Last Jedi - kiihtyvyys SW-universumin alamäessä

BigBoomers

Päätin valita otsikoksi sanakikkailun, koska se kuvaa parhaiten tuntemuksiani kun kävin katsomasssa tämän ...öh... elokuvan?

Tällä kertaa en kirjoita tänne "Mitä pielessä?" -arviota, koska Suomi24:n ylläpito poistaa nykyään automaattisesti (kirjaimellisesti niin) kaikki vähänkin pitkät ja originellit ja huumoria sisältävät kirjoitukset.

Tuossa aiemmin luin erään mielipiteen keskusteluketjuista. Siinä mainittiin että tämä Last Jedi on jossain Rotten Tomatoes top 100 listalla paremmalla sijoituksella kuin Imperiumin Vastaisku. Ja että se ei olisi sen huonompi kuin muutkaan SW-leffat.

Voinen olla eri mieltä.

Itse asiassa tuo arvio vedoten Rotten Tomatoesiin on, kaikella kunnioituksella sen esittäjää kohtaan, tyypillistä "Uskon mitä tahansa mikä voittaa ankean totuuden" -ajattelua. Olen itse nähnyt tuon elokuvan ja se on lievästi sanoen surkea.

Mutta mistä tuossa Rotten Tomatoesin tapauksessa on kyse? Olen pohtinut tätä asiaa ja tullut siihen tulokseen, että se perustuu, kuten myös LJ:n myyntitulot, massojen inertiaan. Ajatellaanpa asiaa näin. Olet auton ratissa ja ajat auton mäen huipulle ja edessäsi on jyrkkä tie alamäkeen. Ajat sen kohdan ohi jossa tie alkaa laskeutumaan ja otat jalan pois kaasulta. Yllättäen, se että otat jalan kaasulta, ei pysäytäkään autoa. Se jatkaa kiihtyvällä vauhdilla alamäkeen. Jos mäki on jyrkkä ja massa riittävä, kiihtyvyys jatkuu ilman riittävää jarrujen käyttöä.

Sama lienee totta Last Jedin kohdalla. Sen "suosio" on massan inertiaa muutosta kohtaan. Auto joka on ajanut alamäkeen ja kiihdyttää pohjaa lähetessään.

Jos joku haluaa saada realistisen kuvan leffan "suosiosta", niin IMDB:n "painotettua keskiarvoa" ja perinteistä lehtiarvostelua parempi keino on käydä vilkaisemassa esimerkiksi IMDB:n käyttäjäarvosteluja. Siellä on iso määrä, luultavasti satoja yhden tähden (alin arvosana IMDB:n asteikolla) arvosteluja, osa pitkiä, osa lyhyitä eikä moni kovin mairitteleva elokuvaa kohtaan. Toisaalta sama ilmiö toistuu myös Youtubessa jos katsot jonkin LJ:n arvosteluvideoista.

3

264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BigBoomers

      Tuosta kommentista jossa puhun sanakikkailusta: Otin alun perin otsikoksi "Last Jedi - Last to Die". Koska kuitenkin ylläpito nykyään käyttää tuota tekoälysovellusta, joka on turhankin virkaintoinen mitä tulee sutkauksiin, muutin otsikon viime hetkellä toiseksi.

    • Xizor

      En ole hirveästi tuota Rotten Tomatoesia seurannut, kun en erityisesti luota tuommoisiin isoihin aggregaattisivustoihin, mutta siellä on kuulemma ollut kaikenlaista draamaa noiden pisteiden kanssa. Ensin arvostelijat antoivat todella ylistäviä arvosteluja, yli 90 % keskiarvolla, mutta yleisön arvostelut olivat jossain neljänkympin hujakoilla, mikä on huonommin kuin millään muulla SW-elokuvalla. Sitten vähän myöhemmin alkoi tulla epäilyttäviä viiden tähden yleisöarvosteluja ympäripyöreillä, kolmen lauseen kuvauksilla. Näistä huolimatta se on edelleen erittäin vihattu yleisöarvosteluissa. On vanha klisee että arvostelijat ja yleisö ovat eri mieltä, mutta harvoin näin paljoa.

      Inertia on totta. Niin kauan kun pidät yleisön tyytyväisenä, se palaa takaisin katsomaan seuraavankin. Jos suututat yleisön, se ei tule vaikka olisi syytäkin.

    • katkeratotuus

      Täytyy muistaa, että Disneyllä riittää massia lahjoa "arvostelijoita" jotka sitten kehuvat kakkapötkön maasta taivaisiin. Eikä vain Disneyllä, johan tätä on nähty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11041
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3093
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      213
      2945
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1918
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1739
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1736
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      50
      1630
    9. 85
      1628
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1627
    Aihe