Käyttämätön akku - kestoikä?

AkunKestoikä

Olisi ajatus hommata varastoon muutama kiinteällä akulla oleva uusi laite, koska haluttu malli / laitetyyppi alkaa olla viimeisiä markkinoilla.

Mutta avoin kysymys otsikossa, eli onko lailleet sitten muutaman / lukuisan vuoden kuluttua edelleen käyttökelpoisia akun suhteen kun ne sitten pakkauksestaan ottaisi käyttöön.

Kyse on yksiteräisestä parranajokoneesta, jotka ovat kokonaan katoamassa markkinoilta, vain jokunen malli enää olemassa, eivätkä kovin laadukkaitakaan. Yhden mallin löysin, joka edelleen melko ok. Harmi kun aikoinaan en toteuttanut ajatusta ostaa varastoon muutama uusi hyvälaatuinen verkkovirralla toimva Braun riittävine vara-verkko-terrä-paketteineen.

Itselleni akku-parranajokoneet ovat täyttä turhuutta ja ekologisestikin ajatellen suuria saastepommeja, mutta pakko ostaa kun sopivaa verkkomallia ei enää edes ole olemassa.

Matkapuhelin

Mutta sama asia koskee ajatusta hommata jokin simppeli netitön retropuhelin varaluuriksi, joskin niihin saattaa edelleen myöhemmin saada uusia akkuja hyvällä tuurilla, vain 2G tai 3G voi tulla mutkaksi matkaan jossakin vaiheessa.

Tuo artikkelin otsikon profiili ei vastaa, mutta ajatus tuon kaltaisesta laitteesta kiinnostaa ;-)

- https://mobiili.fi/2013/12/05/kaikki-miljardoorin-merkit-talo-monacossa-jahti-supermallibileet-ja-nokia-6310/

21

1018

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • riippuuakkutyypistä

      Li-ion akut kuluvat käyttämättöminäkin mutta hyvällä tuurilla ne voi kestää yli 5-vuotta säilytyksessä jos ne pitää tasaisessa max 25-asteen lämpötilassa ja antaa varauksen olla noin 80%. Myöskään akkua ei kannata tyhjentää ja ladata uudelleen sillä tässä akkutyypissä ei ole "virkistystoimintoa".

      http://koekauppa1.mycashflow.fi/files/akkujen käyttö, lataaminen ja säilytys (pidempi versio).pdf

      • AkunKestoikä

        Vaikea sanoa mikä akku tuossa on, eikä siitä muistaakseni sen manuaalissakaan mainittu. Ostin yhden tuollaisen kokeeksi ja siinä oli valmiina hieman virtaa akussa.

        - https://hinta.fi/245449/braun-series-1-190cb-1

        Viisi vuotta tehdaspakkaukseessan säilyttäen olisi liian lyhyt aika, kun tuollainen käytössä oleva laite kestää helposti tuon viisi vuotta, eli varastoon hommattu "happanisi" hyllyyn.

        Mikäli varasttoon ostaisi, niin olisi toki hieman työlästä jos pitäisi latailla aika ajoin ja mahdoton tietää latauksen astettakaan, pelkkä merkkivalo on/off.

        Sitten on vielä avoin kysymys, josko laite toimisi verkkovirralla siinä vaiheessa kun akku on kaput. Jotkut kuulema toimii, toiset eivät. Tuossa mallissa on verkojohto, joka sisältää pistokeosassaan laturin.


      • AkunKestoikä

        Tuossa linkissänihän se akun tieto oli listattuna, eli ..... NiMH.


    • kone-manuaalityöhö

      Suosittelen butterfly double edge. Terät maksaa tukussa senttejä. Akulliset hajoaa ja pitävät ääntä. Niitä täytyy ladata. Yksinkertaisuus voittaa. Rahastuksia nuo sähkölaitteet.

      Osta uusi halpa puhelin niin ei tarvitse murehtia sen akusta tai kestosta.

      Li-ion akut kestävät tietyn määrän latauksia. Ne myös huononevat ajan myötä. Varastoi 40% virralla, ei täynnä tai tyhjänä.

      • akuthyviä

        Pitää varastoida noin 60-80% virralla ei 40%.. Lisäksi akkukoneet on erittäin käteviä. Ei piuhoja sotkemassa ja virta riittää jopa viikon ajoon..


      • AkunKestoikä

        "Suosittelen butterfly double edge. Terät maksaa tukussa senttejä. Akulliset hajoaa ja pitävät ääntä. Niitä täytyy ladata. Yksinkertaisuus voittaa. Rahastuksia nuo sähkölaitteet."

        Paha suisitella kun et tiedä suosittelun kohteen partatyyppiä ja mieltymyksiä ;-)

        Itselleni höylä soveltuu huonosti, enkä jaksa partavaahtojen kanssa pelailla, vaikka tuo moodi on kieltämättä erittäin hyvä nille joille se sopii. Mutta onhan mm. Gilette osannut pelkistä simppeleistä höylistäkin rakentaa kallista "rakettitiedettä" voidakseen maksimoida rahastuksen.

        Noista akkukoneista on todellakin tullut ryöstö-rahastuspolitiikkaa ja pelkkä teräosa voi maksaa melkien yhtä paljon kuin itse kone, konetyypistä riippuen.

        Aikoinaan hommasin Braunin ylempää-keskihintaa olevan verkkokoneen, aikaan kun akkumalleja ei edes ollu tolemassa tai suunniteltukaan, vuona yksi ja kaksi. Oli rakenteeltaa todella laadukas, jämäkkä, teräosa alumiinia ja irtosi tukevalla painikenapilla ( ei herkästi hajoavilla kynsillä) leikkasi hyvin ja vielä boonuksena oli varsin hiljainen ja mielyttävä äänenlaadultaan. Kesti noin 20-vuotta tip'top kunnossa kunnes hajosi pudottuaan pahassa kulmassa laattalattialle. Alkoi tosin olla haasteita löytää teräverkkoja. Ei ollut rahastusta.

        Mikäli jostakin olisi ostettavisa vastaava yksiteräinen verkkovirtakone, niin ostaisin heti useammana hyllyyn varaverkkoineen. Tiedä sitten olisiko hyvä business jos joku alkaisi sellaisia ekologisina vaihtoehtoina valmistaa. Niistä tosin saisi vähemmän tuottavuuttaa kuin noista todella ympäristösaasteisista akku-rahastusmalleista.

        "Osta uusi halpa puhelin niin ei tarvitse murehtia sen akusta tai kestosta."

        Kumpa Nokia-brändin omaava uskaltaisi tehdä todella aidon retropuhelimen, jossa ei edes olisi rakenteellistakaan nettimahdollisuutta.

        Trendi tosin on valitettavasti kaikki nettiin, jossa lukematomat Iot-vermeetkin ovat suunnilleen totaalisen tietoturvattomia, silti jopa jääkaapit halutaan liittää nettiin, totaalisen mieletön suuntaus. Sitten josskain vaiheessa valmistajat vielä boonuksena tappavat raudaltaan täysin toimivan laitteen softaplitiikallaan.


      • AkunKestoikä
        akuthyviä kirjoitti:

        Pitää varastoida noin 60-80% virralla ei 40%.. Lisäksi akkukoneet on erittäin käteviä. Ei piuhoja sotkemassa ja virta riittää jopa viikon ajoon..

        Paha valvoa tai edes tietää tuolaisen laitteen akun varaustasoa.

        Akkukoneet ovat mega-saastepomeja ekologisesti ajateltuna ja lisäksi lyhytikäisiä menneen ajan hyvälaatuisiin verkkovirtakoneisiin nähden. Pidän akkukoneita täysinä turhakkeina, joilla vain koetetaan maksimoida rahastus.

        Outoa on myös se, että laadukkaita yksiteräisiä akkukoneitakaan ei edes ole markkinoilla. Tai ei ehkä outoa, koska tuplaterillä saadaan paremmin rahastettua.

        Riittävän pitkällä verkkojohdolla parranajo suhuu ihan hienosti ja ergonomisesti, vaikka toki myönnän, että tuossa kohtaa akkukone omaa pienen edun.


    • eivoiyleistää

      Riippuu paljon akusta.
      eri laatuisia.

    • AkunKestoikä

      NiMH on ko. laitteen akkutyyppi. Lötyi vanhaa kommentointia tuosta akkutyypistä:

      - https://keskustelu.suomi24.fi/t/11762745/nimh-akun-lataus-ja-kaytto

      Ilmeisesti suunnilleen yksija sama miten akkua käyttää, lataako suunnilleen tyhjästä vain kesken 'matkaa.'

      Siitä ei ole varmaa tietoa miten kauna tuollainen akkun kestää kelvollisena myyntipakkauksessaan varatoituna ja käyttämättömänä.

      Ps. On mulla josskain edelleen Nokian alkuperäinen akku pakkausessaan täysin käyttämättömänä, joka on jokin tyyliin Nokia 6220-mallin tai jotakin 'tuon tapaista mallin' akku. Veikkaan sen olevan NiMH-akku.

    • trollerson

      Riippuu siitä, minkälainen akku on kyseessä.

      Esim. lithium ioni akku menettää kapasiteettiaan käyttämättömänäkin ja etenkin menee pilalle jos se päästetään purkautumaan kokonaan tyhjäksi. Ilmeisesti säilytystä varten parasta olisi noin 50% varaus.

      Toisaalta akku voi olla myös Ni-Mh, tai jokin muu.

      Mutta! Akku siihen koneeseen on todennäköisesti vaihdettavissa. Jos sinulla on niitä koneita monta, ja yksi mahdollisesti hajonnutkin, voit avata sen ja katsoa, minkälaisen akun se on syönyt. Jos se on jokin standardi koko ja saat selville akun tyypin, niin niitä saanee uusia, vaikka itse koneen valmistus olisikin lopetettu.

    • Kokemustaon

      Käyttämätön akka ei kovin pitkäaikäinen voi olla. Paikat umpeutuu aikas pian. Ja taitaa homehtuakin jo paljon ennen sitä.

    • KTuomari

      Jokaisella laitteella on jo suunnitteluvaiheessa käyttöikä otettu huomioon. Ne kaikki on valmistettu uuden ostamiseen. Muinoin valmistettiin esim. työkaluja jotka ovat vieläkin käyttökelpoisia, eivätkä edes kovin kuluneita. Mutta niitä ei
      valmistettu "ahneuden perustein", vaan kestävyyteen perustuen.

      • AkunKestoikä

        "Jokaisella laitteella on jo suunnitteluvaiheessa käyttöikä otettu huomioon. Ne kaikki on valmistettu uuden ostamiseen. "

        Niin, juurikin ketjussa mainitsin miten akku-parranajokoneet ovat todellista rahastusta ja lisäksi ekologisesti ajatellen todellisia mega-saaste-pommeja. Ihmiskunta tukehtuu omiin jätteisiinsä.

        "Muinoin valmistettiin esim. työkaluja jotka ovat vieläkin käyttökelpoisia, eivätkä edes kovin kuluneita."

        Varsinkin ammattimaisessa käytössä mm. akkuporakoneet ymv. ovat hyvin käytännöllisiä ja helpottavat työskentelyä. Vara-akkuineen hyvä laite on kohtuullisen pitkäikäinen ja uusia akkujakin laatulaitteisiin on saatavissa ilmesen pitkään (?). Satunnaiseen yksityiskäyttöön akkukone on kyseenalainen valinta, juurkin akkunsa vuoksi.


      • trollerson

        No ehkä ei nyt ihan jokaisella, mutta monella on suunnittelussa otettu aika tarkkaan elinkaari huomioon. Laatutuotteissa se tosin yleensä se on jokin minimielinkaari, mikä on testattu, että laite vähintään kestää, koska ei sekään ole itsestäänselvyys saada suunniteltua kestävää laitetta ja laadukasta tuotantoa vaan nämäkin yleensä vaatii iterointia. Eikä sittenkään saada eliminoitua väistämättä kuluvien osien huononemista, kuten akkujen kulumista. Akut vain yksinkertaisesti ovat kuluva osa.

        "Ne kaikki on valmistettu uuden ostamiseen."

        Viittaat varmaan "planned obsolescence" ilmiöön, jossa siis yritetään asettaa jokin maksimi elinkaari tuotteelle, että saadaan pidettyä myynti käynnissä, kuten viime vuosisadan alkupuoliskolta lähtien hehkulampuissa.

        Muuten hyvälle tuotteelle voidaan asettaa viimeinen käyttöpäivä joskus aika yksinkertaisellakin sutkauksella, kuten edellä mainittu akku ja sen tekeminen vaikeasti vaihdettavaksi. Jos se lyhyt käyttöikä on vain noin asetettu, sen saa sitten mukavasti kyllä kierrettyäkin vaihtamalla akun, jolloin laite saattaa taas kestää toisen mokoman.

        "Muinoin valmistettiin esim. työkaluja jotka ovat vieläkin käyttökelpoisia, eivätkä edes kovin kuluneita."

        Kyllähän hyviä työkaluja tehdään edelleen. Useimmat vain taitavat aina ensin ostaa sen huonon ja sitten vasta hyvän. ;)

        Liiketoimintamalleja on monia. Se saman "paskan" jatkuva uudelleenmyynti on vain yksi. Että vaikka myyjä olisikin ahne, tuotteen ei tarvitse olla huono. Riippuu, mikä on liikentoimintamalli.

        Yksi suuntaus on se, että myyjä ei katso niinkään yksittäisiä kauppoja, vaan ennemmin vaalii hyviä asiakkuuksia. Pitkässä juoksussa yksittäinen kauppa kun ei elätä, paljon parempi asiakashan on sellainen joka tulee toistekkin ja ne ovat yleensä sellaisia varmoja asiakkaita. Silloin pitää siis saada pidettyä asiakas tyytyväisenä. Tällaisessa pidemmän tähtäimen toiminnassa tuote ei oikein voi olla kovin huono laatuinen tai asiakas ei varmasti tule uudelleen. Joskus poikkeustapauksissa voi olla kannattavaa myydä tuote alihintaankin, jos sillä turvataan asiakkuus jatkossakin.

        Lukekaapas sen nimisestä fiksusta kaverista kuin Edward Deming, siinä on asiaa tuotteen laadusta ja sen merkityksestä. Länsimaissa miehen opit on vähän huonosti sisäistetty, mutta esimerkiksi Japanissa niitä sovelletaan yleisesti ja miehelle on jopa oma merkkipäivä Japanissa. Ei ihme, että sieltä tulevat tuotteet myönnetäänkin nykyisin laadukkaiksi.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/William_Edwards_Deming

        Tänä päivänä keinot ja teknologia korkealaatuisten tuotteiden parantamiseksi ovat paremmat kuin koskaan aiemmin, koska tietotekniikan ansisota lähes eri asioita voidaan jatkuvasti mitata ja tuloksia analysoida, uusia suunniteltavia tuotteita voidaan monipuolisesti simuloida ja testata varsin edullisesti. Se on sitten valmistajista ja luonnollisesti välillisesti myös asiakkaista kiinni, halutaanko niitä soveltaa ja tehdä pitkäikäisiä tuotteita.


      • AkunKestoikä
        trollerson kirjoitti:

        No ehkä ei nyt ihan jokaisella, mutta monella on suunnittelussa otettu aika tarkkaan elinkaari huomioon. Laatutuotteissa se tosin yleensä se on jokin minimielinkaari, mikä on testattu, että laite vähintään kestää, koska ei sekään ole itsestäänselvyys saada suunniteltua kestävää laitetta ja laadukasta tuotantoa vaan nämäkin yleensä vaatii iterointia. Eikä sittenkään saada eliminoitua väistämättä kuluvien osien huononemista, kuten akkujen kulumista. Akut vain yksinkertaisesti ovat kuluva osa.

        "Ne kaikki on valmistettu uuden ostamiseen."

        Viittaat varmaan "planned obsolescence" ilmiöön, jossa siis yritetään asettaa jokin maksimi elinkaari tuotteelle, että saadaan pidettyä myynti käynnissä, kuten viime vuosisadan alkupuoliskolta lähtien hehkulampuissa.

        Muuten hyvälle tuotteelle voidaan asettaa viimeinen käyttöpäivä joskus aika yksinkertaisellakin sutkauksella, kuten edellä mainittu akku ja sen tekeminen vaikeasti vaihdettavaksi. Jos se lyhyt käyttöikä on vain noin asetettu, sen saa sitten mukavasti kyllä kierrettyäkin vaihtamalla akun, jolloin laite saattaa taas kestää toisen mokoman.

        "Muinoin valmistettiin esim. työkaluja jotka ovat vieläkin käyttökelpoisia, eivätkä edes kovin kuluneita."

        Kyllähän hyviä työkaluja tehdään edelleen. Useimmat vain taitavat aina ensin ostaa sen huonon ja sitten vasta hyvän. ;)

        Liiketoimintamalleja on monia. Se saman "paskan" jatkuva uudelleenmyynti on vain yksi. Että vaikka myyjä olisikin ahne, tuotteen ei tarvitse olla huono. Riippuu, mikä on liikentoimintamalli.

        Yksi suuntaus on se, että myyjä ei katso niinkään yksittäisiä kauppoja, vaan ennemmin vaalii hyviä asiakkuuksia. Pitkässä juoksussa yksittäinen kauppa kun ei elätä, paljon parempi asiakashan on sellainen joka tulee toistekkin ja ne ovat yleensä sellaisia varmoja asiakkaita. Silloin pitää siis saada pidettyä asiakas tyytyväisenä. Tällaisessa pidemmän tähtäimen toiminnassa tuote ei oikein voi olla kovin huono laatuinen tai asiakas ei varmasti tule uudelleen. Joskus poikkeustapauksissa voi olla kannattavaa myydä tuote alihintaankin, jos sillä turvataan asiakkuus jatkossakin.

        Lukekaapas sen nimisestä fiksusta kaverista kuin Edward Deming, siinä on asiaa tuotteen laadusta ja sen merkityksestä. Länsimaissa miehen opit on vähän huonosti sisäistetty, mutta esimerkiksi Japanissa niitä sovelletaan yleisesti ja miehelle on jopa oma merkkipäivä Japanissa. Ei ihme, että sieltä tulevat tuotteet myönnetäänkin nykyisin laadukkaiksi.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/William_Edwards_Deming

        Tänä päivänä keinot ja teknologia korkealaatuisten tuotteiden parantamiseksi ovat paremmat kuin koskaan aiemmin, koska tietotekniikan ansisota lähes eri asioita voidaan jatkuvasti mitata ja tuloksia analysoida, uusia suunniteltavia tuotteita voidaan monipuolisesti simuloida ja testata varsin edullisesti. Se on sitten valmistajista ja luonnollisesti välillisesti myös asiakkaista kiinni, halutaanko niitä soveltaa ja tehdä pitkäikäisiä tuotteita.

        "Jos se lyhyt käyttöikä on vain noin asetettu, sen saa sitten mukavasti kyllä kierrettyäkin vaihtamalla akun, jolloin laite saattaa taas kestää toisen mokoman."

        Kerropas miten alla olevaan partakoneeseen saa vaihdettua uuden akun sitten reilun viiden vuoden kulutua?

        - https://hinta.fi/245449/braun-series-1-190cb-1

        Tai kun valmistaja vain lopettaa teräverrkkojen valmistamisen malleihin x, vaikka ne olisivat edelleen teknisesti täydessä tikissä ja vastaisivat käyttäjän tarpeita. Tai kun teeräverkko hinnoitellaan maksamaan melkein yhtä paljon kuin itse konekin.

        Kyllä nykyelektronikka on todellisuudessa kovin lyhytikäistä vaikka itse rauta voisi kestää kymmenenkin vuotta lisää, eikä käyttäjällä olisi tarvettaa uudistetuille ominaisuuksille.

        Simppeliä, lopetetaan vain turvapäivitykset ja näin priimakuntoinen rauta tapetaan.

        Tämä suuntaus seuraa suunnilleen kaikkiin IoT-vermeisiin tulevia jääkaappeja ja pesukoneita myöten, jotka jo lähtökotaisesti ovat tietoturvaltaan totaalisia nollia. Perustekniikaltaaan simppeli laite täysin trapeettomasti moninmutaistetaan rahastuksen maksimointi tavoitteena.

        "Hakkeri varoittaa: Korttelin kaikki älytelevisiot kaapattavissa"

        - https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000001839462.html

        Sitten massat eivät edesole tietoisia miten yksityisyytensa on katsottavissa ja kuultavissa "äly-tv:n" kameran ja mikin välityksellä, sekä tv:n kautta moni muukin siihen kytköksissä / paritettuna oleva laite.

        Yksi suuri kauhistus ovat tulevat ns. älytalot, joskin ne tulevat olemaan rikollisille hieno uusi aluevaltaus.


      • trollerson
        AkunKestoikä kirjoitti:

        "Jos se lyhyt käyttöikä on vain noin asetettu, sen saa sitten mukavasti kyllä kierrettyäkin vaihtamalla akun, jolloin laite saattaa taas kestää toisen mokoman."

        Kerropas miten alla olevaan partakoneeseen saa vaihdettua uuden akun sitten reilun viiden vuoden kulutua?

        - https://hinta.fi/245449/braun-series-1-190cb-1

        Tai kun valmistaja vain lopettaa teräverrkkojen valmistamisen malleihin x, vaikka ne olisivat edelleen teknisesti täydessä tikissä ja vastaisivat käyttäjän tarpeita. Tai kun teeräverkko hinnoitellaan maksamaan melkein yhtä paljon kuin itse konekin.

        Kyllä nykyelektronikka on todellisuudessa kovin lyhytikäistä vaikka itse rauta voisi kestää kymmenenkin vuotta lisää, eikä käyttäjällä olisi tarvettaa uudistetuille ominaisuuksille.

        Simppeliä, lopetetaan vain turvapäivitykset ja näin priimakuntoinen rauta tapetaan.

        Tämä suuntaus seuraa suunnilleen kaikkiin IoT-vermeisiin tulevia jääkaappeja ja pesukoneita myöten, jotka jo lähtökotaisesti ovat tietoturvaltaan totaalisia nollia. Perustekniikaltaaan simppeli laite täysin trapeettomasti moninmutaistetaan rahastuksen maksimointi tavoitteena.

        "Hakkeri varoittaa: Korttelin kaikki älytelevisiot kaapattavissa"

        - https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000001839462.html

        Sitten massat eivät edesole tietoisia miten yksityisyytensa on katsottavissa ja kuultavissa "äly-tv:n" kameran ja mikin välityksellä, sekä tv:n kautta moni muukin siihen kytköksissä / paritettuna oleva laite.

        Yksi suuri kauhistus ovat tulevat ns. älytalot, joskin ne tulevat olemaan rikollisille hieno uusi aluevaltaus.

        Akku vaihdetaan näin:

        https://www.youtube.com/watch?v=v_XsmqA_YTk

        https://www.youtube.com/watch?v=akTomNCghEY

        Ei taida olla ihan prikulleen sama kone näissä videoissa, mutta eiköhän se perusperiaate ole ihan sama.

        "Kyllä nykyelektronikka on todellisuudessa kovin lyhytikäistä vaikka itse rauta voisi kestää kymmenenkin vuotta lisää, eikä käyttäjällä olisi tarvettaa uudistetuille ominaisuuksille. "

        Eikö tuo nyt ole vähän liioittelua. Mitä päivityksiä partakoneeseen muka tulee?

        Nykyelektroniikka sinäänsä lienee aika luotettavaa, moni asia itse tekniikassa on kehittynyt paljon. Elektroniikkaa tappaa esimerkiksi lämpö ja lämpöä aiheuttaa suuri virrankulutus. Virrankulutusta ja sitä kautta lämmöntuottoa kun saadaan laskettua, niin luotettavuus paranee. Yksi yleinen hajoaja monissa laitteissa on esimerkiksi elektrolyyttikondensaattorit, jotka liiassa kuumuudessa kuivuu. Sama juttu, lämpöä vähemmäksi, ja parempia konkkia fiksummin sijoitettuna, niin kestävyys paranee huimasti.

        Softan vanheneminen voi tietysti tehdä laitteesta vanhan ennen aikojaan, jos kyse on nettiin kytkettävästä laitteesta. Muissahan se nyt on ihan se ja sama . . .

        "Sitten massat eivät edesole tietoisia miten yksityisyytensa on katsottavissa ja kuultavissa "äly-tv:n" kameran ja mikin välityksellä, sekä tv:n kautta moni muukin siihen kytköksissä / paritettuna oleva laite..."

        Pitää tiedostaa vaarat, mutta ei pidä pelätä aiheetta.

        Vanhaksi käyvän äly TV:n saa tehtyä täysin turvalliseksi jättämällä sen kytkemättä nettiin, jolloin se on ihan tavallinen TV. Jos haluaa vanhaan äly teeveeseen äly ominaisuuksia, jakaa ne tietokoneesta, tai laittaa ulkoisen palikan niitä varten.

        Eli laitteesta ei tule turha, vaikka päivitykset loppuu. Sen äly vain loppuu siihen, ja sen jälkeen se on taas tavallinen TV tai jääkaappi.

        Älytalossa voitaneen laittaa yksi keskustietokone, ja riittää kun sen pitää päivitettynä. Kaikki muut palikat voivat olla yksinkertaisempia ja tyhmempiä, antureita, ohjauspaneeleita, jne. Kameroihin ja mikkeihin voidaan tehdä viereen fyysinen kytkin, millä sen saa pois. Eikä tuota keskustietokonettakaan pitkässä juoksussa välttämättä niin tarvitse päivittää, kun tekniikka alkaa vakioitua ja bugeja löydetään sekä korjataan vähemmäksi, ja rajapinta mistä joku siihen pääsee hyökkäämään tehdään hyvin pieneksi, niin tietoturva paranee.

        Onhan nytkin erilaisissa paikoissa tietokoneiden ohjaamina hyvinkin kriittisiä yhteiskunnan järjestelmiä, aina sähköntuotannosta lähtien. Mutta kun rajapinta hyökkäyksille poistetaan, eipä se niin vain käykkään.

        Oikeastaan jo nytkin tietoturva asiantuntijat pitää ylivoimaisesti suurimpana tietoturvaheikkoutena ihmistä. Sanotaan social engieeringiksi.


      • AkunKestoikä
        trollerson kirjoitti:

        Akku vaihdetaan näin:

        https://www.youtube.com/watch?v=v_XsmqA_YTk

        https://www.youtube.com/watch?v=akTomNCghEY

        Ei taida olla ihan prikulleen sama kone näissä videoissa, mutta eiköhän se perusperiaate ole ihan sama.

        "Kyllä nykyelektronikka on todellisuudessa kovin lyhytikäistä vaikka itse rauta voisi kestää kymmenenkin vuotta lisää, eikä käyttäjällä olisi tarvettaa uudistetuille ominaisuuksille. "

        Eikö tuo nyt ole vähän liioittelua. Mitä päivityksiä partakoneeseen muka tulee?

        Nykyelektroniikka sinäänsä lienee aika luotettavaa, moni asia itse tekniikassa on kehittynyt paljon. Elektroniikkaa tappaa esimerkiksi lämpö ja lämpöä aiheuttaa suuri virrankulutus. Virrankulutusta ja sitä kautta lämmöntuottoa kun saadaan laskettua, niin luotettavuus paranee. Yksi yleinen hajoaja monissa laitteissa on esimerkiksi elektrolyyttikondensaattorit, jotka liiassa kuumuudessa kuivuu. Sama juttu, lämpöä vähemmäksi, ja parempia konkkia fiksummin sijoitettuna, niin kestävyys paranee huimasti.

        Softan vanheneminen voi tietysti tehdä laitteesta vanhan ennen aikojaan, jos kyse on nettiin kytkettävästä laitteesta. Muissahan se nyt on ihan se ja sama . . .

        "Sitten massat eivät edesole tietoisia miten yksityisyytensa on katsottavissa ja kuultavissa "äly-tv:n" kameran ja mikin välityksellä, sekä tv:n kautta moni muukin siihen kytköksissä / paritettuna oleva laite..."

        Pitää tiedostaa vaarat, mutta ei pidä pelätä aiheetta.

        Vanhaksi käyvän äly TV:n saa tehtyä täysin turvalliseksi jättämällä sen kytkemättä nettiin, jolloin se on ihan tavallinen TV. Jos haluaa vanhaan äly teeveeseen äly ominaisuuksia, jakaa ne tietokoneesta, tai laittaa ulkoisen palikan niitä varten.

        Eli laitteesta ei tule turha, vaikka päivitykset loppuu. Sen äly vain loppuu siihen, ja sen jälkeen se on taas tavallinen TV tai jääkaappi.

        Älytalossa voitaneen laittaa yksi keskustietokone, ja riittää kun sen pitää päivitettynä. Kaikki muut palikat voivat olla yksinkertaisempia ja tyhmempiä, antureita, ohjauspaneeleita, jne. Kameroihin ja mikkeihin voidaan tehdä viereen fyysinen kytkin, millä sen saa pois. Eikä tuota keskustietokonettakaan pitkässä juoksussa välttämättä niin tarvitse päivittää, kun tekniikka alkaa vakioitua ja bugeja löydetään sekä korjataan vähemmäksi, ja rajapinta mistä joku siihen pääsee hyökkäämään tehdään hyvin pieneksi, niin tietoturva paranee.

        Onhan nytkin erilaisissa paikoissa tietokoneiden ohjaamina hyvinkin kriittisiä yhteiskunnan järjestelmiä, aina sähköntuotannosta lähtien. Mutta kun rajapinta hyökkäyksille poistetaan, eipä se niin vain käykkään.

        Oikeastaan jo nytkin tietoturva asiantuntijat pitää ylivoimaisesti suurimpana tietoturvaheikkoutena ihmistä. Sanotaan social engieeringiksi.

        "Eikö tuo nyt ole vähän liioittelua. Mitä päivityksiä partakoneeseen muka tulee?"

        Viittasin nykyisiin elektroniikkahärpäkkeisiin yleensä. Vaikkapa Android-kännyköiden turvallinen käyttöikä on vai 2-3 vuotta ja sitten raudaltaan täysin tikissä kunnossa oleva ja käyttäjänsä trapeita vastaava palikka joutuu kierrätykseen tietoturvattomuutensa vuoksi.

        Nyky-tv:t ovat useinkin varsin lyhytikäisiä verrattuna katodisiin edeltäjiinsä ja listaa voisi jatkaa liki loputtomasti.

        "Pitää tiedostaa vaarat, mutta ei pidä pelätä aiheetta."

        Anteeksi, mutta tuo on mm. täysin tietoturvattomien äly-tv:n yhteydessä suorastaan puhdasta skeida-jargonia.

        Nyttemmin halutaan jopa kahvinkeittimet ja laputlin nettikytköisiksi. oikeastaan vaike animetä vermeitä joita ei olla jo liitetty tai suunnitella IoT-härpäkkeiksi. Tredninä on: suunnilleen lkaikki nettiin.

        "Oikeastaan jo nytkin tietoturva asiantuntijat pitää ylivoimaisesti suurimpana tietoturvaheikkoutena ihmistä. Sanotaan social engieeringiksi."

        Eli ihmisten omistamat yritykset, jotka suunnittelevat ja tuuppaavat markkinat täyteen totaalisen tietoturvattomia Iot-härpäkkeitä ja markkinoinnissaan korulausein ja kauniin kuvin julistavat niiden tuomaa autuutta arkeen.

        "Ota esineiden internetin suojauskeinot haltuun"

        https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvanyt/2016/06/ttn201606210934.html

        "Miljoonat kodin etäohjattavat laitteet alttiita hyökkäykselle – vain vilkkuva valo paljastaa vaaran"

        - https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000005700352.html

        "Esineiden internetin (IoT) vaaroista on varoitettu toistuvasti, eivätkä ne ota loppuakseen. "

        "Hän kertoo löytäneensä 10 sekunnissa yli tuhat järjestelmää, joihin voisi tunkeutua."

        - https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/voi-tulla-vilu-kun-hakkeri-iskee-ei-vaadi-kummempia-taitoja-6692649

        "Verkkoon liitettyjen laitteiden lukumäärän arvellaan olevan jo nyt suurempi kuin maailman väkiluku, eikä niiltä voi enää välttyä. Yksi riskeistä on laitteiden heikko tai olematon tietoturva, jonka vuoksi niistä on voitu koota valtavia ja todella haitallisia bottiverkkoja."

        - https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/hypponen-koteihin-vyoryy-vakoilulaitteita-kayttajat-eivat-ymmarra-6698170

        "Westerhofin löydöksiä koostaa tietoturvablogi Grahamcluley.com. Haavoittuvuudet tarjoavat hyökkääjälle kokonaisen reitin etäältä käynnistettävään iskuun, jonka lopputuloksena sähköverkkojen toimintaa voitaisiin häiritä jopa päiväkausia."

        - https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000005318487.html

        Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin ja herättää vahvaa oudoksuntaa miten kukaan voi tuota realiteettiä edes koettaa vähätellä.


    • "Mutta avoin kysymys otsikossa, eli onko lailleet sitten muutaman / lukuisan vuoden kuluttua edelleen käyttökelpoisia akun suhteen kun ne sitten pakkauksestaan ottaisi käyttöön. "

      Ei varmaankaan.

      Lataa akku välillä, että älä päästä tyhjenemään niin kyllä ne sitten kestää.

      • AkunKestoikä

        "Lataa akku välillä, että älä päästä tyhjenemään niin kyllä ne sitten kestää."

        Ajatus oli vain varastoida ne myyntipakkauksissaan, kun ei jaksaisi niiden kanssa ihmeemmin pellata ja kirjoitella muistiin milloin ladattu.

        - https://hinta.fi/245449/braun-series-1-190cb-1

        Kunpa vain tietäsi josko laite toimii verkko-latausjohdollaan sittenkin kun akku on kuollut.

        Nyt jos latauksen päästää nollaan, niin verkkojoholla toimii, eli verkkojohtonsa kanssa jossa laturi integroituna.


    • TurhaHienostella

      Vain verkkokäyttöinen Braun Series 1 (130) partakone on varmasti aivan riittävän hyvä parranajoon. Saat tarjouksissa todella edullisesti. Kannattaa seurata ja ostaa sitten kerralla useampi. Terä kestää muutaman vuoden.

      • AkunKestoikä

        "Braun Series 1 (130) "

        Juuri tuollaisen jouduin takavuosina kiireessä ostamaan vanhan laadukkaan verkkovirrallisen Braun-laitteen tilalle, sen rikkouduttua korjauskelvottomaksi laattalattialle pahassa kulmasa pudottuaan. Tuon Braun Series 1 (130) verkon tultua finaaliin hommasin linkissäni mainitun laitteen tilalle, kun pelkkä verkkopää maksaa liki uuden koneen hinnan.

        - https://hinta.fi/245449/braun-series-1-190cb-1

        Tuo Braun Series 1 (130) ei saisi edes kantaa Braun-brändin nimeä, sillä se on suorastaan ala-arvoista "laatua."

        Hyvin huonolaatuinen leikkaus ja joutuu ajamaan saman alueen sen kymmenen kertaa. Kovaääninen rimpula, jonka kuori saippuan liukasta sileää ja kovaa muovia, terä-kärkikappale vain muovinastoilla paikallaan, sekä virtajohto aivan liian lyhyt ja sekin löystyy pian kiinnityskohdastaan niin, ett'ei se edes pysy koneessa kiinni.

        En sitten tiedä olisiko jollekin valmistajalle taloudellisesti kannattavaa lanseerata vaikka 1-3 simppeliä ja laadukasta perinteistä verkkovirtamallia markkinoille, niiden menneen ajan Braunien tapaan. Niitä voisi markkinoida vihreän ekologisina vs. ympäristöllisesti ajatellen mega-saastuttaja-akkukukoneet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      32
      6221
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      311
      3923
    3. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      57
      3461
    4. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      37
      3136
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      168
      2479
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2096
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      126
      1980
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1650
    9. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      44
      1621
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1619
    Aihe