Uskonnottomista hautajaisista lehdissä

Uskonnottomat juhlat saavat kivasti julkisuutta. Linkki Aamulehteen, mutta sama juttu on julkaistu joteensakin kaikissa saman lehtitalon sanomalehdissä.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/hautajaispuhuja-auttaa-kun-paikalle-ei-haluta-pappia-laura-mantysalon-puheissa-riidanhaastajakin-muuttuu-vahvoja-nakemyksia-omaavaksi-persoonaksi-201187005/

50

357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom

      Hyvä! Ja hyvä alku ja kuva. Maksumuurin takana.


      • åååååååååååå
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Olen vähän jäävi, mutta kirjoitus vaikutta erinomaiselta! Ensin hyvä kärki ihmisestä ja yksittäisestä tapauksesta, sitten johdatellen maallistumiseen, ja samalla kertaa kritiikkiä evlut kirkon yhteiskunnallisesta asemasta.

        Lisää näitä!

        Kyllä,todella hyvä juttu ja vieläpä laajalla levikillä!

        Turun seurakuntayhtymän työntekijä oli tosin antanut väärää tietoa sikäläisen Pyhän Ristin kappelin luovuttamisesta uskonnottomien käyttöön. Kyllä kappelia saadaan käyttöömme.


      • Lukija.huom

      • åååååååååååå kirjoitti:

        Kyllä,todella hyvä juttu ja vieläpä laajalla levikillä!

        Turun seurakuntayhtymän työntekijä oli tosin antanut väärää tietoa sikäläisen Pyhän Ristin kappelin luovuttamisesta uskonnottomien käyttöön. Kyllä kappelia saadaan käyttöömme.

        Melko yhdentekevää kokonaiskuvan kannalta tosin missä tällä hetkellä sopii mennä kappeliin ja missä ei. Olennaista on, että tilanne vaihtelee eri kunnissa, ja että tilanne voi samassakin kappelissa muuttua. Tietynlainen epävarmuus siis jää aina.


      • ååååååååååå
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Melko yhdentekevää kokonaiskuvan kannalta tosin missä tällä hetkellä sopii mennä kappeliin ja missä ei. Olennaista on, että tilanne vaihtelee eri kunnissa, ja että tilanne voi samassakin kappelissa muuttua. Tietynlainen epävarmuus siis jää aina.

        Kokonaikuvassa onneksi kyllä, mutta paikallistasolla saattaa aiheuttaa ihmettelyä.

        Tosin haut. tstot tietänevät tilanteen paremmin kuin seurakunnan työntekijä;-)


    • Lukija.huom

      Vapaa-ajattelijain liitto on jo kesällä lähettänyt seuraavia terveisiä puolueille:

      "9. Yhdenvertaisuuteen hautaustoimessa, hautaustoimilaki uudistettava

      Nykyinen hautaustoimilaki on syrjivä. Se käytännössä monopolisoi ev.-lut. kirkon hautausmaat, mutta ei anna uskonnottomille ja toisuskoisille mahdollisuutta käyttää näiden hautausmaiden ja niiden krematorioiden kappeleiden tiloja jäähyväis- tai saattotilaisuuksiin ennen arkkuhautausta tai vai-
      najan tuhkausta. Silti seurakuntien hautausmaita rahoitetaan valtion budjettivaroin yli 100 miljoonalla euroalla, mutta esimerkiksi vapaa-ajattelijain yhdistysten vuosikymmeniä hoitamille hautausmaille ei ole annettu mitään valtion tukea.

      Hautaustoimi tulee ottaa mukaan valmisteilla olevien uusien maakuntien ja sote-alueiden tehtäviin. Tarvitaan lisää krematorioita sekä uskonnollisesti ja katsomuksellisesti tunnustuksettomia tiloja hautaukseen liittyvien jäähyväis- ja saattotilaisuuksien ja vastaavien seremonioiden toimittamiseen. Tarvitaan tunnustuksettomia kappeleita/seremoniatiloja."

      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/06/29/kesainen-tervehdys-suomen-puolueille/

    • roskapostiakin

      Minä uskonnottomana en halua mitään kappelia lainattavan lähtööni . Asia hoituu ulkosalla alusta loppuun .

      • Lukija.huom

        Se on ihan oikein. Uskonnottomat hautajaiset voidaan hoitaa monella tavalla. Yksilöllisesti.


      • Sekulaarist
        Lukija.huom kirjoitti:

        Se on ihan oikein. Uskonnottomat hautajaiset voidaan hoitaa monella tavalla. Yksilöllisesti.

        Niinpä. Homman voi hoitaa niin, että ei käytetä kuin korkeintaan seurakunnan hautausmaan krematorion kappelia. Helsingin seudulla on lisäksi käytössä Hietanimen tunnustukseton krematorio. Tokihan sinne vainaja voidaa kuljettaa krematoitavaksi hieman kauempaakin. Muistotilaisuus jne. tuhkauksen jälkeen voidaan sitten pitää lähempänä vainajan omaisia.
        "Ei tupata, jossei tykätä." Boikott!


    • Tuhojatuomio

      Tosiasiain tunnustus vaativi veronsa. Yhtä vailla ei ole toistakaan, mitä ei just äsken olisi keksitty.

      • Motmot

        Kirkko on ahne.


    • Lukija.huom

      Antivapari yrittää "keskustella" hautausmaa-asiasta ketjussa, joka on otsikoitu aivan toisin. Sieltä:

      "Vapaa-ajattelijoilla ei ole mitään erityisiä hautajaisriittejä. Uskonnottomiin siviilihautajaisin kuluuu vainajan ilmaiseman tahdon tai omaisten toiveen mukaisesti yleensä puhe (ei-uskonnollinen puhe, toisin kuin papin kirkon riitin kaavan mukainen siunauspuhe) ja ehkä musiikkiesityss (ei virsi). Tilaisuus voidaan suunnitellla yksilöllisesti ilman kaavaa ja riittiä.

      Hautausmaan/krematorion kappeli on luonteva osa ns. yleisen hautausmaan ja rahoituksen saaneen hautausmaan fasiliteettejä. Esim. Helsingin ja VAnaan hautausmaat pystyvät hyvin saamallaan korvauksella hoitamaan koko kappelit Honkanummella ja Malmilla ja Vantaan vanhalla kirkolla. Mistään lisämaksuista ei tässä yhteydessä ole perusteltua edes puhua. Uskonnottomat ovat maksaneet yhteisveroa jne. vuosikymmeniä ja niillä rahoilla hautausmaiden ja kremaatorioiden kappelit on rakennettu.

      Ns. yleisen hautausmaan status ja rahoitus pitää ottaa pois niiltä hautausmailta, jotka eivät tarjoa palveluja yhdenvertaiseti kaikille."

    • EsaYlikoskelta

      Vaikka nostankin haastattelussani esiin kysymyksen valtion rahoittamien ns. yleisten hautausmaiden kappelien sisätilojen käytöstä siviilihautajaistilaisuuteen, tunnistan, että yhä useammat uskonnottomat eivät halua kirkon hautausmaiden tilojen käyttöä omiin tai omaistensa hautajaisiin.

      Helsingissähän sekä krematointi että tilaisuus voidaan pitää Hietaniemen krematorion kappelissa. Muualla pitänee vielä käyttää kirkon hautausmaan krematoriota, mutta muuten, tilaisuuden järjestämisessä ja tuhkan hautaamisessa/sirottelussa voidaan jättää kirkon hautausmaa pois kuvioista. "Jossei tykätä, ei tupata."

      Krematorioiden toiminnan rahoitus pitäisikin irrottaa hautausmaiden toiminnan rahoittamisesta.

      Muutenkin valtion budjetin 114 miljoonan euron "könttä" kirkolle pitäisi hajottaa ja tarkastella erikseen kulttuurihistoriallisia rakennuksia, väestörekisteritoimintaa ja hautauspuolta, joka myös voitaisiin erotella ainakin krematorioiden ja varsinaisen hautauksen osalta.

      Kun yhä useamman vainajan tuhka päättyy muualle kuin hautausmaille, kunnan väkuluvusta laskettava liki 20 euron korvaus hautausmalle joka vuosi pitää asettaa kriittiseen tarkassteluun. Kotkassahan jo joka kymmenes vainaja päätyy tuhkattuna mereen. Silti kirkko saa säyden potin valtiolta hautausmaalleeen, vaikka vainajan krematoinnista silti maksetaan ko. hautausmaalle maksu erikseen.

      Esim. väestörekisteritoiminta voidaan liittää maistraateille välittömästi esim. vauvojen rekisteriin merkitsemisen osalta. Tarvittaessa perukirjoituksiin ja sukututkimukseen tarvittavien vanhojen, digitralisoimattomien kirkonkirjojen osalta se kenties voidaan tehdä siirtymävaiheen kautta.

      • Lukuje.huom

        Myös rahallisesti isoa asia. Kulttuurisesti vielä isompi.


      • Lukuje.huom kirjoitti:

        Myös rahallisesti isoa asia. Kulttuurisesti vielä isompi.

        114 miljoonaa ei ole aivan vähän. Vaan talouskehitys on nyt myönteinen, joten luulenpa että ensi vuoden budjetin jälkeen ei pariin vuoteen aleta vetämään löysiä pois valtion talousarviosta.


    • Nostan ketjun keskeltä hautaustoimistot.

      Minulla on mielikuva - ehkä väärä - siitä, että ne ovat varsin kirkollisia. Kylmästi ajatellen hautaustoimen vakaus lienee niille hyväksi. Muutos hautaustavoissa on riski liiketoiminnalle. Toisaalta asiakkaita pitää palvella, ja jos asiakkaat haluavat uskonnottomia hautajaisia, niitä pitää tarjota.

    • 567763

      Tärkeä sidosryhmä..

      • Mikä? Pitikö tämän olla vastaus hautaustoimistoja koskevaan kohtaan?


    • "Kauas missä katse kantaa..." Tämä oli myös Satakunnan kansassa. Sattuneesta syystä kuulin sen viikonloppuna.

    • Miks

      Osassa lehti-ilmoituksista, ns. kuolin-ilmoituksista, käytetään ilmausta siunaus, vaikka oikeastaan ei olekaan kirkollista siunausta.

      • kndehtk

        Terminologia on monelle omaiselle vieras eikä aina haut.tstokaan, eikä lehtikään selvitä omaisille mitä pitäisi käyttää.


      • 70709809

        Toki turhan usein käy niin, että uskonnottoman vainajn omaiset myöntyvät ja hyväksyvät ehkä hautaustoimistonkin markkinoiman ja/tai seurakunnan "vaatiman" papin siunauksen.


    • Esimerkkiä

      Juttu on hyvä avaus laajempaankin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Myös puolueiden piirissä, piiriin. Hautaustoimilakin uudistaminen on tarpeen!

    • gdok

      Eihän tuo Helsingin Krematoriokappeli ole läheskään ainoa tunnustukseton tila mitä voidaan käyttää pääkaupunkiseudulla. Helsingissä löytyy montakin pienempää tilaa sairaaloiden yhteydessä.

      'Maakunnissakin' löytynee jokaisessa sairaalassa tila jossa voidaan hyvästellä vainajaa ja pitää sekä ns. saattopuhe että musiikkiesityksiä.

      • Tuhkauksen yleistyminen muuttaa tilannetta. Uurnan kanssa on helpompi löytää tiloja.

        Tosin, tarvitaanko vieläkin vainaja hautajaisiin? Entä jos kulttuuri vapautuisi tuosta, ja voisi yksinkertaisesti olla "hautajaiset" joissa muisteltaisiin kuolleen mennyttä elämää?


      • gdok
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Tuhkauksen yleistyminen muuttaa tilannetta. Uurnan kanssa on helpompi löytää tiloja.

        Tosin, tarvitaanko vieläkin vainaja hautajaisiin? Entä jos kulttuuri vapautuisi tuosta, ja voisi yksinkertaisesti olla "hautajaiset" joissa muisteltaisiin kuolleen mennyttä elämää?

        Tällaista jo 'harrastetaan'.
        Pienemmällä porukalla kokoonnutaan varsinaiseen saattotilaisuuteen ja muistotilaisuuteen saattaa osallistua huomattavasti useampikin.
        Monelle vainajan, vaikkpa harrastuspiiristä tulevan, on luonnollisempaa kokoontua sitten muistelemaan vainajaa 'rennommassa ympäristössä'.
        Ei tarvitse edes pukeutua ahdistavaan tummaan pukuun;-)


    • Lukija.huom
      • Lukija.huom

    • Sekulaarist

      Asiat nousevat vähitellen esille, ei voi enää lakaista maton alle.

    • Jakoo

      Hyvä juttu, hyvä ketju. Jatkoon.

    • SaaEiSaa

      Kirkolla on isoja ristiriitoja hautausmaiden kappelien käyttöön liittyen. Saa/ei saa.

    • Rist

      Seurakuntien hautausmaiden kappelien käyttömahdollisuus uskonnottomiin hautajaistilaisuuksiin vaihtelee.

      Mahdollista: Hyvinkää, Riihimäki, Nurmijärvi, Kirkkonummi, Helsinki-Vantaa, Tampere, Turku..

      Kielletty: Järvenpää, Kerava, Tuusula, Espoo, Lahti, Jyväskylä, Pori.

      Kirkolla siis "ristiriita", kuten muissakin asioissa. Sisällään ja yhteiskunnan kanssa.

      • Luk.komm

        Pistääkö Kirkkohallitus liberaalit seurakunnat kuriin? Antivapari raivoaa "sosialisoinnista" Helsingille ja Vantaalle.


      • Tiukk

        Tämä ristiriitä ei ole ollut kovin vahvasti esillä, ainakaan pitkään aikaa. Espoo taisi saada julkisuutta, kun teki tiukkapipopäätäksensä.


      • Luk.lis

        Hautustoimesta puhutaan myös VAntaan aikuisopiston luentosarjassa 12.3. klo 17.30 POINTiissa, Pakkalassa. Luento Esa Ylikoski, keskustelua.


    • Siunaamisista

      Joissain tapauksissa uskonnottomista hautajaisista, jotka jo pidetty, on ilmoitus lehdessä, että vainaja on siunattu... Kuolinilmoitukset siten hieman liioittelevat siunausten osuutta.

      • LuonnolLista

        Omaiset ovat yleensä ylistressaantuneessa tilassa.


    • Viime viikonlopun uutisissa näkyi isosti Nykäsen hautajaisten uskonnollisuus. Se laittoi miettimään että en muista yhtään vastaavaa uutista yksittäisen henkilön uskonnottomista hautajaisista. Onko niitä näkynyt muualla Suomessa?

      • Eipä juuri. Tiedossani on aivan yksittäinen melko nimekkään henkilön ennenaikainen kuolema, jossa oli Pro-Seremonioiden puhuja hautajaisissa. Pääosin kuolleet ovat ikäluokkaa, joka on vielä aika kirkollista.


    • Kysynp

      Tarviiko joku varsinainen hautajaistilaisuus olla ennen vainajan tuhkausta?

    • NousiEsiin

      Uudenmaan vaalipaneelissa hautaustoimen ongelmat nousivat esiin ja niistä keskusteltiin laajasti. Tallenne löytyy Helsingin seudun vaparien f b -sivuilta.

      • Vapaa-ajattellijallta

        Myös Helsingin Uskomattomassa vaalipaneelissa haluttiin muutosta hautaustoimilakiin. Panelistien mielestä on yhteiskunnalllinen tehtävä..


    • Anonyymi

      Tämä asia tulee väääjäämättömästi nousemaan tapetille ja haastamaan kirkobn valta-aseman.

    • Anonyymi

      Yle teki hyvän haastattelujutun uskonnottomien hautajaisten historiaa tutkivasta Ilona Pajarista ja siinä yhteydessä myös Kotkan vapaa-ajattelijain hautausmaasta.https://yle.fi/uutiset/3-10827963

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Pääsiäsisen alla oli Pro-Seremonioiden aktiivisen puhujan Marja Vinnin hyvä haastattelu HS-lehdessä. Myös VA-lehdessä syytä palata aiheeseen, täyttäähän Pro-Seremoniat 20 vuotta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      29
      2125
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      175
      1534
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1475
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      108
      1219
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1169
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      904
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      870
    8. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      785
    9. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      280
      755
    10. Oletko mustasukkainen luonne?

      Tai ylipäätään millaisia tunteita herättää, jos kaivattuasi liehittelee joku muu tai hän deittailee jonkun muun kanssa?
      Ikävä
      80
      705
    Aihe