Selkeä mielipide

kalluppi

Pudasjärvikin saamassa omia eduskuntavaaliehdokkaita. Pidetään nyt huoli, että ehdokkailta saadaan selkeä mielipide poronhoitolain uudistukseen.

Poronhoitolaki on päivitettävä ensi vaalikaudella tälle vuosituhannelle. Nykyisellään kustannukset yhteiskunnalle on käsittämättömissä mittasuhteissa verrattuna toiminnan harrastusluonteisuuteen ja tuottoihin eteläisellä poronhoitoalueella.

Toiminnan haitat on sitten ihan oma lukunsa. Poromiehillä ei ole minkään näköistä kiinnostusta edes yrittää estää haittoja maataloudelle, asukkaille, liikenteelle, metsätaloudelle, vapaa-ajan asukkaille jne... Toimitaan vain pakon edessä ja edesvastuun uhalla ja silloinkin vähän sinne päin ja vetkutellen. Toisaalta se on ymmärrettävää kun ovat töissä muualla eikä harrastukselle meinaa löytyä aikaa.

38

755

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Porpporoporo

      Muista pitää huoli omista asioistasi. Tuntuu olevan pitkäaikaisia ongelmia.

    • kalluppi

      Niin on, pitkäaikainen ongelma. Niin kauan kuin muistan on porot olleet pihoilla ja teillä haitolla ja vaaraksi.

      Omista asioista huolehdin niin ettei minun elukat sotke toisten pihoja ja patuleeraa keskellä tietä.

      • Oivoivoivoi

        Taitaa olla ongelmat enemmän henkistä laatua.


      • Pororo
        Oivoivoivoi kirjoitti:

        Taitaa olla ongelmat enemmän henkistä laatua.

        Poromies ei petä koskaan. Aina voi luottaa siihen, että saa asiattomia vastauksia jos joku uskaltaa kritisoida. Suureksi osaksi siitä johtuu nouseva vastarinta.


      • Minäjahän

        Ootko saanut jo kaverin palstoja sotkemaan?


    • Liikenneturvalliseksi

      Samaa olen aina ihmetellyt, että miksi porot saa toikkaroida liikenteen seassa ja aiheuttaa liikenne onnettomuuksia, vammautumisia ja jopa ihmishenkien menetyksiä. Poro on tärkeämpi kuin ihminen. Autoista saa tulla kolaroituja, ihmiset saavat elää vammojen kanssa ja ihmisen elämä saa päättyä porojen takia, mutta poron henki on kallis. Ei voi käsittää, että miksi näin? Kyllä porot pitäisi pitää pois liikenteen seasta! Siihen tulee saada muutos.
      Nämä ovat vakavia asioita, joihin ei kenenkään pitäisi suhtautua ylimielisesti. Ja jokaisen pitäisi ajatella, että miten itse reagoisi, jos oma läheinen vammautumisia tai kuolisi porojen takia.

      • Sivupersoona

        Onko hauskaa olla samaa mieltä itsensä kanssa?


      • kalluppi
        Sivupersoona kirjoitti:

        Onko hauskaa olla samaa mieltä itsensä kanssa?

        Oletko havainnut paljon muitakin salaliittoja viimeaikoina? Elääkö Elvis vieläkin?


      • Keljuileviatyyppejäaina
        Sivupersoona kirjoitti:

        Onko hauskaa olla samaa mieltä itsensä kanssa?

        Ainahan täällä on näitä ilkkuja, jotka luulee joka keskustelu osiossa, että yksi ja sama ihminen kirjoittelee.
        Nämä ilkkuja pilaavat kaikki keskustelut, olipa aihe mikä tahansa. Jotkut eivät vaan osaa olla ja käytyäytyä fiksusti ja asiallisesti missään. Aina vaan pääasiana saada yrittää keljuilla ja ilkeillä jokaiselle kirjoittajalle.


      • Ahistaanuoelukat

        Mutta kun minua kiusaavat hirvet. Ne liikkuvat metsissäni ja syövät taimikot. Voisiko hirvet aidata, nyt haluan ehdokkaaltani selvän kannan asiaan.


      • Apuuva

        Jutteleppa porojen kanssa, kyllä heidän luulisi järkipuhetta ymmärtävän. Perustele vielä poroille heidän haittansa uskottavasti.


      • Kalluppi
        Ahistaanuoelukat kirjoitti:

        Mutta kun minua kiusaavat hirvet. Ne liikkuvat metsissäni ja syövät taimikot. Voisiko hirvet aidata, nyt haluan ehdokkaaltani selvän kannan asiaan.

        Minulla kiinnostaa mikä siinä on sääntöjen vastaista, että kirjottaa porolla olevan omistaja ja hirvillä ei. Sekä vielä, että sivistysvaltiossa luulisi elukan omistajan kanssa voivan kestustella hänen elukoiden aiheuttamasta haitasta. Ei kannata verrata villieläimiä ja jonkun omistamia tuotantoeläimiä keskenään.

        Onko ylläpitäjä poromies? Onko niin herkkä aihe, pitää poistattaa ja ennenkaikkea poistaa em. viesti.


      • Kuukkeliko

        Kuka on sinua kieltänyt keskustelemasta poromiesten kanssa?


      • kalluppi
        Kuukkeliko kirjoitti:

        Kuka on sinua kieltänyt keskustelemasta poromiesten kanssa?

        Tarkoitin, että miksi tuollainen kirjoitus poistettiin .

        Poromiesten kanssa ”keskusteleminen” ei ole kovin hedelmällistä. Ratkaisuna tarjotaan käytännössä yhtä asiaa: muuta pois poronhoitoalueelta.

        Mihin minä muuttaisin, ikäni olen täällä asunut. Ja haitasta kärsivienkö piyäisi väistyä jotta haitan aiheuttajat voisivat jatkaa entiseen malliin lain ja kaiken kohtuullisuuden vastaisesti?


    • poisporotpihoilta

      Nyt on ollaan oikealla asialla!!
      Aloittaja on oikealla asialla.
      Poroasia on saatava kuntoon.
      Porot ei kuulu pihoille ja asumusten ympärille, portaille ja terasseille.
      Eduskunta siitä voi päättää ja sinne tämä poronhoitolakiasia on vietävä.
      Löystyisköhän uusista kansanedustajaehdokkasita sen vertaa jämäkkyyttä että uskaltaisivat ottaa asian esille ja käsittelyyn mikäli tulevat valituiksi.
      Noista älyvapaita välikommentteja ei tarvi noteerata mitenkään.

      • Engångtillvidare

        Oletko jälleen innostunut omasta aloituksesta?


      • Pororo
        Engångtillvidare kirjoitti:

        Oletko jälleen innostunut omasta aloituksesta?

        Kyllä meitä on paljon joilla on mitta täynnä porohaittoihin.


    • porotpoistieltä

      Koettiinpa sellainen säikähdys Oulusta tultaessa, kun oli hilkulla tulla paha kolari. Arvata voi minkä takia. Niitä poron viheliäitä oli taas useammassa kohtaa tiellä tollottamassa. Ja kun takaa lähti auto ohittamaan, ei nähnyt tiellä olevia poroja, oli todella tipalla mennä kaksi autoa läjään ja ihmisistä selvää jälkeä.
      Kun säikähdyksestä selvittiin, tuli kyllä niin suuri suuttumus, että minkä ihmeen takia porot saa kulkea missä sattuu. Ei paljon naurattaisi, jos nyt makaisin sairaalassa ties missä kunnossa.

      • Poroilleomaveisbuuk

        Onko poroilta nyt kielletty tiellä kulkeminen? Ilmeisesti tieto ei ole vielä poroille mennyt.


      • Pororo
        Poroilleomaveisbuuk kirjoitti:

        Onko poroilta nyt kielletty tiellä kulkeminen? Ilmeisesti tieto ei ole vielä poroille mennyt.

        Näsäviisas poromies kuvittelee olevansa vitsikäs. Tyypilliseen poromiestyyliin ei ota vakavasti mitään porojen aiheuttamaa haittaa vaan soittaa poskea niinkuin pikku penikka.

        Vakavasti sanottuna kyllä porolta on kielletty tiellä kulkeminen ja laki velvottaa poromiehiä paimentamaan poronsa pois mm. erityiseen käyttöön otetuilta alueilta. Siitä kai ollaan kaikki yhtä mieltä, että valtatie on varmasti erityiseen käyttöön otettu slue.


    • Mielipide-ei-laki

      Karmea sananvapauden rajoitus koskee myös kaikkia suomalaisia: Aikuisen miehen yhtymistä 9-vuotiaaseen pikkutyttöön ei saa moittia pedofiiliseksi toiminnaksi, jos kyse on islamin uskosta. Joissakin kulttuureissa lapsiavioliitot ovat näet sallittuja, jopa esikuvallisia.

      ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, ettei profeetta Muhammedin kutsuminen pedofiiliksi kuulu ilmaisunvapauden piiriin.” (Yle 26.10.2018)

      Valitettavasti tämä on jo todellisuutta Suomessa. Jussi Halla-ahokaan ei olisi saanut aikoinaan sanoa islamia pedofiiliuskonnoksi, vaan sakkojahan siitä ropisi. Karmeaa, kuinka mädätys on niin pitkällä, että lapsia ei enää yhteiskunnassamme suojella – ensin vietiin adoptiolapselta isä ja äiti, sen jälkeen homoliittojen myötä kaikilta lapsilta, ja nythän pedofiliaa ollaan normalisoimassa, ja kriitikkoja vainotaan, kuten professori Tapio Puolimatkaa. Askel askeleelta pimeys hiipii ja ottaa vallan.

      Omana näkemyksenäni ja yleisenä kommenttina itse asiaan sanoisin, että aikuisen miehen pelkkä seksuaalinen kiinnostuskin pikkutyttöihin (kuten pikkupoikiinkin) on vakavaa mielenvikaisuutta. Ja jos yhteisö sellaisen hyväksyy, on kyseessä kollektiivinen aivokuppa.

      Planeetan suunta on kohti helvettiä.

      • Onkotämätotta

        (Yle 26.10.2018)
        Tuolta löytyy päätös asiasta!


      • Kenensyy

      • Kenelläsyyhy

        Porojen syytä. Painokelvotonta tekstiä.


      • jilli

        Mitenkähän tämä liittyy aiheeseen?


      • Kysykysy

        Ei mitenkään, ei tämä ole mikään tietokilpailupalsta.


    • Tännevaann

      Kylläse jos nuita poroja omistaa ja niillä rahaaki tekee niin pitäsivät olla aituuksessa.
      Eihä lehmätkää poukkoile tuolla metässä ja missäsattuu vapaana.

      • Pororo

        Selitys tälle on poron luokitus mystiseksi puolivilliksi kotieläimeksi.

        Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos poro tekee tuhoja ja on haitaksi niin se on villieläin josta ei oikein kenelläkään ole vastuuta eikä siitä kukaan välitä.

        Jos taas poroa kohtaa jokin onnettomuus ja siitä olisi mahdollisuus saada jotakin korvausta niin se on lähes korvaamaton rakas kotieläin ja paras siitos- tai kilpaporo.


    • Puolivillihirvi

      Ovatkohan ne porot itse tyytyväisiä tuohon puolivilliin luokitukseen vai pitäisikö niiden muuttua lehmiksi? Käypä tekemässä joutessasi galluppi asiasta.

    • jaksaatätä

      Kyllä kepulit puhuu taas vaalien alla pehemosia, oikein höveleitä ovat. Opiskelijat, eläkeläiset, kiky-leikkurin uhrit ja vähävaraiset on nyt mielesä.
      Nyt ollaan taas antamasa kaksin käsin, mutta ne luppaukset tuppaavat unohtumaan.
      Muistakaa immeiset äänestää, muistakaa myös kepun ja kokoomuksen petetyt vaaliluppaukset ja rahvaan kyykyttämiset. En tiedä, paraneeko hallitus vaihtamalla, mutta surkeammaksi ei voi mennä. Nykyinen hallitus ei ansaitse jatkoa. Kaikki niillä on mennyt päin persettä.

      • Kaapokopo

        No ei kaikki. Valtion taloutta on tasapainotettu enemmän, kuin edelliset neljä hallitusta yhteensä. Jos rahaa ei ole niin jostakin täytyy säästää, ei voi elää velaksi kasvavalla vauhdilla maailman tappiin. Eikä maksattaa nykyisillä lapsilla tulevaisuudessa meidän syömävelkaa.


      • Pororo

        Ei sekoiteta tähän koko politiikan kirjoa. Minulle ja luultavasti tuhansille muille eteläisen poronhoitoalueen asukkaille riittää, kun ehdokas lupaa pitää poronhoitolain muutosasiaa sinnikkäästi esillä eduskunnassa. Ensinnä se on saatava hallitusohjelmaan.

        Peto-ja liikennekorvauksiin poromiehille syydetyt miljoonat voitaisiin vapauttaa järkevämpään käyttöön harvaan asutuilla alueilla.


      • TeMuistamattomat

        Joo. Ilman muuta persut ja varsinki Rinne hallitukseen. Jumaliste. Ettekö älyä, että keskusta on ainua joka on tehnyt mahdolliseksi sellasen jutun kun velanlyhentämisen. Esim. Rinne sai vain kasvatettua sitä. Siitä on ihan faktaakin ja työttömyyten he lupasi Kataisen kanssa kasvua. Miten kävi no työttömyyden he saivat kasvamaan. Ettekö te muista???


      • TeMuistamattomat
        TeMuistamattomat kirjoitti:

        Joo. Ilman muuta persut ja varsinki Rinne hallitukseen. Jumaliste. Ettekö älyä, että keskusta on ainua joka on tehnyt mahdolliseksi sellasen jutun kun velanlyhentämisen. Esim. Rinne sai vain kasvatettua sitä. Siitä on ihan faktaakin ja työttömyyten he lupasi Kataisen kanssa kasvua. Miten kävi no työttömyyden he saivat kasvamaan. Ettekö te muista???

        työllisyyteen lupasivat kasvua... No toisin kävi


    • Talollisenpoikaemeritus

      Sitähän kaipaamaansa luomulihaa saavat poroista, jotka nuoleskelevat esim. VT 20 tien varsia . Saamme niistä kaiken maailman fosfori-, lyijy- ym. lisäaineita lihaan. Talvella nuoleskevat " ravitsevaa" maantiesuolaa keskellä tietä. Ja lihaa sitten mainostetaan puhtaana luonnontuotteena . Uskokoon ken uskoo.

    • VT20porokolarit

      Porojen kulkeminen tiealueella saadaan osittain ehäistyä jos vältetään tätä myrkkyä jota oheinen nettiosoite ohjaa: https://www.isvet.fi/tiedotteet/kalsiumkloridi.pdf.
      Kaikkihan on hyvin luontohenkisiä. Siitä huolimatta ei ehki poroja voi enää pitää luonoelukkoina jotka vapaasti tuolla metsissä samoilee. Porot hakeutuu tiealueille kun tätä edellä mainittua myrkkyä on kylvetty teiden sulanapitotarkoitukseen.
      Kaikesta huolimatta tämä Kalsiumkloridi dihydraatti on porojen herkku jota ne tulevat nuoleksimaan asfalttiteiden keskiurista.
      Poroista on siis tullut kaikille tienkäyttäjille vuosien saatossa vakava tieturvallisuuteen vaikuttava haittatekijä. Minusta porokorvausjärjestelmä on tullut tiensä päähän näillä menetelmillä. Minusta monia toimenpiteitä nykyisen ja tulevan hallituksen ohjelmassa tähän kansalaisen oikeustajun hiertävään kysymykseen olisi korjattavaa? Vai missä nykyiset kansanedustajat?? Pitää saada vastauksia ja tekoja kyseiselle asialle!
      Hoito- ja ylläpitosuunnitelman laatimisohje talvihoidon kunnossapidosta eteekin VT20 osalta on aikatavalla ristiriidassa yleistä oikeustajua taustaa ajatellen. Tältä osin ELY keskus on epäonnistunut tehtävässään.
      Minkälaisia toimenpiteitä valtiovalta tekee edellämainittujen asioiden saattamiseksi tähän päivään ?

    • kalluppi

      Vaalit lähestyy. Ei unohdeta pitää asiaa esillä.

    • Kalluppi

      Toistaiseksi paikallisilta ehdokkailta ei ole saanut selkeää vastausta asiaan. Meidän vaalipiirissä kaksi persuehdokasta pitää asiaa esilla aktiivisesti ja yksi demari on tehnyt jotain kyselyitä asiasta.

      Näyttäisi siltä, että kepu on poromiesten talutusnuorassa. Muistakaa tämä vaalikopissa.

      En olisi ikinä uskonut, että tulen todennäköisesti äänestämään persua, mutta näyttäisi olevan pakko.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5066
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe