Välimeri on valkohaiden lisääntymisalue

huihai_

Vuosien ajan valkohaista on kerrottu tehdyn havaintoja, mutta niitä ei ole voitu vahvistaa. Nyt vahvistettu havainto on ensimmäinen sen jälkeen, kun vuonna 1976 mallorcalainen kalastaja pyydysti yli kuusimetrisen valkohain.

Itse asiassa Välimeri on valkohaiden lisääntymisaluetta ja mm. Maltan vesiltä on saalistettu yksi kaikkien aikojen suurimmista valkohaista. Leuat on siellä Vallettassa museossa nähtävänä

Viimevuonnahan sinihai ilmestyi uimaan rantaveteen lauantaina Mallorcan Can Pastillan rantakohteessa. Peloton hai ui kirkkaassa rantavedessä, vain muutamien metrien päässä pulikoivista ihmisistä. Asiasta kertoo Mallorcan paikallinen lehti Diario de Mallorca.

Vuonna 2015 Mallorcalla rannalla olleet turistit näkivät vedessä uiskentelevan kalan lähietäisyydeltä. Monet turisteista onnistuivat räpsimään kuvia kookkaasta merenelävästä. Selkäevän ja pyrstön liikkeiden perusteella turistit tajusivat, että kyseessä oli hai eikä delfiini.

Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että kyseessä oli valkohai. Daily Mail -lehden mukaan haihavainnot rannikon läheisyydessä ovat harvinaisia, vaikka saarien lähistöllä asustelee lähes 90 eri hailajia. Tieto havainnosta levisi kulovalkean tavoin ja ihmiset aluksi pelkäsivät veteen menemistä.

Ei ihme, että näitä vähätellään siinä pelossa, että turistit kaikkoavat rannoilta ja rahavirrat kutistuisivat rantakohteissa.

18

2445

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luonnollista

      Ravinnon saanti on parantunut Välimeressä, ei ihme jos haikanta lisääntyy.

    • nam

      Joo monia pakolaisia on sapuskana ja ihmisliha on herkullista.

      • HaidenRuokinta-aika

        EU ja Pmerkele syöttävät kuuukereita sadoille valkohaille.


    • suvakkianneli

      Välimeri on julistettava rauhoitusalueeksi,että hait saavat olla rauhassa koska siellä näyttää ravintoa riittävän.Eläinkunnan asiantuntija sinnetännemäki voisi olla hyvä veturi kampanjalle.

    • Että-sellasta

      Aleksandrian edustalta pyydystettiin1200 kiloa painava valkohai. En muista vuotta mutta oli joskus 50-60 lukujen tietämillä. Välimeressä esiintyvät kaikki tunnetut hailajit.

      Olin tyttöystäväni kanssa Kyproksella ja illalla istuimme aallonmurtajan kärjessä ja edessämme pyöri neljä haita ja evät näkyivät pinnalle. Melko kookkaita olivat mutta en tunnistanut lajia. Matkaa uimarannalle oli vain noi 100 metriä.

      Pohjanlahdella ja itämeressä esiintyy haita aivan säännöllisesti. Kökarista pyydystettiin 40 luvulla 200 kiloa painava harmaahai ja hai havaintoja on tehty runsaasti ennen sitä ja sen jälkeen.

      Ihmisellä on vaan sellainen hauska luonteenpiirre, että jos jotain ei nähdä niin sitä ei sitten ole.

      • näyttää-samalta

        "aallonmurtajan kärjessä ja edessämme pyöri neljä haita ja evät näkyivät pinnalle."

        Etteivät olleet delfiinejä?


    • Kaskass

      EU saa luonnollisia vahvistuksia merivalvontaan.

      • PalleTheSiemenlinko

        Voisivat hankkia tuolle haille muutaman kaverin lisää.


    • kykkenheim

      Valkohain herkkua ovat Välimeressä pulikoivat ja metelöivät n-sanat. Valkohai on siis sanansa syöjä, heti kun löytää n-sanan, se myös syo sen!

    • Rannaltapois

      Joo turisteille syötetään pajunköyttä, että sinne vaan uimaan. Ei ole haita ja ei tarvi pelätä mitään. Todellisuudessa aina on mahdollisuus haihyökkäykseen. Ilmaston lämpeneminen ja moni muu asia muuttuu, miksei siis haitkin voi alkaa kierrellä ihmisten ympärillä enenevin määrin. Meressä tapahtuu myös muutoksia ravinnon saannin suhteen joten ranta-alueet voivat muuttua erittäin houkutteleviksi haillekin.

      • Nyt_riitti

        En mene enää uimaan välimeressä


    • vasarashark

      Hait ovat uhanalaisia. Tarvitsevat nekin sapuskaa ja sitä on kumivenelijöistä saatavilla jotka eivät suinkaan ole uhanalaisia.

    • haikala

      Välimeressä hai ei ole tiettävästi koskaan popsinut ihmistä. Valas kyllä nielaisi Joonaan kuten Iso Kirja todistaa, mutta se onkin eri asia.

      • MichaelNippa

        No höpön höpön, todetaan heti alkuun, että hait ovat verraten harvinaisia, mutta kyllä niille ihminen kelpaa ravinnoksi. Vuosittain hai hyökkää 50 kertaa ihmisen kimppuun, kaikki eivät pääty tietenkään kuolemaan.

        Uimarannat ja väkijoukot houkuttavat niitä luokseen. Pienemmät yksilöt keskittyvät yleensä helpommin syötäviin pienikokoisiin ihmisiin. Pelolle ei kuitenkaan pidä antaa valtaa. Ilmiö ei ole uusi.


      • Kim38

        Välimerellä haihyökkäykset ovat harvinaisia ja ne yleensä sattuvat Kreikassa ja Italiassa. Sen sijaan Espanjassa on tapahtunut vain neljä kuolemaan johtanutta haihyökkäystä, sekä muutama, jotka ovat välillisesti johtaneet kuolemaan.

        Lähde: Floridan luonnontieteellinen museo


    • vasarahai

      Ihmisiä on paljonkin kadonnut Välimerellä, moni on varmasti joutunut haiden ruuaksi.

    • qåaäzm

      Kävimme Taorminassa Sisiliassa joskus 80-90-luvun vaihteessa, ja kertoivat kuusimetrisen valkohain uiskennelleen niissä vesissä juuri niinä aikoina. En epäile etteikö siinäkin meressä niitä olisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1362
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1160
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    Aihe