Välimeri on valkohaiden lisääntymisalue

huihai_

Vuosien ajan valkohaista on kerrottu tehdyn havaintoja, mutta niitä ei ole voitu vahvistaa. Nyt vahvistettu havainto on ensimmäinen sen jälkeen, kun vuonna 1976 mallorcalainen kalastaja pyydysti yli kuusimetrisen valkohain.

Itse asiassa Välimeri on valkohaiden lisääntymisaluetta ja mm. Maltan vesiltä on saalistettu yksi kaikkien aikojen suurimmista valkohaista. Leuat on siellä Vallettassa museossa nähtävänä

Viimevuonnahan sinihai ilmestyi uimaan rantaveteen lauantaina Mallorcan Can Pastillan rantakohteessa. Peloton hai ui kirkkaassa rantavedessä, vain muutamien metrien päässä pulikoivista ihmisistä. Asiasta kertoo Mallorcan paikallinen lehti Diario de Mallorca.

Vuonna 2015 Mallorcalla rannalla olleet turistit näkivät vedessä uiskentelevan kalan lähietäisyydeltä. Monet turisteista onnistuivat räpsimään kuvia kookkaasta merenelävästä. Selkäevän ja pyrstön liikkeiden perusteella turistit tajusivat, että kyseessä oli hai eikä delfiini.

Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että kyseessä oli valkohai. Daily Mail -lehden mukaan haihavainnot rannikon läheisyydessä ovat harvinaisia, vaikka saarien lähistöllä asustelee lähes 90 eri hailajia. Tieto havainnosta levisi kulovalkean tavoin ja ihmiset aluksi pelkäsivät veteen menemistä.

Ei ihme, että näitä vähätellään siinä pelossa, että turistit kaikkoavat rannoilta ja rahavirrat kutistuisivat rantakohteissa.

18

730

  Vastaukset

  • Ravinnon saanti on parantunut Välimeressä, ei ihme jos haikanta lisääntyy.

  • Joo monia pakolaisia on sapuskana ja ihmisliha on herkullista.

   • EU ja Pmerkele syöttävät kuuukereita sadoille valkohaille.


  • Välimeri on julistettava rauhoitusalueeksi,että hait saavat olla rauhassa koska siellä näyttää ravintoa riittävän.Eläinkunnan asiantuntija sinnetännemäki voisi olla hyvä veturi kampanjalle.

  • Aleksandrian edustalta pyydystettiin1200 kiloa painava valkohai. En muista vuotta mutta oli joskus 50-60 lukujen tietämillä. Välimeressä esiintyvät kaikki tunnetut hailajit.

   Olin tyttöystäväni kanssa Kyproksella ja illalla istuimme aallonmurtajan kärjessä ja edessämme pyöri neljä haita ja evät näkyivät pinnalle. Melko kookkaita olivat mutta en tunnistanut lajia. Matkaa uimarannalle oli vain noi 100 metriä.

   Pohjanlahdella ja itämeressä esiintyy haita aivan säännöllisesti. Kökarista pyydystettiin 40 luvulla 200 kiloa painava harmaahai ja hai havaintoja on tehty runsaasti ennen sitä ja sen jälkeen.

   Ihmisellä on vaan sellainen hauska luonteenpiirre, että jos jotain ei nähdä niin sitä ei sitten ole.

   • "aallonmurtajan kärjessä ja edessämme pyöri neljä haita ja evät näkyivät pinnalle."

    Etteivät olleet delfiinejä?


  • EU saa luonnollisia vahvistuksia merivalvontaan.

   • Voisivat hankkia tuolle haille muutaman kaverin lisää.


  • Valkohain herkkua ovat Välimeressä pulikoivat ja metelöivät n-sanat. Valkohai on siis sanansa syöjä, heti kun löytää n-sanan, se myös syo sen!

  • Joo turisteille syötetään pajunköyttä, että sinne vaan uimaan. Ei ole haita ja ei tarvi pelätä mitään. Todellisuudessa aina on mahdollisuus haihyökkäykseen. Ilmaston lämpeneminen ja moni muu asia muuttuu, miksei siis haitkin voi alkaa kierrellä ihmisten ympärillä enenevin määrin. Meressä tapahtuu myös muutoksia ravinnon saannin suhteen joten ranta-alueet voivat muuttua erittäin houkutteleviksi haillekin.

   • En mene enää uimaan välimeressä


  • Hait ovat uhanalaisia. Tarvitsevat nekin sapuskaa ja sitä on kumivenelijöistä saatavilla jotka eivät suinkaan ole uhanalaisia.

  • Välimeressä hai ei ole tiettävästi koskaan popsinut ihmistä. Valas kyllä nielaisi Joonaan kuten Iso Kirja todistaa, mutta se onkin eri asia.

   • No höpön höpön, todetaan heti alkuun, että hait ovat verraten harvinaisia, mutta kyllä niille ihminen kelpaa ravinnoksi. Vuosittain hai hyökkää 50 kertaa ihmisen kimppuun, kaikki eivät pääty tietenkään kuolemaan.

    Uimarannat ja väkijoukot houkuttavat niitä luokseen. Pienemmät yksilöt keskittyvät yleensä helpommin syötäviin pienikokoisiin ihmisiin. Pelolle ei kuitenkaan pidä antaa valtaa. Ilmiö ei ole uusi.


   • Välimerellä haihyökkäykset ovat harvinaisia ja ne yleensä sattuvat Kreikassa ja Italiassa. Sen sijaan Espanjassa on tapahtunut vain neljä kuolemaan johtanutta haihyökkäystä, sekä muutama, jotka ovat välillisesti johtaneet kuolemaan.

    Lähde: Floridan luonnontieteellinen museo


  • Ihmisiä on paljonkin kadonnut Välimerellä, moni on varmasti joutunut haiden ruuaksi.

  • Kävimme Taorminassa Sisiliassa joskus 80-90-luvun vaihteessa, ja kertoivat kuusimetrisen valkohain uiskennelleen niissä vesissä juuri niinä aikoina. En epäile etteikö siinäkin meressä niitä olisi.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuka tietää Seinäjoen perhesurmasta

   sirkankujalla ja miksi?
   Seinäjoki
   60
   3400
  2. Opettaja koulutus uusittava välittömästi. Ei vastaa tätä päivää.

   Kun näiden kiusaamisten ja tunnilla häiriköinti tapausten määrä näyttää vain lisääntyvän ja pahentuvan on opettajakoulutusta pakko muuttaa. Kolme asi
   Maailman menoa
   214
   1599