Oman osaamisen arvostaminen?

Hyväksikäyttäjäsuomi

Toimin alalla jossa Suomessa on vain kourallinen aidosti kokeneita ja osaavia ammattilaisia. Saan jatkuvasti tarjouspyyntöjä yrityksiltä, joihin liittyy ratkaisuehdotuksen laadintaa (kuten nyt tarjouksissa tietysti aina) pientä tai hieman raskaampaa konsultointia jo keskustelu / viestittely vaiheessa ja tietysti hinnoittelua.

Myymieni ratkaisujen pohjalla on laitteita, joita voi ostaa myös suoraan ns kaupan hyllyltä, mutta asiakkailla on hyvin harvoin osaamista oikean laitteen ja siihen liittyvien lisälaitteiden, ohjelmien ja kokonaisratkaisun hahmottamiseksi, jolloin oma kokemukseni ja ammattitaito nousee merkittävään asemaan. Käytännössä jokainen ratkaisukeskustelu on konsultatiivinen eli pyrin aidosti ymmärtämään asiakkaan tarpeet ja ehdottamaan hänelle kokemukseni pohjalta oikeaa ratkaisua.

Viime vuosina olen huomannut uskomattoman muutoksen siinä miten potentiaaliset asiakkaat hyödyntävät asiantuntijoiden aikaa ja osaamista pumppaamalla tärkeät tiedot asiantuntijalta ja sen jälkeen ostamalla tuotteet isoista elektroniikka ketjujen liikkeistä tai EU alueen halpamaista antamieni ehdotusten perusteella. Olen todella kyllästynyt tähän ilmaiseen konsultointiin, asiakkaiden kylmäveriseen hyväksikäyttöön ja loppuasiakkaiden lyhytnäköisyyteen jossa vain hinnalla on merkitystä.

Moni on minulle suositellut etten kerro asioita yksityiskohtaisemmin etukäteen tai teen yleisen ratkaisuehdotuksen ilman laite-erittelyjä ja yksityiskohtaisempia tietoja, mutta joka kerta näin toimiessani asiakkailta alkaa tulla piruilua tai suoranaista vattuilua. Moni pyytää komponenttitason hinnoittelu erittelyn ja jos en sitä laita, aletaan ihmettelemään ja syyttelemään.

Alan osaajia on oikeasti suomessa yhden käden sormin laskettava määrä. Alan ratkaisut tuovat asiakkaille merkittäviä säästöjä niin ajan kuin investointienkin osalta mutta siitä huolimatta asiakkaiden mielestä 75€/h palvelulaskutus on liikaa vaikka vain aniharva edes pystyy tarjoamaan vastaavia palveluita. Samaan aikaan maksamme kotisivu- tai verkkokauppa organisaatioille nykyään jopa 110-130€/h alv. 0% korvauksia teknisestä tuesta tai muutostöistä. Yksityinen hammaslääkäri maksaa KELA korvauksen jälkeen 120€/30 min hoitoaika, lakimiehet laskuttavat 200 euroa tunti ja viimeksi sähköasentaja joka kävi firmassa vetämässä pari johtoa kävi välillä hakemassa tukussa muutaman kympin osia ja laskutti ajoajan kilsat.

Osaako kukaan suositella jotain hyvää asiakasta luonnollisesti kunnioittavaa lähestysmistapaa jolla pystyisin lyhyen ytimekkäästi selittelemään asiakaskunnalleni että ilmainen lounas on loppu ja asiantuntemuksesta saa maksaa?

Itselleni tulee mieleen sellainen tapa että jokaisessa tarjouksessa jossa on vähänkin laajempaa kanssakäymistä puhelimitse, emaililla ja johon liittyy pientäkin konsultaatiota, ratkaisuehdotuksia tai muuta asiantuntijaa vaativaa ”ajatusta” laitan heti ensimmäisellä kontaktointikerralla asiakkaalle sähköpostin jonka alalaidassa on ns ehdot jotka asiakas tämän viestin saatuaan hyväksyy. Ehdoissa voitaisiin mainita vaikkapa se että olen alan konsultoiva asiantuntija, tuntilaskutukseni on 75€/h alv. 0% ja laskutus muodostuu kaikesta siitä ajasta jonka käytän kanssakäymiseen puhelimessa, emaililla, tarjousta tai siihen liittyviä dokumentteja laatiessani. Mikäli asiakas päätyy ehdottamaani ratkaisuun ja tilaa sen minulta, asiakas saa kaiken normaalisti laskutettavan konsultaation ilmaiseksi. Jos asiakas päätyy ostamaan vastaavan ratkaisun muualta, minulla on oikeus laskuttaa käyttämäni aika.

Aika vaikeeksi menee mutta jotain tähän on keksittävä koska nykytilanne on mennyt ihan naurettavasti!

3

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Netti-niistää-kaikilta

      Samaan törmäsivät PC-tavaran ym. s'län kauppiaat jo 15 vuotta sitten, ja kärsivät edelleen, Käydään katselemassa kivijalkakaupassa ja kyselemässä, sitten tilataan kamat netistä.
      Pätee myös vaatekauppoihin, katsellaan myymälässä, ja tilataan puoleen hintaan netistä.

      Tulee sellainenkin mieleen, että onko se sinun osaamisesi kuitenkaan niin pienen porukan osaamista, ja onko se ainakaan alasi yrityksille korvaamatonta tietoa. Kun noinkin helpolla voidaan sinut ja tietämisesi kuitenkin ohittaa.

      Tuotteiden standardointi ja vakiintuminen, sekä hintojen romahtaminen ovat murentaneet monen alan mystiikan pois. Arkipäiväistäneet hommia, ja moni osaa tilata ja hoitaa asioita jotka 20 v. sitten olisivat olleet mahdottomia.

      Mikäli tosiaan kertomasi mukaista todella syvällistä asiantuntemusta edelleen tarvitaan, eikä sitä saa kuin 5:ltä henkilöltä Suomessa. Niin minun järkeeni ei mene että et muka keksi miten tarjoilla sitä osaamistasi rajattuina palasina.

    • Toimiinäin

      Kerro asiakkaalle, että sinulla tällainen hinta asiakkaan tilanteen selvityksestä, johon sisältyy erilaisia analyysejä ja mahdollinen käynti asiakkaan luona ym. Voit samalla myös myös mainita, että kyseinen selvitys vähennetään kokonaisuudessaan tilatuista projektista. Eli toimit sekä konsulttina että ratkaisujen tuottajana. Tämä kannattaa tuoda selvästi esiin firman web-sivuilla niin asiakkaat saavat jo etukäteen käsityksen miten palvelut hinnoittelu muodostuvat.

    • Sauditonrikkaita

      Tilanne on normaali kysynnän ja tarjonnan laki. Jos osaamistasi haluaa paljon enemmän, kun on tekijöitä voit laskuttaa mitä haluat. Valitettavasti osaamisesi on harvinaista ja harva tarvii, kysymykseen tulee kannattaako ottaa vähän rahaa vai olla ilman? koska näyttää olevan liian monta osajaa, vaikka onkin kourallinen Suomessa.

      Suosittelen jättämään köyhät keskenään tappelemaan ja tekemään rikkaille vain töitä 500 €/h. Ongelmasi on liian köyhissä asiakkaissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1432
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      977
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      229
      764
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe