Miksi muistisairaat vanhukset jätetään heitteille?

omainen

Miksi vanhustenhoito on melkeinpä vain vaipanvaihtoa ja ruoka annoksen tuontia pöytään. Jätetään pitkäksi aikaa pöydän ääreen torkkumaan pää pöytää vasten nojaten tai kärrätään television ääreen riviin. Hoitajat kaikki yhtä aikaa kahvilla tai ruokailemassa. Eikö joku aina vuorollaan voisi jäädä vanhusten seuraksi ja turvaksi. Iltatoimet aloitetaan jo iltapäivästä. miksei ilta/yövuoroon tulevat hoitajat voisi jatkaa siitä mihin päättyvä vuoro on edennyt. Yö on vanhuksella pitkä jos se alkaa jo alkuillasta. Miksi rangaistaan vanhusta joka on sairastunut ja tullut avuttomaksi.. Tässä nyt muutamia kysymyksiä joihin toivoisin jonkunlaista järkevää selitystä, jos sitä löytyy.

22

1028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ookkonääoulusta

      miksei ilta/yövuoroon tulevat hoitajat voisi jatkaa siitä mihin päättyvä vuoro on edennyt

      Haloo. Niinhän hän tekeekin.

      • totuusesiin

        Usein yöhoitajia on vain yksi.


      • KäytäntöOnNäin
        totuusesiin kirjoitti:

        Usein yöhoitajia on vain yksi.

        Nykyään harvoin on enää yhtäkään yöhoitajaa osastoa kohti. On tullut tavaksi, että on yhteinen hoitaja useamman osaston kesken. Esimerkiksi, jos on neljä osastoa, niin on kaksi hoitajaa. Tästä tuskin enää vähennettään. Yöhoitajan kierrokset tehdään parityönä, koska osa vanhuksista on kahden hoidettavia. Ellei sitten toista hoitajaa korvata hoitorobotilla.


    • ksvaspihpgasi

      Nykyään kun muistisairaat eivät useimmiten edes pääse mihinkään palvelutaloon/hoivakotiin. Viimeiseen asti asutetaan kotona, jossa hoitaja käy max.3 krt./pvässä sen 10 min. pyörähtämässä. Muuna 23 t 30 min. aikana ehtii tapahtua mitä vain.

    • OmaisetHoitakootOsansa

      Niin kukahan jätää? Kyllä se on omaiset jotka haluaa heittää kaikki yhteiskunnan tehtäväksi. Tehkää nyt herranjestas omaiset edes jotain!

    • KasvakaaOmaisetAikuisik

      Kasvaisitte aikuisiksi ja hoitaisitte omaistanne. Ei mikään yhteiskunta kykene kaikesta vastaamaan!

      • Kansankoti

        Kansankoti pystyy!:)


    • AikaKelataJaMiettiä

      Niin miksi omainen ei kanna korteaan kekoon. Kyllä näkee monia hoitajaomaisia jotka tulevat joka ilta äitiään auttamaan ja nukkumaan laittamaan. Se on sitä laatuaikaa kun omainen laittaa eikä kiirettä ole. Niin miksi miksi? Kyllä muutkin omaiset osaa yövaatteet vaihtaa ja vessaan auttaa mutta kun ei viitsitä. Halutaan vaan kaikki vastuu yhteiskunnalle sysätä ja hoitajapoloa haukkua. Hoitajaporukka kyllä vähenee, nuoret ei alalla viihdy. Se on kuulkaas eutanasiapiikin aika silloin kun ei enää kukaan viitsi hoitaa! Miettikäähän aina kun hoitajaa haukutte että kauanko se kannattaa. Jos hoitaja syö ja pitää ruokapaussinsa tai kahvipaussinsa on kyllä sormen herisyttäjiä. Rekkakuskeille ja bussikuskeille ne tauot on pakolliset. Miksei hoitaja saa edes syödä????? Ei hoitaja jaksa maratonia osastolla juosta, pitää saada välillä leputtaa jalkojaan. Ja nuo pienet tauot on usein informaatiopaussejakin eli pitää ruokapaussillakin suunnitella työtään että sujuu ja jaetaan. Omaisten ja vierailijoiden pitää käyttää älliään eikä heti hakea hoitajaa vessatamaan kun hoitaja on saanut ruokansa lämmitettyä. Kait se omainenkin voi joskus vessattaa!

    • EttäRiittääÄlyvapaita

      Jos on yli 35 vanhusta vahdittavana niin kenet valitset ja kuka jää ilman valvontaa kun hoitajia on 4-5 ? Samaan tilaan ei kaikki mahdu, vain osa. Vanhukset on niin raskashoitoisia suurimmilta osilta että pitää olla 2 hoitajaa nostamassa joten eikö ole järkevää että hoitajat syövät yhtäaikaa jotta voivat sitten parittain hoitaa ettei tule vaaratilanteita? Sinä nero tietysti ratkaisisit tämänkin pulman sillä että olkoot hoitajat syömättä, eikös niin? Koska sinä nero olet hoitajaa heti hakemassa vessattaan mammaasi kun hoitaja on saanut ruokansa lämmitettyä, HÄPEÄ!

    • KyttääjätTöihin

      Miksi omaiset ei käy syöttämässä? Käyvät kyllä kyttäämässä!

    • Kysykääpäättäjiltä

      Päättäjille pitäis osoittaa kysymykset, ett miks hoitajia on liian vähän vanhustenhoitopaikoissa ja kotihoidossa. Syynä on halu säästää vanhustenhoidossa, päättäjien mielestä vanhukset eivät tarvitse ja ansaitse hyvää hoitoa ja kun vanhukset eivät pysty omia puoliaan pitämään, niin heiltä on helppo ottaa ja leikata kuluja pienemmiksi. Kyllä ne hoitajat ovat taukonsa ansainneet siinä kuin muutkin raskaan työntekijät. Omaiseni oli aikoinaan hoivakodissa ja mulla ei ole moitteen sanaa sanottavana siitä paikasta. Hoitajat olivat ystävällisiä, tekivät työnsä hyvin, omaiseni oli hyväntuulinen ja tykkäsi hoitajista vaikka muistisairas olikin. Tuntui hyvältä nähdä, ett omaiseni oli välillä nostettu pyörätuoliin ja viety oleskelutilaan muiden seuraan, etenkin kun tiesi miten vähän hoitajia silläkin osastolla oli. Aina kun pääsin omaistani katsomaan, niin yritin avittaa hoitajia syöttämällä omaistani sillä välillä kun he jakoivat ruokaa muille hoidettaville. Mulle oli tärkeää se ett tiesin omaiseni saavan hyvää hoitoa, kun hoidin toista omaista kotioloissa eli olin omaishoitaja. Hoidin myös hoivakodissa ollutta aiemmin kotioloissa, joten tiesin miten fyysistä hoitotyö on kaikkinensa. Joku purnasi miksei omaiset käy syöttämässä, kyllä osa omaisista käy omaisiaan syöttämässä silloin, kun pystyvät. Kun muistisairaan sairaus etenee, niin syöttäminenkin vaatii välillä taitoa ettei vanhus vedä nestemäistä liemiruokaa ja lisäravinteita väärään kurkkuun. Itse aristelin omaiseni syöttämistä sairauden loppuvaiheessa just sen takia, kun juottaessani omaiselleni liemiruokaa häntä rupes yskittämään välillä joskus pahastikin.
      Hoitajat ovat kyllä lujilla vanhustenhoitopuolella henkilökunnan vähyyden takia, onneks päättäjät eivät saanneet täysin tahtoaan läpi, kun yrittivät vähentää entisestään hoitajien määrää vanhustenhoitopuolella. Homma olis mennyt vieläkin pahemmaksi mitä se nykyään on. Yksityisissä hoitopaikoissa hoitajia on vielä vähemmän kuin kunnallisella puolella ja hoitajat saattavat joutua tekemään siivoustyötäkin hoitotyön ohella säästösyistä johtuen.

    • parhaammeyritämme

      Toki iltavuorolaiset voivat jättää yövuorolaisen laitettavaksi kaikki ne vanhukset, jota voi laittaa yksin. Mutta kysymys kuuluu, kuinka moni vanhus jaksaa valvoa niin kauan, että se yövuoroon tulija ehtii heidät laittaa? Suurin osa vanhuksista haluaa jo ajoissa nukkumaan, vaikka iltalääkkeet (kenelle niitä menee) annettaisi myöhemminkin. Iäkäs ja sairas ihminen kun ei jaksa valvoa kovin myöhään. Toki on heitäkin, jotka jaksavat valvoa, mutta kyllä hekin mielellään menevät lepäämään jo aiemmin. Ainakin omalla työpaikallani yöhoitaja vie huoneeseen ja nukkumaan sellaisen asukkaan, joka ei ole aiemmin halunnut. Ja mitä tulee siihen, että vanhuksen hoito on pelkkää vaipanvaihtoa ja syöttämistä/ruoan eteen vientiä, ei anna kokonaiskuvaa siitä, mitä siellä hoivakodissa oikein toutaan.. Päivän aikana siellä tehdään sellaistakin, mitä omaiset eivät näe. Nyt puhun siis vain omasta työpaikastani, en tiedä, miten muualla. Mutta me ainakin istumme vanhusten seurassa jutellen heidän kanssaan, pidämme juhlia, joihin kutsumme myös omaiset (joista yleensä tulevat vain ne, jotka käyvät muutenkin usein), ja paljon muutakin mikä ei välttämättä näy talossa käyville. Aamutoimet vievät myös aikaa pesuineen ja pukemisineen sekä tietenkin vessareissuineen, ketkä sinne voi viedä. Myös ne ajat käytämme vanhusten huomioimiseen ja heidän kanssaan seurusteluun. Kylpypäivinä vaihdamme puhtaat lakanat, tarvittaessa muulloinkin. Kaikkea tuota ja paljon, paljon muutakin teemme omaistenne hyväksi. Ehkä se ei ole mitään, mutta parhaamme yritämme. Ja vielä olisi hyvä muistaa, että vanhainkodeissa asuu myös paljon niitä huonokuntoisiakin, jotka ehkä tarvitsevat enemmän apua kuin juuri se oma omainen, jota on katsomassa tai vaikka avustamassa ruokailussa. Kokonaan syötettäviä saattaa olla yli puolet koko osastosta, joten väkisin voi joku joutua hetken istumaan huonossakin asennossa.

    • näin_ohimennen

      Ei tarpeeksi työvoimaa. Ei tarpeeksi alalle soveltuvaa työvoimaa. Työ raskasta, henkisesti ja fyysisesti. Muistisairaat vanhukset voivat olla arvaamattomia, sekoittaessaan menneen nykyisen kanssa, menevät hämilleen. Jotkut ihan agressiivisia, tai muuten vaan pistävät hankoihin.

    • huohhuoh

      Kyllä monissa paikoissa on vikaa myös hoitajien asenteessa. Itse olen vanhuspuolella asumispalvelussa töissä ja joka päivä katson asennevammaisia työkavereita, jotka tiuskii ja puhuu todella rumasti asukkaille, eikä ymmärrä muistisairaan sairauden kuvaa. Toki myös hyviä työkavereita on.
      Vanhuspuolella ongelma on laajajakoinen. Omaiset voisi ehdottomasti osallistua enemmän asukkaan arkeen ja olla läsnä. Myös esimiehen rooli on tärkeä, katsoa että työntekijät jaksaa ja asukkaat saa kunnollista inhimillistä hoitoa. Ja puuttuu mahdollisiin ongelmatilanteisiin ja myös niihin hoitajien epäsopivaan käytökseen, jota ei aina tapahdu.
      Myös se, että hoitoalalle pääsee nykyään melkein kuka vaan, koska tarve on niin kova. Noh, se kertoo sen että hoidonlaatu huononee kun hoitajia ei kiinnosta tehdä työtään ammatillisesti. Myös liitoilla Super, Tehy yms. on oma roolinsa, jonka hoitavat hyvin vaisusti.
      Tässä asiassa tarvitaan iso liike parempaan päin, mutta se ei lähde yksin hoitajista, esimiehistä, omaisista, liitoista.. Siihen tarvitaan meitä kaikkia ja meidän kaikkien paine hallitukseen/eduskuntaan päin, jotta hommaan saadaan muutosta. Netissä on aika turha valittaa ja ihmetellä, kun se muutos pitäisi tapahtua oikeassa elämässä ja tehdä asioiden eteen !!!!

    • Tärkeää

      Käykääpä nyt hyvät ihmiset allekirjoittamassa kansalaisaloite vanhusasiainvaltuutettu suomeen os kansalaisaoite.fi/keräysaikaa vähiten. Olis tärkeetä, että allekirjotettais, jotta päättäjät ottaisivat vakavasti vanhustenhuolon tilanteen. Viimeinen päivä allekirjoittaa on 30.9. eli huomenna.

    • fefed343232

      Kunhan ei liioitella asiaa, muistetaan ne realiteetitkin, mitä oikeasti tarvitaan ja mitä ei.

    • Omainen
    • slvlbsaovu

      "Hoitakoot omaiset..." Noh, kaikilla ne omaiset eivät asu lähellä, vaan satojen kilometrien päässä. Omaisten täytyy myös huolehtia omista velvoitteistaan, kuten laskujen ja velkojensa maksusta. Se ei oikein onnistu jos joutuu muuttamaan sinne työttömyyspaikkakunnalle jotta voisi käydä vanhustaan auttelemassa. Oikeudessa ei taida laskujen maksamattomuuden selitykseksi kelvata se, ettei ollut rahaa kun ei tehnyt työtä kun piti olla vanhusta hoitamassa. Meillä kun laki ei velvoita hoitamaan ja se ei ole edes työkkärille mikään selitys. Ei voi edes työttömäksi mennä sinne vanhuksen paikkakunnalle. Ja jos tämä hoidon saaminen on jo nyt näin vaikeata, niin todellakin kannattaa omaisten vain jatkaa työn tekoa jotta kertyy edes itselle eläkettä, jolla sitten aikanaan saa edes rahalla ostettua itselleen palveluja kun itse on vanha. Kaikilla meillä omaisilla kun itsellään ei ole lapsia, puolisoa tai sisaruksia, jotka huolehtisivat itsestä kun itse on vanha. Jokainen järkevä ihminen varmaan viime kädessä turvaa vain oman selustansa-niin härskiltä kuin se kuulostaakin. Jos kysytään kumman vanhuksen edun valitset, itsesi sitten kun olet vanha vaiko tässä hetkessä elävän isäsi/äitisi edun, niin suurin osa varmaan ajattelisi omaa etuansa. Semminkään jos itsellä ei niitä lapsia tai puolisoa ole. On vain työstä kerätty eläke sitten tulevaisuudessa.

      • olisireilua

        Noinhan se on. Valtio kun kerta hoitaa vanhuksen, niin eikö olisi reilua että vanhuksen kaikki perintö menisi myös valtiolle?
        Monia ihmisiä joita ei vanhustenhoito kiinnosta niin heitä kyllä kiinnostaa vanhuksen maallinen omaisuus josta tapellaan monesti oikeudessakin.


    • VeronMaksaja

      Miksi tehdystä työstä valtio kuppaa ainakin 50% erilaisina veroina, jos sitten ei saa vanhana ja raihnaisena apua vaan kaikki omaisuus pitää myydä???:(

    • haukkuivatauttajaa

      Autoin paljon jo edesmennyttä vanhempaani, vaikka matkaa oli sata kilometriä. Minulla oli myös työ ja omat lapsenlapset, joita hoidin viikoittain tarvittaessa. Olen iloinen, että autoin, mutta jouduin kärsimää omien siskojeni takia. Minua kohdeltiin huonosti, kun päihtyneenä haukkuivat.
      Sen opin, että heitä en auta koskaan, niin ilkeitä olivat.

    • aiempiviestijä

      sairaushan se on päihdeongelmakin, mutta en jaksanut ymmärtää silloin heidän käytöstä, voimani riitti oman vanhempani auttamiseen ja annan heille anteeksi..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe