60 metriä jatkojohtoa ja mitä siitä seuraa?

SähkötKaukaaJaHalvalla

Terve! Olen joutunut ottamaan kesämökille sähköt 60 metrin päästä ja siis ihan tavallisilla jatkojohdoilla tavallisesta pistokkeesta. Koitan pitää sähkönkulutuksen max 2kw luokassa, ihan sellaisen käytännön havainnon vuoksi, että valot himmenivät (halogeeni työvalo) kun otin yli 2kw pistokkeesta ja kirkastuivat heti kun laskin alle 2kw.

No, tällaiset hienot sähköt minulla on. Kysymys kuuluu:

- Onko tällaisessa jatkoroikkavirityksessä jotain erityisiä riskejä?
- Olisiko vikavirtsuoja tarpeen ja jos niin minkälainen?

45

787

  Vastaukset

  • Vielä lisäkysymys.

   - Jos johdottaisin tuon 60 metriä yhdellä yhtenäisellä kaapelilla ja ottaisin sähkömiehen tekemään pistokeliitännät kumpaankin päähän, olisiko tämä yhtenäinen jotenkin *merkittävästi* parempi vaihtoehto kuin tavalliset jatkoroikat?

   Kiitollinen vastauksista

   • Tilanne paranee aina kun vaihdat kokonaa tai osan jatkojohdoista ns rakennus roikkiin elik l ä neliöitä olisi 2.5 mm2


  • Sulla jää se jännite matkalle siihen jatkoroikkaan. Vaihtamalla piuha vaikkapa 2,5 -neliöiseksi gummikaapeliksi ongelma voisi korjaantua -toki em. kaapeli on arvokasta. Järkisähkäri ei tule laittamaan sulle liittimiä koska siitä ei ole mitään apua, ainoastaa kaapelinpaksunnos auttaa..

  • Ja siihen alkuun; Ton mittainen roikka -jos se makoilee vuodesta toiseen pihalla, on aina huono ajatus. Toisaalta jatkoroikkaan saa pistorasiaan laitettavia vikavirtasuojia -se on taas hyvä ajatus.

  • Jännitteenalenema liian pitkässä ja ohuessa kuparissa aiheuttanee ongelman. Tuohon ei auta muuta kuin maakaapeli tai vaihtoehtoisesti 2 tolppaa ja AMKA-kaapeli ilmaan roikkumaan.

   Maakaapelia varten kaivat käsin tai koneella n. 70 cm syvän kaapeliojan, laitat pohjalle hiekkaa ja lasket siihen vähintään 50 mm kelatisen putken vetoköydellä. Ystävällinen sähköasentaja vetää siihen sitten kaapelia ja laittaa vielä varoitusnaiuhaa jälkipolvia varten.

   Ongelmia voi toki syntyä siitä, että tonttijohto tai pääkeskuskin voivat olla alimitoitettuja. Jos niin on, niin hinta nousee muutamalla tonnilla.

   • Saihan se Nikke sanottua sen maagisen sanan "tonttijohto"


  • Vikavirtasuoja kaapelin alkupäässä parantaa turvallisuutta.

   Jatkojohdot ovat yleensä 1.5mm2. Lyhyillä, muutamien metrien, matkoilla ohut kaapeli ei aiheuta ongelmia.

   60m kaapelilla, vikatilanteessa 10A ja 16A sulakkeet eivät enää toimi toivotulla tavalla, eivät laukea tarpeeksi nopeasti. Seuraksena laitteiden rungoista voi tulla jännitteellisiä, ja tulipalovaara lisäntyy. Ensimmäinen vaara vähenee vikavirtasuojalla.

   En tarkistanut taulokoista, mutta MUTU mitalla pistorasia mistä otat virtaa pitäisi suojata 6A tai jopa pienemmällä sulakkeella.

   Tai sitten teet niin kuin muutkin neuvovat: Vaihda 6mm2 maakaapeli tilalle.

  • Kokeiles piruuttasi saatko sulakkeen palamaan kun oikosuljet jatkojohdon rasian langanpätkällä. Ja missä ajassa palaa.

  • "Terve! Olen joutunut ottamaan kesämökille sähköt 60 metrin päästä ja siis ihan tavallisilla jatkojohdoilla tavallisesta pistokkeesta."

   Ai naapurilta ilmaiseksi joka tulee mökille seuraavaksi vasta keväällä. 😐

   • On eri asia käyttää roikkaa talon lähietäisyydellä tehtäviin satunnaistöihin kuin vetää roikalla sähköt talosta toiseen kun käyttö on jatkuvaa.


  • Jaa mitäkö ylipitkästä roikasta seuraa? No tietenkin huonot sähköt siellä loppupäässä, ja jos jokin menee mökillä pieleen, niin hengen menetys tai maastopalo.

   • Taitaa vakuutuksen suojeluehdot torpata korvaukset vahinkotilanteessa...


  • Siis kiinteä maakaapeli tai ilmajohto on laillinen.

  • Mulla monet vuodet ollut tollanen roikka ja sahaan sähkösahalla siellä polttopuut ja kaikki muutkin pelaa.

   Mittasin mielenkiinnosta on vähän vajaa 55 m ja 2,5 m2 johto.

   Pelotelkaa lisää tota aloittajaa.

   • Mistä olet saanut noin paksua johtoa?


  • Kiitän asiallisista ja hyödyllisistä vastauksista jokaista erikseen ja kaikkia yhdessä. Olen hankkinut vikavirtasuojan ensi toimena. Ymmärsinhän oikein, että tämä sijoitetaan nimenomaan johtoketjun alkupäähän?

   Seuraavassa vaiheessa hankin täällä suositellun maakapelin. Pistetään mitä lapiolla helposti saa, eli 20cm todennäköisesti. Omia maita on kuitenkin.

   Vielä nykyisestä johtovirityksestä: Olen huomannut ainakin joidenkin pistokkeiden liitoskohtien lämpenevän jatkuvassa käytössä. Ei kuumenevan, mutta selvästi lämpenevän. Johto sen sijaan ei lämpene.

   - Heikentääkö liitoskohdat virrankulkua?
   - Liittykö esim paloriskiä nimenomaan liitoksiin?

  • Jos liitoskohta lämpenee, se on varma merkki huonosta kosketuksesta, Tarkasta siis ruuvien kireydet ja uusi tarvittaessa pistotulpat ja (jatko-) pistorasiat. Kuumenevat liitokset ovat ilmiselvä paloriski ja juuri niissä kohdissä jännite häviää. Monet sähkölaitteet toimivat todella huonosti, jos jänite laskee alle 210 Voltin.

  • Kiitos. Olen tainnut olla onnekas. Eräs lämpenevistä liitoksista oli sattumoisin mökin alla, kohdassa josta nostin sähköt sisälle. Eiköhän tämä nyt jatkossa suju turvallisemmin, kunnes saan sen yhtenäisen kaapelin vedettyä. Sähkäri tulee siihen tekemään liitokset sitten.

   • Ei varmasti suostu kytkemään josset syvempään kaapeliasi kaiva.


  • Olen itse kaivanut 30cm uraa kunnan rakennuksen pihavalaistuksen kaapeleille. Sinne laitettiin piuha putkessa ja samat maat päälle. Tuo 30cm meneekin lapiolla mukavasti, jos maa on pehmeän puoleista, ei kovin kivikkoista eikä juurakkoista. Pitkällä matkalla tuppaa tulemaan hankalia kohtia. 30cm syvempiä pidän konehommina, eikä minulla ole koneita. Kaikki kunnia entisajan ojankaivuumiehille, en ryhdy kilpasille heidän kanssaan.

  • Todennäköisesti ne pistotulpat ja rasiat lämpenesivät vieläkin enemmän jos sinulla olisi sama jatkoroikkapätkä jossain "tavallisessa" käytössä esimerkiksi syöttämässä halogeenivalo, sirkkeli ja klapikone autotallin takaseinästä etuoveen saakka... Paitsi silloin et osaisi epäillä mitään ennen kuin savu tulee.

   Itse kaapeli ei pitäisi tällaisessa 60 metrin käytössä lämmetä juuri ollenkaan, paitsi jos se nyt menee heinäkasan tai muu eristävän materiaalin läpi.

   Elikkä pitkän matkan lisäksi sun käyttämät roikat ovat paskoja tai "loppu".

   Tsemppiä lapion kanssa. Toivottavasti ei ole kovin kivinen maa.

   • > Itse kaapeli ei pitäisi tällaisessa 60 metrin käytössä lämmetä juuri ollenkaan
    >
    Ei kaapelin lämpenemiseen vaikuta sen pituus mitenkään, ainoastaan virran voimakkuun ja johdon poikkipinta vaikuttaa.


  • Kun asiantuntemusta on ilahduttavan paljon liikkeellä, niin vielä:

   -Jos pitkällä vedolla jännite alenee, mitä alentunut jännite käytännössä tietää esim halkomakoneen kannalta ja toisaalta tietokoneen tai puhelimen kannalta, jotka olisivat latauksessa johdon päässä?

   (Ps. 2000w agregaattini ei jaksanut käyttää 1500w halkomakonetta, mistä idea johdon vetämiseen kaukaa sähköverkosta alunperin lähti. Verkkovirralla halkomakone sitten toimikin täydellisesti.)

   • Vertaat tuossa 1500 W moottoria, mutta pitää muistaa että se 1500 W on ulos saatava akseliteho, verkosta otettu sähköteho on laskettavissa arvokilven tietojen perusteella. Käynnistyksessä moottori tarvitsee tehoa vielä paljon enemmänkin.


  • Kännykkälaturi ja tietokone toimii yleensä niiin leveällä jännitteellä että saat vetää kilometri johtoja.

   Halkomakoneen moottori käy kuumempana. Ota tauko ennen kuin siitä tulee liian kuuma koskettavaksi.

   • Seuraavien asioiden omaksuminen auttaa ymmärtämään pitkän roikan ja moottorin yhteiseloa:
    -Moottori ottaa virtaa sitä enemmän, mitä enemmän kierrosluku (jättämä) kuormitettuna alenee.
    -Moottorin kierroslukua alentaa kuorman lisäys ja/tai syöttöjännitteen (-tehon) aleneminen.
    -Moottorin lisääntynyt virta lisää entisestään jännitehäviötä syöttöjohdossa.
    -Moottorin ottama virta vaikuttaa suoraan moottorin lämpenemiseen.
    Siispä moottorin jännitteen alentuessa pitkän ja ohuen sähköjohdon vuoksi, pitäisi kuormitusta vähentää jotta kierrosluku ei alenisi, mikä puolestaan estäisi virran kasvamisen ja sitä kautta moottorin lämpenemisen ja lopulta "palamisen".


   • sähköviisas kirjoitti:

    Seuraavien asioiden omaksuminen auttaa ymmärtämään pitkän roikan ja moottorin yhteiseloa:
    -Moottori ottaa virtaa sitä enemmän, mitä enemmän kierrosluku (jättämä) kuormitettuna alenee.
    -Moottorin kierroslukua alentaa kuorman lisäys ja/tai syöttöjännitteen (-tehon) aleneminen.
    -Moottorin lisääntynyt virta lisää entisestään jännitehäviötä syöttöjohdossa.
    -Moottorin ottama virta vaikuttaa suoraan moottorin lämpenemiseen.
    Siispä moottorin jännitteen alentuessa pitkän ja ohuen sähköjohdon vuoksi, pitäisi kuormitusta vähentää jotta kierrosluku ei alenisi, mikä puolestaan estäisi virran kasvamisen ja sitä kautta moottorin lämpenemisen ja lopulta "palamisen".

    Onpa hyvin tarinoitu
    Mutta asia ei o le juurikaan noin vaan
    Toisin päin. Kun virta laskee niin vännite laskee ja teho pienee ja kun jännitehöviö kasvaa pitkässä. Jatotoikassa .

    Joten teho siirtyy roikaan a sekinlämpee. Elikkä moottori lämpenee vähemmän tehon ja jännite jaon seurauksena


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Unohdit että moottori ei käyttäydy samalla tavalla kuin vastuskuoma.


  • Onko tuohon pistokkeeseen keskukselta montako metriä? Meinaan että lyhentäisi metrejä, jos ottaisit sähkön suoraan pääkeskuksen pistorasialta. Kuitenkin siihen talon tms seinäpistorasiaan saattaa olla jo pääkeskukseltakin matkaa kymmeniä metrejä.

   Ei tuo 60m nyt pahalta kuulosta. Tuleehan omakotitalossakin perimmäiseen huoneeseen helposti se 60m pääkeskukselta matkaa, jos on tarpeeksi iso talo ja monenmoisia vetoja.

   Jos vain mahdollista, niin otat sen sähkön suoraan pääkeskuksen pistorasiasta. Tarkistat että se on 16A pistorasia, ja ostat 2,5 neliön kumikaapelia tarvittavan määrän. Pistokepäät siihen ei paljoa maksa, kytkentäkoplaus ei ole vaikea, mutta jos vähänkään epäilyttää, niin kannattaa pyytää esim sähköliikkeestä että kytkevät päät valmiiksi, ottavat ehkä kympin siitä lisähintaa.

   Tietysti kaivamalla paras, ja pääkeskukseen oikein oman sulakkeen alle ilman virityksiä tietysti. Mutta jos tykkää virityksistä, niin kyllä se kumikaapeli siinä säiden armoilla viihtyy, kunhan tiedostaa asian eikä ajele vehkeillä sen yli. Ja voihan sen talveksi kerätä pois, mikäli talvella ei mökille mene. Mutta kyllä se lumenkin alla toki säilyy.

   Muistaakseni 2,5 neliön kaapeli voi olla 150 metriä, ennenkuin oikosulun rajapituus tulee vastaan. Jännitehäviö on mielestäni toissijainen juttu. Ensisijaisesti kannattaa ajatella sitä turvallisuutta, eli jos tulee oikosulku, niin sulakkeen on lauettava riittävän nopeasti, muuten lähtee henki. Vikavirran perässähän tuollainen pitää tietenkin olla, mutta esim yleensä pääkeskuksien pistorasiat on kyllä vikavirran perässä, riippuen toki pääkeskuksen iästä.

   Mutta tässä nyt tämmöisiä ensimietteitä, tuosta viritelmästäsi. Viritelmä on mahdollista tehdä turvallisesti, näillä ohjeilla. Mutta kaikesta huolimatta suosittelen sähkömiestä, joka vetää sähköt sinne perusteellisesti ilman viritelmiä, maksusta.

   • Sähkön vetäminen roikalla vakituiseen käyttökohteeseen on laitonta.


  • Nyrkkisääntö kaapelien pituuksille on 3 X poikkipinta-ala X sulakekoko. Siis keskuksen ja pistorasian välinen matka.

   1,5 neliön johdolla siis: 3 X 1,5 X 10 = 45 meetriä.
   2,5 neliön johdolla siis: 3 X 2,5 X 16 = 120 meetriä.

   Noin niinkuin karkeasti...

   Yleensähän nuo 1,5 neliön johdot ovat valaistuken, ne varmasti menevät usein aika lähellekin tuota 45 meetriä, ja välillä ylikin. Joku 50-60 meetriä ei ole tavatonta. Mutta harvoin kiinteistä valaisimista sähköiskuja saadaan. Kyllä ne sähköiskut saadaan yleensä pistorasian perässä olevista laitteista. Mutta kyllä ne paksummat 2,5 neliön pistorasiajohdotkin jää yleensä alle 60 meetriin. Joku pihasauna voi tehdä poikkeuksen, mutta niissäkään harvoin 100 meetriä ylitetään. Sanotaanko nyt näin, että 2,5 neliön johdolla voi aika huoletta vetää pitkiäkin vetoja, harvoin on tarvetta yli 100 metrin vetoihin. Karkeasti 2,5 neliön maakaapelit on tarkoitettu alle 100 metrin vetoihin. Kyllä 100 metrin jälkeen alkaa olla järeämmät kaapelit kyseessä. Alle sadan metrin vedoissa ei kannata kovin paljoa huolestua, kyllä se 2,5 neliön kaapeli hommat hoitaa.

   • Nyt on niin kotikutoisita sähköoppia että kannattaa jättää täysin huomiotta.


   • sähkä kirjoitti:

    Nyt on niin kotikutoisita sähköoppia että kannattaa jättää täysin huomiotta.

    No kotikutoista toki. Varmasti nuo saadaan laskukaavoilla mitoitettua sentin tarkasti, ottaen huomioon myös kaikki mahdolliset muuttujat. Mutta sellainen on aivan turhaa tarkkuutta. Jaa miksi? No siksi, että sähkötöissä et pysty sitä linjan pituutta muutenkaan arvioimaan kuin karkeasti, heittoa tulee varmasti yli metrin verran.

    Tuo oma muistisääntöni on karkea, eikä siinä ole mitään sähköopillista juttua. Se on vain hyvä muistisääntö. Tuollaisissa linjanpituuksissa riittää aivan hyvin tämmöinen karkea raja-arvo. Enston sivuilla mainitaan myös, että maksimipituus 2,5 neliön johdolla on 150 metriä.

    Eli 120 tai 100 metriä, tämmöisillä karkeilla muistisäännöillä. Yksi hyvä muistisääntö on 2,5 neliön johdolle on, että pysyy alle 100 metrin vedoissa. Tällöin ollaan varmasti turvallisilla vesillä. Se että joku insinörtti laskee teoreettisen maksimipituuden, ja päätyy kaikki muuttujat huomioon ottaen lukemaan 151,81 metriä, on täysin turhaa tietoa. Varsinkin kun nyrkkisäännöt on laskettu sinne turvallisempaan suuntaan, ja 100 tai 120 metriä ei edes haluta ylittää.


   • Jänes82 kirjoitti:

    No kotikutoista toki. Varmasti nuo saadaan laskukaavoilla mitoitettua sentin tarkasti, ottaen huomioon myös kaikki mahdolliset muuttujat. Mutta sellainen on aivan turhaa tarkkuutta. Jaa miksi? No siksi, että sähkötöissä et pysty sitä linjan pituutta muutenkaan arvioimaan kuin karkeasti, heittoa tulee varmasti yli metrin verran.

    Tuo oma muistisääntöni on karkea, eikä siinä ole mitään sähköopillista juttua. Se on vain hyvä muistisääntö. Tuollaisissa linjanpituuksissa riittää aivan hyvin tämmöinen karkea raja-arvo. Enston sivuilla mainitaan myös, että maksimipituus 2,5 neliön johdolla on 150 metriä.

    Eli 120 tai 100 metriä, tämmöisillä karkeilla muistisäännöillä. Yksi hyvä muistisääntö on 2,5 neliön johdolle on, että pysyy alle 100 metrin vedoissa. Tällöin ollaan varmasti turvallisilla vesillä. Se että joku insinörtti laskee teoreettisen maksimipituuden, ja päätyy kaikki muuttujat huomioon ottaen lukemaan 151,81 metriä, on täysin turhaa tietoa. Varsinkin kun nyrkkisäännöt on laskettu sinne turvallisempaan suuntaan, ja 100 tai 120 metriä ei edes haluta ylittää.

    Ei ole noissa kaavoissasi mitään tolkkua. Millä ihmeen logiikalla saat tuolle 2,5 mm2 johdolle/16 A sulakkeelle moninkertaisen metrimäärän verrattuna 1,5 mm2 / 10 A sulakkeelle, vaikka oikeasti niille pitää tulla suunnilleen samat metrimäärät? Oikeasti ne metrimäärät riippuvat siitä mikä on lähtöpisteen oikosulkuvirta.


   • sähkä kirjoitti:

    Ei ole noissa kaavoissasi mitään tolkkua. Millä ihmeen logiikalla saat tuolle 2,5 mm2 johdolle/16 A sulakkeelle moninkertaisen metrimäärän verrattuna 1,5 mm2 / 10 A sulakkeelle, vaikka oikeasti niille pitää tulla suunnilleen samat metrimäärät? Oikeasti ne metrimäärät riippuvat siitä mikä on lähtöpisteen oikosulkuvirta.

    Joo tällä Jäneksellä on kyllä jutut mitä sattuu, ei ymmärrä esim. tuota että lähtöpisteen oikosulkuvirroissa voi olla moninkertaisia eroja eri liittymillä joka vaikuttaa oleellisesti suoraan siihen mitä pitkän johdon perässäkin sitten on.


   • Laitetaan jänekselle tähän ihan faktatietoa vertailuksi:
    Oletetaan lähtökeskuksen oikosulkuvirraksi suositeltu minimiarvo 250 A

    Johto 1,5 mm2, 10 A sulake, kuormitus johdolla 2300 W.
    - maksimipituus johdolle että sulake palaa 0,4 s on 60 m
    - jännitehäviö täydellä kuormalla ja pituudella 5,89 %

    Johto 2,5 mm2, 16 A sulake, kuormitus johdolla 3680 W.
    - maksimipituus johdolle että sulake palaa 0,4 s on 61 m
    - jännitehäviö täydellä kuormalla ja pituudella 5,87 %


  • Voinemme todeta aloituksen kysymykseen "60 metriä jatkojohtoa ja mitä siitä seuraa? että on tähän mennessä seurannut 33 kommenttia

  • Näin naisena, vaikken mitään sähköistä tiedä, uskallan ottaa osaa keskusteluun kun oon seurustellu aikoinaan sähkärin kanssa ja tää jatkojohtoasia tuli sillon esille.

   Jos tajusin asian oikein, sulla on siis monta tavallista sisäkäyttöön tarkoitettua jatkojohtoa peräkkäin?

   Mulla oli kämpillä jatkettu jatkojohdosta toiseen jatkojohtoon sähköt, siis sisätiloissa ja ihan lyhkäsillä parin metrin piuhoilla.
   Ex-kundikaveri sanoi, että ikinä ei saa ketjuttaa jatkojohdosta toiseen sähköjä.
   Selitti jotain, että sille ekalle pistorasiayksikölle tulee liikaa kuormaa ja joku alijännite tms rikkoo a) käytettävät laitteet b) oli jotenkin muutenkin vaarallista, olisko ollu että se jatkis kuumenee ja kärventää jopa kämpän pahimmassa tapauksessa eikä vakuutus korvaa kun ne näkee kytkennät.

   En tiedä pitikö paikkansa, erottiin, ei tosin tästä syystä, muutin toisaalle missä oli paremmat sähköt. Mutta en oo ketjuttanut jatkiksesta jatkikseen enää kuitenkaan.

  • Jos jatkan roikasta toiseen ulkona, laitan liitoksen suojaksi semmosen punasen vesitiiviin kopan (5...7€).

   Yksi pitkä parempi kuin kassillinen lyhyitä.

   Vikavirtasuoja ja "hammarinsähköstä" teetettynä 65m gummikaapeli riittänee pitkälle, kuten neuvottiin. (Jos ei oikeaa maakaapelia laita)

   Onko laillista laittaa maakaapeli 20cm syvyyteen jos se on putkitettuna koko matkan, esim 40mm vesijohtoputkeen?

   • Teräsputkessa saa vetä esimerkiksi kallion pinnalla.

    Itselleni olen tehnyt teräsputkivetoja., kun yksi taloistani on kalliolla, eikä 70 cm syviä kaivantoja voi ilman louhintaa tehdä.


   • NickNailer kirjoitti:

    Teräsputkessa saa vetä esimerkiksi kallion pinnalla.

    Itselleni olen tehnyt teräsputkivetoja., kun yksi taloistani on kalliolla, eikä 70 cm syviä kaivantoja voi ilman louhintaa tehdä.

    Jeps riippuu putken lujuusluokituksesta joten pelkästään tiedolla "vesijohtoputki" ei voi vielä kertoa riittääkö se.


   • Juuri näihin maakaapelin asennuksiin tuli standardiin äskettäin uusia vaatimuksia.


   • kannattaa_tsekata kirjoitti:

    Juuri näihin maakaapelin asennuksiin tuli standardiin äskettäin uusia vaatimuksia.

    EIpä niitä kukaan voi muistaa milloin ne on tehty niin turha niitä on katsella.


  • Höpö höpö isompi silake v aan nin k es y ää

   • Oletkohan selvittyäsi samaa mieltä?


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin tehohoidon maksimi on ylittymässä

   huomisesta lähtien aletaan Ruotsissa tekemään valintoja keille annetaan tehohoitoa ja keille ei. 6,078 koronatapausta ja 333 kuollutta. Norjassa 5,29
   Maailman menoa
   239
   8583
  2. Mansikka- ja marjasato voidaan uhrata

   niillä ei ole mitään merkitystä elintarvikehuollon kannalta,ne voidaan uhrata.Elintarvikehuollon kannalta tärkeitä ovat vilja-ja perunasato ymv. mutta
   Maailman menoa
   296
   4623
  3. Kiuruvesi 11 koronatartuntaa!

   Onko kyseessä jokin hoitokoti tms? https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006463371.html
   Kiuruvesi
   109
   2140
  4. Kuinka heikoksi maan taloustilanne

   menee, ennenkuin tilalle astuvat taas Suomea kuntoon laittaneet PS, Kokoomus ja Keskusta?
   Maailman menoa
   125
   1569
  5. Korona: Kunta jätti sairaat vanhukset heitteille TAAS!!!

   Kuusamon kunta on ilmeisesti päättänyt jättää koronakriisissä riskiryhmään kuuluvat liikuntarajoitteiset vanhukset ilman ruokaa. Kunta on sopinut ett
   Kuusamo
   19
   1088