Kirkko on epäonnistunut ainoassa tehtävässään

Jeesuksesta ja evankeliumista kertomisessa😕 Niin siinä käy kun kirkko on luopunut Jumalan sanasta ja on alkanut Setan ja muiden aatteiden keppihevoseksi. Mäkinen ja Askola irrottivat tapin kirkkoveneestä.
Kohta kirkko on kokonaan vain keskitasoinen avustusjärjestö jolla ei ole mitään sanomaa elämän tarkoitusta etsiville ihmisille.

Suomalainen etsii vastauksia elämän suuriin kysymyksiin muualta kuin kristinuskon piiristä. Tutkimus kertoo nopeasta maallistumisesta.

Entistä harvempi suomalainen lukee Raamattua ja lähestyy rukouksessa Jeesusta.
Asia ilmeni Kantar TNS:n toteuttamasta Suomen hengellistä tilaa kartoittaneesta kyselytutkimuksesta, joka esiteltiin Helluntaiherätyksen Syyspäivillä.

Selvitys oli jatkoa vuosina 1994, 2002 ja 2008 tehdyille vastaaville kyselyille. Lukuja vertailemalla selviää, että muutosmuutosvauhti suomalaisten hengellisyydessä on kymmenen vuoden aikana ollut osin jopa raju.
Esimerkiksi Jeesusta rukoilevien osuus on laskenut kymmenessä vuodessa kolmanneksen 26 prosentista 18 prosenttiin. Niiden osuus, jotka vuoden sisällä olivat osallistuneet kristilliseen tilaisuuteen, on pudonnut 43:sta 27 prosenttiin.

– Kehityskulku on lohdutonta katsottavaa. Ei-uskovien kontaktit kristinuskoon ovat vähentyneet merkittävästi. Lisäksi vakaumus näyttää siirtyvän aiempaa heikommin perheen perintönä sukupolvelta toiselle, kyselyn puuhamies, Seurakunnan kasvu ry:n tutkija Heikki Tyrni toteaa.

Kyselytutkimuksen teetti Seurakunnan kasvu ry yhdessä Syyspäivien ja TV7:n kanssa. Tämänkertainen aineisto koostuu yli tuhannen 15–74-vuotiaan suomalaisen haastatteluista.
Osin tulokset olivat vielä synkempiä kuin Kirkon tutkimuskeskuksen uusimmassa, vuoden 2015 Gallup Ecclesiastica -kyselyssä.


Lähde, seurakuntalainen.fi

293

2498

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ennustus.toteutuu

      Evl.kirkko on Ilmestyskirjan portto.

      • Niin tai porton henki on vallannut mansankirkkomme 😏


      • Niin tai porton henki on vallannut kansankirkkomme 😏


      • usko.vainen kirjoitti:

        Niin tai porton henki on vallannut mansankirkkomme 😏

        Tuo on loukkaus oikeita porttoja kohtaan, jotka sentään hankkivat elantonsa rehellisesti ja tuottavat hyvää mieltä.


      • Wow, aika isolla pensselillä maalattu. Taitaa oikea portto löytyä lähempää, ehdotan Räsäskää. Hänhän se pakolaisaallon kirkosta on aikaansaannut epäkristillisillä möläytyksillään Jeesuksen sanat hyläten.


      • Daavidinpasuuna kirjoitti:

        Wow, aika isolla pensselillä maalattu. Taitaa oikea portto löytyä lähempää, ehdotan Räsäskää. Hänhän se pakolaisaallon kirkosta on aikaansaannut epäkristillisillä möläytyksillään Jeesuksen sanat hyläten.

        Tämä on hauska aihe😂
        Kerrotko nyt vihdoin miten maallikko kirkon jäsen saa aikaan pakolaisaallon kirkosta kun tuhannet kirkon työntekijätkään eivät saa aikaan kirkkoon liittymisaaltoa 🤔❓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Tämä on hauska aihe😂
        Kerrotko nyt vihdoin miten maallikko kirkon jäsen saa aikaan pakolaisaallon kirkosta kun tuhannet kirkon työntekijätkään eivät saa aikaan kirkkoon liittymisaaltoa 🤔❓

        Niin. Päivi vaan on siihen kyennyt. Mahtava persoona, kun saa erot kirkosta räjähdysmäiseen kasvuun. Jos olisi enemmänkin äänessä, niin kirkko olisi pian mennyttä.

        Mutta suu on ollut jo pitkään supussa, ja mieskin on kirkon pappi.

        Kirkkoon liitytään kyllä koko ajan, mutta enemmän erotaan. Suunta on ollut kylläkin jo yli 100 vuotta aivan samaa alamäkeä.


      • Mmmmm

        Mm. kirkko on sitä.


    • dsgdhfgh

      Kun new agessa ja panteismissa harhailtuani aloin etsiä vastauksia kristinuskosta, jostain syystä ei tullut mieleenikään kääntyä luterilaisen kirkon puoleen. Kristinusko ei ole synonyymi luterilaiselle kirkolle. On ikävää, että kirkko ei enää ole kristittyjen seurakunta, mikä tosiaan olisi sen ainut tehtävä. Kunkin paikkakunnan kristittyjen tulisi etsiä toisensa ja alkaa kokoontua toistensa kodeissa, kuten alussakin tehtiin.

      Miten tekopyhä ja vääristynyt onkaan pappi, joka ei ole kristitty. Miksi lainkaan ryhtyä papiksi, jos ei pidä Rasamattua korkeimpana auktoriteettinaan ja jos ei pidä itseään syntisenä eikä usko Jeesuksen pelastustyöhön, Jeesuksen paluuseen, viimeiseen tuomioon ja muihin perusasioihin. Rehellinen ihminen joko on kristitty tai ei ole pappi.

      • Koska opit, ettei Raamattua kannata ottaa kovin vakavasti. Edes Jumala ei ole koskaan maininnut koko Raamattua.


      • lslslslsl

        Leipapappeja on evl.kirkossa todella paljon.


    • Toisaalta Islannissa alle 25-vuotiaista Jumalaan uskoo 0 %.

      Itse olen kyllä täällä Espanjassakin kuullut ev-lut- pappien puhuvan Jeesuksesta ja hänen pelastavasta vaikutuksesta, kunhan tunnustaa syntinsä Jumalalle. Ja Suomessa eräs naispappi ottaa aina esiin Jeesuksen: hän on jopa Facebook- kaverini.

      Mitä tämä aloitus oikein on olevinaan?

      • No muutama vuosi sitten luin tästä Islannin nuorten tilanteesta, kun eivät ollenkaan usko Jumalaan. Eikö se ole tottakaan?

        Mutta miten kirkko voisi vaikuttaa siihen, että ihmiset rukoilisivat ja lukisivat Raamattua, sekä uskoisivat Jumalaan? Taitaa ne ajat olla jo takana. Ihmiset ovat muuttuneet.


    • Maallistuminen on aika lailla vääjäämätön kehityskulku nykyaikaisessa valtiossa.

    • "kun kirkko on luopunut Jumalan sanasta"

      Aloittaja jälleen kerran kuvittelee että se hänen tulkintansa jumalan sanasta on se oikea.

      Se että kirkon kanta aloittajan mielestä poikkeaa hänen tulkinnastaan ei tietenkään tarkoita että kirkko olisi luopunut jumalan sanasta.

      • Ja kun kirkossa luetaan aina "Jumalan sanaa", sekä rukoillaan Jumalaa.


      • Aaammmeeeennn

        ""kun kirkko on luopunut Jumalan sanasta"

        Aloittaja jälleen kerran kuvittelee että se hänen tulkintansa jumalan sanasta on se oikea."

        Ja siispä se oppi mitä Kirjoitettu on - on se oikea!


      • Aaammmeeeennn kirjoitti:

        ""kun kirkko on luopunut Jumalan sanasta"

        Aloittaja jälleen kerran kuvittelee että se hänen tulkintansa jumalan sanasta on se oikea."

        Ja siispä se oppi mitä Kirjoitettu on - on se oikea!

        Esitä toki minkä Raamatun kohdan tulkitse väärin niin keskustellaan siitä 🤓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Esitä toki minkä Raamatun kohdan tulkitse väärin niin keskustellaan siitä 🤓

        Esitä toki perustelu tälle ennen kun kyselet: "kun kirkko on luopunut Jumalan sanasta"


      • Aaammmeeeennn kirjoitti:

        ""kun kirkko on luopunut Jumalan sanasta"

        Aloittaja jälleen kerran kuvittelee että se hänen tulkintansa jumalan sanasta on se oikea."

        Ja siispä se oppi mitä Kirjoitettu on - on se oikea!

        "Ja siispä se oppi mitä Kirjoitettu on - on se oikea! "

        Oletko siis sitä mieltä että esim. sinä et tulkitse raamattua?


    • Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, vapaat suunnat saisivat suuren saaliin. Näin ei ole. Niillä on sama ongelma.

      Uskonnollinen taipumus on synnynnäinen. Se saa uusia sisältöjä, terveysuskonnon ja psykologismin, jotka ovat soluttautuneet itsestäänselvyyksinä sekä kirkon että vapaiden suuntien sisälle.

      Itsestäänselvyydet, joita ei mielletä uskonnoiksi, mutta ovat ideologiaa vailla tutkimuspohjaa, ovat juuri ihmisen uskonnollisen taipumuksen ilmentymiä. Uusi aika tuo uusia uskontoja. Se tapahtuu siten, että entisestä otetaan palasia ja liitetään siihen uudennoksia. Nykyinen fundamentalismi on jo synkretistinen uskonto, täysin erilainen kuin vain 50 vuotta sitten, mutta fundametalistit eivät sitä huomaa, koska ihmisen elämä on lyhyt.

      50 vuotta sitten kirkko oli jo omaksunut psykologismin, mutta fundamentalismi oli täysin kielteinen. Nyt fundamentalismi on jo pitkällä samalla tiellä. Vanhan ajan fundamentalisti kehotti aina rukoilemaan, nykyfundamentalisti usein jo menemään terapiaan. Ennen se olisi ollut täysin mahdotonta puhetta.

      Vanhan ajan fundamentalisti ei puhunut eheytysterapiasta niin kuin sen ajan psykologinen villitys. Se oli vielä kirkon varastossa, nyt se on fundamentalistien itsestäänselvyys.

      Maailma muuttuu, emme tiedä, mihin joudumme.

      • Evl. kirko on liberalisoitumisensa myötä menettänyt otteensa uskoon ja ihmisiin.
        Kirkko haluaa miellyttää maailmaa ei tuoda evankeliumia ja parannusta maailmaan😏


      • usko.vainen kirjoitti:

        Evl. kirko on liberalisoitumisensa myötä menettänyt otteensa uskoon ja ihmisiin.
        Kirkko haluaa miellyttää maailmaa ei tuoda evankeliumia ja parannusta maailmaan😏

        Tai moni ei koe tarvitsevansa kirkkoa: ilman mitään kirkkokuntaa voi silti olla uskovakin ja tehdä sitä parannusta. Lutherin teesi: Jeesus tarkoittaa, että uskovan elämä on parannuksen tekoa.


      • Kirkko on myöntynyt kaikkeen kristinuskon ja Jeesuksen häivyttämiseen mitä ateistit ovat ajaneet 😏


      • Oli pakko välillä käydä syömässä, kun ruoka oli kuumaa. Jatkan.

        Me, jotka emme taivu uususkontoihin, psykologismiin, terveysuskontoon, uusfundamentalismiin ja muihin sekaoppeihin, tulee jatkaa vain kutsumustamme julistaa Kristuksen sovintokuolemaa, syntien anteeksiantamista, ylosnousemusta ja tuonelan vankien vapauttamista. Olemme saaneet kutsumuksemme Jumalalta ja siinä pysymme.

        Jeesus sä ainoisin

        1. Jeesus sä ainoisin, Pyhin ja puhtahin, Nimi, min kurjakin lausua voi. Taivainen kirkkaus, Rakkaus, virvoitus. Totuus ja armahdus sinussa soi.

        2. Vastoin jos käypi mun, Turvissa, Herra, sun, Suuren ja siunatun levätä saan. Muut jos mun hylkäisi, Helmahas, Herrani, Riennät niin hellästi mua sulkemaan.

        3. Herra, mua armahda, Herra, mua johdata Minne ja milloinka tahdot sä vaan. Auta mua taipumaan, Eteesi vaipumaan, Etten mä konsanaan nurisekaan.

        4. Herra, sä korkehin, Pyhin ja puhtahin, Antaos mullekin pyhyyttäsi! Vaaroissa varjele, Kahleeni katkaise, Autuuteen ohjaile askeleeni!

        Ole T. Moe

        Kristuksen siunausta kaikille palstalaisille. Kuntoni vaatii pitämään tauon!


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kirkko on myöntynyt kaikkeen kristinuskon ja Jeesuksen häivyttämiseen mitä ateistit ovat ajaneet 😏

        Itse olen kokenut, että papit ottavat Jeesuksen esiin jatkuvasti. Ja näin ateistina se vähän ärsyttääkin, kun pidän puheita Jeesuksesta valheena.


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Oli pakko välillä käydä syömässä, kun ruoka oli kuumaa. Jatkan.

        Me, jotka emme taivu uususkontoihin, psykologismiin, terveysuskontoon, uusfundamentalismiin ja muihin sekaoppeihin, tulee jatkaa vain kutsumustamme julistaa Kristuksen sovintokuolemaa, syntien anteeksiantamista, ylosnousemusta ja tuonelan vankien vapauttamista. Olemme saaneet kutsumuksemme Jumalalta ja siinä pysymme.

        Jeesus sä ainoisin

        1. Jeesus sä ainoisin, Pyhin ja puhtahin, Nimi, min kurjakin lausua voi. Taivainen kirkkaus, Rakkaus, virvoitus. Totuus ja armahdus sinussa soi.

        2. Vastoin jos käypi mun, Turvissa, Herra, sun, Suuren ja siunatun levätä saan. Muut jos mun hylkäisi, Helmahas, Herrani, Riennät niin hellästi mua sulkemaan.

        3. Herra, mua armahda, Herra, mua johdata Minne ja milloinka tahdot sä vaan. Auta mua taipumaan, Eteesi vaipumaan, Etten mä konsanaan nurisekaan.

        4. Herra, sä korkehin, Pyhin ja puhtahin, Antaos mullekin pyhyyttäsi! Vaaroissa varjele, Kahleeni katkaise, Autuuteen ohjaile askeleeni!

        Ole T. Moe

        Kristuksen siunausta kaikille palstalaisille. Kuntoni vaatii pitämään tauon!

        Kaunista liturgiaa josta ei ole tietoakaan evl.kirkossa 😕


      • saanaantouhuja
        usko.vainen kirjoitti:

        Kirkko on myöntynyt kaikkeen kristinuskon ja Jeesuksen häivyttämiseen mitä ateistit ovat ajaneet 😏

        Papit ja piispat jopa ylpeilevät sillä.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kaunista liturgiaa josta ei ole tietoakaan evl.kirkossa 😕

        Siis että kun menee ev.lut- tilaisuuteen, niin joudut kuuntelemaan Jumalan sanaa, sekä tarinoita Jeesuksesta. Ei sovi ateistille pappien puheet.

        Olen silti kokenut, että jos en olisi päätynyt ateistiksi, niin ev-lut. -pappien toiminta voisi saada minut uskovaksi.


      • saanaantouhuja kirjoitti:

        Papit ja piispat jopa ylpeilevät sillä.

        Totta, näyttää olevan käynnissä kisa "Kuka on junmalattomin" 🤔


      • usko.vainen kirjoitti:

        Totta, näyttää olevan käynnissä kisa "Kuka on junmalattomin" 🤔

        Olet sinä tollo!


      • juuri.noin
        usko.vainen kirjoitti:

        Totta, näyttää olevan käynnissä kisa "Kuka on junmalattomin" 🤔

        Hyvin kuvasit asetelmat.


      • juuri.noin kirjoitti:

        Hyvin kuvasit asetelmat.

        Miten se sitten ilmenee? Jumalattomuus on kai ettei usko Jumalaan.


      • ”Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, vapaat suunnat saisivat suuren saaliin.”

        Niinpä. Vaikka luterilaisesta kirkosta on eronnut ihmisiä, ei ehkä odotettua ryntäystä tullut mihinkään muuhunkaan yhteisöön tai kirkkoon.

        Kun luin artikkelin tuosta tutkimuksesta, siinä oli muutama merkittävä asia:

        ”Sen sijaan enää vain hieman yli puolet vastaajista osasi nimetä jonkin hengellisen yhteisön, jota pitää itselleen läheisimpänä. Ylivoimaisesti useimmin valinta kohdistui luterilaiseen kirkkoon ja sen jumalanpalveluksiin ja perusseurakuntaelämään.”

        Ihmisiä ei tunnu oikein kiinnostavan hengelliset yhteisöt. Onko kyse tästä nykyisestä tavasta, ettei ylipäätään enää haluta sitoutua oikein mihinkään yhteisöön? Tämähän on tullut vastaan jo ihan tavallisella maallisella yhdistyspuolella.

        ”Ei-uskovien kontaktit kristinuskoon ovat vähentyneet merkittävästi. Lisäksi vakaumus näyttää siirtyvän aiempaa heikommin perheen perintönä sukupolvelta toiselle…”

        Eli nyt jokainen myös haluaa itse päättää vakaumuksestaan, eikä enää niinkään seuraa yhteisöä tai edes vanhempiaan?

        ”Mielenkiintoisena voi pitää havaintoa, että ammatillisen peruskoulutuksen saaneista 14 prosenttia kertoi rukoilleensa Jeesusta, kun taas akateemisesti koulutetuista näin sanoi 22 prosenttia ja ammattikorkeakoulututkinnon tai vastaavan suorittaneista peräti 24 prosenttia.”

        Tämä oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen juttu, sillä aiemmin on tullut ajateltua toisin. Eli ne joilla ei ole koulutustaustaa, eivät myöskään ole kiinnostuneita hengellisyydestä?

        Syitä näille voidaan pohtia, mutta tietoa näistä ei ole saataville.


      • mummomuori kirjoitti:

        ”Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, vapaat suunnat saisivat suuren saaliin.”

        Niinpä. Vaikka luterilaisesta kirkosta on eronnut ihmisiä, ei ehkä odotettua ryntäystä tullut mihinkään muuhunkaan yhteisöön tai kirkkoon.

        Kun luin artikkelin tuosta tutkimuksesta, siinä oli muutama merkittävä asia:

        ”Sen sijaan enää vain hieman yli puolet vastaajista osasi nimetä jonkin hengellisen yhteisön, jota pitää itselleen läheisimpänä. Ylivoimaisesti useimmin valinta kohdistui luterilaiseen kirkkoon ja sen jumalanpalveluksiin ja perusseurakuntaelämään.”

        Ihmisiä ei tunnu oikein kiinnostavan hengelliset yhteisöt. Onko kyse tästä nykyisestä tavasta, ettei ylipäätään enää haluta sitoutua oikein mihinkään yhteisöön? Tämähän on tullut vastaan jo ihan tavallisella maallisella yhdistyspuolella.

        ”Ei-uskovien kontaktit kristinuskoon ovat vähentyneet merkittävästi. Lisäksi vakaumus näyttää siirtyvän aiempaa heikommin perheen perintönä sukupolvelta toiselle…”

        Eli nyt jokainen myös haluaa itse päättää vakaumuksestaan, eikä enää niinkään seuraa yhteisöä tai edes vanhempiaan?

        ”Mielenkiintoisena voi pitää havaintoa, että ammatillisen peruskoulutuksen saaneista 14 prosenttia kertoi rukoilleensa Jeesusta, kun taas akateemisesti koulutetuista näin sanoi 22 prosenttia ja ammattikorkeakoulututkinnon tai vastaavan suorittaneista peräti 24 prosenttia.”

        Tämä oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen juttu, sillä aiemmin on tullut ajateltua toisin. Eli ne joilla ei ole koulutustaustaa, eivät myöskään ole kiinnostuneita hengellisyydestä?

        Syitä näille voidaan pohtia, mutta tietoa näistä ei ole saataville.

        Onpa älyttömin väite sitten miesmuistiin 😂

        "”Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, vapaat suunnat saisivat suuren saaliin.”

        Niinpä. Vaikka luterilaisesta kirkosta on eronnut ihmisiä, ei ehkä odotettua ryntäystä tullut mihinkään muuhunkaan yhteisöön tai kirkkoon. "

        Miksi ihmeessä kristinuskosta luopuva ja kirkosta eroava ihminen liittyisi valaisiiin suuntiin😳❓
        Vai tarkoitatko vapaa-ajatteljoita❓ Mutta kun niidenkin jäsenmäärä on vuodesta toiseen vain 1 500🤔


      • usko.vainen kirjoitti:

        Onpa älyttömin väite sitten miesmuistiin 😂

        "”Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, vapaat suunnat saisivat suuren saaliin.”

        Niinpä. Vaikka luterilaisesta kirkosta on eronnut ihmisiä, ei ehkä odotettua ryntäystä tullut mihinkään muuhunkaan yhteisöön tai kirkkoon. "

        Miksi ihmeessä kristinuskosta luopuva ja kirkosta eroava ihminen liittyisi valaisiiin suuntiin😳❓
        Vai tarkoitatko vapaa-ajatteljoita❓ Mutta kun niidenkin jäsenmäärä on vuodesta toiseen vain 1 500🤔

        Hyvä, kerrankin aivan aihellinen huomautus. Tuossa on virhe - kaksi asiaa väärin yhdistetty. Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, niin sama koskee myös vapaitia suuntia. Jos opillisen asian vuoksi olisi erottu, olisi se näkynyt myös vapaissa suunnissa yleisö ryntäksenä - jota siis ei tullutkaan.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Onpa älyttömin väite sitten miesmuistiin 😂

        "”Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, vapaat suunnat saisivat suuren saaliin.”

        Niinpä. Vaikka luterilaisesta kirkosta on eronnut ihmisiä, ei ehkä odotettua ryntäystä tullut mihinkään muuhunkaan yhteisöön tai kirkkoon. "

        Miksi ihmeessä kristinuskosta luopuva ja kirkosta eroava ihminen liittyisi valaisiiin suuntiin😳❓
        Vai tarkoitatko vapaa-ajatteljoita❓ Mutta kun niidenkin jäsenmäärä on vuodesta toiseen vain 1 500🤔

        Tosi hyvä tällä kertaa.

        Ja en itsekään kuulu Vapaa-ajattelijoiden liittoon, enkä Setaan. Olen kylläkin samalla kannalla niiden kanssa.


      • mummomuori kirjoitti:

        Hyvä, kerrankin aivan aihellinen huomautus. Tuossa on virhe - kaksi asiaa väärin yhdistetty. Jos kristinuskosta luopuminen koskisi vain kirkkoa, niin sama koskee myös vapaitia suuntia. Jos opillisen asian vuoksi olisi erottu, olisi se näkynyt myös vapaissa suunnissa yleisö ryntäksenä - jota siis ei tullutkaan.

        Höpsis vain evl.kirkon jäsenmäärä on laskenut koska evl.kiekko ei enää tarjoa mitään jäsenilleen. Tyytymättömiä ovat niin uskovaiset kuin jumalattomatkin😉
        Esim. hellareiden määrä Suomessa on sama kuin 1970-luvulla.


      • että.näin
        usko.vainen kirjoitti:

        Höpsis vain evl.kirkon jäsenmäärä on laskenut koska evl.kiekko ei enää tarjoa mitään jäsenilleen. Tyytymättömiä ovat niin uskovaiset kuin jumalattomatkin😉
        Esim. hellareiden määrä Suomessa on sama kuin 1970-luvulla.

        "Esim. hellareiden määrä Suomessa on sama kuin 1970-luvulla."

        Eli suhteellisesti väkimäärä on pienentynyt sielläkin.


      • että.näin kirjoitti:

        "Esim. hellareiden määrä Suomessa on sama kuin 1970-luvulla."

        Eli suhteellisesti väkimäärä on pienentynyt sielläkin.

        Ns. uskoontulo ei liene kovin yhteydessä etukäteisiin uskonnollisiin ajatuksiin, vaan se on kaaosmainen psyykinen hätätila, usein mielisairauden tasoinen.

        Itse käyn tästä esimerkkinä. Olin niin syvällä alkoholismissa, etten nähnyt mitään tietä ulos. En voinut edes lopettaa kärsimyksiäni itsemurhalla, sillä olisin aiheuttanut läheisilleni, vaimolleni ja pojalleni, suuren taakan kannettavaksi. Hoidon tiesin hyödyttömäksi.

        Olin täysin psyykisesti lopussa ja jo vaikein neurologisin oirein, tunnottomuuksin ja kouristuksin, sekavuustiloin. Minun oli yht´äkkiä pakko ruveta rukoilemaan. Pakko tarkoittaa sitä, että minulla ei ollut minkäänlaisia vaihtoehtoja. Rukoilin yötä päivää runsaan viikon. En ollut vähääkään tuntenut taipumusta helluntailaiseen oppiin, mutta minulle oli jostakin syystä täysin selvä, että käännyin helluntaiseurakunnan neuvonnan puoleen.

        Tilaani ei voi kuvata muulla kuin sanalla mielisairaus.

        Ei ole luultavaa, että tällaiseen tilaan joutuisi nykyisin väestöstä useampi kuin ennen. Siis putki, joka vie normaaliväestösta helluntaiherätykseen on suunnilleen vakio. Sen sijaan monet ennen suuret vapaakirkot ovat menettäneet teränsä ja ovat pienentyneet. Nyt jo helluntaiherätyksessäkin osataan pelätä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.


      • että.näin kirjoitti:

        "Esim. hellareiden määrä Suomessa on sama kuin 1970-luvulla."

        Eli suhteellisesti väkimäärä on pienentynyt sielläkin.

        Ei suinkaan, se on pysynyt entisellään mutta evl.kirkossa romahtanut 🤔


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Ns. uskoontulo ei liene kovin yhteydessä etukäteisiin uskonnollisiin ajatuksiin, vaan se on kaaosmainen psyykinen hätätila, usein mielisairauden tasoinen.

        Itse käyn tästä esimerkkinä. Olin niin syvällä alkoholismissa, etten nähnyt mitään tietä ulos. En voinut edes lopettaa kärsimyksiäni itsemurhalla, sillä olisin aiheuttanut läheisilleni, vaimolleni ja pojalleni, suuren taakan kannettavaksi. Hoidon tiesin hyödyttömäksi.

        Olin täysin psyykisesti lopussa ja jo vaikein neurologisin oirein, tunnottomuuksin ja kouristuksin, sekavuustiloin. Minun oli yht´äkkiä pakko ruveta rukoilemaan. Pakko tarkoittaa sitä, että minulla ei ollut minkäänlaisia vaihtoehtoja. Rukoilin yötä päivää runsaan viikon. En ollut vähääkään tuntenut taipumusta helluntailaiseen oppiin, mutta minulle oli jostakin syystä täysin selvä, että käännyin helluntaiseurakunnan neuvonnan puoleen.

        Tilaani ei voi kuvata muulla kuin sanalla mielisairaus.

        Ei ole luultavaa, että tällaiseen tilaan joutuisi nykyisin väestöstä useampi kuin ennen. Siis putki, joka vie normaaliväestösta helluntaiherätykseen on suunnilleen vakio. Sen sijaan monet ennen suuret vapaakirkot ovat menettäneet teränsä ja ovat pienentyneet. Nyt jo helluntaiherätyksessäkin osataan pelätä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

        Vain konservatiiviset ja evankelioivat seurakunnat kasvavat. Evl.kirkolle ei ole enää tilausta koska se ei tarjoa ihmisille mitään muutakuin maailmakaan‼️


      • usko.vainen kirjoitti:

        Ei suinkaan, se on pysynyt entisellään mutta evl.kirkossa romahtanut 🤔

        Suomen väkiluku on kasvanut, mutta hellareiden määrä ei siis ole. Heitä on siis suhteellisesti aina vain vähemmän.

        Kirkon jäsenten määrä on pudonnut jo yli 100 vuotta koko ajan, eli noin 70% kansasta nyt. Heitä on jotain 100 kertaa enemmän kuin helluntailaisia.

        Itse menen huomenna ev.lut. seurakuntatalolle.


      • tätäkään.et.tajuu
        usko.vainen kirjoitti:

        Ei suinkaan, se on pysynyt entisellään mutta evl.kirkossa romahtanut 🤔

        Et sit sitäkään tajuu mitä tarkoittaa suhteellinen? Jos helareiden määrä on pysynyt samana mut populaatio kasvanut miljoonalla on määrä suhteellisesti laskenut.


      • tätäkään.et.tajuu kirjoitti:

        Et sit sitäkään tajuu mitä tarkoittaa suhteellinen? Jos helareiden määrä on pysynyt samana mut populaatio kasvanut miljoonalla on määrä suhteellisesti laskenut.

        Ei, koska hän on tyhjäpää ja tollo.


      • asia.huomattu
        Dogmatikos kirjoitti:

        Ns. uskoontulo ei liene kovin yhteydessä etukäteisiin uskonnollisiin ajatuksiin, vaan se on kaaosmainen psyykinen hätätila, usein mielisairauden tasoinen.

        Itse käyn tästä esimerkkinä. Olin niin syvällä alkoholismissa, etten nähnyt mitään tietä ulos. En voinut edes lopettaa kärsimyksiäni itsemurhalla, sillä olisin aiheuttanut läheisilleni, vaimolleni ja pojalleni, suuren taakan kannettavaksi. Hoidon tiesin hyödyttömäksi.

        Olin täysin psyykisesti lopussa ja jo vaikein neurologisin oirein, tunnottomuuksin ja kouristuksin, sekavuustiloin. Minun oli yht´äkkiä pakko ruveta rukoilemaan. Pakko tarkoittaa sitä, että minulla ei ollut minkäänlaisia vaihtoehtoja. Rukoilin yötä päivää runsaan viikon. En ollut vähääkään tuntenut taipumusta helluntailaiseen oppiin, mutta minulle oli jostakin syystä täysin selvä, että käännyin helluntaiseurakunnan neuvonnan puoleen.

        Tilaani ei voi kuvata muulla kuin sanalla mielisairaus.

        Ei ole luultavaa, että tällaiseen tilaan joutuisi nykyisin väestöstä useampi kuin ennen. Siis putki, joka vie normaaliväestösta helluntaiherätykseen on suunnilleen vakio. Sen sijaan monet ennen suuret vapaakirkot ovat menettäneet teränsä ja ovat pienentyneet. Nyt jo helluntaiherätyksessäkin osataan pelätä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

        Pelätään kyllä, Ristin Voitto:

        "– Helluntailiike on selvästi tullut tienhaaraan, hän ( pastori Jyrki Iso-Hella) sanoo.

        – Kun kastettujen määrä on jatkuvasti pienempi kuin seurakunnista eri syistä poistuvien määrä, näköpiirissä on vain jäsenistön keski-iän nopea kasvu ja seurakuntien jäsenmäärän väheneminen."

        https://www.ristinvoitto.fi/ristin_voitto/uutiset/helluntailiike_on_selvasti_tienhaarassa/?numero=13/2016


      • tätäkään.et.tajuu kirjoitti:

        Et sit sitäkään tajuu mitä tarkoittaa suhteellinen? Jos helareiden määrä on pysynyt samana mut populaatio kasvanut miljoonalla on määrä suhteellisesti laskenut.

        Hellareiden määrä on pysynyt absoluuttisesti samana mutta evl.kirkon jösentenämäärä on romahtanut ansoluuttisesti sekä suhteellisetsi 😉


      • asia.huomattu kirjoitti:

        Pelätään kyllä, Ristin Voitto:

        "– Helluntailiike on selvästi tullut tienhaaraan, hän ( pastori Jyrki Iso-Hella) sanoo.

        – Kun kastettujen määrä on jatkuvasti pienempi kuin seurakunnista eri syistä poistuvien määrä, näköpiirissä on vain jäsenistön keski-iän nopea kasvu ja seurakuntien jäsenmäärän väheneminen."

        https://www.ristinvoitto.fi/ristin_voitto/uutiset/helluntailiike_on_selvasti_tienhaarassa/?numero=13/2016

        Olen yrittänyt kertoa, että näin on käymässä, mutta hyvin harva sen otti todesta kirkossakaan 30 vuotta sitten. Nyt ottavat. Vapaissa suunnissa on jo nähtävissä sama trendi, mutta useimmat luulevat vielä, ettei ole. Kun asia lopulta selviää fundamentalisteillekin, en ole enää näkemässä.

        Nuoria fundamentalismi ei enää kiehdo kuin ennen. Kun tulee aika, jolloin harvat uskoontulleet ovat vanhoja, tilanne tulee näkyväksi.

        Daavidintähti, OsastettuOksa, usko.vainen ja monta rekisteröimätönta nikkiä, tuntee olevansa elämänvoimissaan, mutta substanssia ei puheissaan ole. En tiedä, onko hän murrosikäinen, mutta ainakin noudattaa murrosikäisen käytöstä. Syytää suustaan lyhyitä "totuuksia", jotka sitten ajan myötä havaitaan merkityksettömiksi.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Hellareiden määrä on pysynyt absoluuttisesti samana mutta evl.kirkon jösentenämäärä on romahtanut ansoluuttisesti sekä suhteellisetsi 😉

        Ja silti ev.lutissa on 100 kertaa enemmän väkeä kuin hellareissa. Ja hekin ovat olleet jo aika monta kymmentä vuotta mitenkään edistymättä.

        Mikä sinua vaivaa?


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Olen yrittänyt kertoa, että näin on käymässä, mutta hyvin harva sen otti todesta kirkossakaan 30 vuotta sitten. Nyt ottavat. Vapaissa suunnissa on jo nähtävissä sama trendi, mutta useimmat luulevat vielä, ettei ole. Kun asia lopulta selviää fundamentalisteillekin, en ole enää näkemässä.

        Nuoria fundamentalismi ei enää kiehdo kuin ennen. Kun tulee aika, jolloin harvat uskoontulleet ovat vanhoja, tilanne tulee näkyväksi.

        Daavidintähti, OsastettuOksa, usko.vainen ja monta rekisteröimätönta nikkiä, tuntee olevansa elämänvoimissaan, mutta substanssia ei puheissaan ole. En tiedä, onko hän murrosikäinen, mutta ainakin noudattaa murrosikäisen käytöstä. Syytää suustaan lyhyitä "totuuksia", jotka sitten ajan myötä havaitaan merkityksettömiksi.

        Sinulla on jännä tapa kiertää tosiasiat😉
        Evl.kirkko kutistuu kuin pyy mailmanlopun edellä se vain on totuus.
        Vapaissa suunnissa jäsenmäärä pysyy vakaana mutta uusia seurakuntia perustetaan koko ajan.

        Sinun on varmaan vaikea tunnustaa, että evl.kirkon liberalisoituninen on saanut ihmiset jättämään kirkon❓
        Eikä kirkko ole milään tavalla edes yrittänyt pitää kristilisiä arvoja ja Raamttua esillä vaan on lakaissut ne maton alle yrittäessään miellyttää maailmaa ja uskomattomia jäseniään 🤔
        Jos olet eri mieltä niin esitä toki näyttöä.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Sinulla on jännä tapa kiertää tosiasiat😉
        Evl.kirkko kutistuu kuin pyy mailmanlopun edellä se vain on totuus.
        Vapaissa suunnissa jäsenmäärä pysyy vakaana mutta uusia seurakuntia perustetaan koko ajan.

        Sinun on varmaan vaikea tunnustaa, että evl.kirkon liberalisoituninen on saanut ihmiset jättämään kirkon❓
        Eikä kirkko ole milään tavalla edes yrittänyt pitää kristilisiä arvoja ja Raamttua esillä vaan on lakaissut ne maton alle yrittäessään miellyttää maailmaa ja uskomattomia jäseniään 🤔
        Jos olet eri mieltä niin esitä toki näyttöä.

        <<Sinulla on jännä tapa kiertää tosiasiat<<

        En ole väittänyt, enkä väitä, ettei kirkko pienenisi, mutta esitin väitteen, että pian on vapaitten suuntien vuoro. Kyllä nyt väität minun sanoneen sellaista, mitä en ole sanonut, enkä edes tarkoittanut.

        Näyttö oli jo tuossa helluntaipastorin, Jyrki Iso-Hellan, kirjoituksessa:

        << Kun kastettujen määrä on jatkuvasti pienempi kuin seurakunnista eri syistä poistuvien määrä, näköpiirissä on vain jäsenistön keski-iän nopea kasvu ja seurakuntien jäsenmäärän väheneminen.<<

        Kun pienentyneiden seurakuntien jäsenet alkavat kuolla, alkaa toinen suuri vähenemisaalto.

        Kiinnittänet erityistä huomiota sanaan "nopea". Äsken vielä selitit. että helluntaiseurakunnan väki on pysynyt vakiona. Lähitulevaisuus on laskettavissa jo olevista seikoista. Tarvitaan vain matematiikkaa.

        Uusien vapaitten seurakuntien perustaminen ei täytä vajetta. Yleensä se, että seurakuntia syntyy ja kuolee, näyttää monista hyvin epäilyttävältä sanoman kannalta. Niin kauan, kuin tilanne on suunnilleen tämä, voit pyöritellä sanojasi miten parhaaksi näet, mutta sitten kun jo lähitulevaisuudessa joudut näkemään vapaiden suuntien kohtalon, sinun on keksittävä uusi selitys.

        Maassamme tapahtuva muutos ei ole ainutlaatuinen muuten, kuin että se on jälkijättöinen. Muiden länsimaiden esimerkin, jo tapahtuneen, mukaan tiedämme myös, mitä Suomessakin tapahtuu.


      • Dogmatikos kirjoitti:

        <<Sinulla on jännä tapa kiertää tosiasiat<<

        En ole väittänyt, enkä väitä, ettei kirkko pienenisi, mutta esitin väitteen, että pian on vapaitten suuntien vuoro. Kyllä nyt väität minun sanoneen sellaista, mitä en ole sanonut, enkä edes tarkoittanut.

        Näyttö oli jo tuossa helluntaipastorin, Jyrki Iso-Hellan, kirjoituksessa:

        << Kun kastettujen määrä on jatkuvasti pienempi kuin seurakunnista eri syistä poistuvien määrä, näköpiirissä on vain jäsenistön keski-iän nopea kasvu ja seurakuntien jäsenmäärän väheneminen.<<

        Kun pienentyneiden seurakuntien jäsenet alkavat kuolla, alkaa toinen suuri vähenemisaalto.

        Kiinnittänet erityistä huomiota sanaan "nopea". Äsken vielä selitit. että helluntaiseurakunnan väki on pysynyt vakiona. Lähitulevaisuus on laskettavissa jo olevista seikoista. Tarvitaan vain matematiikkaa.

        Uusien vapaitten seurakuntien perustaminen ei täytä vajetta. Yleensä se, että seurakuntia syntyy ja kuolee, näyttää monista hyvin epäilyttävältä sanoman kannalta. Niin kauan, kuin tilanne on suunnilleen tämä, voit pyöritellä sanojasi miten parhaaksi näet, mutta sitten kun jo lähitulevaisuudessa joudut näkemään vapaiden suuntien kohtalon, sinun on keksittävä uusi selitys.

        Maassamme tapahtuva muutos ei ole ainutlaatuinen muuten, kuin että se on jälkijättöinen. Muiden länsimaiden esimerkin, jo tapahtuneen, mukaan tiedämme myös, mitä Suomessakin tapahtuu.

        "esitin väitteen, että pian on vapaitten suuntien vuoro"
        Yritätkö sinä, että vapaatsuunnat menevät liberaalien eksytykseen❓ Luulisi, että yrität korjata kirkon suuntaa ennen kuin alat toivoa vapaitasuuntia samaan eksytykseen.

        Vapaissa suunnissa perustetaan koko ajan uusia seurakuntia ja usko on periytyvämpää kuin liberaalikirkossa. Jäät nuolemaan näppejäsi kun odotat vapaidensuuntien seuraavan kirkon eksytystä😏

        Evl.kirkko on syyllinen siihen, että kristilliset arvot ja uskonnon opetus on hylätty ja Raamatun sana on lakaistu maton alle, ettei vain kukaan ateisti pahoita mieltään 😕


      • usko.vainen kirjoitti:

        Sinulla on jännä tapa kiertää tosiasiat😉
        Evl.kirkko kutistuu kuin pyy mailmanlopun edellä se vain on totuus.
        Vapaissa suunnissa jäsenmäärä pysyy vakaana mutta uusia seurakuntia perustetaan koko ajan.

        Sinun on varmaan vaikea tunnustaa, että evl.kirkon liberalisoituninen on saanut ihmiset jättämään kirkon❓
        Eikä kirkko ole milään tavalla edes yrittänyt pitää kristilisiä arvoja ja Raamttua esillä vaan on lakaissut ne maton alle yrittäessään miellyttää maailmaa ja uskomattomia jäseniään 🤔
        Jos olet eri mieltä niin esitä toki näyttöä.

        Kirkon jäsenmäärä on pudonnut tasaisesti jo yli 100 vuotta.

        Kirkko on varmaan ollut jo niin kauan liberalisoitunut.


      • usko.vainen kirjoitti:

        "esitin väitteen, että pian on vapaitten suuntien vuoro"
        Yritätkö sinä, että vapaatsuunnat menevät liberaalien eksytykseen❓ Luulisi, että yrität korjata kirkon suuntaa ennen kuin alat toivoa vapaitasuuntia samaan eksytykseen.

        Vapaissa suunnissa perustetaan koko ajan uusia seurakuntia ja usko on periytyvämpää kuin liberaalikirkossa. Jäät nuolemaan näppejäsi kun odotat vapaidensuuntien seuraavan kirkon eksytystä😏

        Evl.kirkko on syyllinen siihen, että kristilliset arvot ja uskonnon opetus on hylätty ja Raamatun sana on lakaistu maton alle, ettei vain kukaan ateisti pahoita mieltään 😕

        En yritä mitään enkä toivo vapaille suunnille muuta kuin menestystä. Lausuin ennusteen nyt olevien trendien perusteella. Tarvitaan vain matemaattista ekstrapolointia. Jos ei ymmärrä matematiikkaa, ymmärtää kuitenkin sitten, kun se toteutuu.


      • Dogmatikos kirjoitti:

        En yritä mitään enkä toivo vapaille suunnille muuta kuin menestystä. Lausuin ennusteen nyt olevien trendien perusteella. Tarvitaan vain matemaattista ekstrapolointia. Jos ei ymmärrä matematiikkaa, ymmärtää kuitenkin sitten, kun se toteutuu.

        Älä lausu hölynpölyä vaan ole huolissasi evl.kirkon liberalisoitumisesta😏
        Matematiikka on elämäni suola mutta se ei pelasta kirkkoa.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Älä lausu hölynpölyä vaan ole huolissasi evl.kirkon liberalisoitumisesta😏
        Matematiikka on elämäni suola mutta se ei pelasta kirkkoa.

        Mitä sinä kirkosta eronnut. Ole huoleti kirkon asioista, kun ei sinulla ole edes äänestysvaltaa.

        Kirkko puhuu minulle koko ajan hölynpölyä: Jeesuksen läsnäolosta ja siitä, että synnit pitäisi tunnustaa Jumalalle. Kirkko sopii vain uskoville.


      • torre12 kirjoitti:

        Mitä sinä kirkosta eronnut. Ole huoleti kirkon asioista, kun ei sinulla ole edes äänestysvaltaa.

        Kirkko puhuu minulle koko ajan hölynpölyä: Jeesuksen läsnäolosta ja siitä, että synnit pitäisi tunnustaa Jumalalle. Kirkko sopii vain uskoville.

        Niin ja onko usko.vaisen pontimena se. että jokaisen pitäisi kuulua ev-lut. kirkkoon, muuten se on epäonnistunut?

        Se on epärealistinen ja syyttävä tavoite. Tämäkin tilanne on aivan loistava, kun ottaa huomioon, etteivät suomalaiset ole kovin uskonnollisia.


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Ns. uskoontulo ei liene kovin yhteydessä etukäteisiin uskonnollisiin ajatuksiin, vaan se on kaaosmainen psyykinen hätätila, usein mielisairauden tasoinen.

        Itse käyn tästä esimerkkinä. Olin niin syvällä alkoholismissa, etten nähnyt mitään tietä ulos. En voinut edes lopettaa kärsimyksiäni itsemurhalla, sillä olisin aiheuttanut läheisilleni, vaimolleni ja pojalleni, suuren taakan kannettavaksi. Hoidon tiesin hyödyttömäksi.

        Olin täysin psyykisesti lopussa ja jo vaikein neurologisin oirein, tunnottomuuksin ja kouristuksin, sekavuustiloin. Minun oli yht´äkkiä pakko ruveta rukoilemaan. Pakko tarkoittaa sitä, että minulla ei ollut minkäänlaisia vaihtoehtoja. Rukoilin yötä päivää runsaan viikon. En ollut vähääkään tuntenut taipumusta helluntailaiseen oppiin, mutta minulle oli jostakin syystä täysin selvä, että käännyin helluntaiseurakunnan neuvonnan puoleen.

        Tilaani ei voi kuvata muulla kuin sanalla mielisairaus.

        Ei ole luultavaa, että tällaiseen tilaan joutuisi nykyisin väestöstä useampi kuin ennen. Siis putki, joka vie normaaliväestösta helluntaiherätykseen on suunnilleen vakio. Sen sijaan monet ennen suuret vapaakirkot ovat menettäneet teränsä ja ovat pienentyneet. Nyt jo helluntaiherätyksessäkin osataan pelätä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

        ”Sen sijaan monet ennen suuret vapaakirkot ovat menettäneet teränsä ja ovat pienentyneet.”

        Asian vertailun tekee ongelmalliseksi se, ettei kaikki ole rekisteröityneet johonkin yhteisöön. Kuten moni helluntailaisista saattaa olla kirkon jäsen, osa siviilirekisterissä ja vain murto osa omiin yhteisöihinsä.

        Nyt on näitä yleiskristillisiä liikkeitä – kuten Amerikasta tullut evankelikaalisuus – he eivät välttämättä ole rekisteröityneitä mihinkään tai ”seilaavat” yhteisöstä toiseen. Määrät ovat siis arviota, joiden peruste saattaa olla kyseenalainen.


      • usko.vainen kirjoitti:

        "esitin väitteen, että pian on vapaitten suuntien vuoro"
        Yritätkö sinä, että vapaatsuunnat menevät liberaalien eksytykseen❓ Luulisi, että yrität korjata kirkon suuntaa ennen kuin alat toivoa vapaitasuuntia samaan eksytykseen.

        Vapaissa suunnissa perustetaan koko ajan uusia seurakuntia ja usko on periytyvämpää kuin liberaalikirkossa. Jäät nuolemaan näppejäsi kun odotat vapaidensuuntien seuraavan kirkon eksytystä😏

        Evl.kirkko on syyllinen siihen, että kristilliset arvot ja uskonnon opetus on hylätty ja Raamatun sana on lakaistu maton alle, ettei vain kukaan ateisti pahoita mieltään 😕

        "Vapaissa suunnissa perustetaan koko ajan uusia seurakuntia..."

        Tuokin voi olla yksi selitys, että vapaissa suunnissa hajaantumista tapahtuu enenevissä määrin?


      • mummomuori kirjoitti:

        ”Sen sijaan monet ennen suuret vapaakirkot ovat menettäneet teränsä ja ovat pienentyneet.”

        Asian vertailun tekee ongelmalliseksi se, ettei kaikki ole rekisteröityneet johonkin yhteisöön. Kuten moni helluntailaisista saattaa olla kirkon jäsen, osa siviilirekisterissä ja vain murto osa omiin yhteisöihinsä.

        Nyt on näitä yleiskristillisiä liikkeitä – kuten Amerikasta tullut evankelikaalisuus – he eivät välttämättä ole rekisteröityneitä mihinkään tai ”seilaavat” yhteisöstä toiseen. Määrät ovat siis arviota, joiden peruste saattaa olla kyseenalainen.

        Vapaissa suunnissa jäsenmäärä ei vähene mutta evl.kirkossa vähenee.
        Minkä tähden näin 🤔❓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Vapaissa suunnissa jäsenmäärä ei vähene mutta evl.kirkossa vähenee.
        Minkä tähden näin 🤔❓

        Varmaankin siitä syystä. että ev-lut.- kirkkoon kuulutaan lähes automaattisesti, kunnes ihminen eroaa itse.

        Vapaisiin suuntiin liitytään omasta tahdosta, eikä silloin ole syytä jättää porukkaa kovin helposti.


      • pakkokastamista
        torre12 kirjoitti:

        Varmaankin siitä syystä. että ev-lut.- kirkkoon kuulutaan lähes automaattisesti, kunnes ihminen eroaa itse.

        Vapaisiin suuntiin liitytään omasta tahdosta, eikä silloin ole syytä jättää porukkaa kovin helposti.

        Kirkkn jäseneksi kastetavalta lapselta ei tosiaankaan kysytä haluaako hän sitä.


      • torre12 kirjoitti:

        Varmaankin siitä syystä. että ev-lut.- kirkkoon kuulutaan lähes automaattisesti, kunnes ihminen eroaa itse.

        Vapaisiin suuntiin liitytään omasta tahdosta, eikä silloin ole syytä jättää porukkaa kovin helposti.

        Tutkin vähän.

        Vuonna 1950 ev.lut- kirkkoon kuului päälle 3.8 miljoonaa.
        Vuonna 2018 kirkkoon kuuluu 3.9 miljoonaa.


      • kaiva.helmitaulusi
        torre12 kirjoitti:

        Tutkin vähän.

        Vuonna 1950 ev.lut- kirkkoon kuului päälle 3.8 miljoonaa.
        Vuonna 2018 kirkkoon kuuluu 3.9 miljoonaa.

        1950 luvulla oli miljoona suomalaista vähemmän kuin nyt.


      • kaiva.helmitaulusi kirjoitti:

        1950 luvulla oli miljoona suomalaista vähemmän kuin nyt.

        Aivan. Heitä oli 4.03 miljoonaa.

        Mutta samaan aikaan siis ei vapaiden suuntien väkikään ole juurikaan lisääntynyt, vaikka asukkaita on enemmän?


      • näi.se.menee
        torre12 kirjoitti:

        Aivan. Heitä oli 4.03 miljoonaa.

        Mutta samaan aikaan siis ei vapaiden suuntien väkikään ole juurikaan lisääntynyt, vaikka asukkaita on enemmän?

        Suhteellisesti evl.kirkon jäsenmäärä on romahtanut ja vapaiden suuntien kasvanut reilusti.


      • näi.se.menee kirjoitti:

        Suhteellisesti evl.kirkon jäsenmäärä on romahtanut ja vapaiden suuntien kasvanut reilusti.

        Eli miten? Juurihan tuossa esitettiin, että vapaiden suuntien väki on pysynyt samoissa. Ja samaan aikaan Suomen väkiluku on kasvanut. Eli suhteellinen osuus on pienentynyt: määrät ovat tosiaan mitättömiä.


      • torre12 kirjoitti:

        Varmaankin siitä syystä. että ev-lut.- kirkkoon kuulutaan lähes automaattisesti, kunnes ihminen eroaa itse.

        Vapaisiin suuntiin liitytään omasta tahdosta, eikä silloin ole syytä jättää porukkaa kovin helposti.

        "Vapaisiin suuntiin liitytään omasta tahdosta, eikä silloin ole syytä jättää porukkaa kovin helposti. "

        Itse asiassa yhteisö voidaan jättää yllättävän nopeasti. Mitä näppituntumalta asiaa seuraa, niin yleensä ne jotka liittyvät - eli tulevat rekisteröidyiksi, ovat mukana joitakin vuosia, ja sitten vähitellen ottavat etäisyyttä. Ne jotka eivät liity varsinaisesti mihinkään yhteisöön, voivat liikku näiden eri yhtiesöjen välissä vuosiakin.


      • valehtelet
        mummomuori kirjoitti:

        "Vapaisiin suuntiin liitytään omasta tahdosta, eikä silloin ole syytä jättää porukkaa kovin helposti. "

        Itse asiassa yhteisö voidaan jättää yllättävän nopeasti. Mitä näppituntumalta asiaa seuraa, niin yleensä ne jotka liittyvät - eli tulevat rekisteröidyiksi, ovat mukana joitakin vuosia, ja sitten vähitellen ottavat etäisyyttä. Ne jotka eivät liity varsinaisesti mihinkään yhteisöön, voivat liikku näiden eri yhtiesöjen välissä vuosiakin.

        valehtelet taas kuten aina.


    • turhalaitosnykyään

      Kirkon oppi on jonkinlaista sosiaalista ja luterilaista newagea kaikessa runollisuudessaan. Ilmeisesti naispappeus koitui kirkon tuhoksi. Maata valtaava evankeliumi jäi jalkoihin. Kaikkien (= ei kenenkään) miellyttäminen on se keskipiste.

    • Kirkko lienee vain instituutiona hidas ja konservatiivinen muuttumaan ja vastaamaan ajan haasteisiin. Esim. vielä 1970-luvulla saarnattiin pyhäkoulussa, että Jeesus on puhdas, valkoinen, synnitön ja viaton Karitsa. Vaikka oli jo syntynyt voimakas kilpailija eli sosialismi sekä vielä aiemmin islam. Sosialismi vaati totuuden tunnustamista ja realismia enemmän kuin vain pelkkää puhtaan valkoista unelmaa ja utopiaa. Ja onnistui voittamaan sitä kautta luottamuksen ennemmin kuin kirkko.

      Vielä kun islamilla on oppi Profeetta Isasta ja tämän tehtävistä niin kirkon konservatiivinen ja varhaiskatolinen näkemys on ollut täysin vailla pohjaa jo joitakin satoja vuosia. Kun muistetaan, että raamatun mukaan Karitsan joukoissa ei ole Naisten kanssa olleita, valheen sanan lausujia tms. ja kun kirkolla ei ole edes Luostarilaitosta enää niin kirkon saarnalta on pudonnut pohja pois.

      Mitä itse opettaisitte lapsille Jeesuksesta ? Vaihtoehtoja on paljon. Miksi olla konservatiivinen? Itse opettaisin että Jeesus on Uusi Aadami joka tuhoaa tämän vuosituhannen koko asujamiston oman jälkikasvunsa tieltä. Kuin UUsi Nooa hän seilaa arkilla kohden uutta vuosituhatta jättäen raadot jälkeensä.

    • pettynytehdokkaisiin

      Sitä minä vaan ihmttelen että vihervasurit ja vihreät haihattelijat ovat muka seurakuntavaaleissa ehdokkaina,Toivottavasti heistä ei valita yhtäkään.

      • Saahan sitä olla kuka haluaa ja kokee seurakuntansa asiat tärkeiksi.

        Seurakuntalaiset sitten äänestävät.


    • Katekumeeni

      Luterilainen kirkko menettää jäseniä vauhdilla. Ortodoksi kirkko sen sijaan kasvaa joka vuosi ja uusia jäseniä tulee kirkon yhteyteen.

      • Ortodokseja on 60 000- siis aika pientä.


      • vellihousulle
        torre12 kirjoitti:

        Ortodokseja on 60 000- siis aika pientä.

        Suomi ei ole maailma. Ortodokseja on 270 miljoonaa.


      • vellihousulle kirjoitti:

        Suomi ei ole maailma. Ortodokseja on 270 miljoonaa.

        Eli nyt puhuttiin maailmalaajuisesta tilanteesta.

        No sitten ortodokseja on puolet enemmän kuin suhteellisesti verrattuna Suomessa?


      • torre12 kirjoitti:

        Eli nyt puhuttiin maailmalaajuisesta tilanteesta.

        No sitten ortodokseja on puolet enemmän kuin suhteellisesti verrattuna Suomessa?

        Vai vaikka sanot vellihousuksi, niin en ala tekemään rikoksia. Rehti peli laillisuuden rajoissa, niin et ollut halukas.


      • TodenTottaKirjoitit
        vellihousulle kirjoitti:

        Suomi ei ole maailma. Ortodokseja on 270 miljoonaa.

        Suomen luterilaisia on vain jotain 0.15%-0.16% maailman kristityistä. Suomen luterilaiset ovat häviävän pieni tekijä katolisen kirkon ja ortodoksisten patriarkaattien rinnalla.


      • "Ortodoksi kirkko sen sijaan kasvaa joka vuosi ja uusia jäseniä tulee kirkon yhteyteen. "

        Suomessa toimii kaksi eri ortodoksikirkkoa. Suurin osa liittyjistä on maahanmuuttajia.


      • mummomuori kirjoitti:

        "Ortodoksi kirkko sen sijaan kasvaa joka vuosi ja uusia jäseniä tulee kirkon yhteyteen. "

        Suomessa toimii kaksi eri ortodoksikirkkoa. Suurin osa liittyjistä on maahanmuuttajia.

        Eikös maahanmuutto tässä asiassa olekaan hyvä asia 😉❓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Eikös maahanmuutto tässä asiassa olekaan hyvä asia 😉❓

        Kuka niin on sanonut?

        Venäjältä on muuttanut paljon, joten se voi selittää sen. Tuskin muslimit sentään ortodokseiksi, heh.


      • OletMieIipuoIi
        torre12 kirjoitti:

        Kuka niin on sanonut?

        Venäjältä on muuttanut paljon, joten se voi selittää sen. Tuskin muslimit sentään ortodokseiksi, heh.

        Sinä huIIu se jaksat palvoa musIimeja. Olet todellinen mieIipuoIi!!!


      • usko.vainen kirjoitti:

        Eikös maahanmuutto tässä asiassa olekaan hyvä asia 😉❓

        Olipa jälleen erikoinen kysymys. Niin, maahanmuuttossa on hyvät ja huonot puolensa. Venäjältä onkin meillei tullut suurin osa maahanmuuttajista. He joko eivät ole uskovia lainkaan, osa kuuluu Venäjän eli Moskovan alaiseen kirkkoon ja osa tähän suomalaiseen ortodoksikirkkoon. Eli hyvin vähän on suomalaisia sinne liittynyt.


      • OletMieIipuoIi kirjoitti:

        Sinä huIIu se jaksat palvoa musIimeja. Olet todellinen mieIipuoIi!!!

        Uskonnot ja uskovat alas koko maailmasta!


      • mummomuori kirjoitti:

        Olipa jälleen erikoinen kysymys. Niin, maahanmuuttossa on hyvät ja huonot puolensa. Venäjältä onkin meillei tullut suurin osa maahanmuuttajista. He joko eivät ole uskovia lainkaan, osa kuuluu Venäjän eli Moskovan alaiseen kirkkoon ja osa tähän suomalaiseen ortodoksikirkkoon. Eli hyvin vähän on suomalaisia sinne liittynyt.

        Ei kysymys ole olenkaan erikoinen sinulle koska ihan selvästi käytit tässä maahanmuuttajia negatiivisessa mielessä😉


      • HöpeäHomo
        torre12 kirjoitti:

        Uskonnot ja uskovat alas koko maailmasta!

        Perverssi homo vaatii muiden oikeuksien lopettaista.


      • HöpeäHomo kirjoitti:

        Perverssi homo vaatii muiden oikeuksien lopettaista.

        Mitä me teemme uskonnoilla? Ne eivät maailmaa paranna.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Ei kysymys ole olenkaan erikoinen sinulle koska ihan selvästi käytit tässä maahanmuuttajia negatiivisessa mielessä😉

        ”…ihan selvästi käytit tässä maahanmuuttajia negatiivisessa mielessä…”

        :D Jospa luet uudestaan? Totean asian siten kuin se on. Minulla on sekä maahanmuuttajista, että turvapaikanhakijoista sekä pakolaisista parin vuosikymmenen kokemusta.


      • mummomuori kirjoitti:

        ”…ihan selvästi käytit tässä maahanmuuttajia negatiivisessa mielessä…”

        :D Jospa luet uudestaan? Totean asian siten kuin se on. Minulla on sekä maahanmuuttajista, että turvapaikanhakijoista sekä pakolaisista parin vuosikymmenen kokemusta.

        Sinähän yritit sanoa, että ortodoksinkirkon jäsenmäärä kasvaa vainmaahanmuuton takia, eikö niin❓

        Mutta mitä sanot siihen kun evl,kirkon jäsenmäärä laskee maahanmuutosta huolimatta🤔❓


      • havainto
        usko.vainen kirjoitti:

        Sinähän yritit sanoa, että ortodoksinkirkon jäsenmäärä kasvaa vainmaahanmuuton takia, eikö niin❓

        Mutta mitä sanot siihen kun evl,kirkon jäsenmäärä laskee maahanmuutosta huolimatta🤔❓

        mummomuori ei pysty keskustelemaan kirkon rappiosta.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Sinähän yritit sanoa, että ortodoksinkirkon jäsenmäärä kasvaa vainmaahanmuuton takia, eikö niin❓

        Mutta mitä sanot siihen kun evl,kirkon jäsenmäärä laskee maahanmuutosta huolimatta🤔❓

        Niin, eikä se ole millään tavalla negativista vaan aivan neutraali toteamus. Suomalaiset eivät noin vain vaihda kirkkoa, mutta toki ortodoksiseen kirkkoon vielä liitytään. Minullakin on pari tuttua, jotka ensin olivat joko helluntailaisia tai jossain karismaattisessa liikkeessä ja pettyvät. Heitä on sitten liittynyt joko luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon, tosin suurin osa ei enää halua olla missään tekemissä hengellisten asioiden kanssa.


      • mummomuori kirjoitti:

        Niin, eikä se ole millään tavalla negativista vaan aivan neutraali toteamus. Suomalaiset eivät noin vain vaihda kirkkoa, mutta toki ortodoksiseen kirkkoon vielä liitytään. Minullakin on pari tuttua, jotka ensin olivat joko helluntailaisia tai jossain karismaattisessa liikkeessä ja pettyvät. Heitä on sitten liittynyt joko luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon, tosin suurin osa ei enää halua olla missään tekemissä hengellisten asioiden kanssa.

        Luterilaisia on liittynyt eronsa jälkeen paljon ortodoksikirkkoon mutta päivastaista liikettä ei ole.

        Evl.kirkko on ihan omasta syystään menettänyt ihmisten kiinnostuksen ja vapaatsuunnat ja ortodoksikirkko vetävät🙂


      • usko.vainen kirjoitti:

        Luterilaisia on liittynyt eronsa jälkeen paljon ortodoksikirkkoon mutta päivastaista liikettä ei ole.

        Evl.kirkko on ihan omasta syystään menettänyt ihmisten kiinnostuksen ja vapaatsuunnat ja ortodoksikirkko vetävät🙂

        Ihan sama ongelma on kaikilla, turhaa sinä vastaan väität. Voi olla että yksi syy on tämä meidän keskinäinen riitely?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Luterilaisia on liittynyt eronsa jälkeen paljon ortodoksikirkkoon mutta päivastaista liikettä ei ole.

        Evl.kirkko on ihan omasta syystään menettänyt ihmisten kiinnostuksen ja vapaatsuunnat ja ortodoksikirkko vetävät🙂

        Itse menetin Evlut- kirkkoon mielenkiintoni jo 25 vuotta sitten ja erosin.

        Ei kai siinä mittään: kukin kokee kirkon miten kokeekin.


    • Evankeliumissa lukee, että pelastus on Juudasta, jonka sukukunnan pappeudesta Mooses ei mitään puhunut....

      Kristityt muuttivat sen muotoon Jeesus on Juudasta. Miksi näin?

      • Koska UT on tehty vääristelemään uuden uskonnon tähden.


      • Kdkdkdkd

        Et ressukka edes tiedä mikä on Juudan sukukunta.


      • Kdkdkdkd kirjoitti:

        Et ressukka edes tiedä mikä on Juudan sukukunta.

        On nykyiset juudalaiset.


      • Oli leikkisä ilmaisu juutalaisista.


    • Gilu20

      Tässä olaan taas luterilaisuuden syvimmässä ytimessä: tapissa. Annaalitapissa tai jotakin, onneksi piispat ja papit ovat fiksumpia perus pertsa uskovaiset.

    • Lwllslwwl

      Evl.kirkko on muuttunut liberaalien ja naispappien ansiosta vasemmiston käsikassaraksi.

      • ja.väki.vähenee

        Valitettavasti näin on..


      • Vaikea sanoa. Kirkon jäsenmäärä on vähentynyt jo yli 100 vuotta putkeen. Onko kirkko ollut aina sellainen, ettei kansaa pahemmin kiinnosta? Aikoinaanhan kirkkoon pakotettiin menemään.

        En ole itse havainnut kirkossa poliittisia piirteitä. Joka tunnustaa syntinsä Jumalalle, ja pyytää niitä anteeksi Jeesuksen nimessä, on pelastuva: se on kirkon sanoma ollut ainakin minulle. Mutta en usko sellaiseen.


      • Taika.Jim
        torre12 kirjoitti:

        Vaikea sanoa. Kirkon jäsenmäärä on vähentynyt jo yli 100 vuotta putkeen. Onko kirkko ollut aina sellainen, ettei kansaa pahemmin kiinnosta? Aikoinaanhan kirkkoon pakotettiin menemään.

        En ole itse havainnut kirkossa poliittisia piirteitä. Joka tunnustaa syntinsä Jumalalle, ja pyytää niitä anteeksi Jeesuksen nimessä, on pelastuva: se on kirkon sanoma ollut ainakin minulle. Mutta en usko sellaiseen.

        Ennen pakoitettiin kirkossa syömään sitä vohveliöylättiä ja juomaan ehdollisviintä. Suomessakin.


    • kalevi-

      Kirkon johtoporras ei itse usko, kuin rahaan ja keinotteluun. Näin ainakin meillä täällä Tampereen messukylän seurakunnassa, kun kirkon toiminta keskittyy vain mummukansan testamenttien saamiseen ja tonttikauppaan, myydään gryndereille kaikki lahjoitetut tontit kerrostaloille, joita seurakuntalaiset ei halua. On tulossa kansalaisliike ja ero kirkosta massatapahtumassa, jos kirkko aikoo purkaa kaukajärven keskeisellä paikalla olevan seurakuntatalon. Seurakuntataloa ollaan siirtämässä messukylän kirkon yhteyteen, joka on mummukansalle rollaattoreineen kaukana palvelutaloista ja senioritaloista. Näköjään kirkon päättäjille on ihan sama, tuleeko 11000 lähiasukasta kirkon tilaisuuksiin, vaan viedään seurakuntakoti sinne, missä asuu vain varakkaampaa väkeä omakotitaloineen. Mihin siellä saa auton parkkiin, ei kaikki tule kävellen kaukaa tai bussille. Nyt seurakuntakoti on keskeisellä paikalla ja kävelymatkan päässä kaikille. Syyksi purkamiselle on sanottu, että katto vuotaa ja jossakin kohtaa taloa on sisäilmaongelmia? Kattoa ei edes haluttu vuotokohdasta paikata ja ikkunat saa auki, että voi tuulettaa, niin tehtiin ennenkin vanhoissa kansakouluissa tunnin välein, oli puulämmitys ja ei tullut homeita ym. kouluihin. Onneksi on tulossa seurakuntavaalit, niin saadaan vanhat ukot ja akat äänestettyä pois, liian kauan samat naamat on olleetkin siellä suojatyössä. Onko syynä tähän rahanahneuteen seurakunnassa pyörivät lestaadiolaiset vai eläkkeelle joutava yli-ikäinen kirkkoherra, kun pääasia on vain voiton tavoittelu ja omaisuuden myynti? Älkää hyvät ihmiset lahjoittako omaisuuttanne kirkolle, ne lahjoittaa kaikki ulkomaanapuun tai rakennusliikkeille ja puoli miljoonaa suomalaista elää nälkärajalla.

      • Sama meininki kuin Patmoksella?


    • ”Niin siinä käy kun kirkko on luopunut Jumalan sanasta…”

      Jaa a, mutta eipä ole juuri auttanut sekään, että niin moni muu yhteisö menettää myös jäseniään ”maallisuudelle”, vaikka osalla on hyvinkin tiukkaa evankeliointia. Vai onko näin, että kaikki muutkin ovat ”luopuneet” Sanasta?

      Kun tarkastelin noita vastauksia, niin heräsi sellainen kysymys, että olivatko (jälleen kerran) asetetut kysymykset kenties niin ”sisäänpäin” kääntyneitä, ettei niihin ollut kovinkaan helppoa vastata heidän, jotka kyllä ovat uskovia, muttei kovin konservatiivisia?

      ”…joka viides oli kuunnellut hengellistä musiikkia (lähes kolmannes vuonna 2008), ja 15 prosenttia oli katsonut televisiosta kristillistä ohjelmaa (19 prosenttia vuonna 2008).”

      Mitkä ohjelmat sitten mielletään kristillisiksi? Tai minkälainen musiikki?

      ”Noin kymmenen prosenttia oli lukenut Raamattua ja yhtä moni kristillistä lehteä tai kirjaa.”

      Tämä oli tosiaan surullista, sillä eihän koko kristinuskosta voi oikein keskustella mitään, ellei edes jollain tasolla ole tutustunut Raamattuun.

      ”Lisäksi vakaumus näyttää siirtyvän aiempaa heikommin perheen perintönä sukupolvelta toiselle…”

      Tarkoittaako tuo, ettei enää vanhemmat opeta kotona juuri mitään uskonnostaan?

      ”Seitsemän prosenttia oli seurannut kristillistä keskustelua sosiaalisessa mediassa.”

      Eli aika harva täällä seuraa saati kirjoittelee. Vaikka käsittelemme välillä ihan tärkeitä asioita.

      ”Niiden määrä, jotka olivat vuoden sisällä keskustelleet henkilökohtaisesti jonkun kristityn kanssa Jeesuksesta, oli niin ikään pudonnut seitsemään prosenttiin.”

      Tämä on aika mielenkiintoinen juttu. Syitä tälle voi keksiä kaikenlaisia, mutta ehkä suomalaiseen kulttuuriin ei oikein kuulu keskustella näistä kuin hyvien tuttujen kanssa? Nuoremmat eivät taida muutenkaan olla kiinnostuneita?

      ”…25–34-vuotiaista yli puolella ei ollut käytännössä mitään kontaktia kristillisyyteen edeltäneen vuoden aikana.”

      Sitten on kysymyksiä, joihin vastaaminen on jotenkin mielestäni suunnattu tiettyä suuntausta varten – ainakin osittain.
      ”18 prosenttia kertoi uskovansa, että Jeesus sovitti ristillä hänen ja koko maailman synnit, ja joka kymmenes, että taivas ja helvetti ovat olemassa.”
      ”Jeesukseen uskomista ja parannuksen tekoa piti syntien anteeksi saamisen ehtona yhdeksän prosenttia vastaajista.”
      ”Yhtä moni vastasi myöntävästi kysymykseen ”Koetko olevasi uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen?”. ”

      Koska puolestaan se, mikä koettiin läheisimmäksi oli - yllätys vaan:
      ”Sen sijaan enää vain hieman yli puolet vastaajista osasi nimetä jonkin hengellisen yhteisön, jota pitää itselleen läheisimpänä. Ylivoimaisesti useimmin valinta kohdistui luterilaiseen kirkkoon ja sen jumalanpalveluksiin ja perusseurakuntaelämään.”
      Seurakuntalainen ”Kristillisyys suomalaisille yhä vieraampaa” 20.10.2018

      • Niin. Ne yhteisöt, jotka eivät ole "luopuneet Jumalan sanasta", eivät ole mitään suuria seurakuntia. Esimerkiksi helluntailaisia on koko Suomessa noin 40 000. Heissäkin on siis paljon epäaktiivisia seurakuntalaisia.

        Ei kansaa kiinnosta minkäänlainen hengellinen anti.


      • torre12 kirjoitti:

        Niin. Ne yhteisöt, jotka eivät ole "luopuneet Jumalan sanasta", eivät ole mitään suuria seurakuntia. Esimerkiksi helluntailaisia on koko Suomessa noin 40 000. Heissäkin on siis paljon epäaktiivisia seurakuntalaisia.

        Ei kansaa kiinnosta minkäänlainen hengellinen anti.

        Ihan hyvä esimerkki.


      • "Tarkoittaako tuo, ettei enää vanhemmat opeta kotona juuri mitään uskonnostaan?"

        Ei välttämättä. Maailma on vain muuttunut. Nykysukupolvi ei elä samalla tavalla "umpiossa" kuin edellinen, tiedonhaluisella on käytettävissään rajattomat tietolähteet.

        Nuoret liikkuvat, lähtevät aiempaa useammin ja aikaisemmin opiskelemaan vieraille paikkakunnille, kauaskin jolloin se elämänpiiri laajenee jo varhain. Siinä sitten alkaa helpostikin kyseenalaistamaan monia kiveen kirjoitettuja totuuksiaan.

        Ja yhä useampi jatkaa opintojaan yhä pidemmälle. Silläkin on vaikutusta.

        Sosiaalinen painekaan ei varmasti ole useimmissa konservatiivisiksikaan mielletyissä uskonyhteisöissä pysymiselle niin pakottava kuin ennen, niin moni lähtee että asia on arkipäiväistynyt.

        Jostain olin lukevinani ettei vanhoillislestadiolaisuudessakaan enää syntyvyys korvaa lähtijöiden määrää, liikkeen väkimäärä siis supistuu. Huomattavan moni nuorista jättää liikkeen. Se ei tietenkään tarkoita aina uskosta luopumista, liikkumista liberaalimpaan suuntaan kylläkin. Tietenkin uskon jättäviäkin on.

        Hyvä ystäväni on helluntailaiskodin kasvatti. Elämä pyöri lapsuudessa Pohjanmaan peräloukossa samanmielisten parissa vailla "maailmallisia" kavereita, vailla nettiä yms. Silti hän hylkäsi kotikasvatukseen aivan olennaisesti kuuluneen uskonnon jo lapsena.

        Mutta eihän tuollaista enää edes ole, umpiossa eläviä. Mutta jos hänkin niin miksei joku muu nykyisin kun maailma on avoinna joka suuntaan?

        Näistä konservatiivisista uskonlahkoista lähtijöistä jokainen varmasti tekee sen vertailun: uskonyhteisö, sen tavat, opit ja odotukset vs. maallinen maailma. Näitä asioitahan siinä verrataan.


      • a-teisti kirjoitti:

        "Tarkoittaako tuo, ettei enää vanhemmat opeta kotona juuri mitään uskonnostaan?"

        Ei välttämättä. Maailma on vain muuttunut. Nykysukupolvi ei elä samalla tavalla "umpiossa" kuin edellinen, tiedonhaluisella on käytettävissään rajattomat tietolähteet.

        Nuoret liikkuvat, lähtevät aiempaa useammin ja aikaisemmin opiskelemaan vieraille paikkakunnille, kauaskin jolloin se elämänpiiri laajenee jo varhain. Siinä sitten alkaa helpostikin kyseenalaistamaan monia kiveen kirjoitettuja totuuksiaan.

        Ja yhä useampi jatkaa opintojaan yhä pidemmälle. Silläkin on vaikutusta.

        Sosiaalinen painekaan ei varmasti ole useimmissa konservatiivisiksikaan mielletyissä uskonyhteisöissä pysymiselle niin pakottava kuin ennen, niin moni lähtee että asia on arkipäiväistynyt.

        Jostain olin lukevinani ettei vanhoillislestadiolaisuudessakaan enää syntyvyys korvaa lähtijöiden määrää, liikkeen väkimäärä siis supistuu. Huomattavan moni nuorista jättää liikkeen. Se ei tietenkään tarkoita aina uskosta luopumista, liikkumista liberaalimpaan suuntaan kylläkin. Tietenkin uskon jättäviäkin on.

        Hyvä ystäväni on helluntailaiskodin kasvatti. Elämä pyöri lapsuudessa Pohjanmaan peräloukossa samanmielisten parissa vailla "maailmallisia" kavereita, vailla nettiä yms. Silti hän hylkäsi kotikasvatukseen aivan olennaisesti kuuluneen uskonnon jo lapsena.

        Mutta eihän tuollaista enää edes ole, umpiossa eläviä. Mutta jos hänkin niin miksei joku muu nykyisin kun maailma on avoinna joka suuntaan?

        Näistä konservatiivisista uskonlahkoista lähtijöistä jokainen varmasti tekee sen vertailun: uskonyhteisö, sen tavat, opit ja odotukset vs. maallinen maailma. Näitä asioitahan siinä verrataan.

        "Näistä konservatiivisista uskonlahkoista lähtijöistä jokainen varmasti tekee sen vertailun: uskonyhteisö, sen tavat, opit ja odotukset vs. maallinen maailma. Näitä asioitahan siinä verrataan."

        Tuo on aivan totta. Kun ei enää eletä niin eristäytyneinä, niin näkee ympärillään paljon enemmän vaihtoehtoja. Ei enää kiinosta elää missään pienessä ja eritäytyneessä elämänpiirissä?


      • mummomuori kirjoitti:

        "Näistä konservatiivisista uskonlahkoista lähtijöistä jokainen varmasti tekee sen vertailun: uskonyhteisö, sen tavat, opit ja odotukset vs. maallinen maailma. Näitä asioitahan siinä verrataan."

        Tuo on aivan totta. Kun ei enää eletä niin eristäytyneinä, niin näkee ympärillään paljon enemmän vaihtoehtoja. Ei enää kiinosta elää missään pienessä ja eritäytyneessä elämänpiirissä?

        Kukaan ei epäilekään, että sinä olsit koskaan hamunnut elää uskovien piiirissä😉


    • kaurajuuri

      Huonommin menee niillä lahkoilla jotka elävät ''käännytettyjen'' julkkisten ja rikollisten dramaattisilla stooreilla. Jeesus ja evankeliumi loistavat poissaolollaan kun julkkikset esittelevät omaa uskoontuloaan ja omia ihmekokemuksiaan, ja kansa pällistelee ja kuuntelee pelkkiä subjektiivisia uskonnollisia kokemuksia suut ammollansa. Kansankirkossa kuulee edelleen enemmän Jumalan Sanaa kuin noiden itseään esittävien julkkisten ja roistojen omahyväisissä puheissa.

      Lisäksi tulee huomioida, että Raamatun tulkinta ei ole yksiselitteinen asia. Joskus on niin irvokasta että kansankirkon Raamatuntulkintoja arvostelevat vahvimmin ne tahot, joiden kokouksissa naiset ovat opettamassa, vaikka seurakunnan saarna- ja opetusvirka on vain ja ainoastaan miehen virka, nainen ei voi olla pastori Raamatun mukaan.

      Silti vedotaan vaikka Azusa-kadun karismaattisiin tapahtumiin joissa muka Pyhä Henki ''avasi'' saarnaviran naisille......niin, ei tuollainen selitys valitettavasti eroa mitenkään siitä, että kansankirkko on avaamassa avioliittoa myös homoille, kummassakin vedotaan tunnepitoiseen inhimilliseen kokemukseen joka nostetaan Raamatun ylle auktoriteetiksi. Naispapit myös kokevat että PH on kutsunut heidät virkaansa.....niin, kukas senkään voi kieltää jos kerran hengelliset subjektiiviset kokemukset määräävät Raamatun tulkinnan suunnan?

      • Olin muutamia vuosia sitten tilaisuudessa, jossa oli puhe Vapaaseurakunnasta. Olin juuri lukenut Raamattua juuri siitä mistä saarnaaja puhui. Ihmettelin miten hän sai sen asian aivan erilaiseksi kuin mitä Raamatussa lukee.


    • JM-J

      Mutta Paavi on edelleen voimissaan vaikka pyhä istuin on kokenut kovia.... Rooma ryöstettiin monesti.. Vastapaavit ja nyt pedofilia. Veikkaan historian valossa että Paavius ja Katolinen kirkko tulee selviämään tuoreimmistakin kriiseistä. Onhan se selvinnyt pahemmastakin. Lähteenä tähän argumenttiin voisi käyttää kirjaa Kristuksen sijaiset maan päällä... en muista nyt tekijää.

      • JM-J

        Paaveilla ei ollut aina ruusuinen tulevaisuus. Välillä paavi murhattiin tyynyillä tukahduttamalla. Välillä vainoissa ties millä tavalla. Joskus paavi jopa teki postuumisti pari uimapukukierrosta Tiber Virrassa (Formosius III) Joskus taas paavi oli niin innokas tikarin ja myrkyn käyttäjä itse, että kuoli vahingossa omaan myrkkyynsä. Jotkut paavit kokivat myös luonnollisen kuoleman :)


    • Suomen evl.kirkko on onnistunut ihan hyvin Jeesuksesta kertomisessaan ja yksityisen ihmisen jumalsuhde on jokaisen oma asia eikä siihen kirkon tarvitse puuttua ollenkaan.

      Aloittaja usko.vainen nyt herjaa kirkkoa koska kirkko ei ole hänen mieleisensään vihaa ja valhetta levittävänä kirkkona.

      • Höpö-höpö. Suomi ateistuu ja tietämys kristinuskosta ja kirkon jäsenmäärä vähenee koko ajan.
        Todella surkea tulos lähes monopoliasemassa olevalta laitokselta😏

        Ihmisen jumalasuhde ei todellakaan Jeesuksen mukaan ole jokaisen oma asia
        Matteus 10 Jeesuksen sanat
        32. Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.

        Eikä Jeesuksen lähetyskäskyä voi toteutaa pktämällä julamsuhteensa omanaan.

        Minä sanon totuuden evl.kirkosta eikä siihen todellakaan sisälly mitään vihaa vaan päinvastoin surua koska tilanne näyttää koko ajan huononevan😉

        Sinulla on jännä tarve tehdä minusta vihaaja kun sanon totuuden, mistähän se mahtaa johtua🤔❓Taidat vihassasi valehdella ja syytellä minua❓


      • sage8.ei.kirj
        usko.vainen kirjoitti:

        Höpö-höpö. Suomi ateistuu ja tietämys kristinuskosta ja kirkon jäsenmäärä vähenee koko ajan.
        Todella surkea tulos lähes monopoliasemassa olevalta laitokselta😏

        Ihmisen jumalasuhde ei todellakaan Jeesuksen mukaan ole jokaisen oma asia
        Matteus 10 Jeesuksen sanat
        32. Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.

        Eikä Jeesuksen lähetyskäskyä voi toteutaa pktämällä julamsuhteensa omanaan.

        Minä sanon totuuden evl.kirkosta eikä siihen todellakaan sisälly mitään vihaa vaan päinvastoin surua koska tilanne näyttää koko ajan huononevan😉

        Sinulla on jännä tarve tehdä minusta vihaaja kun sanon totuuden, mistähän se mahtaa johtua🤔❓Taidat vihassasi valehdella ja syytellä minua❓

        Sinun "totuutesi" on trumppilaista totuutta, määrättyjjen ihmisten halveksimista ja aliarvioimista pelkästään kansallisuuden, uskonnon, köyhyyden, iän ja sukupuolisen suuntautumisen takia.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Höpö-höpö. Suomi ateistuu ja tietämys kristinuskosta ja kirkon jäsenmäärä vähenee koko ajan.
        Todella surkea tulos lähes monopoliasemassa olevalta laitokselta😏

        Ihmisen jumalasuhde ei todellakaan Jeesuksen mukaan ole jokaisen oma asia
        Matteus 10 Jeesuksen sanat
        32. Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.

        Eikä Jeesuksen lähetyskäskyä voi toteutaa pktämällä julamsuhteensa omanaan.

        Minä sanon totuuden evl.kirkosta eikä siihen todellakaan sisälly mitään vihaa vaan päinvastoin surua koska tilanne näyttää koko ajan huononevan😉

        Sinulla on jännä tarve tehdä minusta vihaaja kun sanon totuuden, mistähän se mahtaa johtua🤔❓Taidat vihassasi valehdella ja syytellä minua❓

        Sinulla ei ole sellaista, että noudattaisit lähetyskäskyä: kirkko kyllä noudattaa.

        Sinä et edes täällä evankelioi, vaan syytät joka tahoa ympäriinsä.


      • sage8.ei.kirj kirjoitti:

        Sinun "totuutesi" on trumppilaista totuutta, määrättyjjen ihmisten halveksimista ja aliarvioimista pelkästään kansallisuuden, uskonnon, köyhyyden, iän ja sukupuolisen suuntautumisen takia.

        Sinun "argumenttisi" ovat edelleen samaa lapsellista lönkytystä kuten aina😏
        Esitä nyt ihan aikuisten oikeesti vasta-argumenttisi edellä esittämääni vai etkö taaskaan pysyy muuhun kuin tuohon papukaijamaiseen aiheettomaan syyttelyysi😉❓

        Eli minä esitin, että Suomi ateistuu ja tietämys kristinuskosta ja kirkon jäsenmäärä vähenee koko ajan.
        Todella surkea tulos lähes monopoliasemassa olevalta laitokselta😏

        Ihmisen jumalasuhde ei todellakaan Jeesuksen mukaan ole jokaisen oma asia
        Matteus 10 Jeesuksen sanat
        32. Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.

        Eikä Jeesuksen lähetyskäskyä voi toteutaa pktämällä julamsuhteensa omanaan.


        Odotan vasta-argumenttejasi 😉


      • usko.vainen kirjoitti:

        Sinun "argumenttisi" ovat edelleen samaa lapsellista lönkytystä kuten aina😏
        Esitä nyt ihan aikuisten oikeesti vasta-argumenttisi edellä esittämääni vai etkö taaskaan pysyy muuhun kuin tuohon papukaijamaiseen aiheettomaan syyttelyysi😉❓

        Eli minä esitin, että Suomi ateistuu ja tietämys kristinuskosta ja kirkon jäsenmäärä vähenee koko ajan.
        Todella surkea tulos lähes monopoliasemassa olevalta laitokselta😏

        Ihmisen jumalasuhde ei todellakaan Jeesuksen mukaan ole jokaisen oma asia
        Matteus 10 Jeesuksen sanat
        32. Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.

        Eikä Jeesuksen lähetyskäskyä voi toteutaa pktämällä julamsuhteensa omanaan.


        Odotan vasta-argumenttejasi 😉

        Suomessa on kymmeniä kristillisiä toimijoita. Jopa kotikylässäni Kittilässä on useita eri seurakuntia.


        Se, että usko on vähentynyt rajusti, on monen syyn seuraus. Itse en ajatellut kirkkoa ollenkaan kun minusta tuli ateisti: Jumalaa ei missään havaittu. Sille ei ev.lut. kirkkokaan mahda mitään.


      • mikäs.siinä
        usko.vainen kirjoitti:

        Höpö-höpö. Suomi ateistuu ja tietämys kristinuskosta ja kirkon jäsenmäärä vähenee koko ajan.
        Todella surkea tulos lähes monopoliasemassa olevalta laitokselta😏

        Ihmisen jumalasuhde ei todellakaan Jeesuksen mukaan ole jokaisen oma asia
        Matteus 10 Jeesuksen sanat
        32. Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa.

        Eikä Jeesuksen lähetyskäskyä voi toteutaa pktämällä julamsuhteensa omanaan.

        Minä sanon totuuden evl.kirkosta eikä siihen todellakaan sisälly mitään vihaa vaan päinvastoin surua koska tilanne näyttää koko ajan huononevan😉

        Sinulla on jännä tarve tehdä minusta vihaaja kun sanon totuuden, mistähän se mahtaa johtua🤔❓Taidat vihassasi valehdella ja syytellä minua❓

        Se on hyvä asia, mikäli Suomi ateistuu. Se tarkoittaa samalla sitä, että vapaiden suuntien ja muiden uskontokuntien jäsenmäärä ei kasva.


      • mikäs.siinä kirjoitti:

        Se on hyvä asia, mikäli Suomi ateistuu. Se tarkoittaa samalla sitä, että vapaiden suuntien ja muiden uskontokuntien jäsenmäärä ei kasva.

        Mitä vapaiden suuntien häsenmäärät ovat sinulta pois 😳❓


      • mikäs.siinä kirjoitti:

        Se on hyvä asia, mikäli Suomi ateistuu. Se tarkoittaa samalla sitä, että vapaiden suuntien ja muiden uskontokuntien jäsenmäärä ei kasva.

        Mitä vapaiden suuntien jäsenmäärät ovat sinulta pois 😳❓
        Eikö sinua muuten yhtään haittaa muslimien määrän lisääntyminen❓


      • mikäs.siinä
        usko.vainen kirjoitti:

        Mitä vapaiden suuntien häsenmäärät ovat sinulta pois 😳❓

        Olenko väittänyt, että olisi minulta jotain pois?


      • mikäs.siinä kirjoitti:

        Olenko väittänyt, että olisi minulta jotain pois?

        Mitä ne sitten sinua liikuttavat🤔❓


      • mikäs.siinä
        usko.vainen kirjoitti:

        Mitä ne sitten sinua liikuttavat🤔❓

        En ole väittänyt, että liikuttavat minua jollain tavalla.


      • mikäs.siinä kirjoitti:

        En ole väittänyt, että liikuttavat minua jollain tavalla.

        Kyllä se näkyy liikuttavan kuin oikein tänne kirjoitit 😂


      • mikäs.siinä
        usko.vainen kirjoitti:

        Kyllä se näkyy liikuttavan kuin oikein tänne kirjoitit 😂

        Sinä suret ateistumista, minä iloitsen. Siinä sinulle liikutusta kerrakseen.


      • mikäs.siinä kirjoitti:

        Sinä suret ateistumista, minä iloitsen. Siinä sinulle liikutusta kerrakseen.

        Iloitse toki mutta älä näe vaivaa uskovista 😉


      • mikäs.siinä
        usko.vainen kirjoitti:

        Iloitse toki mutta älä näe vaivaa uskovista 😉

        Ei uskovaisista tarvitse nähdä vaivaa, olette ateistumisen ansiosta vähenemään päin.


      • mikäs.siinä kirjoitti:

        Ei uskovaisista tarvitse nähdä vaivaa, olette ateistumisen ansiosta vähenemään päin.

        Kovasti näet kuitenkin meistä vaivaa😊
        Se on toki valitettavaa, että vain pieni joukko pelastuu.


      • mikäs.siinä kirjoitti:

        Ei uskovaisista tarvitse nähdä vaivaa, olette ateistumisen ansiosta vähenemään päin.

        Oletko yhtään huolissasi kun muslimien määrä kasvaa kovalla vauhdilla🤔❓


      • mikäs.siinä
        usko.vainen kirjoitti:

        Oletko yhtään huolissasi kun muslimien määrä kasvaa kovalla vauhdilla🤔❓

        En ole, sillä Suomi on sanojesi mukaan ateistumiseen päin.


      • älä.unta.nää
        mikäs.siinä kirjoitti:

        En ole, sillä Suomi on sanojesi mukaan ateistumiseen päin.

        Islam ei hyväksy ateismia. Heille käy vain, että ateisti kääntyy muslimiksi ja jos ei käänny hänet tapetaan.
        Islam onkin teille ateisteille täysiin erilainen haaste kuin kristityt.


      • mikäs.siinä
        älä.unta.nää kirjoitti:

        Islam ei hyväksy ateismia. Heille käy vain, että ateisti kääntyy muslimiksi ja jos ei käänny hänet tapetaan.
        Islam onkin teille ateisteille täysiin erilainen haaste kuin kristityt.

        Nimimerkki usko.vainen se on tässä väittänyt, että Suomi on ateistumiseen päin.
        Suuntaa kirjoituksesi hänelle, älä minulle.


      • havainto
        mikäs.siinä kirjoitti:

        Nimimerkki usko.vainen se on tässä väittänyt, että Suomi on ateistumiseen päin.
        Suuntaa kirjoituksesi hänelle, älä minulle.

        usko.vainen ei ole väittänyt mitään mutta hänen lainaamansa tutkimus on kyllä niin väittänyt. Sinun kannattaa lukea alositus ennekuin käyt taas uudella nikilläsi usko.vaisen kimppuun.


      • mikäs.siinä
        havainto kirjoitti:

        usko.vainen ei ole väittänyt mitään mutta hänen lainaamansa tutkimus on kyllä niin väittänyt. Sinun kannattaa lukea alositus ennekuin käyt taas uudella nikilläsi usko.vaisen kimppuun.

        Kyllä hän sanon tutkimukseen nojaten, että Suomi on ateistumaan päin. Silloin se tarkoittaa myös muiden uskontojen ja uskomusten vähenemistä tai maallistumista eikä vain kristinuskoa.


      • älä.unta.nää kirjoitti:

        Islam ei hyväksy ateismia. Heille käy vain, että ateisti kääntyy muslimiksi ja jos ei käänny hänet tapetaan.
        Islam onkin teille ateisteille täysiin erilainen haaste kuin kristityt.

        En ole kyllä laisinkaan havainnut. että muslimit yrittäisivät käännyttää muslimiki.


      • sinähän_
        mikäs.siinä kirjoitti:

        Kyllä hän sanon tutkimukseen nojaten, että Suomi on ateistumaan päin. Silloin se tarkoittaa myös muiden uskontojen ja uskomusten vähenemistä tai maallistumista eikä vain kristinuskoa.

        "hän sanon" miksi puhut itsestäsi kolmannessa persoonassa.....


      • KetjuaLuen
        havainto kirjoitti:

        usko.vainen ei ole väittänyt mitään mutta hänen lainaamansa tutkimus on kyllä niin väittänyt. Sinun kannattaa lukea alositus ennekuin käyt taas uudella nikilläsi usko.vaisen kimppuun.

        "mutta hänen lainaamansa tutkimus on kyllä niin väittänyt. "

        Aloituksessa puhutaan maallistumisesta ja kristinuskon alamäestä. Usko.vainen tulkinnut tämä ateistumisena tajuamatta, että on olemassa myös muita uskontoja joiden täytyisi myös taantua, mikäli hänen väittämänsä ateistuminen voisi tapahtua.


      • KetjuaLuen kirjoitti:

        "mutta hänen lainaamansa tutkimus on kyllä niin väittänyt. "

        Aloituksessa puhutaan maallistumisesta ja kristinuskon alamäestä. Usko.vainen tulkinnut tämä ateistumisena tajuamatta, että on olemassa myös muita uskontoja joiden täytyisi myös taantua, mikäli hänen väittämänsä ateistuminen voisi tapahtua.

        Hienoa jos minä ja palstan ateistit olemme väärässä 😄
        Suomi siis ei olekaan ateistumassa‼️


      • usko.vainen kirjoitti:

        Hienoa jos minä ja palstan ateistit olemme väärässä 😄
        Suomi siis ei olekaan ateistumassa‼️

        No on se. Ateismi valtaa alaa. Kirkon väki vähenee ja muiden toimijoiden väki pysyy samoissa.


    • onkonäinonko

      Onko torre ja sageli sama henkilö.Samanlaiset ajatukset eri nimerkillä

      • Ei ole, eikä ole kaikki ajatuksetkaan samoja, tasa-arvo ja köyhien puolta pitäminen mm. ovat samoja.


      • Pitääkö kaikilla olla erilaiset ajatukset asioista?


      • Yhtäläisyys
        sage8 kirjoitti:

        Ei ole, eikä ole kaikki ajatuksetkaan samoja, tasa-arvo ja köyhien puolta pitäminen mm. ovat samoja.

        Olette kaksi vanhaa elämäänne kyllästynyttä katkeraa vanhaa miestä.


      • Yhtäläisyys kirjoitti:

        Olette kaksi vanhaa elämäänne kyllästynyttä katkeraa vanhaa miestä.

        Jaa. En tiedä, mutta itselläni on elämä mallillaan. Kaikkea muuta kuin kyllästyttää.


      • EroTuIi
        torre12 kirjoitti:

        Jaa. En tiedä, mutta itselläni on elämä mallillaan. Kaikkea muuta kuin kyllästyttää.

        Elämäsi on päin p***että. Jamppakin jätti sinut.


      • EroTuIi kirjoitti:

        Elämäsi on päin p***että. Jamppakin jätti sinut.

        Heh. Etkö osaa muuta kuin olla väärässä? Tuo alkaa olla jo sairaanloista.


    • Siinä artikkelissa ei ollut yhtään hymiötä.
      Kirkolla on muitakin tehtäviä kuin vain evanlekiumin julistus.

    • q.v

      Ei kirkko suinkaan ole epäonnistunut.

      Raamattu on epäonnistunut. Kun nykyajan ihminen tutkii sitä kriittisin mielin niin taikauskon hylkäys on ihan looginen seuraus. Tulvat, puhuvat käärmeet ja veden päällä kävelyt on humpuukia. Ei kukaan järkevä, itsenäisesti ajatteleva ihminen usko tuollaiseen diipa daabaan. Kun siitä hylkää selvimmät epäjohdonmukaisuudet ja väärät totuusväittämät on helppo ajatella loputkin fiktioksi, kuvitelmaksi.

      • Mitä Raamatussa pitäisi olla, että se kelpaisi sinulle ❓


      • q.v
        usko.vainen kirjoitti:

        Mitä Raamatussa pitäisi olla, että se kelpaisi sinulle ❓

        Aluksi siitä voitaisiin poistaa selkeästi epätodet asiat ja nykyajan ihmisen moraalin kanssa ristiriidassa olevat ideat.


    • usko,vaisen, ent. Daavidintähti, ent OkastettuOksa ynnä joukko rekisteröimättömiä nimimerkkejä, menetelmä on seuraava:

      1. Väittää toisen sanoneen jotakin, mitä tämä ei ole sanonut, tai vaittää toisen pyrkineen johonkin päämäärään, johon tämä ei ole pyrkinyt.

      2. Välttää kajoamasta käsiteltävään asiaan. Ei ole tietääkseenkään.

      3. Pyrkii kumoamaan 1-kohdan väitteen, jota toinen ei ole edes sanonut.

      Yleensä muut eivät noudata mainittua menetelmää. Olen ollut havaitsevinani pientä kiusaantumista sekä kirjaimellisesti että historiallisesti Raamattua lukevissa, varsinkin kirjaimellisesti lukevissa, sillä hän - rohkenenko sanoa - pilaa heidän mainettaan.

      • Taidat olla taas heikoilla kun alat nikkijankutuksesi 😂

        Kestä vain totuus siitä, että sinä yrität pitää eksyttäjäkirkon puoiia koska olet yksi sen eksyttäjistä😉


      • mikäs.siinä

        Naulan kantaan.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Taidat olla taas heikoilla kun alat nikkijankutuksesi 😂

        Kestä vain totuus siitä, että sinä yrität pitää eksyttäjäkirkon puoiia koska olet yksi sen eksyttäjistä😉

        Olen joskus kokeillut - ilman tulosta - olla sinulle ystävällinen. Olet näes erilainen kuin muut fundikset. Näkemyksesi ovat aika tavalla muuttuneet ajan kuluessa, mutta aina olet esiintynyt niin, kuin olisit ehdottoman oikeassa, ja vaadit samaa muuttuvaa ajattelua muiltakin. Olet joka yrittämällä vastannut karkeuksilla ja huulenheitolla.

        Olen ajatellut, että olet ehkä kovin yksinäinen niin kuin tällä palstalla. En ole onnistunut murtamaan puolustuslinnoitustasi. En ehkä enää yritäkään. Ainakaan pitkään aikaan en sinulle vastaa. Katselen, miten muitten kanssa keskustelet, onko aihetta.

        Toivon sinulle iloa Kristuksessa ja kaikkea muutakin hyvää!


      • menikö.sormi.suuhun
        Dogmatikos kirjoitti:

        Olen joskus kokeillut - ilman tulosta - olla sinulle ystävällinen. Olet näes erilainen kuin muut fundikset. Näkemyksesi ovat aika tavalla muuttuneet ajan kuluessa, mutta aina olet esiintynyt niin, kuin olisit ehdottoman oikeassa, ja vaadit samaa muuttuvaa ajattelua muiltakin. Olet joka yrittämällä vastannut karkeuksilla ja huulenheitolla.

        Olen ajatellut, että olet ehkä kovin yksinäinen niin kuin tällä palstalla. En ole onnistunut murtamaan puolustuslinnoitustasi. En ehkä enää yritäkään. Ainakaan pitkään aikaan en sinulle vastaa. Katselen, miten muitten kanssa keskustelet, onko aihetta.

        Toivon sinulle iloa Kristuksessa ja kaikkea muutakin hyvää!

        Sinä olet menettänyt pelin jo monta päivää sitten. Et pysty puolustanaan evl.kirkkoa koska usko.vainen on täysin oikeassa mitä siitä sanoo. Siksi käyt henkilöön koska et pärjää asiallisessa keskustelussa,
        Jos haluat vielä pelastaa kasvosi keskustele asiallisesti evl.kirkon haasteista jotka tuotiin esille äläkä käy avuttomuuksissasi henkilöön, ei usko.vainenkaan niin tee vaan puhuu vain asioista.


      • olet.säälittävä
        Dogmatikos kirjoitti:

        Olen joskus kokeillut - ilman tulosta - olla sinulle ystävällinen. Olet näes erilainen kuin muut fundikset. Näkemyksesi ovat aika tavalla muuttuneet ajan kuluessa, mutta aina olet esiintynyt niin, kuin olisit ehdottoman oikeassa, ja vaadit samaa muuttuvaa ajattelua muiltakin. Olet joka yrittämällä vastannut karkeuksilla ja huulenheitolla.

        Olen ajatellut, että olet ehkä kovin yksinäinen niin kuin tällä palstalla. En ole onnistunut murtamaan puolustuslinnoitustasi. En ehkä enää yritäkään. Ainakaan pitkään aikaan en sinulle vastaa. Katselen, miten muitten kanssa keskustelet, onko aihetta.

        Toivon sinulle iloa Kristuksessa ja kaikkea muutakin hyvää!

        Eikö liberaaliliturgiasi tehoa oikeaan uskovaiseen?
        Olet törkeä tyyppi kun alat solvata uskista sen takia, että kirjolla menee päin Prinkkalaa ja hän sanoo sen suoraan.


      • olet.säälittävä kirjoitti:

        Eikö liberaaliliturgiasi tehoa oikeaan uskovaiseen?
        Olet törkeä tyyppi kun alat solvata uskista sen takia, että kirjolla menee päin Prinkkalaa ja hän sanoo sen suoraan.

        Eihän usko.vaiseen "tehoa" mikään.

        Hän syyttää ja solvaa ympäriinsä joka tahoa. Vain Patmos saa häneltä puhtaat paperit.


      • torre12 kirjoitti:

        Eihän usko.vaiseen "tehoa" mikään.

        Hän syyttää ja solvaa ympäriinsä joka tahoa. Vain Patmos saa häneltä puhtaat paperit.

        Niin, pari viimeistä kommenttia näytti kovin hänen tyylisiltään. Olen kyllä ollut havaitsevinani hänen yksinäisyytensä. Se lopulta panee esiintymään eri nikeilläkin, jotta näyttäisi usealta. Ainakaan toistaiseksi ei voi mitään.


      • OttaakoKoville
        Dogmatikos kirjoitti:

        Niin, pari viimeistä kommenttia näytti kovin hänen tyylisiltään. Olen kyllä ollut havaitsevinani hänen yksinäisyytensä. Se lopulta panee esiintymään eri nikeilläkin, jotta näyttäisi usealta. Ainakaan toistaiseksi ei voi mitään.

        Vain yksinäinen ihminen haluaa väittää, että joku muu on yksinäinen.
        Sinulla taitaa olla kova paikka kun joku sanoo sinulle totuuden Ev.lut kirkosta. Älä kuitenkaan pura pahaa oloasi niihin ketkä tuovat sen esille.


      • OttaakoKoville kirjoitti:

        Vain yksinäinen ihminen haluaa väittää, että joku muu on yksinäinen.
        Sinulla taitaa olla kova paikka kun joku sanoo sinulle totuuden Ev.lut kirkosta. Älä kuitenkaan pura pahaa oloasi niihin ketkä tuovat sen esille.

        Totuus ev.lut. kirkosta? Ainakin se, että se on hyvin paljon sama kuin oli lapsuudessani 50 vuotta sitten. Ei ole paljonkaan muutosta näkynyt.


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Niin, pari viimeistä kommenttia näytti kovin hänen tyylisiltään. Olen kyllä ollut havaitsevinani hänen yksinäisyytensä. Se lopulta panee esiintymään eri nikeilläkin, jotta näyttäisi usealta. Ainakaan toistaiseksi ei voi mitään.

        Onko sinulle hankalaa puhua kirkon rappiosta kun alat minua syytellä 😉❓


      • torre12 kirjoitti:

        Totuus ev.lut. kirkosta? Ainakin se, että se on hyvin paljon sama kuin oli lapsuudessani 50 vuotta sitten. Ei ole paljonkaan muutosta näkynyt.

        Tai on yksi muutos: on tullut naisiakin papeiksi.


      • torre12 kirjoitti:

        Eihän usko.vaiseen "tehoa" mikään.

        Hän syyttää ja solvaa ympäriinsä joka tahoa. Vain Patmos saa häneltä puhtaat paperit.

        Usko.vainen tuossa vain yrittää saada Dogmatikosta reagoimaan puskanikeillään.


      • a-teisti kirjoitti:

        Usko.vainen tuossa vain yrittää saada Dogmatikosta reagoimaan puskanikeillään.

        Aivan oikein. Huomasin kyllä. Kiva havaita, että muutkin huomaavat. 👀


      • a-teisti kirjoitti:

        Usko.vainen tuossa vain yrittää saada Dogmatikosta reagoimaan puskanikeillään.

        Teillä on kiva leikki menossa😂


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Aivan oikein. Huomasin kyllä. Kiva havaita, että muutkin huomaavat. 👀

        Etkö haluakaan keskustella edustamastasi kirkosta 😉❓


      • usko.vainen
        OttaakoKoville kirjoitti:

        Vain yksinäinen ihminen haluaa väittää, että joku muu on yksinäinen.
        Sinulla taitaa olla kova paikka kun joku sanoo sinulle totuuden Ev.lut kirkosta. Älä kuitenkaan pura pahaa oloasi niihin ketkä tuovat sen esille.

        Joo, on se kumma kun ei enää pysty keskusteleen niin alkaa epäillä minua yksinäiseksi😂 Melkoista "logiikkaa".


      • ".... sillä hän - rohkenenko sanoa - pilaa heidän mainettaan. "

        Vähän aiheesta ohi, mutta välillä oikein mietin, onko hän joku ateisti, joka pyrkii mustamaalaamaan etenkin tiettyjä uskovia? Mutta sitten päädyin vaihtoehtoon, että hän on oikeastaan trolli, josta vain on kivaa häiriköidä.


      • mummomuori kirjoitti:

        ".... sillä hän - rohkenenko sanoa - pilaa heidän mainettaan. "

        Vähän aiheesta ohi, mutta välillä oikein mietin, onko hän joku ateisti, joka pyrkii mustamaalaamaan etenkin tiettyjä uskovia? Mutta sitten päädyin vaihtoehtoon, että hän on oikeastaan trolli, josta vain on kivaa häiriköidä.

        Sinä olet trolli joka tahdot häiriköidä, miksi niin teet 🤔❓


      • aser6y4w
        usko.vainen kirjoitti:

        Sinä olet trolli joka tahdot häiriköidä, miksi niin teet 🤔❓

        mummmomuori on Setan ja vassujen trolli.


    • jeesuskri

      jeesus vapahtajamme on meidän yhteinen pelastajamme. Jeesus Kristus ottaa sinutkin lapsekseen ja opettaa sinulle rauhan ja voiman kunnian. Jeesus on meidän ainut pelastajamme. AAmen.

    • Minusta tämä ei ole mikään "kirkko on luopunut Sanasta"- kysymys ollenkaan.

      Kyse on enemmänkin yhteiskunnan muutoksesta. Aikoinaan kirkko oli se instituutio, joka järjesti monenmoista yhteiskunnallista toimintaa, joka on pikku hiljaa siirtynyt maallisempien toimijoiden harteille. Eninnäkin oli kirkkoon kuulumisen ja kirkkossa käymisen pakko. Aikoinaan kirkko oli hoitanut laajasti paikallishallinnon ja sosiaalihuollon tehtäviä sekä osaltaan koulujärjestelmän toteuttamista.

      Kirkonkuulutusjärjestelmä toimi tärkeimpänä joukkotiedotusvälineenä varsinkin maalaisrahvaalle. Kirkossa kuulutettiin sekä hallituksen että paikallisten viranomaisten tiedonantoja ja yksityisten kuulutuksia.

      Kirkossa käynnin ainoana motiivinakaan ei ole ollut usko Jumalaan vaan sillä oli paljon erilaisia funktioita, joita meidän voi olla tänä päivänä vaikea ymmärtää. Kirkonmäelle kokoontuminen oli säännöllinen ja sosiaalinen tapahtuma, jonka ohessa pystyi toimittamaan monia omia sekä yhteisiä asioita.

      Yhteiskunnan muuttuminen 1900-luvulla kaupungistumisen ja teollistumisen myötä vaikuttivat uskonnollisuuteen, kun aiemmin vallinneesta yhtenäisestä elämäntavasta vieraannuttiin. Yhdistystoiminnan vapautuminen ja yleinen kansalaistoiminnan lisääntyminen suurlakon jälkeen toivat uusia
      vapaa-ajanvietto- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

      Tässä joitakin muutoksen ituja 1900-luvulta. Muutos on vain ajan kuluessa kasvanut monin kertaiseksi. Kun tähän vielä lisätään se, että sosiaalinen paine vaikkapa kirkkoon kuulumiselle on vähentynyt todella paljon viime vuosikymmeninä.

      • aaltojavaasissa

        Osuit asian ytimeen. Kirkon ei pitäisi muuttaa oppiaan maailman paineen alla mutta niin vain on käynyt eikä kirkolla ole enää mitään sellaista tarjottavaa, mitä maailmalla ei olisi. Kirkko on tehnyt itse itsensä tarpeettomaksi.


      • aaltojavaasissa kirjoitti:

        Osuit asian ytimeen. Kirkon ei pitäisi muuttaa oppiaan maailman paineen alla mutta niin vain on käynyt eikä kirkolla ole enää mitään sellaista tarjottavaa, mitä maailmalla ei olisi. Kirkko on tehnyt itse itsensä tarpeettomaksi.

        En tiedä mitä tarkoitat. Kirkon oppi on aina se sama vanha.

        Mutta se, että Suomi ja suomalaiset ovat aivan toisenlaisia kuin olivat 200 vuotta sitten, voi näkyä myös kirkossa: papit ovat Suomen kansaa.


      • Nikille Siirtolapuutarha

        Harvoin näkee näillä palstoilla näin selkeää ja laajaa ymmärrystä ja lukeneisuutta vaativaa kommenttia.👀


      • aaltojavaasissa kirjoitti:

        Osuit asian ytimeen. Kirkon ei pitäisi muuttaa oppiaan maailman paineen alla mutta niin vain on käynyt eikä kirkolla ole enää mitään sellaista tarjottavaa, mitä maailmalla ei olisi. Kirkko on tehnyt itse itsensä tarpeettomaksi.

        Olen vähän eri mieltä siinä, että kirkko olisi muuttanut varsinaisesti sanomaansa. Nähdäkseni kyse on enemmänkin siitä, että kirkko aikoinaan hallitsi ihmisten elämää lähes joka taholla.

        Se tuotti kulttuuria (kuten musiikkia , arkkitehtuuria ja kuvataidetta), jota tavallisen rahvaan oli lähes mahdotonta kokea muualla. Se loi sosiaalisia mahdollisuuksia ihmisten tavata toisiaan aikana, jolloin matkanteko oli vaikeaa. Se toimi uutiskanavana. Olen joskus miettinyt, että jopa kynttilät kirkossa loivat sellaista huikeaa valomäärää, jota savupirtissä asuva ei muualla voinut nähdä.

        Toisaalta jos kirkkoon kuuluminen on pakko ja kirkossa käynti on pakollista, niin voidaanko mitata ajan todellista ihmisten uskoa? Ei taidettu edes mitata ihmisten uskon määrää.


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Nikille Siirtolapuutarha

        Harvoin näkee näillä palstoilla näin selkeää ja laajaa ymmärrystä ja lukeneisuutta vaativaa kommenttia.👀

        Kiitos. Myös sinun kirjoituksiasi on ilo lukea.


      • Dogmatikos kirjoitti:

        Nikille Siirtolapuutarha

        Harvoin näkee näillä palstoilla näin selkeää ja laajaa ymmärrystä ja lukeneisuutta vaativaa kommenttia.👀

        Teillä liberaaleilla ja homottajilla on aina yhteinen sävel😉


      • Siirtolapuutarha kirjoitti:

        Olen vähän eri mieltä siinä, että kirkko olisi muuttanut varsinaisesti sanomaansa. Nähdäkseni kyse on enemmänkin siitä, että kirkko aikoinaan hallitsi ihmisten elämää lähes joka taholla.

        Se tuotti kulttuuria (kuten musiikkia , arkkitehtuuria ja kuvataidetta), jota tavallisen rahvaan oli lähes mahdotonta kokea muualla. Se loi sosiaalisia mahdollisuuksia ihmisten tavata toisiaan aikana, jolloin matkanteko oli vaikeaa. Se toimi uutiskanavana. Olen joskus miettinyt, että jopa kynttilät kirkossa loivat sellaista huikeaa valomäärää, jota savupirtissä asuva ei muualla voinut nähdä.

        Toisaalta jos kirkkoon kuuluminen on pakko ja kirkossa käynti on pakollista, niin voidaanko mitata ajan todellista ihmisten uskoa? Ei taidettu edes mitata ihmisten uskon määrää.

        Mikä sinun mielstäsi sitten kirkon sanoma on🤔❓


      • "Kyse on enemmänkin yhteiskunnan muutoksesta. Aikoinaan kirkko oli se instituutio, joka järjesti monenmoista yhteiskunnallista toimintaa, joka on pikku hiljaa siirtynyt maallisempien toimijoiden harteille."

        Osuit asian ytimeen. Kirkon asema yhteiskunnalisena toimijana on muuttunut hyvin paljon. Nyt merktisee enemmän juuri ne henkilökohtaiset valinnat, haluaako kuulua johonkin uskonnolliseen yhteisöön vai ei. Toisaalta tarjontaa on hengellisellä puolella huomattavasti enemmän kuin aiemmin.


    • SAWTHEWORLD

      Tämäpä olikin kiinnostava mutta kovin pitkä keskustelu mielenkiintoisesta teemasta. Täällä oli kiinnostavia mielipiteitä valitusta teemasta `Kirkko epäonnistunut ainoassa tehtävässään.` Varsinkin nimimerkki siirtolapuutarha:n viimeisimmät postaukset koin tärkeinä. Laitanpa minäkin tähän mietelmiäni, jotka olen erääseen toiseen keskusteluryhmään kirjoittanut aiheesta, joka sivusi tätä aihetta........ ja josta olette osanneet keskustella riitelemättä....). Kiva juttu. Käsittelen kirjoituksessani aihetta historiallisesta näkökulmasta ja sivuan myös Jeesuksen sanoja. Tätä en siis suoraan kirjoittanut tähän keskustelu osioon vaan teemaan KIRKKOON KUULUMISEN SYNTI, joka löytyy toisesta Keskustelu aihe palstasta. Tämä sopi tähän niin hyvin.

      Kirkoilla on tunnetusti pitkä historia ja perinne aina sen alkuajoista 300 luvulta meidän aikaan saakka. Kristinuskon alkua tai sanoisinko syntymää avitti suuresti keisari Konstantinuksen tulo kristityksi. Konstantinus antoi säädöksen, jota kutsuttiin Milanon editiksi ja sen vanavedessä loppui vihdoin lähes 300 vuotta kestäneet todelliset kristittyjen vainot. Vain suuri Jumalamme taivaan avaruuksissa yksin tietää, kuinka paljon kristittyjä noissa pahuuden aikaansaamissa vainoissa kuoli. Perimätieto kertoo, että monet apostoleista, kuten Paavali, Pietari ja monet muut Jeesuksen apostolit menettivät elämänsä. Mutta Jumalan silmissä he elivät edelleen. Heidän tekonsa seurasivat heitä. Jeesuksen opetuslapsista ainoastaan Johanneksen sanotaan kuolleen luonnollisen kuoleman. Mutta hänkin joutui Roomalaisten kynsiin ja vietiin vankikahleissa Patmos-saarelle, kuten hän itse sanoo "Jeesuksesta todistamisen johdosta". Mutta miettikää, kuinka Johannesta siunattiin hänen saadessa voimallisen ilmestyksen suoraan Jeesukselta. Taivas osoitti iäkkäälle ja uskollisella apostolille, että Jeesus olisi edelleen hänen kanssaan aina kuolemaan saakka. Konstantimuksesta vielä sen verran, että vasta ennen kuolemaansa hän uskalsi ottaa kasteen tulla Jeesuksen omaksi.
      Vähitellen ksistittyjen määrä kasvoi ja kirkko alkoi kasvaa. Valitettavasti seuraavat vuosisadat/vuosituhannet osoittivat, että alkuperäisestä kristillisyydestä oli olemassa enää rippeet. Tilalle oli tullut ihmisten palvonta ja vääriä opetuksia , juhlallisia kirkko rakennuksia loistavine katetdraaleineen ja rekvisiittoineen. kaiken piti olla loistavaa ja näkyvää. Pappeja ja Paavia kutsuttiin lähes jumalisilla nimillä. Monet heistä olivat kaikkea muuta kuin lauhkeita ja rakastavia Jumalan miehiä. Mutta eihän tässä mitään niin kamalaa saattaa joku sanoa. Mutta jatkoa seuraa. Vuosisatojen kuluessa kirkot alkoivat vainota lähes jokaista, joka tavalla tai toisella opetti kirkon vastaisesti. Muodostettiin vertaansa vailla oleva tappo ja kidutus-koneisto, joka tunnettiin nimellä inkvisitio. Monia Raamatun kääntäjiä ja sen arvovallan puolustajia kirkon toimesta poltettiin kerettiläisinä tai pakotettuina noitina. Kirkon toimeenpanemat(hyväksymät ristiretket, joita oli ainakin 9 eri aikakausina, aiheittivat lukemattomien "harhaoppisten" , (tällä nimellä heitä kutsuttiin) Pyhän maan asukkaiden kuoleman. Näiden teurastusretkien aikana raiskattiin suuret määrät naisia sekä tapettiin viattomia kyläläisiä matkalla Pyhään maahan.
      1900-luvulla käytiin ihmishistorian tuhoisimmat sodat, joita siivitti hiljainen kirkkojen hyväksyntä. Suomessakin oli talvi-sodan aikana lähes 300 kenttäpappia, jotka valoivat urheisiin nuorukaisiin rohkeutta surmata toisia kristittyjä- vihollista! . Saksan ja Englannin molemmin puolin papit valoivat taistelutahtoa, Jumalan siunausta ja voittoa. Tätä surullista tarinaa voisin jatkaa vaikka kuinka pitkään. Kuinka erilaisen esimerkin Jeesus antoi: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi" ja " Jokainen joka vihaa veljeään, on tappaja". Jeesksen sanat yli 2000 vuoden takaa puhuvat yhä selvästi ja ymmärrettävästi...." Jokainen, joka vihaa veljeään, on murhaaja, ja te tiedätte, ettei iankaikkinen elämä voi pysyä yhdessäkään murhaajassa. Siitä me olemme oppineet tuntemaan rakkauden, että Jeesus antoi henkensä meidän puolestamme. Samoin olemme me velvolliset panemaan henkemme alttiiksi veljiemme puolesta". No, miten on. Ovatko kirkot toimineet edellä olevan Jeesuksen kehotuksen mukaisesti historiansa aikana?
      Jeesus tarkoitti sanoillaan sitä, , ETTEI todellisen uskovan sydämmessä, ajatuksissa ja mielessä saa olla minkäänlaista vihan, koston ja pahan suuntausta tai ajatelmaa lähimäisiään kohtaan, Jumala julistaa, että "......hänen on kosto". Kaikki väkivalta maailmassa johtuu vihasta ja Jumalan vastustajan erään pahan enkelin vaikutuksesta. . Jeesus ei voi olla sellaisen ihmisen ystävä, joka vihaa veljeää, joka on samanlainen Jumalan mestariteos, ajatteleva luomus, rakkaan Jumalamme kuva kuin hänkin!- 1. Joihannes 3: 11, 12. Tämä ei jää kenellekkään minkäänlaista oman Raamatun tulkinnan mahdollisuutta!
      Niinhän Katolinen katekismus sanoo----Paavi on erehtymätön!..)

      • aha_

        Aha....


    • niiku.sillee

      Jos vapaitten suuntien ja kirkon absoluuttinen jäsenmäärä on vuonna 1950 ollut suunnilleen sama kuin nyt, ja väki on lisääntynyt, seka vapaitten suuntien että kirkon jäsenmäärän pudotus on prosentuaalisesti samaa luokkaa. Mielipiteitä voi muuten esittää, mutta matemaattisissa asioissa ei.

      • Kummallista matematiikkaa. Jos vapaiden suuntien jäseniä on nyt enemmän kuin 1950-luvulla heitä on nyt suhteessa ihan sama määrä. Mutta evl.kirkon jäseniä on miljoona vähemmän kuin silllon mutta suomalaisia on miljoona enemmän kuin silloin🤓
        Eli vapaiden suuntien abdoluuttinen ja suhteellinen jäsenmäärä on kasvanut mutta evl. kirkon romahtanut.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kummallista matematiikkaa. Jos vapaiden suuntien jäseniä on nyt enemmän kuin 1950-luvulla heitä on nyt suhteessa ihan sama määrä. Mutta evl.kirkon jäseniä on miljoona vähemmän kuin silllon mutta suomalaisia on miljoona enemmän kuin silloin🤓
        Eli vapaiden suuntien abdoluuttinen ja suhteellinen jäsenmäärä on kasvanut mutta evl. kirkon romahtanut.

        Mistä me tiedämme vapaiden suuntien väet milloinkin?

        Tähän päivään asti on kuitenkin niin ollut, että vapaissa suunnissa on heikosti väkeä. Kuten KD: kannatusta 4 %. Esimerkiksi helluntailaisia on alle promille.


      • torre12 kirjoitti:

        Mistä me tiedämme vapaiden suuntien väet milloinkin?

        Tähän päivään asti on kuitenkin niin ollut, että vapaissa suunnissa on heikosti väkeä. Kuten KD: kannatusta 4 %. Esimerkiksi helluntailaisia on alle promille.

        Vapaiden suuntien jäsenmääriä jne. on vaikeaa tarkalleen tietää, koska monikaan ei pidä mitään rekisteriä ja samat ihmiset voivat osallistua ristikkäin eri yhteisöihin.


      • mummomuori kirjoitti:

        Vapaiden suuntien jäsenmääriä jne. on vaikeaa tarkalleen tietää, koska monikaan ei pidä mitään rekisteriä ja samat ihmiset voivat osallistua ristikkäin eri yhteisöihin.

        Ja laskin illan pimeydessä vähän väärin:

        Helluntailaisia on vajaa yksi prosentti väestöstä, koska luku on aika hyvin kartoitettu. Ja kun muut toimijat ovat pienempiä, niin päädytään noin yhteen prosenttiin koko vapaiden suuntien poppoosta. En menisi kehumaan kuten usko.vainen.

        Moni saattaa tosiaan käydä useammassakin seurakunnassa, mutta mitään tarkkaa kirjanpitoa ei varmaan pidetä. Ehkä vain rahat lasketaan.


      • mummomuori kirjoitti:

        Vapaiden suuntien jäsenmääriä jne. on vaikeaa tarkalleen tietää, koska monikaan ei pidä mitään rekisteriä ja samat ihmiset voivat osallistua ristikkäin eri yhteisöihin.

        Kyllä rekistereitä pidetään mutta se on tosiaan hienoa, että valaissasuunissa käydään paljon myös muissa seurakunnissa.
        Evl.kirkon jäsenrekisteri ja tyhjät kirkkosalit puhuvat karua totuutta kirkon tilasta 😏


      • torre12 kirjoitti:

        Ja laskin illan pimeydessä vähän väärin:

        Helluntailaisia on vajaa yksi prosentti väestöstä, koska luku on aika hyvin kartoitettu. Ja kun muut toimijat ovat pienempiä, niin päädytään noin yhteen prosenttiin koko vapaiden suuntien poppoosta. En menisi kehumaan kuten usko.vainen.

        Moni saattaa tosiaan käydä useammassakin seurakunnassa, mutta mitään tarkkaa kirjanpitoa ei varmaan pidetä. Ehkä vain rahat lasketaan.

        ”Helluntailaisia on vajaa yksi prosentti väestöstä, koska luku on aika hyvin kartoitettu.”

        Oikeastaan ei ole hyvin kartoitettu, vaan se on aina arvio.

        Kun Helluntaikirkko uutisoi näin:
        ”Suomen Helluntaikirkon paikallisseurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä 31.7.2018 oli 10 818.”
        Suomen helluntaikirkko ”Helluntaikirkon jäsenmäärä”

        Niin RV 13/2016 ”Helluntailiike on selvästi tienhaarassa” uutisoi seuraavasti ”Helluntailaisten määrä putosi vuoteen 2014 mennessä tilastollisesta huippuluvusta lähes kahdeksalla prosentilla eli neljällä tuhannella jäsenellä ja oli noin 45 000.”

        Eli Helluntaikirkkoon kuuluu aika vähän helluntailaisista. Suurin osa taitaa kuulua joko paikallisyhdistyksiin – joista tietysti on saatavilla rekisteri tietoa, mutta kun osa kuuluu luterilaiseen kirkkoon, vaikka osallistuu helluntailiikkeen toimintaa.

        tuossa RV:n artikkelissa sanotaan rehellisesti asia ”Iso-Hella muistuttaa Linus J. Morriksen kirjassaan Seurakunnan läpimurto (Päivä, 1996) esittämästä yleisestä herätyksien kehityskaavasta, jossa syntymän ja voimakkaan kasvuvaiheen jälkeen alkaa usein tasannevaihe, sitten laskuvaihe ja lopulta jopa kuolema.”

        ” Tilastojen valossa Suomen helluntailiike on nyt selvästi saavuttanut tasannevaiheen ja kääntynyt hitaaseen laskusuuntaan…”


      • mummomuori kirjoitti:

        ”Helluntailaisia on vajaa yksi prosentti väestöstä, koska luku on aika hyvin kartoitettu.”

        Oikeastaan ei ole hyvin kartoitettu, vaan se on aina arvio.

        Kun Helluntaikirkko uutisoi näin:
        ”Suomen Helluntaikirkon paikallisseurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä 31.7.2018 oli 10 818.”
        Suomen helluntaikirkko ”Helluntaikirkon jäsenmäärä”

        Niin RV 13/2016 ”Helluntailiike on selvästi tienhaarassa” uutisoi seuraavasti ”Helluntailaisten määrä putosi vuoteen 2014 mennessä tilastollisesta huippuluvusta lähes kahdeksalla prosentilla eli neljällä tuhannella jäsenellä ja oli noin 45 000.”

        Eli Helluntaikirkkoon kuuluu aika vähän helluntailaisista. Suurin osa taitaa kuulua joko paikallisyhdistyksiin – joista tietysti on saatavilla rekisteri tietoa, mutta kun osa kuuluu luterilaiseen kirkkoon, vaikka osallistuu helluntailiikkeen toimintaa.

        tuossa RV:n artikkelissa sanotaan rehellisesti asia ”Iso-Hella muistuttaa Linus J. Morriksen kirjassaan Seurakunnan läpimurto (Päivä, 1996) esittämästä yleisestä herätyksien kehityskaavasta, jossa syntymän ja voimakkaan kasvuvaiheen jälkeen alkaa usein tasannevaihe, sitten laskuvaihe ja lopulta jopa kuolema.”

        ” Tilastojen valossa Suomen helluntailiike on nyt selvästi saavuttanut tasannevaiheen ja kääntynyt hitaaseen laskusuuntaan…”

        Helluntailaisia on paljon enemmän maailassa kuin evankeliluterilaisia. Onko luterilaisuus helluntailaisuuden lahko 🤔❓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Helluntailaisia on paljon enemmän maailassa kuin evankeliluterilaisia. Onko luterilaisuus helluntailaisuuden lahko 🤔❓

        Nyt puhuttiin Suomen tilanteesta, joka on vapaille suunnille surkea.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Helluntailaisia on paljon enemmän maailassa kuin evankeliluterilaisia. Onko luterilaisuus helluntailaisuuden lahko 🤔❓

        Niin, etenkin menestystelogia tuntuu saavan yhä enemmän kannattajia.


      • mummomuori kirjoitti:

        Niin, etenkin menestystelogia tuntuu saavan yhä enemmän kannattajia.

        En tunne ketään. Mutta kaltaisesi liberaaliteologit ovat levinneet evl.kirkkoon😉


    • tunnetaan.hyvin

      Koko monivuotinen palstan seuraamiseni sai huipentumansa hiljan. Palstan kaksi kaksi eniten inhottua, usko.vainen ja Näinseasiaon, löysivät toisensa. Keskustelivat pitkään hyvässä sovussa, vaikka eivät ole mistään asiasta samaa mieltä. Traagista.

      • Miksi joku inhoaisi minua enemmän kuin sinua🤔❓


    • viisausodottaaaikaansa

      Helsinki, Tampere ja Turku ei ole koko Suomi! On järkkyä , kun tehdään tutkimuskyselyjä, ei oteta huomioon koko maamme väestöä. Siitä on erittän vaikea tehdä kokonaisvaltaista puolueetonta tutkimusta.

      Ei todellakaan ole koko totuus maamme väestön kristinuskosta ts. uskovien määrästä, se minkälainen on tutkimuskyselyn lopputulos. Emävalheitahan ovat tilastot ja siihen verrattavat. Suomessa uskotaan edelleen Raamatun Sanaan.

      Vaikka esim. Helsingissä päätettävät lait koulun kasvatussuntauksista koko ajan perustuvat enenevästi ateistisuuteen , ei niitä ykskaks yhtä innolla koko maassa oteta vastaan opeutksissa. Nyt on suuri innokkuus poistaa tyttöjen ja poikien erilaisuus opettajien ymmärryksestä - ei löydy helposti oikeaa kuvaavaa sanaa tuollekaan Helsinki-Turku-Tampere-ilmiölle! Tiedämme oikeasti, mitä täällä muualla Suomessa tuosta ollaan mieltä, mutta kas , kun tuli äänestettyä ketä tuli!

      Luovuus on hyvä asia, kun se suuntautuu viisauden lisäämiseen, eikä hulluuden!

      • Tukimuksia saa paljon tosiaan myös sellaisia joita "tilaa" 🙂


      • totta_
        usko.vainen kirjoitti:

        Tukimuksia saa paljon tosiaan myös sellaisia joita "tilaa" 🙂

        Totta.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Tukimuksia saa paljon tosiaan myös sellaisia joita "tilaa" 🙂

        Sinä varmaan tiedät sen ... :D

        Mutta kannattaa lukea joskus tarkasti, miten tutkimukset ovat toteutettu. Kyllä niistä saa suurimmaksi osaksi hyvää osiviittaa.


      • mummomuori kirjoitti:

        Sinä varmaan tiedät sen ... :D

        Mutta kannattaa lukea joskus tarkasti, miten tutkimukset ovat toteutettu. Kyllä niistä saa suurimmaksi osaksi hyvää osiviittaa.

        Kyllä sinäkin sen tiedät. Onhan paljon kirjoitettu, että kysymyksiä asetetaan siten, että niihin vastataan halutulla tavalla.
        Harvoin edes kerrotaan mitä on kysytty 😉


      • juuri.noin
        usko.vainen kirjoitti:

        Kyllä sinäkin sen tiedät. Onhan paljon kirjoitettu, että kysymyksiä asetetaan siten, että niihin vastataan halutulla tavalla.
        Harvoin edes kerrotaan mitä on kysytty 😉

        Juuri noin.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kyllä sinäkin sen tiedät. Onhan paljon kirjoitettu, että kysymyksiä asetetaan siten, että niihin vastataan halutulla tavalla.
        Harvoin edes kerrotaan mitä on kysytty 😉

        Ai jaa. Ja silti järjestelmä on ollut käytössä jo yli 100 vuotta.

        Gallup on tullut jäädäkseen. Ja hyvin se osoittaa esimerkiksi vaalien tulokset.


      • adntsjr
        torre12 kirjoitti:

        Ai jaa. Ja silti järjestelmä on ollut käytössä jo yli 100 vuotta.

        Gallup on tullut jäädäkseen. Ja hyvin se osoittaa esimerkiksi vaalien tulokset.

        samojako aina kyselevät?


      • Ldldlddl
        adntsjr kirjoitti:

        samojako aina kyselevät?

        Ilmeisesti.


    • Eituleei

      Jeesus ei tule, olkaa valmiita

    • sader6

      Mihin kirkkoa enää tarvitaan?

      • Hyväntekeväisyyteen.


      • pien.korjaus

        Pahantekeväisyyteen.


      • Siihen, että me kristityt saamme kokoontua yhteen ja tehdä yhdessä sitä, mitä Jeesus kehotti.


      • mummomuori kirjoitti:

        Siihen, että me kristityt saamme kokoontua yhteen ja tehdä yhdessä sitä, mitä Jeesus kehotti.

        Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Se oli Jeesuken viimeinen käsky seuraajilleen🤓
        Miten kirkko siihen osallistuu🤔❓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Se oli Jeesuken viimeinen käsky seuraajilleen🤓
        Miten kirkko siihen osallistuu🤔❓

        On osallistunut erittäin vahvasti ja tekee tuota edelleen.


      • mummomuori kirjoitti:

        On osallistunut erittäin vahvasti ja tekee tuota edelleen.

        Minä kysyin miten kirkko osallistuu evankeliumin eteenpäij viemiseen🤔❓ Sinähän juuri muutama päivä sitten esitit, että kirkossa odotellaan jos joku vapaaehtoisesti sinne tulisi.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Minä kysyin miten kirkko osallistuu evankeliumin eteenpäij viemiseen🤔❓ Sinähän juuri muutama päivä sitten esitit, että kirkossa odotellaan jos joku vapaaehtoisesti sinne tulisi.

        Tuota, jokainen sunnuntai ja jokainen arki tehdään evankeliumin mukaista työtä.

        Miksi sitten vapaaehtoisuus on huono asia? Sitä en ihan ymmärrä.


      • sG457
        mummomuori kirjoitti:

        Tuota, jokainen sunnuntai ja jokainen arki tehdään evankeliumin mukaista työtä.

        Miksi sitten vapaaehtoisuus on huono asia? Sitä en ihan ymmärrä.

        Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi.


      • sG457 kirjoitti:

        Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi.

        Ei niin. Mummo kokee lähetyskäskyn käännyttämiseksi mutta sitähän Jeesuskin teki, käski kääntyä🤓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Ei niin. Mummo kokee lähetyskäskyn käännyttämiseksi mutta sitähän Jeesuskin teki, käski kääntyä🤓

        Eikä lähetyskäsky ole tarkoittanut netissä muille piruilua.


      • re64
        usko.vainen kirjoitti:

        Ei niin. Mummo kokee lähetyskäskyn käännyttämiseksi mutta sitähän Jeesuskin teki, käski kääntyä🤓

        Mummo ei olekaan uskova.


      • niinpä_
        re64 kirjoitti:

        Mummo ei olekaan uskova.

        Niinpä.....


      • juuri.noin
        usko.vainen kirjoitti:

        Ei niin. Mummo kokee lähetyskäskyn käännyttämiseksi mutta sitähän Jeesuskin teki, käski kääntyä🤓

        Juuri noin.


      • höpöä-
        mummomuori kirjoitti:

        Tuota, jokainen sunnuntai ja jokainen arki tehdään evankeliumin mukaista työtä.

        Miksi sitten vapaaehtoisuus on huono asia? Sitä en ihan ymmärrä.

        ei ainakaan evl.kirkossa.


      • sG457 kirjoitti:

        Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi.

        "Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi. "

        Ei niin, ja siksi tehdään niin paljon erilaista lähetystyötä.


      • sG457
        mummomuori kirjoitti:

        "Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi. "

        Ei niin, ja siksi tehdään niin paljon erilaista lähetystyötä.

        Kerro toki mitä lähetystyötä evl. kirkko tekee paljon?


      • nauranoikeesti
        mummomuori kirjoitti:

        "Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi. "

        Ei niin, ja siksi tehdään niin paljon erilaista lähetystyötä.

        Hyvä vitsi.


      • ha-hah-haaa
        mummomuori kirjoitti:

        "Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi. "

        Ei niin, ja siksi tehdään niin paljon erilaista lähetystyötä.

        hah-hah-haaaaa


      • mummomuori kirjoitti:

        "Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi. "

        Ei niin, ja siksi tehdään niin paljon erilaista lähetystyötä.

        Niin tehdään mutta ei evl.kirkossa 😏


      • usko.vainen kirjoitti:

        Niin tehdään mutta ei evl.kirkossa 😏

        Etkö osaa muuta kuin solvata ja valehdella?

        Ev.Lut. kirkko tekee lähetystyötä ja muita operaatioita 60 valtiossa.


      • sG457 kirjoitti:

        Kerro toki mitä lähetystyötä evl. kirkko tekee paljon?

        Ehkä tutustut vaikka paikkakuntasi seurakunnan toimintaa tai menet ihan mukaan joksikin aikaa.


      • Höpöä_
        mummomuori kirjoitti:

        Ehkä tutustut vaikka paikkakuntasi seurakunnan toimintaa tai menet ihan mukaan joksikin aikaa.

        Etkö sinä pystykään kertomaan vaikka väität, että kirkko tekee paljon lähetystyötä? Eikö lähetystyö kuulukaan papeille?


      • Höpöä_ kirjoitti:

        Etkö sinä pystykään kertomaan vaikka väität, että kirkko tekee paljon lähetystyötä? Eikö lähetystyö kuulukaan papeille?

        Lähetystyötä tekevät he, joilla on siihen kutsumus.

        Joskus on niinkin, että pappi lähtee lähetystyöhön. Kohteina on 60 valtoita.


      • aetjw6u
        Höpöä_ kirjoitti:

        Etkö sinä pystykään kertomaan vaikka väität, että kirkko tekee paljon lähetystyötä? Eikö lähetystyö kuulukaan papeille?

        Ei pysty ei.


      • kerro.jo
        mummomuori kirjoitti:

        "Lähetyskäsky EI kuulu: Jääkää odottelemaan kirkkoihinne jos sinne vaikka joku eksyisi. "

        Ei niin, ja siksi tehdään niin paljon erilaista lähetystyötä.

        Kerro toki mitä lähetystyötä evl. kirkko tekee paljon?


      • jyy-y
        kerro.jo kirjoitti:

        Kerro toki mitä lähetystyötä evl. kirkko tekee paljon?

        Hyvä kysymys.


      • Höpöä_ kirjoitti:

        Etkö sinä pystykään kertomaan vaikka väität, että kirkko tekee paljon lähetystyötä? Eikö lähetystyö kuulukaan papeille?

        Jos itse viitsisit ensin ottaa selvää, miten väitteesi pitää paikkansa:
        ”Suomen evankelis-luterilainen kirkko toimii lähetystyön, kehitysyhteistyön ja katastrofiavun kautta yli 60 maassa, kuudessa maanosassa.”

        https://evl.fi/maailmalla/lahetys


    • nostoa

      nostoa

    • paetkaa

      Homot ovat vallanneet kirkon.

      • valitettavasti

        ja homottajat.


      • totta_
        valitettavasti kirjoitti:

        ja homottajat.

        totta.


      • totta_ kirjoitti:

        totta.

        Homoissa on kirkon jäseniä varmaan vain vähäinen määrä.

        He eivät millään kykene valtaamaan kirkkoa, eivätkä mitään muutakaan.

        Olette naurettavia.


      • En minä nyt ainakaan kirkkoa mene valtaamaan yhtä vähän kuin minut olisi jätetty.

        Missä ihmeen pimeydessä oikein elät?


    • jeremiaz

      Kirkon tehtävä on olla olemassa, säilyttää omaisuus ja virat. Sielunhoito siirretään imaameille ja viihdetaiteilijoille.
      Kirkon väki kertoo, että jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Totuus kuitenkin on, että ihminen on luonut jumalia hallitakseen niillä muita ihmisiä.
      Lähetyssaarnaajille on aina tärkeämpää organisaation laajentaminen kuin kenenkään sielun hoito.
      Sananlevittäjät ovat aina enemmän huolissaan toisten uskosta kuin omastaan.

      • Ehkä kirkon mutta ei seurakunan.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Ehkä kirkon mutta ei seurakunan.

        Kuinka moni tekee lähetystyötä kaikkein tärkeimmällä alueella: arabimaissa.


      • selvitä
        torre12 kirjoitti:

        Kuinka moni tekee lähetystyötä kaikkein tärkeimmällä alueella: arabimaissa.

        Selvitä!


      • selvitä kirjoitti:

        Selvitä!

        Kysyin kuinka moni. En osaa selvittää.

        Jos jotain, niin 60 .


    • Kirkko on onnistunut tehtävässään nykyaikaistaa kirkkoa, ainakin osittain, työhän vielä jatkuu.

      • Kirkon tehtävä kun ei ole kirkon nykyaikaistaminen 😉


      • usko.vainen kirjoitti:

        Kirkon tehtävä kun ei ole kirkon nykyaikaistaminen 😉

        Ei niin. Kirkko on Suomen hitain. Erosin siitä1993.


      • Näinkin. Sanomaa on hyvä uudistaa jotta mahdollisimman moni ymmärtäisi sitä paremmin.


      • mummomuori kirjoitti:

        Näinkin. Sanomaa on hyvä uudistaa jotta mahdollisimman moni ymmärtäisi sitä paremmin.

        Eikös te iberaalit ole ottaneet ihan kokonaan uuden sanoman humanismin 🤔 ja hylänneet kokonaan Raamatun.


      • usko.vainen kirjoitti:

        Eikös te iberaalit ole ottaneet ihan kokonaan uuden sanoman humanismin 🤔 ja hylänneet kokonaan Raamatun.

        Minusta kaikkien kirkkojen, lahkojen ja niinkuin poliittisten puolueidenkin pitäisi päivittää toimintansa tason nykypäivään sopivaksi.

        Humanismi on hyvää toimintaa ja minusta J.N:n ohjeiden mukaista.


      • sage8 kirjoitti:

        Minusta kaikkien kirkkojen, lahkojen ja niinkuin poliittisten puolueidenkin pitäisi päivittää toimintansa tason nykypäivään sopivaksi.

        Humanismi on hyvää toimintaa ja minusta J.N:n ohjeiden mukaista.

        Tottakai toimintaa pitää päivittää muuta ei sanomaa🤔

        Humanismi ilman Jeesusta on ihmistekoista. Oletko muuten koskaan ajatellut, että J.N oli myös äärikarismaattinen ja lahkolainen?


      • usko.vainen kirjoitti:

        Eikös te iberaalit ole ottaneet ihan kokonaan uuden sanoman humanismin 🤔 ja hylänneet kokonaan Raamatun.

        Vaikea sanoa.

        Raamatussa kuitenkin sanotaan, että myy omaisuutesi ja AUTA KÖYHIÄ, parantakaa SAIRAAT, älä anna kadotustuomiota MUILLE, rukoilkaa TOISTENNE puolesta.


      • tolllolle
        torre12 kirjoitti:

        Vaikea sanoa.

        Raamatussa kuitenkin sanotaan, että myy omaisuutesi ja AUTA KÖYHIÄ, parantakaa SAIRAAT, älä anna kadotustuomiota MUILLE, rukoilkaa TOISTENNE puolesta.

        Sinulta ei kysytty taaskaan yhtään mitän joten pidä turpasi vaan kiinni.


      • tolllolle kirjoitti:

        Sinulta ei kysytty taaskaan yhtään mitän joten pidä turpasi vaan kiinni.

        Aamen!!!


    • ymmärräplz

      Se mäkinen tekee yhteistyötä ghanalaisten ja somalien kanssa jotta kristinusko tuhoutuisi.

      • Satun tuntemaan nimenomaan ghanalaisia kristittyjä uskovia. He uskovat siis huuhaahan.


    Ketjusta on poistettu 15 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1282
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1227
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1106
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1076
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe