Helsingin vanhustenhoidon alasajo

repkol

Helsingin vanhustenhoito on ollut jo lähes kolmekymmentä vuotta huonolla tolalla. On ihme, että avi puuttui epäkohtaan vasta nyt. Kun oma omaiseni oli 2000 luvulla kaupungin vanhustenhoidon piirissä, tehtailin valituksia jatkuvasti. Mikään ei silloin muuttunut. Olen ollut samasta asiasta yhteydessä myös Valviraan - turhaa sekin. Helsingin kaupunki osaa laskuttaa kotihoidon palvelusta täyden hinnan, mutta palvelun laadusta ei voi puhua. Kun hoitaja käy ovelta huikkasemassa päivää ja näkemiin ja tästä joutuu maksamaan, olisi parempi, että ei puhuta mistään hoidosta.

Olen seurannut tilannetta pitkään myös työni kautta. Olen tavannut opiskelijoita, jotka ovat työharjoittelussa vanhusten palvelulaitoksissa ja kotihoidossa. Heidän kokemuksensa kenttätyöskentelyn jälkeen ovat järkyttäviä. Harva heistä haluaisi töihin vanhustenhoitoon.


Helsingin päättäjissäkin on vikaa. Monet heistä työskentelevät myös kansanedustajina. Viime vuonna kaupunki teki pikaisesti päätöksen paperittomien terveydenhoidosta. Jos päättäjillä olisi halua ja tahtoa, Helsingin vanhustenhoito saataisiin kuntoon, mutta kun sitä ei ole, tilanne on mikä on.

9

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enolepitänyt

      No, ei kyllä ole huonoa ollut, "hoito" on vain muuttunut vuosikymmenien aikana, kuten käsitys vanhenemisesta ja vanhustenhoidosta. Aikaisemmin asumismuoto oli toinen, lääkkeellinenhoito toimi toisin ja vanhuksia hoiti toisenlainen ammattikunta. Nyt keskitytään pääosin lääkkeelliseen"hoitoon", joka todellakin tarkoittaa toista, kuin kotona asuvan kokonaisvaltainenhoito. Muun "hoidon" hoitaa nykyisin omaiset tai eri firmoilta palkattu työntekijäjoukko.
      Ei hoito huonoa ole, on vain erilaista ja pitää järjestää erilailla. On vain jäänyt asiakkaille ja omaisille selvittämättä.

    • Rrff

      Olen katsellut kauhulla helleviikoilla keittiöni ikkunasta, millaista porukkaa on kotona hoidettavana vastapäisessä kovan rahan taloyhtiössä.

      Aamuisin kadulla seisoo viiden tai kuuden hoitofirman autoja tukkimassa pihaa ja parkkipaikkoja. Sen jälkeen alkaa invataksiralli terveyskeskukseen. Kauhulla katson, millaisia pyörätuolissa retkottavia vanhuspoloisia viedään näytille terveyskeskseen ankaran helleyön jälkeen. Kohta sama ralli takaisin, tuodaan kotiin kuumaan pieneen asuntoon. Iltaisin ei olekaan kovaa kuhinaa, vanhukset laitetaan yöpuulle jo alkuillasta.

      Miten ihmeessä tuollaisessa kunnossa olevat ihmiset pärjäävät kotona, jos asunnon lämpö hipoo kolmeakymmentä astetta? Moni heistä ei taatusti osaa enää painaa turvaranneketta. Kuka juottaa heitä, he eivät pysty enää ottamaan lasia käteen? He joutuvat havaintojeni mukaan olemaan yksin yli 12 tuntia putkeen. Jos lapsia kohdeltaisiin näin, seuraus olisi kiireeellinen huostaanotto, ja hyvästä syystä.

      Kyllä pelottaa tulla vanhaksi tässä kaupungissa, jossa Korkeasaaren eläimiäkin hoidetaan paremmin. Heitteillejättöä tämä on, ei hoitoa. Häpeä Helsinki, jolla talous sentään pyyhkii hyvin!

      • kakkavaippa

        Vanhukset haluaa huopatöppöset jalkaansa kesäkuumallakin ja yleensä pyrkivät myös aikaisin nukkumaan. Jutussasi ei epäkohtia ole vaan vaikuttaisi hyvältä vanhuksista huolehtimista yhteiskunnan kustantamilla varoilla.


    • SpainFrankfurt
    • Einaarata

      Tämä kaikki on vasta alkulämmittelyä. Viis-kymmenen vuotta mennään ja Suomessa on sellainen määrä kasikymppisiä, että kukaan oikeasti asioista tajuava, päättävässä elimessä oleva ei uskalla edes ajatella, mitä heidän kanssaan tehdään.
      Tarvittaisiin Meilahden sairaalan kokoinen ja tasoinen kompleksi pelkästään pääkaupunkiseudun 75 vuotiaiden asioita hoitamaan.

      • Enolepitänyt

        Täytyy vain toivoa, että saamme tarpeeksi muualtatulleita, jotka suostuvat pienellä palkalla pyllyjä pesemään ja vaippoja vaihtamaan tylsään yksitoikkoiseen työhön!


      • Eiollenkaan
        Enolepitänyt kirjoitti:

        Täytyy vain toivoa, että saamme tarpeeksi muualtatulleita, jotka suostuvat pienellä palkalla pyllyjä pesemään ja vaippoja vaihtamaan tylsään yksitoikkoiseen työhön!

        Äveriäs pullamössö porukka joutaa maksamaan vaipat ja vaihdot omasta pussistaan. Muualta tulleiden eikä paikanpäällä olevien pidä pienillä korvauksilla ruveta itseään alentamaan ahneen ikäpolven edessä. Ellei käy maksaminen pitäkööt housussaan. Lämmittääkin mukavasti.


      • Anonyymi

        Se aika on nyt! Malmin sairaalassaa lääkärit huutavat potilaille, että emme enää hoida tuon ikäisiä ihmisiä!:Missä on lääkärietiikka? Tähän ei mikään hoitajamitoitus auta!


      • Anonyymi
        Eiollenkaan kirjoitti:

        Äveriäs pullamössö porukka joutaa maksamaan vaipat ja vaihdot omasta pussistaan. Muualta tulleiden eikä paikanpäällä olevien pidä pienillä korvauksilla ruveta itseään alentamaan ahneen ikäpolven edessä. Ellei käy maksaminen pitäkööt housussaan. Lämmittääkin mukavasti.

        Ei kukaan enää tulevaisuudessa hoida ketään! Sossun tuet loppuu kaikilta! Myös maaseudulta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      355
      3163
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      121
      1176
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1157
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      133
      943
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      737
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      717
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      679
    Aihe