Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme 3

IPCC julkisti tylyn, uhkaavan ja lohduttoman kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta [1, joka on ryöstäytynyt käsistämme – oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin.


Helsingin Sanomat kirjoittaa toimittajien Minttu Mikkosen ja Heli Saavalaisen näppäimistöiltä, joita ehkä tekstigeneraattorit auttoivat nopeuttamaan sanallista tuotantoa, kun täälläkin pitää kasvaa, tai ainakin nopeutua – enemmän informaatiota lukijoille – oli se sitten oikeaa tai väärää … miten lukija aina faktantarkistukset tekisikään? Mihin totuuteen me lukijat voimme luottaa? [2.

Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä
LINK ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005854489.html -

Kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen - Ilkka Luoma 7.10.2018 - 4:12
Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? Gaia on maaemo, intiaanien pyhä äiti maa. Aloitetaan kulutuksemme jäähdyttely - puolitatko sen? Viaton kysymys: miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten amerikkalaiset?

Kiinan ja Intian väkilukusuhde on ~2,8/7,8 ja amerikkalaisten ~0,32/7,8. Millainen on amerikkalaisten päästömäärä kumuloituneena viimeiseltä sadalta vuodelta, entä kiinalaisten? Entä per capita kehitys graafisena esityksenä samalta sadalta vuodelta? Vakavia kysymyksiä - entä meidän suomalaisten osuus per capita ajattelussa ja sekin viimeiseltä sadalta vuodelta? [Kuva 1.]

Kysyin tätä kirjoitellessani itseltäni: mitä minä teen tämän yhteisen talkoon hyväksi. Entä Sinä?


Seuraavaksi HS kirjoittaa vieläkin lisää, tällä kertaa jälleen toimittajana Minttu Mikkonen:

Meidän on muutettava elämäntapaamme perustavanlaatuisesti, linjaa vuosikymmenen tärkein ilmastoraportti
LINK ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005856206.html -

Kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen - Ilkka Luoma 8.10.2018 - 8:49
Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme? Oletko valmis puolittamaan kulutuksesi? * Vähemmät ajokilometrit, vähemmän lentomatkoja - enemmän kävelyä ja pyöräilyä. Puolitatko lihan kulutuksen ja kaksinkertaistat kasvikset. Alennat kotilämpöä 19-20 asteeseen. Käännytkö kannattamaan väliajaksi ydinvoimaa? Ostat vähemmän ja harkiten. Minimoit muovin käytön ...

Niin, nyt vitsit on loppu, vaikka vastaväittäjiä on edelleen. Saammeko täksi viikoksi lokakuisen "helleaallon"? Entä vastuumme kumulatiivisesta kertymästä päästöjen osalta, vaikkapa sadalta vuodelta. Olemme täällä lännessä kuningaskuluttajia - per capita, ja erityisesti kertymän aikaansaajana!


Palaamme vuosien taakse – Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme I:
[2007][ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/01/kasvunhokema-saavuttaa-maallisen.html - ]

Ote: ” … USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä. EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana.

Lähinnä länsimaiden markkina- ja kulutuskasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden hiilivetyjen määrästä suurimman osan - pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen yhdeksi maailman lihavimmista kansoista, ja kasvattanut autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja ilmastointijäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.

Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään 100 vuodessa. Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä - eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2007? … ” -näin kirjoitimme yli 10 vuotta sitten.


Ja vielä linkki ympäristön kestokyvyn rajamaille kysymyksellä Kiinasta, joka kasvaa liikaa? --- [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/10/kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen.html - ]

Otsikko: ”Kiina kasvaa nopeammin kuin maallinen kestokyky sietää?”


Jatkuu

56

92

  Vastaukset

  • asiajuttu osaajalta

   • Gaia lämpenee ja kuumenee* ... mutta minkä vuoksi? Onko sillä väliä - vain toimenpiteet, joilla estetään luonnon monimuotoisuuden kutistuminen - ovat merkitseviä. Vai ovatko nekään? Kun kuumenee, niin kuumenee - tämä lienee kaikkien - myös ilmastoskeptikkojen hyväksymä tosiasia?

    Meitä ohjaa Telluksellamme järjestelmä nimeltä evoluutio, tätä me emme tunne tarkoin, jos lainkaan - vain sen, että sopeumallinen kilpailu on se elementti, jolla evoluutio pitää "itseään hengissä" - sukupolvesta toiseen, jo ehkä reilun miljardin vuoden ajan.

    Ilmasto lämpenee, meret lämpenevät ja äärisäätilat lisääntyvät - luonto toimii kuin kello, aina syy-seuraussuhteiden siivittämänä. Kun tapahtuu ajanhetkellä a jotain - niin sen seurauksena tapahtuu ajanhetkellä b "se ja se" - näin se menee, kunhan opimme tuon tapahtumaketjun aikaansaajat - parametrit!

    Meillä on jo haju parametreistä, mutta kyky ymmärtää evoluution kellotaajuus meidän itsemme aikaansaamaan nähden - on vielä hakusessa; emme osaa synkronoitua, kuten monet tuhannet muut eliölajit, jotka tyytyvät mitä annetaan.

    Me emme tyydy, vaan haluamme lisää - nopeammin ja suuremmissa erissä - me siis kulutamme ihmiskunnan biomassaan nähden aivan liikaa biosfäärillistä elin- ja kasvuvoimaa - muille jää murusia!

    Ihmisen toiminnallinen kellotaajuus on kiihtynyt juuri viimeisen 150 vuoden ajan reippaasti, kun piti/ pitää saada lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä. Imiötä kutsutaan kasvuhokemaksi, johon innostuvat niin talousviisaat, kokemuspoliitikot ja ammattijohtajat - eikä toverienkaan alueella 'lisää ja nopeammin' - ole vierasta.

    Meitä kirittää näyttö- ja vertailutalous, jonka filosofia on yksinkertainen: meidän on jotenkin osoitettava erinomaisuutemme - ainakin naapurille. Olemme lopulta kilpailussa lisääntymisoikeudesta.

    Evoluutio on "hidas", mutta sillä on järeät aseet palauttaa järjestys. Tuon järjestyksen tuottofunktio on vastavoimalliset mikrobit - bakteerit ja virukset, jotka saavat "toimintakäskynsä jostain"!?


  • Ollaan ytimessä. Kiitos avaajalle!

   Maapallon lämpömittari osoittaa lämpötilan nousevan koko ajan, samaan aikaan universumin lämpömittari näyttää mikroskooppisesti, että lämpötila alenee kohti absoluuttista nollaa. Nolla kelvinissä, -273,15 C astetta molekyylien värähtely lakkaa siis lämpöliike pysähtyy. Lämpöliike on itseasiassa molekyylien mekaanista hierontaa toisiaan vasten. Mitä tapahtuu absoluuttisessa nollassa sitä ei kukaan tiedä, vielä.

   https://www.hs.fi/tiede/art-2000005959410.html

   Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella � siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää

  • Viimeisin uutinen Hesarilta

   Tutkimus: Valtameret lämpenevät odotettua nopeammin
   Kiinalais- ja yhdysvaltalaistutkijat varoittivat valtamerten lämpenemisen vain kiihtyvän: ”Ei ole epäilystä, ei pienintäkään!”

   Heikki Aittokoski HS
   Julkaistu: 10.1.2019 - 21:57

   VALTAMERET lämpenevät aiemmin arvioitua nopeammin, sanoi kansainvälinen tutkijaryhmä torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

   Vuonna 2018 rikottiin tutkijoiden mukaan merten lämpöennätys, ja kehitys uhkaa vahingoittaa valtamerten eliölajeja.

   https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005961727.html

   • Ammattilaisavaus - uusin uutinen Hesarista tukee täysin asiantuntijan näkemyksiä!

    HS
    "Ulkomaat ---
    Tutkimus: Valtameret olivat ennätyksellisen lämpimiä viime vuonna
    Pelkästään vuonna 2019 meret suodattivat ylimääräiset 25 zettajoulea energiaa verrattuna vuoteen 2018. ”Suunnilleen sama kuin jokainen maailman ihminen käyttäisi sataa hiustenkuivaajaa tai sataa mikroaaltouunia tauotta koko vuoden ajan.”"

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006372672.html


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ammattilaisavaus - uusin uutinen Hesarista tukee täysin asiantuntijan näkemyksiä!

    HS
    "Ulkomaat ---
    Tutkimus: Valtameret olivat ennätyksellisen lämpimiä viime vuonna
    Pelkästään vuonna 2019 meret suodattivat ylimääräiset 25 zettajoulea energiaa verrattuna vuoteen 2018. ”Suunnilleen sama kuin jokainen maailman ihminen käyttäisi sataa hiustenkuivaajaa tai sataa mikroaaltouunia tauotta koko vuoden ajan.”"

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006372672.html

    Asiantuntija - edellä aikaansa!


  • Tieteen päivät 2019 toi paljon uutta tietoa ilmaston muutoksesta, kannattaa googlettaa!

  • Napakymppi! Asiantuntijan avaus - kertoo kaikkinensa todellisuuden. Onko meillä p*skat jo housuissa? Millainen jalanjälki on suomalaisella, kiinalaisella ja amerikkalaisella - siis per nenä?

   • Suomalaisen jalanjälki on kokoa 6 ja suomi kestää jalanjäljen jonka koko on 12 tällä väkimäärällä. Jos kaikki muutkin maat toimisivat samoin ei maapallolla olisi mitään hätää


   • Anonyymi kirjoitti:

    Suomalaisen jalanjälki on kokoa 6 ja suomi kestää jalanjäljen jonka koko on 12 tällä väkimäärällä. Jos kaikki muutkin maat toimisivat samoin ei maapallolla olisi mitään hätää

    Entä jos laskemme päästöt per capita?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Entä jos laskemme päästöt per capita?

    Ainoa oikea tapa tehdä oikeudenmukaisuutta tasa-arvoisesti!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Suomalaisen jalanjälki on kokoa 6 ja suomi kestää jalanjäljen jonka koko on 12 tällä väkimäärällä. Jos kaikki muutkin maat toimisivat samoin ei maapallolla olisi mitään hätää

    Jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin 2-3 maapalloa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin 2-3 maapalloa.

    Niin, talvi lyhenee Suomessa ja hieman eri tavoin missä ollaan "suuren pinta-alan Suomessa". Mitä sitten? Ei ole lainkaan oleellista, miten ihminen sen näkee - vaikka jälkemme ympäröivään ja meitä elättävään luontoon (=biosfääriin) on ylivertaisen suuri osuutemamme tuosta biosfäärin kokonaisbiomassasta - mistä muuten muodostuu se paljon puhuttu biodiversiteetti (=elämän monimuotoisuus).

    Oleellista on se, kuinka koko elollista järjestelmää ohjaileva evoluutio käsittelee tätä sille liian nopeassa kellotaajudessa etenevää muutosprosessia. Evoluutio on juuri sopivan "hidas", sillä tuo toiminallisen kellotaajuuden kiihkeys ihmisperäisenä toimintana ei siinä suurimmassa kuvassa merkitse mitään.

    Evoluutio sopeuttaa joka tapauksessa elollisuuden lähes millaisiin elinolosuhteisiin tahansa - raivaten tilaa, muokaten tai jopa lopettaen lajeja pois sopivasti kilpailullisen eloperäisyyden tieltä. Ihminen ei itsessään varmasti halua olla raivattavien joukossa.

    Lyhentyvä talvi tietää monille elollisille "tuskaista väliaikaa" - kunnes evoluution hitaampi kellotaajuus kuroo epätasapainon vaaka-asetelmaan, jossa jälleen sopeumallinen kilpailutalous kukoistaa - "syö tai tule syödyksi" -filosofialla.

    Ihminen on ollut innokas muuttamaan ympäristönsä elinmahdollisuuksia - valtavalla biomassojen omaehtoisitsekkäällä mallilla. Se on käynyt tuhoisaksi monille lajeille, ja mitä ilmeisimmin juuri lajikirjon köyhtyminen on se suurin työsarka evoluutiolle palauttaa järjestelmäkuri?

    Mitä Sinä ajattelit tehdä jottei talvi liiaksi lyhenny?

    Myytkö sukset eskimoille, vaikka heillä siellä pohjoisessa lämpötila kohoaa vieläkin nopeammin. Entä jäähdyttelemmekö kulutustamme - malliksi vaikkapa kiinalaisille, etteivät he innostu kuluttamaan kuten suomalainen ja/tai amerikkalainen - per capita. Jos näin kaikki kiinalaiset tekisivät - tarvitsemme kaksi-kolme uutta Maapalloa, ja tätä insinööri-ihmettä eivät edes kiinalaiset kykene vielä tänään tekemään!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin 2-3 maapalloa.

    Hyvä, rakennetaan ne!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin 2-3 maapalloa.

    Olisiko jokin todiste tai edes linkki?


  • Viimeisen 100 vuoden kumulatiivinen päästöjälki per valtio - miten asemoituu 10 pahinta?

   • prkl ... hesassa ei oo lunta!


  • Suomi lukeutuu niiden muutamien harvojen maiden joukkoon, joissa biokapasiteetti on vielä merkittävästi suurempi kuin oma jalanjälki. Miksi tästäkin pitää meitä syyllistää?

   • Miten kävisi jos kaikki intialaiset kuluttaisivat kuten me?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miten kävisi jos kaikki intialaiset kuluttaisivat kuten me?

    Ei mitenkään jos intialaiset asettavat oman väkilukunsa sille tasolle mitä oma maa kestävästi pystyy kantamaan. Ei se meidän vika ole jos intiassa eletään yli varojen. Miksi meidän tulisi vähentää kulutusta jos jossain Intiassa väkiluku tuplaantuu?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ei mitenkään jos intialaiset asettavat oman väkilukunsa sille tasolle mitä oma maa kestävästi pystyy kantamaan. Ei se meidän vika ole jos intiassa eletään yli varojen. Miksi meidän tulisi vähentää kulutusta jos jossain Intiassa väkiluku tuplaantuu?

    Siis Intiassa eletään yli varojen per nenä!?!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Siis Intiassa eletään yli varojen per nenä!?!

    Juuri niin. Suomessa kulutetaan luonnonvaroja huomattavasti vähemmän mitä Suomi niminen valtio pystyy tuottamaan ja Intiassa asukkaat kuluttavat omia luonnonvarojaan enemmän kuin mitä Intia niminen valtio pystyy tuottamaan. Tähän asiaan me emme voi vaikuttaa se on intialaisten tehtävä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Juuri niin. Suomessa kulutetaan luonnonvaroja huomattavasti vähemmän mitä Suomi niminen valtio pystyy tuottamaan ja Intiassa asukkaat kuluttavat omia luonnonvarojaan enemmän kuin mitä Intia niminen valtio pystyy tuottamaan. Tähän asiaan me emme voi vaikuttaa se on intialaisten tehtävä.

    Milloin oli Suomen ylikutuspäivä tänä vuonna? Tiedätkö?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Siis Intiassa eletään yli varojen per nenä!?!

    ...kuten Suomessa, Intiassa syödään lihaa per nenä noin neljä kiloa - Suomessa noin 75 kiloa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miten kävisi jos kaikki intialaiset kuluttaisivat kuten me?

    entä jos kaikki kiinalaiset JA intialaiset, ja vielä siten kuten me suomalaiset!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Siis Intiassa eletään yli varojen per nenä!?!

    Suomessa eletään yli varojemme!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Milloin oli Suomen ylikutuspäivä tänä vuonna? Tiedätkö?

    Olikohan toukokuussa?


  • Vuosi sitten tiedetty mitä tänään on!

  • Kun Maapallo kuumenee?

   Elämme silminnähtävästi syksyn aikaa, jolloin muun muassa lehtipuut ja -pensaat tekevät alustaa tuolle multaantumiselle. Tunnetusti multa on ammoin kuollutta eliöstöä ja oliostoa, joka muuten hyviiiiin pitkien aikajaksojen jälkeen hautautuessaan maakerroksiin - suuuressa paineessa muuntuu hiilijakeiksi - siis raaka-öljyksi, maakaasuksi ja kivihiileksi.
   Poltamme siis autoissamme muinoin kuollutta biosfääriä, bensiininä ja dieselinä - samoin syömme lautasiltamme kierrossa olevaa biologiaa - mullasta porkkanaksi ja porkkanasta "oman pakoputkemme" kautta maannokseksi, puhutaan siis p*skasta.
   Jos tuo erinomainen maannoslannoite osataan jatkotuottaa/ -jalostaa sopivasti pelloille, joista muun muassa porkkanat "ilmestyvät" - olisi se kiertotaloutta sanan varsinaisessa merkityksessä.
   Siis niin sinä kuin minä elämme mullasta. Olemme käsiämme myöten siinä, ja me itsekkin muunnumme siksi, jos meidät kuopataan luontaisesti lahoavassa puuarkussa maan poveen, kuten se suuri kirjakin sanoo: Maasta sinä olet tullut, ja maaksi sinun tulee jälleen tuleman".
   Maaperän hiili on ratkaiseva ainesosa. Se on kuulemma häviämässä, tai ainakin vähenemässä. Suomesta Pekan poika Ilkka Herlin ympäristö- ja maaperäaktiivina on innokas multaaja, ja sen kehittäjä sellaiseksi, että kiertotalous olisi ilmentymänä totta siten, ettei sen aineksia tuhlattaisi sellaisiin kiertoihin, jotka katoavat merien syvyyksiin.
   Tosin miljoonien vuosien kierrossa, sillä ei ole suurtakaan merkitystä - lopultahan Maapallommekin haihtuu avaruuden tuuliin, kun Aurinko poksahtaa muutaman miljardin vuoden kuluttua.
   Kun nyt käyskentelemme lähimatsissä huomaamme jotain nerokasta - puut pudottelevat lehtiään mitä erilaisimmin värein - näemme luontonäytelmän vailla vertaa. Evoluutio kehitteli sitä joitain satoja miljoonia vuosia - synnyttäen uusille sukupolville uutta kasvualaustaa - kun tyhjästä on tätä biologista kasvuakin mahdoton ottaa.
   Virheeme on se, että viemme tuhkatkin pesästä ...

  • Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?

   [2007] Lähinnä länsimaiden markkina- ja kulutuskasvu on käyttänyt viimeisen 150 vuoden hiilivetyjen määrästä suurimman osan.

   Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä - eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2008? … ” -näin kirjoitimme yli 10 vuotta sitten.

   Entä nyt?

   Olisiko vastaus väliaikaisajatteluna ydinvoimassa, entä ajettujen kilometrien verotuksessa, ellei peräti ainoasta verotuksesta, joka kohdistuisi jopa reaaliaikaisena ja progressiivisena aiheuttamaasi kulutus- ja ympäristöjälkeesi.

   Hymistelyä riittää. Gaia (maa-emo) kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?

   Voisinko puolittaa kulutukseni (ja tuplata tietämykseni) ainakin täällä elintasolännessä? Mikä olisi maapallollamme se oikea (meitä elättävälle biosfäärille) sopiva kulutuksen jälki per capita?

   Pitäisikö meidän myös kantaa vastuuta kumuloituneesta päästökuormasta? Paljon kysymyksiä. Olisiko aika julistaa maailmatalkoot - "vihollinen" on yhteinen - meidän ahneus ja pyrky saada lisää, enemmän ja nopeammin. Mitä ajattelit tehdä? … ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005857403.html -

   Otsikolla: ”Ja koko kansa oli kulutusverolle pantava" … ,

   … jolloin kuka tahansa näkee sinun haittajälkesi lukuarvona; mitä suurempi miinusluku, sen enemmän olet sotkenut elinympäristöäsi, mutta myös plusmerkkisenä lukuna, jolloin katsoja näkee sinut ympäristöjäljen korjaajana, jolloin yhteiskunta ei verota sinua, vaan saat kansalaispalkkaa positiivisesta ympäristöteoistasi!

   Nyt on vitsit loppu, vai olenko pahasti erehtynyt ja Gaia vain toistaa sellaisia kiertorytmejä, joissa olemme olleet jo viimeiset miljardi vuotta … Eihän evoluutio katso ihmisen näkökulmasta; se katsoo vain omasta biosfäärillisestä ”tarpeesta”, jossa sopeuma ja harmonia kohtaavat – myös ilman ihmistä – joukkosukupuuttoja on ollut jo aikakausina ennen meitä.

  • Nyt kuulemma kasvualustana toimiva multakin häviää 60 vuodessa (Hs)

  • Tältä alustajalta syntyy hienoja avauksia!

  • puolitatko kulutuksesi?

   • Ihminen on utelias, ja kun ollan uteliaita, ollaan myös kokeilunhaluisia. Tämä tarkoittaa myös epäonnistuneita tuloksia kokeiluista, joita onkin maailmamme "väärällään". Me haluamme lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä - tämä on se perusdilemma maailmassamme, joka on rajallinen - siis loputonta kasvuhokemaa ei siitä nyhdetä.

    Haluamme helpottaa elämäämme, siis keksimme kaikkea sellaista, joilla saadaan nopeutta, suurempia määriä ja halvemmalla tehtyyn ihmistyömäärään nähden. Tämä ominaisuutemme (maallinen rikastuminen) on luonut rankasti lisääntyneen energiantarpeen ja materioiden käytön, mikä taas on lisännyt jalostus- ja kokoonpanon työmäärää - ensin lihasmoottorilla ja nyt kiihtyvästi ulkoisella energialla moottoroidulla työllä.

    Kemia on hyvä renki, mutta huono isäntä. Biologiaa määrittävä isäntä - evoluutio, on suvereeni johtaja, joka toimii - aina, omalla kellotaajuudellaan. Nyt se on meistä ihmisistä jäljessä - kellotaajuudessaan. Meillä on kiire saada enemmän ja suuremmissa erissä + nopeammin. Tästä "evoluutio ei pidä" ja "valmistelee vastatoimia" omalla vakaalla kellotaajuudellaan.

    Lainaus toisaalta: "Ihmiset tarvitsevat ~2 000 kaloria päivässä. Se on 90 wattia. Sosiaalinen aineenvaihduntamme sen sijaan on ~11 000 wattia tai kaksi miljoonaa kaloria. Noin paljon energiaa tarvitaan autojen, kännykäiden, talojen, jääkaappien ja kaiken muun omistamamme valmistamiseen ja käyttämiseen.

    Olemme kasvaneet satakertaiseksi verrattuna siihen, kun aikoinaan kehityimme omaksi lajiksiemme [ ... ] ihminen on suistunut täydelliseen epätasapainoon kaiken muun elollisen kanssa.

    Nyt jokainen meistä vastaa energiankulutukseltaan 30 000 kiloista gorillaa tai reaalisemmin 12 elefanttia, ja on erittäin kyseenalaista, pystyykö maapallo elättämään sataa miljardia elefanttia" -UPM/BIOFORE 2/2019| s.33.


  • Aiheellinen alustus!

   Hyväksytkö kulutuksellisen minimalismin?

   • Ei ole kysymys hyväksymisestä - kohta se on pakko!


  • Millä tavalla nämä ns.kauppakeskukset,tavarataivaat joita viimepäivinä on hehkutettu jatkuvasti.Miten ne vähentävät kulutusta,ei se juna ole ratkaissut muuta kuin osin joku voi poiketa läpikulkien.Nämä lähes teolliset myynti laitokset kuluttavat kokonaisuudessaan enemmän kuin autoa tarvitseva haja-alue asukas.Eikä kukaan ole tutkinut tai edes tiedä kulutuksen ja päästöjen määrää.

   • Ihminen elää kiihtyvässä näyttö- ja vertailutaloudessa!


  • Mikä olisi ilmastovaikutus jos länsimaissakin naiset kulkisivat mustissa kaavuissa muotivaatteiden sijaan?

   • Mikä on ilmastovaikutus jos ne, jotka kulkevat mustissa kaavuissa, tulevat tekemään sitä Suomessa?


  • Oletko Sinä valmis puolittamaan kulutuksesi? Tiedätkö ympäristöjalanjälkesi - verrattuna vaikkapa kiinalaiseen tai intialaiseen?

   • Tiedän hiilijalanjälkeni. Ei tarvitse puolittaa. Tiedän myös paljonko suomalainen saa Suomessa kestävästi kuluttaa tämän maan resursseja. Tietäisipä intialaisetki paljonko heidän maansa kestää kulutusta.


  • Miten paljon olemme siirtäneet kulutusjälkeämme Kiinaan - maailman liukuhihnatehtaaseen ...

   • Paljon. Kiina on maailman liukuhihna ja siellä kokoaa tuotteitaan hyvin paljon mm. länsiyhtiöitä - siirtäen omia jätöksiään kiinalaisten taskuihin


  • Maapallolla on yksinkertaisesti liikaa porukkaa. Puolet pois ja alkaa kenties näkyä valoa tunnelin päässä. Luonnonmullistukset eivät taida olla tarpeeksi tehokkaita joten ehkä äiti maa järjestää pandemian jossain vaiheessa.

   • Puolet pois kaikista valtioista?


  • Kuuluisa kosmologi menee suoraan ytimeen - kuten teki muuten tämän aloittajakin!

   Yle

   "Kari Enqvistin kolumni: Maapallon uhkakuvat eivät poistu, vaikka väestö ei lisääntyisi enää yhtään, koska kaikki haluavat kuluttaa kuten suomalaiset
   Vastuuta maapallosta ei voi langettaa kaupungeille, valtioille tai hallinnollisille yksiköille. Moraalinen vastuu on henkilökohtainen ja se koskee kaikkia, kirjoittaa Kari Enqvist.

   Ekologinen jalanjälki 23.10.2019 klo 06.45 ... "
   https://yle.fi/uutiset/3-11029399

   Ei lukumuuria!

   • ”Me suomalaiset olimme syöneet eväämme jo huhtikuun alussa.”
    Täyttä valetta!
    Suomalaisilla ei ole ylikulutuspäivää lainkaan koska kulutamme luonnon resursseja vähemmän kuin tämä maa tuottaa.


  • Menikö tämä näin: vale,emävale,tilasto,IPCC:n raportti..?

  • Onko Gaiasta tulossa hottis? Uudet vaatteet?

   "Gaia (m.kreik. Γαῖα, ”Maa”) on kreikkalaisessa mytologiassa alkujumala, maaemo, joka on useiden jumalten ja titaanien äiti."

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Gaia

  • Missä osat 1 ja 2 - kiinnostaisi!

  • Päästölaskelmat ovat epävarmoja ja perusteiltaan ongelmallisia. Esim. noissa jätetään täysin huomiotta fossiilisten polttoaineiden tuottajien vastuu. Ei niitä kulutettaisi niin paljoa, jos öljy-, maakaasu-, ja hiiliesiintymien päällä olevat valtiot eivät nostaisi fossiilisia polttoaineita niin paljoa maan pinnalle.

   Ongelma ei ole kysyntä vaan tuotanto. Niin kauan kuin niitä tuotetaan, niin kyllä niille kysyntääkin on. Tällä tavalla laskettuna vaikkapa Norjan ja monien arabimaiden päästöt olisi huomattavasti nykyistä suuremmat. Jos heroiinia tuotetaan paljon, niin sitä myös luultavasti käytetään paljon. Samoin fossiilisia polttoaineita.

   Pitäisi ennemminkin kehittää synteettisten polttoaineiden tuotantoa suoraan ilmakehän hiilestä. Eli polttoaineena kierrätettäisiin ilmakehän hiiltä.

   • "polttoaineena kierrätettäisiin ilmakehän hiiltä." koivuklapi


  • Tammikuun 26. päivä - Helsingissä - ei tietoakaan lumesta, ja lämpötila käväisi jo kuudessa plusasteessa! Silmuja pensaissa ---

  • poistettu turmiolan tommin viisi asiatonta kommenttia?

  • Tällä alueella toimii Luoman kolmiyhteys

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   327
   6445
  2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   177
   3107
  3. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   88
   1266
  4. Voi myötähäpeän määrää

   Joku tämän kylän Tollo mukana nelosen roskasarjassa
   Suomussalmi
   16
   691