Kun maailma synkkeni ja setelikoneet käynnistyivät

Kun maailma synkkeni ja setelikoneet* käynnistyivät

10 vuotta sitten maailma pysähtyi – amerikkalainen Lehman Brothers meni nurin – tyhjä oli tullut vetävän käteen. Rahasampo sammui ja johtajat palkittiin vain hiukan ennen loppua. Mistä johtui, ketkä kärsivät ja mitä opimme? Opimmeko lopulta mitään?

Suomessa Kokoomuksen puheenjohtajana ollut Jyrki Katainen [1 oli nuori valtiovarainministeri – alkaen 19.4.2007, ... kun hän sanoi vakuuttavasti television uutisissa syvällä rinta-äänellä: ”Amerikkalaisten subprime-kriisi [2 menee meidän ohitse, kiertää meidät.
Ei mennyt ohi, vaan iski myrskyn lailla … miksi Jyrki ei noteerannut Suomen Pankin antamia yleisiä talousvaroituksia jo joululta 2007 – oliko liiaksi kunnian päälle olla ymmärtävä demaripääjohtaja Erkki Liikasen varoituksille? ---

A
Nyt 10-vuotispäivänä 2008 finanssikriisiä pohditaan sieltä ja täällä, otamme tutkiskeluun muun muassa Helsingin Sanomien aihekäsittelyn, joka jättää jostain syystä vähemmälle tuo juurisyyn eli subprime-kriisin:

Lokakuussa 2008 paniikki levisi, ja pääministeri oli kuoleman väsynyt – Päivä kirjat paljastavat, miten Matti Vanhasen hallitus onnistui vaikuttamaan Euroopan suuntaan
~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005822690.html -

Ilkka Luoma kommentti: 11.9.2018 - 5:46
Tässä on hyvä huomata tapahtumat jo joulukuulta 2007, kun Suomen Pankki antoi omat varoitukset amerikkalaisesta sub-primekriisistä. Tuolloin valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei noteerannut toimissaan SP'n pääjohtaja Erkki Liikasen varoituksia. Katainen vakuutteli, että sub-primekriisi ohittaa Suomen, ei ohittanut, vaan iski suoraan myös meihin. Tämä tapahtumaketju on varmaan kiusallinen Kataiselle tänä päivänäkin. - IL-kommentti HS' ssa.


Tähän väliin kansalaiskirjoitus vuodelta 2013, miten kaduntallaaja näki Jyrki Kataisen toimet – kun tämä oli aiemmin vakuutellut subprimen purjehtivan ohitsemme … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/03/onko-meilla-varaa-yllapitaa.html -

Ote: ” … Vakava verotusvirhe nro 1 jo joululta 2007?
[ … http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115563-kiusallinen-kysymys-jyrki-kataiselle … ]

Jyrki Katainen, ollessaan 2007 silloisen Matti Vanhasen I hallituksen valtiovarainministeri, sääti työssä oleville tuloverohelpotukset – hyvää tarkoittavalla idealla, jossa lisääntynyt veronmaksajan käteisosuus tulee kulutuksen kautta kansantalouteen piristämään rahanpyörimisellä kasvua ja työpaikkoja. Näin ei tapahtunut.


Suomen Pankki oli ajan tasalla
[ 2007 … http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/suomen-pankki-kansalaisen.html … ]

Jouluna 2007 Suomen Pankki antoi vakavan julkisen varoituksen maailmantaloudesta, velan kasvusta ja amerikkalaisperäisestä sub-primekriisistä. Katainen ei huomannut tai noteerannut tätä, vaan ilmaisi julkisesti televisiossa, että sub-prime kriisi vyöryy ohitsemme – ei vyörynyt, vaan iski täydellä voimalla. Emme olleet varautuneet siihen, olihan Katainen juuri vienyt valtiolta eväitä veronalennuksina, joilla oltaisiin operoitu työllistämisohjelma (vaikka velan otolla! -tämä on sitä jälkiviisautta) – vaikka julkishallinnon piiriin. Näin ei tehty. … ”


...
B
Tässä toinen sylttytehtaalta jälkivalaisu meitäkin väkevästi kurittaneesta talouslamasta, joka eteni kuin hurrikaani – HS:
Nämä kuusi pankkiiria olivat rakentamassa finanssi-kriisiä ja samalla he itse rikastuivat – HS selvitti, mitä heille sen jälkeen on tapahtunut
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005826797.html -

Ilkka Luoma kommentti: 14.9.2018 - 8:59
Perhosefekti ... Kaikki alkaa pienestä, liki mitättömästä. Oli kiusaus USA' ssa myöntää asuntolainoja, liian suurina kykyyn maksaa lyhennyksiä kuukausittain nähtynä. Se ahneus, kun bonuksia jaettiin lainanmyöntömääristä.

Suomessa silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen vakuutteli, että subprime-kriisi purjehtii meidän ohi. Ei purjehtinut, vaan iski myrskyn lailla - eikä varaumia tehty, vaikka Suomen Pankki varoitteli julkisesti jo joulukuussa 2007! -IL-kommentti HS' ssa



Voisimmeko oppia jotain mitä merkitsee setelikoneen pyöritys, lainat joille ei ole reaalivakuutta – yleensäkin velanotto [3 ja mitä merkitseekään tasearvo, joka on pörssiyhtiöiden osalta usein ammattisijoittajien spekulaatioiden armoilla ja jotka hipovat nyt taivaita – vaikkapa Yhdysvalloista Omena – Apple, joka ylitti vähän aikaa sitten käsittämättömän 1000 miljardin USD' n rajan [4.

Ehkä seuraava talousromahdus on jo aivan jotain muuta, jota ei enää setelikoneella korjata … entä kun maailmalta loppuu luottamus US dollariin? [5.



Jatkuu

2

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pyrsselinsavu

      Oliko Suomella varaa ylläpitää Pyrsseliin karannutta Kataista?

      • hjkjkhjkhjkhjk

        Seuraava talousromahdus on jo tulossa. Näin väittää amerikkalainen Porter Stansberry kirjassaan "The American Jubilee".

        Hän ei näe USA:n tulevaisuutta ruusuisena. Kirjassaan hän neuvoo, miten suojautua tulevalta kriisiltä. Suuria huolia aiheuttavat amerikkalaisten yksityishenkilöiden velkaantuneisuus. Amerikkalaiset ovat joutuneet ottamaan lainoja koulutukseen, terveydenhuoltoon sekä asuntoihin suuria summia yli sen mitä hankkivat.

        Kirjassaan hän näyttää graafilla, milloin USA:n polarisaatio alkoi. Vuosi oli 1974 eli vuosi sen jälkeen kun irrottautui kultakannasta.

        Silloin pääomatulot sekä palkkatulot alkoivat kulkea eri teitä. Palkansaajat ovat pudonneet kärryiltä. Tuottavuus USA:ssa on kasvanut vuodesta 1948 vuoteen 2016 noin 250%. Palkat ovat kasvaneet vain 109% tuona aikana.

        Tässä eräs syy, miksi kansa luotti Donald Trumpfiin. Tosin väärin, koska Trumpf koettaa tuoda työpaikat takaisin USA:aan, mutta muutoin hänen politiikkansa on sitä sun tätä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe