Ylijännitesuojan toiminta ja kytkentä

Minkähänlaista

Mikä on keskukseen asennettavan ylijännitesuojan toimintaperiaate? Siihenhän kytketään vain L1 L2 ja L3 sekä suojamaa, mutta sähkö ryhmäsulakkeille ei kuitenkaan kulje sen läpi. Kuinka se siis suojaa kaikkia ryhmiä, vaikka sähkö ryhmäsulakkeille ei kulje ylivirtasuojan läpi? Laukaiseeko ylijännitesuoja toimiessaan siis pääsulakkeet, vai kuinka se oikein toimii?

Voiko sellaisen asentaa siis vaikka erilliseen koteloon tulppasulakekeskuksen viereen, ja vetää ylijännitesuojalle tulppasulakekeskuksen pääsulakkeilta L1, L2 ja L3 sekä suojamaan, ja silloin se suojaa kaikkia tulppasulakekeskuksen ryhmiä?

13

7050

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin.on

      Hiukan hatara tuntuu olevan käsityksesi.
      Ei ole sähkön tarkoitus kulkea ylijännitesuojan läpi. Sähkön kulkua varten on vaihejohtimet ja nolla. Paitsi tietysti ylijännitesähkön kulkua varten on ylijännitesuoja, koska ylijännitesähkön nimenomaan kuuluu kulkea ylijännitesuojan läpi maihin.
      Suojamaalla ei ole ylijännitesuojauksessa mitään osuutta.
      Ylijännitesuoja kytketään vaihejohtimien, nollan ja päämaadoituskiskon välille.

    • Minkähänlaista

      Tuostahan tuo Enston keskuskaaviosta käy ilmi, että ylijännitesuoja on kytketty pääsulakkeiden ja PEN-kiskon välille mittarin rinnalle: https://www.ensto.com/files/documents/keskukset/Paakaaviot/PDF/EVEP150-06-Y_A.pdf

      Mutta siltikään en ymmärrä miten tuo suojaa laitteita, koska virta pääsee kuitenkin kulkemaan pääsulakkeilta mittarin ja pääkytkimen läpi johdonsuojakatkaisijoille, vaikka ylijännitesuoja olisikin lauennut.

      • säggäri

        Ei se sähköisesti ole varsinaisesti mittarin rinnalla vaikka se siihen viereen on piirretty. Suoja on kytketty vaiheisiin ennen mittaria ja maadoitus on kytketty PEN-liittimeen. Mittarin omakäytön nolla on kytketty PEN-liittimeen.
        Ylijännitesuoja on kuin varoventtiili, mutta paineen sijasta jännitteelle. Venttiilin läpäissyt ylijännite johdetaan maahan, johon se muutenkin on pyrkimässä. Suojausvaikutus perustuu siihen että ylijännite valitsee helpomman reitin maahan, eikä merkittäväästi leviä suojan ohi muuhun johtoverkkoon.


      • järjestys_tämä
        säggäri kirjoitti:

        Ei se sähköisesti ole varsinaisesti mittarin rinnalla vaikka se siihen viereen on piirretty. Suoja on kytketty vaiheisiin ennen mittaria ja maadoitus on kytketty PEN-liittimeen. Mittarin omakäytön nolla on kytketty PEN-liittimeen.
        Ylijännitesuoja on kuin varoventtiili, mutta paineen sijasta jännitteelle. Venttiilin läpäissyt ylijännite johdetaan maahan, johon se muutenkin on pyrkimässä. Suojausvaikutus perustuu siihen että ylijännite valitsee helpomman reitin maahan, eikä merkittäväästi leviä suojan ohi muuhun johtoverkkoon.

        Eli järjestys on: liittymisjohto -> pääsulakkeet -> ylijännitesuoja -> mittari -> pääkytkin -> johdonsuojakatkasijat/vikavirtasuojat.


    • sorryvaan

      En uskalla vastata tähän. Nämä sähköasiat kun ovat sen verran vaarallisia, että ihmiset kuolee, kun joku tollainen pikkujuttu on väärin.

    • bgfthkuni

      Vaikea yrittää vastata ihmiselle jolla sähköopinperusteet pahasti hukassa mutta yritänpä minäkin esimerkin avulla.

      Eli ajatellaanpa vesiputkea ja siinä hanaa josta tulee vettä, jos tätä hanaa syöttävän putken alkupäähän laiteaan venttiili joka aukeaa kun tietty paine ylittyy ja päästää hyvin suuresta aukosta eli hyvin vastuksettomasti veden suoraan maahan niin hanasta tulee vettä enää hyvin huonolla paineella jos ollenkaan
      -samalla lailla ylijännitesuoja oikosulkee virtapiirin, vedenpainetta ja jännitettä voidan näin siis verrata toisiinsa, ylijännitesuojista on tietyissä yhteyksissä käytettykin nimitystä "venttiilisuoja"

      Ylijännitesuojan toiminnan seurauksena voi olla syöttävän puolen sulakkeiden palaminen -jos kerkeävät tai sitten pahimmillaan suojien tuhoutuminenkin jolloin hyvin mahdollisesti vaurioita on jo muuallakin.

    • Karvamies

      Ylijännitesuojia ovat mm: MOV, venttiilisuoja taikka ihan pienillä lilliputtijännitteillä zener-diodi.

      Mikäköhän näistä valittaisiin? Vai pitäisiköhän tulla ihan paikanpäälle katsomaan mitä "tuifytugyctycg"- asennuksia siellä tehdään välittämästä ihmisten elämästä, joka vaarantuu kun Arkkitehdit tekevät sähkösuunnitelmia.

    • gdfgdfgdfgdfgdfg

      Voiko ylijännitesuojan lisätä jälkeenpäin pääsulakkeiden, mittarin ja pääkytkimen jälkeen? Vai tarvitaanko sähkölaitos kytkemään mittari irti jotta ylijännitesuoja saadaan asennettua mittarin eteen?

      • näinon

        Paljon niitä ylijännitesuojia asennellaan myös jälkeenpäin, eikä siinä sähkölaitoksen apua tarvita, koska ne asennetaan kuitenkin pääsulakkeiden jälkeen. Sähköurakoitsija kuitenkin tarvitaan, ei ole Ranen hommia.


      • TSI-ASENNUS-OY
        näinon kirjoitti:

        Paljon niitä ylijännitesuojia asennellaan myös jälkeenpäin, eikä siinä sähkölaitoksen apua tarvita, koska ne asennetaan kuitenkin pääsulakkeiden jälkeen. Sähköurakoitsija kuitenkin tarvitaan, ei ole Ranen hommia.

        Tottakai nämä ovat taas niitä perinteisiä TSI-asennuksia, että "itse ostan [väärät] tarvikkeet ja vedän itse [väärät] johdot valmiiksi, ja kutsun sähkärin tietysti vain kytkemään, ja sen jälkeen tulen valittamaan suomi24:ään kuinka sähkäri veloitti mielestäni niin ja niin paljon liikaa pelkästä kytkennästä".


    • Mamu17

      Varsinkin vanhempi sukupolvi luulee että ylijännitesuoja "laukeaa" kuin ori tammassa.
      Valitettavasti totuus on että se laukeaa kuin äkäinen akka.

      Elikkä, ylijännitesuoja menee oikosulkuun. Oikosulku johtaa ylijännitteen vaiheesta maahan. Toivottavasti maadoituselektrodit ym ovat kunnossa.

      Jos ylijännitesuoja on ärsytty liian useasti, käy niin kuin akallakin: laukeaa kokoajan ilman mitään syytä. Ylijännitesuojalla sen takia omat sulakkeet. Akan kanssa ainoa keino on äijän tilapäinen muutto kapakkaan kunnes akka rauhoittuu.

    • Nipsa

      Ylijännitesuojat toimivat aina yhdessä niitä ennen olevan sulakkeen/varokkeen tms. virtaa rajoittavan virtapiirin osan kanssa. Ne alkavat johtaa virtaa pienellä impedanssilla vaiheen ja maan/PENin välillä heti, kun jännite ylittää tietyn rajan, joka on suurempi kuin ko. johtimessa normaalitilassa esiintyvä jännite. Ylijännitesuoja ei kuitenkaan tee toimiessaan "oikosulkua" vaan sen yli jää sen toimiessa aina tietty sen tyypistä (kaasupurkaus, MOV, zener, jne.) riippuva jännite, eli siinä kuluu paljon tehoa sen toimiessa.

      Mikään ylijännitesuoja ei kestä tuota sen toimiessa kuluvaa tehoa pitkään ja siksi virta on katkaistava ennen kuin ylijännitesuoja "räjähtää". Tämä tapahtuu sulakkeen/varokkeen lauetessa ylijännitesuojan kautta maahan menevästä ylivirrasta. Pienienergiaisilla ja hyvin lyhyillä ylijännitepiikeillä tosin sulake/varoke voi olla toimimatta, mutta silloinkin ylijännitesuoja voi vaurioitua siinä kuluvasta energiasta eikä enää toimi speksiensä mukaisesti.

      • arvelenpa.vain

        Varmaan olisi sinun parempi olla kommentoimatta jos et tiedä asiasta oikeasti mitään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5630
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3567
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1692
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1690
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      91
      1156
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe