Selkeä mielipide

kalluppi

Pudasjärvikin saamassa omia eduskuntavaaliehdokkaita. Pidetään nyt huoli, että ehdokkailta saadaan selkeä mielipide poronhoitolain uudistukseen.

Poronhoitolaki on päivitettävä ensi vaalikaudella tälle vuosituhannelle. Nykyisellään kustannukset yhteiskunnalle on käsittämättömissä mittasuhteissa verrattuna toiminnan harrastusluonteisuuteen ja tuottoihin eteläisellä poronhoitoalueella.

Toiminnan haitat on sitten ihan oma lukunsa. Poromiehillä ei ole minkään näköistä kiinnostusta edes yrittää estää haittoja maataloudelle, asukkaille, liikenteelle, metsätaloudelle, vapaa-ajan asukkaille jne... Toimitaan vain pakon edessä ja edesvastuun uhalla ja silloinkin vähän sinne päin ja vetkutellen. Toisaalta se on ymmärrettävää kun ovat töissä muualla eikä harrastukselle meinaa löytyä aikaa.

38

773

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Porpporoporo

   Muista pitää huoli omista asioistasi. Tuntuu olevan pitkäaikaisia ongelmia.

  • kalluppi

   Niin on, pitkäaikainen ongelma. Niin kauan kuin muistan on porot olleet pihoilla ja teillä haitolla ja vaaraksi.

   Omista asioista huolehdin niin ettei minun elukat sotke toisten pihoja ja patuleeraa keskellä tietä.

   • Oivoivoivoi

    Taitaa olla ongelmat enemmän henkistä laatua.


   • Pororo
    Oivoivoivoi kirjoitti:

    Taitaa olla ongelmat enemmän henkistä laatua.

    Poromies ei petä koskaan. Aina voi luottaa siihen, että saa asiattomia vastauksia jos joku uskaltaa kritisoida. Suureksi osaksi siitä johtuu nouseva vastarinta.


   • Minäjahän

    Ootko saanut jo kaverin palstoja sotkemaan?


  • Liikenneturvalliseksi

   Samaa olen aina ihmetellyt, että miksi porot saa toikkaroida liikenteen seassa ja aiheuttaa liikenne onnettomuuksia, vammautumisia ja jopa ihmishenkien menetyksiä. Poro on tärkeämpi kuin ihminen. Autoista saa tulla kolaroituja, ihmiset saavat elää vammojen kanssa ja ihmisen elämä saa päättyä porojen takia, mutta poron henki on kallis. Ei voi käsittää, että miksi näin? Kyllä porot pitäisi pitää pois liikenteen seasta! Siihen tulee saada muutos.
   Nämä ovat vakavia asioita, joihin ei kenenkään pitäisi suhtautua ylimielisesti. Ja jokaisen pitäisi ajatella, että miten itse reagoisi, jos oma läheinen vammautumisia tai kuolisi porojen takia.

   • Sivupersoona

    Onko hauskaa olla samaa mieltä itsensä kanssa?


   • kalluppi
    Sivupersoona kirjoitti:

    Onko hauskaa olla samaa mieltä itsensä kanssa?

    Oletko havainnut paljon muitakin salaliittoja viimeaikoina? Elääkö Elvis vieläkin?


   • Keljuileviatyyppejäaina
    Sivupersoona kirjoitti:

    Onko hauskaa olla samaa mieltä itsensä kanssa?

    Ainahan täällä on näitä ilkkuja, jotka luulee joka keskustelu osiossa, että yksi ja sama ihminen kirjoittelee.
    Nämä ilkkuja pilaavat kaikki keskustelut, olipa aihe mikä tahansa. Jotkut eivät vaan osaa olla ja käytyäytyä fiksusti ja asiallisesti missään. Aina vaan pääasiana saada yrittää keljuilla ja ilkeillä jokaiselle kirjoittajalle.


   • Ahistaanuoelukat

    Mutta kun minua kiusaavat hirvet. Ne liikkuvat metsissäni ja syövät taimikot. Voisiko hirvet aidata, nyt haluan ehdokkaaltani selvän kannan asiaan.


   • Apuuva

    Jutteleppa porojen kanssa, kyllä heidän luulisi järkipuhetta ymmärtävän. Perustele vielä poroille heidän haittansa uskottavasti.


   • Kalluppi
    Ahistaanuoelukat kirjoitti:

    Mutta kun minua kiusaavat hirvet. Ne liikkuvat metsissäni ja syövät taimikot. Voisiko hirvet aidata, nyt haluan ehdokkaaltani selvän kannan asiaan.

    Minulla kiinnostaa mikä siinä on sääntöjen vastaista, että kirjottaa porolla olevan omistaja ja hirvillä ei. Sekä vielä, että sivistysvaltiossa luulisi elukan omistajan kanssa voivan kestustella hänen elukoiden aiheuttamasta haitasta. Ei kannata verrata villieläimiä ja jonkun omistamia tuotantoeläimiä keskenään.

    Onko ylläpitäjä poromies? Onko niin herkkä aihe, pitää poistattaa ja ennenkaikkea poistaa em. viesti.


   • Kuukkeliko

    Kuka on sinua kieltänyt keskustelemasta poromiesten kanssa?


   • kalluppi
    Kuukkeliko kirjoitti:

    Kuka on sinua kieltänyt keskustelemasta poromiesten kanssa?

    Tarkoitin, että miksi tuollainen kirjoitus poistettiin .

    Poromiesten kanssa ”keskusteleminen” ei ole kovin hedelmällistä. Ratkaisuna tarjotaan käytännössä yhtä asiaa: muuta pois poronhoitoalueelta.

    Mihin minä muuttaisin, ikäni olen täällä asunut. Ja haitasta kärsivienkö piyäisi väistyä jotta haitan aiheuttajat voisivat jatkaa entiseen malliin lain ja kaiken kohtuullisuuden vastaisesti?


  • poisporotpihoilta

   Nyt on ollaan oikealla asialla!!
   Aloittaja on oikealla asialla.
   Poroasia on saatava kuntoon.
   Porot ei kuulu pihoille ja asumusten ympärille, portaille ja terasseille.
   Eduskunta siitä voi päättää ja sinne tämä poronhoitolakiasia on vietävä.
   Löystyisköhän uusista kansanedustajaehdokkasita sen vertaa jämäkkyyttä että uskaltaisivat ottaa asian esille ja käsittelyyn mikäli tulevat valituiksi.
   Noista älyvapaita välikommentteja ei tarvi noteerata mitenkään.

   • Engångtillvidare

    Oletko jälleen innostunut omasta aloituksesta?


   • Pororo
    Engångtillvidare kirjoitti:

    Oletko jälleen innostunut omasta aloituksesta?

    Kyllä meitä on paljon joilla on mitta täynnä porohaittoihin.


  • porotpoistieltä

   Koettiinpa sellainen säikähdys Oulusta tultaessa, kun oli hilkulla tulla paha kolari. Arvata voi minkä takia. Niitä poron viheliäitä oli taas useammassa kohtaa tiellä tollottamassa. Ja kun takaa lähti auto ohittamaan, ei nähnyt tiellä olevia poroja, oli todella tipalla mennä kaksi autoa läjään ja ihmisistä selvää jälkeä.
   Kun säikähdyksestä selvittiin, tuli kyllä niin suuri suuttumus, että minkä ihmeen takia porot saa kulkea missä sattuu. Ei paljon naurattaisi, jos nyt makaisin sairaalassa ties missä kunnossa.

   • Poroilleomaveisbuuk

    Onko poroilta nyt kielletty tiellä kulkeminen? Ilmeisesti tieto ei ole vielä poroille mennyt.


   • Pororo
    Poroilleomaveisbuuk kirjoitti:

    Onko poroilta nyt kielletty tiellä kulkeminen? Ilmeisesti tieto ei ole vielä poroille mennyt.

    Näsäviisas poromies kuvittelee olevansa vitsikäs. Tyypilliseen poromiestyyliin ei ota vakavasti mitään porojen aiheuttamaa haittaa vaan soittaa poskea niinkuin pikku penikka.

    Vakavasti sanottuna kyllä porolta on kielletty tiellä kulkeminen ja laki velvottaa poromiehiä paimentamaan poronsa pois mm. erityiseen käyttöön otetuilta alueilta. Siitä kai ollaan kaikki yhtä mieltä, että valtatie on varmasti erityiseen käyttöön otettu slue.


  • Mielipide-ei-laki

   Karmea sananvapauden rajoitus koskee myös kaikkia suomalaisia: Aikuisen miehen yhtymistä 9-vuotiaaseen pikkutyttöön ei saa moittia pedofiiliseksi toiminnaksi, jos kyse on islamin uskosta. Joissakin kulttuureissa lapsiavioliitot ovat näet sallittuja, jopa esikuvallisia.

   ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, ettei profeetta Muhammedin kutsuminen pedofiiliksi kuulu ilmaisunvapauden piiriin.” (Yle 26.10.2018)

   Valitettavasti tämä on jo todellisuutta Suomessa. Jussi Halla-ahokaan ei olisi saanut aikoinaan sanoa islamia pedofiiliuskonnoksi, vaan sakkojahan siitä ropisi. Karmeaa, kuinka mädätys on niin pitkällä, että lapsia ei enää yhteiskunnassamme suojella – ensin vietiin adoptiolapselta isä ja äiti, sen jälkeen homoliittojen myötä kaikilta lapsilta, ja nythän pedofiliaa ollaan normalisoimassa, ja kriitikkoja vainotaan, kuten professori Tapio Puolimatkaa. Askel askeleelta pimeys hiipii ja ottaa vallan.

   Omana näkemyksenäni ja yleisenä kommenttina itse asiaan sanoisin, että aikuisen miehen pelkkä seksuaalinen kiinnostuskin pikkutyttöihin (kuten pikkupoikiinkin) on vakavaa mielenvikaisuutta. Ja jos yhteisö sellaisen hyväksyy, on kyseessä kollektiivinen aivokuppa.

   Planeetan suunta on kohti helvettiä.

   • Onkotämätotta

    (Yle 26.10.2018)
    Tuolta löytyy päätös asiasta!


   • Kenensyy

   • Kenelläsyyhy

    Porojen syytä. Painokelvotonta tekstiä.


   • jilli

    Mitenkähän tämä liittyy aiheeseen?


   • Kysykysy

    Ei mitenkään, ei tämä ole mikään tietokilpailupalsta.


  • Tännevaann

   Kylläse jos nuita poroja omistaa ja niillä rahaaki tekee niin pitäsivät olla aituuksessa.
   Eihä lehmätkää poukkoile tuolla metässä ja missäsattuu vapaana.

   • Pororo

    Selitys tälle on poron luokitus mystiseksi puolivilliksi kotieläimeksi.

    Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos poro tekee tuhoja ja on haitaksi niin se on villieläin josta ei oikein kenelläkään ole vastuuta eikä siitä kukaan välitä.

    Jos taas poroa kohtaa jokin onnettomuus ja siitä olisi mahdollisuus saada jotakin korvausta niin se on lähes korvaamaton rakas kotieläin ja paras siitos- tai kilpaporo.


  • Puolivillihirvi

   Ovatkohan ne porot itse tyytyväisiä tuohon puolivilliin luokitukseen vai pitäisikö niiden muuttua lehmiksi? Käypä tekemässä joutessasi galluppi asiasta.

  • jaksaatätä

   Kyllä kepulit puhuu taas vaalien alla pehemosia, oikein höveleitä ovat. Opiskelijat, eläkeläiset, kiky-leikkurin uhrit ja vähävaraiset on nyt mielesä.
   Nyt ollaan taas antamasa kaksin käsin, mutta ne luppaukset tuppaavat unohtumaan.
   Muistakaa immeiset äänestää, muistakaa myös kepun ja kokoomuksen petetyt vaaliluppaukset ja rahvaan kyykyttämiset. En tiedä, paraneeko hallitus vaihtamalla, mutta surkeammaksi ei voi mennä. Nykyinen hallitus ei ansaitse jatkoa. Kaikki niillä on mennyt päin persettä.

   • Kaapokopo

    No ei kaikki. Valtion taloutta on tasapainotettu enemmän, kuin edelliset neljä hallitusta yhteensä. Jos rahaa ei ole niin jostakin täytyy säästää, ei voi elää velaksi kasvavalla vauhdilla maailman tappiin. Eikä maksattaa nykyisillä lapsilla tulevaisuudessa meidän syömävelkaa.


   • Pororo

    Ei sekoiteta tähän koko politiikan kirjoa. Minulle ja luultavasti tuhansille muille eteläisen poronhoitoalueen asukkaille riittää, kun ehdokas lupaa pitää poronhoitolain muutosasiaa sinnikkäästi esillä eduskunnassa. Ensinnä se on saatava hallitusohjelmaan.

    Peto-ja liikennekorvauksiin poromiehille syydetyt miljoonat voitaisiin vapauttaa järkevämpään käyttöön harvaan asutuilla alueilla.


   • TeMuistamattomat

    Joo. Ilman muuta persut ja varsinki Rinne hallitukseen. Jumaliste. Ettekö älyä, että keskusta on ainua joka on tehnyt mahdolliseksi sellasen jutun kun velanlyhentämisen. Esim. Rinne sai vain kasvatettua sitä. Siitä on ihan faktaakin ja työttömyyten he lupasi Kataisen kanssa kasvua. Miten kävi no työttömyyden he saivat kasvamaan. Ettekö te muista???


   • TeMuistamattomat
    TeMuistamattomat kirjoitti:

    Joo. Ilman muuta persut ja varsinki Rinne hallitukseen. Jumaliste. Ettekö älyä, että keskusta on ainua joka on tehnyt mahdolliseksi sellasen jutun kun velanlyhentämisen. Esim. Rinne sai vain kasvatettua sitä. Siitä on ihan faktaakin ja työttömyyten he lupasi Kataisen kanssa kasvua. Miten kävi no työttömyyden he saivat kasvamaan. Ettekö te muista???

    työllisyyteen lupasivat kasvua... No toisin kävi


  • Talollisenpoikaemeritus

   Sitähän kaipaamaansa luomulihaa saavat poroista, jotka nuoleskelevat esim. VT 20 tien varsia . Saamme niistä kaiken maailman fosfori-, lyijy- ym. lisäaineita lihaan. Talvella nuoleskevat " ravitsevaa" maantiesuolaa keskellä tietä. Ja lihaa sitten mainostetaan puhtaana luonnontuotteena . Uskokoon ken uskoo.

  • VT20porokolarit

   Porojen kulkeminen tiealueella saadaan osittain ehäistyä jos vältetään tätä myrkkyä jota oheinen nettiosoite ohjaa: https://www.isvet.fi/tiedotteet/kalsiumkloridi.pdf.
   Kaikkihan on hyvin luontohenkisiä. Siitä huolimatta ei ehki poroja voi enää pitää luonoelukkoina jotka vapaasti tuolla metsissä samoilee. Porot hakeutuu tiealueille kun tätä edellä mainittua myrkkyä on kylvetty teiden sulanapitotarkoitukseen.
   Kaikesta huolimatta tämä Kalsiumkloridi dihydraatti on porojen herkku jota ne tulevat nuoleksimaan asfalttiteiden keskiurista.
   Poroista on siis tullut kaikille tienkäyttäjille vuosien saatossa vakava tieturvallisuuteen vaikuttava haittatekijä. Minusta porokorvausjärjestelmä on tullut tiensä päähän näillä menetelmillä. Minusta monia toimenpiteitä nykyisen ja tulevan hallituksen ohjelmassa tähän kansalaisen oikeustajun hiertävään kysymykseen olisi korjattavaa? Vai missä nykyiset kansanedustajat?? Pitää saada vastauksia ja tekoja kyseiselle asialle!
   Hoito- ja ylläpitosuunnitelman laatimisohje talvihoidon kunnossapidosta eteekin VT20 osalta on aikatavalla ristiriidassa yleistä oikeustajua taustaa ajatellen. Tältä osin ELY keskus on epäonnistunut tehtävässään.
   Minkälaisia toimenpiteitä valtiovalta tekee edellämainittujen asioiden saattamiseksi tähän päivään ?

  • kalluppi

   Vaalit lähestyy. Ei unohdeta pitää asiaa esillä.

  • Kalluppi

   Toistaiseksi paikallisilta ehdokkailta ei ole saanut selkeää vastausta asiaan. Meidän vaalipiirissä kaksi persuehdokasta pitää asiaa esilla aktiivisesti ja yksi demari on tehnyt jotain kyselyitä asiasta.

   Näyttäisi siltä, että kepu on poromiesten talutusnuorassa. Muistakaa tämä vaalikopissa.

   En olisi ikinä uskonut, että tulen todennäköisesti äänestämään persua, mutta näyttäisi olevan pakko.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tapio Suominen on kuollut

   Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
   Maailman menoa
   71
   5632
  2. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   8
   2723
  3. Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin

   Matti, 72, on myynyt jäätelöä Espalla 27 vuotta, mutta nyt hänelle riittää: "Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin". Rep
   Maailman menoa
   62
   2255
  4. Nythän sitä sopii hallituksen lepäillä lomilla

   kun on Suomi saatu perikadon partaalle. Työpttömyys on huipussaan ja velkaa on vedetty kaksin käsin. Valtion yhtiöistä o
   Maailman menoa
   79
   1432
  5. J mies jos vain vielä voit

   Tule luo https://m.youtube.com/watch?v=F5pinBuBRwE&pp=ygUdam9zIHZhaW4gdmllbMOkIHZvaXQgdHVsZSBsdW8%3D Ikuisuutta ei van
   Ikävä
   18
   1286
  6. Nainen haluaisitko

   Mieluiten viettää mökkiviikobloppua viinamiehen, himogrillaajan, fitness-addiktin vai vauva kuumeisen miehen kanssa ?
   Sinkut
   36
   1125
  7. Onko sulla joku

   Suunnitelma jo olemassa
   Ikävä
   61
   1087
  8. Mites ois nainen?

   Lähdettäisiinkö yhteiselle lenkille joku ilta? Vaikka sinne metsään. Olisi varmaan juteltavaa puolin ja toisin.
   Ikävä
   59
   1082
  9. Koska kumpikaan ei saa sanaa suustaan

   niin miten olisi, jos opeteltaisiin viittomakieli ja hoidettaisiin kommunikointi sillä? Olisi varmasti helpompi murtaa j
   Ikävä
   61
   1002
  10. Captain suuttui ja mustaksi muuttui

   Nyt on sitten laadittu oikein tiedote. Viimeksi oli siirtämässä laivojaan kun hävisi oikeudessa Savonlinnan kaupunkia va
   Savonlinna
   44
   976
  Aihe