Millaista lainaa 2500e/ bruttotuloilla?

Mejrami

Mitä ajattelette minkäsuuruista lainaa, jos perhekoko on aikuinen ja lapsi. Haaveilen pk-seudulla olevasta omakotitalosta, jonka hinta on 220te. Talo on tällä hetkellä asumiskuntoinen ja olisi tarkoitus asua talossa ja pikkuhiljaa remontoida mieleisekseen huone kerrallaan tai alue kerrallaan. Isoin ja kiireellisin remontti kohteeseen olis heti sisäänmuuttaessa ilmalämpöpumpun asennus. (koska öljylämmitys.) On siis hyvässä asuttavassa kunnossa, mutta ajan saatossa on tehtävä paljon remonttia, mutta tällä hetkellä ei tuon akuutimpaa.

Käsirahaa lainaan löytyy omasta takaa 6000e ja vanhempani ovat luvanneet taata minulle lopun summan, on se sitten mikä tahansa järkevä josta selviydyn.

Peruspalkkani on 2500e/kk päätoimisesta työstäni. Mutta, koska työhöni liittyy palkitsemisia, saan bonusta n. 250- 300e/kk lisää. Lisäksi teen sivutoimista työtä, joiden tienestit vaihtelee , mutta ovat keskimäärin 400e/kk brutto. Yhteensä siis 3200e/kk, josta käteen jää n. 2300e.

Miten pankki suhtautuu yksinhuoltajaan ja näillä tuloilla, niinkin isoon lainaan kuin 220 000e. Lainanlyhennyksen jälkeen muut asumismenot asuntoon olisivat n. 300e/kk. Itse uskon selviytyväni, mutta uskooko pankki? Pankkihan ei tietenkään laske tuloihini enempää kuin päätoimen palkan ilman bonuksia. (Bonukset ja lisätyön palkkaus jää saamatta, jos esim. sairastun tai olen poissa kuukauden töistä.).

Mitä ootte mieltä, haaveilenko liian suuria?

8

430

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onneamatkaan

      Kaikkihan on mahdollista ja unelmia pitää olla... mutta onko tuossa mitään järkeä ? Puolet palkkatulosta menee heti lainanhoitoon ja ylläpitoon. Remontteihin tuskin jää enää yhtään rahaa. Tiedän että into/halu on kova ja tuossa vaiheessa kulut lasketaan itselle mieluisiksi. Jos kyseessä vanhempi omakotitalo niin peruskunnostuksiin pitää laittaa n.2000-4000 euroa vuosi että talon arvo pysyy suunnilleen ennallaan. Omaa osaamista talon ylläpitoon pitää olla, jollei niin sitten tulee kalliiksi. Itse en uskaltaisi tuohon lähteä, mutta jos lainan saat ja se on unelmasi niin anna mennä. Unelmat on tehty toteutettavaksi, mutta harkitse vielä ja ole rehellinen kustannuksissa. Laske kustannukset realistisesti ja ota huomioon että korot voivat olla kahden vuoden päästä kahden prosentin luokkaa.

      • talollinenvantaalta

        2000-4000 per vuosi ei toki tarvitse laittaa taloon. Olemme asuneet vanhassa ok talossa 22v ja ainoa suurempi remppa tähän asti on ollut peltikaton uusiminen joka kylläkin maksoi kai 14000, muutoin jotain pienempää kuin aidan uusiminen tms. Mutta alle 1000 eur kuitenkin. Mutta kiinteistövero, vakuutus, lämmitys maksaa nekin ainakin pari tonnia vuodessa, mutta maksaahan vastike kerrostaloasunnossa varmaan yhtä paljon.


    • 9-6

      Omaa raha pitäisi oööa vähintään 10%. Henkilötakauset eivät kelpaa, jos vanhemmillasi on antaa velaton asunto reaalivakkuudesi niin voisi kelvata

    • dfgdgfdggfdgd

      Oikeasti tähän voi vastata vain pankki, täällä voidaan korkeintaan arvailla. Omasta mielestäni tuo tuntuu todelta tiukalta, varsinkin kun et tähänkään saakka ole kyennyt pahemmin säästämään. Pitää nimittäin muistaa, että asuntoon liittyy muitakin kuluja kuin laina. Esimerkiksi pitää vielä maksaa kiinteistövero, tonttivuokra (jos ei oma tontti), vakuutukset, jätemaksu jne. Eli tuon lainan päälle pitää lisätä laskemissaan ainakin parisataa ylimääräistä muihin juokseviin kuluihin.

      Ja, jotta ei tulisi talousvaikeuksia pienenkin yllättävän remontin takia, pitäisi vielä saada säästöön muutama satanen kuussa (tämä on toki suositeltavaa vuokralla asuessakin). Nimittäin ei ole ensimmäinen kerta, kun ok-talossa tulee yllättäen monen tonnin remontti, jota ei vakuutusyhtiö edes suostu korvaamaan tai korvaus tulee tipoittain vuosien aikana. Sellainen voi tapahtua heti muuton jälkeen tai 10 vuoden sisällä muutosta, mutta yllätyksiinkin pitää kyetä varautumaan.

      Joka tapauksessa pankki tuskin 6 tonnin käsirahalla lainaa antaa, koska säännöissäkin käsirahaa vaaditaan paljon enemmän. Käsirahan pitäisi olla monta kertaa suurempi jopa ensiasunnon kohdalla. Jos vanhempasi antavat puuttuvan käsirahan, voi ongelma ratketa toki sillä (pankkihan ei tiedä, onko vanhempiesi antama raha laina vai palkkio jostain), mutta itse en ainakaan haluaisi olla noin riippuvainen vanhemmistani.

    • Kfbbdb

      Valitettavasti kuulostaa aika mahdottomalta yhtälöitä. Et saa tuota maksettua 25 vuodessa oikein millään. Pelkästään varainsiirtovero on n. 8te lisää. Omaa rahaa ei ole, jonka pankki nyt ainakin vaatii.

      • OKKannattaaAina

        Ensiasunnolta tuo varojen puuttumisen takia kuulostaa, joten varainsiirtoveroa ei tarvinne maksaa. Kauppaakaan ei ole vielä tehty, ehkä sen saa nuijittua 205000-215000 välille. Mutta vaikka ei saisikaan, lainaa tarvittaisiin 216 000, joka jo sisältäisi ilmalämpöpumpun asennettuna.
        Tasalyhenteisenä lyhennys 25 vuodenkin laina-ajalla olisi "vain" 720€/kk korko noin 250€/kk Kahtena ensimmäisenä vuonna. Pienenä stressitestinä jos sitten asiaan laskee neljännelle vuodelle korkokulun 5% mukaan, olisi korko noin 750€/kk. Se voi tehdä elämän melko mielenkiintoiseksi. Mutta omasta mielestäni tuo on ihan toteuttamiskelpoinen ratkaisu, mikäli tietää tulojen olevan varmalla pohjalla ja vähintään yleisen palkkakehityksen tahdissa. Itse lainan saantimahdollisuuksiin en ota kantaa.
        Mitä tulee näihin asumisen kustannuksiin, niin omakotitalo on siinä mielessä asunto-osaketta paljon joustavampi vaihtoehto, että omakotitalossa voi pitkälti itse päättää kuinka suurta "hoitovastiketta" maksaa. Korkeamman koron aikana ei kannata pihaa laatoittaa tai asfaltoida, talon huoltomaalausta voi siirtää vaikka 5 vuotta, ilman että se aiheuttaa mitään todellista vahinkoa jne. Tietysti on kiinteitä kuluja joita ei voi välttää ja kriittisiä komponentteja, jotka rikkoutuessa on välittömästi uusittava, mutta tarvittaessa omakotitalo sietää melkoisen huonoa hoitoa monissakin kohdissa, muutaman vuoden.
        Tuosta ilmalämpöpumputa sen verran, että öljylämmitteisessä talossa sillä toki saa melkoisia säästöjä aikaan, mutta lämmin käyttövesi edelleen lämmitetään öljyllä. Eli jos pannuhuoneessa on asiat surkealla tolalla, kannattaa harkita öljykattilan korvaamista esimerkiksi vesi-ilmalämpöpumpulla, mutta silloin tietysti kustannukset ovat jo kymppitonnin luokkaa.


    • saasnähäjoo

      Jos löydät pankin, joka antaa 60 vuoden laina-ajalla lainan, niin sitten onnistuu.

    • Gjkl

      Kyllä näkisin melko epätodennäköisenä, että mikään pankki haluaisi lähteä rahoittamaan unelmaasi. Realistinen asuntolaina 1 1 perhekoolla lienee 150 000 euroa aivan maksimissaan. Omakotitalon osto on aina riski muutenkin, ja jotenkin tuntuu utopistiselta että rahaa remppaan löytyisi edes pikkuhiljaa, kun et nytkään ole tuon enempää saanut säästöön.

      Unelman hinta on muutenkin aika suuri, jos seuraavat 25 vuotta elät asuntolainan kanssa kädestä suuhun. Etkö voisi aloittaa vähän pienemmästä osakkeesta?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6263
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4006
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2416
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1413
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe