Sodan ja rauhan atomit

Yksi ydinvoiman suurista ongelmista on sen yhteydet ydinaseisiin. Se on suurin syy siihen, että ydinvoima ei ole vieläkään saavuttanut yleistä hyväksyntää, mikä osittain käy ilmi jo palstan otsikon kysymyksessä:
"Pitäisikö Suomeen rakentaa lisää ydinvoimaa?"

Ydinvoiman ja ydinaseiden yhteyksien selvittäminen on hyvä aloittaa tästä yksinkertaisesta kuvasta artikkelissa /1/ : http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/sci_nat/05/nuclear_fuel/img/nuclear3_click_nav629.gif

Yleisesti: ydinsähkön tuotantoon tarvittavat laitokset/tekniikat soveltuvat myös ydinaseiden tuotantoon..

Aiheen eräänlainen perusartikkeli vuodelta 2008: http://sydaby.eget.net/kil/klotzer2.htm

/1/ http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/sci_nat/05/nuclear_fuel/html/mining.stm

---

Nimimerkille NakkiHattuhyllyllä vastaus: likaisten pommien voidaan sanoa olevan yleensä pienitehoisempia, mutta siitä myöhemmin lisää. Säteilyturvakeskuksella on asiantuntijan näkemys likaisesta pommista (lainaus uutisesta vuodelta 2016):

"Ulkomaisessa mediassa on uutisoitu nyt siitä, että Brysselin terroristisolu olisi suunnitellut "likaista pommia". Se on yhdistelmä perinteistä räjähdysainetta ja jotakin radioaktiivista ainetta. Hack pitää likaista pommia mahdollisena, mutta kyseenalaistaa radioaktiivisen aineen saannin ydinvoimaloista.

- Likaisen pommin räjähdyksen seuraukseen vaikuttaa paljon se, mikä on kyseessä oleva radioaktiivinen aine, missä olomuodossa se on ja kuinka paljon sitä on. Se on enemmän psykologinen ase - sitä ei voida varsinaisesti pitää joukkotuhoaseena, Hack selvittää.

Hack toteaa, että radioaktiivisuus herättää ihmisissä pelkoa. Hänen mukaansa likaisen pommin välitön vaikutus on ensisijaisesti sama kuin räjähdysaineella ladatun pommin."
https://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032521324397_uu.shtml

1

319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Reaktoriplutonium ydinaseena (reaktoriplutoniumiksi kutsutaan sitä plutoniumia, jota syntyy ydinvoimalan ydinreaktoreissa)

      Olli Tammilehto on kirjoittanut jo useita vuosia sitten näin:

      "On usein väitetty, ettei tavallisessa ydinvoimalassa syntyvä ns. reaktoriplutonium kelpaa pommin valmistukseen. Tämä on monessa suhteessa harhaanjohtava väite. Ensinnäkin millä tahansa nykyisin käytössä olevalla ydinvoimalalla voidaan valmistaa pommiplutoniumia ottamalla poittoainesauvat ulos reaktorista normaalia aikaisemmin.

      Toiseksi, vaikka reaktoriplutoniumin isotooppikoostumus (erilaisten plutoniumatomien lukumäärien suhde) onkin erilainen kuin pommiplutoniumissa ja ketjureaktio sen vuoksi pyrkii alkamaan liian aikaisin, siitä voidaan valmistaa useimmille militaristeille täysin riittävän voimakkaita pommeja (Lovins 1977, 179). Suurkaupungin yllä räjähtävä 2-20 kt reaktioplutoniumpommi voisi surmata välittömästi 100 000 ihmistä (Jungk 1977, 137)."
      http://www.tammilehto.info/ydinvoiaseet.htm

      Ydinaseeksi kelpaavaa plutoniumia siis tuotetaan kaikissa Suomen(kin) ydinvoimaloissa. vaikka sitä ei haluta. Siitä pommin tekeminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1260
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      648
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe