Onko T4:sen käyttö ilman lääkärin lupaa laitonta?

Aardvark1

Moi, minulla on TSH 2.81, T4V 14, ja kauhea väsymys. Ajattelin jos t4 käyttö ilman lääkärin määräystä on laitonta tai ei-suositeltavaa? Olen aika varma että minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta koska minulta on otettu vitamiini ja hivennaine kokeet, ja myös perus veri kokeet, ja niissä ei ollut mitään vakavaa paitsi pari lievää puutostilaa jotka olen jo hoitanut. Tämä vaihtoehto olisi halvempi kuin käynti endokrinologilla.

15

536

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hashimoto

      T4v matalahko mutta kuitenkin selkeästi viitealueella, mutta hormoneilla on normaalia vaihtelua myös. T3v:n tutkimuksella saisi lisävarmuutta kilpparin tilasta. Pelkkä väsymys voi johtua vaikka mistä muusta, vitamiinien lisäksi esim. raudanpuute on eräs syy. Onko muita oireita?

      • Aardvark11

        Muita oireita on esim. ummetus, palan tunne kurkussa, aivosumu, ja tunne että ei koskaan palaudu urheilusta. Minun rauta arvot tai fB-Fe: 9.6 mmol/l. Viite alue on 6.6 - 10.9, eli minun rauta-arvot ovat viitearvojen yläpuolella. En täysin usko raudan puutteeseen jos syön punaista lihaa lähes päivittäin.


      • Hashimoto
        Aardvark11 kirjoitti:

        Muita oireita on esim. ummetus, palan tunne kurkussa, aivosumu, ja tunne että ei koskaan palaudu urheilusta. Minun rauta arvot tai fB-Fe: 9.6 mmol/l. Viite alue on 6.6 - 10.9, eli minun rauta-arvot ovat viitearvojen yläpuolella. En täysin usko raudan puutteeseen jos syön punaista lihaa lähes päivittäin.

        Kilppariin ja rautaan sopisivat kaikki, mutta voihan ne myös olla eri tautien oireita.
        Onko kilpirauhanen tunnusteltu lääkärin toimesta? Tuntuuko palan tunne lähinnä tyhjää niellessä? Kilpirauhasvasta-aineet? Voisi olla paikallaan siis uusia kilpparikokeet lisättynä T3v:llä ja vasta-aineilla ellei jo ole.


      • Kilpirauhanen on katsottu terveyskeskuksessa mutta he sanoivat että ei ole mitään ongelmaa kilpirauhasessa ja että minun pitää nukkua 8 tuntia, eli vähemmän mitä nukun nytten (10-11 tuntia). 10-11 tunnin unen jälkeen saatan vieläkin olla väsynnyt. Minulla ei otettu tPo tai T3 koska terveyskeskuksessa lääkäri näki vain T4 :sen ja TSH:n tarpeelisina.

        Palan tunne kurkussa tulee silloin kun stressiä. Se on enemmän senmoinen että minun on pakko niellä muuten tuntuu tosi paha paine kurkun alueessa.

        Eihän t3:sen tai t4:sen käyttössä ole juuri mitään suuria vaaroja? Ja eikö kokeilemalla pysty päättelemään että onko jokin vikana kun jos kaikki on kilpparissa ok, niin tulee liikatoiminta? Näin ainakin päättelisin.


      • säätömekanismi

      • Hashimoto
        Aardvark12 kirjoitti:

        Kilpirauhanen on katsottu terveyskeskuksessa mutta he sanoivat että ei ole mitään ongelmaa kilpirauhasessa ja että minun pitää nukkua 8 tuntia, eli vähemmän mitä nukun nytten (10-11 tuntia). 10-11 tunnin unen jälkeen saatan vieläkin olla väsynnyt. Minulla ei otettu tPo tai T3 koska terveyskeskuksessa lääkäri näki vain T4 :sen ja TSH:n tarpeelisina.

        Palan tunne kurkussa tulee silloin kun stressiä. Se on enemmän senmoinen että minun on pakko niellä muuten tuntuu tosi paha paine kurkun alueessa.

        Eihän t3:sen tai t4:sen käyttössä ole juuri mitään suuria vaaroja? Ja eikö kokeilemalla pysty päättelemään että onko jokin vikana kun jos kaikki on kilpparissa ok, niin tulee liikatoiminta? Näin ainakin päättelisin.

        Hmm... Se paineentunne onkin vähän eri juttu, ehkä stressivälitteistä lihasoiretta esim. Joskus myös liika nukkuminen voi väsyttää eli yritä vähentää ja seuraa mikä muuttuu.

        Kyllä kilpirauhashormoneihin liittyy vaaransa lähinnä liian suuren annoksen kautta. Pahimmillaan rytmihäiriön aiheuttama aivohalvaus, tosin sama juttu vajaatoiminnassakin! Sun kohdalla ei tätä riskiä vielä ole kuvaamiesi oireiden perusteella kuitenkaan.

        Jos kykenet todella todella tarkasti seuraamaan muutoksia itsessäsi ja selvität oleelliset oireet ja riskit itsellesi, en näe estettä ettetkö voisi kokeilla lääkitystä. Joskaan en sinänsä suosittele sitä! Kannattaa sitten muistaa, että riittävän pitkään jatkettu hormonien otto voi pysäyttää oman tuotannon kokonaan. Näin tapahtui mm. omalla kohdalla TYKS:ssä, mutta kyseessä ei kylläkään ollut tyroksiini, vaan antidiureettinen hormoni (keskeisin vesitalouden ja natrium-kalium - säätelyssä). Suorittivat siis ensin lääkitystä ja sitten ottivat pois vaikka olisi pitänyt lisätä. Tästä sitten seurasi sitä sun tätä kun homma komplisoitui. Eikä ole edes ainut virhe.


    • monikäyttöinen

      Tyroksiinia ainakin lupia anelematta on käytetty psykiatriassa.
      Monessa maassa tyroksiini on reseptivapaa.

    • Näinon

      Jumala säätää, lääkäri määrää!

    • amiodaronikilppari

      Entäs jos keventäisit ruokaasi: punaista lihaa vain kerran viikossa, paljon ja monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Itselläni ainakin ns. keveämpi ruoka on tuonut virkeämmän olon. Ei ummetusta. Kilpirauhaskokeiden tulokset ovat normaalit, oireilusi ei johtune kilpirauhasen toimintahäiriöstä.

      • Kysynvain

        > Moi, minulla on TSH 2.81, T4V 14, ja kauhea väsymys....

        Ovatko nuo todellakin normaalit arvot?


      • amiodaronikilppari

        Ovat ne. Väsymisen syytä on nyt haettava muualta. Suosittelisin käyntiä pätevän yleislääkärin vastaanotolla. Ajattelin vain kertoa omaa kokemustani. 10 v sitten kilpirauhasen liikatoiminta T4V yli 90, Tyrazol 12 tbl/pv rauhoitti tilanteen ja vaikka Tyrazolia oli jo reilusti laskettu vajaatoimintaan menin ja vauhdilla muutamassa viikossa TSH lähes 80 ja T4V hyvin alhainen- helmikuusta kesäkuuhun. Pientä toipumista kilpirauhasessa on tapahtunut ja voin hyvin Thyroxin0,1 51/2 tabl viikossa annoksella. Silloinen sydänlääkkeeni amiodaroni ilmeisesti aiheutti rajun taudin. Ajattelen, että ihmisen pitäisi saaada kaikki tarvitsemansa vitamiinit, hivenaineet, rasvahapot jne ruuastaan.Kun pitkään on seurannut muotivirtauksia, nousee milloin mitäkin: seleeni homokysteiini, eri vitamiinit.... Lääkkeidenkin yhteisvaikutuksista tiedetään liian vähän. Miten liekään vitamiini ym valmisteiden osalta. Markkinointi ainakin on kova. Kriittisyyttä....


    • ironvaje

      Lue: https://kilpparikilppari.wordpress.com/2016/12/27/raudanpuuteanemia-ja-kilpirauhanen/
      Tutkimukset:
      Pelkkä hemoglobiini ei kerro kuin pienen osan totuutta. Anemian toteamiseksi tai poissulkemiseksi olisi täytyy hemoglobiinin lisäksi mitata varastoraudat ja transferriinireseptorit joko seerumista tai plasmasta.
      • Hb eli hemoglobiini.
      • S-Ferrit eli fs-Fe eli seerumin ferritiini eli raudan varastoproteiini / P-Ferrit eli plasman ferritiini.
      • P-TfR eli fP-Transf eli plasman liukoinen transferriinireseptori / S-sTrfR eli fS-Transf eli S-TfR eli seerumin liukoinen transferriinireseptori.
      • Punasolujen keskitilavuuden mittaamisesta voi myös olla hyötyä. Raudanpuutteen pitkittyessä perusverenkuva, jossa mikrosytaariset (pienentynyt MCV) ja hypokromiset (pienentynyt MCH) punasolut ovat merkki raudanpuutteesta, joskin viiveellä.

      TSH 2.81, T4V 14 - nämä kunnossa, takista RAUTA!

      • Hb on 152 g/l
        P-Ferrit on 57 ug/l
        P-TfR on 3.0 mg/l
        fP-Transf on 2.54 g/l
        fP-Transfesat on34%
        MCV on 89 fl
        MCH on 29 pg

        En tiedä onko näistä mitään hyötyä anemian poissulkemiseksi. Olisiko tässä tilanteessa tarpeellista tankata rautaa? Eikö se voisi olla vaarrallista? En ole nainen, niin minä en pysty poistamaan rautaa kehostani.


      • ferritiinivajeko

        Englannin vertaistuen mukaan ferritiinin tavoite on 100 ja alle 80 voi aiheuttaa oikreita


    • Parantumatontauti

      Kilpirauhasen voi ultrata ja silloin tulee ainakin tieto kyhmyistä, joista palan tunne voisi johtua. Ja heti tieto onko kilpparissa muuta poikkeavuutta normaaliin. Tämän kuvauksen joutunet tosin maksamaan itse. Noilla arvoilla on väsymystä, ainkinitselläni aikanaan oli ja jos olet lihonut niin hyvä paikka olisi testata mitä tapahtuu jos ottaisit tyroksiinia (alkuun pienet annokset). Minulla homa eteni näin. Mikäli sinulla on "tavallinen, normaali" vajaatoiminta niin elimistösi reagoi tyroksiiniin ja arvot paranevat, TSH laskee ja T4V nousee. Entä mikä on verenpaineesi, mikäli se on koholla niin tämä on jo lääketieteellinen perusteltu syy kokeilla tyroksiinia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      58
      2382
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1990
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      208
      1870
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1747
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1661
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1629
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1534
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe