Pitkät laiskatahtiset lenkit ainoa vaihtoehto??

Nelaria

Joo, meikäläinen klassinen tapaus. Nuorempana tuli oltua hyvinkin urheilullinen. Rääkkitreenejä intervalleilla ja ihan maksimia lähellä olevilla sykkeillä tuli aikanaan tehtyä, ja sai syödä ihan kuin eläin eikä silti ikinä lihonut. Sitten treenit jäi, lisäpainoa nyt tullut se 15kg käytännössä täysin keskivartaloon, eli pömppömaha.

Treeniajoista on muistissa se klassinen vastaus laihduttamaan haluaville että ainut tapa polttaa rasvaa on pitkät ja pienisykkeiset lenkit. Mutta tuohan tuntuu ihan epätoivoiselta. Laiskahko tunnin lenkki kuluttaa ehkä 600kcal, eli jotta polttaa kilon rasvaa eli 9000kcal tarvitsisi lenkkeillä 15h. Onko tämä tie aidosti ja oikeasti se ainut?? Aikanaan en juurikaan tehnyt mitään pitkiä lenkkejä vaan panostin lähinnä nopeustreeniin, intervalliin ja voimaharjoitteluun. Noilla sain painon pysymään vakiona vaikka söin välillä ihan käsittämättömiä määriä ruokaa. Oma teoriani energiankulutukseen oli silloin että tällainen intervallityyppinen treeni pitäisi kropan anabolisessa tilassa, jolloin lihakset koko ajan anovat ravintoa palautuakseen, joten rasvaa ei siis päässyt kertymään.

Mutta: Toimiiko vastaava ajatus anabolisen tilan aktivoinnista intervallitreenillä jos haluaa painon TIPPUVAN (=rasvan poltto). Jotenkin minä en vaan nää mitä lihakset tekisivät rasvalla palautumisessa. Toimiiko tuollainen treeni silti rasvan poltossa? Eli siis se että haettaisiin rasvan palamista rääkistä palautuessa.

(Ihan kokonaan eri asia on sitten kuinka tervettä olisi alkaa vetämään intervallia laiskistuneena sohvaperunana mutta ei takerruta tähän...)

5

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jumpataankroppaa

      Ensinnäkin on oltava lihaksia että saat poltettua kaloreita tehokkaasti. Isot lihakset kuluttavat energiaa ja kaloreitakin ihan lepotilassakin mukavasti. Silloin kun olit nuorempi ja treenasit sinulla oli lihaksia enempi kuin nyt. Ilman lihaksia kaloreita ei saa kulumaan sitten millään. Läskin kuluttaminen pitkillä lenkeillä ei ole mielekästä. Joku tykkää, mutta onhan se ajan tuhlaamista. Olet sen itsekin huomannut. Kokeile sen sijaan voimatreenejä painoilla. Se herättää hormonitoiminnan joka puolestansa herättää aineenvaihduntaprosessit päälle. Voimatreenin jälkeen kroppa kuluttaa aika kauan kaloreita. Tuntitolkulla. Toki pyöräilyt, lyhyet hölkät, kävelyä ja naruhyppelyt päälle. Se on se aerobinen puoli hyvänä lisänä. Naruhyppelyä voi tehdä ilman hyppynarua feikkinä. Ruokavalio laihduttamiseen ja toisaalta voimailu aerobinen liikunta lihaksiston ja kunnon kasvattamiseen. Jotta jaksat treenata ja huhkia väsymättä tarvitset hitaita hiilihydraatteja. Lihasten kasvattamiseen puolestansa proteiineja (kananmunat pähkinät liha ja kalatuotteita).

      Oma ohjeeni: Monipuolista jumppaa voimailua painoilla ja lyhyitä lenkkejä. Punnerruksia, leuanvetoja. Ruokavaliossa suosi enempi proteiineja ja hitaita hiilihydraatteja. Juustot ehdottomasti pois. Kyllä saat pömppömahasi katoamaan vaikket tee pitkiä juoksulenkkejä. Lihakset siis kuntoon ensiksi. Kotona joka päivä jumppatuokio. Olet nuorempana treenannut kovaa niin siitä on jäänyt pysyvä lihasmuisti. Se auttaa varmasti projektisi onnistumista. Hyvästi pömppömaha.

    • TotuusSattuuQC

      Ensimmäinen fakta on että lahdut vain sellaisella liikunnalla jota jaksat tehdä pitkäjänteisesti. Eli siis liikunnalla josta itse tykkäät. On aika lailla sama että millainen liikunta on tehokkainta jos et jaksa sitä riittävästi tehdä. Etsi siis liikuntamuoto tai laji josta oikeasti pidät ja jota jaksat tehdä lähes päivittäin.

      Toinen fakta on se että liikunta ei ole tärkein laihdutuskeino. Se tukee laihdutusta mutta sopii huonosti ainoaksi laihdutuskeinoksi. Tämä siksi että kuten itsekin totesit, on hankala liikkua niin paljon että kaikki painonpudotus johtuisi siitä. Tärkein tekijä laihduktuksessa on aina ruokavalio. Liikunta vain täydentää sitä.

      Kolmas fakta on että vaikka liikunta ei ole ensisijainen laihdutuskeino, se on silti keskeisen tärkeä osa laihdutusta. Ja tämä siksi että kun olet joskus päässyt painotavoitteeseesi, liikunta on yksi pääelementti siinä että pystyt pitämään laskeneen painon siinä eivätkä kilot tule takaisin. Liian usein nimittäin käy niin että kun siirrytään laihdutusvaiheesta "normaaliin elämään", kalorien saanti lisääntyy eikä tätä kuluteta ilman liikuntaa. Liikunnallinen elämäntapa tukee painon pysymistä alhaalla.

    • Nelaria

      On se vaan niin harmillisen hankalaa kun on menettänyt just sen ilon treenistä. Ennen treenistä, varsinkin kunnon rääkistä, tuli välittömästi mielettömän nautinnollinen euforinen olo ja siihen loppusaunat ja suihkurentoutumiset niin paketti oli täydellinen. Ei tarttenut edes "motivoitua". Liikuntaan ja siihen mielettömään hyvään oloon oli koukussa. Eikä silti edes mennyt överiksi että olisi ylikuntoa, aina panostin palautumiseen. Nyt kun mennyt pari kertaa vetämään 20min kuntosalin crosstrainerillä apaattista pienitehotreeniä niin on vaan tullut treenistä huono olo. Itse se tekeminen eli rauhallinen kropan heiluttelu laitteessa ei ollut kivaa ja sen jälkeenkään ei ollut nautintoa. No, saunat toki mutta pieni lohtu.

      Millähän hitolla saisi sen hauskuuden takaisin treeniin? Uskon että niitä nautintoja ja kiksejä taas sais ilman pitkää apaattista treenijaksoa pienillä tehoilla. Vai keksisköhän jotain muuta palkitsevaa treeniin. Saunakaljaa ei ihan viittis salilla ottaa, joku vois närkästyä. :) Ideoita?

      Tennistä oon pelannut läpi nämä lihomisvuodetkin mutta kun se on (niin haastava) taitolaji niin ei siinä kuitenkaan saada suuria määriä liikuntaa ja on kallista. Pallojen hakemiseenkin menee aikaa paljon yms. Kivaa mutta ei niin kaloritehokasta. No, vedin just tällä viikolla puoli tuntia yksityistuntivalmennusta ja no, menin ihan läkähdyksiin ja tuntui pakaroissa! Oli muuten kivaa ja rankkaa!

      Hitto, aina sanotaan että ekaks pitää rakentaa peruskunto ja sitten vasta kovempaa rääkkiä. Ei motivoi mua eikä oo kivaa, mitähän hittoo keksis? Aikanaan kävin paljon kuntokeskusten ryhmäliikuntatunneilla. Olivat huippukivoja, mutta tunti sellaista ihan liian rankkaa mun kunnolle. Mitähän hittoo keksis??

      • palkitsevuus

        Tenniksestä saa kyllä paremman hyödyn kun pomputtelee kaverin kanssa. Pidetään palloa elossa pitkään. Vaikkapa 30- 50 pallottelua edestakaisin per syöttö. Välillä vähän vaikeampi huijauspalautus ja lyönti jne. Pelaan kerran viikossa veljeni kanssa. Kyllä saa kroppa kyytiä monin tavoin. Tarkoitus ei ole pallottelussa lyödä tappolyöntejä ja voittaa kaveri. Silloin peli loppu aina hetkessä. Yksin tennistä hakatessa voi vain lyödä laakeja. Pitää olla kassillinen palloja kun yksin hakkailee.

        Kuntosalien perusongelma on siinä että tarjolla on runsaasti erilaisia turhia vimpaimia joista ei ole mitään isompaa hyötyä kunnon kehittämisessä. Kyseessä on bisnes. Kuntosalia on vaikea markkinoida jos siellä on vain levytankoja ja punnuksia ja hyppynaruja.

        Jotkut kuuntelevat lenkeillessään sopivarytmistä musikkia, äänikirjaa tai kielikurssia. Sekin voi palkita. Palkitsevuus pitäisi tulla treenin aikana. Silloin treeni motivoi parhaiten.
        Kuntosalilla voi salaisesti kilpailla jonkun kanssa. Maalittaa jonkun samantasoisen partnerin jota vasten salaisesti kisaa.

        Päivittäinen kotijumppa on yksinkertaisin tapa kuntoilla. Ei tarvitse mennä ulos joka kerta. Kotijumpalla koordinaatio ja elastisuus ja lihaksisto kehittyy ihan itsestänsä. Jos asuu kerrostalossa niin tekee sellaisia liikkeitä joista ei liiemmin kolinoita lähde.
        Itselläni on kotona erilaisia punnuksia, vietereitä ja leuanvetotanko. Ne ovat vain 2-3 metrin päässä sängystä näkösällä. Ne motivoivat minua jatkuvalla omalla läsnäolollansa. Niillä on omat nimensäkin.


    • veeäm43

      Olen melko pitkälle samaa mieltä kanssasi.
      Rääkkitreenit, olkoot sitten intervallia, hiittausta tai punttia, pitävät elimistön ylikierroksilla vielä treenin jälkeenkin.
      Eläkeläisenä minulla on mahdollisuus käydä salilla aamupäivisin joten yöuneni eivät häiriinny.

      600kcal/tunti lenkki on minusta suhteellisen napakkatempoinen.

      Kun uudelleenheräsin 38:n rappiovuoden jälkeen aloitin puntti-/kuntosalilla tavoitteena terveyden kohentaminen. Kävin salilla 5krt/vko. Yhteensä noin 10 tuntia.
      En muuttanut ruokailutottumuksiani. Painoni pysyi ennallaan mutta vyötäröni oheni 6-7 cm.
      Parin vuoden kuluttua lepokulutukseni oli 2230kcal josta se on vuosien saatossa, lihasmassan vähenemisen oheistuotteena, laskenut 1930kcal:iin.

      Salilla tauotuksella pidän sykkeen 110:n yläpuolella. Ajoittain kokeilen maksimia crossarilla tai tangolla yhtäjaksoisilla 10:n sarjoilla rinnalle > ylös > lavaan > rinnalle jne.
      Sarjatauot 1min.

      Tavallinen treenini koostuu puntin perusharkoista joissa liikun eniten perusvoima ja submaksimaalisella alueella. Maven ja kyykyn ja pystynostot teen pyramideina aina hyvin lähelle sen hetken maksimia. Muut tasasarjoina.

      Rasvat ovat pysyneet alhalla yrittämättäkin. Pakoputken lyhentämisen jälkeisten makuukuukausien seurauksena rasva% oli melkein 20 ja viskeraali sikamaisen korkealla 148! Nyt viimeeksi 76,8 tai sitä luokkaa. 2:n kuukauden kuluttua täytän 75v.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2743
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2330
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1847
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1715
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe