Jatkoa buck konvertterille

2000a

Vanha ketju liian pitkä ja puhelin tilttaa

194

2849

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2000a

      Ihmettelen jos takakontin akut kestävät pitkään jatkuvaa purku/latausta,eikä ne ajossakaan ilmaiseksi lataudu. Tehoja ottavat ja painoa tuovat mutta ompahan varavoimaa. Millä kierroksilla lataat kun käytät autoa? Paljonko esim eroa amppeereissa jos on 800r/min tai 1200

      • voi_voi

        Lopetin tuon aikaisemman buck-ketjun lukemisen kun tajusin että tämä "eroaverkosta.be"-tyyppi ei tosiaan näytä ymmärtävän sitä että autossa akkujen lataamiseen tarvittava energia ei synny tyhjästä vaan se tulee bensaa polttamalla, vieläpä kohtuullisen huonolla hyötysuhteella.

        Kertoo kyseisen tyypin kyvystä hahmottaa asioita mielestäni tarpeeksi.

        Hiukan surullista että jo yksi pitkä ketju asiasta vänkäämisen jälkeen näköjään kyseinen herra ilmeisesti edelleen olettaa että auton laturin käyttäminen akkujen lataamiseen on ilmaista. Suomi24:llä on jonkinlainen taipumys haalia mukaan myös psyykkisistä ongelmista kärsiviä.


    • 2000a

      Ajossa tulee kuitenkin paremmalla hyötysuhteella kun auto ottaa ainoastaan akkuja varten lisäenergian. Tuota purkausta ja latausta ne ei kestä pitkään,ja jäävät helposti vajaaksi varsinkin syksymmällä ja talvella ellei aina lataa verkosta kun kotiin menee. Mahtaakohan akut olla hyvin kiinnitetty?on aika mälli saada päällensä kolari tilanteessa.

    • BauHerr

      Kyseessä on selvästi ylläpidon toiminta Aurinkosähkö-osion hengissä pitämiseksi

    • eroaverkosta.be

      Konsepti toimii hienosti, takakonttiin on menossa vielä kolmas varta ja mökkiakun 27.5V peruslatausvirta kasvatettu jo 8 amppeeriin - tietsikat ja valot päällä mökkiakku menee pikkuhiljaa täyteen. Tuosta voi laskea paljonko on jatkuva sähköteho tällähetkellä - 0.2 kW. Jos peruskuorma mökissä on 0.1 kW (tietsikat ja valot), toinen 0.1 kW lataa mökin akkuja.

      Joku kommentaattori yllä ei muistanut tai halunnut muistaa, että kyseessä on hybridivoimalan generaattoripuoli. Sama 8 amppeerin peruslataus tulee valoisan aikaan aurinkopaneeleista. Tämä on siis jo 24V systeemi mökin puolella.

      Sähkö on ilmaista kun se syntyy ajon aikana. Jos vain ajoa on. Se hevoisvoima taikka kaksi mikä tarvitaan akkujen lataukseen ei olennaisesti muuta polttoainekustannuksia. Ja jos muuttaa niin kerron tulokset täällä.

      Samoin akkujen kestävyydestä kerron jatkossa myös. Generaattori pyörähtää kuormitettuna käyntiin noin 11.5 voltin kohdalla - kuormittamaton jännite on akussa tuolloin 11.8 - 12V, mikä pitäisi olla akulle normaalia käyttöä.

      Hieno systeemi syntyi kesän aikana - melkoisen punnertamisen tulos. Autoon vielä 150A laturi ja kaukokäynnistys - siinä on vajaan kilovatin perusvoima omasta takaa aina kun tarvitaan.

      • rele_avuksi

        Onko autossa vielä alkuperäinen akku, noiden takakontti-akkujen lisäksi? Lisäakut kannattaa kytkeä auton akkuun releen välityksellä joka kytkee ne mukaan vasta kun auto on käynnissä. Ei sitten tarvitse mökillä arvuutella jaksaako auto vielä startata. Voi kuluttaa lisäakut vähän tyhjemmiksikin.


    • rautalangastaväännän

      Eroaverkosta.be kirjoitti:
      "Sähkö on ilmaista kun se syntyy ajon aikana. Jos vain ajoa on. Se hevoisvoima taikka kaksi mikä tarvitaan akkujen lataukseen ei olennaisesti muuta polttoainekustannuksia."

      Sähkö EI ole ilmaista kun se syntyy ajon aikana. KAIKKI auton kuluttama sähkö tuotetaan auton generaattorilla (kansanomaisemmin laturilla) joka tuottaa auton moottorille vastusta sitä enemmän mitä enemmän virtaa siitä otetaan. KAIKKI auton moottorille tuotetetun vastuksen tarvitsema energia tuotetaan moottorissa polttamalla lisää polttoainetta.

      Mikä tässä on aikuiselle(?) ihmiselle niin vaikeaa ymmärtää? Jos aiot ajon aikana käyttää akkujen lataamiseen vaikkapa 300 wattituntia energiaa, joudut polttamaan auton moottorissa enemmän polttoainetta jotta saat tuon 300 wattituntia tuotettua. Bensiinimoottorin hyötysuhde on n.25% ja auton generaattorin hyötysuhde linee n. luokkaa 60% joten joudut polttamaan moottorissa polttoainetta n.2000 wattitunnin edestä enemmän kuin tilanteessa jossa akkuja ei ladata.

      Toistan vielä, kun sinulla näyttää olevan vaikeuksia ymmärtää lukemaasi:
      JOS AIOT AJON AIKANA KÄYTTÄÄ AKKUJEN LATAAMISEEN VAIKKAPA 300 WATTITUNTIA ENERGIAA, JOUDUT POLTTAMAAN MOOTTORISSA POLTTOAINETTA N.2000 WATTITUNNIN EDESTÄ ENEMMÄN KUIN JOS ET LATAISI NIITÄ AKKUJA.

      Ja sitten yhteenveto:
      AUTON MOOTTORIA KÄYTTÄEN TUOTETUN SÄHKÖN HYÖTYSUHDE ON NIIN HEIKKO ETTÄ HALVEMMALLA SAAT NE AKUT LADATTUA SUORAAN VALTAKUNNANVERKOSTA.

    • Jrkffifiif

      Nykyautojen polttoaineen kulutuksen pienentämisessä varsin suuri merkitys on äärimmilleen menneessä sähkön säännöstelyssä joten aivan naurettavaa väittää että ylimääräiset akut ilmaiseksi latautuu, tälläinen lataus on vielä hyötysuhteeltaan onnetonta.
      Täytyy kyllä yhtyä edellisten epäilyihin tämän hörhön ymmärryksien tasoista.

    • 1.___-Markkinat

      Oikein! Auton laturilla tuotettu sähkö maksaa euron kilowattitunnilta.
      Normaalissa bensiinimoottorissa poltettu E85 lisää kustannuksia.

      Flexifuel turbomoottorissa E85 tulee vähän edullisemmaksi jos hintaero bensiiniin on yli 30% .

      Polttoinesäästöt pakottaa käyttämään nykyisin led ajovaloja. Myös huomiovaloilla takavalot on kytketty pois.

      • akut_matkustaa

        Kyllä ne peräkontissa kulkevat ylimääräiset akut jo painonsa takia lisäävät auton kulutusta.


    • 1.___-Markkinat

      Varsinkin kaupungissa massan lisäämä kulutus lisääntyy .
      Käytännössä matka-ajossa vierintävastus/ siitä johtuva kulutus ei juuri lisäänny (kymmeniä kiloja).

    • eroaverkosta.be

      Kokemusperäisesti systeemin rakentaneena ja käyttöä opiskelleena voin sanoa, että parempaa varavoimakonseptia tuskin on.

      Kun autossa on kuusi sylinteriä ja 150 hevosvoimaa, niin siinä on sitä "suuruuden ekonomiaa" eli akkujen lataus hukkuu autoilun muun kustannusten joukkoon. Ei erotu erikseen, että ohhoh onpas ollut 50 kiloa akkuja kyydissä ja latauksessa - ilmaista sähköä, jos vain ajoa on - satoi taikka paistoi.

      Olennaista on latausvirran rajoitus auton ja mökin välillä - ilman rajoitusta auton akkujen lataus pikana 20 minuutissa ei onnistu. Valitettavasti virran rajoittaminen on osoittautunut haastavaksi eli muutama buck-konvertteri on jo "savutettu" - sieltä tulee autosta puolen kilovatin muuntajasta 28 volttia ja kymmenen amppeeria peruslatausvirtaa eli tarvitaan buck, joka sietää 0.3 kW:n rajoittamisen - ei ole ihan pieni buck.

      Perusvirta autosta tukee aina mökin akkuja kun tilapäisesti laittaa isompaa kilovatin taikka puolentoista kuormavirtaa mökissä liikkeelle - mökkiakkujen napajännite ei notkahda samalla tavalla kuin ilman perusvirtaa.

      Tämä on erinomainen konsepti, joka on jalostettavissa pienellä tuotekehityksellä edulliseksi hybridivoimalaksi. Vielä ei edes ole mainittu lämmön talteenottoa eli lämmönvaihdinta pakoputkistoon ja lämminvesivaraajan lämmitystä - taitaa hyötysuhde nousta aika moisella kertoimella!

      • rautalangastaväännän

        Mitä kohtaa tästä allaolevasta yhteenvedosta et kykene ymmärtämään? Kerro niin voin yrittää selittää sen sinulle vielä yksinkertaisemmin, tai ehkä selkosuomea käyttäen jos kärsit jostain perussairaudesta?

        Tai onko äidinkielesi esim. ruotsi ja et siksi kykene sisäistämään sinulle selitettyä yksinkertaista asiaa siitä että ei ole mitään "ilmaista ajon aikana autossa syntyvää energiaa"? Voin tarvittaessa yrittää kääntää toiselle kielelle jos kielimuuri on tässä nyt aivan maalaisjärjellä ymmärrettävän asian sisäistämisen esteenä?

        Ja sitten yhteenveto:
        AUTON MOOTTORIA KÄYTTÄEN TUOTETUN SÄHKÖN HYÖTYSUHDE ON NIIN HEIKKO ETTÄ HALVEMMALLA SAAT NE AKUT LADATTUA SUORAAN VALTAKUNNANVERKOSTA.


      • rautalangastavielä

        "Kun autossa on kuusi sylinteriä ja 150 hevosvoimaa, niin siinä on sitä "suuruuden ekonomiaa" eli akkujen lataus hukkuu autoilun muun kustannusten joukkoon."

        Logiikkasi on todella lapsellinen ja typerä.

        Havainnollistan esimerkillä vedenkäytöstä:
        Nelihenkinen perhe Suomessa kuluttaa keskimäärin n.600 litraa vettä vuorokaudessa, mikä tekee n. 220000 litraa vuodessa. Jos tässä olisi sitä mainitsemaasi "suuruuden ekonomiaa", niin tämä esimerkkiperhe voisi hyvin valuttaa viemäriin vaikkapa 5000 litraa vettä vain huvin vuoksi ilman että se näkyisi missään. "Ilmaista vettä joka ei näy missään niin kauan kun suihkussa käydään" olisi ilmeisesti sinun versiosi asiasta.

        Kuitenkin - vettä kuluttamalla ei synny ilmaista, vesimittarissa näkymätöntä vettä, ja vaikka tuo 5000 litraa kokonaiskulutuksessa "hukkuu asumisen kustannuksiin" niin se ei ole ilmaista, vaan sillä on täsmälleen sama kuutiohinta kuin muullakin vedenkäytöllä, sen myötä sillä on hintalappu ja siihen käytetty raha on muusta rahankäytöstä.

        Hiukan surkuhupaisaa että tällaista joutuu selittämään henkilölle joka kehuu olevansa "kokemusperäisesti systeemin rakentaja ja käyttöä opiskellut".


    • eroaverkosta.be

      > Ei sitten tarvitse mökillä arvuutella jaksaako auto vielä startata. Voi kuluttaa lisäakut vähän
      > tyhjemmiksikin.

      Akut on yhtäaikaa auton akut ja mökkiä lataavat. Siellä on rinnalla vielä super-kapasitori, joka auttaa käynnistystä. Mutta akkuja ei kannata päästää alas, koska latausperiodin pituus kasvaa ja laturin kuormitus kasvaa myös.

      Tämä generaattori säädetään 20 minuutin pikalatausperiodia varten - latausaika on aina vakio ja kauppareissu riittää lataamaan akut. Akun napaan tulee jänniteohjattu katkaisin, joka sulkee mökkiin menevän latausvirran kun auton jännite putoaa alle 12 voltin.

      Valmiissa versiossa auto käynnistyy tuolloin ja käy 20 minuuttia - akut takakontissa on taas täynnä ja lataa mökin akkuja ainakin tunnin ellei kaksi.

    • eroaverkosta.be

      > Kyllä ne peräkontissa kulkevat ylimääräiset akut jo painonsa takia lisäävät auton kulutusta.

      Jätätkö myös mamman kotiin, ettei kulutus kasva? Tuskin tässä ketjussa kukaan laskee paljonko polttoainetta kuluu enemmän kun mamma tai muksut on kyydissä.

      Turhaa narinaa, joka ei auta konseptin kehittelyä lainkaan.

    • eroaverkosta.be

      > Oikein! Auton laturilla tuotettu sähkö maksaa euron kilowattitunnilta.
      > Normaalissa bensiinimoottorissa poltettu E85 lisää kustannuksia.

      Tietenkin generaattori on säädetty toimimaan E85 polttoaineella. En edes kuvittelisi käyttäväni bensageneraattoria tähän mailman aikaan, kun kotimaista E85:tä saa melkein litran eurolla.

      Kannattaa huomioida, että auto on myös lämpövoimala - siellä on jokunen kilovatti lämpövoimaa tyhjäkäynnillä pakoputkistossa odottamassa lämmönvaihdinta kuumavesivaraajalle.

      Tässä konseptissa ei tyydytä pelkästään sähköntuotantoon vaan sähkön ja lämmön!

    • eroaverkosta.be

      > Täytyy kyllä yhtyä edellisten epäilyihin tämän hörhön ymmärryksien tasoista.

      Konsepti on jo käytössä ja täysin toimiva ratkaisu. Vain tuotteistus tarvitaan, joka toki vaatii työtä mutta on silti vain hienosäätöä.

      Kertoisitko kumpi on järkevämpää ja edullisempaa varavoimaa - generaattori talon nurkalla pyörimässä vai generaattori kauppareissulla, jota ei tarvitse erikseen ostaa generaattorina eli tulee kaupan päälle?

      Kolme vartaa takakonttiin on 270 euron investointi ja latausmuuntaja mökille satasen. Kaukokäynnistin autolle voi sekin kustantaa ainakin satasen ellei jopa kaksi - huhhuh näitä mielettömän kokoisia investointeja yksilöenergiantuotantoon ;)

    • 2000a

      Sinne muihin kuluihin minunkin hukkuu diesel aggre ja invertterit ym......eikä rahat ole ihan loppuneet. Jos tarve vaatii aggre voimaa akkuihin niin pari victronia muut laturit aggren perään ja 170A akuille

    • eroaverkosta.be

      > Hiukan surkuhupaisaa että tällaista joutuu selittämään henkilölle joka kehuu olevansa
      > "kokemusperäisesti systeemin rakentaja ja käyttöä opiskellut".

      En tarkalleen ottaen tiedä mitä yrität selittää tai miksi. Jos tällaiselle konseptille ei ole käyttöä tai se ei kiinnosta, miksi tulla viisastelemaan kun joku on jo konseptin toteuttanut ja käytännössä todennut toimivaksi? Juuri tälläkin hetkellä mökissä on valot ja sähköt amppeja autosta konseptin prototyypin avulla.

      Ei tällainen konsepti tarvitse tiukkaa oppositiota, koska se ei ole mistään tai keneltäkään pois.

      • rautalangastaväännän

        >En tarkalleen ottaen tiedä mitä yrität selittää tai miksi.

        No se on kyllä tullut jo selväksi.

        Minä: "1 1 on yhteensä kaksi"
        Sinä: "Joo mutta tässä on tällasta suuruuden ekonomiaa että 1000 100 on yhteensä tuhat"
        Minä: "Ei, vaan 1000 100 on yhteensä 1100. Tästä ei ole mitään epäselvää"
        Sinä: "Joo mutta kato se satanen hukkuu sinne muihin kustannuksiin ja sitä ei huomaa ja aina jos lasketaan yhteen ni ilmasia satasia riittää ja minä kyllä tiedän nämä jutut sillä olen suuri järjestelmäkehittäjä ja äitinikin sanoo usein että minä olen oikein fiksu poika"
        Minä: "Väärin. 1 1=2 ja 1000 100=1100. Voinko esittää asian vielä jotenkin yksinkertaisemmin että ymmärtäisit?"
        Sinä: "En tarkalleen ottaen tiedä mitä yrität selittää"


    • eroaverkosta.be

      > ETTÄ HALVEMMALLA SAAT NE AKUT LADATTUA SUORAAN VALTAKUNNANVERKOSTA.

      Vilkaisetko nimimerkkini vielä kerran uudelleen niin konseptin päämäärä voi avautua. Tässä ei juuri nyt pennejä lasketa vaan erotaan verkosta heti kun se on käytännöllistä ja mielekästä.

      Sähkölaskut maksetaan jatkossa e85-pumpulla. Erillistä siirtohintaa ei siinä laskussa olekaan - siellä pumpulla oltaisiin joka tapauksessa eli kyseessä hyötykuorma ja hyötyajo.

    • eroaverkosta.be

      > Hiukan surullista että jo yksi pitkä ketju asiasta vänkäämisen jälkeen näköjään kyseinen herra
      > ilmeisesti edelleen olettaa että auton laturin käyttäminen akkujen lataamiseen on ilmaista.

      Ymmärrän hyvin energiatrollien ahdistuksen kun vaihtoehtoja kartellienergialla joku keksii ja toteuttaa. Energiakartellin katteilla on vuosikymmenet pyöritetty kokonaista trolliarmeijaa trollaamassa innovatiivisiä ihmisiä ja konsepteja pois tästä maasta.

      Kylmä fakta on se, että kiinteiden energiaverkkojen korjausvelka on sitä tasoa ettei sitä koskaan tulla maksamaan. Uutta merkittävää sähköntuotantoa ei myöskään ole tulossa linjoille vaan sähköä joudutaan jatkossa tuomaan ulkomailta kun omat voimalat on vanhentuneita ja verkot rikki eikä korjaajasta tietoa.

      Kymmenen vuoden kuluessa haja-asutusalueilla asutaan vain mikäli on yksilöenergiaratkaisut omasta takaa. Niitä on kehitettävä voimakkaasti ja välittämättä soraäänistä.

    • eroaverkosta.be

      > Millä kierroksilla lataat kun käytät autoa? Paljonko esim eroa amppeereissa jos on 800r/min tai
      > 1200

      En ole mitannut mutta todennäköisesti kaikki laturin ampit tulee jo tyhjäkäynnillä. Ero on laturin jäähdytyksessä, mikä toimii paremmin kierroksilla.

      Ideaalitilanteessa generaattoriksi varusteltu auto kävisi latauksen alkuvaiheessa korkeammilla kierroksilla ja latauksen loppua kohti putoaa tyhjäkäynnille. Tähän ei ole mahdollisuutta omassa autossani, johon en halua mitään elektronisia kaasupolkimen ohjauksia. Niinpä ratkaisu on laturin pyörintänopeuden kasvattaminen välityksiä muuttamalla.

      Generaattoriksi varustetussa autossa laturi pyörii tavanomaista nopeammin tyhjäkäynnillä.

    • 1.___-Markkinat
    • 2000a

      Jospa eroaverkosta olis jättänyt tuon matkan aikana ILMAISEN tuoton mainitsematta niin me täällä kyllä ymmärrämme että periaatteessa ihan kelpo VARAVOIMA mökille ellei muuta ole.

    • 2000a

      300w lisäkulutus nosti reilun 2dl tuntikulutusta eli 7dl 1kwh tuottamiseen ja erikseen käytettynä ilman hyötyajoa n 2.5L/h. Ja vanha kutonen kuluttaa reilusti enemmän

      • 2000a

        Siis 2.5L/1kwh reilu 300w teholla


    • eroaverkosta.be

      Minulla on nyt hieman dataa tarjota:

      Auton perässäoleva 28V muuntaja lataa mökkiakkua tasan tunnin yli 10 amppeerilla eli 0.3 kW jatkuva laturi.

      Huom! Auton oma laturi lataa juuri saman määrän kahteen Vartaan vartissa! Auton laturi onkin 1.2 kW eikä 0.6kW kuten olin olettanut.

      Voltit nousee vartan navoissa kuin kapasitorissa konsanaan.

      • eroaverkosta.be

        Kannattaa panostaa akuston suhteen auton perään - sinne paljon akkuja missä on eniten latausvoimaa. Kolmas varta konttiin kun kerran yli kilovatilla lataa.

        Laturi on reitattu 60 amppeeriseksi mutta onkin todellisuudessa sata amppeerinen.


      • eroaverkosta.be

        Autolatausperiodin pituus on tällä hetkellä 17 minuuttia, jolla latauksella 28V laturi lataa mökkiakkuja tasan tunnin yli 10 amppeerilla.

        0.3 kilovattituntia tulee autosta 17 minuutissa eli juurikin se kilovattitunti tunnissa.

        Ihanaa lämpöä hohkaa konehuoneesta, jolla mökin alakerta pysyy varmaan talvellakin lämpöisenä - siellä ei tarvita sähkölämmitystä.

        Bemari alkaa kiehua, jos ei ole konepelti auki. Jäähdyttimen ilmaus auttoi myös.


    • eroaverkosta.be

      > Jospa eroaverkosta olis jättänyt tuon matkan aikana ILMAISEN tuoton mainitsematta

      Samalla tavalla "ilmaista" kuin aurinkovoima - jos vaan paistaa. Kun ei paista on aurinkovoima melko kallista. Kun lataa akkuja ajon aikana, kyseessä on selkeästi hyötyajo.

      Nythän muutaman kilometrin reissu E85 punpullekin on hyötyajoa eikä pelkästään huviajelua.

    • eroaverkosta.be

      > Dieselsähkö on selvästi euron kilowatilta maksavaa autolaturisähköä halvempaa,

      Autolaturia tarvitaan vain kun ei paista. Sen 28V ja 10A saa varmaankin melko helposti aurinkopaneeleista - mutta ei koskaan yöllä sysipimeässä ja 20 asteen pakkasessa.

      Huom! Autolaturista tulee milloin tahansa sekä sähkö että lämpö yhtäaikaa.

    • eroaverkosta.be

      Kun pari vuotta sitten asensin uutta laturia bemuun, katselin että onpas melkoinen möhkäle verrattuna mitsubisin 60A laturiin - ja näinhän tuo sitten olikin sata amppeerinen.

      Laturin pyörintänopeutta on syytä yrittää kasvattaa jäähdytyksen parantamiseksi - tämä vaatii hieman koneistustyötä ja hihnapyörien valmistusta. Ellei sopivia osia ole jo valmiina tarjolla.

      Eli tämä on amppeja autosta projektin tuotteistusta autolaturiksi. En osaa vielä sanoa pystynkö tarvittavia osia valmistamaan mutta ei se ihan mahdotontakaan ole.

    • 2000a

      Eihän paljoa ole aikaa kun sanoit autolaturin lataavan akkuja reilulla 20 ampilla. Mikä ne tehot nyt niin paljon tuplas .muistaakseni oli vielä kuva. Onko jo laturin välityssuhde muutettu

      • eroaverkosta.be

        Siinä testissä akkua latasi pieni buck-konvertteri, eikä auton laturi suoraan. En tiennyt auton laturin olevan tällainen tehopakkaus kun siihen kytkee kaksi puolityhjää vartaa eli parempaa tietoa tulee tekemällä ja opiskelemalla - tieto lisääntyy aina kun kokeilee jotakin asiaa mitä ei ole ennen kokeillut.

        Myös tällainen tieto on nyt - näissä kolmekirjaimisissa esiintyy kiehumista. Kun se kiehuu kerran, se kiehuu aina uudelleen ellei syyläriä ilmata todella tarkasti.

        Tässä vihje - jos tunnin seisonnan jälkeen lämmöt ei ole laskeneet, siellä on höyrylukko. Toimi silloin näin - auto käyntiin ja anna lämmetä. Ala varovasti raottaa syylärin ilmausruuvia - sieltä tupsahtelee kuplivaa jäähdytysnestettä. Kun kuplia ei enää tule, ilmausruuvi kiinni.

        Ja sama uudelleen niin kauan kunnes tunnin seisonnan jälkeen lämmöt on laskeneet - nyt höyrylukko on korjattu ja auto uuden veroinen - ei ole vesipumppu rikki, ei ole termostaatti rikki eikä syyläri tukossa.

        Vaan höyrykupla jäähdytyskanavassa estää nesteen kierron - korjasi täysin bemun kiehuilun.


    • eroaverkosta.be

      > Onko jo laturin välityssuhde muutettu

      Voi olla, että kytkemällä vain yhden vartan tätä sadan amppeerin latausta ei olisi koskaan nähnyt vaan olisikin nähnyt vaan korkeintaan 50A latauksen ja luullut ikuisesti laturin olevan vain puolen kilovatin laturi.

      Kytkemällä kaksi vartaa laturi osoittautui kilovatin laturiksi. Ja ylikin.

    • eroaverkosta.be

      > Tuota purkausta ja latausta ne ei kestä pitkään,ja jäävät helposti vajaaksi varsinkin syksymmällä ja
      > talvella ellei aina lataa verkosta kun kotiin menee.

      Katsotaan kestääkö 11.8 - 12 voltin alarajaa miten pitkään. 17 minuutissa menee täyteen eli ei jää vajaaksi, tosin ajovalojen kanssa voi kestää kauemmin.

      Akkujen lämmitys on otettu konseptissa huomioon. Kuva on tässä: https://postimg.cc/image/bhkfhqhl7/

      Akkujen alle menee kivat lämpöpädit. Koko pädi lämpiää hetkessä mukavan lämpöiseksi - melkein kuumaksi. Virtaa en vielä ole mitannut mutta lämmitys toimii on - off tyyliin eli jälkilämmöt hyödynnetään. Kun lämmitin on suoraan akussa kiinni, tehoa ei tarvita kovin paljon. Akkua ei tarvitse kuumentaa vaan lämmittää.

      Kuvassa näkyy myös auton akun ensimmäinen alijännitesuojauksen versio - hauska honk kongilainen komponentti alkaa rääkyä ja vilkkua kun jännitteen alaraja saavutetaan. Takakonttiin itkuhälyytin ja langaton volttirajahälytin on käytössä.

      Valmiissa versiossa akun purkaus katkeaa alarajassa. Ja laturi käynnistyy, jos niin on haluttu.

    • 2000a

      Mikään akku ei täyty 17 min jos lepojännite on pudonnut 12v. Akku on tällöin noin puolillaan virtaa. 80% täyteen saa vielä melko nopeasti mutta loppu vaatii useita tunteja. Ellei näin tehdä on akku nopeasti sulfatoitunut pilalle kun joka kerta akun kapasiteetti vähenee

    • 2000a

      Mökkisi pienet sähköt kyllä toimeisivat vaikka olisi 12v järjestelmä. Ett tarvitsisi mitään muuntajia kun lataisit kaapeleilla suoraan autosta. Pinimuotoisena 12v riittää hyvin ja voi ottaa 1.5kw tehoja jonkun aikaa invertteristä ilman mitään ongelmia kunhan liittimet ja kaapelit kunnollisia. Sitä en tiedä vaikuttaako paljon invertterin kestoon onko 12 tai 24v. Tietty jos tulevaisuudessa pyörittää pesukoneita ym jotka ottavat yli 2kw kannattaa järjestelmä rakentaa suuremmaksi

    • eroaverkosta.be

      > Mikään akku ei täyty 17 min jos lepojännite on pudonnut 12v.

      Se on kuormitettu jännite - kuormittamaton on noin 12.3V, josta lataus käynnistyy ja menee tosi nopsaan 14.1 Volttiin - sen yli on akkua lämmittävää loisvirtaa, joten ei tarvitse pyrkiä 14.5 volttiin.

      Hetken kuluttua latauksesta akun navoissa on 12.75V eli käytännössä täysi akku. Ja tämän vuoksi kolmas Varta on tarkoitus lisätä konttiin, jotta pienemmällä volttivälillä saa enemmän latausaikaa mökkiin.

      > Tietty jos tulevaisuudessa pyörittää pesukoneita ym jotka ottavat yli 2kw kannattaa järjestelmä
      > rakentaa suuremmaksi

      Saattaa olla, että päädyn lopulta mökkiakuissa jopa 48 volttiin - suuruuden ekonomia toimii tässäkin asiassa tuottaen parempaa hyötysuhdetta. Neljä 60 Ah Vartaa sarjassa - 3 kWh akusto alle neljällä sadalla.

      Meillä meni aikaisemmin kaukolämpöön talvella vajaat neljä sataa kuukaudessa - Vartat olisi voinut vaihtaa kerran kuussa samalla rahalla, jos niitä olisi käytetty kolmen kilovatin suoraan sähkölämmitykseen. Suunnilleen samat lämmöt olisi mökissä ollut.

      • 2000a

        Vartat olisi voinut vaihtaa kerran kuussa samalla rahalla, jos niitä olisi käytetty kolmen kilovatin suoraan sähkölämmitykseen. ........

        Siis akkujako käyttää lämmitykseen? Eihän niistä saa kun alle 3kwh ja ovat ihan tyhjät ja pitäisi saada 24× se 3kwh vuorokaudessa. Siinä ei kyllä ehdi bemukaan niitä ladata.


    • eroaverkosta.be

      > varsin suuri merkitys on äärimmilleen menneessä sähkön säännöstelyssä joten aivan naurettavaa
      > väittää että ylimääräiset akut ilmaiseksi latautuu, tälläinen lataus on vielä hyötysuhteeltaan
      > onnetonta.

      Samalla pumpulla on käytävä olipa sähköntuotantoajossa tai huviajossa.

      Akkuihin ajon aikana ladattu sähkö käytetään mökin sähköistykseen, josta sähkölasku jää lopulta kokonaan pois. Sähkölaskun ja suuremman polttoainelaskun erotus on se akkujen lataushinta - tätä erotusta ei vielä moni tiedä kuinka paljon se lopulta on kun valmiiksi tuotteistetusta autolaturista otetaan talteen myös jokunen kilovatti lämpöä lämmönvaihtimella.

      Voidaan helposti olettaa erotuksen olevan toistaiseksi sähköyhtiön hyväksi mutta jokin arvo on jonkun mielestä silläkin ettei ole sidottu sopimuksilla yhteen tavarantoimittajaan eli on vaihtoehtoja energiantuotantoon ja -siirtoon.

    • eroaverkosta.be

      > Siis akkujako käyttää lämmitykseen?

      Akkuja käytetään generaattorin hyötysuhteen kasvattamiseen. Juuri samalla lataus/purkaus-suhteella haluan myös mökkilämpöä lopulta tuottaa. Generaattori käy 17 minuuttia ja akuista tulee lämpöä mökkiin tunnin ajan eli sen 3 kWh.

      Akkujen käyttö on erityisen järkevää silloin jos voi ladata nopeammin kuin purkaa - autolaturissa se on mahdollista. Autolaturi vain täytyy vielä kymmenkertaistaa mutta eiköhän sekin ole mahdollista.

      Onhan näitä generaattoreita.

    • eroaverkosta.be

      > Lisäakut kannattaa kytkeä auton akkuun releen välityksellä joka kytkee ne mukaan vasta kun auto
      > on käynnissä.

      Sain tästä kommentista idean releestä, joka tiputtaa kontissaolevat mökkiakut pois latauksesta kun ne ovat täynnä - nyt latauksen kannalta suurempi polttoaineenkulutus on vain 17 minuutin ajan liikkeellelähdöstä (olettaen kaikki muu samaksi kuin mikä tällähetkellä autolaturissani on).

      Akkujen paino kasvattaa kulutusta mutta turhaa loisvirtaa ei kierrätetä täysien mökkilatausakkujen kautta. Kymmenen minuuttia ennen perillesaapumista ajetaan mökkilatausakkujen kautta vielä ylläpitolataus ja valmista on ;)

    • 2000a
      • eroaverkosta.be

        17 minuutin latausperiodilla mennään tällä hetkellä autolaturissa. Ei mitään ongelmia. Kaksi vartaa täyteen siinä ajassa, kunhan ei laske paljon alle mitoitetun alarajan.

        Yhdellä autolatauksella tunti sähköä mökkiin 10A 28V.


      • eroaverkosta.be

        Linkin artikkeli vaikuttaa aivan asialliselta artikkelilta.

        Autolaturissa käynnistysakut ovat siinä ympäristössä missä niiden kuuluukin olla, eikä ongelmia pitäisi tulla kun alaraja kuormitettuna on säädetty 11.8 - 12 volttia.

        Lisäämällä akkukapasiteettia konttiin akun kuormitus pienenee - volttiväliä voi kaventaa ja alarajaa nostaa.


    • eroaverkosta.be

      Kunhan autolaturi on saatu tiettyyn toiminnalliseen kuntoon, on mahdollista kasvattaa virtaa jälleen aurinkopaneeleista vaikkapa tällaisilla satkun hintaisilla kiinalaisilla verkkointeraktiivisilla MPPT inverttereillä: https://postimg.cc/image/6x8ew3ddt/

      Tuohan tukee myös invertteriverkkoa mökissä eli kaapeli töpseliin ja mökkiakun kuorma kevenee - jos vaan paistaa.

      Näitä voi myös ketjuttaa eli jos kykenee poimimaan puolitoista kilovattia aurinkovoimaa, niin kolme tuollaista mökin töpseleihin.

      Asia on uusi eli vaatii testaamista ennenkuin varmuudella voi sanoa juuri näin homman toimivan.

      • mitenolis

        Toimineeko tuollainen invertterisähkön rinnalla? Sehän yrittää puskea sähköä invertteriin jos tuotto on suurempi kuin kulutus. Ovat tehty toimimaan oikeisen sähköverkon kanssa, joka kyllä nielee liian sähkön vaivatta.


    • eroaverkosta.be

      Tässä on kuva muutama minuutti 17 minuutin autolatausperiodin jälkeen: https://postimg.cc/image/6nx1psvwr/

      Auton latausjärjestelmä on huippuunsa kehitetty - sitä vain ei hyödynnetä riittävän rohkeasti.

    • 2000a

      Tuohon 12.8v jännitteeseen en täysin luottaisi että akku on kauttaaltaan täynnä. Jännitteet jäävät helposti latauksen jälkeen ylös mutta toki uudet starttiakut ottavat kyvin virtaa vastaan. Pieniä levyjä ei ole suunniteltu jatkuvaan sykliseen käyttöön. Lataa kuitenkin silloin tällöin kotona akut älylaturilla kunnolla täyteen,silti epäilen jo ensi vuonna olevan ongelmia akkujen varauskyvyssä. Ne yksinkertaisesti menee loppuun

      • eroaverkosta.be

        Muutamia päiviä mökissä valot päällä yhtäsoittoa - sama tunti saadaan mökkiakun latausta 17 minuutin autolatauksella. Kun saan jälleen virranrajoituksen toimimaan auton ja mökin välillä, se on puolitoistatuntia.

        Pikku buckit eivät oikein tykänneet rajoittaa 28V ja 13 amppeerin virtaa pienemmäksi vaan sauhusivat tuotapikaa.

        Ilman virranrajoitusta mökkiakkuja ei saa menemään täyteen, koska jännitedifferentiaali putoaa lähelle nollaa kun akkua kuormittaa ja purkaa yhtäaikaa - paitsi autolaturissa, jossa fjongaa riittää.

        Autolaturin sai lopulta kyykkäämään kun sen laittoi lataamaan yhtäaikaa kahta vartaa ja mökkiakkuja kuorman kanssa - jännite vartan navoissa ei enää noussutkaan tai sitten hyvin hitaasti.


    • eroaverkosta.be

      > Toimineeko tuollainen invertterisähkön rinnalla?

      En vielä tiedä mutta melko pian toivon mukaan pääsen kokeilemaan.

      Ihanteellista olisi, jos voisi olla invertterisähkö mökissä pohjalla ja tuollaisen voisi kytkeä mihin tahansa töpseliin kun jostain mökin kulmasta saa aurinkosähköä kaapattua.

      Entä jos mökkiakkuihin on kytketty myös verkkolaturi? Silloinhan grid inverter puskee mökin akkuja täyteen laturien kautta.

      • teoriat_huipussaan

        Teoriassa voisi toimia noin että laturin kautta menisi energiaa akkuihin, mutta jos "grid tie invertteri" ei tuota mitään, silloin laturi vain kierrättäisi akkuihin takaisin sähköä ns. "hullun kiertona". Myöskään invertterin tuottama siniaalto ei ole välttämättä niin puhdasta, että "grid tie invertteri" pystyisi siihen tahdistumaan. Selviää vain kokeilemalla.


    • 2000a

      Seuraavaksi simahtaa bemun laturi. 😂😂😂

      • dftgyhiuojk

        Siinä samassa menee todennköisesti vähän muutakin.


      • eroaverkosta.be

        Kannattaa huomioida, että kyseessä on konsepti ja aivan alkuvaiheen prototyyppi. Myös sitäkin asiaa selvitetään, kuinka auto suoriutuu tehtävästään jatkuvana pikalaturina.

        Todennäköisesti tällaisella käytöllä vaikutusta autoon on mutta laturit ja lyijyakut on vielä toistaiseksi melko hyvin uusiutuva luonnonvara, mikäli sellaisia joutuu vaihtamaan kerran vuodessa taikka parissa. Kysehän on siitä, että valoa ja lämpöä saa silloin kun sitä tarvitsee.

        Minun henkilökohtaiset mieltymykset ja tottumukset puoltaa ysäri bmw:n käyttöä kehitysalustana, mutta joku toinen voi olla kiinnostunut kehittämään vastaavaa konseptia jonkun muun merkin ja mallin pohjalta.

        Viime kädessä olisi oltava ammattimainen paja, joka huoltaa ja asentaa generaattoriautoja käyttökuntoon.


      • kehitysalusta
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Kannattaa huomioida, että kyseessä on konsepti ja aivan alkuvaiheen prototyyppi. Myös sitäkin asiaa selvitetään, kuinka auto suoriutuu tehtävästään jatkuvana pikalaturina.

        Todennäköisesti tällaisella käytöllä vaikutusta autoon on mutta laturit ja lyijyakut on vielä toistaiseksi melko hyvin uusiutuva luonnonvara, mikäli sellaisia joutuu vaihtamaan kerran vuodessa taikka parissa. Kysehän on siitä, että valoa ja lämpöä saa silloin kun sitä tarvitsee.

        Minun henkilökohtaiset mieltymykset ja tottumukset puoltaa ysäri bmw:n käyttöä kehitysalustana, mutta joku toinen voi olla kiinnostunut kehittämään vastaavaa konseptia jonkun muun merkin ja mallin pohjalta.

        Viime kädessä olisi oltava ammattimainen paja, joka huoltaa ja asentaa generaattoriautoja käyttökuntoon.

        Hanki joku halpa "hyljeksityn merkin" käytetty dieselauto pihaasi romuautoksi. Sen kasaat vaan akkuja täyteen, vaihdat tehokkaampaa laturia, jne. Sitä voi huoletta rakennella varsinaisen autoilun käsimättä. Polttoaineenakin voi käyttää verotonta lämmitysöljyä.


    • 2000a

      Anterokin suunnitteli peugeot diseliä. En tiedä toteuttiko. Mökkitraktorikin vois tulla kysymykseen. Siinä löytyis vaikka mitä mahdollisuuksia

    • eroaverkosta.be

      > Hanki joku halpa "hyljeksityn merkin" käytetty dieselauto pihaasi romuautoksi.

      Jo nyt näyttää siltä, että on mahdollista luoda aivan asianmukainen kulkupeliratkaisu - jossa vaan on "hieman" erityisominaisuuksia (kiinteistön valon ja lämmöntuotanto muutamalla litralla vuorokaudessa) sellaisia asioita arvostavalle.

      • eroaverkosta.be

        Lopulta bmw:n takana on peräkoukun töpselin tilalla ulosottoliitännät kilovatille sähköä ja parille kilovatille lämmintä vettä - tämä on kertyneen näkemyksen ja kokemuksen perusteella täysin mahdollista toteuttaa.


      • eroaverkosta.be

        > Anterokin suunnitteli peugeot diseliä.

        Diesel-generaattorit olivat käyttökelpoinen ratkaisu kultaisella 60-luvulla. Niiden pienhiukkaspäästöt eivät kuulu puhtaan ja turvallisen kiinteistön tai mökin ympäristöön.

        Alkoholi on puhdas luonnontuote, joka hajoaa vedeksi ja hiilidioksidiksi - sama hiili on kierrossa.


      • pimeässä_aatteella
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Anterokin suunnitteli peugeot diseliä.

        Diesel-generaattorit olivat käyttökelpoinen ratkaisu kultaisella 60-luvulla. Niiden pienhiukkaspäästöt eivät kuulu puhtaan ja turvallisen kiinteistön tai mökin ympäristöön.

        Alkoholi on puhdas luonnontuote, joka hajoaa vedeksi ja hiilidioksidiksi - sama hiili on kierrossa.

        Omavaraisenergialla sinnittelevän ei ole varaa nirsoilla.
        Se on läpsy Toukon juttuja...


    • eroaverkosta.be

      Jos laturiasia mietityttää, tässä on kuva amppeja autosta konseptiin alunperin suunnitellusta laturista: https://postimg.cc/image/5kof56in5/

      Tuo on 28 volttinen Prestolite laturi Rockwell Aero Commander lentokoneesta. Se on reitattu 50 amppeeriseksi. Näitä on yhdessä koneessa kaksi kappaletta. Koska koneen on toimittava täysin myös yhdellä laturilla, se on käytännössä sata amppeerinen. Yhdessä laturissa kaksi ja puoli kilovattia akun latausvoimaa.

      Nämä laturit eivät tarvitse herätevirtaa vaan ne ovat "one wire" eli yhdestä liittimestä alkaa tulla kun pyörintänopeus saavuttaa tietyn tason. Asennus bemuun voi olla aikamoinen modaus, koska autolle laturin täytyy näkyä tavallisena 14 voltin laturina ja vain akuille 28 volttisena.

      Tuolle myönnetään 600 lentotuntia ennen huoltoa. Jos laturi käy suhteella 15 minuuttia latausta ja tuntia lepoa, siitä on helppo laskea milloin lentostandardeilla huoltoa pitäisi tehdä.

      Minulla on näitä neljä kappaletta eli 10 kilovattia akun latausvoimaa - jos vaan pyörittäjä löytyy. Yksi laturi vaatii huoltoa ja sitä varten on valmistajan huoltomanuaali. Muut ovat tehdaskunnostettuja eli käyttövalmiita vaikka ilmaan nousemaan.

    • 2000a

      Kyllä ittekin tuota 12v laturia joskus miettisin kiinteistötraktorin ulosottoon . Toistaseksi on toteuttamatta. Mahtaisko olla valmista siivapyörää akseli sovituksella.

      • 2000a

        Ja jos aletaan jatkuvaa 100A virtaa ottamaan niin onkohan suunniteltu sitä kestämään. Yleensä kulutus on muutama 10a. Jo lähtöliitännän koko ja lähdöt on aika pienen näkösiä. Ainakin 50mm2 johdotukset,muuten lämpiää


      • eroaverkosta.be

        > Ja jos aletaan jatkuvaa 100A virtaa ottamaan niin onkohan suunniteltu sitä kestämään.

        Nämä ovat ratkaistavissa olevia käytännön seikkoja. Juuri hetki sitten pölynimuroin 0.7 kW imurilla ja laskeskelin samalla paljonko lämmitystä on varaa laittaa mökkiin pyörimään bemarin sähköillä.

        Autosta tuleva 10A jatkuva virta tukee hienosti mökin akkua.


    • eroaverkosta.be

      Miksiköhän on poistettu viesti, jossa kerroin konseptin etenevän ja auton akun rajakatkaisimen olevan juuri parhaillaan työn alla? Oli kuvakin laitteesta, jota on tarkoitus kokeilla.

      Kun rajakatkaisin auton akulla toimii, ei laturia tarvitse enää paimentaa vaan voi jättää lataamaan mökin akkua huoleti.

      Sitten puuttuu enää laturin käynnistys ja sammutus rajakatkaisimen perusteella, jolloin saa yön aikana akut ladattua valmiiksi työpäivää varten.

      Onko energiatrolleille todella noin tärkeää sabotoida kotimaisen energian kehitystyötä?

      • robottirobs

        Tekstissä on ollut joku kielletty sana, robottimoderaattori toimii sanalistan varassa kun poistaa viestejä. Esim. sana "yIIäpito" on ollut kiellettyjen listalla.


      • eroaverkosta.be

        Asia selvä.


    • eroaverkosta.be

      Tässä on vielä kuva suunnitellusta rajakatkaisijasta auton akulle: https://postimg.cc/image/gtmmvbaev/

      Tuo asennetaan auton ja mökin väliseen 28V linjaan. Releen ohjaus tulee auton akun navoista. Jos jollakulla on kokemusta kyseisen laitteen tai vastaavan laitteen käytöstä, niin mielellään otetaan vastaan.

      • jänniterele

        Ei pelkän kuvan perusteella osaa sanoa, pitäisi olla linkki mistä rele on tilattu. Sieltä varmaan löytyvät tekniset tiedot.


    • eroaverkosta.be

      Tässä on tämän hetken mökin lataussäädin: https://postimg.cc/image/lhto3jx23/

      Virta on rajoitettu 3.5 amppeeriin, koska buckit loppuivat kesken. Latausjännite on nostettu isommalla buckilla 29 volttiin eli autosta tulee 0.1 kilovatin peruslatausvirta tällä hetkellä. Akut näyttävät menevän täyteen valot päällä ja pieni tietokone, joskin hitaasti.

      Käytännössä vaikuttaa siltä, että tarvitaan noin 5 - 7 amppeerin peruslatausvirta autosta, jolloin peruskuorma ei hidasta akkujen latausta pahasti.

      Yöllä ei nyt ole latausta, joten päivä ei ala täysilla akuilla vaan tyhjillä. Lataus kestää useita tunteja, josta ei muuten ole haittaa paitsi että virtasyöppöjä laitteita kuten pesukonetta ei viitsi käyttää puolityhjillä akuilla.

      Tarvittaisiin "oppiva lataussäädin", joka huomioisi kuormituksen ja akkujen varaustilan latausvirrassa. Säädin voisi myös käynnistää ja sammuttaa laturin automatik ottaen huomioon erilaiset laturin tilanteet (ylikuumeneminen jne.)

      Säätimeen tietenkin on voitava kytkeä myös mökin aurinkopaneelit.

      Jos on kiinnostusta tällaisen säätimen kehittelylle, niin sellainen projekti olisi tarjolla. Konseptihan muuten toimii ja kaikki työkalut pyörii jo tällä hetkellä auton sähköillä.

    • eroaverkosta.be

      > Ei pelkän kuvan perusteella osaa sanoa, pitäisi olla linkki mistä rele on tilattu. Sieltä varmaan
      > löytyvät tekniset tiedot.

      Ajatus oli, että jos joku on jo juuri samaa laitetta käytellyt. Kokeilemalla selviää toimivuus.

      Pieni anekdootti tähän väliin, olin irrottanut 16 faradin super-kapasitorin mökin akusta tilapäisesti kytkentöjen vuoksi. Heti paukkui invertterin 60 amppeerin sulakkeet kun laittoi pesukoneen pyörimään. Valot myös vilkkui aika tavalla.

      Tätä ei tapahtunut edellisella kerralla, kun super-kapasitori oli paikallaan akun ja invertterin välissä tasaamassa virransyöksyjä.

      • 2000a

        Tuota valon vilkkumista minullakin on siinä vaiheessa selvästi kun pesukone aloittaa märän pyykin linkouksen. Lämmittääkö pesukone itse veden vsi kaadatko sinne itse lämpimän veden? Pesukoneen kulutus yleensä yli 2kw veden lämmityksen aikana, pelkkä moottori ei käydessä ota kun 100-200w paitsi linkotessa.


      • eroaverkosta.be

        Sähköt meni linkouksen käynnistyttyä - kulutusmittarissa oli uusi ennätys 1379 w mutta siis aikaisemmin on tämän kestänyt. Käytössä on hyvin pieni pesuohjelma, joka lämmittää vain vähän.

        Viimeksi kun kapasitori oli paikallaan, valon vilkkuminen oli vähäisempää. Sanomattakin selvää, että kapasitori menee taas omalle paikalleen.

        Kun pääsen kokeilemaan, voin kertoa toimiko ja vähenikö valon vilkkuminen.


      • eroaverkosta.be

        Kannattaa muuten laittaa sulakkeet invertterin syöttölinjaan - ne vehkeet ei siedä virransyöksyjä juuri ollenkaan vaan yksi kunnon piikki ja se on muutaman satasen verkonpaino. Kapasitori laitetaan sitten sulakkeiden ja invertterin väliin, jolloin yksi virtapiikki ei riko sulakkeita.

        Kapasitorissa on vain yhteen virransyöksyyn kerrallaan potkua, joka inverttereiden pitäisi kestää.

        Invertterissä on teksti 1500/3000 w mutta en mielelläni päästäisi yli 1500 lainkaan.


      • perusjuttuja
        2000a kirjoitti:

        Tuota valon vilkkumista minullakin on siinä vaiheessa selvästi kun pesukone aloittaa märän pyykin linkouksen. Lämmittääkö pesukone itse veden vsi kaadatko sinne itse lämpimän veden? Pesukoneen kulutus yleensä yli 2kw veden lämmityksen aikana, pelkkä moottori ei käydessä ota kun 100-200w paitsi linkotessa.

        Konkkaakin tärkeämpää on, että invertteri on aivan akun vieressä ja kytketty lyhyillä (alle puoli metriä) ja paksuilla johdoilla suoraan akkuun.


      • 2000a
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Kannattaa muuten laittaa sulakkeet invertterin syöttölinjaan - ne vehkeet ei siedä virransyöksyjä juuri ollenkaan vaan yksi kunnon piikki ja se on muutaman satasen verkonpaino. Kapasitori laitetaan sitten sulakkeiden ja invertterin väliin, jolloin yksi virtapiikki ei riko sulakkeita.

        Kapasitorissa on vain yhteen virransyöksyyn kerrallaan potkua, joka inverttereiden pitäisi kestää.

        Invertterissä on teksti 1500/3000 w mutta en mielelläni päästäisi yli 1500 lainkaan.

        Mitä tarkoitat virran syöksyllä? Virtaa tarvii syöksyä senverran mitä ko laite tarvitsee. Ellei virtaa tule niin valot vilkkuu. Kaikki ledit ei vilku,jotkut sietää suurtakin jännite vaihtelua ilman vilkkumatta. Invertterissä on sulake, victronin 1600va se on 250A. Sitten tuo veten lämmitys,oli ohjelma lyhyt tai pitkä,ottaa vastus lämmittämisen ajan saman tehon. Eikö mökissäsi ole veten lämmitys mahdollisuutta? Kaada lämmin vesi koneeseen sen jälkeen kun se on ensin pumpannut vetet pois,sitten vaikka 30c ohjelmalla ei kone lämmitä ja huuhtelut ovat kylmällä vetellä. Oma invertteri yleensä tilttaa jos vahingossa laittaa kahvinkeittimen lisäksi vaikka micron, tätä se kestää viitisen sekuntia.


      • eroaverkosta.be

        > Mitä tarkoitat virran syöksyllä?

        Etenkin induktioon perustuvat laitteet (sähkömoottorit) ottavat käynnistyessä ja joissakin tilanteissa paljon enemmän hetkellisesti virtaa kuin mitä niiden päälle on tehonkulutusta merkitty.

        Invertterit on tehty kestämään tällainen käynnistyksen virransyöksy mutta ei jatkuvaa ylikuormitusta - invertterin sallitut lukemat 1500 / 3000 tarkoittaa juuri tätä. Invertterin perään laitettu kulutusmittari tallentaa myös virransyöksyt - reilun kilovatin pölkkäristä olen saanut talteen melkein 2 kw virransyöksyn.

        Kun moottorin hetkellinen virransyöksy otetaan kapasitorista eikä hitaasti reagoivalta akulta, sulakkeet ei rikkoudu - kapasitorista tulee vain se virtapiikki.


    • eroaverkosta.be

      > Konkkaakin tärkeämpää on, että invertteri on aivan akun vieressä ja kytketty lyhyillä (alle puoli
      > metriä) ja paksuilla johdoilla suoraan akkuun.

      Vielä tärkeämpää on sulakkeet invertterin syöttöjohtimissa. Invertteri kestää vain hetkellisen ylivirran - kyse voi olla sekunnista tai parista kun mosfetit on entiset.

      1500 w eli noin 60A invertteriä syötän kolmella johtimella, joissa jokaisessa on 20A sulake - pari kertaa olen joutunut sulakkeet vaihtamaan mutta kaikki laitteet on ehjiä (ainakin toistaiseksi).

      • 2000a

        Sulakkeet voi olla kyllä aika isoja,ne on oikosulkuja varten. Hyvässä invertterissä on ylikuormitussuoja ja alijännitesuoja joka laukeaa kun otetaan liian suuri kuorma ja jännite laskee. Victronissa muutaman sekunnin kuluttua palautuu itsestään toimintaan paitsi omassani mihen olen laittanutvikavirtasuojan joka tarvitsee jännitteen pysyäkseen päällä. Eli käyn ko tapauksessa painamassa vihreän napin alas. Tämä vikavirtasuoja on ihan pistorasiamalli. Kun oppii tuntemaan laitteiden kulutuksen niin harvoin käy niin että tarvii käydä kuittaamassa. Tämä on tavallaan turvallisuus lisä ylikuormituksille ja oikosuluille.


    • eroaverkosta.be

      > invertterin sallitut lukemat 1500 / 3000 tarkoittaa juuri tätä

      Toisin sanoen tuollaisen invertterin perään ei kannata laittaa 2 kW lämmitysvastusta edes hetkeksikään. Reilun kilovatin sähkömoottorin 2 kW käynnistyspiikin se sietää tuhoutumatta.

    • eroaverkosta.be

      Mökin akuissa oli hetki sitten lepojännite 12.6V eli aika lähelle sain täyttä valot päällä. Lataamisen keskeytin kuudelta aamulla kun lukemat oli 13.55V (tavoite oli 13.8).

      On työlästä ladata akkuja samalla kun niissä on kuormitusta mutta jos laturi käynnistyisi ja sammuisi automatik, mitään ylimääräistä työtä ei koidu.

      Tässä on selvästi aivan olennainen kohta, joka vaatii perehtymistä - akkujen dynaaminen lataaminen samalla kun niiden navoista otetaan virtaa kulutukseen. Akkuja pitäisi ladata eniten silloin kun kulutus on vähäisintä - silloin lataus on nopeinta mahdollista tilanteessa, jossa akkuja ei voi irrottaa kuormasta latausta varten eli jos haluaa pitää mökissä aina valot päällä. Ja sehän juuri on tavoitteena.

      • eroaverkosta.be

        > Mökin akuissa oli hetki sitten lepojännite 12.6V

        Sarjaankytkettynä 25.2V - akusto on 24 volttinen ja latausjännite säädetty tällä hetkellä 29 volttiin, jota ehkä voisi puoli volttia vielä nostaa. On jo nostettu pariin kertaa lähtien 27.5 voltista.


    • eroaverkosta.be

      > Eikö mökissäsi ole veten lämmitys mahdollisuutta?

      Todennäköisesti kaikki mökin lämmittäjät toimivat jatkossa kotimaisella E85 polttoaineella aivan kuten akkulaturi. Suora jatkuva vastuslämmitys on autolaturille tällä hetkellä liian iso kuorma mutta kun polttoaineen polttaa suoraan polttimessa, ei aiheudu akku- tai muuntajahäviöitä.

      • 2000a

        Tarkoitin että löytyykö esim kamiina tai puuhella. Luulisi sen kelpaavan vaikka viherpiipertäjälle sillä puu palaa puhtaasti luontoon. Se mitä tulee päästöjä niin metsä ne kuittaa. Eli näin saisit lämmintä vettä pesukoneelle. Yksi 60c pesukerta tarvitsee noin 1kwh veten lämmitykseen ja moottorin osuus on vain reilu 0.2kwh


    • eroaverkosta.be

      > Tämä vikavirtasuoja on ihan pistorasiamalli.

      Miten olet maadoituksen järjestänyt? Joidenkin mukaan sekä akun miinus-napa että invertteri pitäisi maadoittaa kaikille yhteiseen maahan.

      • 2000a

        Akun miinuksia en ole maadoittanut minnekkään,sitä en tiedä miten on invertterin sisällä. Invertterin runko on maissa,samassa kuin talon maadoitus. Invertterin nollan rele inven sisällä maadoittaa.


    • eroaverkosta.be

      > Luulisi sen kelpaavan vaikka viherpiipertäjälle sillä puu palaa puhtaasti luontoon.

      Pienhiukkaspäästöjä on puuta polttaessa. Todennäköisesti lämmitykset hoituu jatkossa etanolilämmittäjillä.

      Uusi ennätys on 1442 vattia ja pesukone pyöri hienosti. Erona edelliseen yritykseen oli akkujen latausta monella tunnilla lisää ja super-kapasitori akkujen ja invertterin väliin kytkettynä.

      Tuota lukemaa en nähnyt missään vaiheessa, vaikka seurasin kulutusmittaria silmä kovana. Se oli sitten siellä tallentuneena hetkellisestä virransyöksystä.

      Puolentoista kilovatin akusto ja invertteri on koeponnistettu puolentoista kilovatin teholla - ainakin hetkellisellä teholla.

      Laturin kulutus 3 litraa vuorokaudessa, joka pienenee kun systeemiä voi alkaa käyttää täydemmillä akuilla. Ehkä puolet kulutuksesta olisi saanut menemään arkiajoihin.

      Minun puolestani pääkatkaisijat voisi vetää alas mutta koska hybridivoimalan kehitys on vasta alkuvaiheessa, on hyvä että on vielä verkkosähköä varavoimana ;)

      • 2000a

        Uusi ennätys on 1442 vattia ja pesukone pyöri hienosti. ........ Mikä pesukone ottaa noin vähän?onko joku mökkimalli vai putoaako lämmitys vaiheessa jännitteet 190v eikä invertteri katkaise syöttöä


      • eroaverkosta.be

        Pesuohjelman ajan lukemat pyörivät välillä 200 - 500 w mutta huipuksi kirjautui tuo lukema - kyse on pesukoneen moottorin käynnistyksen hetkellisestä virransyöksystä, joka edellisellä kerralla paukautti 60A proput.

        Tällainen virransyöksy tulee käytännössä kaikista sähkömoottoreista. Se voi olla paljon suurempi kuin laitteen keskimääräinen tehonkulutus.


      • 2000a
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Pesuohjelman ajan lukemat pyörivät välillä 200 - 500 w mutta huipuksi kirjautui tuo lukema - kyse on pesukoneen moottorin käynnistyksen hetkellisestä virransyöksystä, joka edellisellä kerralla paukautti 60A proput.

        Tällainen virransyöksy tulee käytännössä kaikista sähkömoottoreista. Se voi olla paljon suurempi kuin laitteen keskimääräinen tehonkulutus.

        Eli pesukoneesi ei lämmitä vettä vaan peset kylmällä. Tiedän kullä että moottorin käynnistys ottaa paljon,pakastimeni kuluttaa 65w ja käynnistyksessä näkyy yli 1k ja pesukoneen lähtölinkous noin 1kw riippuen koneesta


      • eroaverkosta.be

        > Eli pesukoneesi ei lämmitä vettä vaan peset kylmällä.

        Kyllä. Systeemi on tällä hetkellä mitoitettu 1.5 kW teholle ja näyttää siltä osin toimivan. Pesukone ottaa sen 2 kW veden lämmitykseen.

        Ainoa ongelma on ollut mikrouuni, joka ei lämmitä invertterisähköllä normaalisti - sieltä myös putoilee magnetroni pois päältä eli kulutusmittarissa tipahtelee jopa nollaan. vaikka uuni näyttää olevan päällä kaikenaikaa.

        Seuraavaksi on tarkoitus päästä 2 kW tasolle kasvattamalla akustoa, vaihtamalla invertteri suurempaan ja kasvattamalla autosta tulevan virran arvoksi 0.2 kW, joka on kymmenesosa systeemin jatkuvasta maksimitehosta (10 min latausta / 1 min käyttöä maksimiteholla).


      • eroaverkosta.be

        Ihan mielenkiinnosta muuten, nyt olen ensimmäisen kerran päässyt autolaturilla mökkiakuissa yli 13.7 voltin eli akut täynnä ja "kaasuuntumisjännite" saavutettu - virran arvo pudonnut 3.5 amppeerista 3.3 A ja pientä kuplivaa ääntä kuuluu akuista.

        Pitää ehkä kysä Yaesulta mikä virran arvon kuuluu olla tuolla jännitteellä, jotta ei kiehuta akkuja.


      • 2000a
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Eli pesukoneesi ei lämmitä vettä vaan peset kylmällä.

        Kyllä. Systeemi on tällä hetkellä mitoitettu 1.5 kW teholle ja näyttää siltä osin toimivan. Pesukone ottaa sen 2 kW veden lämmitykseen.

        Ainoa ongelma on ollut mikrouuni, joka ei lämmitä invertterisähköllä normaalisti - sieltä myös putoilee magnetroni pois päältä eli kulutusmittarissa tipahtelee jopa nollaan. vaikka uuni näyttää olevan päällä kaikenaikaa.

        Seuraavaksi on tarkoitus päästä 2 kW tasolle kasvattamalla akustoa, vaihtamalla invertteri suurempaan ja kasvattamalla autosta tulevan virran arvoksi 0.2 kW, joka on kymmenesosa systeemin jatkuvasta maksimitehosta (10 min latausta / 1 min käyttöä maksimiteholla).

        Nuo microuunit ovat vähän hankalia eivätkä ota tasaisesti sähköä niinkuin vastuskuorma. Verkosta kun ottaa niin oma mittarini näuttää n 1100w mutta esim valovirta aggrella micron käynti erilaista ja myös kuormittaa aggea enemmän kuin vastaavan tehoinen vastuskuorma. Victronin invellä toimii hyvin. Suosittelen victronia vaikka on aika kallis. Tyhjäkäyntikulutus myös lisääntyy selvästi siirryttäessa 2000va malliin 3000va. Jos 2kw vastuksia aikoo käyttää tulevaisuudessa niin väh 3000va malli. Aikanaan siemenssin pesukoneessa oli 3kpl 1100w vastuksia,sellaisissa malleissa olisi helppo jättää vain yksi vastus käyttöön. Myös jotkut hiustenkuivaajat ovat ongelma pienelläkin teholla kun ne ottaa vain tietyn jakson sähkökäyrästä.


      • eroaverkosta.be

        Olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona jonkinlaista ups-laitetta, joilla jotkut ovat kertoneet erilaisten vehkeiden toimivan paremmin kuin invertteristä suoraan. Niissähän on yleensä myös pienehkö vajaan tunnin akku eli jospa valot saisi pysymään päällä myös huoltotöiden ajan.

        Ikävää kun valot sammuu aina kun tekee akuilla jotain kytkentöjä tms.


      • eroaverkosta.be

        Tsekkasin tuon Victronin kolmetonnisen ja on liian kallis. Edecoa 2.5 kW on alle neljä sataa.


    • eroaverkosta.be
    • eroaverkosta.be

      Nyt kun mökin akut tuli yön selkään täyteen, fiksusti toteutetun autolaturin tulisi pudottaa latausvirta noin yhteen amppeeriin. Puolentoista tunnin välein olisi silloin kymmenen minuutin laturin käynnistys ja aamulla akut täynnä.

      Kun yöllä ei ole latausta, päivän joutuu aloittamaan vajailla akuilla.

      • 2000a

        Nyt kun mökin akut tuli yön selkään täyteen, fiksusti toteutetun autolaturin tulisi pudottaa latausvirta noin yhteen amppeeriin. .............jänniteohjaus on parempi. Tuo 13.7v ei kiehuta yhtään akkua edes viikossa huonoksi. Syklisessä käytössä pitää nousta 14.4v ja myös olla siinä jonkun aikaa,muuten jää vajaaksi ja joka kerta enempi ja enempi vajaaksi. Ehkä starttiakut ei vaadi ihan yhtä pitkää latausta kuin vapaa-ajan akut.


      • eroaverkosta.be

        Akkujen varaustaso auton perässä alkoi tippua, joten ratkaisu on kolmannen vartan sijaan jatkaa akkuja super-kapasitoreilla.

        Systeemin hinta nousee mutta kapasitoreilla on käytännössä kymmenen vuoden takuu - mitä enemmän kapasitoria auton perässä on suhteessa akkuun, sen vähemmän akkuja tai niiden varaustilaa tarvitsee jatkossa miettiä. Systeemin ennustettavuus paranee.

        Lisäsin kolme 16 faradin super-kapasitoria akkujen rinnalle. Vaikutus oli selvä - varaustasot jo muutaman purkaus/varaus syklin jälkeen alkoi palautua. Kapasitoreissa on se 14.3 volttia, johon lataus päättyy - ne jatkavat akkujen latausta laturin sammuttamisen jälkeen.

        Kyse on muutaman satasen investoinnissa, jolla saa merkittävän kapasitorin auton perään. Painoahan niissä ei ole paljon.


      • jo_huolestuttaa
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Akkujen varaustaso auton perässä alkoi tippua, joten ratkaisu on kolmannen vartan sijaan jatkaa akkuja super-kapasitoreilla.

        Systeemin hinta nousee mutta kapasitoreilla on käytännössä kymmenen vuoden takuu - mitä enemmän kapasitoria auton perässä on suhteessa akkuun, sen vähemmän akkuja tai niiden varaustilaa tarvitsee jatkossa miettiä. Systeemin ennustettavuus paranee.

        Lisäsin kolme 16 faradin super-kapasitoria akkujen rinnalle. Vaikutus oli selvä - varaustasot jo muutaman purkaus/varaus syklin jälkeen alkoi palautua. Kapasitoreissa on se 14.3 volttia, johon lataus päättyy - ne jatkavat akkujen latausta laturin sammuttamisen jälkeen.

        Kyse on muutaman satasen investoinnissa, jolla saa merkittävän kapasitorin auton perään. Painoahan niissä ei ole paljon.

        Heh heh, et ole tosissasi...


      • eroaverkosta.be

        Tuossa on kapasitorit punaisena: https://postimg.cc/image/c1i3x5btt/

        Nämä tarvitaan, koska jatkuvassa käytössä ei ole mahdollisuutta erillisiin huoltolatauksiin. Ilman kapasitoreja akkujen varaustaso laskee, jolloin laturia joutuu käyttämään enemmän.

        Kolmas varta korvataan viisi - kymmenellä kapasitorilla.


      • eroaverkosta.be

        > Heh heh, et ole tosissasi...

        Selvä vaikutus varaustasoon jo kolmella lisäkapasitorilla. On kokeiltu.


      • hukkaan_heitettyä_rahaa
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Heh heh, et ole tosissasi...

        Selvä vaikutus varaustasoon jo kolmella lisäkapasitorilla. On kokeiltu.

        Etkä yhtään muista kun sinulle selvitettiin oikein esimerkein, paljonko tuollainen konkka pystyy varastoimaan sähköä?


    • eroaverkosta.be

      Lisäkapasitorit auton perässä ratkaisi pelin - lyhentää auton latausaikaa ja kasvattaa mökin latausaikaa. Vartojen kestävyydestä tai varaustasoista ei jatkossa tarvitse kantaa huolta.

      Nyt on kysymys enää - kuinka paljon kapasitoria kehtaa laittaa auton perään? Satasella saa neljä.

    • eroaverkosta.be

      Tällä hetkellä 13 min autolatausta antaa 30 min mökkilatausta - mutta vartat eivät ole vielä palautuneet aivan ennalleen. Tarvitaan lisää latausta ja purkausta kapasitorien avittamana.

      Jos haluan saman 5 minuutin autolatauksella, paljonko kapasitoria täytää laittaa takakonttiin?

      Tämä konsepti on pässinlihaa ja näen jo otsikot lehdissä ja radiossa - hämmästyttävä kotimainen innovaatio generaattoriauto ratkaisee Suomen energiaongelman... ;)

      • fghtyu8

        Jeps ikiliikkujaan verrattava keksintö...


      • eroaverkosta.be

        Ymmärrän kateuden kun jollain on valot ja tietokoneet päällä yötäpäivää itsetuotetulla bemarin sähköllä. Ei sähkösopimuksia, ei siirtomaksuja, ei pelkoa sähkökatkoista.

        Ei sitoutumista kartelleihin tai muihin mafiaan verrattaviin liigoihin.


    • eroaverkosta.be

      > Etkä yhtään muista kun sinulle selvitettiin oikein esimerkein, paljonko tuollainen konkka pystyy
      > varastoimaan sähköä?

      Siellä ne nyt on auton perässä. Ja virtaa riittää. Tuskin teistä täällä on minkään asian selvittäjäksi, olen jo sen seikan todennut.

    • eroaverkosta.be

      > autossa akkujen lataamiseen tarvittava energia ei synny tyhjästä vaan se tulee bensaa polttamalla,
      > vieläpä kohtuullisen huonolla hyötysuhteella.

      Pitkälle kehitetyssä autolaturissa akkuja ja kapasitoreja ladataan jarrutusenergialla alamäessä ja pysähdyttäessä. Autolla joutuu toisinaan myös alamäkeen tai liikennevaloihin pysähtymään riippumatta käyttövoimasta - miksipä ei jarruttaisi akkuun tai kapasitoriin, joka käytetään myöhemmin mökin valaisuun.

      Viime kädessä kannattaa kulkea polkupyörällä, jolloin "bensaa" ei kulu lainkaan. Dynamolla voi ladata akkua, vaikkakaan kovin isoa akkua tuskin jaksaa kovinkaan polkija ladata fillaroidessa.

    • eroaverkosta.be

      4 kWh bemarisähköä on kulutettu - tässä jotakin käytännön kokemuksia

      - Auton latausjännite nousee kun kierroksia nostaa vain hieman. Laturista saa siis enemmän tehoa kun välityksiä muuttaa pyörittämään tyhjäkäynnillä nopeammin.
      - 10 min autolatausta antaa 30 min mökkilatausta 29V 3.5A
      - Tarvittaisiin tehokkaampi switching-mallinen lataussäädin mökkiakuille (nyt on lineaarinen buck)
      - Akut menevät yön aikana aika alas, joka vaatii latausta ennenkuin tehotyökaluja viitsii käyttää

      Kokeiluun on tulossa

      - automaattinen volttiohjattu käynnistäjä bemulaturille (aina täydet akut aamuksi)
      - UPS-laite invertterin perään poistamaan valojen välke pesukoneen käytön ajaksi (kenties poistaa)
      - Lisää super-kapasitoria auton perään

      Näillä mennään ja tosi tyytyväinen.

      Systeemiä on aina hankalaa kehittää samalla kun sitä käyttää. Hyvälle sähkölle on tarvetta, joten bemari on jatkuvassa laturikäytössä kaikenaikaa. Huoltotöitä yritetään tehdä akkujen varassa.

      Tarvitaan uusi termostaatti ja syylärin puhdistus. Laturin välitysten vaihto.

    • kokoajankojarrua

      tulee mieleen se yksi öljykauppias kauan sitten jossain eteläpohjanmaalla, kun lukee noita verkostairtihaluavan juttuja.

      verkosta mielisi päästä tokikin, mutta sille ei ole toistaiseksi oikein järkevää vaihtoehtoa.

      itse sähkön tekeminen millään genulla ei ole se vaihtoehto, eikä se taida autokaan olla se vaihtoehto on s ebensiini niin kallista.
      jos jarrupolkimella ohjaa auton latauista sinne peräkonttiin, se olisi jossain määrin edullista, mutta kun tahtoo olla sekin kovin harvinaista, ja aina sen jarrun jälkeen tarvii kaasutella lisää eli joka alamäessä tule se vastamessä menee.
      mutta jarrutusenergian talteenotto generaattorilla on kuitenkin se ainut hyödyllinen tapa.-

      • niinpäniin

        korjaus edelliseen, se oli Nilsiässä se öljysheikki !


    • 2000a

      Ehkä sittenkin kannattaa opetella ajotyyli jossa mahdollisimman vähän koskee jarruun. Nyky autot yrittää jo moottorijarrutuksessa työntää virtaa akkuun,siksi akut ovat suuren osan ajasta vähän vajaat,jotta ottaisi vastaan kun irrottaa kaasun. Lähes mätä systeemi,en arvosta. Ajovalot päällä pitää jännitteen vähän ylempänä,jotta halogeenit ei olisi kynttilät. Aivan turhaa lataus purkaus sykliä,jotta saataisiin tietyssä ajo syklissä mahdollisimman pieni kulutus ja niin hiilari päästöt pienelle ja vero pienelle. Ei se ole auton valmistajan vika vaan ne pakotetaan siihen. Vihree vasen jyrää

    • eroaverkosta.be

      > tulee mieleen se yksi öljykauppias kauan sitten jossain eteläpohjanmaalla, kun lukee noita
      > verkostairtihaluavan juttuja.

      Eipä ole aikaa turhiin jaarituksiin kun kehittää itsenäistä energiantuotantoa.

      Valot ja tietsikat on päällä ja mökki irti verkosta niin halutessa vaikka yötä päivää. Tehotyökalut ja pesukoneet toimii nekin. Pari litraa bemarin tankkiin silloin tällöin - senhän se vaatii, jos vain generaattorilla mennään. Tarkoitushan on käyttää myös aurinkoa silloin kun sitä on.

      Tämä generaattori on hyötyajossa aina kun se on tienpäällä.

    • eroaverkosta.be

      Keskimäärin 0.5 kWh sähkönkulutus per vuorokausi tällä hetkellä (peruskuorma 50 wattia valot ja tietokoneet ja siihen päälle hetkelliset tehotyökalut). Vähän enemmänkin sähköä bemarista voidaan saada 1-2 kWh vuorokaudessa.

      Sähkön kulutusta rajoittaa se, että yöllä ei ole latausta vaan ollaan akuilla. Päivän joutuu aloittamaan akkujen latauksella.

      Akut latautuu melko nopeasti muutamassa tunnissa kun invertterin sulkee ja aika hitaasti peruskuorman ollessa päällä. Jos laturi käynnistyisi ja sammuisi automaattisesti, silloin ei niin haittaisi vaikka akkuja lataisi hitaammin työn ohessa. Puolen tunnin välein on noin 10 min latausbreikki.

      Tavoite on laturin automaattinen käynnistys ja sammutus, mutta se on kohtuullisen vaativa teknologinen virstanpylväs. Kaikki muu on ollut helpohko toteuttaa mutta volttiohjattu käynnistys ja sammutus on vaikeampi.

      Jos on kokemusta generaattorin kauko- tai volttiohjauksesta, niin tervetuloa mukaan kehittämään generaattoribemaria. Kyllähän sähkölle tarvetta aina on, vaikka se tulisi kotimaista etanolipohjaista polttoainetta tankkiin kaatamalla.

      • autosähköt

        Auton käynnistys ja sammutys automaattisesti on tapauskohtainen juttu. Alkuun on hankittava auton täydellinen sähkökaavio, mistä selviää homman vaativuus.


      • eroaverkosta.be

        Tähän automalliin kaaviot on olemassa. On myös netissä ohjeet, kuinka automalli muutetaan nappulalla käynnistettäväksi - tupakansytyttimen paikalle tulee käynnistysnappula. Näillä kenties pääsee asiassa alkuun.

        Ongelma voi olla se, että tarkoitukseen katsottu generaattorin ohjain tunnistaa käynnistyksen onnistumisen ainoastaan öljynpaineen perusteella. Öljynpaineen tunnistimen on oltava tarkoitukseen sopiva - sellaisenkin varmaan voi jälkiasennella johonkin sopivaan kohtaan, jos ei alkuperäisellä toimi.


      • haastetta_on
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Tähän automalliin kaaviot on olemassa. On myös netissä ohjeet, kuinka automalli muutetaan nappulalla käynnistettäväksi - tupakansytyttimen paikalle tulee käynnistysnappula. Näillä kenties pääsee asiassa alkuun.

        Ongelma voi olla se, että tarkoitukseen katsottu generaattorin ohjain tunnistaa käynnistyksen onnistumisen ainoastaan öljynpaineen perusteella. Öljynpaineen tunnistimen on oltava tarkoitukseen sopiva - sellaisenkin varmaan voi jälkiasennella johonkin sopivaan kohtaan, jos ei alkuperäisellä toimi.

        Automaattista käynnistystä toteutettaessa pitää olla tietyt rutiinit mukana. Ensin on järjestelmän tsekattava ettei vaihde ole päällä, sytysvirta on kytkettävä päälle, sitten vakiopituinen starttaus, tarkistus onko öljynpaine tai laturin D noussut, jos ei niin uusi starttaus, jne. Sitten hätäsammutus ylilämmöstä, öljynpaineesta, jne.


      • eroaverkosta.be

        Kokeiluun on tulossa tunnetun valmistajan generaattorin ohjausboksi, jossa on valmiita toimintoja. Ehkä valmistajan saa houkuteltua autoprojektiin mukaan, mikäli tarvitaan modauksia.

        Tässä oli mökin tämän hetken lataussäädin: https://postimg.cc/image/lhto3jx23/

        Puolen tunnin rälläköinnin jälkeen kun olin jo lopettanut toinen buck poksahti ja näkyi pieni tulen leimahdus. Kyseessä oli buck, jonka virranrajoituksen valo paloi kirkkaammin kuin toisen buckin.

        Buckeja ei saa balansoitua niin, että molemmissa olisi yhtä kirkas virranrajoituksen valo. Kun vähänkin säätää, kirkkaampi valo vain siirtyy toiseen buckiin.

        Jos lataussäädin on toteutettu näin rinnakkaisilla buckeilla, tarvittaisiin automaattista balansointia buckien kesken, joka toimii aktiivisesti kaikenaikaa. Sinänsä ratkaisu olisi hyvä, koska se jakaa kuorman, eikä mökin sähköt ole yhden transistorin paukahduksesta kiinni.


      • jäähyä
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Kokeiluun on tulossa tunnetun valmistajan generaattorin ohjausboksi, jossa on valmiita toimintoja. Ehkä valmistajan saa houkuteltua autoprojektiin mukaan, mikäli tarvitaan modauksia.

        Tässä oli mökin tämän hetken lataussäädin: https://postimg.cc/image/lhto3jx23/

        Puolen tunnin rälläköinnin jälkeen kun olin jo lopettanut toinen buck poksahti ja näkyi pieni tulen leimahdus. Kyseessä oli buck, jonka virranrajoituksen valo paloi kirkkaammin kuin toisen buckin.

        Buckeja ei saa balansoitua niin, että molemmissa olisi yhtä kirkas virranrajoituksen valo. Kun vähänkin säätää, kirkkaampi valo vain siirtyy toiseen buckiin.

        Jos lataussäädin on toteutettu näin rinnakkaisilla buckeilla, tarvittaisiin automaattista balansointia buckien kesken, joka toimii aktiivisesti kaikenaikaa. Sinänsä ratkaisu olisi hyvä, koska se jakaa kuorman, eikä mökin sähköt ole yhden transistorin paukahduksesta kiinni.

        Pistä konverttereiden tehopiirin päälle pieni jäähdytyssiili, niin kestää enemmän rääkkiä.
        https://www.dx.com/p/jtron-5a-75w-dc-dc-adjustable-step-down-stabilized-voltage-supply-module-deep-blue-388863#.W5FGW8AVRPY


      • eroaverkosta.be

        No just. Tuollainen siili ensin ja päälle tietsikan prosessorituuletin. Epäilen vain josko tämä säädinratkaisu on vielä kovin lopullinen.

        Kukahan mahtaisi olla virtalähteiden paras auktoriteetti Suomessa? Tähän tarkoitukseen pitäisi suunnitella "oppiva" hybridisäädin, joka voi ottaa (paljon) virtaa autosta ja aurinkopaneeleista.

        Ja saa akut menemään täyteen riippumatta kuormituksen vaihteluista.


      • systeemiä
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Kokeiluun on tulossa tunnetun valmistajan generaattorin ohjausboksi, jossa on valmiita toimintoja. Ehkä valmistajan saa houkuteltua autoprojektiin mukaan, mikäli tarvitaan modauksia.

        Tässä oli mökin tämän hetken lataussäädin: https://postimg.cc/image/lhto3jx23/

        Puolen tunnin rälläköinnin jälkeen kun olin jo lopettanut toinen buck poksahti ja näkyi pieni tulen leimahdus. Kyseessä oli buck, jonka virranrajoituksen valo paloi kirkkaammin kuin toisen buckin.

        Buckeja ei saa balansoitua niin, että molemmissa olisi yhtä kirkas virranrajoituksen valo. Kun vähänkin säätää, kirkkaampi valo vain siirtyy toiseen buckiin.

        Jos lataussäädin on toteutettu näin rinnakkaisilla buckeilla, tarvittaisiin automaattista balansointia buckien kesken, joka toimii aktiivisesti kaikenaikaa. Sinänsä ratkaisu olisi hyvä, koska se jakaa kuorman, eikä mökin sähköt ole yhden transistorin paukahduksesta kiinni.

        Mikä noiden peräkkäisten ja rinnakkaisten konvertterien tehtävä on? Onko tuo näkyvissä oleva pikkuakku mökin ainoa akku? Mistä tuo harmaa johto tulee? Autolta vai paneeleilta?


      • eroaverkosta.be

        Autosta tuleva 28V ei ollut riittävä määrä voltteja vetämään mökin akut täyteen kuorman ollessa päällä, joten kuvan isompi buck on step-up convertteri ja säädetty 31 volttiin.

        Pikku rinnakkaisbuckit on säädetty 29.5 volttiin ja niiden virtausta rajoitettu alle 4 amppeerin yhteensä. Virran rajoitus tarvitaan akkulaturissa - muuten ei mene akut täyteen. Tarkoitus oli laittaa 3 - 5 vastaavaa pikku-buckia rinnakkain suurempia virtoja varten aina 10 amppeeriin saakka. Käytännössä tällä hetkellä riittää 3 amppeeria autosta tulevaa latausvirtaa.

        Akkuja on kuusi kappaletta ja kasvatetaan seuraavaksi 8 kpl akustoon (2 kW hetkelliselle maksimiteholle soveltuu silloin). Ne ovat 22 Ah deep cycle akkuja ja laitettu rinnan ja sitten sarjaan 24 voltin akuksi - 66 Ah siis tällä hetkellä 24 volttisena.

        Koko systeemi on tällähetkellä tarkoitettu 1.5 kW maksimiteholle.

        Käytännössä kannattaa asentaa systeemiin vielä line interactive UPS-laite, joka ottaa isotkin hetkelliset kuormat huoletta hoitaakseen. Sitten ei tarvitse pelätä invertterin puolesta.


      • eroaverkosta.be

        Ja hybridisäätimen tulisi kyetä ottamaan virtaa sekä aurinkopaneeleilta että autosta - jos paneelien teho ei riitä toivotulle latausvirralle, generaattori otetaan joustavasti peliin mukaan.

        Mikäli tällaisen huipputehokkaan oppivan hybridisäätimen voisi suunnitella ja rakentaa, silloin systeemi voi ratkaista Suomen energiaongelman.

        Koska tällä hetkellä systeemissä ei vielä ole mitään logiikkaa, se on epätehokas. Mutta sillä saa valot ja tietsikat pysymään päällä yötä päivää ja rälläköinnin ja imuroinnin tehtyä muutamalla tankkiin kaadetulla litralla päivässä - nyt ei siis ole ollut aurinkopaneelit vielä käytössä generaattorin kanssa yhdessä.


      • systeemiä
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Autosta tuleva 28V ei ollut riittävä määrä voltteja vetämään mökin akut täyteen kuorman ollessa päällä, joten kuvan isompi buck on step-up convertteri ja säädetty 31 volttiin.

        Pikku rinnakkaisbuckit on säädetty 29.5 volttiin ja niiden virtausta rajoitettu alle 4 amppeerin yhteensä. Virran rajoitus tarvitaan akkulaturissa - muuten ei mene akut täyteen. Tarkoitus oli laittaa 3 - 5 vastaavaa pikku-buckia rinnakkain suurempia virtoja varten aina 10 amppeeriin saakka. Käytännössä tällä hetkellä riittää 3 amppeeria autosta tulevaa latausvirtaa.

        Akkuja on kuusi kappaletta ja kasvatetaan seuraavaksi 8 kpl akustoon (2 kW hetkelliselle maksimiteholle soveltuu silloin). Ne ovat 22 Ah deep cycle akkuja ja laitettu rinnan ja sitten sarjaan 24 voltin akuksi - 66 Ah siis tällä hetkellä 24 volttisena.

        Koko systeemi on tällähetkellä tarkoitettu 1.5 kW maksimiteholle.

        Käytännössä kannattaa asentaa systeemiin vielä line interactive UPS-laite, joka ottaa isotkin hetkelliset kuormat huoletta hoitaakseen. Sitten ei tarvitse pelätä invertterin puolesta.

        >rajoitettu alle 4 amppeerin yhteensä. Virran rajoitus tarvitaan akkulaturissa - muuten ei mene akut täyteen
        >
        >
        Miten perustelet tuon? Paremmin ja nopeammin akut täyttyy kun virtaa ei rajoiteta.
        Akkujen latausjännite, kaksi 12V akkua sarjassa, on jatkuvassa ylläpitolatauksessa 27,6V enintään. Syklisessä latauksessa voi jännitteen ruuvata enintään 30V. Erikseen tuskin tarvitset mitään virran rajoitusta latausvirralle. Eikös autossakin ole jo jokin konvertteri nostamassa jännitteen 28V?


      • eroaverkosta.be

        Kun akun navoissa on kuormitus samalla kun sitä ladataan, kuorma vetää sekä akun että laturin jännitedifferentiaalin niin lähelle toisiaan, että akun varausreaktiota ei tapahdukaan riittävässä määrin. Kun latausvirtaa jarrutetaan, laturin jännite ei putoakkaan kuorman vaikutuksesta.

        Tämä on käytännössä testattu, auton muuntajasta tulee suoraan yli 10A virta - akut eivät menneet täyteen invertterin ollessa käynnissä, joten ryhdyin operoimaan buckien kautta. Sama ilmiö tosin havaittu jo aikaisemmin kesällä aurinkopaneelien yhteydessä - pelkästään paneelilla akkua ei saanut täyteen mutta buckin kanssa virtaa rajoittamalla jo menikin.

        Autossa akku on jatkuvassa 14.6 voltin ylläpitolatauksessa - yli 29V 24 voltin akulle. Ei ole muuta haittaa kuin että säätimen pitäisi rajoittaa virtaa vielä enemmän kun akku on menossa täyteen, joka parantaisi koko systeemin tehokkuutta - toisin sanoen latauslogiikkaa tarvittaisiin.


      • eroaverkosta.be

        > Erikseen tuskin tarvitset mitään virran rajoitusta latausvirralle.

        Kiteytettynä voidaan sanoa, että virta ei lataa akkua vaan laturin ja akun välinen jännite-ero. Jos akun navoissa kuormitus kaventaa jännite-eroa, akun latausta ei tapahdu ja virtaa vain kulkee akun kautta.

        > on jatkuvassa ylläpitolatauksessa 27,6V

        Ymmärrän ylläpitolatauksen siten, että täyttä akkua pidetään täytenä eli kompensoidaan akun itsepurkaus. 24V akkua ei saa täyteen tuolla latausjännitteellä - akkujen kapasiteetti pienenee melko nopsaan alilatauksen vuoksi.

        On mahdollista, että järkevä laturi pudottaisi jännitteen tuolle tasolle mutta vasta kun akku on saatu ensin täyteen korkeammalla jännitteellä.


      • systeemiä
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Kun akun navoissa on kuormitus samalla kun sitä ladataan, kuorma vetää sekä akun että laturin jännitedifferentiaalin niin lähelle toisiaan, että akun varausreaktiota ei tapahdukaan riittävässä määrin. Kun latausvirtaa jarrutetaan, laturin jännite ei putoakkaan kuorman vaikutuksesta.

        Tämä on käytännössä testattu, auton muuntajasta tulee suoraan yli 10A virta - akut eivät menneet täyteen invertterin ollessa käynnissä, joten ryhdyin operoimaan buckien kautta. Sama ilmiö tosin havaittu jo aikaisemmin kesällä aurinkopaneelien yhteydessä - pelkästään paneelilla akkua ei saanut täyteen mutta buckin kanssa virtaa rajoittamalla jo menikin.

        Autossa akku on jatkuvassa 14.6 voltin ylläpitolatauksessa - yli 29V 24 voltin akulle. Ei ole muuta haittaa kuin että säätimen pitäisi rajoittaa virtaa vielä enemmän kun akku on menossa täyteen, joka parantaisi koko systeemin tehokkuutta - toisin sanoen latauslogiikkaa tarvittaisiin.

        Laita tuommoinen vähän järeämpi virranrajoittaja siihen, ei tarvitse kikkailla kahdella rinnan kytketyllä. Voisi olla myös vähän helpompi säädettävä.
        https://www.ebay.com/itm/Digital-controlled-Step-Down-32V-5A-160W-Buck-Power-supply-constant-volt-current/401314722587?hash=item5d7038b31b:g:qF8AAOSwkShY~75R


      • totuuksia
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Erikseen tuskin tarvitset mitään virran rajoitusta latausvirralle.

        Kiteytettynä voidaan sanoa, että virta ei lataa akkua vaan laturin ja akun välinen jännite-ero. Jos akun navoissa kuormitus kaventaa jännite-eroa, akun latausta ei tapahdu ja virtaa vain kulkee akun kautta.

        > on jatkuvassa ylläpitolatauksessa 27,6V

        Ymmärrän ylläpitolatauksen siten, että täyttä akkua pidetään täytenä eli kompensoidaan akun itsepurkaus. 24V akkua ei saa täyteen tuolla latausjännitteellä - akkujen kapasiteetti pienenee melko nopsaan alilatauksen vuoksi.

        On mahdollista, että järkevä laturi pudottaisi jännitteen tuolle tasolle mutta vasta kun akku on saatu ensin täyteen korkeammalla jännitteellä.

        "Kiteytettynä voidaan sanoa, että virta ei lataa akkua vaan laturin ja akun välinen jännite-ero. Jos akun navoissa kuormitus kaventaa jännite-eroa, akun latausta ei tapahdu ja virtaa vain kulkee akun kautta."

        Voi sen kiteyttää niinkin, että "jännite-ero ilman virtaa ei tee yhtään mitään". Ja edelleen, "virta akkuun on latausta".


      • eroaverkosta.be

        > "virta akkuun on latausta".

        Eipä aina olekaan. Mietippä asiaa näin - kumpi on vahvempi virtalähde, 60 Ah akku vai pieni muuntaja?

        Jos muuntajan virtaa ei rajoiteta samalla kun akun navoista otetaan kuormitusta, akku on vahvempi ja sulkee muuntajan ja akun volttivälin nolliin. Pikku muuntajan jännite droppaa akun jännitteen tasolle - differentiaali nolla, eikä latausta. Virtaa kulkee akun napojen kautta mutta latausreaktio ei käynnisty.

        Varausreaktion käynnistyminen edellyttää tietyn verran korkeampaa jännitettä kuin sen hetken akun varaustila. Kun muuntajan virtaa reguloidaan, jännite ei droppaa akun tasolle vaan differentiaalia on riittävästi latausreaktiota varten.

        Lataus on akun sisällä aina kemiallinen reaktio, jonka käynnistymiselle on tietyt perusvaatimukset - jos ne eivät täyty, akun napojen kautta kulkeva virta ei käynnistä latausreaktiota.


      • totuuksia
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > "virta akkuun on latausta".

        Eipä aina olekaan. Mietippä asiaa näin - kumpi on vahvempi virtalähde, 60 Ah akku vai pieni muuntaja?

        Jos muuntajan virtaa ei rajoiteta samalla kun akun navoista otetaan kuormitusta, akku on vahvempi ja sulkee muuntajan ja akun volttivälin nolliin. Pikku muuntajan jännite droppaa akun jännitteen tasolle - differentiaali nolla, eikä latausta. Virtaa kulkee akun napojen kautta mutta latausreaktio ei käynnisty.

        Varausreaktion käynnistyminen edellyttää tietyn verran korkeampaa jännitettä kuin sen hetken akun varaustila. Kun muuntajan virtaa reguloidaan, jännite ei droppaa akun tasolle vaan differentiaalia on riittävästi latausreaktiota varten.

        Lataus on akun sisällä aina kemiallinen reaktio, jonka käynnistymiselle on tietyt perusvaatimukset - jos ne eivät täyty, akun napojen kautta kulkeva virta ei käynnistä latausreaktiota.

        Tarkoitin ihan konkreettisesti, kun akun navasta menee virtaa akun sisälle, se on latausta.


      • eroaverkosta.be

        Jos jännitedifferentiaali ei ole riittävän laaja, akun varaustila ei kasva vaikka virtaa kulkisi.

        Tämä tapahtuu silloin kun akusta sekä otetaan virtaa että yritetään samaan aikaan kasvattaa akun varausta. Pikku buckin jännite ilman virranrajoitusta droppaa enemmän kuin akun jännite, jolloin ne ovatkin samassa potentiaalissa - ei varausta. Virtaa kyllä kulkee akun kautta.

        On ihan konkreettinen ja melko helposti ymmärrettävä asia.


      • eroaverkosta.be

        Ja tästä syystä PWM hakkurimuuntajat ovat yleistyneet ja ovat tehokkaampia latureita.

        Linkittämäsi buck vaikuttaa hyvältä mutta virranrajoituspiiri näyttäisi aika samalta kuin pikku buckeissa. Autolaturiprojekti ottaa ison harppauksen eteenpäin vasta siinä vaiheessa, kun mökin lataussäädin on PWM tyyppinen.

        Sitten voi ottaa paljon virtaa autosta ja käyttää mökissä paljon virtaa - ja saa vielä mökin akut täyteen samalla.


      • taas_mennään
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Ja tästä syystä PWM hakkurimuuntajat ovat yleistyneet ja ovat tehokkaampia latureita.

        Linkittämäsi buck vaikuttaa hyvältä mutta virranrajoituspiiri näyttäisi aika samalta kuin pikku buckeissa. Autolaturiprojekti ottaa ison harppauksen eteenpäin vasta siinä vaiheessa, kun mökin lataussäädin on PWM tyyppinen.

        Sitten voi ottaa paljon virtaa autosta ja käyttää mökissä paljon virtaa - ja saa vielä mökin akut täyteen samalla.

        Maaninen vaihe päällä...


      • eroaverkosta.be

        Suomen energiaongelman ratkaisu tekeillä (hybridikonsepti täysin valmis, myös toteutus jo selvästi alkua pitemmällä - systeemin prototyyppejä koekäytössä).

        Miten usein pääsee ratkaisemaan kokonaisen maan energiapulan ja kalleuden? Ja vielä ikäänkuin puskista?

        Kun OL-3 on lopulta valmis avattavaksi ydinvoiman museoksi, hybridikonsepti tuottaa kotimaista yksilöenergiaa pilkkahinnalla kesät talvet yötäpäivää.


      • pölo8kiju
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Suomen energiaongelman ratkaisu tekeillä (hybridikonsepti täysin valmis, myös toteutus jo selvästi alkua pitemmällä - systeemin prototyyppejä koekäytössä).

        Miten usein pääsee ratkaisemaan kokonaisen maan energiapulan ja kalleuden? Ja vielä ikäänkuin puskista?

        Kun OL-3 on lopulta valmis avattavaksi ydinvoiman museoksi, hybridikonsepti tuottaa kotimaista yksilöenergiaa pilkkahinnalla kesät talvet yötäpäivää.

        Hienoa, kohta joka talon pihassa on bemarit jauhamassa sähköä.


    • 1.___-Markkinat
      • eroaverkosta.be

        Ihan vaan huomautan, että konsepti on käytössä ja tuottaa valoa ja sähköä yötäpäivää kun vaan muistaa pari litraa kaataa tankkiin silloin tällöin.

        Kukaan ei ole menettänyt penninjeniä tässä kotimaisessa energiaprojektissa.


      • noillakin_se_pelaa
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Ihan vaan huomautan, että konsepti on käytössä ja tuottaa valoa ja sähköä yötäpäivää kun vaan muistaa pari litraa kaataa tankkiin silloin tällöin.

        Kukaan ei ole menettänyt penninjeniä tässä kotimaisessa energiaprojektissa.

        Kaikki kunnia Saksalaiselle autoteollisuudelle, ovat onnistuneet moottorin ja laturin yhteensovittamisessa. Unohtamatta Outokumpua johdinmateriaalin osalta ja tietenkin myös akkuteollisuutta sähkön välivarastoinnin osalta. Loppu on toisarvoista käpistelyä.


    • 1.___-Markkinat
      • eroaverkosta.be

        Jaa vain on. Mutta tässäpä ketjussa ei olekaan yhtään mitään kusetusta vaan kaikki toimii juuri siten kuin on esitetty. Jos tällainen varavoimakonsepti - joka minulla toimii siis jo käytännössä päävoimakonseptina - ei kiinnosta tai sellaiselle ei ole tarvetta, niin onhan täällä monia muitakin ketjuja.

        Miksi tulla turhaan rääpimään ketjuun, jossa kehitetään konkreettista ja täysin toimivaa ja edullista kotimaista vaihtoehtoista yksilöenergian tuotantomenetelmää?

        Antaa niiden kehittää, jotka haluaa kehittää. Vapaa maa - vapaat energiaratkaisut.


    • 1.___-Markkinat
    • 2000a

      Jos sinulla olisi 12v systeemit niin ei tarvittais mitään muuta kuin kunnon kaapelit autosta mökkiakkuihin. Häviöitä ne jännitemuuntimet ja bucitkin aiheuttaa. Aivan turhia virityksiä välissä,virta kulkee amppeereina ja sitä akkusi tarvitsee. Jännitteet kyllä nousee kun akut alkaa täyttymään,joku virran rajoituskin,ehkä paneelin ja akun väliin mutta mppt on siinäkin parempi kuin buck. Ja mitä puhut hakkurilaturista ja sen tehokkuudesta latauksessa, juuuu kyllä se muuntajan päihittää mutta häviönsä siinäkin ja soveltuu hyvin 230ac käyttöön kun muutetaan akuille sopivaksi virraksi ja jännitteeksi mutta kun autosi laturi on valmis lataamaan 12v akkuja ei siinä ennää tarvita mitään.

    • kehityskehittyykehit

      eli suomen autot täyteen akkuja ja kas omavarainen sähkö on syntynyt.

      miten tuota ei ole aiemmin keksitty ??

      • eroaverkosta.be

        Omavarainen sillä hetkellä kun töpselistä ei enää juokse sähkö. Ja jos auton polttoaine on kotimaassa tuotettua, huoltovarmuus on aika hyvällä tasolla.

        Tämä innovaatio lähti kehittymään siitä kokeilusta, että laitoin toisen vartan akun autoon ja huomasin saavani tuplasti sähköä generaattorista verrattuna yhteen akkuun. Kuinka moni on tuota asiaa kokeillut?

        Uudet innovaatiot ovat aina sekä inspiraatiota että perspiraatiota.


    • eroaverkosta.be

      > Jos sinulla olisi 12v systeemit niin ei tarvittais mitään muuta kuin kunnon kaapelit autosta
      > mökkiakkuihin.


      Ei kai 12V akulla voi ladata toista 12V akkua kuin korkeintaan puolilleen tai puolet pienempää akkua 3/4 varaukseen - ilman lataussäädintä mökin akkuja ei saisi menmään täyteen muuten kuin generaattoria pyörittämällä. Kun generaattori pyörii ja käy 14.5 voltilla, se ei ole välttämättä mökin pihassa. Vaan hyötyajossa omia akkujaan lataamassa.

      Systeemiin on tulossa kokeiluun 2.5 kW UPS-laite, joka käyttää 48 voltin akkua. Pienissäkkin järjestelmissä on tavoiteltava suuruuden ekonomiaa - enemmän akkuvoltteja on parempi.

      Pidemmän aikavälin suunnitelma on vaihtaa bemariin 28 voltin laturi, josta buckilla otetaan auton tarvitsema 14.5 volttia ja generaattorin akusto autossa vaihtuisi 24 volttiseen - tämä on melko vaativa teknologinen modifikaatio, enkä pysty sanomaan milloin sellainen voisi valmistua.

      Kun sellainen valmistuisi, pari kilovattia generaattorisähköä olisi aina käytettävissä - joko mökin pihassa tai tien päällä akkuja lataamassa.

      • järkijuttu

        Kyllä se tyhjä 12 V mökkiakku siitä lataantuu täyteenkin kun bemun automaattistarttaus täräyttää koneen käyntiin. Otat sen automaattistarttauksen virtareleeltä joka haistelee latausvirtaa auton ja mökin akun välillä. Bemun sammutus sitten jännitevahdita.
        Järkevintä on pitää akkujännite kaikissa 12 V, ja laittaa 24 V konvertteri kiinni vasta mökkiakkuun jos sellaista jännitettä tarvitaan.


    • 2000a

      Tämä innovaatio lähti kehittymään siitä kokeilusta, että laitoin toisen vartan akun autoon ja huomasin saavani tuplasti sähköä generaattorista verrattuna yhteen akkuun. Kuinka moni on tuota asiaa kokeillut? ....................... Tietenkin kaksi vajaata akkua ottaa tuplat virtaa vastaan oli ne kytketty 12v tai 24v ei merkityst. Kaippa niitä jänmitteen nostajia on olemassa jos haluat takakontin akuilla ladata mökkiakkuja. Voit myös irroittaa mökkiakun irti jos halua bemun akkuka ensin tyhjentää tai lisätä akkukapasiteettia niin että pärjäät yön yli ilman käynnistystä. 12v järjestelmä ei ole niin kranttu akkujen erilaisuudelle kuin sarjaankytketyt akut,tosin siinäkin korkeamman lepojännitteen aklu tyhjenee ensin ennenkuin muut akut tulevat täysimääräisesti mukaan varsinkin pienissä kulutuksissa kun jännitteet ei putoa. Monet agm akut ovat lepojännitteiltään korkeampia.

      • eroaverkosta.be

        > Tietenkin kaksi vajaata akkua ottaa tuplat virtaa vastaan oli ne kytketty 12v tai 24v ei merkityst.

        Ei voinut tietää kokeilematta vaan luulohan oli, että laturi on reilun puolen kilovatin maksimi olipa akku mikä tahansa. Enemmän sieltä tuli, ja silloinhan homma alkoi olla järkevää.

        Toisin sanoen lataustehoa rajoittava tekijä oli akku, jonka kasvattaminen tuplaksi kasvatti lataustehon tuplaksi.

        Oleellista on, että on akun latausvoimaa. Kaikki muu on systeemin tehokkuuden optimointia.


      • eroaverkosta.be

        Ja vieläkin kannattaisi kokeilla kolmannella vartalla, josko latausvoimaa on vieläkin reservissä bemun laturissa. On mahdollista, että testaan tuon.


    • eroaverkosta.be

      Sen verran päivitystä, vaikka tämäkin ketju alkaa olla pitkä - autosta tuleva latausvirta on nostettu 8 amppeeriin. Pikku buckin paikalla on nyt huokea PWM-tyyppinen aurinkopaneelin säädin.

      Virtaa alkoi mökissä riittää jo vähän lämmittämiseenkin. 200 watin lämmitysvastus on kellokytkimellä puolet aikaa päällä ja puolet pois. Lämmityksen aikana mökissä kulutus 270 wattia.

      Laturi käy näillä asetuksilla noin puolet ajasta ja puolet lepää.

      Konsepti on vallan mainio mutta lisää latausvirtaa on autosta saatava - helpot konstit ovat

      - Kolmas varta takakonttiin (pyöreästi 0.1 kW latausvirtaa mökkiin per varta)
      - Laturin pyörintänopeutta on kasvatettava

      Näilla keinoilla pitäisi päästä 0.3 kW lataustehoon mökille kun laturi lepää (yli 10A).

      • eroaverkosta.be

        Mökissä on nyt siis keskimäärin jatkuva 0,15 kW kulutus näillä asetuksilla. Lämmitykseen on tulossa muita ratkaisuja mutta ihan hyvän valaistuksen tuolla sähköllä jo saa.


    • eroaverkosta.be

      Generaattoriauton aivan ensimmäinen testausvaihe päättyy ja auto lähtee huoltoon, jossa vaihdetaan vesipumppu ja katsotaan miten laturin pyörintänopeutta voisi kasvattaa. Käytännössä konsepti todettiin toimivaksi ja tarvitaan jatkossa

      - E85 polttoaineella käyvä automaattisesti käynnistyvä generaattoriauto
      - Oppiva hybridilataussäädin, joka tehokkaasti ottaa virtaa autolta ja aurinkopaneeleista

      Latausvirta kasvatettu 8 amppeeriin: https://postimg.cc/image/yu2o980yz/

      Mökin akut, joita voi kasvattaa tarpeen vaatiessa: https://postimg.cc/image/ci4vfuwq3/

      Kaikilta akuilta lähtee oma johto invertterille, joissa 20A sulakkeet: https://postimg.cc/image/knmxe184b/

      Kapasitoria kannattaa laittaa lisää sulakkeiden ja invertterin väliin.

      Systeemistä otettu paras hetkellinen teho: https://postimg.cc/image/3zvfbknnf/

      Testijakson aikana 9 kWh "bemarivirtaa" kulutettiin: https://postimg.cc/image/dkf1yiaff/

      Jos ja kun saan generaattoriauton seuraavaan kehitysversioon, laitan lisää juttua taikka avaan uuden ketjun. Silloin auton pitäisi jo olla käyttövalmis Stage1 eli sähköntuotantoauto.

      Vaiheessa 2 (Stage 2) autossa on myös lämmönvaihdin pakoputkistossa ja muutama kilovatti lämpöä otetaan talteen.

      Energiantuotantoauto kannattaa integroida osaksi mökin/kiinteistön energiajärjestelmää - näin kallis auto ei pelkästään seiso pihassa taikka tallissa vaan tekee töitä!

      • pientä_hakemista

        Kuinka sinä nyt hylkäsit opin pysyvän virtarajoituksen eduista ja laitoit siihen tavallisen aurinkopaneelisäätimen? Säädinhän lataa akkua pätkimällä virtaa sen mukaan mikä on akun varaustaso. Tyhjälle akulle kytkentäsuhde on 100 % ja akun jännitteen noustessa pienenee kytkentäsuhde lähes 0 % täydelle akulle. Akku tosin tykkää kun saa virtaa halunsa mukaan.
        Tämähän on PWM- säädön periaate. Eikä PWM säädä itse virtaa, vaan pätkii täyttä virtaa. Tosin virtalähteen puskurikondensaattori tasoittaisi siihen kohdistuvaa ON/OFF kuormitusta. Kytkentäsuhteella 50% ON / 50 % OFF, virran ajallinen keskiarvo on puolet todellisesta virrasta.


      • eroaverkosta.be

        En pysty vastaamaan toistaiseksi muuta kuin että mielestäni akkujen olisi pitänyt 8A virralla täyttyä hieman nopeamminkin verrattuna virtarajoitetun buckin 3 amppeeriin.

        Kädenvääntö on lineaarisen laturin (buck) ja switching tyyppisen (PWM) välillä. PWM-laturia väitetään tehokkaammaksi. Se kumpi lataa akkuja tehokkaammin akun ollessa kuormitettu on voittaja. Miten voittaja saadaan käytännössä selville?

        Tuossa kytkennässäni säädin ei voi tietää kuormituksen määrää, koska invertteriä ei ole kytketty säätimen Load lähtöön vaan akkuun suoraan (säätimen 20A on liian pieni ulostulo kuormalle kun tarvitaan jopa 60A). Toisin sanoen jos aurinkolaturi olisi kytketty kuten kuuluu, voi olla että siitä olisi apua akkujen latauksessa.

        Mökkisäätimen täytyisi tietää paljonko virtaa otetaan akulta ulos, jotta se voi määritellä paljonko pitää laittaa sisään akun täyttämiseksi samalla kun sieltä otetaan - nämä ovat käytännön pulmia, jotka ratkeavat sekä teoreettisella että käytännöllisellä tarkastelulla.

        Lopulta tehokkain säädin on mikroprosessoriohjattu, joka osaa ennakoida kuormituspiikit ja säätää latausta kaikenaikaa dynaamisesti.


      • eroaverkosta.be

        > Akku tosin tykkää kun saa virtaa halunsa mukaan.

        Virta ei ole määrittävä tekijä latauksessa vaan jännite. Voit tyhjälle akulle antaa vaikka 100 volttia, ja siitä se tykkää ja täyttyy tosi nopsaan. Jännitteen vain täytyy laskea kovin nopeasti myöskin akun täyttyessä, jotta latausreaktio ei ala kiehumaan akun sisällä.

        Tällaisia todellisia teholatureita on laboratorioissa koekäytössä mutta kukaan akkuvalmistaja ei salli niiden käyttöä käytännön tilanteissa ymmärrettävistä syistä. Jos jokin menee pieleen eikä jännite putoa akun täyttyessä, tapahtuu vety- ja happoräjähdys.


      • testailua_lisää
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        En pysty vastaamaan toistaiseksi muuta kuin että mielestäni akkujen olisi pitänyt 8A virralla täyttyä hieman nopeamminkin verrattuna virtarajoitetun buckin 3 amppeeriin.

        Kädenvääntö on lineaarisen laturin (buck) ja switching tyyppisen (PWM) välillä. PWM-laturia väitetään tehokkaammaksi. Se kumpi lataa akkuja tehokkaammin akun ollessa kuormitettu on voittaja. Miten voittaja saadaan käytännössä selville?

        Tuossa kytkennässäni säädin ei voi tietää kuormituksen määrää, koska invertteriä ei ole kytketty säätimen Load lähtöön vaan akkuun suoraan (säätimen 20A on liian pieni ulostulo kuormalle kun tarvitaan jopa 60A). Toisin sanoen jos aurinkolaturi olisi kytketty kuten kuuluu, voi olla että siitä olisi apua akkujen latauksessa.

        Mökkisäätimen täytyisi tietää paljonko virtaa otetaan akulta ulos, jotta se voi määritellä paljonko pitää laittaa sisään akun täyttämiseksi samalla kun sieltä otetaan - nämä ovat käytännön pulmia, jotka ratkeavat sekä teoreettisella että käytännöllisellä tarkastelulla.

        Lopulta tehokkain säädin on mikroprosessoriohjattu, joka osaa ennakoida kuormituspiikit ja säätää latausta kaikenaikaa dynaamisesti.

        Siis buck konvertteri ei ole lineaarinen muunnin. Se on hakkuri, ja säätötapana voi olla myös PWM.
        https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/134653/Heino_Jani.pdf?sequence=1
        Kyllä se aurinkosäädinkin havaitsee heti kuorman, akun jännitteen laskemisesta. Akusta otettu virta nimittäin lisää jännitehäviötä akun sisäisessä resistanssissa, joka vastaavasti laskee akun napajännitettä.
        Eikös siitä virtamittarista näe suoraan, miten latausvirta käyttäytyy akkua rajusti kuormitettuna? Onko siinä havaittavissa eroa entiseen virtarajoitettuun buck-muuntimeen verrattuna?


      • ohmi_osaa
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Akku tosin tykkää kun saa virtaa halunsa mukaan.

        Virta ei ole määrittävä tekijä latauksessa vaan jännite. Voit tyhjälle akulle antaa vaikka 100 volttia, ja siitä se tykkää ja täyttyy tosi nopsaan. Jännitteen vain täytyy laskea kovin nopeasti myöskin akun täyttyessä, jotta latausreaktio ei ala kiehumaan akun sisällä.

        Tällaisia todellisia teholatureita on laboratorioissa koekäytössä mutta kukaan akkuvalmistaja ei salli niiden käyttöä käytännön tilanteissa ymmärrettävistä syistä. Jos jokin menee pieleen eikä jännite putoa akun täyttyessä, tapahtuu vety- ja happoräjähdys.

        Se akun "virran halu" tulee yksinkertaisesti, teholähteen ja akun napajännitteiden erotuksen suhteesta latausvirtapiirin resistanssiin. I = U / R


    • 1.___-Markkinat
    • eroaverkosta.be

      > Eikös siitä virtamittarista näe suoraan, miten latausvirta käyttäytyy akkua rajusti kuormitettuna?
      > Onko siinä havaittavissa eroa entiseen virtarajoitettuun buck-muuntimeen verrattuna?

      Ainakin nyt auton käynnistäminen kasvattaa mökin latausvirtaa, jota se ei aikaisemmin tehnyt. Auton perässä on reilun puolen kilovatin muuntaja, joka on vakioitu 27.9 voltin jännitteelle. En vielä edes tiedä miten aurinkosäädin auton muuntajan perässä voi vaikuttaa tähän mutta hakkuri varmaankin vaikuttaa asiaan.

      > Se akun "virran halu" tulee yksinkertaisesti, teholähteen ja akun napajännitteiden erotuksen
      > suhteesta latausvirtapiirin resistanssiin. I = U / R

      Virta on vakio akkukennolla tietyssä varaustilassa. Jos haluaa lisää latausvirtaa, pitää akkukennoja kasvattaa tai ajaa akkua alempaan varaustilaan. Tai sitten sitä jännitettä nostaa. Tokihan näen yli 10A virtaa hetkellisesti, jos ajan mökin akkua hieman alemmas kuin normaalisti.

      Ja buckissa virranrajoitus nostaa jännitettä, mikä puolestaan nostaa latausvirtaa ja -tehoa. Virtaa patoamalla saadaan juuri sama virran arvo mutta korkeammalla latausjännitteellä = enemmän latausvoimaa virtaa rajoittamalla. Se ei aina tarkoita, että virta pienenee vaan laturin ja akun napajännitteiden erotus eli differentiaali kasvaa.

      • eroaverkosta.be

        > suhteesta latausvirtapiirin resistanssiin. I = U / R

        Olisikohan kaava kuitenkin muotoa I = (U1 - U2) / (r1- r2) eli kaiketi myös laturin sisäinen vastus vaikuttaa latausvirran arvoon.

        Aurinkopaneeli akkulaturina on korkea sisäinen vastus ja siksi pieni latausvirta paitsi kun akkuna on sisäiseltä vastukseltaan pienin mahdollinen eli kapasitori, jolloin saadaan maksimi latausvirta paneelilta.


      • koko_piiri_mukana
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > suhteesta latausvirtapiirin resistanssiin. I = U / R

        Olisikohan kaava kuitenkin muotoa I = (U1 - U2) / (r1- r2) eli kaiketi myös laturin sisäinen vastus vaikuttaa latausvirran arvoon.

        Aurinkopaneeli akkulaturina on korkea sisäinen vastus ja siksi pieni latausvirta paitsi kun akkuna on sisäiseltä vastukseltaan pienin mahdollinen eli kapasitori, jolloin saadaan maksimi latausvirta paneelilta.

        Latausvirtapiirin resistanssiin sisältyy tietenkin kaikki; teholähteen sisäinen resistanssi akun sisäinen resistanssi johtimien resistanssi, jne.


      • perussähköoppia

        > Ainakin nyt auton käynnistäminen kasvattaa mökin latausvirtaa, jota se ei aikaisemmin tehnyt. Auton perässä on reilun puolen kilovatin muuntaja, joka on vakioitu 27.9 voltin jännitteelle.
        >
        Teoriassa ei pitäisi virran muuttua, mutta ilmeisesti tämä "vakioitu jännite" kuitenkin nousee hieman kun auto käynnistetään.
        > Ja buckissa virranrajoitus nostaa jännitettä, mikä puolestaan nostaa latausvirtaa ja -tehoa. Virtaa patoamalla saadaan juuri sama virran arvo mutta korkeammalla latausjännitteellä = enemmän latausvoimaa virtaa rajoittamalla.
        >
        Siis buckin otto-puolen jännite voi nousta virtaa rajoitettaessa. Anto-puolen jännite laskee virran rajoitusta lisättäessä, ei kuitenkaan alemmaksi kuin siihen liitetyn akun sen hetkinen napajännite.


    • eroaverkosta.be

      > Autolaturi buck on täyttä proosaa.

      Kannattaa kokeilla laittaa vaikka 10 vartaa auton perään = 1 kilovatti mökkiakkujen latausvoimaa. Siis silloin kun laturi ei edes pyöri pihassa tai tallissa. Vartat latautuu aina kun heittää kauppareissun tai käväisee parin kilometrin päässä sijaitsevalla E85 pumpulla.

      Jopa tankkausreissu onkin nyt hyötyajoa - autosi tekee sinulle työtä, joka pienentää sähkölaskuasi.

      10 vartaa kustantaa 900 - saako sillä hinnalla kilovatin agrekaatin, joka käynnistyy avaimella ja käy E85 polttoaineella? Kuullostaako tämä jostakusta proosalta?

      Sehän on sähköauton konsepti käännettynä nurinniskoin - sähköauton kuuluu tuottaa sähköä eikä kuluttaa sitä.

      Elon muskilla on mennyt käsitteet ihan vähän sekaisin.

    • eroaverkosta.be

      > Anto-puolen jännite laskee virran rajoitusta lisättäessä

      Akun varautuminen riippuu latausdifferentiaalista. Ei virranrajoitusta, ei differentiaalia.

      Selvimmin saman näkee autossa, jossa latausvirta on reguloitu eli rajoitettu myöskin - kun valot laittaa päälle, akun navoissa onkin edelleen se 14.5 volttia latausjännitettä eli ei dropannut lainkaan. Jos regulaattoria ei olisi auton laturissa, latausjännite olisi pudonnut ainakin jonkin verran.

      Tilanne on eri sikäli että auton laturi on vahvempi kuin akku. Valojen laittaminen päälle ei välttämättä kyykkäisi auton laturia akun tasolle - pienemmän buckin kanssa niin kävisi ilman regulaattoria eli virranrajoitusta.

      • perussähköoppia

        > Akun varautuminen riippuu latausdifferentiaalista. Ei virranrajoitusta, ei differentiaalia.
        >
        Yksiselitteisesti ilmaistuna:

        Akun latausvirta riippuu jännite-erosta, syöttävän jännitteen ja akun napajännitteen välillä.

        Virranrajoitus (moduli) lisää latauspiiriin sarjaan itsesäätyvän "jännitehäviön", joten em. latausjännite-ero säätyy jatkuvasti siten että latausvirta pysyy vakiona, kunnes akun napajännite on noussut niin paljon että virranrajoituksen jännitereservi on huvennut nollaan. Tämän jälkeen latausvirta alenee tasaisesti, ja on nolla kun akun napajännite on noussut samaan kuin syöttävä jännite. Edellyttäen tietenkin että syöttävä jännite ei ole korkeampi kuin mihin akun jännite pystyy nousemaan...

        Näin se menee virallisen sähköopin mukaan, sinulla tosin on käytössä oma, hieman kotikutoinen sähköoppi :)


      • eroaverkosta.be

        > Akun latausvirta riippuu jännite-erosta

        Tämä on juuri se differentiaali.

        > Näin se menee virallisen sähköopin mukaan, sinulla tosin on käytössä oma, hieman
        > kotikutoinen sähköoppi :)

        Ei differentiaalissa ole mitään kotikutoista.

        Asia käsiteltiin siinä ensimmäisessä buck-ketjussa, kun kesällä aloitin aurinkopaneelien kanssa toimimaan. Löytyi hyvä buck, jonka virranrajoituspiiri oli juuri sopiva paneelille ja akut sai menemään täyteen tai ainakin lähemmäs täyttä.

        Kävi juuri toisinpäin kuin ylempänä esitit - paneelin napajännite laski buckin sisääntulossa paneelin parhaan jännitteen tasolle - ja ulostulossa jännite nousi. Virta pysyi samana virtaa rajoittaessa (kun jännite kasvaa ulostulossa, virtakin kasvaa rajoittimeen saakka = enemmän lataustehoa virtaa rajoittamalla).

        Käytännössä siis kävi näin:

        Paneelin kuormittamaton jännite 19.5V ja akkuun kytkettynä 12.5V. Väliin pikku-buck ja virranrajoitus, jolloin paneelin navoissa jännite 17.9V (paneelin paras tehopiste) ja buckin ulostulossa 13.5V - virta edelleen sama 2A.

        Rajoittamataon latausteho 12.5 * 2
        Virranrajoitettu latausteho 13.5 * 2

        Kumpihan mahtoi laittaa akkuun enemmän sähköä?


      • perussähköoppia
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Akun latausvirta riippuu jännite-erosta

        Tämä on juuri se differentiaali.

        > Näin se menee virallisen sähköopin mukaan, sinulla tosin on käytössä oma, hieman
        > kotikutoinen sähköoppi :)

        Ei differentiaalissa ole mitään kotikutoista.

        Asia käsiteltiin siinä ensimmäisessä buck-ketjussa, kun kesällä aloitin aurinkopaneelien kanssa toimimaan. Löytyi hyvä buck, jonka virranrajoituspiiri oli juuri sopiva paneelille ja akut sai menemään täyteen tai ainakin lähemmäs täyttä.

        Kävi juuri toisinpäin kuin ylempänä esitit - paneelin napajännite laski buckin sisääntulossa paneelin parhaan jännitteen tasolle - ja ulostulossa jännite nousi. Virta pysyi samana virtaa rajoittaessa (kun jännite kasvaa ulostulossa, virtakin kasvaa rajoittimeen saakka = enemmän lataustehoa virtaa rajoittamalla).

        Käytännössä siis kävi näin:

        Paneelin kuormittamaton jännite 19.5V ja akkuun kytkettynä 12.5V. Väliin pikku-buck ja virranrajoitus, jolloin paneelin navoissa jännite 17.9V (paneelin paras tehopiste) ja buckin ulostulossa 13.5V - virta edelleen sama 2A.

        Rajoittamataon latausteho 12.5 * 2
        Virranrajoitettu latausteho 13.5 * 2

        Kumpihan mahtoi laittaa akkuun enemmän sähköä?

        Noin sen pääpiirteittäin pitääkin toimia.
        Jännitteiden mittaus kohdalla on merkitystä; -paneeli? -väliltä (buck)? -akun navoilta? Ohuissa johdoissa tulee aina jännitehäviötä.
        Jos molemmissa tapauksissa koko 2 A meni akkuun latauksena eikä osa akun ohi kuomitukseen, on akun kannalta tilanne samanarvoinen. Jostain eri pisteistä mitatuilla jännitteillä ei ole merkitystä lataustapahtumaan. Kun akkuun menee 2 A latausvirtaa, on sen napajännite tietyssä varaustilasta riippuvassa arvossa, riippumatta mistään muusta ulkoisesta tekijästä (buck).


    • eroaverkosta.be

      Tässä on kuva virranrajoitetuista buckeista (ennenkuin tussahti): https://postimg.cc/image/lhto3jx23/

      Punainen virranrajoituksen valo palaa sinisissä buckeissa. Jos punainen valo ei pala, jännite buckin lähdössä on matalampi, eikä akkuja saa menemään täyteen. Noilla buckeilla mökin akut sai menemään täyteen, joskin hitaasti.

      Pitäisi tehdä testi, jossa sinisiä buckeja on yhteensä 8A ja verrata 8A aurinkopaneelisäätimeen, kuinka ne lataavat sekä ajallisesti että mikä on akun varaustila latausperiodin päätteeksi.

      Ja sama testi akku kuormitettuna.

    • eroaverkosta.be

      > Kun akkuun menee 2 A latausvirtaa, on sen napajännite tietyssä varaustilasta riippuvassa arvossa,
      > riippumatta mistään muusta ulkoisesta tekijästä (buck).

      Akkuun menee 2A vaikka 100 voltin lähteestä, jos lähteen virta on rajoitettu 2 amppeeriin - lataustehoa olisi kuitenkin huomattava määrä, josta osa lataa akkua vaikka akulta otettaisiin samaan aikaan virtaa ulos kuormituksella.

      Toisin sanoen latausdifferentiaali voi olla eri samalla virran arvolla. Ja latausdifferentiaali riippuu siitä, että virtalähdettä reguloidaan eli sieltä ei anneta ottaa kaikkea saatavilla olevaa virtaa - näin lähteen napajännite ei kyykkää akun tasolle tilanteessa, jossa akun navoissa on kuormitusta.

      Jos virranrajoituksen konsepti ei vielä tuollakaan avaudu, niin sitten pitää antaa hetken aikaa sulatella ja avautuu sitten aikanaan.

      • perussähköoppia

        Kannattaisi ehkä vaihtaa tuo omintakeinen sähköoppi/esitystapa normaaliin ohminlakiin perustuvaan sähköoppiin :)


      • kytke_ja_kokeile

        Tuo teesi että "jännite-ero on edellytys akun latautumiselle", on ainoa ymmärrettävä asia tämän "eroverkostabeben" selostuksissa. Muu teorisointi ei oikein avaudu sähköalan ammattilaiselle. On jonkinlaista mutu-sähköoppia. Auttaisi varmaan kokeiluissa jos ymmärtäisi miksi laitteet toimivat havaitulla tavalla.


    • 1.___-Markkinat
    • eroaverkosta.be

      > Muu teorisointi ei oikein avaudu sähköalan ammattilaiselle.

      Melko yksinkertainen ja käytännön esimerkein esitetty asia - sekä pikku-buckin että akun jännite notkahtaa kuormittaessa. Kumman notkahtaa enemmän - pikku-buckin. Nyt latausdifferentiaalia ei enää olekaan, eikä lataa vaikka akun kautta virtaa kulkee. Siksi virranrajoitus laturi-buckiin.

      Virranrajoitettu bucki ei notkahda akun tasolle vaan differentiaali säilyy.

      Saanko kysyä mikä tuossa on erityisen haasteellista ymmärtää? Parilla lauseella täysin tyhjentävästi esitetty syy ja seuraus.

      • eroaverkosta.be

        Tässä on pikku-buckin kiinalaisen edustajan myöskin tyhjentävä esitys asiaan:

        Module without constant function can not be used as battery charger, because the complete consumption of battery charger great pressure leading the charge current too large causing damage to battery.

        https://www.ebay.co.uk/itm/DC-Step-Down-Voltage-Constant-Current-Buck-Regulator-Battery-Charger-LED-Driver/191902394789?ssPageName=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

        Toisin sanoen tyhjä akku on liian suuri kuormitus virranrajoittamattomalle laturille, jolloin latausjännite eli -differentiaali romahtaa mutta virta kasvaa liian suureksi.

        Eihän tuossa konseptissa olekaan kyse kuin vain siitä, pystyykö akkua ylipäätään lataamaan!


      • eroaverkosta.be

        > Kannattaisi ehkä vaihtaa tuo omintakeinen sähköoppi/esitystapa normaaliin ohminlakiin
        > perustuvaan sähköoppiin :)

        Virranrajoittamaton bucki 12.5V * 2A = 25W akun lataustehoa
        Virranrajoitettu 13.5V * 2A = 27W akun lataustehoa

        On kokeiltu käytännössä kesällä aurinkopaneelilla. Akkulaturia ja -lataussäädintä suunnittelen ja rakennan.

        Tarvitaan kestävämpi regulaattori, joka kestää sen paineen minkä rälläkkä tai pesukone akun navoissa käyntiin pyörähtäessään aiheuttaa. Kyseessä on termi elektrostaattinen paine, joka tuossa tilanteessa kohdistuu pikku-buckin virranrajoituspiiriin - sen täytyisi sietää kilowatin taikka parin painetta tussahtamatta aivan samoin kuin auton laturin regulaattori.

        Regulaattorin mallia täytyy siis katsoa auton laturista - se ei räjähdä vaikka auton akun napoihin kytkee rälläkän tai pesukoneen pyörimään - toki autossa latausjännite jo tuossa vaiheessa notkahtaa mutta mikään ei tussahda.

        Juuri näin täytyy jatkossa mökin lataussäätimen toimia - sen täytyy sietää hetkellinen suuri elektrostaattinen paine. Muuten akkua ei voi ladata samalla kun sitä kuormitetaan. Monissa latureissa lukee kyljessä - warning do not use battery while charging. No tämähän ei käy mökkiakun lataussäätimen kanssa vaan mökissä voi pyörähtää milloin vain kilovatin tai parin sähkömoottori pyörimään.

        Tällaisten asioiden kanssa siis työskentelen. En ihan pelkästään peruskouluoppien.


      • eroaverkosta.be

        Ja tästä mökkilataussäätimen ongelmasta vielä sen verran, että valmiit - ainakin huokeat säätimet - ovat pieniä maksimissaan 30A säätimiä. Ei sellaisen perään pesukonetta tai hitsausmuuntajaa voi laittaa.

        Mökin akuilta pitää voida turvallisesti ottaa 100 amppeeria 24 voltin sähköä aina tarpeen vaatiessa aivan kuin Boeing 737 lentokoneessa.

        Sellainen lataussäädin tarvitaan - kysymys onkin miten se toteutetaan.


      • kytke_ja_kokeile

        > sekä pikku-buckin että akun jännite notkahtaa kuormittaessa. Kumman notkahtaa enemmän - pikku-buckin. Nyt latausdifferentiaalia ei enää olekaan, eikä lataa vaikka akun kautta virtaa kulkee. Siksi virranrajoitus laturi-buckiin.
        Virranrajoitettu bucki ei notkahda akun tasolle vaan differentiaali säilyy.
        >

        Tässä hyvä esimerkki epämääräisestä selittelystä. Mitä tarkoittaa että "akun kautta virtaa kulkee"? On vain kaksi vaihtoehtoa, akkuun menee latausvirtaa ja virtaa menee suoraan kuormitukseen. Ei ole mitään akun kautta koukkaavaa samanhetkistä lataus/purkaus/kuormitusvirtaa. Sinällään olisi kyllä mielenkiintoista mallintaa virtojen reitit, kun järjestelmään jossa on akku ja sillä tietty kuorma, syötetään tietyn suuruista vakiovirtaa sekaan. Akun ja korman sisäiset resitanssit tässä määräävät virtojen jakautumisen.


      • kytke_ja_kokeile
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Kannattaisi ehkä vaihtaa tuo omintakeinen sähköoppi/esitystapa normaaliin ohminlakiin
        > perustuvaan sähköoppiin :)

        Virranrajoittamaton bucki 12.5V * 2A = 25W akun lataustehoa
        Virranrajoitettu 13.5V * 2A = 27W akun lataustehoa

        On kokeiltu käytännössä kesällä aurinkopaneelilla. Akkulaturia ja -lataussäädintä suunnittelen ja rakennan.

        Tarvitaan kestävämpi regulaattori, joka kestää sen paineen minkä rälläkkä tai pesukone akun navoissa käyntiin pyörähtäessään aiheuttaa. Kyseessä on termi elektrostaattinen paine, joka tuossa tilanteessa kohdistuu pikku-buckin virranrajoituspiiriin - sen täytyisi sietää kilowatin taikka parin painetta tussahtamatta aivan samoin kuin auton laturin regulaattori.

        Regulaattorin mallia täytyy siis katsoa auton laturista - se ei räjähdä vaikka auton akun napoihin kytkee rälläkän tai pesukoneen pyörimään - toki autossa latausjännite jo tuossa vaiheessa notkahtaa mutta mikään ei tussahda.

        Juuri näin täytyy jatkossa mökin lataussäätimen toimia - sen täytyy sietää hetkellinen suuri elektrostaattinen paine. Muuten akkua ei voi ladata samalla kun sitä kuormitetaan. Monissa latureissa lukee kyljessä - warning do not use battery while charging. No tämähän ei käy mökkiakun lataussäätimen kanssa vaan mökissä voi pyörähtää milloin vain kilovatin tai parin sähkömoottori pyörimään.

        Tällaisten asioiden kanssa siis työskentelen. En ihan pelkästään peruskouluoppien.

        > Virranrajoittamaton bucki 12.5V * 2A = 25W akun lataustehoa
        Virranrajoitettu 13.5V * 2A = 27W akun lataustehoa
        >

        Tässä ei ainakaan ohminlaki toteudu.
        Nuo jännitteet eivät voi olla akun navoilta mitattuja. Kun samaan akkua ladataan vuorotellen eri lähteistä saadulla 2 A virralla, on latausteho ja myöskin akun napajännite samat. Ei ole toiset ampeerit toistaan parempia.
        Ei akku piittaa siitä millaisilla volteilla ne ampeerit on jostain potkaistu liikkeelle, vain ampeerit merkitsevät akulle latautumiseen.


      • eroaverkosta.be

        > Mitä tarkoittaa että "akun kautta virtaa kulkee"?

        Ainakin akun napojen kautta ja siihen kytketyn virtamittarin. En vielä tiedä mitä akun sisällä tapahtuu alijännitteellä ladattaessa mutta varausreaktio ei käynnisty taikka etene suotuisasti vaikka virtaa näyttää kulkevan akun kautta. Riittävä jännitedifferentiaali on oltava varausreaktion etenemiseen. Siksi akku ei ole täynnä latauksen 12.8 voltin kohdalla, vaikka täyteen ladatussa akussa on juuri tuo jännite.

        > Nuo jännitteet eivät voi olla akun navoilta mitattuja.

        Buckin ulostulosta on mitattu latausteho. Virranrajoitettu buck nosti paneelin napajännitteen parhaalle 17.9 voltin tasolle ja sen myötä luonnollisesti ulostulossa kasvoi jännite 13.5 volttiin (ja ohmin lain mukaan virta siihen samaan 2 amppeeriin virranrajoituksesta huolimatta ja sen ansiosta).

        Virranrajoittamaton ei nostanut. Virranrajoittamaton paneelin antojännite buckin sisääntulossa oli noin 14.5 volttia ja buckin ulostulossa se 12.5. Virta sama 2 amppeeria.

        > Ei akku piittaa siitä millaisilla volteilla ne ampeerit on jostain potkaistu liikkeelle, vain ampeerit
        > merkitsevät akulle latautumiseen.

        En tiedä mitä tuohon kannattaisi vastata.

        Selvä ymmärrysvika on käynyt selväksi tässä yhteydessä eli luullaan, että vain amppeereilla on väliä. Näinhän ei tietenkään ole vaan pelkästään tyhjä iso akku vetää virranrajoittamattomalta buckilta kaiken mahdollisen virran eli lähteen napajännite romahtaa akun tasolle - akku voi jopa tuhoutua.

        Kaikki virtalähteet eivät ole akkulatureita - vain virranrajoitettu virtalähde voi ladata akkua.


      • 2000a

        Kaikki virtalähteet eivät ole akkulatureita - vain virranrajoitettu virtalähde voi ladata akkua..............

        Minulla ei ole bukkeja eikä virtarajoituksia,akut kuitenkin lataantuvat noin 30amp virrall kun paistaa


      • eroaverkosta.be

        Kannattaa ehkä huomioida, että keskustelette henkilön kanssa joka suunnittelee ja kehittää uutta hybridilataussäädintä sekä teoreettisella että käytännöllisellä tasolla. Uuden lataussäätimen regulaattorin pitää kestää ladattavan akun kuormittaminen sadan amppeerin virralla.

        Halpis-säätimien 30A Load-lähtöön ei voi kytkeä pesukonetta tai MIG-hitsausta. Load kytketään siis akun napoihin suoraan.

        Säätimen täytyy ladata akut jälleen täyteen joko paneeleista tai generaattorilta heti kun pesukone tai hitsauskone pysähtyy tai milloin lataus on kokonaistehokkuuden ja opitun kuormitustasojen kannalta järkevintä tehdä. Kuitenkin se 100A (noin 2,5 kilovattia) pitää akuista olla tarjolla aina kun se on akun varaustason kannalta mahdollista.

        Kun tällainen säädin on olemassa, verkosta voi erota vaikka heti. Bemarista tai muusta generaattorista saa riittävän latausvirran silloinkin kun ei paista.

        Järkevää ei ole pyörittää generaattoria tuntitolkulla vaan juuri sen ajan, että isommat latausakut saa täyteen (mieluiten ajon aikana), jotka sitten lataa hieman hitaammin mökin pienempää akkua. Käytännössä latausakkujen tulee olla 1.5 - 2 kertaa mökkiakkujen kapasiteetti.

        Ongelma bemarilaturin ensimmäisessä testausvaiheessa tuli juuri siitä, että takakontin akut olivat samankokoiset kuin mökin akku - samankokoisella akulla saa tyhjän akun vain puolilleen. Kaksinkertaisella akulla saa tyhjän akun täyteen ja kaksinkertainen akku jää puolilleen.


      • kytke_ja_kokeile
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        > Mitä tarkoittaa että "akun kautta virtaa kulkee"?

        Ainakin akun napojen kautta ja siihen kytketyn virtamittarin. En vielä tiedä mitä akun sisällä tapahtuu alijännitteellä ladattaessa mutta varausreaktio ei käynnisty taikka etene suotuisasti vaikka virtaa näyttää kulkevan akun kautta. Riittävä jännitedifferentiaali on oltava varausreaktion etenemiseen. Siksi akku ei ole täynnä latauksen 12.8 voltin kohdalla, vaikka täyteen ladatussa akussa on juuri tuo jännite.

        > Nuo jännitteet eivät voi olla akun navoilta mitattuja.

        Buckin ulostulosta on mitattu latausteho. Virranrajoitettu buck nosti paneelin napajännitteen parhaalle 17.9 voltin tasolle ja sen myötä luonnollisesti ulostulossa kasvoi jännite 13.5 volttiin (ja ohmin lain mukaan virta siihen samaan 2 amppeeriin virranrajoituksesta huolimatta ja sen ansiosta).

        Virranrajoittamaton ei nostanut. Virranrajoittamaton paneelin antojännite buckin sisääntulossa oli noin 14.5 volttia ja buckin ulostulossa se 12.5. Virta sama 2 amppeeria.

        > Ei akku piittaa siitä millaisilla volteilla ne ampeerit on jostain potkaistu liikkeelle, vain ampeerit
        > merkitsevät akulle latautumiseen.

        En tiedä mitä tuohon kannattaisi vastata.

        Selvä ymmärrysvika on käynyt selväksi tässä yhteydessä eli luullaan, että vain amppeereilla on väliä. Näinhän ei tietenkään ole vaan pelkästään tyhjä iso akku vetää virranrajoittamattomalta buckilta kaiken mahdollisen virran eli lähteen napajännite romahtaa akun tasolle - akku voi jopa tuhoutua.

        Kaikki virtalähteet eivät ole akkulatureita - vain virranrajoitettu virtalähde voi ladata akkua.

        > Ainakin akun napojen kautta ja siihen kytketyn virtamittarin. En vielä tiedä mitä akun sisällä tapahtuu alijännitteellä ladattaessa mutta varausreaktio ei käynnisty taikka etene suotuisasti vaikka virtaa näyttää kulkevan akun kautta.
        >
        Asiallisesti ottaen se akun napa on vain kytkentäpiste (tähtipiste) johon on liitetty virtamittari joka tuo latausvirtaa, kytkentäpisteeseen liittyy tietenkin itse akun aktiivinen osio, sekä johdin joka vie virtaa kuormitukseen. Yhtä hyvin voisi väittää että latausvirta menee kuomituksen kautta akkuun.

        > > Ei akku piittaa siitä millaisilla volteilla ne ampeerit on jostain potkaistu liikkeelle, vain ampeerit
        >merkitsevät akulle latautumiseen.
        En tiedä mitä tuohon kannattaisi vastata.
        Selvä ymmärrysvika on käynyt selväksi tässä yhteydessä eli luullaan, että vain amppeereilla on väliä.
        >
        Tässä auttaisi jos ymmärtäisit sen ohmin lain, se selventäisi sähkösuureiden keskinäiset lainalaisuudet. Kuten sen että virran voimakkuuteen vaikuttaa jännite ja virtapiirin vastus. Siispä akun latautumiseen vaikuttaa vain virran voimakkuus mikä menee akkuun sisään.
        > 12.5V * 2A = 25W akun lataustehoa
        > 13.5V * 2A = 27W akun lataustehoa
        Kuinka ihmeessä voit luulla että tuo toinen 2 A lataisi akkua jotenkin tehokkaammin???
        Kun akkuun menee 2 ampeeria niin se on 2 ampeeria ihan siitä riippumatta mistä se tulee. Lisäksi kummassakin tapauksessa akun napajännite on taatusti sama.


    • eroaverkosta.be

      > Kuinka ihmeessä voit luulla että tuo toinen 2 A lataisi akkua jotenkin tehokkaammin???

      Asia on testattu käytännössä kesällä.

      > Kun akkuun menee 2 ampeeria niin se on 2 ampeeria ihan siitä riippumatta mistä se tulee.

      Suuremmasta voltista lähtevät amppeerit ovat energeettisempiä eli tehokkaampia, jolloin latausdifferentiaalia on enemmän.

      Akkua voi ladata vaikka 100 voltin jännitteisestä laturista ja lataa tosipikana - on vain muistettava ottaa jännite pois päältä kun akku on täynnä. Latausreaktiota voi siis kiihdyttää korkeammalla jännitteellä ilman haittaa.

      Kaava on P = U * I, jossa P on latausteho ja riippuu latausjännitteestä laturin lähdön navoissa. Siellä buckin lähdössä on mitattu korkeampi jännite virranrajoitus päällä, jolloin sieltä lähtee enemmän tehoa ja menee enemmän sähköä akkuun vaikka virta on sama.

      > Yhtä hyvin voisi väittää että latausvirta menee kuomituksen kautta akkuun.

      Sehän ei mene akkuun, jos latausdifferentiaali on sulkeutunut johtuen siitä ettei laturi kykene ylläpitämään jännite-eroa kuormitettuna. Vaan virta menee akun ohitse taikka akun napojen kautta tai akun lävitse käynnistämättä kemiallista varausreaktiota, joka käynnistyy vain tietyn minimidifferentiaalin vallitessa. Kyseessä on akun kannalta haitallinen alijännite.

      Vain virranrajoitus estää laturin napajännitteen droppaamisen akun tasolle ja siksi lataa akkua eli käynnistää ja ylläpitää varausreaktiota.

      Laturin virranrajoituspiiriin kohdistuu painetta eli rasitus, joka laturin täytyy kestää tuhoutumatta. Paine voi kasvaa suureksi, jos ladattavasta akusta otetaan vaikka vartin ajan pesukoneen tarvitsema sähkö.

      • selvähänse

        Joo noin sen täytyy olla...


    • Anonyymi

      IIh kuu Daa!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      68
      3159
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2791
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2608
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2578
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2456
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2295
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1743
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1697
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      36
      1545
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1416
    Aihe