Velkaongelma

Täällä on paljon kysyjiä, mistä saisin lainaa jotta saisin maksettua velkani. Tai toivottomia avunpyyntöjä velkaongelmaan.
Entisenä velkaongelmaisena voin antaa muutaman neuvon. Nyt voisin antaa rahaakin, mutta omasta kokemuksestani tiedän, että se ei auta ketään. Ihan oikeasti.
Miten velkaongelma ratkaistaan, se on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista ja siihen pitää sitoutua 100 %:sti:
1. Tunnusta ongelmasi itsellesi ja läheisimmille ystävillesi. Ilman ongelman tunnustamista et pääse psykologisesta paineesta, joka velkaongelmaan liittyy, vaan se vie sinulta sitä energiaa, jota tarvitset velkaongelman ratkaisemiseksi.
2. Velkaongelma ei poistu ottamalla lainaa, vaan se kasvattaa velkaongelmaa suuremmaksi. Ainoa tie velkaongleman ratkaisuun on maksaa kaikki velat pois työllä tai omaisuuden myynnillä. Velka on aina tekemätöntä työtä, joten varaudu siihen, että joudut tekemään nyt ja tulevaisuudessa sen työn, minkä olet ottanut aiemmin velaksi. Työstä saamasi palkan joudut laittamaan velkojesi maksuun.
3. Selvitä kaikki velkasi, paljonko ja kenelle niitä on. Itselläni tilanne karkasi siihen, etten tiennyt puoliakaan velkojistani. Jouduin selvittämään jokaisesta perintäyhtiöstä, ulosotosta ym. minua koskevat saatavat. Ja yllätyin, mitä kaikkea löytyi.
4. Tee suunnitelma velkojen maksamiseksi. Tärkein sääntö on, että kuukausittaiset tulot täytyy olla enemmän, kuin velkoihin ja elämiseen maksettavat kulut. Jos elämiseen menevät kulut ovat samanverran tai enemmän, kuin kuukausittaiset tulot, niin joko tuloja pitää lisätä tai menoja pitää karsia, tai molempia. En usko, että kaupungissa tai kyläkeskuksessa asuvalta ihmiseltä ei löydy sellaisia kuluja, joita ei voisi pienentää tai karsia. Kyse on halusta. Jos vuokraan menee lähes koko tulot, pitää vaihtaa sellaiseen asuntoon, jossa kulut on vähemmän. Koirat ja kissat eivät ole elämälle välttämättömiä, niistä pitää luopua. TV, baariviikonloput, yms eivät ole elämälle välttämättömiä. Ihminen tarvitsee hengissä pysyäkseen ainoastaan lämpöä, ruokaa ja lepoa. Kaikesta muusta voi luopua. Ainakin siihen asti, että velat on maksettu.
5. Myy kaikki ylimääräinen ja sellainen mikä ei ole elämälle välttämätöntä, ja maksa niillä velkoja. Yleensäkin tee velkojen maksusta tavoitteellista ja pidä sitä kunniallisena asiana. On uskomattoman hieno fiilis, kun yhdestä velasta selviää. Sen jälkeen huomaa, että kaikki velat on maksettavissa, jos vain oikeasti haluaa.
6. Opettele säästämään. Kun olet päässyt pahimmasta yli, eli maksanut jo lähes kaikki velkasi, älä tuhlaa niitä rahoja, joita jää yli. Hyvä nyrkkisääntö on, että kuukausittaisesta "liikevaihdosta", eli sinulle tulevasta rahasta 10 - 20 % on hyvä laittaa säästöön.
7. Kun seuraavan kerran sinulla on mahdollisuus ottaa velkaa, mieti kolme kertaa, onko velan ottaminen sen arvoista? Velan ottamisesta saadun hyödyn tulee olla vähintään kaksinkertainen velasta maksettavaan hintaan (velan korot ja kulut) nähden. Toisin sanoen vaatteiden, viihdelaitteiden tms. velaksi ostaminen on hyvin typerää.
Ilmoita


25 Vastausta

Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.


Niin....

Nyt en puhu omasta velastani, olen hoitanut velkani 100% n. 99% täsmällisesti. Velkaa pankista ei ole ollut vuoden 2003 jällkee jenin jeniä. Pientä luottokauppaa toki.

Mutta lähellä on ollut mystinen tilanne, jossa ihminen otti velkaa niin paljon kuin sai. Hänellä oli varmaa 6 eri velkaa samaan pankkiin. Näin jälkeenpäin voin sanoa, että pankki töppäsi. Pankki antoi järjestelylainan jolla oli kait tarkoitus tiivistää velat pienempään pakettiin niiden maksamiseksi. Asiakas kuitenkin onnistui vaan lisävelkaantumaan, koska pankki ei ollutkaan suorittanut olemassa olevia velkoja myöntämällään velalla. Aika kiva teko tältä op:lta.

Se on totta, ettei lisävelka auta ongelmissa, mutta kyllä järjestelylaina auttaa jos se on oikein toimittu. Ehkä joskus tulee se positiivinen luottorekisteri, joka estää jollain tapaa velkaantumista. Kun ihminen nälee oman tilanteensa aina verkkopankissa, niin itsekkin tajuaa sen. Itselläni ei ole velkaa, mutta tiedän olevani luottamuksen arvoinen. Jos luottokelpoisuus olisi välillä yksi-sata, nii varma olisin lähellä 30%, sillä en tiedän etten pystyisi selviämään useiden kymppien lainoista, mutta selviän hyvin arjessa.

Mutta sen on taivaan tosi, että vaikka tänää tulisi tämä luottotietorekisteri ja kiellettäisiin pikavipit ja vaadittaisiin vakaavaraisuutta, nii se ei auta nyt pahimassa kusessa olevia mitenkään.... velat on maksettava tavalla tai toisella ja heille jää siitä ikuinen merkintä. Perheenpää joka sotkee asiansa sotkee samalla myös lastensa ja sen hetken puolisonsa asiat pitkäksi aikaa. Yksinolevat on kusessa omalla tapaansa koko elämänsä.

Heitä ei auta edes "aulis", sillä lotossakin isosta kalasta kilpailevat asiansa hyvin hoitaneet ja sitä yhtä riviä tavoittelee miljoona riviä ja todennäköisyys on luokkaa 1/10k. kyllä se joskus suurennuslasin säde osuu myös tiukassa asemassa olevankin risukasaan ja saa uutta aikaan, mutta kovin pienet on ne tsäänsit.

Ja mitä tulee näiden veliksistä selvinneten asemaan. Älkää unelmoiko mistään isosta asiasta velaksi. Te ette tule saamaan mistään enää satojen kilojen velkoja, eikä kukaan joka tietää historianne, niin tule kirjoittamaan enää nimeään teidän paperiin... ei edes sellaiseen paperiin, joka on kopio kansakoulun päättötodistuksesta, sillä eihän sitä tiedä vaikka joutuisi maksamaan.
1 VASTAUS:
Hei kaikki!

Etsin henkilöä joka on maksanut vähintään 80 000€ ulosottovelat. Tarvitsen apua ihmiseltä jolla on omakohtainen kokemus asiasta. Itseäni ei kiinnosta maksaa ulosottoon 30% palkastani kuukausittain koska velka ei juurikaan lyhene. Tähän on oltava olemassa muita ratkaisuja.
+Lisää kommentti
Todella hyvä aiheen avaus Elämässätaas! Hienoa kuulla, että olet saanut oman velkaongelmasi selätettyä ja sinulla olikin esittää hyviä ja käytännönläheisiä vinkkejä.

Velkaantuminen on usein häpeällinen ja vaiettu puheenaihe, mutta aiheen arkuudesta huolimatta on erittäin tärkeää tiedostaa oma taloustilanne, jotta siihen on mahdollista puuttua ajoissa. Velkaongelmista selviytyminen edellyttää tietoisuutta omasta tilanteesta ja omaa aktiivista panosta asian selvittämiseksi.

Tässä meiltä vielä muutama vinkki velkaongelman selättämiseen:

1) Kirjaa pakolliset menosi ja laske paljon sinulle tämän jälkeen jää kuukaudessa käytettäväksi velkojen maksuun. Pyri lyhentämään tällä summalla velkojasi kuukausittain.
2) Älä tingi liikaa peruselämisen menoista ja maksa aina pakolliset menot ensin kuten vuokra, ruoka, puhelin -ja sähkölasku. Pidä pakolliset menot kuitenkin mahdollisimman maltillisina.
3) Pohdi onko sinulla jokin turha kuluerä jonka leikkaaminen auttaisi velan lyhentämisessä. Omien menojen seurantaan ja kulutustottumusten selvittämiseen voit käyttää netistä löytyviä sovelluksia ja ohjelmia.
4) Ole aktiivisesti yhteydessä velkojiin ja ole avoin omasta maksukyvystäsi.
5) Pyri sopimaan velkojien kanssa tilanteeseesi ja maksukyvyllesi sopivia lyhennyksiä, mutta ole tarkkana, että lyhennykset lyhentävät tällöin myös velan pääomaa eivätkä rahat mene pelkästään korkoihin ja kuluihin. Maksusopimus velkojan kanssa on hyvä vaihtoehto silloin, kun velkoja on vain yksi tai muutamia. Kilpailuttamalla lainatarjoukset voit myös selvittää, olisiko sinun mahdollisuutta "vaihtaa" laina edullisempaan.
6) Mikäli velkoja on kertynyt useampia, tarkista mikäli sinulla olisi vielä mahdollisuus saada velat yhdistettyä edullisemmaksi kokonaisuudeksi. Yhdistelylainan avulla maksat korkoja ja kuluja vain yhdelle velkojalle ja parhaimmillaan säästät kuukausitasolla useita satoja euroja. Älä kuitenkaan tyydy ensimmäiseen tarjoukseen vaan kilpailuta lainatarjoukset, jotta valitset varmasti itsellesi edullisimman vaihtoehdon.
7) Voit myös hakea apua ja neuvontaa esimerkiksi Takuusäätiöstä.
8) Älä tunne häpeää veloistasi ja jää ongelmien kanssa yksin, vaan puhu avoimesti ja rohkeasti tilanteestasi myös läheisillesi.

Voit kilpailuttaa yli 20 pankin ja rahoituslaitoksen yhdistelylainat ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia esimerkiksi palvelumme kautta osoitteessa https://rahoitu.fi/?pubid=168548&pubidsub1=com2

Lämpimin terveisin,
Milla
Rahoitu.fi asiakaspalvelu
6 VASTAUSTA:
Yhdistelylaina = lisää lainaa = velkaongelma ei ratkea, vaan jopa pitkittyy. Edullisinta on maksaa velat pois. Turha kuvitella, että yhdistelylainaajat olisivat jotain hyväntekijöitä. Tärkeintä on saada maksimituotto, niinkuin muillakin vippaajilla.
velkaonbisnestä kirjoitti:
Yhdistelylaina = lisää lainaa = velkaongelma ei ratkea, vaan jopa pitkittyy. Edullisinta on maksaa velat pois. Turha kuvitella, että yhdistelylainaajat olisivat jotain hyväntekijöitä. Tärkeintä on saada maksimituotto, niinkuin muillakin vippaajilla.
Vaikka tuo pitääkin osittain paikkaansa niin yhdistelmälaina on silti usein parempi vaihtoehto kuin 10 korkeakorkoista lainaa. Ainakin jos yhdistelmälainassa on matalampi korko (joskus on, joskus ei). Tietenkin velkojen maksu on paras vaihtoehto, mutta oikein pahoissa velkavaikeuksissa olevilla rahat eivät tahdo riittää edes lainojen korkojen maksuun, saati sitten lyhennykseen. Silloin ainoa keino on sovitella lainat ja yhdisteleminen on yksi mahdollisuus.

Ja, ei, lainojen yhdistäminen ei välttämättä lisää lainamäärää eurollakaan. Kuten nimi sanoo, lainat yhdistetään, EI oteta lisää. Jos korkoihin menee vähemmän kuukaudessa, lyhenee lainatkin nopeammin, joten yhdistelylaina kannattaa jos korot ja kulut ovat pienemmät. Vaihtaahan toiset asuntolainaakin pankista toiseen, jos toisessa pankissa on paremmat ehdot. Yhdistelylainan kannattavuus siis riippuu ihan tilanteesta.

Toki, jos kykenee ns. lumipallotekniikalla maksamaan lainat yksi kerrallaan, on se jopa paras tapa. Mutta kuten sanottua, aina se ei ole mahdollista, vaan ainoa keino on sovitella lainat jotenkin.

Voit miettiä vaikka seuraavaa... Jos henkilöllä on nettopalkka 1500 e/kk ja pelkkiin korkoihin ja kuluihin menee 1200 e/kk niin miten tuossa tilanteessa maksetaan velat? Tämä on jopa ihan yleistä, pahimmillaan korot ja kulut jopa ylittävät tulot, jolloin maksaminen on tietenkin mahdotonta.
Höpö höpö ei ne suostu sellaisiin kuukausieriin mikä sopii omaan tilanteeseen!!!
Hei, rahoitu.fi! Täällä oli teistä juttua, ja tämä kannattaa kaikkien velkaantuneiden lukea ja USKOA.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005817530.html
velkaonbisnestä kirjoitti:
Yhdistelylaina = lisää lainaa = velkaongelma ei ratkea, vaan jopa pitkittyy. Edullisinta on maksaa velat pois. Turha kuvitella, että yhdistelylainaajat olisivat jotain hyväntekijöitä. Tärkeintä on saada maksimituotto, niinkuin muillakin vippaajilla.
Hei velkaonbisnestä ja muut yhdistelylainoista kiinnostuneet!
Lainojen yhdistämisen merkitys ei välttämättä ole kaikille täysin selvinnyt joten avataan aihetta hieman . Yhdistelylainan tarkoitus ei siis ole kasvattaa velkataakkaa vaan nimenomaan helpottaa sitä. Yhdistelylainalla yhdistetään jo olemassa olevat lainat, jolloin velan kokonaissaldo pysyy samana mutta lainaa lyhennetään useiden pankkien sijasta yhteen pankkiin. Tällöin maksat korot ja kulut vain yhdestä lainasta, joka yleensä merkitsee merkittävää säästöä vuositasolla.

Lainojen yhdistämisestä voi lukea lisää tämän linkin kautta: https://rahoitu.fi/lainojen-yhdistaminen

Syysterveisin,
Milla
Rahoitu.fi asiakaspalvelu
velkaonbisnestä kirjoitti:
Yhdistelylaina = lisää lainaa = velkaongelma ei ratkea, vaan jopa pitkittyy. Edullisinta on maksaa velat pois. Turha kuvitella, että yhdistelylainaajat olisivat jotain hyväntekijöitä. Tärkeintä on saada maksimituotto, niinkuin muillakin vippaajilla.
Totta helevetissä, lainaajan kuuluu saada kunnollinen vähintäänkin kaksinumeroinen korko!
Pikavippaajat tekee bisnestä jolla on vähintäänkin 40 prosentin tuotto odotus, mikä on aivan oikein ja kohtuullista!
Itsekkään en latiakaan lainaksi antaisi alle kahdenkymmenen prossan korolla, näille ylivarojensa eläneille, yhteiskunnan,(veronmaksajien ) eläteille!
+Lisää kommentti
Hyviä neuvoja.
Tässä vielä eräs neuvo: Kun sitten olet saanut velat maksettua?
Suosittelen ensin pienimuotoista säästämistä. On mukava tunne kun tilillä on rahaa vielä tilipäivänä. Ei kaikkia rahoja kannata hölvätä menemään sitä mukaa kun sattuu näppeihinsä saamaan. Voit ajatella että otat sen pikavipin sieltä omalta pankkitililtä. Muista kuitenkin maksaa vippi takaisin niin saat vipattua uudestaan. Olen melko varma että "omavipin" korko on jotain aivan muuta kuin rahoitu.fi Millalla.
Ilmoita
Yhdistelylaina tai järjestelylaina ei ole lisää velkaa, jos olemassa olevat velat todella maksetaan pois ja saadaan yksi laina niiden tilalle. Asioiden keskittäminen voi helpottaa asioita pitkässä ajassa, ja lopetta uuden velan syntyminen, koska sitä ei saa.

Mutta toisalta. Ei se paljoa auta, jos asiat on niin ettei mikään pankki anna lainaa. Yksityisten ihmisten on turha sotke itseään tähän. Ei auta kuin myötätuntoilla teitä reppanoita. Tälläkin palstalla neuvoja antavat kusessa olevat, kusesta pelastetut ja kuseen saattajavat lainaajat. Täällä ei useinkaan puhu ne jotka ovat asiansa selvittäneet.
2 VASTAUSTA:
Loppujen lopuksi merkitystä ei ole sillä, montako lainaa on, vaan kuinka paljon lainaa on. Tottakai kulut kasvaa helposti, kun on esimerkiksi perintäyhtiöitä, jotka ottavat käsittelymaksuja joka suorituksesta ja muistutuksesta, jolloin velan todellinen korko nousee kolmi- tai nelinumeroiseksi.
Velkojat ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi neuvotteluhalukkaita maksuongelmaisten kanssa, koska niillä on kokoajan riski jäädä nuolemaan näppejään. Kaikkein edullisinta velallisen kannalta on sopia jokaisen velkojan kanssa maksusopimuksesta ja mahdollisesta akordista esimerkiksi kerääntyneiden viivästyskorkojen yms osalta. Velkojat tyytyvät hyvin usein maltilliseen korkoon, kunhan saavat pääoman takaisin. Jos tämän viitsii tehdä, niin monella velallisella velkamäärä putoaa kymmeniä prosentteja ja takaisinmaksu helpottuu huomattavasti.
Yhdistelylainaajat eivät tee tätä, vaan tarjoavat "helpotukseksi" yhden lainan ja yhden kk-erän. Voihan se helpottaa elämistä hetkeksi, mutta kun se velka pitää joka tapauksessa maksaa, niin ainoa voittaja on tämä yhdistelylainaaja, joka käärii korot mahdollisimman pitkältä ajalta.
velkaonbisnestä_ kirjoitti:
Loppujen lopuksi merkitystä ei ole sillä, montako lainaa on, vaan kuinka paljon lainaa on. Tottakai kulut kasvaa helposti, kun on esimerkiksi perintäyhtiöitä, jotka ottavat käsittelymaksuja joka suorituksesta ja muistutuksesta, jolloin velan todellinen korko nousee kolmi- tai nelinumeroiseksi.
Velkojat ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi neuvotteluhalukkaita maksuongelmaisten kanssa, koska niillä on kokoajan riski jäädä nuolemaan näppejään. Kaikkein edullisinta velallisen kannalta on sopia jokaisen velkojan kanssa maksusopimuksesta ja mahdollisesta akordista esimerkiksi kerääntyneiden viivästyskorkojen yms osalta. Velkojat tyytyvät hyvin usein maltilliseen korkoon, kunhan saavat pääoman takaisin. Jos tämän viitsii tehdä, niin monella velallisella velkamäärä putoaa kymmeniä prosentteja ja takaisinmaksu helpottuu huomattavasti.
Yhdistelylainaajat eivät tee tätä, vaan tarjoavat "helpotukseksi" yhden lainan ja yhden kk-erän. Voihan se helpottaa elämistä hetkeksi, mutta kun se velka pitää joka tapauksessa maksaa, niin ainoa voittaja on tämä yhdistelylainaaja, joka käärii korot mahdollisimman pitkältä ajalta.
Perintäyhtiöt eivät ota käsittelymaksuja suorituksista. Muistutukset lähettää usein alkuperäinen velkoja ja ne ovat viisi euroa kappaleelta. Perintäyhtiö lähettää 2 maksullista maksuvaatimusta. Jos velkaantunut itse ei sovi asiaan maksullista maksusuunnitelmaa, niin vapaaehtoisen perinnän kulut jäävät noihin kahteen maksuvaatimukseen. Niiden hinta on alle satasen pääomassa 14 + 7 euroa, 100-1000 euron pääomille 24 + 12 euroa ja yli tonnin pääomille 50 + 25 euroa. Siinäpä se.
Jos pääomalle kertyy aluksi korkeampaa korkoa niin se ei ole perinnän korkoa vaan alkuperäisen luotonmyöntäjän kanssa sovittu luottokorko, joka kertyy enintään 180 päivää siitä kun luotto on kokonaisuudessaan eräännytetty. Tämän jälkeen viivästyskorko on 7%, ihan kuten ulosotossa ja missä tahassa muussakin laskussa.
+Lisää kommentti
Pikavipit kannattaa maksaa pois edullisemmalla kulutusluotolla. Siinä saa nopeasti hyvää säästöä. Esim palvelu https://www.kulutusluotto-heti.fi kilpailuttaa kulutusluoton valmiiksi.
Ilmoita
Korppikotkia haaskalla. Jos pulassa olevia ei ole vielä vakuutettu maksullisella mainonnalla, voi loppupehmentämisen näköjään tehdä täällä, ylläpidon valvovan silmän alla...
Ja sehän sallitaan kun omistajan medioissa muistaa myös maksullista mainontaa harrastaa.
1 VASTAUS:
Uskooko kukaan täysjärkinen aikuinen pikavippi- ja kulutusluottomainoksia?

(kertaalleen poistettu viesti)
+Lisää kommentti
Tämäkin ties monesko ketju on luotu pelkästään pikavippifirman ansaintatarkoituksella. On totta, että lainoja yhdistelemällä yhteen paikkaan voi jotain säästää, mutta se ei poista lopullista ongelmaa. Säästyneet rahat tuhlataan taas helposti. Parempi lähteä kunnan velkaneuvojan puheille. Pikavippifirmoilta et saa kuin pienen tauon velkaongelmaasi. Se on käytännössä vaan velan siirtämistä toiseen paikkaan.
Ilmoita
Jos sulla on 50 000 euron vipit yhdistettynä, 10 vuodessa olet maksanut vippisisi takaisin 100 000 eurona, tosi järjevää tuplata velkasumma.
Ilmoita
Itse suosittelen velkajärjestelyä. Jos saa oikeusapua niin yksityisen kautta pääsee todella nopeasti www.velkajarjestelyyn.fi
1 VASTAUS:
"Velkajärjestely" komentti on HUIJAUSSIVUSTO, äläkää antako mitään oikeita tietojanne tuonne, varsinkaan henkilötunnusta!
+Lisää kommentti
Jaa-a. Ikääntyneen pitäisi päästä vippilainoistaan eroon ennen kuolemaa, ettei jälkeläisten huoleksi jää. Kuinkas siinä toimitaan? Ei ainakaan järjestelylainoja käyttäen vippifirmojen välityksellä. Kertokaapa se, miten? Kurjasti on asiat. Velkojen lyhennyksiin kun menee melkein koko eläke. Ei naurata.
2 VASTAUSTA:
Velat ei periydy. Riippuu miten paljon velkaa sulla on, jos kymmeniä tuhansia niin jätä maksamatta, vanhenevat 15 vuodessa ja ulosotossa jää kuitenkin käteen paljon enemmän mitä velkojen kk lyhennyksessä. Toisaalta kitkuttele ensi kevääseen, sitten selviää miten käy vippifimojen ja uuden korkkolain, mieti asia sen jälkeen
Perikunta on juridinen henkilö ja sen voi hakea konkurssiin, toisin kuin luonnollista henkilöä. Toisin sanoen, jos näyttää siltä että velkaa jää kuolemasi jälkeenkin, niin nauti elämästäsi äläkä murehdi perikunnalle jääviä asioita. Tosin mitään jaettavaakaan ei perillisille jää, mutta onko se lopulta elämän tarkoitus että pitäisi jäädä?
+Lisää kommentti
Joo... velkaongelmaisen neuvot on aina parhaat, kun istumiset on istuttu. Jee!

Mutta velkansa maksaneen ja ekselnsä oppineen neuvot on nolla.
Ilmoita
Onko niin, että vähävaraisen (tukitulot alle 650 kuussa) ulosoton suojaosuus estää kokonaan perintätoimet? Olen 62-vuotias sairas työtön, joka on jäämässä eläkkeelle pian. Velkaa on otettu erilaisiin terveydenhoitokuluihin ja pakollisiin laskuihin jo useamman vuoden aikana, velkaa kuitenkin alle 10.000 euroa. Korot ovat korkeita ja velkasaldo ei paljonkaan lyhene.
Ensi vuoden alussa velkaneuvonta siirtyy yleisen oikeusaputoimiston hoitoon. Yritän sitä kautta vähitellen hakea velkajärjestelyä, mutta koska minulla ei ole palkkatuloja, ulosmitattavaa ei ole sitä kautta.
Miten omistamani autiotalo ulosmitataan? Se sijaitsee syrjässä ja korvessa, arvo luullakseni vain vähäinen.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Velkaongelma

Täällä on paljon kysyjiä, mistä saisin lainaa jotta saisin maksettua velkani. Tai toivottomia avunpyyntöjä velkaongelmaan.
Entisenä velkaongelmaisena voin antaa muutaman neuvon. Nyt voisin antaa rahaakin, mutta omasta kokemuksestani tiedän, että se ei auta ketään. Ihan oikeasti.
Miten velkaongelma ratkaistaan, se on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista ja siihen pitää sitoutua 100 %:sti:
1. Tunnusta ongelmasi itsellesi ja läheisimmille ystävillesi. Ilman ongelman tunnustamista et pääse psykologisesta paineesta, joka velkaongelmaan liittyy, vaan se vie sinulta sitä energiaa, jota tarvitset velkaongelman ratkaisemiseksi.
2. Velkaongelma ei poistu ottamalla lainaa, vaan se kasvattaa velkaongelmaa suuremmaksi. Ainoa tie velkaongleman ratkaisuun on maksaa kaikki velat pois työllä tai omaisuuden myynnillä. Velka on aina tekemätöntä työtä, joten varaudu siihen, että joudut tekemään nyt ja tulevaisuudessa sen työn, minkä olet ottanut aiemmin velaksi. Työstä saamasi palkan joudut laittamaan velkojesi maksuun.
3. Selvitä kaikki velkasi, paljonko ja kenelle niitä on. Itselläni tilanne karkasi siihen, etten tiennyt puoliakaan velkojistani. Jouduin selvittämään jokaisesta perintäyhtiöstä, ulosotosta ym. minua koskevat saatavat. Ja yllätyin, mitä kaikkea löytyi.
4. Tee suunnitelma velkojen maksamiseksi. Tärkein sääntö on, että kuukausittaiset tulot täytyy olla enemmän, kuin velkoihin ja elämiseen maksettavat kulut. Jos elämiseen menevät kulut ovat samanverran tai enemmän, kuin kuukausittaiset tulot, niin joko tuloja pitää lisätä tai menoja pitää karsia, tai molempia. En usko, että kaupungissa tai kyläkeskuksessa asuvalta ihmiseltä ei löydy sellaisia kuluja, joita ei voisi pienentää tai karsia. Kyse on halusta. Jos vuokraan menee lähes koko tulot, pitää vaihtaa sellaiseen asuntoon, jossa kulut on vähemmän. Koirat ja kissat eivät ole elämälle välttämättömiä, niistä pitää luopua. TV, baariviikonloput, yms eivät ole elämälle välttämättömiä. Ihminen tarvitsee hengissä pysyäkseen ainoastaan lämpöä, ruokaa ja lepoa. Kaikesta muusta voi luopua. Ainakin siihen asti, että velat on maksettu.
5. Myy kaikki ylimääräinen ja sellainen mikä ei ole elämälle välttämätöntä, ja maksa niillä velkoja. Yleensäkin tee velkojen maksusta tavoitteellista ja pidä sitä kunniallisena asiana. On uskomattoman hieno fiilis, kun yhdestä velasta selviää. Sen jälkeen huomaa, että kaikki velat on maksettavissa, jos vain oikeasti haluaa.
6. Opettele säästämään. Kun olet päässyt pahimmasta yli, eli maksanut jo lähes kaikki velkasi, älä tuhlaa niitä rahoja, joita jää yli. Hyvä nyrkkisääntö on, että kuukausittaisesta "liikevaihdosta", eli sinulle tulevasta rahasta 10 - 20 % on hyvä laittaa säästöön.
7. Kun seuraavan kerran sinulla on mahdollisuus ottaa velkaa, mieti kolme kertaa, onko velan ottaminen sen arvoista? Velan ottamisesta saadun hyödyn tulee olla vähintään kaksinkertainen velasta maksettavaan hintaan (velan korot ja kulut) nähden. Toisin sanoen vaatteiden, viihdelaitteiden tms. velaksi ostaminen on hyvin typerää.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta