen.


    • jokohanmähumahutan

      Olipas taas löytynyt iso tukku rahaa jokojokopallohallin pukuhuoneisiin. Miksei siitä äänestetty, kirkolleko pitää kaiken rahan mennä? Mitä niillä pukkareilla tehdään kun ei ole kohta pelaajiakaan siis kersoja!?

      • LuomanSukuRutsarit

        Joo ja sillähän ois tehny pian koulun tai kaks... Saa sitä kuplahallia luomalaiset tasapäätkin käyttää


    • Mäkelähoitaa

      Tämä päätös ei merkkaa vielä tässä vaiheessa mitään.

      • Hävettää

        Uhkailu, kiristys, painostus, pelottelu jatkuu


      • Huonokäytös

        Siinähän se tuli, kyllä kaupunki näitä kaikkia käyttää!


      • Mäkelästäkuuluu

        Jää kaupungilla pää vetävään käteen vielä tämän asian kanssa.


      • MäkeläOnJumala

        Mäkelä Mäkelä.. Esko voi rakentaa omilla rahoillaan vaikka koulukeskuksen mutta päätöksen mukaan tiloja ei vuokrata. Esko ei päätä oppilaiden sijoituksesta, rahallakaan ei saa kaikkea. Onneksi nykyinen valtuusto ei taipunut tuohon ainaiseen mäkelä-uhkailuun, samaa typerää paskaa on jatkunutkin jo liian kauan


    • Jännäksimenee

      Taitaa Luomalta löytyä valmiit tilat myös Hoiskon koululaisille jatkossa. Harmi vain, että kaupungin johto poltti välit firmoihin ja rahahanat on nyt laitettu kiinni. Kovin on lyhytnäköistä kaupungin toiminta. Aikamoisia huhuja Luomalla liikkuu seuraavista siirroista...

      • UskoTAIäläUsko

        Mitkä rahahanat? :) Se on ihan sama mitä siirtoja luomalla tehdään tai ei tehdä. Oppilaat tulevat olemaan hoiskon koulussa. Suomessa on demokratia ja se toimii asioista äänestämällä, äänestystulos oli hyvinkin selvä joten ei auta.


    • Koulutsekaisin

      Moni valtuutettu tosiaan käänsi kelkkansa kaupungin johdon painostuksen seurauksena. Usea edustaja ei ollut edes perehtynyt asiaan eikä ilmeisesti ymmärtänyt lainkaan, että Ylikylän koulu loppui myös samalla päätöksellä. Saa nähdä kuinka tämä nyt saadaan käännettyä ennen syksyä niin ettei valtuutetut nyt aivan menettäisi kasvojaan. En tiedä mahtuisiko Ylikylä sitten Myllykankaan ja Paavolan kouluihin, kun vuokratilojen käyttö on nyt kouluilta kielletty.

      • Lapsiparat

        Ylikylän edustajilla meni nyt kyllä kyläpolitikointi pahasti pieleen ja osui omaan nilkkaan.


      • huolestunutmamma

        En oo tarkkaan seurannu tätä koulu keskustelua, mutta voiko tällä päätöksellä siis olla vaikutusta myös muiden koulujen tulevaisuuteen?


      • koulutloppuu

        Päätöksellä on jollakin aikavälillä vaikutusta koko Alajärven tulevaisuuteen, ja eiköhän myös jotain vaikutusta muihinkin kouluihin. Kouluhommia nyt voi pyöritellä maailman tappiin saakka, ainoa fakta on, että päättäjät möhli nyt totaalisesti.


    • Elokuu1

      Sitä kautta välittömästi vaikutusta myös muihin kouluihin, että valtuusto palautti asian sivistyslautakunnalle kolmella ohjeella. Koulua ei remontoida, uutta koulua ei rakenneta ja koulu Ei Alajärvellä toimi vuokratiloissa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki on Suomessa äärimmäisen vahva, joten esim Ylikylän koulun Jamin vuokrataloissa toimiminen ilmeisesti loppui samalla päätöksellä. En tiedä onko muitakin kouluja vuokratiloissa. Muttta eiköhän asianajajat jo pengo tätä valtuuston mokaa ja jotenkin syksyksi saadaan ratkaisu perääntymällä sopivasti. Luomalta varmaan löytyy lahjoitustilat ettei kaupungin täydy mitään vuokrata.

      • VoiYKSINkertaisuus

        asianajajat penkomaan valtuustopäätöstä... :) Voiko luomalla olla noin yksinkertaista sakkia.. UUSIA TILOJA ei vuokrata oli reunaehtona ja kyseessä LUOMA-AHON KOULU ei ylikylä kyllä tähän liity mitenkään mutta sekään jamilla toki tule jatkumaan ianpäivää.

        Tehkääpäs nyt jumalanne Esko Mäkelän ja asianajien kera oikein kunnon valitus niin näette onko päätöksessä moka vai ei


    • tapas

      Keskustapolitiikkaa toisaalla tekevänä en voi kuin ihmetellä Alajärveä siitä, kuinka lyhytnäköistä päätöksenteko siellä on. Tämä ajatusmaailma koulujen keskittämisestä ja erityisesti päätös olla tukematta jo ennestään vahvaa elinkeinoelämää johtaa pidemmällä aikavälillä suohon. Ideologia on hukassa ja kaukana keskustan perusarvoista. Olisiko johtopäätösten aika?

    • kolkokkjl

      Urheilupaikkoja tehdään ja tehdään. Miksei kouluihin voi panostaa, se tulisi kaikkien lapsien hyväksi, eikä vain urheilullisten?

      • katsenaapuriin

        Ja kun tässä ei ole kyse vain koulusta vaan isommasta kakusta. Kyllä sietää virkamiesten ja kepulaisten hävetä. Ehkä naapurikunta kiinnostuu asiasta yhteistyön merkeissä?


    • Hyvääjuhannustaa

      Parin vuoden päästä oppilaita riittää vain yhteen kouluun. Nyt oppilaat pääsevät vuosiluokkakohtaisiin luokkiin pois yhdysluokista, kunnon liikunta- ja käsityötilat, uusia kavereita ja paljon muuta. Vain 10 minuutin päässä. Tällä turvataan tänne alueelle yksi kunnon koulu. Kuinka moni rakentaisi itselleen kommannen hallin jos mahtuisi kahteen ja tilauskanta laskisi tulevaisuudessa paljon (vrt. Oppilasmäärä)? Järki voitti!

    • Valtuustoiloitsee

      Valtuusto iloitsee varmasti tuollaisesta reippaasta puheesta ja pyrkii edistämään tavoitteitasi jotta myös Hoiskolaiset pääsevät paremman opetuksen piiriin!

    • Polttoaineenhinta

      Mitäs sitten kun lähivuosina hoiskon koulu joutuu lopetusuhan alle? mikä on väistämätöntä tällä menolla, vanharakennus ja diipadaapa.
      Sitten kuskataan kersoja Luomalta Paalijärvelle tai jopa kaikkein typerimmillään kirkolle siinäpä vasta halpaa lystiä kaupungille.

      • AjetaanPolttoöljyllä

        Ja mielestäsi on järkevämpää / halvempaa pitää koulu joka kylällä vaikka oppilaita olisi kourallinen ? Kiinteistön kuluilla ja opettajan palkalla saadaan polttoainetta aika paljon


      • Hintanousee

        Kyllä niillä rahoilla ei paljoa naftaa tulevaisuudessa saa.


    • Luomanmalli

      Eiköhän tässä palvelukeskuksessa kustannukset ole kovinkin kilpailukykyiset siihen verrattuna että Hoiskoa tekohengitetään vielä muutama vuosi ennen sulkemista ja oppilaiden siirtoa kylälle...

      • hoiskonäänekästyhmyri

        Hoiskon itkiäsuku asialla.Sinun kannataisi olla vaiti ja anttaa viisaampien puhua, etkö jo huomaa itsekkin.


    • JärkiKäteen

      On tämä Luoma-ahon koulun käsittely aivan uskomatonta. Ei tässä pitäisi vaikuttaa mikään politiikka eikä teollisuus vaan maalaisjärki. Ymmärrän tietysti, että jos jollekulle on auennut valtuustopaikka sillä, että lupaa puolustaa koulua kylässä, niin onhan se seuraavissa kunnallisvaaleissa paikka vaakalaudalla... Mutta totta, tasapuolisuutta tarvitaan. Ei Luoma-ahon lapset saa olla huonommassa asemassa kuin muut lapset Alajärvellä. Ja kylmä totuus on, että neljän luokan yhdysopetus ei voi saavuttaa sitä tasoa kuin erillisluokassa. Vaikka olisi kuinka hyvä opettaja, niin se vaan ei onnistu. Ja kuinka paljon turvallisempaa on se, että lapset viedään bussilla/taksilla koulun pihaan kuin että he pyöräilevät tiellä liikenteen seassa. Toivottavasti järki voittaa ja lasten oikeudet toteutuu.

      • erillisluokattyhmistää

        Ottamatta sen enempiä kantaa Alajärven koulujärjestelyihin, mutta jos esität tällaisia "kylmiä totuuksia", niin sinulla on varmaan laittaa pari linkkiä tai viitettä johonkin tieteelliseen tutkimukseen tms. josta käy ilmi erillisopetuksen ylivertainen paremmuus yhdysluokkiin nähden. Saattaa olla niin, että helpommin löytyy näyttöä päinvastaisesta.
        Erillisluokkien erinomaisuudesta toitotetaan suu vaahdossa, mutta pelkkää mutu -pätemistä suurin osa.


      • yhdessäenemmän
        erillisluokattyhmistää kirjoitti:

        Ottamatta sen enempiä kantaa Alajärven koulujärjestelyihin, mutta jos esität tällaisia "kylmiä totuuksia", niin sinulla on varmaan laittaa pari linkkiä tai viitettä johonkin tieteelliseen tutkimukseen tms. josta käy ilmi erillisopetuksen ylivertainen paremmuus yhdysluokkiin nähden. Saattaa olla niin, että helpommin löytyy näyttöä päinvastaisesta.
        Erillisluokkien erinomaisuudesta toitotetaan suu vaahdossa, mutta pelkkää mutu -pätemistä suurin osa.

        Ei ole kauaa kun Oulussa tehtiin taas väitöstutkimus, jossa nimenomaan tuotiin esiin selvä etu yhdysluokasta verrattuna tavalliseen massaerillisluokkaan!!


      • pientenkoulujenpuolesta

        Itse Paavolasta tulin aikanaan yläkouluun. Silloin katottiin ylähäpäin ko luomalaiset ja levijokiset pärjäs paljon muita paremmin. Pienessä koulussa on aina etunsa, sitä on turha kenenkään alkaa kiistämään.


      • Levijoelta
        pientenkoulujenpuolesta kirjoitti:

        Itse Paavolasta tulin aikanaan yläkouluun. Silloin katottiin ylähäpäin ko luomalaiset ja levijokiset pärjäs paljon muita paremmin. Pienessä koulussa on aina etunsa, sitä on turha kenenkään alkaa kiistämään.

        Jep meidän luokalta Levijoelta tuli yli puolet korkeakoulutettuja ja ovat koulutusta vastaavissa "hyvissä" töissä, muutama menestyvä yrittäjä ja muutama ns. normaaleissa töissä. Yhtään yhteiskunnan elättiä tai "olosuhteiden uhria" ei tullut pihalle siitä porukasta. Tarkemmin kun miettii niin jos mennään -3 vuotta omasta ikäluokasta niin näistäkään ei löydy erikoisuuksia. Tilastollisesti katsottuna se pikkuisen kovempi sisäkuri on ehkä auttanut meitä matkan varrella (vaikka ei se silloin niin hauskaa ollut).


      • Juurinäinsemenee

        Syrjäkylien koululaiset ei ole keskellä päivää apsilla kengät ruokapöydällä haistattelemassa työntekijöille...


    • linjaautokulkee

      Voi lopettaa meidänkin koulu lopetettiin.

    • exkepulainen

      Vajaa viikko siihen meni ja pullo kossua eilen, mutta nyt äidinmaidossa saatu vahva keskustalaisuus on tullut tiensä päähän. Minun keskustani ei tee tällaista politiikkaa, että lakkauttaa koko pitäjän elinvoimaisimman kylän. Tarjolla oli kuu taivaalta. Ja lähes ilmaiseksi. Monipalvelukeskuksessa olisi ollut jotain uutta ja innovatiivista, monen yrityksen huutavaan tarpeeseen tullutta tilaratkaisua vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja CLT:lle mahtava referenssikohde? Ikävää, että asia nähtiin vain yksittäisenä koulupäätöksenä vailla kokonaisvaltaista asian tarkastelua. Ehkä päätös tehtiin painostuksen alla.

      • johtajat_vastuuseen

        Painostuksen alla hyvinkin. Kuten tuossa jossain aiemmissa kommenteissa todettiin, ehkä olisi aika vetää johtopäätöksiä. On niitä johtajia muissakin kunnissa vaihdettu ja pienemmistäkin syistä.


      • kateusonsyntiä
        johtajat_vastuuseen kirjoitti:

        Painostuksen alla hyvinkin. Kuten tuossa jossain aiemmissa kommenteissa todettiin, ehkä olisi aika vetää johtopäätöksiä. On niitä johtajia muissakin kunnissa vaihdettu ja pienemmistäkin syistä.

        "Kyläkatteutta, kyläkatteutta", sano vanha isäntä.


      • exkepulainen2

        Samaa mieltä keskustan politiikasta. Jostain syystä koko ikäni kepua äänestänyt, mutta nyt näitä mielipiteitä lukiessa ja asiaa objektiivisesti mietittyäni keskustalaisuus lähti lopullisesti myös minusta. Näköjään se on sittenkin totta, kepu pettää aina.


    • Liianvireäkylä

      Itse olen pohdiskellut nähtiinkö meidät jo jonkinlaisena uhkana teollisuuden keskittymiselle keskustan ympärille, haluttiin katkaista kasvulta siivet vain omien lyhytnäköisten intressien takia. Pianhan täällä olisi tarvittu päiväkotikin.

      • palvelutpois

        Itse asiassa luomalla on jo päiväkoti. Tosin jos koulu lähtee, niin lähtee melko varmasti päiväkotikin pian perässä. Sen verran kova hinku kaupunginjohtajalla tuntuu olevan lopettaa sivukylien palvelut ja keskittää kaikki keskustan alueelle.


      • Uuttatarkoitin

        Selvennyksenä edelliseen, mutta surullinen tapaus kertakaikkiaan


      • mikämoka

        Surullinen tapaus tosiaankin. Täällä päin kateus on niin syvään juurtunutta, että millään muulla ei ole väliä kunhan vaan saadaan naapurille tai muille kylille tehtyä haittaa. Ei, vaikka koko pitäjä joutuisi kärsimään. Ei tämä ainakaan Alajärven imagoa paranna. Huh, huh.


    • Yksinkertaistaa

      5 kilometrin säteellä on kaksi hyvää koulua eli kolmatta ei enää tarvita, kun oppilaat vähenevät yli 200 seuraavan kolmen vuodennaikana. Ajalkisesti 10 minuuttia. Voidaan puhua edeĺleen lähikouluista. Ei takuulla vaikuta milläön tavalla luoma-ahon houkuttavuuteen tai yritysten työvoiman saantiin. Ne on ihan muut asiat jotka siihen vaikuttaa ja seuraavalka kerralla voin kertoa nämä asiat.

      • kuollaankaupunginmukana

        Hyvin on näköjään kaupungin johdon kapeakatseiset näkemykset purrut... vähenee ja vähenee yli 200:lla, sitähän kaupunginjohtajakin toisteli valtuuston kokouksessa useampaan kertaan. No varmasti vähenee tällä menolla, kun oikein luodaan tuollaista synkkyyttä. Ennusteiden on tapana toteuttaa itseään. Lopetetaan saman tien kaikki koulut, pallohallit, kirjastot, sairaalat sun muut. Mitäpä niillä, kun väki vähenee kuitenkin. Tulee nääs säästöä niin saadaan kauniimmat luvut kaupungin tilinpäätökseen. Tätä samaa negatiivisuutta aina Alajärvellä, miksihän mitään ei Alajärvellä voi nähdä positiivisesti tai mahdollisuuksina. Mitäs jos ennustettaisi kerrankin, että oppilaat LISÄÄNTYY, ja lähdetään sitä kehitystä tukemaan. Mutta ku ei... synkkyyttä vaan.

        Mutta turha jankata tuota 10 minuuttia ja lähikoulua. Pistetään pari minuuttia lisää, niin ollaan jo samalla keskustassa. Mitä sitä Hoiskoon turhaan pysähtymään. Tai mitäs jos annetaan mahdollisuus rakentaa Luoma-aholle se uusi koulu, ja lopetetaan ihmeessä ne kaksi muuta koulua. Sittenhän oppilaat pääsee vielä uudempaan kouluun ja tulee samalla sitä säästöäkin.


      • DiipaaDaapa

        Tätä minäkin. Kun hometta kuitenkin löytyy parin vuoden sisällä niistä muista lähikouluista ( Hoisko etunenässä) niin tällä kaupungille ilmaisella uudisrakennuksella olisi koulutilat ratkaistu seuraavan 50 vuoden varalle.


    • luullaanjaoletetaan
    • Kertokaataustoja

      Mistä tuo luku 200 on edes saatu, sehän tietää koko kaupungille aivan täyttä katastrofia vajaan kahdenkymmenen vuoden sisällä?

      • zxcvb

        En tiedä mistä on, mutta turha laittaa Luomalaisten syyksi sitä. Luoma-ahon oppilasmäärä on ollut tasainen vuodesta toiseen.


      • oppilasmääränousussa

        Ja muistaakseni lähivuosina nousemaan päin.


      • Voivoi

        Luoma-Aholla nousussa ja molemmissa Hoiskossa ja Paalijärvellä laskussa. Ilman Luomalaisia Hoiskossa olisi pitänyt siirtyä yhdysluokkiin.


      • nytymmärrän

        Tuohan selittääkin sen kummallisen vanhempainillan Hoiskossa luomalaisten vanhemmille toukokuussa. Yleensä kun vanhempainillat on syksyllä koulujen alettua eikä ennen lukuvuotta. Mutta hoiskolaisilla on siis hätä oman koulunsa puolesta ja pitää kovasti mainostaa omaa koulua. Ettei vaan Esa olisi jo Hoiskollekin Paavolaan siirtymisestä vihjaillut.


      • kepupettää

        Tuohon kun yhdistää vielä, että valtuuston (kepulainen) puheenjohtaja on hoiskon koulun rehtori. Asettaa tietysti koko Alajärven päätöksenteon vähän outoon valoon.
        Pitihän sitä vanhemmillekin hoiskon koulun parhaita puolia esitellä, mutta ei kait kukaan voi olla niin lapsellisen naiivi, että uskoo kaiken olevan sitä miltä näyttää.


    • Käsittämätöntä

      Nyt kaikki ne jotka ylistää niitä isoja kouluja, niiden erinomaista opetusta ja yhteisöllisyyttä alkaa muistella viime talven uutista jossa kerrottiin Alajärven koululaisten lintsaavan ylivoimaisesti eniten Etelä-Pohjanmaalla ja jokainenhan sokoksen kahvilassa arkipäivänä vieraillut voi uutisen paikkaansa pitäväksi todistaa. Että syrjäkylien koulujen oppilaat jotenkin kärsis huonosta opetuksesta, paskan marjat!

      • Diipadaa

        Yläkoulun väestä kyse, he kaikki ovat keskustassa koulussa


    • jälleenpettynyt

      Olipas näköjään päivän paikallislehteen tehty juttu Luoma-ahon koulun jakautumisesta tulevalle lukuvuodelle. Toimittajat eivät näemmä uskalla kirjoittaa faktoja tästä asiasta. Ketä tässä pelätään? Miksei asioista voi kirjoittaa niin kuin ne on? Tähän kouluasiaan ja kuopattuun monipalvelukeskushankkeeseen liittyen oikeastaan koko viime ja tämä vuosi on kaupungin virkamiesten sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien toimesta annettu virheellistä ja tarkoitushakuista tietoa ja tiedottamista, tietoa on pimitetty, on annettu katteettomia lupauksia, tehty sopimusrikkomuksia, suoritettu huonoa johtamista ja hallintoa sekä vääränlaista vallankäyttöä, jne. Loistavaa miten Alajärveä johdetaan hienosti eteenpäin ja vieläpä lasten ja aivan erityisesti tässä tapauksessa kaupungin suurimpien yritysten kustannuksella!

      • uskomeni

        Tässä luomalaisten kouluasiassa suurin kärsijä oli nimenomaan paikallinen teollisuuskeskittymä ja sitä kautta myös koko alajärveläinen elinkeinoelämä. Kyllä tällä koulupäätöksellä osin rajattiin yritysten tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Myös yhteistyö kaupungin ja monen yrityksen välillä näyttää tulleen ainakin liki tiensä päähän. Asiat ovat kuulemma menneet kovin riitaisiksi. Sattuipa silmään juttu iltapäivälehdestä, jossa Kemijärvelle puuhataan uutta puuhotellia. Hankkeen puuhamies antoi lausuntoja: "Minulle on ollut todellinen yllätys, kuinka kaupungin elinkeinotoimi ja kaupungin päätöksenteko ottavat yrittäjät huomioon. Yhteistyö toimii ja tässä on mukavaa olla mukana." Pitkä matka on Alajärvellä vielä tuollaisiin uutisiin. Eipä taida onnistua ainakaan nykyjohdon aikana.


    • EiköEskoOllutJumala

      Eikö Mäkelä-alu pyöri ilman kyläkoulua ?
      Saa ne muidenkin kylien lapset kuljettua kouluihin..

      • Saakuljettua

        Ja lyhyt matka on pallohalleihin ja kerhoihin valaistuja jalkakäytäviä pitkin, tartte valtatien laitaa pimeässä...


      • hepomattinen

        Vastaus on helppo antaa. Ei pyöri Alu, eikä pyöri enää mikään muukaan yritys Alajärvellä, kun laitetaan 10-15 vuotta eteenpäin. Sen verran kaupungin toimesta näitä asioita koko ajan vaikeutetaan. Ei osata luoda edellytyksiä tulevaisuuteen, vaan katsotaan korkeintaan puoli vuotta eteenpäin.


    • EtteNäeMetsääPuilta

      Tuolla maailmalla työmatkat helposti tunnin tai kaksi niin on nyt ihme juttu että Mäkelää varten pitäisi olla joku siirtola Luoma-aholla niinkuin Neuvostoliitossa jotta työmatka olisi 5 minuuttia. Ei kai yhden yrityksen tavoite olekaan ohjata päätöksiä, korkeintaan luoda mahdollisuuksia niinkuin yritys oli, ei se ole kiristämistä. 80 luvun patruuna meininki on mennyttä aikaa eikä täälläkään sen perään tarvi haikailla.

      • hölmöähommaa

        Olen seurannut kesän aikana keskustelua tästä Luoma-ahon koulukuviosta. Luoman kylällä osa vanhemmista näyttää olevan innoissaan Hoiskon kouluun siirtymisestä. Siis hetkinen…seis! Kyllä teillä on siellä kylässä sellainen yrityskeskittymä, suorastaan kultakimpale koko Alajärveä ajatellen, että sitä pitää jokaisen kylän asukkaan ja muidenkin puolustaa loppuun asti. Keväällä julkaistiin muistaakseni tutkimus, jossa Alajärvellä oli kolmen tähden kaupunkina neljän tähden kylä, Luoma-aho (viisi tähteä oli rajoilla). Koulun vieminen kylältä on aina kuolinisku kylän tulevaisuudelle. Ihmettelen suuresti myös Alajärven päättäjien harkitsemattomuutta tässä asiassa. Aika suuri osa piti tätä päätöstä valitettavasti vain kouluverkkokysymyksenä. Painostettiin äänestämään vastaan. Se monipalvelukeskus olisi ollut todellinen uusi innovatiivinen ratkaisu moneen akuuttiin tilan tarpeeseen kylällä ja myös rajan takana Vimpelissä. Ja tarjoushan kiinteistöyhtiöltä oli suorastaan ilmainen. Ei kai Alajärvelläkään sentään niin hyvin mene, että tällaiseen hölmöilyyn on varaa? Vai onko se sitten kuitenkin lopulta kyläkateutta, jolla on ennenkin pilattu paljon hyviä asioita? Tai ollaanko liian kaukana keskustasta? Näkisin, että tulevaisuudessa nykyiset ja mahdolliset uudet yritykset eivät ole enää tämän luokattoman päätöksen jälkeen valmiita paikkakunnalle investoimaan.


    • ViisasMiesJosOisin

      Viisas päätös? Ei välttämättä mitään tekemistä tämän kanssa...
      http://www.torstai-lehti.fi/2018/08/30/makela-alu-investoi-uuden-teknologian-maalauslinjastoon/
      Sattuipa vain näin käydä kun säästettiin oikeassa paikassa. Jos joku keskellä korpea investoi yritykseen joka työllistää 300 henkeä ja tekee tänä vuonna yli 80 M€ liikevaihtoa ja on kovassa kasvussa. Ei sinne Luoma-aholle ole halposti uusia Mäkelä Alun tapaisa tulossa jotka lisäksi työllistää Alucenter verkoston kautta aika monen alihankkijan työntekijät.

      Kuulin, että asvalttiakin oli jo rikottu Luoma-aholla uuden maalaamon tieltä mutta tulikin
      muuta ohjelmaa kun investoinnin paikkakunta muuttui. Tuskin noilla mitään yhteyttä on...

      Minnekähän mahtaa tulla seuraava puristin linja? Kuusankoskella ei varmaan tykätä yhtään...

      Jälki viisautta tämäkin toki on...

      • Hoomoilanen

        Siellä hierotaan käsiä yhteen. Tekis mieli kirota kuinka tyhmiä voi päättäjät olla. Toivottavasti on vielä jotain tehtävissä ja kaikki kivet on nyt käännettävä. Jos kerta kaivinkoneetkin on ollu jo Luomalla paikalla. Voi V....u!


      • tehtymikätehty

        Taitaa olla myöhäistä, se on menoa nyt. Tuskinpa on enää tarjous voimassa, mutta eipä taida nykyinen kaupungin johto olla muutoinkaan kykenevä/halukas ajamaan Alajärven asioita, joten eipä yllätä.


    • Kämmi

      Voi mikä kämmi kaupungilta. Alueuutisissa hehkutettiin 20-30 uutta työpaikkaa ja nämä nyt sivu suun Alajärveltä. Eikö tätä nyt mitenkään saada korjattua. Kaupunginjohtajan vaihdonko se vaatii, onko asiaa selvitetty ja kysytty suoraan.? Nyt valtuutetut nopeasti kaikki keinot käyttöön.

    • järgeä

      Oli miten oli mutta koulu puretaan.

    • YksVaa84

      Ihmetyttää tuo kaupungin hinku sulkea kyläkoulut ja tunkea monta oppilasta ahtaasti luokkaan. Paavola ja Hoisko on jo täynnä. Minne kuvitelee saavansa mahtumaan Uudenkylän, Paalijärven oppilaat? Koulujen laajennuksia luvassa, mutta miten laajentavat, kun Paavolan koulun piha on jo rakennuksia täynnä. Toteutuuko se et 6 luokkalaiset siirtys yläasteelle niin kuin on ollut puhetta ja siten saavat lisätilaa muille.

    • Turhasinunmurehtia

      Turha näitä on tavallisen ihmisen murehtia kun sitä varten on kouluja käyneet ammattiutaitoiset ihmiset palkattu ja heillä on varmaan selkeät ohjeet ylemmältä taholta mitoituksesta ja turvamääräyksistä.

    • laulukuus

      Kaunis ajatus ja vanhempien toive että joka kylässä on oma koulu.Asia lienee niin että oppilaat haluaa kuitenkin olla ja viihtyvät paremmin vähän isommassa koulussa missä löytää paremmin mieluisia kavereita ja erilaiset harrastuksetkin mahdollistuu paremmin kuin muutaman oppilaan kyläkoulussa.

    • älymystö

      Alkaa olemaan jo lähellä luoman koulun lakkautus. Ensi viikolla on valtuusto. Hoisko voittanee ja se on sille kylälle pelkästään positiivinen asia - älykkyysosamäärä nousee heti kerta heitolla!!

    • ennustajaukko

      Tänään se sitten päätetään. Kaksi vaihtoehtoa: palautetaan ilman reunaehtoja sivistyslautakuntaan tai lakkautetaan ja aletaan käräjöimään. Voi toki olla muitakin lopputulemia. Jännä nähdä.

      • Juukeli

        Siis kyllähän tilanne on koko kaupungin tulevaisuuden suhteen täysin kestämätön, mikäli paikkakunnan suurimman työllistäjän pitää alkaa oikeustoimiin kaupunkia vastaan. Mutta sopimusrikkoa ei voi tuosta noin vaan villaisella painaa.


    • Kepuli2

      Käräjäthän tästä taisi tulla ja varmasti nyt käydään läpi viimeistä pilkkua myöten Alajärven päätöksenteko. Ja se KEPU, se pettää aina.

    • Aapinen

      Ja Lapualla samaan aikaan panostettiin 10 miljoonaa uusiin kouluihin. Alajärvi taitaa olla niitä auringonlaskun paikkoja ja jos tässä nyt loputkin työpaikat on lähdössä Kuusankoskelle niin ei hyvältä näytä.

      • Paskanjauhantaa

        Millä tavoin kyläkoulu tuo työpaikkoja ? Ja työvoiman saaanti on puhtaasti palkka kysymys, muutatko itse minne tahansa sivukylälle jos siellä on tehdas josta saat 7 € tunti mutta kyläkoulu toiminnassa ?


    • MäkeläONjumala

      Oikeustoimiin ? käräjille ? Mistähän :) :) Tiesittekö että suomessa ja myös Alajärvellä on demokratia jossa asiat ratkaisee äänestys.. Luoma-aholaisten surkimusten kirjoittelua kun ei enää muuta keksi, säälittävää

      • taaspettymys

        Kyllä tämän prosessin päätöksenteko on täynnä porsaanreikiä. Oikeuteen mennään takuuvarmasti. Laitoittehan myös nuijan kopautuksen jälkeen kellon käyntiin, kauanko alu on alajärveläinen yritys. On tämä vaan umpisurkea paikkakunta elää.


    • thetruthisoutthere

      Hox hox luomalaiset vanhemmat! Älkää nyt sitten menkö halpaan koulukyyditysten suhteen. Kuherrusvuosi loppuu keväällä. Syksyllä odottanee karu totuus: yksi kyyti aamulla Hoiskoon ja yksi kyyti iltapäivällä Luoma-aholle. Eikä aja taksi enää. Isolla linkalla mennään.

      • SalaLiittoTeoria

        Juuri niin nyt valppaana, kyydityshän on varmasti myös täyttä valetta ja lapset viedään luoma-aholta sika-autolla kortekylän vanhaan kouluun. Kyllä tämä on totta HOX HOX HOX ja tämäkin kyyditys on vain kaksi kertaa viikossa, maanatain vastaisena öynä kello 3.00 meno ja perjantaina yöllä tulo. HOX HOX


    • pöhölö

      Nytpä loppui lopullisesti Alajärven keskustan "palveluiden" käyttö. Muualla on paljon asioitu jo tähänkin asti ja jatkossa asioidaan aivan kokonaan. Yhtään joululahjaa ei tulla kirkolta ostamaan. Eikä oikein nyt kiinnosta mörkö iltakaan. Nää kaikki kun on liian lähellä Alvar Aallon komentokeskusta. Ja Vetoa kannatetaan jatkossa. Silmä silmästä.

      • LuomiAhot

        Ihan itku tulee jos ette ees mörköiltaan tuu... tulisitte ny ! ihan oikeesti pliis !
        Niin ja Vimpeliinki voi muuttaa jos siltä tuntuu


      • koululopettujo

        Noinko ajattelee muutkin sivukylien asukkaat joilta on toimivat ja hyväkuntoisetkin koulut lopettettu?

        Onko luoma-ahon sukkaiden yhteinen äly TYPERYYS?


    • SukuNussijat

      Luoma-aholla on tavan mukaisesti pantu oma serkku paksus ja tässä on tulos, ollaan ihan vitun typeriä

      • Jooooo

        Sanopas nimesi ja numerosi niin keskustellaan vai onko munaa siihen?


    • johnfergusson

      Nyt on luomalaisilla tuhannen taalan paikka tehtailla kasa valituksia hallinto oikeuteen. Tämä asia kannattaa ehdottomasti katsoa loppuun. Eikä kannata vielä menettää toivoa siitä monipalvelu keskuksesta. Jännä että ihmiset näkevät tämän niin kielteisesti. Luomalaisten tarjoamassa vaihto ehdossa oli pelkkää hyvää ajatellen aivan koko paikka kuntaa.

    • sinipiika_puolue

      Mitä te itkette yhden koulun lakkautumisesta jos ei ole oppilaita eihän sellaista pidä pystyssä pitää
      turha narsita enään hävetkää tuotti valtavat menot meille veronmaksajille

      • piipiipuupuu

        Just joo. Nyt se todella vasta alkaakin maksamaan meille veronmaksajille. Tästä tulee koitumaan kaupungille vielä iso hintalappu. Mitään isompaa ei tapahtune heti, mutta laitetaanpa pari vuotta eteenpäin. Sittenpä näette.


    • Idiootitvauhdissa

      No onneksi tämä päätös ei ole lopullinen.
      En ymmärrä tätä perse edellä puuhun kiipeämistä, lapualla rakennetaan kouluja lisää ja alajärvi lakkauttaa. Tämäkö on sitä kehitystä jolla saadaan kunnan väkiluku nousuun?

    • ikäväkyllä

      Väkiluku on vähentynyt vaikka on ollut kyläkoulut toiminnassa,sama suuntaus on jokaisessa pitäjässä. Pikku hiljaa näivettyy jokainen pitäjä täällä järviseudulla samoin kuin muuallakin suomessa. Kasvukeskukset vetää väkeä.

    • Ikäväkyllätotta

      Kasvukeskuksilla on taipumus olla hetken huumaa vain.

    • Luuserit

      Kylläpä paksua pajunköyttä yrittävät syöttää. "Luoma-ahon uusi koulu olisi maksanut 1.6 M€". Ei hemmetissä kaupunki ollut mitään koulua rakentamassa. Eikä sitä koskaan edes yritettykään saada. Tilalle tarjottiin Monipalvelukeskusta: valmiita yritysten rakentamia tiloja ja kaupunki siihen todella kohtuuvuokralla vaan koulua pitämään. Ja tärkein pointti siinä oli, että myös lukuisa joukko yrityksiä olisi hyötynyt tästä kokonaisuudesta. Iso laitoskeittiö, työterveystilat, hyvinvointipalveluita ja haluttaessa myös päiväkoti. Rakennettava kylätalo täydentäisi liikuntapuolta. Ne piirustukset on aivan mahtavat, olen nähnyt! Nämä kaikki oli ajoissa kaupunginjohtajan ja sivistystoimenjohtajan tiedossa. Valmistelussa vaan "sattui" jäämään asioita kertomatta.

      • Hoiskotyhjenee

        Niinpä.
        Tässä pedataan vaan hoiskon koululle pitempää tulevaisuutta ei mitään muuta.


      • wilmatanssi

        Ja taas yksi valituksen aihe lisää jo muutenkin pitkälle listalle: virallinen Wilma-viesti vanhemmille heti päätöksen jälkeen. Ehkä kannattaisi kuitenkin kunnantalollakin muistaa, että valtuuston päätös saa lainvoiman vasta reilun kuukauden päästä! Suhmurointia taas kerrassaan!!


      • peräkamarintyttö

        Kukas ne työterveyspalvelut sinne olisi järjestänyt? Olisiko kaikki yritykset luomalla ne ostanut? Kuinka moni olisi käynyt syömässä, aika hyvä palkka saa olla, että on varaa käyttää n 150 e kkssa työpaikkaruokailuun.


      • Päästäsvialla

        No kyllä kai ne nyt muutenkin syö jotain idiootti, vai meinaatko jotta ilmaiseksi se ruoka tulee kotiin?


      • peräkamarintyttö
        Päästäsvialla kirjoitti:

        No kyllä kai ne nyt muutenkin syö jotain idiootti, vai meinaatko jotta ilmaiseksi se ruoka tulee kotiin?

        No erihän se ottaa eväs kotoa kattilasta, maksaa annos pikkusen ehkä vähemmän kuin 9 egen työmaalounas? Idiootti!


      • Tarkistaomakuuuppas
        peräkamarintyttö kirjoitti:

        No erihän se ottaa eväs kotoa kattilasta, maksaa annos pikkusen ehkä vähemmän kuin 9 egen työmaalounas? Idiootti!

        Moni ottaa tupakkiaskin kotoaa mukaan, ei taida nykyisin hinta jäädä kovin kauaksi 9 euron työmaalounaasta.... Itse pidän lounasta suuremmassa arvossa.


    • yötyöläinen

      Myydään muutama fillari. Meidän skidit pääsee kattos dösällä skoleen. Niin jää fillarit vaille käyttöä. Näin meillä böndelläki nykyään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1412
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe