Mitä taksiyrittäjäksi aikovan tulee huomioida

TuostaFaktaaTrolleille

14

1185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TuostaFaktaaTrolleille
    • Etsilleentoiuutisesi

      Etsimääsi sivua ei valitettavasti löytynyt
      Pahoittelemme, etsimääsi sivua ei löytynyt.

      Olemme saattaneet poistaa tai siirtää sivun. Varmistathan kuitenkin, että kirjoitit osoitteen oikein.

      Toivomme, että löydät etsimäsi tiedon Vero.fi:n etusivulta tai käyttämällä hakua.

    • TässäTämä

      Mitä taksiyrittäjän pitää huomioida verotuksessa?
      Verohallinnon tiedote, 18.6.2018

      Taksialan lakimuutokset eivät vaikuta taksiyrittäjän verovelvoitteisiin. Taksiautoilijan on itse ilmoitettava tulonsa Verohallinnolle. Verohallinto seuraa lain vaikutuksia toimialalla ja puuttuu tarvittaessa väärinkäytöksiin.

      Taksitoimialaa koskevat lakiuudistukset eivät muuta verotukseen liittyviä ilmoittamis- tai maksuvelvollisuuksia Verohallinnolle. Verohallinto seuraa lakiuudistuksen vaikutuksia taksitoimialalla, ja mahdollisesti havaittavaan epäterveeseen kilpailuun puututaan tehostetulla verovalvonnalla. Verohallinnolla on käytössä erilaisia vertailutietoja, joita yhdistelemällä saadaan kattavasti tietoa alan toimijoista. Yhteistyötä tehdään myös muiden viranomaisten kanssa.

      Taksiautoilija on yrittäjänä verovelvollinen toiminnastaan ja saamistaan tuloista. Ajotulot on ilmoitettava riippumatta siitä, onko ajo tapahtunut ulkopuolisen toimijan välityksellä vai ei. Tulot itse ilmoittamalla säästyy jälkikäteiseltä selvittelyltä sekä verotuksellisilta seuraamuksilta, veronkorotuksilta ja viivästyskoroilta. Pahimmassa tapauksessa ilmoittamatta jättäminen voi olla rikos.

      Kuitti on asiakkaalle päin osoitus rehellisestä toimijasta, joka huolehtii yhteiskunnallisista velvoitteistaan. Matkustajan kannattaakin aina pyytää kuitti saamastaan kyydistä.
      Haluatko toimia taksiautoilijana toiminimellä? Muista nämä asiat

      Taksipalvelun tuottaja on aina yritys. Yritystoimintaa voi harjoittaa eri yritysmuodoilla. Voidaksesi toimia taksiautoilijana toiminimellä, sinun täytyy olla rekisteröitynyt yrittäjäksi ja sinulla täytyy olla taksiliikenteen harjoittamisessa tarvittavat luvat. Huomioi nämä:

      1) Rekisteröidy yrittäjäksi

      Ilmoittaudu liikkeen- ja ammatinharjoittajaksi hakemalla Y-tunnus osoitteesta ytj.fi. Ilmoittaudu samalla Verohallinnon rekistereihin. Veroasioista uudelle yrittäjälle: vero.fi/uusiyritys.

      2) Hoida luvat kuntoon

      Taksiliikenteen harjoittaminen edellyttää taksiliikennelupaa. Tarkempaa tietoa löydät Trafin sivuilta.

      3) Pidä ajopäiväkirjaa

      Sinun on pidettävä ajopäiväkirjaa, jos toimit ammattiautoilijana. Ajopäiväkirjasta on käytävä ilmi seuraavat asiat:

      a) Ajotulot jaettuna käteisajotuloihin, luottoajotuloihin ja muihin tuloihin.

      b) Verovuoden alusta yhteenlasketut tiedot ajokilometreistä jaettuna ammattiajoihin, tuloa tuottamattomiin ammattiajoihin, yksityisajoihin ja muihin ajoihin.

      Jos autossasi on kuitinantolaitteella varustettu taksamittari, toimii sen tuottama raportti ajopäiväkirjana.

      4) Muista antaa kuitti asiakkaalle

      Yrityksen ja elinkeinonharjoittajan on aina tarjottava asiakkaalle kuitti. Kuitti voidaan antaa myös sähköisesti. Merkitse kaikki maksutapahtumat yrityksesi kirjanpitoon.

      5) Ilmoita tulosi elinkeinotoiminnan veroilmoituksella ja tee yritystoiminnan vähennykset

      Kaikesta henkilökuljetustoiminnasta saatu tulo on veronalaista tuloa, joka ilmoitetaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksella. Verotuksessa voit vähentää ne toiminnasta aiheutuneet kulut, jotka kohdistuvat suoraan elinkeinotoiminnan tuloon. Tällaisia ovat esimerkiksi auton polttoainekulut sekä auton korjaukseen ja pesuun liittyvät kulut. Vähennykset voi tehdä vain sen osuuden mukaisesti, jota käytetään elinkeinotoiminnassa.

      6) Vähennä taksina käytettävän auton osuus verotuksessa

      Saat tehdä ajoneuvosta verotuksessa poiston, jos taksina käytettävä ajoneuvo kuuluu yrityksen varallisuuteen. Ajoneuvo kuuluu yrityksen varallisuuteen, jos ajoneuvolla vuosittain ajetuista kilometreistä yli puolet on elinkeinotoiminnan ajoa. Jos taas ajoneuvo ei kuulu yritystoiminnan varallisuuteen, saat tehdä yritystoimintaan kohdistuvien kilometrien perusteella lisävähennyksen. Ajopäiväkirjalla pystyt osoittamaan, kuinka paljon autoa on käytetty elinkeinotoiminnassa. Lisätietoa yrittäjän käyttöomaisuudesta tehtävistä poistoista sekä yrittäjän matkakulujen vähentämisestä.

      7) Maksa tarvittavat arvonlisäverot ja huomioi vähennykset

      Sinun täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos arvioit liikevaihtosi ylittävän 10 000 euroa tilikaudessa (yleensä kalenterivuosi). Rekisteriin voi hakeutua myös myynnin jäädessä pienemmäksi. Jos olet arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, sinun tulee lisätä myymäsi henkilökuljetuksen hintaan arvonlisäveron osuus 10 % ja muiden kuljetuspalveluiden osalta 24 %. Kun olet arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, voit myös vähentää yrityksen hankintoihin sisältyvän arvonlisäveron. Vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi arvonlisäveron osuus auton polttoainekuluista sekä korjaukseen ja pesuun liittyvistä kuluista. Vähennykset voi tehdä vain arvonlisäverovähennykseen oikeuttavan toiminnan osalta. Arvonlisäverovelvollisen pitää antaa arvonlisäveroilmoitus oma-aloitteisesti ja maksaa arvonlisävero yrityksen verokauden mukaisesti. Pieni toimija voi hakeutua pidennettyyn verokauteen.

      8) Hae autoveron alennusta tai autoverottomuutta, jos edellytykset niille täyttyvät

      Takseille myönnettävä autoveron alennus poistuu vaihe

      • fytyty

        Kiitos. En ala yrittäjäksi.


      • ExSuhari

        Tuli oltua taksiyrittäjänä yli 30 vuotta, tuttuja juttuja. Sitä kun täällä on elvistelty, ettei ilmoiteta mitään tuloja minnekkään, eikä makseta veroja, loppuu tuollainen ennen kuin ehtii oikeen alkaakaan, sitä ei tavallinen taksiksi haluava pulliainen oikein tajuakaan, minkälaisia velvotteita yrittäjyys tuo. Sen tiedän hyvin, miten voi käydä, jos verottajalta yrittää jotain pimittää. Kerran käryät, olet sen jälkeen verottajan silmätikkuna, vaikken itse koskaan joutunut heidän kanssaan huonoihin väleihin. Ottaen huomioon vielä sen, että yrittäjiä tullee ainakin aluksi ihan liikaa, riittääkö ajoja edes kaikille halukkaille, kun ei sitä riitä oikein nykyisillekään koko ajan pieniä ruuhkahuippuja lukuunottamatta. Taksityö on kuulkaas raskasta hommaa henkisesti, epäsäännöllinen työ, epäsäännöllinen uni ja univelka. Llet aina itse töissä, kun muut juhlii.

        Kuinkahan moni sitten loppujen lopuksi alkaakaan yrittäjäksi, kun totuus tulee selville. Maallikko ei oikein tajuakkaan....


    • Kaunisnainenuberissa

      Itse ilmoitan verottajalle vuosituloksi alle 10000 euroa, jolloin alv ei tarvi maksaa, eli eikä myöskään asiakkaalta periä. Ilmankos uber vie asiakkaat kun voi ajaa ilman alvia. Skoda taksit ihmeissään ala huuli väpättäen tolpalla seuraavat tilannetta. Buahahhahaahaa

      • Buah

        Kuulehan, 10.000:n euron liikevaihdolla, et selviä edes taksisi ammattivakuutuksista. Että se siitä sun ilmoittamisestasi. Voithan sä kokeilla, katoppa miten käy buah...Kyllä se uuperikin ne alvit joutuu maksaan...


    • ViidenTähdenTaxari

      Helppoahan tuo. Uberilta saa varmasti ajoista automaattisen koonnin verohallinnon hyväksymässä muodossa. Näin varmasti Fixutaxilla ja muillakin jotka ovat digitaalisesti ajan tasalla. Ei tässä ole mitään vaikeaa.

      • LiikuPlösö

        Sinulle on hengittäminenkin vaikeaa. Ryhdy liikkumaan pullukka.


    • kaunisnainenuberissa

      Ainakaan alkavan yrittäjän ei kannata alv velvolliseksi heti ryhtyä, kun tilikausi loppuu 6 kuukauden päästä, niin ei kannata hätäillä alkuun sen kanssa, ehtiihän sen sitten myöhemmin kun kymppitonni ylittyy.

      • KymppitonnikoVaan

        Kyllä sinun pitää yrityksesi rekisteröidä heti ja sitä kautta saan ly numeron ja kas, olet verottajan rekistereissä. Sitä ei sitten sinulta enää kysytä, kannattaako vai ei. On teillä vaan kummia luuloja, että mitä tahansa ilmoittamalla se menee verottajalta läpi. Väärä luulo. Vai haluatko heti alkuun hankaluuksia?


      • Uhejdnjfn

        Uberilla kertoivat että kannattaa laittaa tilikauden pituudeksi kuukausi niin voi huoletta tienata 9999 eur . Siistii.


      • Xnxnxnfkfk
        Uhejdnjfn kirjoitti:

        Uberilla kertoivat että kannattaa laittaa tilikauden pituudeksi kuukausi niin voi huoletta tienata 9999 eur . Siistii.

        Normitaksilla stadissa ihan normaalia, että yksi äijä ajaa tuon. Kaksi äijää (tai akkaa) tuplaavat tuon. Eikä oo sen kummemmin mitään siistii, ihan normikamaa.


    • Totuus12

      Taksinkuljettajan työ vaatii hyviä hermoja.Siksi taksialalle aikovat yleensä lopettavat muutaman vuoron jälkeen.Ainoastaan yleensä todellisuudesta jotain tietävävistä jokunen jää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1392
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe